餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-01 96 浏览
🔸去滾首選🔸-入冬喇 天氣涼咗好多 心思思好想去滾😽荃灣大滾友係我打邊爐首選枱與枱之間有屏風間隔 感覺古色古香 坐得舒服-😋豬肚藏雞胡椒豬肚雞湯鍋一向鍾意胡椒豬肚雞湯 養顏滋補呢個係大滾友招牌 以白胡椒湯為底豬肚軟嫩鮮美 雞肉滑嘟嘟胡椒湯底香氣獨特 都有香濃雞味-😋A4黑毛和牛牛胸腹牛胸腹特色係牛胸間嘅脂肪+結締組織多望落去油脂分佈均勻 就知肉質靚牛切成薄肉 油花香濃軟滑 輕輕滾下就可以食-😋手切本地牛頸脊本地牛同樣有人氣上菜嘅時候有乾冰好吸睛牛頸脊唔韌 肉味濃郁豐富-大滾友(荃灣)荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
🔸去滾首選🔸

牛頸脊唔韌 肉味濃郁豐富
大滾友(荃灣)
荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
2022-12-31 57 浏览
難得同朋友嚟到荃灣,又好想打邊爐🍲朋友介紹嚟咗佢屋企附近嘅呢一間大滾友火鍋食下啦!🔸湯底我哋就叫左豬肚藏雞胡椒豬肚雞鍋🍲首先,一嚟到已經聞到好香嘅胡椒豬肚味道,凍冰冰嘅天氣,即刻要飲返一碗湯熱熱下個身先!之後店員就會俾個九格嘅醬料俾我哋,自己調校醬料嘅味道🔸大蜆裝飾擺得好靚,可以用嚟打吓卡先,大蜆嘅數量都唔少㗎👍🏻👍🏻👍🏻🔸蟹子蝦滑,黑松露墨魚滑,瑤柱干滑呢度有好多款唔同嘅魚滑嗰啲,夠曬彈牙,都唔錯㗎🔸A4黑毛和牛牛胸腹🐮一睇就知佢嘅脂肪真係好均勻,勁好食嘅黑毛和牛啊

難得同朋友嚟到荃灣,又好想打邊爐🍲
朋友介紹嚟咗佢屋企附近嘅呢一間大滾友火鍋食下啦!

🔸湯底我哋就叫左豬肚藏雞胡椒豬肚雞鍋🍲

之後店員就會俾個九格嘅醬料俾我哋,自己調校醬料嘅味道

🔸大蜆

🔸蟹子蝦滑,黑松露墨魚滑,瑤柱干滑
呢度有好多款唔同嘅魚滑嗰啲,夠曬彈牙,都唔錯㗎

🔸A4黑毛和牛牛胸腹🐮
一睇就知佢嘅脂肪真係好均勻,勁好食嘅黑毛和牛啊
2022-12-31 176 浏览
今年冬天都幾凍❄️,天氣凍最啱就係食火鍋🍲!😋朋友推薦我食荃灣呢間火鍋,今晚就帶埋屋企人去試吓🏠~我哋揀咗滋補又養顏嘅「玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋」🐥,湯底好足料,啲雞好有鮮味又夠滑👍🏻食火鍋點少得靚牛呢🤭,我哋點咗「大滾友牛肉拼盤(細) 」🐮,咁就可以一次過試晒七種牛肉:頂級安格斯牛肉、手切牛頸脊、牛舌片、牛黃喉、金錢牛展、牛肉粒、美國肥牛🥩,全部脂肪紋理都好靚,入口牛味十足~之後仲追加咗手切本地牛頸脊🤤,同好新鮮嘅脆魚鯇🐟除夕晚餐食到好滿足🥰~

玲瓏浮凸花膠雞湯鍋   &  豆腐

大滾友牛肉拼盤(細)

之後仲追加咗手切本地牛頸脊🤤,同好新鮮嘅脆魚鯇🐟
手切本地牛頸脊

手切本地牛頸脊 & 脆魚鯇

除夕晚餐食到好滿足🥰~
玲瓏浮凸花膠雞湯鍋   &  豆腐
手切本地牛頸脊
手切本地牛頸脊 & 脆魚鯇
天氣凍打邊爐是常識吧😂呢間真心好正!餐廳環境好特別,夠哂古色古香😳而且坐得舒服,服務員都好好禮貌!食物種類選擇超級多,其中比較特別嘅有鵪鶉蛋、台式血米糕、同埋日本醉梅酒蜂巢豆腐我地湯底揀咗胡椒豬肚雞鍋,胡椒味好濃郁,愈食愈帶勁😘呢個大滾友牛肉拼盤必點,睇啲紋理都知正,肥瘦適中,牛肉味濃👍🏻再黎脆魚鯇,真係爽脆鮮甜,同埋好彈牙!鬼馬油炸鬼又係超正,上面鋪滿啲蟹籽增加口感,仲有蝦滑,吸埋啲湯一齊食🤤🤤已經想再約朋友一齊食啦
天氣凍打邊爐是常識吧😂呢間真心好正!

我地湯底揀咗胡椒豬肚雞鍋,胡椒味好濃郁,愈食愈帶勁😘

再黎脆魚鯇,真係爽脆鮮甜,同埋好彈牙!

已經想再約朋友一齊食啦
2022-12-30
2022-12-31 41 浏览
冬天一定要打邊爐🍲路過見到裝修好特別,好古色古香就行咗入嚟啦🤣🤣櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 $218湯底嘅名都好特別🤣🤣係 超 級 多 蜆😂食曬啲蜆都差唔多飽😂😂不過有幾粒有沙🫣大滚友牛肉拼盤(細)$418打邊爐一定要食牛肉!!🤤有好多唔同嘅牛肉部位揀,連和牛都有!咩都想試嘅我叫咗個拼盤咁就可以食晒唔同部位啦😙應該有放乾冰,好多仙氣勁靚🤣🤣好打卡able😍珊瑚、桂花蚌雙拼 $138兩款都好爽口同埋重海水味醬介 $24@1九宮格俾你自由調配~
冬天一定要打邊爐🍲
路過見到裝修好特別,好古色古香
就行咗入嚟啦🤣🤣

櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 $218
湯底嘅名都好特別🤣🤣
係 超 級 多 蜆😂
食曬啲蜆都差唔多飽😂😂
不過有幾粒有沙🫣

大滚友牛肉拼盤(細)$418
打邊爐一定要食牛肉!!🤤
有好多唔同嘅牛肉部位揀,連和牛都有!
咩都想試嘅我叫咗個拼盤
咁就可以食晒唔同部位啦😙
應該有放乾冰,好多仙氣勁靚🤣🤣好打卡able😍

珊瑚、桂花蚌雙拼 $138
兩款都好爽口同埋重海水味

醬介 $24@1
九宮格俾你自由調配~
2022-12-30 43 浏览
冬天又到打邊爐嘅時間喇🥳我相約朋友一齊食高質打邊爐😍睇下環境幾古式古香😝連餐單都有設計過,係聖旨黎😆🌺胡椒豬肚雞湯鍋我地點左胡椒豬肚雞湯底,味道香香辣辣,仲有雞湯勁香濃,豬肚又唔肥🤗🌺大蜆 蜆大大隻,仲要隻隻都勁肥美又冇沙🌺手切本地牛頸脊&蟹子蝦滑,黑松露墨魚滑,瑤柱干貝滑牛頸脊雪花都好靚,味道好香牛味😋口感肉嫩🤓蟹籽蝦滑,蝦滑好彈牙,入面仲有粒粒嘅大蝦配埋蟹子一流😍黑松露墨魚滑,墨魚滑必點,好香黑松露味🤩瑤柱干貝滑,味道好鮮味☺️🌺手打丸拼盤手打丸粒粒都大大粒同精緻🌺鬼馬油炸鬼 E個係熱門,油炸鬼嘅上面係蟹籽蝦膠,煮完之後油炸鬼吸哂湯汁,味道超好

🌺胡椒豬肚雞湯鍋

🌺大蜆
蜆大大隻,仲要隻隻都勁肥美又冇沙

🌺手切本地牛頸脊&蟹子蝦滑,黑松露墨魚滑,瑤柱干貝滑
牛頸脊雪花都好靚,味道好香牛味😋口感肉嫩🤓
蟹籽蝦滑,蝦滑好彈牙,入面仲有粒粒嘅大蝦配埋蟹子一流😍
黑松露墨魚滑,墨魚滑必點,好香黑松露味🤩
瑤柱干貝滑,味道好鮮味☺️

🌺手打丸拼盤
手打丸粒粒都大大粒同精緻

🌺鬼馬油炸鬼

2022-12-22 55 浏览
黎到荃灣 梗係要去人氣高企嘅大滾友打邊爐😍嗰日夜晚九點幾 依然好爆場😆價格屬於中上全部都係單點嘅 食物質素有返咁上下👍🏻櫻唇半開特色卜卜蜆鍋湯底係芫荽清湯 清清地可以飲得出蜆嘅鮮甜🤤而且每一粒蜆都係好大粒 呢個鍋性價比極高😈大滾友牛肉拼盤(大)其中有幾款特別想推介☺️-頂級安排斯牛小排 - 肉味濃郁😝-本地手切牛頸脊- 肉質嫩滑 有驚喜🤩-牛肉粒 份量都幾多 夠軟腍 同坊間比 呢度更岀色😛黃金藏嬌和牛墨魚丸8粒呢個一咬就咬到好重牛味嘅和牛😜so juicy!!半熟五花腩呢個大大塊 食落幾有油感 係好食既五花腩😎豬頸肉秘製涼拌爽口魚皮小食必點🤪唔係度度都有 呢度配埋蒜蓉同埋辣椒 特別香口同埋爽😋Csd 醇滑嘉士伯Smooth:生啤、天地一號
黎到荃灣 梗係要去人氣高企嘅大滾友打邊爐😍
嗰日夜晚九點幾 依然好爆場😆價格屬於中上
全部都係單點嘅 食物質素有返咁上下👍🏻

櫻唇半開特色卜卜蜆鍋
湯底係芫荽清湯 清清地可以飲得出蜆嘅鮮甜🤤
而且每一粒蜆都係好大粒 呢個鍋性價比極高😈

大滾友牛肉拼盤(大)
其中有幾款特別想推介☺️
-頂級安排斯牛小排 - 肉味濃郁😝
-本地手切牛頸脊- 肉質嫩滑 有驚喜🤩
-牛肉粒 份量都幾多 夠軟腍 同坊間比 呢度更岀色😛

黃金藏嬌和牛墨魚丸8粒
呢個一咬就咬到好重牛味嘅和牛😜so juicy!!

半熟五花腩
呢個大大塊 食落幾有油感 係好食既五花腩😎

豬頸肉

秘製涼拌爽口魚皮

Csd 醇滑嘉士伯Smooth:生啤、天地一號
2022-12-22 100 浏览
呢間位於荃灣既一間打邊爐,位置係千色隔離,位置十分方便。呢度既餐牌係用聖旨方式呈現,好有宮廷式,當然餐廳入面既裝修都好有歷史風,打卡一流👍🏻入到餐廳便要用二維碼下單,係枱面歡迎我哋既係一個用九宮格拼成既調味盤,分別有蒜茸,炸蒜,芫茜,辣椒等等……….我地嗌左呢到出名既花膠雞湯底,一份牛肉拼盆,手打丸拼盆同娃娃菜。花膠雞湯底(半隻)$368首先職員會係我地面前剪花膠,等滾之後再自行落雞肉,呢度既雞都好肥滿,而且好滑,就算煮耐左小小都依舊好爽滑,值得推介👍🏻大滾友牛肉拼盤 $468和牛拼盤包括了牛展,牛板健,牛肉粒,牛舌,牛胸爽,仲有啲用花雕酒醃左既牛肉,好入味,而牛肉就有油脂香味,用黎打邊爐好配!大滾友肉丸拼盤 $128肉丸拼盤包括左蟹籽蝦丸,墨汁丸,牛丸,櫻花蝦肉丸同墨魚丸,所有丸都好新鮮同爽口彈牙,推薦大家嗌黎食!如果大家經過荃灣,大家一定要試下呢間宮廷式火鍋👍🏻

花膠雞湯底(半隻)$368

大滾友牛肉拼盤 $468

大滾友肉丸拼盤 $128

如果大家經過荃灣,大家一定要試下呢間宮廷式火鍋👍🏻
  • 花膠雞湯
🐈✨✨✨✨✨✨🍽️ 大滾友 @bigboilclub.yl.tw📍 荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖荃灣近千色店、對住大街嘅一間邊爐。門口有張枱睇menu,仲有份「聖旨」係到🤣餐廳應該係行中國古風風格,同時有啲近代復古擺設咁。雖然係星期四但都坐咗8成滿🔥坐埋位已經有個裝咗唔同調味料嘅大盤,呢度會收醬料費每人$22~ 整好配料落咗單就會有人嚟收走個配料盤花膠雞湯鍋(半隻)$318❤️‍🔥❤️‍🔥上枱嗰個煲已經好架勢,有兩個龍頭😂職員另外會捧一大塊花膠同埋半隻鮮雞,然後喺你面前剪開花膠,逐塊放入個雞湯度。個雞湯勁好飲 !! 夠鮮又香🥹我地每人飲咗2、3碗先開始打邊爐🫣 個雞份量好多又夠嫩🥳 淨係個湯底已經好味又夠份量😋大滾友牛肉拼盤(細)頂級安格斯牛小排 ❤️‍🔥美國頂級雪花肥牛牛展本地手切牛頸脊❤️‍🔥牛舌花牛黃喉牛肉粒❤️‍🔥細盤嘅份量都好多,牛肉粒每人都食到8至10粒,每款肉都最少每人3塊,係超級飽!! 特別推介佢嘅安格斯牛小排、牛肉粒同牛頸脊,肉質嫩滑( ´▽`) 同埋啲肉感覺都新鮮~鬼馬油炸鬼大大條鋪滿蟹籽蝦粒,我想食爽脆啲就浸咗10秒左右~另外再嗌咗個萵荀,份量好多
🐈✨✨✨✨✨✨
🍽️ 大滾友 @bigboilclub.yl.tw

花膠雞湯鍋(半隻)$318❤️‍🔥❤️‍🔥

牛舌花
牛黃喉
牛肉粒❤️‍🔥

鬼馬油炸鬼
大大條鋪滿蟹籽蝦粒,我想食爽脆啲就浸咗10秒左右~

另外再嗌咗個萵荀,份量好多而且個盤會隔走啲水去下面,幾細心~

2個人食份量真係好多🤤臨走前去咗佢哋個廁所係喺餐廳外面,連廁所外面嘅裝修都好古色古香,門口係竹木門。天氣好凍想打邊爐可以睇下呢間( ´▽`)
  • 花膠雞湯
2022-12-18 202 浏览
呢幾日天氣都係10度左右,咁凍緊係要去打邊邊啦,今日去咗荃灣做大滾友。近年有唔少嘅火鍋店都走中國宮廷風,呢間大滾友都唔例外,門口已經見到有道聖旨擺咗係度,仲有埋久陽神功係度😂 入座之後,店員會係客人面前用滾水洗餐具確保衛生,呢點抵讚有加分。打邊爐除咗個爐,湯底都係好重要。我同朋友選湯底都用咗10分鐘,本身想食揀咗卜卜蜆鍋,可惜蜆未返貨,最後揀咗個冬瓜鍋。▪️消暑冬瓜瑤柱鍋 $218一嚟到已經充滿仙氣,店員介紹湯底滾起之後要飲個湯先,味道清甜濃郁,實在太正喇,未開始火鍋之前,我同朋友都已經忍唔住每人先飲兩碗。湯底非常足料,除咗主角冬瓜之外,仲有冬瓜嘅好朋友乾瑤柱,另外仲有雞肉、素翅、蝦肉、蟹柳等,食到尾都食唔完食極都有。✨飽暖思牛肉▪️大滾友牛肉拼盤 (細)$4181️⃣頂級安排斯牛小排 - 油花比較均勻,肉味最濃郁,打邊爐首選。2️⃣本地手切牛頸脊 - 肉質嫩滑,牛味香濃Juicy。3️⃣牛展 - 比較有咬口4️⃣美國頂級雪花肥牛 - 雪花牛質素都唔差,同樣食得到牛味之餘,大大塊得嚟又嫩滑。5️⃣牛黃喉 - 碌幾秒就食得,食落好爽口。6️⃣牛肉粒 - 不得不點名讚,平時食嘅牛肉粒通常會比較韌好難咬,冇肉味。但呢度

▪️消暑冬瓜瑤柱鍋 $218

✨飽暖思牛肉
▪️大滾友牛肉拼盤 (細)$418
2️⃣本地手切牛頸脊 - 肉質嫩滑,牛味香濃Juicy。
3️⃣牛展 - 比較有咬口
5️⃣牛黃喉 - 碌幾秒就食得,食落好爽口。
6️⃣牛肉粒 - 不得不點名讚,平時食嘅牛肉粒通常會比較韌好難咬,冇肉味。但呢度食到嘅牛肉粒我完全對佢改觀,肉汁香濃有牛味之餘,夠軟腍。
7️⃣牛舌花 - 好用心將牛舌摺成花,由於厚切唔係薄薄一片,故食起嚟會比較有咬口,好食。
有齊7款牛肉,份量都幾足,款款都食到有牛味好食。
大滾友牛肉拼盤 (細)

▪️龍蝦餃 $78
外皮用咗燒賣嘅黃皮,入面真係有龍蝦肉再混入豚肉,食落夠爽口彈牙。

▪️鬼馬油炸鬼 $68
放落鍋嘅時候蟹子都仲痴住蝦滑唔會跌晒出嚟,蟹籽蝦滑食落好彈牙,油炸鬼吸埋個鮮甜嘅冬瓜湯底,唔使加醬油都好正。
鬼馬油炸鬼

總結:冬瓜鍋和牛肉拼盤上到時已經充滿仙氣,個畫面吸睛之餘仲好好食,兩個人淨係食呢兩個都飽😋
2022-12-17
午餐
消暑冬瓜瑤柱鍋
大滾友牛肉拼盤 (細)
  • 大滾友牛肉拼盤
2022-12-17 32 浏览
Ooo高質火鍋店ooO天氣凍左,即刻想打邊爐💕! 當然就諗起大滾友高質特色火鍋店😋!店舖裝修為中國傳統經典風,宮廷式有質數的火鍋店~OooooO✨櫻唇半開特色卜卜蜆鍋😍 $218推薦👍🏻💕火鍋的鍋是超霸氣鑲有《龍🐲》頭,氣勢洶洶食物味道也超水準👍🏻鍋內有超超超大量蜆,蜆既份量多到可以整餐由頭食到尾!另外佢既湯底😋👍🏻好鮮甜啲湯,飲到停唔到,呢個價錢物超所值!OooooO✨大滾友肉丸拼盤 (十粒)全部都係手打丸🙌🏻,有櫻花蝦豬肉丸,手打鮮牛丸,手打鵝肝墨汁墨魚丸,蟹子鮮蝦丸同墨魚丸,各有特色,所以order了拼盤可以試晒咁多款😋😋!.OooooO✨極品棉花魚肚 $98魚肚吸收晒蜆湯的味道,正!OooooO✨珊瑚、桂花蚌雙併 $138珊瑚蚌超爽口,桂花蚌滑滑的!OooooO✨陳年花雕醉雞 $88好香既花雕酒味🥃,不過一下鍋花雕油味就消散,但花雕酒可令雞肉滑嫩~OooooO✨大滖友雜菜拼盤 $98有蕃茄、粟米、生菜🥬、油麥菜、娃娃菜、金菇、萵苣等好豐富🥗。OooooO✨日本稻庭烏冬 $28稻庭烏冬😍超滑,火鍋一定要食返碗烏冬😂
Ooo高質火鍋店ooO

✨櫻唇半開特色卜卜蜆鍋😍 $218

OooooO
✨大滾友肉丸拼盤 (十粒)

✨極品棉花魚肚 $98
魚肚吸收晒蜆湯的味道,正!

✨珊瑚、桂花蚌雙併 $138
珊瑚蚌超爽口,桂花蚌滑滑的!

✨陳年花雕醉雞 $88

✨大滖友雜菜拼盤 $98

✨日本稻庭烏冬 $28
稻庭烏冬😍超滑,火鍋一定要食返碗烏冬😂
2022-12-15 30 浏览
今日黎到荃灣打邊爐,係個唔太起眼既地方發現依間餐廳,餐廳既招牌就十分顯眼,仲有一棵假既紅葉樹,設計方面都有落心機。佢地整個空間都夠大,位置夠寛闊,坐得舒服。我地揀左「櫻唇半開·特色卜卜蜆鍋」,一上鍋既時候仙氣漂漂,最岩打卡用,啲蜆份量都好多,撈極都有,以至湯底都夠鮮,另外佢地每人會送一隻生蠔。打邊爐食材揀左:牛舌片、牛胸尖、牛黃喉、豬膶、鵝腸、紫淮山。牛舌片擺盤精緻,不過牛胸尖就太簿,令到口感少左,新鮮鵝腸可以幫忙去油脂,紫淮山爽脆👍

2022-12-14 1064 浏览
本來都唔知荃灣有呢間火鍋店,係朋友食過元朗分店後推介比我,我先知原來荃灣有分店,所以就約朋友來試一試。職員會喺我地面前用熱水消毒一下啲碗筷,非常細心。餐廳使用QR Code落單,非常方便。玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋 半隻:本身都好中意食花膠雞,養顏補身之餘而且覺得花膠同雞都有得食好抵食。職員先幫我地剪花膠落鍋,水滾就已經可以食,花膠份量好多,而且亦都好厚身。雞雖然係半隻,不過份量好多,而且雞肉嫩滑,雞味濃郁,湯底亦都有香濃雞湯味。手切本地牛頸脊:上菜嘅時候,有乾冰效果,非常吸睛,牛頸脊肉味豐富,而且唔韌。手打鵝肝墨汁墨魚丸:一向好鍾意食墨魚丸,呢款手打墨丸非常彈牙,好高質,而且加左墨汁亦都唔會腥,加埋鵝肝非常滋味,味道好有層次。龍蝦餃:呢款餃喺豬肉混合龍蝦肉,而且個皮係用燒賣皮,非常特別,有龍蝦肉把味道層次提升而且增加口感。鬼馬油炸鬼:呢款係油炸鬼再加上蟹籽蝦膠,蟹籽黏得好實,唔會放落個鍋度就唔見哂,蝦膠好彈牙,油炸鬼本身脆嘅口感,打完邊爐都仲保持到,配埋蝦膠口感非常豐富。

職員會喺我地面前用熱水消毒一下啲碗筷,非常細心。

餐廳使用QR Code落單,非常方便。

玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋 半隻:

手切本地牛頸脊:

手打鵝肝墨汁墨魚丸:

龍蝦餃:

鬼馬油炸鬼:

2022-12-10
今個星期氣溫急降🥶老公今晚又遲咗收工,於是我們決定喺荃灣食埋dinner先返屋企🙈呢排咁凍,一於打個邊爐暖下身啦❗️今晚試新嘢,試吓呢一間我哋兩個都未食過嘅大滾友❣️平時返工搭巴士經過親都話要來試吓,但係次次都冇嚟到😂星期四晚八點幾嚟到,竟然全場爆滿😳好彩我哋都係等咗15分鐘左右就有得食🙈明明頭先行條街冷清清,好似冇咩人喺餐廳入面食嘢咁…竟然呢度有咁多人,睇嚟呢度都幾多捧場客😌🥢呢間火鍋店走華麗嘅宮廷風😍我發現近年都多咗唔少行呢種風格嘅火鍋店🥢喺呢個咁復古環境下打邊爐幾有feel☺️未開始食嘢之前,店員喺我哋面前用滾水淥晒所有嘅餐具,確保乾淨衛生👍🏻🌟由於餐廳提供嘅湯底實在太多選擇喇🤣我哋最後揀咗餐廳推薦嘅松茸菇鮑魚烏雞湯❗️老公話呢款夠滋補,唔使驚食完喉嚨痛喎😂姬松茸鮑魚烏雞濃湯鍋 $328個鍋左右兩邊係龍頭來,勁霸氣🤭如宣傳圖冇花假,個湯底真係有四隻鮑魚咁多🤩而且湯底嘅顏色睇得出個湯底好濃郁🥰仲要有原隻烏雞喺個湯入面,姬松茸菇都唔少,未打邊爐已經成個鍋都係嘢😂 超級足料❣️湯底滾咗之後我哋就先食咗啲雞➕鮑魚再打邊爐淥牛肉🤓幾隻鮑魚都超級新鮮❗️肉質白嫩,勁有質感又彈牙,刷得夠乾淨,好似喺屋企食
今個星期氣溫急降🥶
老公今晚又遲咗收工,
於是我們決定喺荃灣食埋dinner先返屋企🙈
呢排咁凍,一於打個邊爐暖下身啦❗️
今晚試新嘢,
試吓呢一間我哋兩個都未食過嘅大滾友❣️
平時返工搭巴士經過親都話要來試吓,
但係次次都冇嚟到😂

星期四晚八點幾嚟到,竟然全場爆滿😳
好彩我哋都係等咗15分鐘左右就有得食🙈
明明頭先行條街冷清清,
好似冇咩人喺餐廳入面食嘢咁…
竟然呢度有咁多人,
睇嚟呢度都幾多捧場客😌
🥢
呢間火鍋店走華麗嘅宮廷風😍
我發現近年都多咗唔少行呢種風格嘅火鍋店🥢
喺呢個咁復古環境下打邊爐幾有feel☺️
未開始食嘢之前,
店員喺我哋面前用滾水淥晒所有嘅餐具,
確保乾淨衛生👍🏻
🌟
由於餐廳提供嘅湯底實在太多選擇喇🤣
我哋最後揀咗餐廳推薦嘅松茸菇鮑魚烏雞湯❗️
老公話呢款夠滋補,
唔使驚食完喉嚨痛喎😂

姬松茸鮑魚烏雞濃湯鍋 $328
個鍋左右兩邊係龍頭來,勁霸氣🤭
如宣傳圖冇花假,
個湯底真係有四隻鮑魚咁多🤩
而且湯底嘅顏色睇得出個湯底好濃郁🥰
仲要有原隻烏雞喺個湯入面,
姬松茸菇都唔少,
未打邊爐已經成個鍋都係嘢😂
超級足料❣️

湯底滾咗之後我哋就先食咗啲雞➕鮑魚再打邊爐淥牛肉🤓
幾隻鮑魚都超級新鮮❗️
肉質白嫩,勁有質感又彈牙,
刷得夠乾淨,好似喺屋企食咁☺️
🥢
大滾友牛肉拼盤 (細)$418

呢一款細牛肉拼盤已經包含咗七款牛肉喺入面❗️
包括:頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒➕牛舌花🥢

我哋喺屋企打邊爐都多數係食牛小排,
因為呢款牛肉有一定嘅質素保證🤓
放入湯底10至12秒,
淥到完全變色之後就即刻食💕
牛肉味濃香,肉質細膩軟嫩🥰
散發出新鮮上等靚牛肉先至有嘅鮮牛肉香味😋
其實無比較之下,頂級雪花肥牛都非常唔錯,
一定係好過平時任食嗰啲放題牛好多🤭
牛舌花➕黃喉食落好爽口❗️
同食其他牛肉片係完全唔同嘅感覺😌
提提大家牛舌花比起其他牛肉片要淥落耐少少喔,
如果唔係會韌到咬唔開~
平時打邊爐我哋都比較少食牛肉粒,
通常都係食香煎牛肉粒🤭
原來牛肉粒拎嚟打邊爐都唔錯,
咬落去爆曬肉汁,肉味好香濃🥰

大滾友餃子拼盤 $128

呢個餃子拼盤包含咗四款餃子,每款兩粒❗️
有店舖推薦嘅➡️ 龍蝦餃,黑松露蟹肉餃、蟹黃餃➕韭菜豬肉餃~
龍蝦餃係火鍋店自創嘅❗️
用咗燒賣嘅黃皮做外皮,
入面除咗豬肉之外,仲包咗一嚿龍蝦肉😍
真係第一次食咋,
未試過嘅一定要試吓😌
我個人比較欣賞蟹黃餃🤓
咬落去蟹黃味超香濃,好足料🥰

黑松露蟹肉餃輕輕咬一啖,
已經有好香松露味散發出來❣️
食落仲帶有少少嘅蟹肉香➕豬肉香🥢
想試晒呢度咁多款王牌餃子,
呢個拼盤絕對係不二之選🌟
2022-12-08
  • 姬松茸鮑魚烏雞濃湯鍋
  • 大滾友牛肉拼盤
  • 大滾友餃子拼盤
  • 蟹黃餃
2022-12-07 60 浏览
天氣轉涼突然間好好想食返個熱辣辣暖笠笠嘅火鍋,即刻打電話去到位於荃灣「大滾友」火鍋店訂位,喜歡這裏湯底選擇味道亦不錯👍消暑冬瓜瑤柱鍋湯底好豐富真材實料,有蟹柳、鮮蝦、冬瓜粒、瑤柱和豬肉等,滾起後每人飮了兩大碗,味道好清甜,值得推介😋日本廣島蠔蠔味濃郁清甜,每一粒都帳卜卜,好爽口。爽脆豬膶/豬腰豬潤份量不少每一碟都有十幾片,每一片都厚切,加入辣椒豉油一齊食味道一流,豬腰預先切到一格格,容易煮熟又入味。龍蝦墨魚丸入口會食到墨魚粒,加入龍蝦肉,更加彈牙!白鱔片每一片都會切得好薄,外皮爽脆魚肉質鮮嫩。鬼馬油炸鬼油炸鬼面頭放入蝦滑,油條煮淋之後吸入湯底,好入味,連埋蝦滑一齊食,口感更加豐富。最後飲埋杯竹蔗茅根,呢一餐非常滿足😋
日本廣島蠔
蠔味濃郁清甜,每一粒都帳卜卜,好爽口。
爽脆豬膶/豬腰
龍蝦墨魚丸
入口會食到墨魚粒,加入龍蝦肉,更加彈牙!
白鱔片
每一片都會切得好薄,外皮爽脆魚肉質鮮嫩。
鬼馬油炸鬼
最後飲埋杯竹蔗茅根,呢一餐非常滿足😋