2020-09-09 62 浏览
兩個人吾係好想食太多正餐🤤食左好多小食😬😬😬叫左一個大越生牛肉什錦湯檬,加左$22 叫左個酸辣鳳爪,招牌脆牛腩,牛油雞翼!!佢而家好似係研發緊新口味 都俾左兩舊叉燒俾我地試下😀好中意個生牛肉😍好香牛味!!!佢個什錦係有牛丸,生牛肉同埋牛腩!!!牛丸係好食嘅!!!!!好香好彈牙,係我中意嘅牛丸!酸辣鳳爪好大份 $22 我就覺得幾抵食😀好酸!岩哂我中意重口味嘅😊😊😊招牌脆牛腩係炸嘅,好特別!未食過甘樣整嘅牛腩!!!!好香口!真係同一般食嘅吾一樣,好大件啊!食到飽一飽 好幸福🥰
兩個人吾係好想食太多正餐🤤
食左好多小食😬😬😬

叫左一個大越生牛肉什錦湯檬,
加左$22 叫左個酸辣鳳爪,
招牌脆牛腩,牛油雞翼!!
佢而家好似係研發緊新口味 都俾左兩舊叉燒俾我地試下😀

好中意個生牛肉😍好香牛味!!!
佢個什錦係有牛丸,生牛肉同埋牛腩!!!
牛丸係好食嘅!!!!!
好香好彈牙,係我中意嘅牛丸!

酸辣鳳爪好大份 $22 我就覺得幾抵食😀
好酸!岩哂我中意重口味嘅😊😊😊

招牌脆牛腩係炸嘅,好特別!
未食過甘樣整嘅牛腩!!!!
好香口!真係同一般食嘅吾一樣,好大件啊!

食到飽一飽 好幸福🥰
2020-08-21 1409 浏览
大家都知道小編放假都會走遠少少去到唔同區到搵野食😗,而今次小編走到好遠去到沙田圍到搵一間風評好既越南餐廳🧐,餐廳名叫「大越越南餐廳」。從餐廳既外觀、餐牌上面既款式都覺得吸引😮,亦應該好受附近市民喜愛。小編一場嚟到都想試一試係唔係會一試難忘🤔,決定入去留下痕跡喇🐾。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈馬來黑叉燒 $68一坐低聽到員工講有個菜式推出,其中就係呢個餐「馬來黑叉燒」🍽。先講一講湯河落左好大量蔥花,味道變得好偏向蔥花味😩,亦無左越式湯河應該有既啖啖清香湯底。而湯底亦唔係好濃郁,亦無乜香草同辣椒仔調味😦,小編只好落好多魚露令味道好鮮甜🥺。另外,聽老闆講因為都係啱啱出呢幾款菜式,所以味道同口感都仲要改善🧐,呢一點小編都好認同。叉燒口感太過硬,而且醬汁色澤同味道唔太吸引,仲有啲苦添😢。希望其他朋友嚟食之前都可以改善好啦,小編覺得叉燒可以先切成一件件🔪,咁樣多醬汁既食物又唔會食得好遴迍喇😗。而肉質方面應該係煮過龍喇,真係有啲太硬🥴,無左叉燒肉質感。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈餐飲 凍鹹桔水 好多越式餐廳都有鹹桔水🥃,既開胃又幫助消化,食得飽就要飲鹹桔水喇☺。飲落亦有好多金桔肉💦,味道雖偏鹹,
🎈馬來黑叉燒 $68
🎈餐飲 凍鹹桔水
好多越式餐廳都有鹹桔水🥃,既開胃又幫助消化,食得飽就要飲鹹桔水喇☺。飲落亦有好多金桔肉💦,味道雖偏鹹,勝在對身體好有益🤙。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
平時小編都會介紹唔同美食,但今次小編試新菜式都輕輕講一下😮,希望餐廳可以繼續進步🔍,令呢一款新菜式可以更加完美面世。先唔講餐廳食物質素,值得一提既係餐廳服務🤵,畀小編感覺非常好,至少話畀小編知食物仍然再改善中👀,而小編都會繼續支持小店😳。
凍鹹桔水
2020-08-16
凍鹹桔水
2020-08-01 169 浏览
好耐冇食 #越南菜 了,經過這一間位於沙田的大越 #越南餐廳,餐廳門面及牆上的女生油畫吸引了我進去晚餐。餐廳環境好大好闊落,感覺好舒服,隨即店員安排我哋坐梳化位置。餐牌食物的款式比較多選擇,當然不得不試這裏的招牌 #越南檬粉。見到 #古都湯檬 入面嘅配料都幾啱口味,入面有牛腩、扎蹄、扎肉及牛丸,湯底少少辣好濃郁,而且牛腩夠晒入味,肉質仲好林身,配料分量真係好足料,一次過滿足晒我嘅味覺😋另外還叫了一份小食 #椒鹽軟殼蟹,即叫即炸,脆卜卜嘅口感令我食得好滋味,每一件 #軟殼蟹 都好有份量好大件添!飲品熱 #鹹柑桔🍊 可以滋潤喉嚨,而且好濃郁添🤗這一餐越南菜性價比很高,埋單只係$200,感覺值回票價!

飲品熱 #鹹柑桔🍊 可以滋潤喉嚨,而且好濃郁添🤗

這一餐越南菜性價比很高,埋單只係$200,感覺值回票價!
2020-07-30 158 浏览
呢排天氣好熱都冇乜胃口,就決定去搵越南菜食,去咗大越越南餐廳,叫咗佢哋嘅海南雞套餐二人餐。入面有海南雞例牌一份,魚露生菜,大越火車頭河粉,另外叫咗一個椰青飲。個海南雞好滑而且唔肥,d雞肉同埋雞皮, 點埋特製嘅醬汁,簡直係一流,一啖雞一啖海南雞油飯真係食到好滿足。火車頭粉有生熟牛肉、牛筋、牛腩、牛柏葉、牛展、同埋牛丸,超大碗超好份量而且入面有充足嘅越式配料,夏天食絕對一流超開胃,而且牛肉、牛展、牛筋等等……全部都好新鮮好有越式風味。而最後個椰青就超解渴,飲到最後埋入面d果肉都刮埋黎食,又係好滿足嘅一夜。
2020-07-25 230 浏览
放假在家休息,暫時都唔可以去街,不過難得放假,可以罷煮一日咁多,之前經過花園城發現有間越南菜價錢合理,今日決定試下!電話落單,10分鐘就有得拎啦,外賣自取有9折!今日點左香茅豬扒檬粉、蒜蓉牛油雞翼、扎肉蒸粉包同軟殼蟹米紙卷!牛油雞翼香脆充滿牛油香味扎肉蒸粉包同軟殼蟹米紙卷美味,特別一提其實唔係好多越南餐廳有蒸粉包,因為以前搵左幾間都無而我又好鍾意食哩!香茅豬扒脆而不油膩,檬粉份量好充足!整體非常滿意,一定會有下次,不過希望下次係可能夜晚堂食啦
電話落單,10分鐘就有得拎啦,外賣自取有9折!

整體非常滿意,一定會有下次,不過希望下次係可能夜晚堂食啦
蒜蓉牛油雞翼
香茅豬扒檬
軟殼蟹米紙卷
2020-07-25
10 分钟 (外卖自取)
蒜蓉牛油雞翼
香茅豬扒檬
軟殼蟹米紙卷
2020-07-25 68 浏览
沙田火車站附近,有家大越越南餐廳,路過時被它門口大大個食神GRAFFITI吸引住了。餐廳裝潢簡潔企理,寬敞舒服。越南風的壁畫賞心悅目。生牛肉湯河粉是餐廳的招牌菜,大大碗有生牛肉、洋蔥、銀牙、香茅等多種食材。牛肉新鮮軟腍,河粉好滑,湯底香濃可口。法式牛油蒜茸焗大頭蝦,濃郁的牛油與蒜香滲透到蝦肉里,蝦肉新鮮彈牙,食落好有滿足感。小食拼盆有春卷、扎肉、牛肉蝦片等。我至愛春卷,熱辣辣,脆卜卜,包生菜點上酸甜醬吃到停不了口。三五知已米紙卷拼盤,有軟殼蟹、鮮蝦、素菜等,各有風味,點酸甜汁,酸酸甜甜好開胃。越南滴漏咖啡是餐廳的特色,香濃的咖啡與煉奶攪拌后,口感厚實順滑,值得推薦。總而言之,從食材到味道都Ok,價格也非常平民。

總而言之,從食材到味道都Ok,價格也非常平民。
2020-07-20 48 浏览
話說沙角呢間越南餐廳取代咗一間我朋友好鍾意食嘅西餐廳,今日終於都有機會同佢嚟試吓。一打開食譜發覺佢嘅選擇都幾多,琳琅滿目,對於有選擇困難症嘅我哋來講都真係有啲難道啊!好多小食我都好想試!一口氣就叫咗幾個小食,最吸引人嘅係佢個芝士蝦多士!另外叫左脆皮鮮牛腩,軟殼蟹米紙卷,再叫咗一碟菜,一碟秋葵,另外再叫多咗一個古都湯檬,越南野一定要試吓佢啲湯檬啦!佢上菜都算快,軟殼蟹米紙卷用料豐富,軟殼蟹大大隻配上新鮮生菜,再配上酸甜又香既嘅魚露醬料,真係好開胃!脆皮鮮牛腩皮脆肉滑,都係上佳嘅食品。秋葵伴魚露味道非常濃味,我喜歡食濃味野既朋友好喜歡,而我就喜歡通菜配上馬拉盞,異常的相襯啊!另外一定要講一講佢個椰汁紅豆冰,椰汁非常之香,我諗佢係用左椰糖整架,極力推介呀!佢個古都湯檬個湯都非常之香濃,配料非常之多,檬粉入曬味,好好味呀!咁又過左飽足既一晚了!

脆皮鮮牛腩皮脆肉滑,都係上佳嘅食品。

咁又過左飽足既一晚了!
2020-07-18 80 浏览
一般食越南野都會食湯檬,但係今晚我哋叫咗好多脆口嘅小食,過下惡魔之夜先!叫咗炸蝦餅,蝦餅非常爽口彈口,配上醬汁好好食,相蝦餅上邊鋪滿香蔥同炸乾蔥,配埋一齊嚟食真係不得了呀!另外想講講佢個芝士蝦多士,嘩!真係好味到不得了呀!蝦多士個面鋪滿芝麻,炸到香脆又有點鬆化,內層係留心嘅芝士!蝦膠彈牙爽口,真係食完一口接一口,停唔到手!另外叫咗兩杯嘢飲,熱情果梳打係正常之作,但係個紅豆冰真係不得了呀!佢裏面用椰汁打咗少少沙冰,椰味非常香濃,我相信佢係用椰糖㗎,配上紅豆真係美味冇極限啦,一定要試吓佢個紅豆冰。今晚一啖香口野一啖沙冰,真係惡魔得來令人難忘呀!

蝦餅

蝦餅
芝士蝦多士
紅豆冰
2020-07-11 73 浏览
今日去間"真係好撚鍾意香港"嘅越南菜食到好L飽~2人餐~個酸辣無骨鳳爪…夾極都仲有咁嘅無骨海南雞…層層疊火車頭pho…啲肉好似同啲粉50/50唔怪得老闆會來問係咪食唔晒,我哋口講no problem, 其實心諗:好彩係叫檬粉~叫河粉應會越食越大碗,用碗仔total夾到6碗,加埋2個"小"食,如果3個女仔來應該都無問題~味道屬大眾口味style﹐所絕對無中伏,眼見好多街坊都一家老幼4-6人咁來食,招呼態度不言而喻~
今日去間"真係好撚鍾意香港"嘅越南菜
食到好L飽~

2人餐~
個酸辣無骨鳳爪…夾極都仲有咁嘅
無骨海南雞…層層疊
火車頭pho…啲肉好似同啲粉50/50

2020-07-09 61 浏览
呢間越南餐,都幾多款式選擇,價錢亦好合理。鍾意佢小食類夠多夠齊,春卷、蒸粉包、蝦餅、蔗蝦、雞翼、扎肉、蝦多士、豬頸肉、青口等應有盡有。烤豬頸肉青木瓜沙律 $72即叫即做,離遠都聞到好香的烤豬,好香口好惹味。份量都多,兩個人 share 啱啱好。生牛肉牛丸湯粉 $60湯底有濃厚牛骨味,而且好多香葉好惹味。生牛肉肉質靚又大片,牛丸都彈牙。整體來講幾有水準的。魚餅撈檬 $55一般越南餐廳比較少見的魚餅撈檬,呢度有喎,當然試試佢。魚餅好大件,形狀似大魚蛋,即叫即煎,熱辣辣,食得出足料。檬粉內又有好多蔬菜絲,mix 埋辣椒魚露食,好似沙律咁,酸酸甜甜又涼爽,好啱夏天食。咸桔水 +$8好正宗,好濃味,幾夠咸。飲完喉嚨即刻順左椰汁三色冰 +$12用椰汁沙冰做底,唔係就咁加冰架!特別凍特別爽,誠意推介,必飲!最後仲要讚下侍應,有禮貌又細心,服務滿分

呢間越南餐,都幾多款式選擇,價錢亦好合理。

烤豬頸肉青木瓜沙律 $72

生牛肉牛丸湯粉 $60

魚餅撈檬 $55
一般越南餐廳比較少見的魚餅撈檬,呢度有喎,當然試試佢。

魚餅好大件,形狀似大魚蛋,即叫即煎,熱辣辣,食得出足料。

咸桔水 +$8
好正宗,好濃味,幾夠咸。
飲完喉嚨即刻順左

椰汁三色冰 +$12
用椰汁沙冰做底,唔係就咁加冰架!
特別凍特別爽,誠意推介,必飲!

最後仲要讚下侍應,有禮貌又細心,服務滿分

今日同朋友一齊食飯🥰去左花園城附近食越南野!間店裝修好舒服💕兩個人 點左一碗朱頸肉撈檬,一碗雞翼喇沙,芝士蝦多士,脆皮牛腩😈 另外點左一杯椰汁冰同一個新鮮椰青!喇沙同雞翼分試 唔會影響左雞翼既脆卜卜口感 重有買隻雞翼咁多😽芝士蝦多 上面好多芝麻好香 好脆 唔會覺得油林林 中間蝦膠同芝士口感好夾👍🏻脆皮牛腩 人如其名 好脆口酥化 想特別提下 撈檬既汁 簡直係我既飛佛!最正係 特地食左咁多野 都唔過$300🙄有冇咁著數呀?🤩
入沙田搵完frd, 熱辣辣咁嘅天氣,真係會好想食啲酸辣野見到呢間大越外面嘅大壁畫已經好attractive就你啦~~鋪外就係呢個o咀小女孩即刻點左份凍檬先加埋酸辣汁撈撈撈..我唔客氣喇呢碗「香茅豬扒撈檬」嘅豬扒都唔會乾,幾香口,面頭炸蒜都好大方咁落~~凍凍地、酸偏甜、好微微嘅辣咁嘅撈檬真係滿足左我嘅欲望再嗌左啲side「炸春卷」,上枱熱辣辣,唔係擺耐左嘅微溫..熱度好滿意!脆卜卜,涵唔會過鹹!(之前試過d 勁重手嘅味精卷,真係食完係咁errr..個胃會唔舒服) 惹味得黎,唔會太heavy另一個side「甘蔗蝦」彈牙蝦滑唔會話支蔗仲多過蝦lollll點完甜辣醬,perfect池結尾一杯熱「蜂蜜玫瑰柚子茶」跟餐加8$﹐舒服,完全作結。玫瑰如果冇話浸到淋晒,賣相更佳。
入沙田搵完frd, 熱辣辣咁嘅天氣,真係會好想食啲酸辣野

見到呢間大越外面嘅大壁畫已經好attractive

炸春卷

甘蔗蝦

另一個side「甘蔗蝦」彈牙蝦滑

唔會話支蔗仲多過蝦lollll
點完甜辣醬,perfect池

蜂蜜玫瑰柚子茶

香茅豬扒撈檬
炸春卷
甘蔗蝦
2020-06-27 43 浏览
今日嚟到沙田圍呢一間越南餐廳, 因為探完朋友, 所以到呢附近揾食, 其實呢度環境都幾清靜,從火車站行到呢一間餐廳我諗大概五分鐘左右, 入到餐廳 感覺都幾寬敞, 同埋裝修都幾是正, 咁我叫咗以下食品:生牛肉湯粉: 我自己覺得食越南野一定要叫湯粉,所以呢個湯粉不得不介紹佢,個河粉係幾滑, 另外個牛肉新鮮亦都幾juicy,加埋嗰個湯底真係feel very good! 所以鍾意食河粉嘅朋友可以試下。蒜蓉牛油雞翼:雞翼炸得好好,恰到好處皮脆肉嫩,而且有好香嘅蒜蓉味牛油味 ,唔使一分鐘,已經KO一隻。軟殼蟹米紙卷:呢個係我最愛食嘅軟殼蟹,軟殼蟹炸得幾脆, 炸得幾好同香脆, 個米紙卷記住點少少汁食,令到口感同風味一流,呢個我覺得一定要試。 可能我鍾意食軟殼蟹。最後我飲埋杯椰汁冰就走囉, 如果大家經開沙田呢一頭,大家可以試下呢一間越南餐廳。

2020-06-22 74 浏览
天氣咁熱,想食啲開胃啲嘅食物!除左日本野,我會揀越南嘢!今日lunch食咗越南野,價錢唔貴呀,味道都幾好!選擇好多,大路嘅食物都有!最正係有越南咖啡12點左右來到,仲有位!如果一點先到,就要等位喇!天時暑熱,先飲杯青檸梳打!非常消暑啊主食點左大越生牛肉什錦湯粉,材料非常豐富幾樣材料入面,最好食就係牛腩片!牛肉味道好濃郁,而且都幾淋加錢可以加小食即刻要咗個炸蝦餅!蝦餅味道唔錯,撈埋啲蔥油好味道,不過肉質就唔算太爽口彈牙。呢度午餐選擇夠多,下次可以嚟試多幾款
天氣咁熱,想食啲開胃啲嘅食物!
除左日本野,我會揀越南嘢!

今日lunch食咗越南野,價錢唔貴呀,味道都幾好!

選擇好多,大路嘅食物都有!
最正係有越南咖啡

12點左右來到,仲有位!如果一點先到,就要等位喇!

天時暑熱,先飲杯青檸梳打!非常消暑啊

主食點左大越生牛肉什錦湯粉,材料非常豐富

幾樣材料入面,最好食就係牛腩片!

牛肉味道好濃郁,而且都幾淋

加錢可以加小食

即刻要咗個炸蝦餅!
蝦餅味道唔錯,撈埋啲蔥油好味道,不過肉質就唔算太爽口彈牙。

呢度午餐選擇夠多,下次可以嚟試多幾款

2020-06-22
午餐
2020-06-17 55 浏览
放工之後喺沙田一帶跑步,跑到嚟勵城花園附近唔知有咩好食,於是就上OpenRice搵吓,見到附近有間越南野,好似評價都唔錯,於是就入嚟試吓啦。呢度環境都幾好,幾闊落,夜晚唔係好多人,仲播住陳奕迅嘅歌,好有品味。菜單上面都幾豐富,幾多選擇,我就揀咗一個燒豬頸肉喇沙麵食,男朋友就揀咗個燒雞肉撈夢,之後仲叫咗個脆皮牛腩,有兩杯餐飲。喇沙麵望落好吸引,燒豬頸肉都係。我覺得啲燒豬頸肉好高質,啲皮脆脆地,有少少薄切,咬落好爽口,勁有口感,燒豬頸肉來講,佢真係整得好好味。喇沙麵嘅辣到對我來講有啲太辣,所以我都食得比較慢。其實我係第一次食喇沙,所以唔算太鍾意呢一種麵質,不過男朋友似乎幾鍾意,佢都食得好多。我就不斷食豬頸肉。脆皮牛腩真係幾特別,我都係第一次見,完全係外脆內軟,牛腩好夠肥,外面脆皮亦都好鬆脆,兩個加埋嘅口感幾正。撈檬好味,啲雞肉串好高質,食得好滋味。好似永遠喺越南野啲撈檬嘅汁都係冇可能撈得勻,因為d揸會沉澱晒,不過都無損呢一碗撈檬嘅美味味。滿足🤩

滿足🤩