2021-12-31 59 浏览
今日係圓方同朋友行完街,順便係到食埋晚飯,見到呢間係標榜住米芝蓮推介嘅海南雞餐廳,入到嚟座位都好闊落,環境都好舒服。我哋首先點咗份脆爽海蜇做前菜,啲海蜇真係十分之爽口,佢仲有配埋啲馬蹄同埋蘆筍,樣樣都係爽口嘅配搭,同時佢有少少wasabi落去做調味,成道餸都十分清新,真係開胃唔少!我哋見到呢度台台都會一定點嘅餸就係雞,一係就燒雞一係就呢個海南雞,咁當然呢一個係佢哋嘅招牌菜所以我哋都必定要試。一上菜份量都好多,件件雞都真係十分之嫩口,食落一啲都唔鞋,會特埋佢俾嘅海南雞醬料,再配埋油飯簡直絕配!另外我哋都仲有點咗份佢人氣十大嘅沙嗲串燒,咁一份入面有雞豬牛各三串嘅,佢燒得岩岩好,唔會燒到干曬,而啲串燒佢係有預先醃好,唔點佢配嘅沙爹醬都已經食得出好入味,配埋佢嘅沙爹醬,用嚟送飯真係食唔停口。另外點咗份鴛鴦菜花係食得出有用xo醬去炒,而且好夠鑊氣,份量都唔少,估唔到呢個xo醬同菜花可以咁搭!