2021-09-10 51 浏览
以前入大嶼山大佛,行完大佛都會去大澳食吓D水上人家菜,而且都有去過德發食過,原來而家市區都開咗,咁以後想食水上人家菜就唔使專登走入大澳食😊—————————一出銅鑼灣地鐵就見到呢一座古色古香嘅大澳德發,有兩三層高,而且裏面嘅裝修仲整得古色古香,好有特色的水上人家嘅感覺😇—————————-喺銅鑼灣區來講。呢度嘅價錢屬於好平,而且仲好抵食,價錢大眾化,仲要唔收加一服務費,環境地方大,座位舒適又光猛👍👍👍👍👍👍————————-🟪孖寶C:🔺咸鮮蒸馬友:通常馬友魚🐟都係用來曬鹹魚,但而家將馬友魚🐟用新鮮清蒸,再加入薑絲。原來蒸出來係好滑又好甜,好鮮嫩的魚肉😋———————-🔺豉椒炒花甲:配菜多、又有洋蔥🧅、青椒🫑紅辣椒🌶️、芫荽、配料多,加埋豉椒炒出嚟嘅味道就會特別惹咪和滋味✌️——————-🟧菠蘿拔絲咕嚕肉:呢個拔絲咕嚕肉係非常之好味道,而且係好爽脆,唔同平日食開嘅咕嚕肉,佢一咬落口外皮係好拔絲嘅口感而且亦好脆,裏面嘅肉咬落口亦都好爽,而且亦都好有彈牙嘅肉質感覺,配有洋蔥🧅菠蘿🍍、生菜🥬絲、青椒🫑、酸甜味道適中,好惹味的一度菜😋😋————————-🟩大地魚蠔仔肉碎湯飯:呢個蠔仔湯飯必定要吃,裏

—————————

——————-
🟧菠蘿拔絲咕嚕肉:

————————-
🟩大地魚蠔仔肉碎湯飯:
呢個蠔仔湯飯必定要吃,裏面嘅豪好大隻,粥好甜,入面仲有好多大地魚,又有魷魚🦑、芫荽、這一個蠔仔肉碎粥一定要吃👍

——————————-
🟨飲品
🔺熱菜蜜:
🔺熱菊蜜:
飲熱野最緊要D水夠滾,所以沖出嚟嘅飲品係特別好飲😊

———————-
食吓水上人家菜