餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-06-15 25 浏览
好耐之前喺元朗試過呢間火鍋店覺得幾有特色,尤其佢個裝修同埋餐牌。每次都要玩:「聖旨到,奉天承運皇帝詔曰」,先再落單我哋見咗椰子雞番薯蜆濃湯鍋,係開始打邊爐,我已經飲咗一碗淨湯落肚,新鮮椰子味配上清甜雞湯,再加上湯底下有唔少番薯蜆,清甜湯底再加上蜆嘅鮮味,下次可以再戰呢個湯底啊,建議大家都先飲一碗!手切頂級安格斯牛肉,牛肉同之前一樣,都係咁新鮮,每次質素都保持到!另外,鬼馬油炸鬼幾得意,用新鮮炸好嘅油炸鬼 包住啲蝦滑 上面仲鋪滿左蟹籽 好脆卜卜!

2022-06-15 49 浏览
老公同佢啲老死一講起大滾友就好開心,唔知係因為個名定係因為呢度嘅一流服務,同埋高質食物啦~次次都唔帶我黎食,今次慶祝結婚周年,終於黎食返餐好既。估唔到呢度裝修咁宮庭式,環境同格調都係一流。店員好細心先幫你用熱水清洗餐具QR code落單後上菜都算快。記得要係食物到齊之前先混好自己需要的醬料,連醬料都好整齊放係九宮格內。湯底好多款,諗來諗去最尾揀咗卜卜蜆湯鍋。整鍋都係蜆。湯底好濃味亦有鮮甜味,忍唔住先飲左二碗。火鍋配料方面價錢都唔貴,食物份量都比較多。價性比高。餃子拼盤同手打丸拼盤都可以一試。餃子皮薄餡料多,真係幾好。下星期已經約咗朋友收工嚟食,9:30後入座仲有全單八五折

次次都唔帶我黎食,今次慶祝結婚周年,終於黎食返餐好既。

估唔到呢度裝修咁宮庭式,環境同格調都係一流。

湯底好多款,諗來諗去最尾揀咗卜卜蜆湯鍋。

整鍋都係蜆。湯底好濃味亦有鮮甜味,忍唔住先飲左二碗。

下星期已經約咗朋友收工嚟食,9:30後入座仲有全單八五折

2022-06-15 17 浏览
荃灣有間打邊爐都幾出名 - 叫大滾友火鍋😌係元朗都有分店,裝修古色古香,充滿心思,店員好快就送上盛載醬芥的九宮格比我地,設計精美又整齊😆湯底-椰子雞番薯蜆濃湯鍋超級足料雞湯🤩用上三黃雞製成,愈煮愈濃稠,飲第一啖湯頭,雞味好濃,冇味精淨係飲到雞既鮮味手打鮮牛丸手打丸類每日都係新鮮整,牛肉既牛味好突出,真係好正🥰手切本地牛擺盤好華麗😍牛肉好大碟,色澤紅潤,入口肉質相當軟嫩,唔需要蘸上任何醬汁都夠鬼馬油炸鬼油炸鬼上面蟹籽好似唔洗錢咁,比勁多,啖啖都食到脆卜卜口感竹蓆茅根打邊爐當然要配竹蓆茅根,清一清熱氣同降火

湯底-椰子雞番薯蜆濃湯鍋

手打鮮牛丸
手打丸類每日都係新鮮整,牛肉既牛味好突出,真係好正🥰

手切本地牛

鬼馬油炸鬼
油炸鬼上面蟹籽好似唔洗錢咁,比勁多,啖啖都食到脆卜卜口感

竹蓆茅根
打邊爐當然要配竹蓆茅根,清一清熱氣同降火

2022-06-04
2022-06-13 17 浏览
一坐低侍應會幫我哋用滾水洗碗洗筷子,然後放低調味料,餐廳以QR code落單,網頁內有圖片供參考玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋🐓(半隻)侍應會幫手將配料放入湯底,將花膠剪成適量大細,然後等湯底沸騰,就可以飲用,湯底甜濃有雞味半隻雞就自己落,唔怕會煲過火肉質變老大滾友牛肉拼盤(大)牛肉拼盤包括唔同種類嘅牛肉部位,當中我認為最出色嘅係牛頸脊同牛胸脥,兩款都好有牛肉味,又香又夠冧👍🏻其次係牛黃喉,爽爽地好似軟骨切成薄片咁而花雕酒牛肉好香酒味,甘甜鮮味牛栢葉就夠哂爽口瑤柱乾貝滑一份有兩支,彈牙程度高,瑤柱味幾重幾香總體嚟講都幾好食,高質火鍋鋪👍🏻

玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋🐓(半隻)
半隻雞就自己落,唔怕會煲過火肉質變老

大滾友牛肉拼盤(大)
其次係牛黃喉,爽爽地好似軟骨切成薄片咁
而花雕酒牛肉好香酒味,甘甜鮮味
牛栢葉就夠哂爽口
瑤柱乾貝滑
一份有兩支,彈牙程度高,瑤柱味幾重幾香

總體嚟講都幾好食,高質火鍋鋪👍🏻

2022-06-13 65 浏览
餐廳以古色古香嘅宮廷做主題,木系裝潢夠特色。入座後店員親自準備熱水幫忙洗碗,乾淨又衛生。醬料位位$22,有九宮格醬料自由調配。玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻) $298店員幫忙剪碎花膠,提示湯滾起先飲湯食花膠,湯底濃郁,唔覺意就飲左幾碗。花膠份量足,膠質up up up,雞件新鮮好嫩滑。脆炸芋頭魚 $58罕有火鍋店有芋頭魚,酥脆外層芋蓉香味十足,當小食可以,沾湯底食又得。紫菜腐皮卷 $68有六件頗大件,炸皮外皮酥脆,用好多新鮮腐皮捲住紫菜,沾醬汁食為佳,食完相當飽肚。日本廣島蠔 $88廣島蠔鮮甜軟嫩滑,4件份量不算多,但一件一口好滿足。大滾友餃子拼盤 八粒 $128心多多樣樣想試就揀拼盤,餃子飽滿餃皮通透超薄,四款餡料各有特色。黑松露蟹肉餃蟹肉混入豬肉,松露味不會過濃,可以一試。蟹黃餃蟹黃香氣四溢,蟹肉飽滿,必食之選。韭菜豬肉餃韭菜滿滿, 韭菜愛好者表示很滿足。自家製炸魚皮 $68一咬酥脆可口,作為小食很不錯。
餐廳以古色古香嘅宮廷做主題,木系裝潢夠特色。

入座後店員親自準備熱水幫忙洗碗,乾淨又衛生。

醬料位位$22,有九宮格醬料自由調配。
九宮格醬料

玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻) $298
玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻)
脆炸芋頭魚 $58
脆炸芋頭魚
紫菜腐皮卷 $68
紫菜腐皮卷
日本廣島蠔 $88
廣島蠔鮮甜軟嫩滑,4件份量不算多,但一件一口好滿足。
日本廣島蠔
大滾友餃子拼盤 八粒 $128
大滾友餃子拼盤 八粒

黑松露蟹肉餃
蟹肉混入豬肉,松露味不會過濃,可以一試。
蟹黃餃
蟹黃香氣四溢,蟹肉飽滿,必食之選。
蟹黃餃
[原隻大蝦,死火,唔記得乜餃?]
韭菜豬肉餃
韭菜滿滿, 韭菜愛好者表示很滿足。

自家製炸魚皮 $68
一咬酥脆可口,作為小食很不錯。
自家製炸魚皮
2022-06-11
玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻)
脆炸芋頭魚
紫菜腐皮卷
日本廣島蠔
大滾友餃子拼盤 八粒
自家製炸魚皮
  • 大滾友餃子拼盤
  • 玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋
2022-06-13 18 浏览
同朋友2丁友行完荃灣千色,掃完貨當然要醫下肚,於是就去咗附近嘅呢間火鍋店大食一餐場內皇宮佈置,以宮廷為建築題材,當中仲有聖旨🤣🐓玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋(半隻) $298-店員會將花膠剪開 然後放入湯底待湯底滾後再慢慢加入半熟黃油雞-雞湯湯底可以直接飲用 湯底濃郁-雞肉多又嫩 加埋湯底👍🏻👍🏻🐂大滾友牛肉拼盤(大)$498-牛頸脊 牛胸脥 牛黃喉 牛舌 花雕酒牛肉 雪花牛肉 牛肉粒 和牛片-款款都好重牛肉味-牛頸脊重牛香又嫩口-和牛就油膩較重較香口-牛舌爽口-花雕牛肉嫩得嚟又淡淡酒香滲出-牛黃喉極之爽口🐃牛栢葉 $78-牛栢葉爽口 唔會靭🦪瑤柱乾貝滑 $98-乾貝滑相當彈牙-瑤柱味幾重幾香-1份有2枝🥬唐生菜 $38-生菜吸哂湯底嘅精華 相當惹味總括而言,食物有質素,環境舒服有氣派,服務及上餐速度都好好👍🏻可以再嚟

場內皇宮佈置,以宮廷為建築題材,當中仲有聖旨🤣
🐓玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋(半隻) $298

-1份有2枝
🥬唐生菜 $38
-生菜吸哂湯底嘅精華 相當惹味

2022-06-11 1398 浏览
【Background】宮廷式火鍋店「大滾友」喺荃灣開咗分店喇!除以滿清王朝嘅概念作裝潢,令一眾顧客喺享受火鍋之餘,更有置身於宮廷中嘅感受😆勁爆足秤材料嘅特色加上多款獨家特製火鍋湯底一直受大眾熱捧🥳────────────────────【泰式冬陰功湯鍋 $198】以泰國菜為base所製成嘅湯底,加入大量菇菌,西芹,芫荽,蕃茄,香葉,香茅,沙白蜆熬煮😍味道酸酸辣辣,好有泰國風味,加上沙白蜆既加持,令本身好濃郁嘅湯底添加十分嘅鮮甜,就咁飲湯都好正!.【魚唇 $88】魚唇其實係翅群,含豐富膠質及蛋白質且非常珍貴,口感軟滑帶彈性,掛上泰式濃湯食,好正👍.【滑捋捋雙拼 $118】自家製手打蝦滑墨魚滑,單款$88,加多$30就有兩款, CP值更高🥰手打蝦籽蝦滑:入口彈牙,蝦香味突出,粒粒蟹籽增添口感😎手打黑松露墨魚滑:口感帶嚼勁,食到粒粒墨魚肉,加入黑松露,味道更富層次感😆.【黑松露午餐肉 $78】約有1cm厚的午餐肉,炸至酥香脆口,滿滿嘅黑松露肉香,真係邪惡至極😈.【炸枝竹 $38】口感爽口,有嚼勁之餘吸湯力強,同酸辣冬陰功湯好match~.【菜苗餃子 $78/4粒】手作餃子粒粒飽滿,食落好似
【Background】

────────────────────
【泰式冬陰功湯鍋 $198】

【魚唇 $88】

【滑捋捋雙拼 $118】
手打蝦籽蝦滑:入口彈牙,蝦香味突出,粒粒蟹籽增添口感😎

【黑松露午餐肉 $78】

【炸枝竹 $38】
口感爽口,有嚼勁之餘吸湯力強,同酸辣冬陰功湯好match~

【菜苗餃子 $78/4粒】
手作餃子粒粒飽滿,食落好似魚蛋般彈牙,唯菜苗不是很多呢🥺

【加多寶 $22】
打邊爐救星,邊打邊飲,即時下下火❤️

【Remark】
✔️ 加一服務費
✔️ 醬料費 $22/位
✔️ 6點前68折
✔️ 7:30前88折

2022-06-11 21 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$400-500+📍Address: 大滾友,荃灣因為我荃灣嘅朋友同我推介過呢間餐廳,所以今次就嚟試吓。主要以中國宮廷風裝修為主。一上枱店員就主動幫我哋洗所有餐具,幾窩心。鍾意食麻辣,所以點左紅唇烈焰 - 麻辣鴨血鍋。火鍋湯底好適合打卡,煙霧彌漫。鴨血好新鮮嫩滑,湯底麻香味十足,又可以兼顧到油份唔太重,幾出色!我哋仲特登嗌多咗兩碟鴨血,因為太好食。食材方面用料新鮮。,鵝腸係一般坊間少見新鮮個種,口感脆口爽身、仲有本身油脂香。萵筍又脆又香!鍾意食內臟嘅我哋,點左豬肚、豬潤,難得豬潤煮完爽脆淋滑,無腥味。脆魚鯇係必叫,每日新鮮攞貨,所以肉質結實、清爽脆口!稻庭烏冬就真係用番日本個隻,口感細滑。
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 大滾友,荃灣

經朋友介紹,來試試呢一間荃灣既火鍋店。疫情關係,店內十分注重衛生,剛坐下就有店員主動幫忙,係你面前用熱水為食具消毒殺菌,食得相當安心!以QR code落單,餐牌一覽無遺,價錢清晰,最重要係更加衛生👍🏻又環保♻️!店員十分快手,一洗完食具,配料九官格即時出現,絕對高效率👍🏻👍🏻。落左單無幾耐,湯底就到,不得不讚呢間店鋪效率好高,但佢地又唔會限時,我地都坐左成2個幾鐘。湯底有好多款,但見網上好多人都叫呢款椰子番薯蜆雞湯,果然冇令我地跌眼鏡,好明顯好舒服既新鮮椰子水味配上雞湯,真係一流!🤟🏻再加上湯底下有唔少番薯蜆,十分適合呢個清甜既湯底。食火鍋點小得響鈴,響鈴似自家製!食落唔太油,又吸到大量湯汁,高質!我地分別叫左牛丸同蝦丸,呢間小店既丸類都好明顯係自家手製!蝦丸十分彈牙、牛丸食得出牛肉質感,十分滿意!!👏🏻大力推薦呢間既丸類。諗唔到食邊款牛,但款款都想試試。決定叫個牛肉雜錦拼盤,每一件牛都十分出色,特別推介都係A5和牛片,大大塊既油脂配上淡淡牛肉,食落好似食緊綿花糖,好正!同樣地,太多菜類選擇,都係決定叫個蔬菜拼盤,樣樣都試下。蔬菜全部都好新鮮👍🏻特別d有紫色既番薯片,好睇又健康。最尾最尾
經朋友介紹,來試試呢一間荃灣既火鍋店。
最尾最尾點小得叫個烏冬,佢地用既係洞庭烏冬,質感比較彈牙同薄身,配上椰子雞湯真係無得頂,一定要試試!

整體來講,呢間鋪既食物、店員服務都好有水準👍🏻👍🏻。特別要講既係佢地既湯底,完全用心之作,材料十足,湯底直接飲都完全可以😌。一定會再次回頭!
2022-06-09 26 浏览
朋友好鍾意打邊爐,今日就約咗佢嚟荃灣呢間大滾友試試~一入座先提供精緻調料架溝醬~湯底叫咗椰子雞湯,味道真係超香濃,飲到唔捨得落料打邊爐😂😂😂齋飲湯底都飽咗三成,估唔到咁好飲,我地仲嗌咗好多野食🫣見到人地個大堆頭嘅牛肉拼盤我地跟隊叫咗個,擺盤精美肉質都唔錯;呢個係大size嘅,我地仲試埋呢度獨有嘅陳年花雕浸牛肉,淥完都有陣陣酒香,幾特別~手打丸類我地試咗蝦丸同牛丸,都係新鮮彈牙~再加埋脆卜卜嘅即炸響鈴同埋雜菜拼盤仲有稻庭烏冬真係飽到傻😂😂😂所有食物質素都好高,湯底亦唔算太貴,嗌得咁癲埋單都係$1300左右,收斂少少嘅話其實人均$400-500都搞得掂,非任食火鍋嚟講性價比算唔錯了~

齋飲湯底都飽咗三成,估唔到咁好飲,我地仲嗌咗好多野食🫣

手打丸類我地試咗蝦丸同牛丸,都係新鮮彈牙~

2022-06-08
2022-06-08 16 浏览
今日天氣涼返少少,即刻去打邊爐啦!!!呢度裝修都幾骨子一坐低梗係要先混醬。大滾友火鍋啲湯底幾好,火鍋配料選擇都多~ 今日個湯底係好正嘅玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻),一開始先飲幾啖湯再開始打邊爐,半隻雞可以慢慢食,啖啖肉㗎!我哋得兩個人,又心大心細唔知食邊款牛肉好,於是order 大滾友牛肉拼盤 (細),樣樣都有啲👍頂級安排斯牛小排、.本地手切牛頸脊同埋牛黃喉都非常推介!牛黃喉超級多地方有得食,口感非常爽脆,好食呀!牛小排同埋牛頸脊味道都濃,而且都切得幾厚,口感唔錯。紫菜腐皮卷係必食推介,一上枱即刻食又得、浸落湯一陣先食都得,兩種食法都好好味。腐皮卷豆香十足,配埋紫菜嘅香味,口感味道都豐富!最尾再食啲蔬菜同埋手工餃就已經好飽,下次要多啲人一齊嚟打邊爐!飲飽食醉,今晚好滿足!
今日天氣涼返少少,即刻去打邊爐啦!!!呢度裝修都幾骨子

一坐低梗係要先混醬。

大滾友火鍋啲湯底幾好,火鍋配料選擇都多~

飲飽食醉,今晚好滿足!

2022-06-07
2022-06-06 19 浏览
疫情關係, 好耐都無出街打邊爐了, 好掛住D老火湯邊爐, 尤其是花膠雞個D老火湯, 又可以飲靚湯又可以打邊爐, 真係好正, 諗到哩度我第一時間就諗起荃灣大滾友, 佢可以為雲雲老火湯邊爐中的表表姐, 今日同兩個朋友再去會一會去. 必點的是我最愛花膠雞湯, 個湯勁濃勁有膠質, 有火腿味, 仲要鬼咁多花膠, 雞好滑, 其實叫一隻雞4個人要KO佢話咁易. 我地再叫咗一個牛肉併盤, 一個海鮮併盤, 因為女仔多, 應該夠滿既, 牛肉併盤幾六種唔同部位, 我淨係知好林同好香, 有問過店員點份, 不過可能腦霧唔記得哂, 個腦淨係幾得好食囉, 個海鮮併盤都值得一讚, 好新鮮, 好似剛剛係陽屋道街市拎過黎咁新鮮, 正
2022-05-06
2022-06-01 1106 浏览
好耐之前喺元朗試過呢間火鍋店覺得幾有特色,見到原來荃灣都有就同朋友過嚟食下。一如既往嗌到成枱都係餸,呢個份量兩個人食絕對係有過之而無不及。我最有印象嘅係佢個裝修同埋餐牌,全部都好有特色好特別。我哋今晚試咗去過泰式冬陰功湯,佢每一個湯底上嘅時候都會帶咗乾冰,真係仙氣十足。佢個湯底入邊本身都有好多隻蜆,粒粒都脹卜卜大大隻。因為我仍然仲戒緊牛嘅原因,今晚依舊係試下人哋啲豬。佢呢一個橡果豬真係幾好食,肥瘦均勻,食落都幾香豬肉嘅味同埋都真係好夠冧。我哋仲試咗佢個手打櫻花蝦豬肉丸,中間包咗啲櫻花蝦確實係幾香,但係一啲都唔彈,識耐啲肉比較散。而另外一個手打鵝肝墨汁墨魚丸就幾好食,因為墨魚丸本身真係好彈牙。中間仲包咗一粒鵝肝,都幾香嘅。另外見到佢有個好抵食嘅海鮮拼盤,估佢應該都係四人份量,聖子同埋扇貝好大隻。最正係啲蝦,好夠新鮮,又大隻又彈牙。蔬菜方面我哋揀咗水蓮,呢隻菜唔係度度都有,無論將佢煮到幾冧都好,都一樣咁爽脆,個口感真係好特別。

我最有印象嘅係佢個裝修同埋餐牌,全部都好有特色好特別。

佢個湯底入邊本身都有好多隻蜆,粒粒都脹卜卜大大隻。

中間仲包咗一粒鵝肝,都幾香嘅。

最正係啲蝦,好夠新鮮,又大隻又彈牙。

2022-05-31
2022-06-01 30 浏览
自從疫情開始,已有一段時間沒有跟朋友一起外出聚會,難得朋友約好,一於到朋友推薦的大滾友試試!店子裝修亦十分雅致,有如宮廷一般,連裝飾都做得一絲不苟店子主打老火湯火鍋,我們點了藥饍麻油雞濃湯火鍋底。湯底入口鮮甜,而且有大大件花膠及魚肚,完全可以當成一碗老火湯喝,用來作火鍋更加有滋補感覺火鍋料方面推薦牛肉併盤,有齊不同部位可以試,牛肉入口有肉香,油脂分布平均,極之香口海鮮併盤擺盤十分精美,有齊扇貝、聖子、蝦、蜆,新鮮大隻,必試無論環境及食物都值得推薦!

店子裝修亦十分雅致,有如宮廷一般,連裝飾都做得一絲不苟

無論環境及食物都值得推薦!

2022-05-31 28 浏览
大滾友前一陣子係原來都幾出名,而家竟然喺荃灣都見到佢嘅身影,大玩宮廷路線風格,加上古代風嘅裝修以及有趣嘅菜式,都幾令人深刻😂椰子雞煲湯底足足有半隻雞,而且椰子風味清甜而香濃,建議未打邊爐之前都可以飲番兩碗椰子雞湯,而湯底黎講的確係好出色。必食之一,手切牛頸脊,每片都有相當嘅厚度而且頗為大片,牛味好出!加上器皿非常澎湃,打卡一流,干貝滑亦都係我認為幾好食的,爽口彈牙,食得出有料👍🏻加多個生菜同埋竹蔗茅根清一清,絕對係一餐高質嘅邊爐☺️