去开元朗国就谂住去试下bookmark佐好耐既拉面店🍜 对面街已经见到依间好日本风既小店~.同普通拉面店一样 都系L型吧枱咁 唔算好大间 全部都系以浓厚鸡白汤为基底 再有5款汤底可以配搭 可以简汤面/沾面~.▫️翡翠浓汤面 $88见到人介绍依个系绿色既汤底就好奇想试下😛 原来系菠菜蔬菜汤底 味道浓郁得黎无平时咁油腻 几清新特别 余韵会有淡淡鸡白汤味 如果想重口味啲 可以自己再加辣酱同芝麻🙈.▫️海老味噌汤面 $90汤底有樱花虾同虾油调味 饮菠有香浓既海老味 有埋洋葱京葱去吊味 面身属于口感偏硬既粗面 Q弹有嚼劲 如果钟意软身既记得同店员讲声先~~ 每碗拉面都会有味玉紫菜 味玉整得刚好同入味 蛋液浓稠可口😚 最特别嘅地方系普遍嘅豚骨叉烧 换成佐鸡脾肉 食落好软嫩啖啖肉 浸埋个汤食鸡味更浓郁🤤 油脂位无平时咁多 相对无咁油腻.鸡白汤感觉上无普通拉面咁油腻 但同时又好可口 两者比较之下 觉得海老汤味比较浓味 菠菜味就相对下健康清新啲😚 店内仲有卖多款日本梳打 如果唔够饱仲可以嗌小食~

▫️翡翠浓汤面 $88
海老味噌汤面