2020-05-01
好耐冇食過越南嘢今日嚟幫襯一間新開不久嘅越南餐廳,呢個位原先就係M3,原來執咗變成越南餐廳,內部裝修同之前差唔多。坐低望吓餐牌,最後決定平平哋食個風二人餐A($178),有小食、主菜和蔬菜。小食可選炸春卷或者清沅扎肉蒸粉包,我哋都未食過蒸粉包,所以叫咗嚟試吓。一籠四件,用粉皮包住肉碎、蘿蔔絲、雲耳絲和馬蹄粒等,面頭再放上一塊扎肉,味道清清地,粉包裏面咬落索索聲,好有口感,可以點埋魚露醋,幾得意。主菜係大越火車頭(二人份量),真係好大碗啊!裏面有牛柏葉、牛丸、生牛肉、牛腩片和牛筋,相當豐富,我哋揀咗金邊粉,湯底有啲九層塔味,好有越南風味呢!套餐仲包左一碟蔬菜,我哋揀咗馬拉盞通菜,份量好多,有一啲蝦醬喺面頭,記得撈勻先食。雖然套餐不包飲品,但係大部份加一杯都只係$8-$12 ,好抵,叫咗兩杯椰汁真多冰,椰汁味好重,很不錯。