2009-11-29
是日拉阿朋友黎呢度食飯,原因係我見到有『鹽味雪糕』,一直好想搵返沖繩既海鹽雪糕,但之前既都幾disappointing。不過睇overall食評唔錯先敢帶朋友黎,點知d野食又真係幾好喎!兩個人叫左兩個定食+兩個小食+兩個鹽味雪糕:1. 黑酢雞定食:真係好好味,黑酢雞好開胃,雞肉好滑!伴菜都好味(好似薯仔咁),菜絲加埋附上既汁好好食,d汁可以refill,我地成碟清晒。2. 吉列豬排鍋:呢個就唔掂喇,厚切豬排原本係件好事,但好韌同埋d豬排有唔太好既豬味,失望!我地加$30要個芋泥飯,口感幾得意,表面呢texture好似粥(芋泥),裡面就係普通白飯。3. 豆腐:呢個唔係涼伴,係冰凍豆腐!夏天好d。有d似百x豆腐,不過呢度既滑d。豆腐清清地加紫菜原來係幾好味。 4. 菠菜黑豆:佢係撈麻醬,d麻醬好好味,甜甜地,朋友話呢個要同飯一齊食。5. 鹽味雪糕:十蚊杯,好抵,平過其他地方一半有多,味道又唔見得差過佢地。雖然都係同沖繩既海鹽雪糕有好大分別,不過咁平就值得一試啦!6. 熱啡:朋友見咖啡咁平($12)就要左杯,不過得coffee mate,冇奶提供!呢度d野飲真係好平。宜家要講不滿既地方:上菜
兩個人叫左兩個定食+兩個小食+兩個鹽味雪糕:
宜家要講不滿既地方:上菜速度實在太慢,佢話要廿分鐘但 turn out 於催促之下都要半個鐘先黎!
除左上菜速度極慢仲有樣唔好:原本我想book 1.30,但佢話要over 3個人先俾book檯。OK,咁我上去諗住拎位先,佢又話人未齊唔入得住,叫我個朋友快d黎,快到我就唔駛上黎先啦…你地上菜速度快d先啦。
p.s. 下次想試其他食物同甜品,不過一定要有好多時間先黎到囉,今次個lunch都食左我地兩個鐘…