2021-07-16 131 浏览
心血來潮想食拉麵😋所以搵搵附近有咩選擇🤤未開舖已經去到門口等食😂坐低可以慢慢學習拉麵和沾麵的食用方法☺️達致最佳享受效果🤞🏻雞白湯底可選湯麵或沾麵😋呢度湯底唔算稠,拉麵加入小麥製造,麵條有嚼勁👍🏻冷麵放耐咗麵條唔會痴埋一舊舊,依舊條條分明👍🏻自家製雞叉燒為錦爽雞腿肉,雞肉嫩滑多汁🤤$88翡翠濃湯沾麵🥬湯底以菠菜醬製成,食落口都幾清新好濃湯,但比起其他店舖食的沾麵冇咁濃,冇咁油膩👍🏻$108黑松露濃湯湯麵🍜一上枱已經聞到好香黑松露味,飲落湯底陣陣黑松露香,相比起翡翠濃湯就較為重口味🤤$20錦爽雞肉丸子(4粒)雞肉丸肉好結實,有咬口,細細粒一口🍡總括以言,個人認為沾麵比起同區某間大排長龍的沾麵做得出色🤤有機會要去試埋海老沾麵😋😋😋

翡翠濃湯沾麵

$88翡翠濃湯沾麵🥬
湯底以菠菜醬製成,食落口都幾清新
好濃湯,但比起其他店舖食的沾麵冇咁濃,冇咁油膩👍🏻

黑松露濃湯湯麵

$108黑松露濃湯湯麵🍜

錦爽雞肉丸子

$20錦爽雞肉丸子(4粒)
雞肉丸肉好結實,有咬口,細細粒一口🍡

翡翠濃湯沾麵
黑松露濃湯湯麵
錦爽雞肉丸子
  • 錦爽雞腿肉
2021-07-15 88 浏览
朋友之前食過幾次呢一間 今次我就叫朋友帶我嚟試下一去到門口見到有幾個人排隊 等等下都等咗成起碼半個鐘 天氣又熱🥵🥵終於入到去啦我就點左個辛之味噌嘅拉麵 賣相都幾好唔錯 味道正常 呢度個湯底都OK 個麵質幾特別 唔係普通嘅拉麵 辣就唔係話超辣 食得辣嘅人會覺得係叫做少少少少辣 可以選擇辣度就好同埋隻蛋好好食 有蛋漿都唔覺得成腥😁朋友點咗個黑松露濃湯沾麵朋友個沾麵份量覺得超級無敵大份 好似大份過我嗰款 試咗佢一啖濃湯感覺都OK嘅 唔係好鹹~朋友叫咗支抹茶味嘅可樂 飲咗一啖覺得好似百事🤭 (因為好淡 瞇埋眼都飲唔到有抹茶味)另外我哋叫咗個餃子 入面都係正常日本餃子嘅味道 不過個外皮就厚咗少少
朋友之前食過幾次呢一間

個麵質幾特別 唔係普通嘅拉麵
同埋隻蛋好好食 有蛋漿都唔覺得成腥😁

朋友點咗個黑松露濃湯沾麵

朋友個沾麵份量覺得超級無敵大份 好似大份過我嗰款
試咗佢一啖濃湯感覺都OK嘅 唔係好鹹~

另外我哋叫咗個餃子
入面都係正常日本餃子嘅味道
不過個外皮就厚咗少少

2021-07-14 41 浏览
其實已經唔知第幾次來食, 每次同女友想食日本拉麵時都會即時去食, 雖然元朗都有唔少拉麵店,但天浮橋嘅白雞湯沾麵真係最令我上引, 湯頭夠濃厚, 麵最有咬口同麥香味,每一啖都令我有係日本嘅感覺。而佢嘅雞肉都係我喜愛嘅原因之一, 香煎過嘅表面依然保持到肉嫩滑不溜口, 雞味淡淡的反而同雞湯配合到, 食雞時一定要連湯,咁就fit 晒。不過今次最surprise 係蕨餅,因為之前次次去食都比較多人, 所以唔想霸住人地d 枱, 今次差唔多3點先去, 見冇咩客先敢叫甜品,雖然應該唔係自家製,但真係幾好味, 食完個麵再叫個甜品坐一陣, 傾陣計先走, 又一次快樂嘅午餐體驗。

2021-06-23
  • 鹽雞白湯拉麵
2021-07-14 29 浏览
好耐冇行過千色後面. 唔知後面開咗咁多野食見到呢間門面超日系既拉麵店立即就吸引咗我入到去既時候已經坐咗好多人. 每一枱客人坐低既時候店員都會係雪櫃道拎一樽凍水出嚟俾果枱客人💦呢個行為好貼心黑松露濃湯沾麵個雞湯濃而不膩. 加上黑松露估唔到咁夾隻流心蛋流到呢…麵條食到好重既麥味. 好有咬口凍麵撞落熱辣辣既湯真係好正雞肉好滑嫩. 但怕辣既我稍嫌胡椒多咗少少😝免冶雞肉串燒到好香口🤤店舖重有好多動保團體既捐款箱👍🏻👍🏻
好耐冇行過千色後面. 唔知後面開咗咁多野食

見到呢間門面超日系既拉麵店立即就吸引咗我

黑松露濃湯沾麵

個雞湯濃而不膩. 加上黑松露估唔到咁夾
隻流心蛋流到呢…
麵條食到好重既麥味. 好有咬口
凍麵撞落熱辣辣既湯真係好正

雞肉好滑嫩. 但怕辣既我稍嫌胡椒多咗少少😝

免冶雞肉串燒到好香口🤤

店舖重有好多動保團體既捐款箱👍🏻👍🏻
2021-07-12
2021-07-12 50 浏览
[ #caloriefoodie元朗 ]• 天 浮 橋 •-店舖係採用吧枱設計 座位十個左右 唔會坐到好逼但等位就可能要耐少少!><-🐥鹽雞白湯湯麵 💰$80有拉麵同沾麵揀 都係同一個價錢~湯底係濃濃既雞味 唔似係味精配料同平時食開既拉麵唔同 唔係配叉燒 而係雞腿!雞腿肉嫩滑 上面有黑椒調味 但黑椒味道唔會太重我個人麻麻地黑椒都覺得味道唔錯👍🏿而味玉流心效果好好 一咬開隻蛋啲蛋黃就流晒出嚟🤤-🌶辛の味噌沾麵 💰$88沾麵比起拉麵既份量多啲湯底有好多辣椒油 但都唔會太辣呢個湯底比較重口味 係重口味人士之選✨其他野都同白湯湯麵差唔多~-📍元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie元朗 ]
• 天 浮 橋 •
店舖係採用吧枱設計 座位十個左右 唔會坐到好逼
但等位就可能要耐少少!><
🐥鹽雞白湯湯麵 💰$80
有拉麵同沾麵揀 都係同一個價錢~
湯底係濃濃既雞味 唔似係味精
配料同平時食開既拉麵唔同 唔係配叉燒 而係雞腿!
雞腿肉嫩滑 上面有黑椒調味 但黑椒味道唔會太重
我個人麻麻地黑椒都覺得味道唔錯👍🏿
而味玉流心效果好好 一咬開隻蛋啲蛋黃就流晒出嚟🤤

🌶辛の味噌沾麵 💰$88
沾麵比起拉麵既份量多啲
湯底有好多辣椒油 但都唔會太辣
呢個湯底比較重口味 係重口味人士之選✨
其他野都同白湯湯麵差唔多~
辛の味噌沾麵

📍元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖
#caloriefoodie
辛の味噌沾麵
2021-07-10 102 浏览
這家拉麵店在元朗有很多好評,而且拉麵店賣的不是普通的豬骨湯拉麵而是雞白湯拉麵,所以吸引了我和朋友來試試。拉麵店位於元朗西菁街,即千色匯後面。餐廳以傳統的拉麵店裝修,店內有一張長角長枱,大約可以坐十個人。因為已經過了午餐時間,餐廳不算多人。這裡主打的是雞白湯拉麵,一場來到一定要試一試。鹽雞白湯湯麵 $80湯底很重雞味,帶點膠質,不太鹹,味道非常好。拉麵是麥拉麵,硬度剛好,配雞白湯感覺很香口,而且不膩,單單食拉麵已經很好。拉麵內有洋蔥,京蔥,味玉,雞胸肉,錦爽雞腿肉,木耳和紫菜。味玉即是糖心蛋,切開中間蛋黃慢慢流出,蛋味很濃郁。雞胸肉只有一塊,沒有加上任何調味,味道比較淡但尚算軟熟。雞腿肉外皮加了調味粉,味道和質地較雞胸肉濃和軟滑。整體來說,拉麵的湯底,麵和配料都做得很好,味道很豐富,而且不會像豬骨湯底的拉麵有種油膩的感覺,推介推介!海老味噌沾麵 $90海老味噌沾麵的料跟鹽雞白湯湯麵是一樣的。沾麵是湯和麵分開上的。麵底可選熱食或凍食,我選了熱食的。沾麵的麵底跟湯麵一樣,但硬度比湯麵的硬一點。沾麵的食法是先嚐麵條一兩口,感受麵的原味,然後再沾上湯底嚐試湯的香味。這個海老味噌湯底跟雞白湯完全不

拉麵店位於元朗西菁街,即千色匯後面。

這裡主打的是雞白湯拉麵,一場來到一定要試一試。

鹽雞白湯湯麵 $80

海老味噌沾麵 $90

海老味噌沾麵

海老味噌沾麵的料跟鹽雞白湯湯麵是一樣的。
這個海老味噌湯底跟雞白湯完全不同,湯底非常濃郁,蝦味非常重,比較鹹,但沾上麵條食是非常匹配,也是必食之選。

天氣太熱,我們還點了兩枝飲品。這裡的飲品雖然不是自家製,但款式很特別,全都是日本的果汁和梳打。

桃味梳打/柚子梳打

完熟桃味梳打 $22
桃味很香很濃,而且不太甜,梳打亦很夠氣。

富士山柚子梳打 $22
柚子味非常突出,因為這枝梳打的果汁比重較多,有10%(桃味梳打只有3%)。同樣梳打不太甜,但很夠氣。

雖然拉麵和小食款式比較少,但這家拉麵店的拉麵確是不錯,而家主打賣雞白湯拉麵的拉麵店是比較少有,很值得一試!
桃味梳打/柚子梳打
2021-07-06 54 浏览
💬 好似係新開嘅拉麵店🍜 鋪面唔大位置唔多,都係比較傳統日式拉麵店嘅設計,值得一提嘅係擺咗好多捐款箱救助貓狗🥰 .🔹海老味噌沾麵 $90個湯底一捧上嚟已經好香蝦味,食落去嗰陣濃郁嘅蝦味好正!再配埋味噌恰到好處唔會搶味👍🏻 叉燒好嫰滑!拉麵我鍾意偏硬,不過都覺得略為硬咗少少~隻蛋好流心同埋好好食!可惜我冇影到相😣.🔸鹽雞白湯拉麵 $80雞湯好濃厚,但又唔會覺得好膩,相當出色!拉麵都係偏硬~蛋都係好出色~.🔹餃子 5件 $22性價比唔錯,都外脆內juicy架!
🔹海老味噌沾麵 $90
🔸鹽雞白湯拉麵 $80
🔹餃子 5件 $22
性價比唔錯,都外脆內juicy架!
  • 鹽雞白湯拉麵
2021-06-30 68 浏览
元朗一向都好多野食,今次放工黎過下拉面癮,小妹一向都好中意拉面尤其愛好濃厚系,但夏天一到食得多豚骨底就會有種肥膩反胃感,所以今次就黎試下極之少見嘅雞湯系拉麵! 店仔細細只售五款拉麵,款款都用心製造質素保證。枱面仲有兩款麵食麵次序説明添,好貼心!鹽雞白湯招牌真係必試冇疑,雞白湯係拉麵界算少見,佢有住豚骨系嘅濃厚味道但會少d油脂感,飲落唔會有笠住個口嘅膠質感,所以好啱夏天食。湯底有好明顯嘅胡椒柚子味,好fresh。每款面都付有味玉,洋蔥,京蔥,錦爽雞腿肉同雞胸肉。雞肉食落好嫩滑同好香黑胡椒味,味玉流心效果一流,而且好欣賞佢個麵加左麥粒,質感更硬身有趙頭,掛湯一流。錦爽雞肉小丸子小丸子size似魚蛋質地紮實,入面加埋大板燒汁食落真係少少似章魚小丸子。

鹽雞白湯

錦爽雞肉小丸子
天浮橋 (元朗)放工後與細妹試試這間元朗閙市中的隱世日式拉麵🍜店💕小編與細妹分別揀了黑松露濃湯拉麵及鹽雞白湯沾麵,另外揀了一枝信州蘋果梳打😋黑松露濃湯拉麵 $108拉麵即叫即整,非常新鮮熱烘烘👍🏻 賣相吸睛💕材料豐富,流心蛋熟度岩岩好,蛋黃半凝固,蛋白很滑,再配上鮮甜的黑松露雞白湯,非常療癒😋 湯頭濃郁,同時散發淡淡黑松露香味但又不會掩蓋湯底的味道,值得一讚❤️ 錦爽雞腿肉和雞胸肉嫩而不老,沒有肥膏,而且用了黑椒調味,十分惹味🥰 拉麵質感軟硬適中,嚼口十足,麵條在湯裏亦不會浸淋😆店內更有溫馨指引教導食客如何品嚐拉麵和沾麵,非常窩心🥰信州蘋果梳打 $22店內陳列出各款日式特色飲品,有選擇困難症的小編試了信州蘋果梳打🍎 味道清甜,很適合配拉麵飲用,十分滿足😚
天浮橋 (元朗)

放工後與細妹試試這間元朗閙市中的隱世日式拉麵🍜店💕

黑松露濃湯拉麵 $108

店內更有溫馨指引教導食客如何品嚐拉麵和沾麵,非常窩心🥰

信州蘋果梳打 $22
2021-06-24
  • 黑松露濃湯拉麵
2021-06-23 78 浏览
【初嚐元朗拉麵小店🍜】/////小店門面幾吸引 鮮紅色再加日本風嘅裝飾🤩一行入去就好有去左日本食拉麵嘅感覺😋聽講呢間沾麵都幾出名 我平時食開拉麵 就簡左沾麵試吓佢嘅麵質同埋湯底~.👉🏻海老味增沾麵($90)沾麵可以熱或者凍 我簡左熱嘅😗麵條幾掛湯 質感軟身少少會更好我自己最欣賞個湯同雞肉🤪個湯充滿濃郁鮮蝦味道 一食就知淆左好耐好多配料 例如櫻花蝦 木耳絲同雞肉雞肉連雞胸肉肉質都好嫩滑同juicy 上面有少少黑椒調味係加咗分😎咬開溏心蛋 有流心嘅效果 wuuuu好幸福————-📍天浮橋 (元朗)元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖
【初嚐元朗拉麵小店🍜】
/////

👉🏻海老味增沾麵($90)
沾麵可以熱或者凍 我簡左熱嘅😗
雞肉連雞胸肉肉質都好嫩滑同juicy
上面有少少黑椒調味係加咗分😎
咬開溏心蛋 有流心嘅效果 wuuuu好幸福

————-
📍天浮橋 (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖
2021-06-21
2021-06-22 159 浏览
[鹽雞白湯拉麵 天浮橋]🚩鹽雞白湯拉麵 $80豬骨湯拉麵食唔少 鹽雞白湯第一次食👍湯底濃郁好濃雞嘅味道唔會死鹹 而且飲晒都唔會口喝👍每一款拉麵有味玉 洋蔥 京蔥 雞腿肉 雞胸肉等等雞嘅部份好滑而且有用黑椒調味最出色係用原隻留心蛋 🔥🔥十分推介比大家👏👏👏👏🚩 餃子 三件 $15煎得啱啱好👍🔥好juice 外皮香脆👏👏餃子大細適中😜😜🚩 免治雞肉串 $15份量ok 配上燒汁食剛好😜😜總結時間🥰推介鹽雞白湯拉麵👍😍
[鹽雞白湯拉麵 天浮橋]

總結時間🥰
推介鹽雞白湯拉麵👍😍
  • 鹽雞白湯
2021-06-21 39 浏览
行開富達原本對面街間日本野等緊  等得耐  見對面有間拉面店  個裝修幾過癮  就諗住過黎試一試點知  超超超超正 雞肉有加工, 有輕輕炭燒既感覺, 滑唔 chi 牙食落去真係會有漫畫果種表情 湯底, 面, 配菜 既配搭恰到好處  唔會有一味好食 另一味唔得湯飲到底 唔野痰面夠韌口加埋青森蘋果汁 一流個人認為比 YOHO 近戲院果間 無論食物, 店員, 裝修, 同杯水 都細膩好多已 bookmark
行開富達
原本對面街間日本野等緊
  等得耐  見對面有間拉面店
個裝修幾過癮  就諗住過黎試一試
點知  超超超超正

雞肉有加工, 有輕輕炭燒既感覺, 滑唔 chi 牙
食落去真係會有漫畫果種表情

湯飲到底 唔野痰
面夠韌口
加埋青森蘋果汁 一流

已 bookmark
题外话/补充资料: 注意 店只收 cash 唔收卡 另外空間有限, arm 1-2人一齊食, 但唔適合大 group 堂食
2021-06-13
//【 元朗心思拉麵小店— 天浮橋 】//近期冇得去旅行 心掛掛日本🥺唯有係屋企睇下日本動作片(我講緊動漫咋😏)睇完之後更加心痕痕 好想去日本食拉麵🍜😍今次朋友介紹左一間係元朗嘅隱世拉麵啲當然即刻沖去食啦🤩離遠望到間店嘅門口 已經望到佢地嘅裝潢將日本🇯🇵嘅風味原汁原味地還原🥰店入面都係採用常見嘅吧枱設計10個位左右 都唔會好逼店員都好親切客人可以安心享用熱辣辣嘅拉麵😚——————————————————————〖日式餃子🥟〗唔知大家鐘唔鐘意食日式餃子呢我自己就好鐘意 經常係屋企一個人食12隻🙊今次依間拉麵店嘅餃子都煎得好香皮方面唔會太厚 咬落去更易入口而且啖啖肉汁🤤🤤加埋豉油 好香口 🤩不過我個人覺得可以再整熱啲,咁食落去會更惹味👍👍〖鹽雞白湯拉面🍜〗我有時覺得好多拉麵店的湯底都係差不多味道🙈不過依一間拉麵嘅湯底真係比到驚喜😍😍一飲落去 好濃香嘅雞味 而且個渴鮮甜嫁!絕對唔係味精味👏👏至於另一驚喜位就係拉麵上的雞肉啦🐣今次唔係傳統嘅叉燒或者豬軟骨而係雞胸同雞脾肉(練大隻嘅人心心眼😍)雞胸完全唔怕鞋反而食得出口感好滑加埋湯底 超入味值得推介🥳🥳〖海老味噌 沾麵🦐〗單純一碗湯麵已經滿足唔
//【 元朗心思拉麵小店— 天浮橋 】//

近期冇得去旅行 心掛掛日本🥺
唯有係屋企睇下日本動作片(我講緊動漫咋😏)
睇完之後更加心痕痕 好想去日本食拉麵🍜😍

今次依間拉麵店嘅餃子都煎得好香
皮方面唔會太厚 咬落去更易入口
而且啖啖肉汁🤤🤤
加埋豉油 好香口 🤩
不過我個人覺得可以再整熱啲,咁食落去會更惹味👍👍
餃子🥟

〖鹽雞白湯拉面🍜〗
我有時覺得好多拉麵店的湯底都係差不多味道🙈
不過依一間拉麵嘅湯底真係比到驚喜😍😍
一飲落去 好濃香嘅雞味 而且個渴鮮甜嫁!
絕對唔係味精味👏👏
至於另一驚喜位就係拉麵上的雞肉啦🐣
今次唔係傳統嘅叉燒或者豬軟骨
而係雞胸同雞脾肉(練大隻嘅人心心眼😍)
雞胸完全唔怕鞋
反而食得出口感好滑
加埋湯底 超入味
值得推介🥳🥳

〖海老味噌 沾麵🦐〗
單純一碗湯麵已經滿足唔到我地😂
試埋另一種食法~沾麵
個汁好濃味
你味覺上享受緊之外,嗅覺上都有勁香嘅海老味撲鼻而來
絕對係沾麵愛好者必試之選😚
海老沾麵

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎
鹽雞白湯拉麵
餃子🥟
海老沾麵
鹽雞白湯拉麵
  • 鹽雞白湯
2021-06-19 29 浏览
見到門口嘅特色所以入來試下佢地個拉面,點左一個黑鬆露沾麵同海老拉麵仲有啲小食 幸好早一步入來,坐低無耐出面已經排緊隊今日係星期六,入來果時係7點30分左右,如果大家係星期六想試,就要提早少少唔洗排隊 湯底好重黑松露味正!不過麵如果熱啲更好,五夠熱餃子外皮五夠脆,但味道还可以雞肉丸,好食雞肉棒唔錯點餐圖幾得意d海報仲有一個拉麵冇影到,整體來說,味道唔錯,相當抵食,拉麵嘅雞肉味道好,同平時食個啲好似有啲唔同,麵嘅份量都比較多,如果食量唔大,可以叫佢小麵,免得浪費中意食拉面嘅朋友可以食下,值得一試

幸好早一步入來,坐低無耐出面已經排緊隊

湯底好重黑松露味
正!不過麵如果熱啲更好,五夠熱

餃子外皮五夠脆,但味道还可以

雞肉丸,好食

雞肉棒唔錯

點餐圖

幾得意d海報

中意食拉面嘅朋友可以食下,值得一試

2021-06-18 62 浏览
元朗確是好多好多野食的,有好多小店,也有好多大型連店。我當然喜歡光顧小店啦!係西菁街有一間日本拉麵店,門面日本Feel,懷舊日本個種。店內長Bar枱,已經好知道要準備食拉麵了。我order了翡翠濃湯底,雞肉沾麵綠色湯底,帶著濃厚湯味,雞件非常嫩滑,糖心蛋整隻上,口感一流!麵質軟硬適中,但我比較喜歡再軟綿綿一點點。🙂店內有幾款來由日本的樽裝飲品,絕對唔係自家用色素溝出來個D。吸引!值得一試!食完又令我掛著日本了。。。。😄

我order了翡翠濃湯底,雞肉沾麵

食完又令我掛著日本了。。。。😄

2021-06-18
  • 翡翠濃湯