2021-12-29
聖誕佳節食咗好多西餐、外賣。成日食薄餅、壽司、打邊爐、燒肉,於是今餐食得比較清淡一啲,試左呢一間新加坡過江龍飯店。餐廳入邊座位間隔都算舒適,見到佢晚市都幾乎滿座,好受歡迎。過江龍梗係受歡迎!之前去新加坡嘅地道熟食市場都有試過,因為佢係新加坡米芝蓮推介嘅餐廳,歷史悠久係信心嘅保證。我哋兩個人今次冇叫套餐,反而散叫咗一啲餸菜,啱自己心水。價錢亦都唔係差好遠。正宗海南雞$188佢嘅海南雞有咗暖暖嘅濃味雞汁,黑豉油,酸辣汁,薑蓉。伴碟仲有啲青瓜條,同埋切到好似一粒骰仔嘅檸檬。海南雞飯嘅外皮爽脆,半點油膩感都冇,可以連皮食。啲肉質就可以保持好嫩滑,唔鞋口。如果你唔鍾意冷冷嘅雞肉,你可以點佢暖暖嘅雞汁,倍增鮮味。我鍾意雞肉同姜蓉一齊,因為食落去比較香口而且容易送飯食。雞油飯$38佢呢個雞油飯真係值得讚,煮完都可以粒粒分明,每一粒都吸收左雞湯同埋油嘅精華。而且好大碗,份量好足夠,幾乎可以四個人食都夠。芥末花螺$98呢個擺盤好特別,有一杯熱水,原來要有戲法便俾我哋睇。要玩嘅就係乾冰把戲,加入熱水之後,煙霧就有兩個孔慢慢噴出。花螺係一到冷盤,浸住咗一啲芥末醬汁,食起嚟好清新。味道只係微辣,但係花螺嘅肉質
餐廳入邊座位間隔都算舒適,見到佢晚市都幾乎滿座,好受歡迎。
正宗海南雞$188
雞油飯$38
芥末花螺$98
呢個擺盤好特別,有一杯熱水,原來要有戲法便俾我哋睇。
要玩嘅就係乾冰把戲,加入熱水之後,煙霧就有兩個孔慢慢噴出。
花螺係一到冷盤,浸住咗一啲芥末醬汁,食起嚟好清新。味道只係微辣,但係花螺嘅肉質厚爽,用牙籤慢慢了出舊肉,正。
古法肉骨茶$148
一大鍋肉骨茶湯成煲滾住食,好暖胃,特別啱秋冬叫你食,而且肉骨茶補身又有益。
鍋中入邊已經有四條一字骨、豬肚、豆卜、同埋枝竹等。分量十足,用料豐富。佢呢個肉骨茶好特別,好似係帶有胡椒味又有少少藥材味,將兩者混合嘅版本。
紅情綠意$58
我覺得呢一度餸可以當沙律,又可以當飯後果咁食,點樣去品嚐都係一個非常健康嘅選擇。佢入邊有紅色嘅士多啤梨、綠色嘅台灣番石榴,同埋有紫色嘅無花果,色彩繽紛,食落特別開心。
佢呢個粉紅色嘅番石榴,真係要大大大讚賞!因為食落非常甜美,又重石榴嘅香味,配襯埋梅粉,真係一絕!
整個用餐體驗非常滿意,食物味道一流,而且服務又好又殷勤,價錢中規中矩,值得再試。