2015-07-18
一蘭@#foodki尖沙咀豚骨拉麵(7/10)($89)尖沙咀開左一間新既一蘭,foodki今個星期就走左去食。佢特別既地方,係唔同一般既一蘭自閉位咁食,而係多左"屋台",好似大排擋咁。一開始foodki會認為連鎖一蘭會好穩定同銅鑼灣,同日本差唔多,但呢次真係大跌眼鏡,麵質已經叫左超硬,但黎到影兩三張相已經淋曬,失敗。湯底就差唔多,無咁濃,可能foodki叫得無咁油。foodki覺得可能係開左無耐,質素唔穩定,味道未較岩,可能foodki會過多一兩月再去食多次。香港拉麵排名BB ramen>銅鑼灣一蘭>武士>富士山55=台風>神虎>🌞尖沙咀一蘭🌞>周月=松壱家=三田製麵所=醬家=豚王>隱家>別天神>富山一蘭@#foodki尖沙咀釜醬汁燒豚肉(8/10)($59)呢個釜醬汁燒豚肉絕對有驚喜。佢係黎自日本一蘭天神西通店既限定釜醬豚骨拉麵入面既叉燒。肥瘦明顯,加上醬汁既少少甜味。附上少少赤胡椒令味道更昇華,讚。
豚骨拉麵(7/10)($89)
香港拉麵排名
釜醬汁燒豚肉(8/10)($59)