2021-09-13 34 浏览
想介紹吓呢一間銅鑼灣嘅新寵兒✌🏻不過佢係未搣紅紙嘅 應該係未Grand opening😌而家食lunch諗唔到去邊就諗起去呢度😂1. 黃店💛2. 環境夠大 有2層 搵位唔難3. 位置寬敞舒適😁茶記都可以坐得舒服㗎4. 款式選擇極多 佢係晏晝都有小炒菜式配白飯 有二人四人套餐 可以一班同事share幾個菜式 另外有普通茶記嘅常餐🍜又有稻庭烏冬 又有撈公仔麵 實有嘢啱你心水😌5. Menu好得意 係用港人最熟悉嘅BNO做cover🇬🇧🍜照燒雞扒稻庭烏冬 配 煎蛋🍳丹麥多士🍞照燒雞扒好有驚喜 大塊 燒得剛好 燒汁香 甜甜地 而家雞扒淋 食得好開心🤣烏冬夠彈牙 湯底有少去忌廉味 更惹味😍🍞佢個丹麥多士係好好食㗎 但實在太油了 整個表面都鋪滿牛油🧈 常餐本身都已經係一樣好肥仔嘅嘢 所以丹麥多士食咗一半就唔食了😅😅今個星期又可以再去😋😋
1. 黃店💛
2. 環境夠大 有2層 搵位唔難
3. 位置寬敞舒適😁茶記都可以坐得舒服㗎

🍜照燒雞扒稻庭烏冬 配 煎蛋🍳丹麥多士🍞

今個星期又可以再去😋😋
2021-09-12 644 浏览
今日同朋友去左食銅鑼灣嘅大澳德發~係食水上人家菜的,約個陣朋友已經話呢間好似唔錯的~去到叫左三餸,分別係惹味卜卜蜆煲 $168三弄脆皮豬手 $188菠蘿拉絲咕嚕肉 $88叫餸+$20可以變套餐,有飯有湯,飲品有優惠自家檸檬薏米水 $25,跟餐價$10龍鳳檸檬七喜$25因為想要少少米飯落肚,就叫左一個套餐,同朋友一齊share惹味卜卜蜆煲🍲蜆唔少,聞落去都好惹味,佢係比左個gas爐上檯後再滾,但係唔知係咪因為煲得耐左,後尾啲蜆肉縮左水,唔係好夠味又乾身三弄脆皮豬手🍖皮好脆,肉好食,醬好味,我都幾鍾意,朋友食左勁多,我覺得肉係啱啱好個隻,唔會太煙韌難咬開菠蘿拉絲咕嚕肉🍗本身想叫冰鎮咕嚕肉,落單個陣話冇冰😂就改左呢樣,真係拉到絲㗎!上台個陣熱辣辣,好好味,好送飯~其他兩味餸都係齋食,呢個完全係ko碗飯嘅大功臣,食到乾乾淨淨!自家檸檬薏米水可能係我習慣性篤到塊檸檬爛嗮,咁薏米水又好清淡,無甜,所以變成好似飲檸水食薏米咁龍鳳檸檬七喜朋友飲,見到有檸檬有話梅,加汽水應該都好好飲例湯:南北杏豬骨冬瓜湯好好飲!!!!!我好鍾意~好鍾意~成個環境好乾淨,舒適,餐牌係標準嘅中菜餐牌,埋單個陣仲聽到前面嘅客

去到叫左三餸,分別係
惹味卜卜蜆煲 $168
三弄脆皮豬手 $188
菠蘿拉絲咕嚕肉 $88
叫餸+$20可以變套餐,有飯有湯,飲品有優惠
自家檸檬薏米水 $25,跟餐價$10
龍鳳檸檬七喜$25
因為想要少少米飯落肚,就叫左一個套餐,同朋友一齊share

惹味卜卜蜆煲🍲

三弄脆皮豬手🍖

菠蘿拉絲咕嚕肉🍗

自家檸檬薏米水

龍鳳檸檬七喜
朋友飲,見到有檸檬有話梅,加汽水應該都好好飲

例湯:南北杏豬骨冬瓜湯
好好飲!!!!!我好鍾意~好鍾意~

成個環境好乾淨,舒適,餐牌係標準嘅中菜餐牌,埋單個陣仲聽到前面嘅客人話一定encore🤣🤣🤣
2021-09-12 34 浏览
鑼灣新開餐廳,餐廳應該係食水上人餐廳,叫做”大澳德發”個名幾特別,全新裝修,有本地茶餐廳風格,今日叫了好多特色菜式🔷卜卜蜆煲 先上一個Gas爐,煮熟大蜆,跟住再用成語湯底清蒸帶子及聖子,最後一步驟加魚湯加飯變成海鮮粥,一個小菜都有幾多種食法,海鮮係新鮮幾好味。🔶 椒鹽鮑魚 鮑魚還可以,椒鹽對於我個人鍾意食清淡啲來講略嫌有少少鹹🔷黃金蝦 鹹蛋黃味好濃郁加上蝦的鮮甜我個人又幾鐘意🔷焗奄仔蟹 味道好特別蟹膏雖然隻蟹細細隻但係都有蟹味,最後再加一杯薏米水及紅棗水~
2021-09-12 35 浏览
今日行過銅鑼灣,見到新開餐廳,貪新鮮的我當然會即刻試一試,餐廳係全新裝修好似食水上人家菜。唔知老闆係唔係大澳居民😂。茶餐廳隔但是叫小菜海鮮為主,今天主菜海鮮卜卜蜆煲,黃金蝦,椒鹽鮑魚,焗奄仔蟹,加一杯薏米水及紅棗茶。主菜卜卜蜆煲特別,先來一個Gas 爐,即時煮蜆,蜆肉新鮮,食完蜆跟住將帶子及聖子放落煲裏蒸,之後再跟住放米及海鮮湯即時煮食粥,不過咸咗少少。黃金蝦都大隻,鮑魚算新鮮。茶餐廳價钱,有新鮮海鮮,夠創新👍
2021-09-12 36 浏览
銅鑼灣新開嘅水上人家菜,食物質素認真唔錯,好有風味!餐牌真係好多嘢食,花多眼亂,最好叫店員介紹下佢哋嘅招牌菜。因為好少食馬友,所以我哋就嗌咗個大澳鹹鮮蒸馬友($128), 呢道菜好風味。佢嘅外貌就平平無奇,但條馬友鮮甜嫩滑,根本都唔洗好花巧嘅烹調方法已經可以帶岀其鮮味。加上份量十足,絕對掋食。XO醬碧綠炒蝦仁($118)呢道菜好有鑊氣,有菇有西蘭花,啲蝦大大粒又爽口。加上XO醬,更香更惹味。青島啤酒($28)- 食小菜一定要餸返支啤酒先夠爽嘛!
銅鑼灣新開嘅水上人家菜,食物質素認真唔錯,好有風味!

餐牌真係好多嘢食,花多眼亂,最好叫店員介紹下佢哋嘅招牌菜。

青島啤酒($28)- 食小菜一定要餸返支啤酒先夠爽嘛!

2021-09-12 73 浏览
由北角開到去銅鑼灣嘅大澳德發,主打小菜同埋海鮮,啲燈都係用咗船家啲帽做㗎店員一嚟就推介卜卜蜆,話係呢到最多人食,蜆好新鮮都肥美,仲有大量芫荽蒜蓉,唔洗加湯就咁焗熟夠哂原汁原味食到尾先加上湯再倒碗白飯,啲白飯嚟哂蜆湯嘅鮮甜味好正㗎大澳海味雜菜煲好足料,有好多蝦乾、魷魚、乾瑤柱等海味,加埋啲粉絲蔬菜吸哂啲鮮味好好食蒜蓉粉絲蒸蟶子都好大隻,好新鮮又厚肉,啲粉絲都係吸哂啲精華避風塘鮑魚隻隻夠厚身,炸到剛好又爽口彈牙,避風塘做法夠哂惹味呢條馬友真係要大讚,好鬼斯新鮮啊,蒸到剛剛好,入口超級嫩滑,又夠魚香鮮甜呢間整體都好好,海鮮都好新鮮,下次會試下啲小菜先

食到尾先加上湯再倒碗白飯,啲白飯嚟哂蜆湯嘅鮮甜味好正㗎

蒜蓉粉絲蒸蟶子都好大隻,好新鮮又厚肉,啲粉絲都係吸哂啲精華

呢間整體都好好,海鮮都好新鮮,下次會試下啲小菜先

2021-09-01
2021-09-10 51 浏览
大澳德發 (銅鑼灣) 💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•蜜椒金薯牛柳粒 $118•七味炸豆腐 $68•鮑魚滑雞煲 $138•白飯 $10•鹹檸檬七喜 $25•凍檸茶 $20另收加一服務費••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:食得多西餐間唔時都會想食下中菜餐🤩一於食呢間位於銅鑼灣嘅大澳德發,叫餸食飯!蜜椒金薯牛柳粒,相信大家都食過呢道菜式,我自己逢親食打冷都一定會叫😋蜜椒原來係青椒,自己本身唔算太好青椒,但咁樣煮又幾香口,薯仔明顯本身有炸過幾好食,牛柳粒每粒都大大粒但又會唔韌,配埋洋蔥嘅香味,成碟食晒話咁易!聽聞餐廳食水上人家菜,咁點都要試吓佢嘅海鮮嘅!可惜朋友咁啱食唔到海鮮,唯有叫鮑魚滑雞煲嚟過下口癮😣😣一上枱職員就已經提醒我哋小心煲熱唔好掂住!個煲係非常之香!出晒煙,食落都好香,有醬油味,鮑魚切一半咁上,非常彈牙又食到鮑魚獨有嘅鮮味但唔會比醬油味蓋過😚雞份量都非常之多,好抵!七味炸豆腐份量都好多
大澳德發 (銅鑼灣) 💛
•鹹檸檬七喜 $25
•凍檸茶 $20
另收加一服務費
♥️食評:

七味炸豆腐份量都好多,呢啲香口嘢真係要係街到食先食到嗰種味道,係屋企真係好難煮到🥺炸豆腐呈一口狀,外皮唔厚而且啱啱好包住豆腐,外脆內嫩,而且有調味,熱氣但好好味啊🥺
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
大澳德發 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖

#cony去銅鑼灣 #cony食中菜 #cony食打冷 #銅鑼灣 #hkfoodie #大澳德發
2021-09-10 51 浏览
以前入大嶼山大佛,行完大佛都會去大澳食吓D水上人家菜,而且都有去過德發食過,原來而家市區都開咗,咁以後想食水上人家菜就唔使專登走入大澳食😊—————————一出銅鑼灣地鐵就見到呢一座古色古香嘅大澳德發,有兩三層高,而且裏面嘅裝修仲整得古色古香,好有特色的水上人家嘅感覺😇—————————-喺銅鑼灣區來講。呢度嘅價錢屬於好平,而且仲好抵食,價錢大眾化,仲要唔收加一服務費,環境地方大,座位舒適又光猛👍👍👍👍👍👍————————-🟪孖寶C:🔺咸鮮蒸馬友:通常馬友魚🐟都係用來曬鹹魚,但而家將馬友魚🐟用新鮮清蒸,再加入薑絲。原來蒸出來係好滑又好甜,好鮮嫩的魚肉😋———————-🔺豉椒炒花甲:配菜多、又有洋蔥🧅、青椒🫑紅辣椒🌶️、芫荽、配料多,加埋豉椒炒出嚟嘅味道就會特別惹咪和滋味✌️——————-🟧菠蘿拔絲咕嚕肉:呢個拔絲咕嚕肉係非常之好味道,而且係好爽脆,唔同平日食開嘅咕嚕肉,佢一咬落口外皮係好拔絲嘅口感而且亦好脆,裏面嘅肉咬落口亦都好爽,而且亦都好有彈牙嘅肉質感覺,配有洋蔥🧅菠蘿🍍、生菜🥬絲、青椒🫑、酸甜味道適中,好惹味的一度菜😋😋————————-🟩大地魚蠔仔肉碎湯飯:呢個蠔仔湯飯必定要吃,裏

—————————

——————-
🟧菠蘿拔絲咕嚕肉:

————————-
🟩大地魚蠔仔肉碎湯飯:
呢個蠔仔湯飯必定要吃,裏面嘅豪好大隻,粥好甜,入面仲有好多大地魚,又有魷魚🦑、芫荽、這一個蠔仔肉碎粥一定要吃👍

——————————-
🟨飲品
🔺熱菜蜜:
🔺熱菊蜜:
飲熱野最緊要D水夠滾,所以沖出嚟嘅飲品係特別好飲😊

———————-
食吓水上人家菜
開心時光週末來
————————
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
—————————-
2021-09-09 57 浏览
❤️成日食炮台山果間,點知銅鑼灣都開埋,係好事嚟嘅,好嘢要比更多人食到~❤️嚟呢度呢就一定要食吓海鮮嘅,通常一係就可以揀馬友,一係可以揀龍躉😆咁我今次呢就揀咗油浸野菌龍躉球😋😋我覺得呢種煮法整龍躉係最好嘅,鮮菌提升咗龍躉球味道層次,夠曬香口惹味🤘🏻龍躉有六大舊,係足料!而冰鎮咕嚕肉(無錯,唔係電影作出嚟,係真係有呢道菜🤣)無論賣相定味道均非常出色,外層有啲似食糖嘅口感🧐但係一咬落去肉汁爆射,餸飯神器👏🏻最後要咗個美極牛肉炒飯同樣十分高質,份量勁多,一個人都可能食唔晒😂❤️加埋個紅豆冰,埋單兩個人都唔使400蚊就落到樓,持續高質,繼續高質,永遠高質🤘🏻

2021-09-08 38 浏览
今晚嚟到銅鑼灣食一間新開嘅水上人家菜,好有風味。餐牌勁多嘢食,多款小菜海鮮,好多都好特別,係其他餐廳都少見。試下佢哋嘅必食精選卜卜海鮮煲配大地魚湯泡飯($288)- 首先煮熟啲蜆、日本元貝同蒜蓉聖子。佢哋啲海鮮真係好新鮮,份量都唔少。食完海鮮後就加白飯變成泡飯。啲飯吸晒海鮮湯嘅精華,鮮味十足,真係好美味。椒鹽焗鮑魚($148)- 一客有四件,啲鮑用爽口彈牙,用椒鹽烹調極之惹味。鹽焗奄仔蟹 - 食夠$400就送一隻奄仔蟹!用咗花椒、八角、粗鹽一齊焗。雖然等咗陣先焗得熟隻蟹,但真係好好好好食!鹹鹹地好有味,肉質鮮嫩,同仲有超吸引嘅橙色蟹膏😍

2021-09-07 42 浏览
見到呢度晚市價錢都OK食滿$400仲有蟹送搵咗一日過嚟試海鮮蒜蓉聖子超級大隻鍾意佢啲調味比較清淡唔會下下遮蓋左海鮮嘅鮮味聖子都蒸得啱啱好肉質有咬口但係亦都唔會太硬身碧綠龍躉球亦都係好住家菜嘅風味唔係落好多味精去吊味嗰啲龍躉球真係啖啖肉肉質係爽口但係亦都保持到入面嘅鮮嫩多汁食完呢個已經好飽黃金海中蝦喺出邊食最怕啲蝦唔夠新鮮發霉好彩呢度冇呢件事情發生估唔到百幾蚊就有成疊大大隻炸得啱啱好個皮係薄中帶脆香口得來又唔會過分熱氣

見到呢度晚市價錢都OK

估唔到百幾蚊就有成疊大大隻
炸得啱啱好個皮係薄中帶脆
香口得來又唔會過分熱氣
2021-09-07 24 浏览
銅鑼灣嘢食選擇多,今次朋友帶左我試呢間正宗水上人家菜既大澳德發☺️首先環境坐得闊落,侍應姐姐服務態度真係好好,整體感覺好舒服。👍🏻見埋個menu就知無黎錯😎食物方面,我哋叫咗:惹味卜卜蜆煲🤤:依個真係要讚,佢比埋gas爐我哋,上台先卜卜聲響😍,夠晒新鮮,而且蔥蒜風味十足,蜆鮮甜無砂。👍🏻最正係,食到咁上下,侍應會好細心咁幫我哋加魚湯同飯,將蜆湯煮成湯飯,個湯極鮮甜好味!喜出望外!🥺👍🏻👍🏻👍🏻三弄脆皮豬手:豬皮炸到脆卜卜,豬肉夠味有咸香,配埋佢嘅千島醬或者芥辣醬都一流!👍🏻海味雜菜煲:海味絕不欺場,蝦乾魷魚份量十足,湯底有海鮮香味,同一般餐廳食既淡口浸菜真係好唔同!👍🏻同行朋友加咗套餐,叫咗杯薏米水,清新解渴 ,仲包埋飯同例湯,我哋兩個最尾都飽到捧住個胃走!
見埋個menu就知無黎錯😎

食物方面,我哋叫咗:

2021-09-01
原址係澳x茶餐廳嘅位置,已由佢取而代之。主要食港式大排檔嘅餸菜,地方大,有上下兩層,一坐低比本巨型”BNO”你,食物款式真係好多。晚市叫滿$400,送奄仔蟹一隻,可惜我食已經送晒。即叫即炒,上菜熱辣辣,夠穫氣,不錯的👍🏽✨味道73分,環境75分,服務70分。.🔸陳醋木耳($38)木耳用陳醋整得酸酸地,適合做開胃菜。.🔸菠蘿拔絲咕嚕肉($88)⭐️推薦⭐️睇相都見到真係拔晒絲咁!咕嚕肉外皮整得夠熱夠脆,外面再拌出糖漿,酸酸甜甜都係好開胃!不過肉質唔夠稔,少韌。.🔸生啫唐生菜($68)⭐️推薦⭐️ 用蝦乾一齊炒勁香口,唐生菜好吸味,上菜個煲咋咋聲都知道夠晒熱,菜就咁食都唔太鹹。.🔸胡椒鹽水浸花甲($108)食落冇乜胡椒味,本身以為有少少胡椒香,花甲好大隻而且好鮮甜,落咗勝瓜一齊整,勝瓜煮得夠稔又好吸鮮味甜味。.🔸蟹籽瑤柱蛋白炒飯($98)炒得好,飯粒乾身,粒粒分離,蛋白,瑤柱仔,菜粒炒得平均,上面放咗大量蟹籽。.💈銅鑼上面咗放咗77-481號肇明大廈1樓及地下A號舖
原址係澳x茶餐廳嘅位置,已由佢取而代之。
主要食港式大排檔嘅餸菜,地方大,有上下兩層,

一坐低比本巨型”BNO”你,食物款式真係好多。

晚市叫滿$400,送奄仔蟹一隻,可惜我食已經送晒。
即叫即炒,上菜熱辣辣,夠穫氣,不錯的👍🏽
✨味道73分,環境75分,服務70分。
🔸陳醋木耳($38)
木耳用陳醋整得酸酸地,適合做開胃菜。
陳醋木耳

🔸菠蘿拔絲咕嚕肉($88)⭐️
推薦⭐️睇相都見到真係拔晒絲咁!
咕嚕肉外皮整得夠熱夠脆,外面再拌出糖漿,
酸酸甜甜都係好開胃!不過肉質唔夠稔,少韌。
菠蘿拔絲咕嚕肉

🔸生啫唐生菜($68)⭐️
推薦⭐️ 用蝦乾一齊炒勁香口,唐生菜好吸味,
上菜個煲咋咋聲都知道夠晒熱,菜就咁食都唔太鹹。
生啫唐生菜

🔸胡椒鹽水浸花甲($108)
食落冇乜胡椒味,本身以為有少少胡椒香,
花甲好大隻而且好鮮甜,落咗勝瓜一齊整,
勝瓜煮得夠稔又好吸鮮味甜味。
胡椒鹽水浸花甲

🔸蟹籽瑤柱蛋白炒飯($98)
炒得好,飯粒乾身,粒粒分離,
蛋白,瑤柱仔,菜粒炒得平均,上面放咗大量蟹籽。
蟹籽瑤柱蛋白炒飯

生啫唐生菜
胡椒鹽水浸花甲
蟹籽瑤柱蛋白炒飯
2021-09-05 46 浏览
今日陪媽媽去銅鑼灣買衫去飲,買完之後已經6點幾,開始肚餓,見到有間餐廳叫大澳德發,竟然銅鑼灣都可以食到大澳風味的菜式,就入去醫肚食晚餐!餐廳是新開的,好似北角都有分店,銅鑼灣餐廳有兩層,環境好大,我們被安排上了2樓!卡位都坐得好舒服!餐牌入面菜式的選擇非常之多,家常菜又有,不同海鮮,蒸魚,鹹鮮,各式各樣,難得在市區都食到!好多招牌菜都好吸引,有幾枱客人都卜卜海鮮煲,下次都要試下!有幾款優惠孖寶餐,我們點了D餐!三弄脆皮豬手超有份量的炸豬手,好大隻,豬手皮炸到非常之香脆,脆而不硬,是鬆脆!豬手肉好嫩!配搭兩款醬汁,同樣惹味,非常推薦!大澳海味雜菜煲這個雜菜煲不得了,各種蔬菜加上鹹鮮乾貨,加起來應該有差不多幾十款!菜都有幾款,菜心、芥蘭、小棠菜、白菜、西蘭花等等,還有蝦乾,魷魚乾,銀魚仔等等,超級香!蝦籽蟹肉燴伊麵另外我哋點了一個主食,上到枱香噴噴熱辣辣,滿滿的蟹肉,入口鮮甜,另外還有鹹香的蝦子,伊麵吸收了鮮甜的精華,更加美味!我覺得有長輩生日來這裏慶祝食晚飯都是一個不錯的選擇!

卡位都坐得好舒服!
好多招牌菜都好吸引,有幾枱客人都卜卜海鮮煲,下次都要試下!

有幾款優惠孖寶餐,我們點了D餐!

三弄脆皮豬手
配搭兩款醬汁,同樣惹味,非常推薦!

大澳海味雜菜煲

蝦籽蟹肉燴伊麵

我覺得有長輩生日來這裏慶祝食晚飯都是一個不錯的選擇!
2021-08-18
2021-09-04 83 浏览
小編今日行到鬧市銅鑼灣,心思思想食漁村風味😋 呢間餐廳是食水上人家菜,份量十足而且餐廳有兩層,坐位舒服闊落🤩豉椒炒花甲 $128花甲較大粒及長身,配以豉椒下炒帶出花甲鮮味。另外,如果鍾意食蜆嘅朋友都可以試下個惹味卜卜蜆煲!聞到隔離枱好香😋🤩沙嗲銀絲中蝦煲🦐 $138蝦肉爽口彈牙,配合沙爹汁十分惹味。蜜椒金薯牛仔粒🥔🐃 $118賣相吸引,牛柳粒軟腍之餘咬開肉味濃郁☺️,薯仔粒出奇地甜甜椒香,十分討好😙大地魚蠔仔肉碎湯飯🦪 $68蠔仔大粒足料,伴以大澳鹹鮮湯味,回味無窮!鹽焗奄仔蟹🦀 (惠顧滿$400送)粗鹽包住奄仔蟹一齊焗,鹽香滲透蟹身,令鮮味倍增😆試業晚市優惠,逢惠顧滿$400,即送鹽焗奄仔蟹一隻。大澳德發 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖A連1樓

豉椒炒花甲 $128

沙嗲銀絲中蝦煲🦐 $138
蝦肉爽口彈牙,配合沙爹汁十分惹味。

蜜椒金薯牛仔粒🥔🐃 $118

大地魚蠔仔肉碎湯飯🦪 $68
蠔仔大粒足料,伴以大澳鹹鮮湯味,回味無窮!

鹽焗奄仔蟹🦀 (惠顧滿$400送)
粗鹽包住奄仔蟹一齊焗,鹽香滲透蟹身,令鮮味倍增😆

試業晚市優惠,逢惠顧滿$400,即送鹽焗奄仔蟹一隻。

大澳德發 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖A連1樓
2021-08-17