2020-03-19
All in all簡評:1. 餐廳支持抗疫,值得欣賞。10/102. 地理位置方便。8/103. 食物正宗越南味。9/104. 店員非常細心。9/105. 食物性價比高。8/10——————————————————這是一間鄰近沙田圍鐵路站的餐廳,步行距離也只是數分鐘。這一間越南菜在屋苑下面,並不難找到,附近也鄰近威爾斯親王醫院,所以驟眼所見,很多醫護人員都會嚟食。這一間餐廳也非常支持香港人抗疫,對於醫護人員也提供了優惠,同時有少量口罩贈送給香港人,非常值得稱讚。好鍾意呢度嘅越南滴漏咖啡☕️,好正宗,本來咖啡係苦,但溝左煉奶之後,成個感覺就唔同晒。適合一啲鍾意飲少少甜咖啡嘅朋友。前菜必選一碟令人非常開胃的沙律🥗,青木瓜配上香脆的豬頸肉,加埋酸酸甜甜的醬汁,實在非常開胃。我特別喜歡這裏的番茄蝦膏粉,因為同我喺胡志明市食嘅味道係一樣嘅。好正宗。湯底味道濃郁,係我其中一個欣賞嘅地方,同時食完都唔會好口渴。我特別欣賞這裏的灼秋葵,因為可以有加魚露這一個選擇,其他地方好難食到。在吃過濃味食物後,食一碟蔬菜也是好選擇。總括而言,這裏的食物非常高質,而且性價比超值。
1. 餐廳支持抗疫,值得欣賞。10/10
2. 地理位置方便。8/10
3. 食物正宗越南味。9/10
4. 店員非常細心。9/10
5. 食物性價比高。8/10
——————————————————
這是一間鄰近沙田圍鐵路站的餐廳,步行距離也只是數分鐘。
在吃過濃味食物後,食一碟蔬菜也是好選擇。
總括而言,這裏的食物非常高質,而且性價比超值。