2020-07-18 79 浏览
一般食越南野都會食湯檬,但係今晚我哋叫咗好多脆口嘅小食,過下惡魔之夜先!叫咗炸蝦餅,蝦餅非常爽口彈口,配上醬汁好好食,相蝦餅上邊鋪滿香蔥同炸乾蔥,配埋一齊嚟食真係不得了呀!另外想講講佢個芝士蝦多士,嘩!真係好味到不得了呀!蝦多士個面鋪滿芝麻,炸到香脆又有點鬆化,內層係留心嘅芝士!蝦膠彈牙爽口,真係食完一口接一口,停唔到手!另外叫咗兩杯嘢飲,熱情果梳打係正常之作,但係個紅豆冰真係不得了呀!佢裏面用椰汁打咗少少沙冰,椰味非常香濃,我相信佢係用椰糖㗎,配上紅豆真係美味冇極限啦,一定要試吓佢個紅豆冰。今晚一啖香口野一啖沙冰,真係惡魔得來令人難忘呀!

蝦餅

蝦餅
芝士蝦多士
紅豆冰
2020-07-11 73 浏览
今日去間"真係好撚鍾意香港"嘅越南菜食到好L飽~2人餐~個酸辣無骨鳳爪…夾極都仲有咁嘅無骨海南雞…層層疊火車頭pho…啲肉好似同啲粉50/50唔怪得老闆會來問係咪食唔晒,我哋口講no problem, 其實心諗:好彩係叫檬粉~叫河粉應會越食越大碗,用碗仔total夾到6碗,加埋2個"小"食,如果3個女仔來應該都無問題~味道屬大眾口味style﹐所絕對無中伏,眼見好多街坊都一家老幼4-6人咁來食,招呼態度不言而喻~
今日去間"真係好撚鍾意香港"嘅越南菜
食到好L飽~

2人餐~
個酸辣無骨鳳爪…夾極都仲有咁嘅
無骨海南雞…層層疊
火車頭pho…啲肉好似同啲粉50/50

2020-07-09 61 浏览
呢間越南餐,都幾多款式選擇,價錢亦好合理。鍾意佢小食類夠多夠齊,春卷、蒸粉包、蝦餅、蔗蝦、雞翼、扎肉、蝦多士、豬頸肉、青口等應有盡有。烤豬頸肉青木瓜沙律 $72即叫即做,離遠都聞到好香的烤豬,好香口好惹味。份量都多,兩個人 share 啱啱好。生牛肉牛丸湯粉 $60湯底有濃厚牛骨味,而且好多香葉好惹味。生牛肉肉質靚又大片,牛丸都彈牙。整體來講幾有水準的。魚餅撈檬 $55一般越南餐廳比較少見的魚餅撈檬,呢度有喎,當然試試佢。魚餅好大件,形狀似大魚蛋,即叫即煎,熱辣辣,食得出足料。檬粉內又有好多蔬菜絲,mix 埋辣椒魚露食,好似沙律咁,酸酸甜甜又涼爽,好啱夏天食。咸桔水 +$8好正宗,好濃味,幾夠咸。飲完喉嚨即刻順左椰汁三色冰 +$12用椰汁沙冰做底,唔係就咁加冰架!特別凍特別爽,誠意推介,必飲!最後仲要讚下侍應,有禮貌又細心,服務滿分

呢間越南餐,都幾多款式選擇,價錢亦好合理。

烤豬頸肉青木瓜沙律 $72

生牛肉牛丸湯粉 $60

魚餅撈檬 $55
一般越南餐廳比較少見的魚餅撈檬,呢度有喎,當然試試佢。

魚餅好大件,形狀似大魚蛋,即叫即煎,熱辣辣,食得出足料。

咸桔水 +$8
好正宗,好濃味,幾夠咸。
飲完喉嚨即刻順左

椰汁三色冰 +$12
用椰汁沙冰做底,唔係就咁加冰架!
特別凍特別爽,誠意推介,必飲!

最後仲要讚下侍應,有禮貌又細心,服務滿分

今日同朋友一齊食飯🥰去左花園城附近食越南野!間店裝修好舒服💕兩個人 點左一碗朱頸肉撈檬,一碗雞翼喇沙,芝士蝦多士,脆皮牛腩😈 另外點左一杯椰汁冰同一個新鮮椰青!喇沙同雞翼分試 唔會影響左雞翼既脆卜卜口感 重有買隻雞翼咁多😽芝士蝦多 上面好多芝麻好香 好脆 唔會覺得油林林 中間蝦膠同芝士口感好夾👍🏻脆皮牛腩 人如其名 好脆口酥化 想特別提下 撈檬既汁 簡直係我既飛佛!最正係 特地食左咁多野 都唔過$300🙄有冇咁著數呀?🤩
入沙田搵完frd, 熱辣辣咁嘅天氣,真係會好想食啲酸辣野見到呢間大越外面嘅大壁畫已經好attractive就你啦~~鋪外就係呢個o咀小女孩即刻點左份凍檬先加埋酸辣汁撈撈撈..我唔客氣喇呢碗「香茅豬扒撈檬」嘅豬扒都唔會乾,幾香口,面頭炸蒜都好大方咁落~~凍凍地、酸偏甜、好微微嘅辣咁嘅撈檬真係滿足左我嘅欲望再嗌左啲side「炸春卷」,上枱熱辣辣,唔係擺耐左嘅微溫..熱度好滿意!脆卜卜,涵唔會過鹹!(之前試過d 勁重手嘅味精卷,真係食完係咁errr..個胃會唔舒服) 惹味得黎,唔會太heavy另一個side「甘蔗蝦」彈牙蝦滑唔會話支蔗仲多過蝦lollll點完甜辣醬,perfect池結尾一杯熱「蜂蜜玫瑰柚子茶」跟餐加8$﹐舒服,完全作結。玫瑰如果冇話浸到淋晒,賣相更佳。
入沙田搵完frd, 熱辣辣咁嘅天氣,真係會好想食啲酸辣野

見到呢間大越外面嘅大壁畫已經好attractive

炸春卷

甘蔗蝦

另一個side「甘蔗蝦」彈牙蝦滑

唔會話支蔗仲多過蝦lollll
點完甜辣醬,perfect池

蜂蜜玫瑰柚子茶

香茅豬扒撈檬
炸春卷
甘蔗蝦
2020-06-27 43 浏览
今日嚟到沙田圍呢一間越南餐廳, 因為探完朋友, 所以到呢附近揾食, 其實呢度環境都幾清靜,從火車站行到呢一間餐廳我諗大概五分鐘左右, 入到餐廳 感覺都幾寬敞, 同埋裝修都幾是正, 咁我叫咗以下食品:生牛肉湯粉: 我自己覺得食越南野一定要叫湯粉,所以呢個湯粉不得不介紹佢,個河粉係幾滑, 另外個牛肉新鮮亦都幾juicy,加埋嗰個湯底真係feel very good! 所以鍾意食河粉嘅朋友可以試下。蒜蓉牛油雞翼:雞翼炸得好好,恰到好處皮脆肉嫩,而且有好香嘅蒜蓉味牛油味 ,唔使一分鐘,已經KO一隻。軟殼蟹米紙卷:呢個係我最愛食嘅軟殼蟹,軟殼蟹炸得幾脆, 炸得幾好同香脆, 個米紙卷記住點少少汁食,令到口感同風味一流,呢個我覺得一定要試。 可能我鍾意食軟殼蟹。最後我飲埋杯椰汁冰就走囉, 如果大家經開沙田呢一頭,大家可以試下呢一間越南餐廳。

2020-06-22 74 浏览
天氣咁熱,想食啲開胃啲嘅食物!除左日本野,我會揀越南嘢!今日lunch食咗越南野,價錢唔貴呀,味道都幾好!選擇好多,大路嘅食物都有!最正係有越南咖啡12點左右來到,仲有位!如果一點先到,就要等位喇!天時暑熱,先飲杯青檸梳打!非常消暑啊主食點左大越生牛肉什錦湯粉,材料非常豐富幾樣材料入面,最好食就係牛腩片!牛肉味道好濃郁,而且都幾淋加錢可以加小食即刻要咗個炸蝦餅!蝦餅味道唔錯,撈埋啲蔥油好味道,不過肉質就唔算太爽口彈牙。呢度午餐選擇夠多,下次可以嚟試多幾款
天氣咁熱,想食啲開胃啲嘅食物!
除左日本野,我會揀越南嘢!

今日lunch食咗越南野,價錢唔貴呀,味道都幾好!

選擇好多,大路嘅食物都有!
最正係有越南咖啡

12點左右來到,仲有位!如果一點先到,就要等位喇!

天時暑熱,先飲杯青檸梳打!非常消暑啊

主食點左大越生牛肉什錦湯粉,材料非常豐富

幾樣材料入面,最好食就係牛腩片!

牛肉味道好濃郁,而且都幾淋

加錢可以加小食

即刻要咗個炸蝦餅!
蝦餅味道唔錯,撈埋啲蔥油好味道,不過肉質就唔算太爽口彈牙。

呢度午餐選擇夠多,下次可以嚟試多幾款

2020-06-22
午餐
2020-06-17 55 浏览
放工之後喺沙田一帶跑步,跑到嚟勵城花園附近唔知有咩好食,於是就上OpenRice搵吓,見到附近有間越南野,好似評價都唔錯,於是就入嚟試吓啦。呢度環境都幾好,幾闊落,夜晚唔係好多人,仲播住陳奕迅嘅歌,好有品味。菜單上面都幾豐富,幾多選擇,我就揀咗一個燒豬頸肉喇沙麵食,男朋友就揀咗個燒雞肉撈夢,之後仲叫咗個脆皮牛腩,有兩杯餐飲。喇沙麵望落好吸引,燒豬頸肉都係。我覺得啲燒豬頸肉好高質,啲皮脆脆地,有少少薄切,咬落好爽口,勁有口感,燒豬頸肉來講,佢真係整得好好味。喇沙麵嘅辣到對我來講有啲太辣,所以我都食得比較慢。其實我係第一次食喇沙,所以唔算太鍾意呢一種麵質,不過男朋友似乎幾鍾意,佢都食得好多。我就不斷食豬頸肉。脆皮牛腩真係幾特別,我都係第一次見,完全係外脆內軟,牛腩好夠肥,外面脆皮亦都好鬆脆,兩個加埋嘅口感幾正。撈檬好味,啲雞肉串好高質,食得好滋味。好似永遠喺越南野啲撈檬嘅汁都係冇可能撈得勻,因為d揸會沉澱晒,不過都無損呢一碗撈檬嘅美味味。滿足🤩

滿足🤩
2020-06-15 38 浏览
地點很方便, 地鐵站行幾分鐘就到. 這間平民餐廳, 價錢不貴, 各款美食的味道也很不錯, 服務也挺周到. 坐得幾舒服.餐廳亦都支持抗疫和醫護人士, 很讚.會再黎幫襯.
地點很方便, 地鐵站行幾分鐘就到.

餐廳亦都支持抗疫和醫護人士, 很讚.

會再黎幫襯.
  • 牛腩煲配蒜蓉包
  • 米紙卷
  • 越式春卷
2020-06-15 33 浏览
午市有午餐、價錢$50至$70左右,包飲品。見到有喇沙,就揀咗海鮮喇沙。佢係配油麵。你可以選擇轉其他粉麵。海鮮喇沙比一般喇沙辣,但係味道幾香,配料亦都好多,有魚蛋、魚片、蛋、蝦、豆卜、蜆肉,非常豐富。呢隻油麵都幾好食。另外叫咗豬扒撈檬。夏天食涼爽,份量都好多。豬扒香茅味夠香,肉質夠林。午餐可以優惠價加配小食,加咗春卷$12。春卷香脆,用生菜包住食,好食!跟餐包熱飲、凍飲加$3,特飲加$8。揀咗個凍飲凍柑桔水,味道好開胃。另外轉左個特飲三色冰,好足料。餐廳價錢經濟,味道唔錯,大眾美食!

餐廳價錢經濟,味道唔錯,大眾美食!
2020-06-15 36 浏览
無意中發現呢間越式小店今日決定一試餐牌有好多選擇,有越式湯粉有叻沙有越式小食今日好想試下個叻沙,叫咗個海南雞叻沙最好係佢將粉同餸分開上,唔會浸咗係湯度影響口感海南雞好滑好入味👍🏻正😋叻沙略為有點辣...麵底係油麵,食得辣嘅可以一試,惹味之選香茅牛肉撈檬開胃之選👍🏻炎炎夏日食撈檬真係好正酸甜汁真係好開胃,加上生菜絲撈檬,好fresh!絕對可以一解悶熱之感。軟殼蟹米紙卷米紙卷皮厚薄適中,配以生菜及軟殼蟹,清新健康!最抵食係+$8就可配以大部份飲品,飲咗杯鹹柑桔蜜🍊環境幾舒適,食物都幾抵食,而家仲做緊9折,值得一試!
無意中發現呢間越式小店
今日決定一試

餐牌有好多選擇,有越式湯粉有叻沙有越式小食

今日好想試下個叻沙,叫咗個海南雞叻沙

最好係佢將粉同餸分開上,唔會浸咗係湯度影響口感
海南雞好滑好入味👍🏻正😋
叻沙略為有點辣...麵底係油麵,食得辣嘅可以一試,惹味之選

香茅牛肉撈檬

開胃之選👍🏻炎炎夏日食撈檬真係好正
酸甜汁真係好開胃,加上生菜絲撈檬,好fresh!
絕對可以一解悶熱之感。

軟殼蟹米紙卷

米紙卷皮厚薄適中,配以生菜及軟殼蟹,清新健康!

最抵食係+$8就可配以大部份飲品,飲咗杯鹹柑桔蜜🍊

環境幾舒適,食物都幾抵食,而家仲做緊9折,值得一試!
2020-06-09
2020-06-13 23 浏览
今日去沙田探下朋友,順路去沙田河附近踢單車,踏了一個下午,好耐無食過越菜,今晚就試附近這家越式餐廳。小食、撈檬、湯檬、叻沙、飯,越式飲品選擇不少,先點炸春卷,一碟4件,炸得非常香脆可口,饀料滿滿,4片法包而成的蒜蓉包,每片佈滿香濃蒜蓉牛油醬,夠晒蒜三寶飯 有越式最出名的香茅雞翼、香茅豬扒、扎肉,淋身又入味,好送飯古都湯檬的牛丸爽口、札肉爽滑,湯檬夠熱,暖胃又飽肚熱蜂蜜玫瑰柚子茶酸甜柚子,配搭清香玫瑰,香甜蜂蜜,清新順喉椰汁綠豆沙椰汁打成細冰,好濃椰汁香,開邊綠豆香甜軟糯

小食、撈檬、湯檬、叻沙、飯,越式飲品選擇不少,

先點炸春卷,一碟4件,炸得非常香脆可口,饀料滿滿,

4片法包而成的蒜蓉包,每片佈滿香濃蒜蓉牛油醬,夠晒蒜

古都湯檬的牛丸爽口、札肉爽滑,湯檬夠熱,暖胃又飽肚

熱蜂蜜玫瑰柚子茶
酸甜柚子,配搭清香玫瑰,香甜蜂蜜,清新順喉

椰汁綠豆沙
椰汁打成細冰,好濃椰汁香,開邊綠豆香甜軟糯
2020-06-09
2020-06-13 14 浏览
今日我去沙田工作,工作完要搵地方晚餐,除了大商場外,其實附近都有不少食店,朋友介紹我這家食店。馬拉盞通菜 $28通菜當造,新鮮脆口,加上惹味馬拉盞,增進胃口香茅牛肉撈檬粉 $58份量好多,香茅牛肉大片又淋身,配搭甜酸醋汁,非常醒胃。蒜茸牛油雞亦 4件 $46聞落好香牛油味,炸得外脆內軟,外層啖啖牛油香,鹹香好惹味。椰汁珍多冰 套餐價$12椰汁打成綿花般的椰汁冰,濃郁椰香味,配搭粉條,好解渴。濃郁椰香味,配搭紅豆、開邊綠豆開邊綠豆香甜軟繻,清甜解渴。

馬拉盞通菜 $28
通菜當造,新鮮脆口,加上惹味馬拉盞,增進胃口

香茅牛肉撈檬粉 $58
份量好多,香茅牛肉大片又淋身,配搭甜酸醋汁,非常醒胃。

蒜茸牛油雞亦 4件 $46
聞落好香牛油味,炸得外脆內軟,外層啖啖牛油香,鹹香好惹味。

椰汁珍多冰 套餐價$12
椰汁打成綿花般的椰汁冰,濃郁椰香味,配搭粉條,好解渴。

濃郁椰香味,配搭紅豆、開邊綠豆開邊綠豆香甜軟繻,清甜解渴。

2020-06-08
2020-05-31 61 浏览
開正屋企附近嘅越南小店💛黄的不過個人覺得正正常常 未去到好吸引峴港番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬 $65聞落去好大浸蟹膏味😍 不過食落就食唔出 但會食得出將番茄味變得濃郁左 同埋厚實左扎肉係多油脂嗰隻 所以個人覺得太油膩 烤牛肉串喇沙 $58呢間喇沙偏油膩 中規中矩 而且烤牛肉串好鞋 不過呢個價錢來講算正常既飲品方面滴漏咖啡 (+$12)正正常常蜂蜜玫瑰柚子茶 (+$8)反而呢個吸引啲 凍嘅柚子茶夠Fresh 加埋玫瑰花清香左 又有蜜糖做點綴
開正屋企附近嘅越南小店💛黄的
不過個人覺得正正常常 未去到好吸引

峴港番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬 $65
扎肉係多油脂嗰隻 所以個人覺得太油膩

烤牛肉串喇沙 $58

飲品方面
滴漏咖啡 (+$12)
正正常常

蜂蜜玫瑰柚子茶 (+$8)
2020-05-28 65 浏览
周日假期難得放假,跟新朋友仔去大圍附近踩單車輕鬆一日^^晚上就順便係附近找找得意野食上網shearch下附近餐廳的時候,越南菜馬上吸引我地眼球,因爲平時真的不太常找到><一於決定今晚食其它國家特色菜la~~三寶叻沙一道起源於南洋嘅美食,系馬來西亞和新加坡的代表性美食味道好香唔係太辛辣有陣陣椰香味,呢個湯底算係喺小編心目中算係排名幾高真心推介三寶配餸有香茅雞翼、香茅豬扒、扎肉好香脆份量亦都好多!咖哩牛腩湯金邊粉湯底非常濃厚一開始就忍不住合了幾口><wa ~~ 牛肉的和香味滲透曬落咖哩裏面,完全不會感到淡...像小編一樣重口味的肯定很喜歡而且就算慢慢食,到最後都不會被粉麵吸收曬^^蒜蓉牛油雞翼小食也很出色,蒜蓉一顆顆味道像新鮮切粒的~ 比平時的蒜蓉醬的味道更香濃誰都知道越新鮮的材料才是原汁原味呀,要比個like!凍飲品只是需要加12蚊就有特飲拉!~椰汁綠豆冰平時只能見到紅豆冰第一次見有椰汁配綠豆冰^^甘小見當然要試下拉haha比起紅豆不會甘甜,重有解毒功能呢!菠蘿熱情果特飲清新可口,果味酸酸尾尾,真係夏天天氣熱的首選呀!^^
周日假期難得放假,
跟新朋友仔去大圍附近踩單車輕鬆一日^^
晚上就順便係附近找找得意野食

上網shearch下附近餐廳的時候,
越南菜馬上吸引我地眼球,
因爲平時真的不太常找到><
一於決定今晚食其它國家特色菜la~~

三寶叻沙
一道起源於南洋嘅美食,系馬來西亞和新加坡的代表性美食
味道好香唔係太辛辣

有陣陣椰香味,
呢個湯底算係喺小編心目中算係排名幾高

真心推介
三寶配餸有香茅雞翼、香茅豬扒、扎肉
好香脆份量亦都好多!

咖哩牛腩湯金邊粉
湯底非常濃厚

一開始就忍不住合了幾口><
wa ~~ 牛肉的和香味滲透曬落咖哩裏面,
完全不會感到淡...像小編一樣重口味的肯定很喜歡

而且就算慢慢食,到最後都不會被粉麵吸收曬^^

蒜蓉牛油雞翼
小食也很出色,蒜蓉一顆顆味道像新鮮切粒的~
比平時的蒜蓉醬的味道更香濃

誰都知道越新鮮的材料才是原汁原味呀,要比個like!

凍飲品只是需要加12蚊就有特飲拉!~
椰汁綠豆冰
平時只能見到紅豆冰
第一次見有椰汁配綠豆冰^^
甘小見當然要試下拉haha
比起紅豆不會甘甜,重有解毒功能呢!

菠蘿熱情果特飲
清新可口,果味酸酸尾尾,真係夏天天氣熱的首選呀!^^