2020-12-14 44 浏览
天氣開始涼兩地,又係打邊爐嘅時候,今次同朋友去咗將軍澳PopCorn的大將,入去食咗個山原島阿古豬放題。湯底叫咗個兩個唔同嘅湯底,松葉蟹味增湯底,味道清清甜甜。另外叫咗個山葵鹽骨膠原湯底, 飲落有少少山葵味清清地。阿古豬放題可以任點阿古豬、美國嚴選特上牛、美國特上牛、特選雞腿肉、五花肉、豚梅肉。阿古豬幾好食有食落口有豬肉香味,肉質都算滑、牛肉雪花均勻。松葉蟹腳🦀雖然唔係好似平時食開嗰啲蟹柳勁大條,但都夠鮮味。任食嘅款式都好齊全,當中包括有丸類、蔬菜類、麵類、甜品、飲品等等,每個種類都有蓋蓋住,感覺都好乾淨衛生。甜品仲可以自己整格仔餅仲有朱古力雲呢拿味雪糕食🍦。第一次見舖頭裏邊有一部送餐機械人,感覺都幾得意。

阿古豬幾好食有食落口有豬肉香味,肉質都算滑、牛肉雪花均勻。

松葉蟹腳🦀雖然唔係好似平時食開嗰啲蟹柳勁大條,但都夠鮮味。

甜品仲可以自己整格仔餅仲有朱古力雲呢拿味雪糕食🍦。

第一次見舖頭裏邊有一部送餐機械人,感覺都幾得意。

朋友最近喺將軍澳popcorn食過間沖繩石垣和牛放題好正,可以媲比日本,極力推介我去,今日同男友特登嚟試下。去到已經見到好多人排緊隊,好彩我醒目訂定位啫,如果唔係就有排等。 門口仲有間大將超市,有好多日式調味料🧂賣㗎,不過最好食之前去買,因為食完佢已經關咗門,想買都買唔到😔 呢度有好多款放題可以揀,我哋當然係特登嚟捧沖繩石垣和牛嘅場啦,90分鐘內食食食...😋😋 間餐廳好大,位置好闊落,裝修都以日式木系為主,令人感覺好舒服。 一坐低,先揀咗兩個沖繩限定全新湯底,有松葉蟹味增湯,有啖啖蟹鮮味,而山葵鹽骨膠原雞湯,又唔會話好濃嘅Wasabi 味,所以唔駛怕嗆鼻。 先送上石垣和牛🐮,啲紋理排列好整齊,望到已經流口水🤤🤤。食落滿口油花,入口即溶,肉質鮮嫩,如果想保留入口即溶嘅感覺,記得唔好灼太耐,大概10秒左右已經可以啦。我哋Ko完一碟又一碟。 除咗有石垣和牛,都仲有雞腿肉🐔、五花肉🐖、豚梅肉🐷可以選擇。 松葉蟹腳🦀味道鮮甜,如果想保持鮮味,又係唔好灼太耐呀。呢間餐廳仲會用機械人送餐,好潮呀。 自助區有各式蔬菜🥬🌽,仲有炸雞、沖繩縣木魚燒苦瓜🫑、拌菜、煮茄子🍆、柚子青瓜漬🥒。特別一提個炸雞好好

自助區有各式蔬菜🥬🌽,仲有炸雞、沖繩縣木魚燒苦瓜🫑、拌菜、煮茄子🍆、柚子青瓜漬🥒。特別一提個炸雞好好味呀,好似平時喺日本便利店買嗰啲咁,好似返咗日本咁呀。

仲有各式丸類、年糕福袋、拉麵🍜等等,嚟到大將點可以唔試下佢哋嘅大將軍丸呢。

呢度仲有自製雜坎飯料理🍛,檯面有個牌逐步逐步教你點整,唔驚唔識整。

飲品方面,除咗有支裝鴻福堂飲品,仲有自助咖啡機,同埋有部自助汽水機🥤可以自由斟,仲有得揀推介口味、人氣排名💥、配搭口味,一㩒個掣啲味就自動溝好晒,超級方便。

仲有得自製格仔餅添呀,大人細路都啱玩,佢有2隻味可以整,原味同埋綠茶🍵,我兩種都試晒,不過個人鍾意原味多啲,蛋味好香,未食已經聞到香噴噴。仲可以自己加唔同toppings,有朱古力醬、粟米片、脆脆、棉花糖等等。

呢度仲有啲小蛋糕🍰🥧,最正係有部自助雪糕機🍦,有3隻味可以揀,雲呢拿、朱古力同混合口味,啲雪糕好香奶味,而且夠滑,仲可以自己加toppings。

今餐食得好滿足呀!朋友果然無介紹錯,推介指數絕對係💯💥。
2020-11-27
🔎大將*📍 將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F10號舖.阿古豬放題($198)Shabushabu香港都算唔小,今日因為探朋友所以帶咗我哋去大將試下.餐廳間格幾得意,仲會提供售賣凍肉種類.的確幾方便.餐廳環境寬敞,而且送餐幾特別,會有個機械人送到比你.見到有阿古豬即刻諗都唔駛諗,宜家無得去日本,見到有日本嘅味道當然要一試啦.湯底方面就揀咗新出嘅松葉蟹味噌湯底及山葵鹽骨膠原雞湯底.兩個湯底都超級鮮甜,又唔會太油膩.感覺佢哋幾注重整潔衛生,十分乾淨企理.而放題區食物亦十分多,竟然有炸雞!見到都想當興奮,味道仲要唔錯.火鍋類別都幾多且健康,有蒟蒻.秋葵,蘿蔔等等.阿古豬真心係高質,肉質好嫩滑,味道一流.而留意到佢每件紋理都好靚,絕對真材實料.另外要咗嘅松葉蟹腳肉質結實之餘,亦非常有蟹嘅鮮味.#entrywanchai#大將 #日式火鍋 #shabushabu #日式 #將軍澳
🔎大將
📍 將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F10號舖

阿古豬放題($198)
餐廳間格幾得意,仲會提供售賣凍肉種類.的確幾方便.
餐廳環境寬敞,而且送餐幾特別,會有個機械人送到比你.

火鍋類別都幾多且健康,有蒟蒻.秋葵,蘿蔔等等.

#entrywanchai
90 Minutes Dinner All You Can Eat♨️🥢..天氣開始凍🌀 又係吃火鍋既時候♨️,和式火鍋好處就係一人一鍋,確保衛生,而且可以因應自己喜好挑選自己愛吃既食材,仲有小食、前菜、甜品、雪糕,半自助形式,肉類就可以無限添加,耐唔時食下都幾爽。.而且今次食呢間係比佢既機械人吸引😍,店內送餐機械人🤖 幫你送食物,係店內既賣點之一啊。.今次試既係期間限定🍂 沖繩風 90mins 晚市套餐食之放題:🐷山原島阿古豬放題套餐,再加多份松葉蟹腳🦀,邊個話打邊爐一定要瘋狂食牛。.✨山原島阿古豬 Yanbaru Agu Pork✨美國特上牛 US Sliced Beef✨美國嚴選極上牛 US Supreme Sliced Beef✨特選雞腿肉 Chicken Thigh✨五花肉 Sliced Pork Belly✨豚梅肉 Pork Collar.其實套餐已經有6款肉類可以揀,雞🐥牛🐮豬🐽,一樣可以滿足口慾。而且仲可以+$60 追加海鮮 Seafood Selection:一份松葉蟹腳🦀 Atsuba Crab Feet 可以過過海鮮口癮。.而且仲有全新湯底:✨松葉蟹味噌湯 & 山葵

✨山原島阿古豬 Yanbaru Agu Pork
✨美國特上牛 US Sliced Beef
✨特選雞腿肉 Chicken Thigh
✨五花肉 Sliced Pork Belly
✨豚梅肉 Pork Collar

而且仲有全新湯底:✨松葉蟹味噌湯 & 山葵鹽骨膠原雞湯,一款偏濃味、一款偏清一點,各有所好啊。最後當然唔少得甜品:乳酪雪糕🍨,係我每次吃日式火鍋必吃的👻 你呢❓
×××[大將 -Taisyou]×××
©將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F10號舖
2020-12-13 79 浏览
因爲午餐時段有85折(60分鐘)優惠,門口姐姐話呢個時間冇乜人,暗示就算過咗鐘,都可以繼續食。於是我哋兩個人,揀咗嚴選牛套餐,昆布湯同蕃茄湯。值得一讚嘅係,佢哋隻碗仔好似個筲箕咁,可以食物多餘嘅水滰乾,唔使食到成兜水。湯底偏濃味,侍應亦會頻頻加湯,所以個湯係會愈食愈濃,口味偏淡嘅朋友可以唔使點咁多醬嘞。醬料有韮菜豉油、芝麻醬、辣油、一般蔥蒜等,選擇都唔少,仲有「三小碟」盛載醬汁,可謂相當細心。誠意推薦呢度嘅辣椒油畀嗜辣嘅朋友,佢辣椒渣非常多,識食嘅一定要少油多渣,咁先至香辣而唔會太油膩。雞肉嘅質素都係佢另一驚喜,除咗切得比較修長,容易啲灼熟,亦都用鹽、糖等調過味,表面撈過油,令肉質保持鮮嫩。呢個做法喺日式火鍋放題比較少見。極上牛肉同豬肩肉唔太肥,油花均匀,有肉味,想肥少少可以試五花肉,不過今次冇影到相。配菜選擇都非常足夠,推介佢嘅淮山、萵筍同年糕福袋。熟食估唔到佢都有三四種,味道比其他火鍋店熟食出色,又有熱燈保持食物温度。另外都有生雞蛋同白飯,可以畀人整雜炊鍋。甜品方面,有朱古力同呍呢嗱味嘅軟雪糕,雪糕還可以,唔會夾雜太多冰碎。仲有自助窩夫機,雪櫃度仲有幾款類似和菓子嘅甜品,不過我就冇
昆布湯底

配菜選擇都非常足夠,推介佢嘅淮山、萵筍同年糕福袋。
甜品方面,有朱古力同呍呢嗱味嘅軟雪糕,雪糕還可以,唔會夾雜太多冰碎。仲有自助窩夫機,雪櫃度仲有幾款類似和菓子嘅甜品,不過我就冇試到。
總結:最後食咗差唔多兩個鐘,畀一個鐘嘅價錢。有咁嘅食物質素,上菜速度都幾滿意,以後打邊爐又多個選擇喇!

評分:9/10
2020-11-14
2020-12-12 34 浏览
先後試過將軍澳及旺角分店,分店設計好有日式風格,店舖擺設佈局清釋及感覺衛生,食物種類繁多,一人一煱設計很適合個人喜好,可以選擇個人喜歡的湯底,食物的味道及選擇很多亦有不同種類飲品提供,兩間分店員工態度很好,笑容可掬,加湯速度很快,日後一定推介給朋友。
2020-12-12 48 浏览
將軍澳呢間新開既Shabu shabu想試好耐!門口有細細個賣食物既地方 我都幫襯過幾次🤣選了沖繩縣石垣放題($368)湯底要咗松葉蟹味增湯~有少少鮮味 咸咸地幾適合打邊爐牛肉類選擇雖然唔算多,但分得好仔細,第一次嚟想試晒就叫咗呢個套餐,雖然結果都係試唔晒😂石坦和牛味道肉脂分佈非常均勻,食落非常香油脂味,而且肉身軟腍,好似食緊牛油咁澳洲和牛 - 都有油脂但無石垣嗰種咁多,牛味重少少,都好腍好好咬五花肉 - 呢款同出面食差唔多,有一層厚脂肪,可以淺嚐豚梅肉- 豚味好重,而且肉質亦不錯,喜歡豬的人一定要試一試!丸、菜 種類都算多,有年糕福袋🤣第一次食好新奇^^食完仲有甜品同雪糕😋

選了沖繩縣石垣放題($368)
湯底要咗松葉蟹味增湯~有少少鮮味 咸咸地幾適合打邊爐

五花肉 - 呢款同出面食差唔多,有一層厚脂肪,可以淺嚐

2020-12-11 43 浏览
將軍澳真係越黎越多食肆進駐,經過見到呢間叫大將既日式火鍋店既門外相當有氣勢,而且最吸引既係有日本石垣牛肉放題套餐,諗都無諗就拉住朋友入去試下.沖繩石垣牛放題有齊咁多款牛可以選擇,首當其衝既當然係沖繩石垣牛肉,其後亦可以美國或澳洲和牛,同時除左牛肉亦有豚肉及雞肉可以無限追加.難得有沖繩石垣牛一定要不停追加去治癒一下無得去日本旅行既空虛感!大將比其他火鍋放題既優勝之處係店內唔會係你食完頭一輪牛肉就減慢送肉速度,而且每一次追加既牛肉質素一致.其後上既牛肉唔會切薄到可以透光,色澤亦一樣鮮豔唔會霉.牛垣牛肉牛脂分佈分明平均,入口唔會帶好濃牛腥膻味.牛脂香而不膩,馥香停留係口腔內令人著迷.肉質嫩腍香滑,入口富有彈性不黏牙.松葉蟹腳除左石垣牛肉之外仲加左一份松葉蟹腳試下,蟹肉入湯後滾一滾就可以食,味道甘甜香溢帶出陣陣鮮味.蟹肉輕輕一拉就可以原條拉出,唔會過實黏住蟹腳中間軟骨.松葉蟹味噌湯雖然係味噌海但湯底清澈,入口鮮甜帶淡淡蟹香.富豆香既味噌海亦為湯底添加份鹹香感.山葵鹽骨膠原雞湯相比松葉蟹湯較為濃郁而且帶膠原香滑感.雞香味淡香不肥膩,十分滋潤既感覺.自選吧枱內既食材選擇同樣多,蔬菜雪櫃內達20多款

沖繩石垣牛放題

松葉蟹腳

松葉蟹味噌湯

山葵鹽骨膠原雞湯

自選吧枱內既食材選擇同樣多,蔬菜雪櫃內達20多款.蔬菜色澤翠綠入口清新爽甜,充分平衡返吸引大量牛肉既油膩感.

丸類選擇齊全亦有額外少見既款式可供選擇.

除左火鍋食材外亦有熱食提供,雖然只有3款但質素都唔差.

甜食方面估唔到佢都有幾多選擇,除左雪糕,輕食蛋糕外仲可以自製窩夫!
  • 沖繩石垣牛放題
2020-12-11 19 浏览
店內有一個小小的日式小超市好像去了日本似的在等入座的時候 去小超市逛逛 全都是日本直送到港的調味料跟食品 算是香港少有打邊爐的餐廳內有日式小超市餐廳地方寬闊 加上裝潢是以木系為主調 非常柔和最近新推出的沖繩期間限定 沖繩石垣牛跟山原島阿古豬放題湯底也是全新的松葉蟹味噌湯跟山葵鹽骨膠原雞湯再加上$60 可以追加松葉蟹腳1份當天我們選了山原島阿古豬 湯底我們各選一個松葉蟹味噌湯香濃 鮮甜山葵鹽骨膠原雞湯 雞味濃 淡淡的散發山葵味除了阿古豬可以任點外,也有美國特上牛、美國嚴選極上牛、特選雞腿肉、五花肉、豚梅肉。每一款我都有品嚐過 肉很不錯呢~ 最喜歡吃山原島阿古豬 薄薄的 肉質顏色鮮艷,油脂豐富分布平均,肉質嫩滑 入口融化松葉蟹腳,肉質鮮甜雞腿肉較為失色 外面的火鍋配料區 也非常吸引而且食物都有膠蓋蓋上 十分衛生乾淨客人取料時 需要戴上口罩!醬料可以自己配搭餐廳內的柚子昆布汁、味噌芝麻汁、椰子芫荽汁,都是我非常喜歡由於肉太好吃了 吃飽了肚子已經沒有位置試自製窩夫 下次一次要試試
店內有一個小小的日式小超市

當天我們選了山原島阿古豬
湯底我們各選一個
松葉蟹味噌湯香濃 鮮甜
山葵鹽骨膠原雞湯 雞味濃 淡淡的散發山葵味

除了阿古豬可以任點外,

最喜歡吃山原島阿古豬 薄薄的
肉質顏色鮮艷,油脂豐富分布平均,
肉質嫩滑 入口融化
松葉蟹腳,肉質鮮甜
雞腿肉較為失色

外面的火鍋配料區 也非常吸引
而且食物都有膠蓋蓋上 十分衛生乾淨
客人取料時 需要戴上口罩!
醬料可以自己配搭
餐廳內的柚子昆布汁、味噌芝麻汁、椰子芫荽汁,
都是我非常喜歡
由於肉太好吃了 吃飽了肚子
已經沒有位置試自製窩夫 下次一次要試試
日式火鍋店一向比人精緻嘅感覺,今次呢間餐廳都唔例外,以日式木系裝修貫穿✨由門外嘅商店區➡️食物飲品區➡️用餐區都佈置得井井有條👍🏽每位食客一人一鍋嘅設計,讓大家食得放心。餐桌上嘅小木架➡️肉類&蔬菜向上發展,避免咗唔夠位放食物嘅情況。隔湯汁嘅碗都睇得出設計上花咗唔少心思✨😋食咗乜:沖繩石垣牛90分鐘晚市套餐+松葉蟹腳($368+60)1️⃣湯底試左松葉蟹味噌湯&山葵鹽骨膠原湯,味道偏濃🦀2️⃣肉類🐮:除咗石垣牛,仲可以揀另外4款不同級數嘅牛肉🐮從牛脂分佈同肉色都可以睇得出石垣牛喺相對出色👍🏽如果想食得精明,建議大家全力叫石垣牛😋🐷:正常發揮🐥:都幾嫩滑,但煮嘅時間就相對要耐d3️⃣丸類菜類選擇多元化👍🏽自助區有獨立蓋蓋住不同食材✨大家拎完食物記得乖乖地蓋番好呀4️⃣松葉蟹腳一份4條🦀可以比1-2人過過口癮5️⃣熟食區、雜坎料理區炸雞、醬燒苦瓜等小食用黎做頭盤就岩曬啦👍🏽如果想食盡湯汁精華,可以喺雜坎料理區拎碗飯同雞蛋,加入火鍋完嘅湯入面煮幾分鐘🍲🤤6️⃣飲品區除左支裝飲品/汽水機,呢度仲有部咖啡奶茶機😋好有日本風味,飲左一兩款奶茶咖啡都好足料👍🏽7️⃣甜品區自製窩夫機操作簡單又好味+乳酪雪糕👍🏽整體嚟講,食物質素唔錯,

😋食咗乜:
沖繩石垣牛90分鐘晚市套餐+松葉蟹腳($368+60)
1️⃣湯底
試左松葉蟹味噌湯&山葵鹽骨膠原湯,味道偏濃🦀

2️⃣肉類
🐷:正常發揮
🐥:都幾嫩滑,但煮嘅時間就相對要耐d

3️⃣丸類菜類

4️⃣松葉蟹腳
一份4條🦀可以比1-2人過過口癮

5️⃣熟食區、雜坎料理區

6️⃣飲品區

7️⃣甜品
自製窩夫機操作簡單又好味+乳酪雪糕👍🏽

整體嚟講,食物質素唔錯,用送餐機械人送上肉類都幾特別✨但服務同店舖嘅整潔度都有提升空間💪🏽可能我到店嘅時間較夜,經過一整日嘅辛勞,店員們都開始出現疲態。店舖嘅地面經過一整天嘅營業,都有點黏黏嘅感覺🌀
  • 沖繩石垣牛
2020-12-10 30 浏览
今次嚟咗大將食飯,試佢個山原島阿古豬。可能今日平日唔算太多人去到就有位,侍應帶我哋行入去地方比想像中大,一個日本武士就喺門口迎接我哋,行到一半見到隻貓貓機械人,問一問個侍應原來係一個送餐機械人,可以減少客人同侍應嘅接觸。去到枱邊,見到佢個碗有塊夾版,原來係一個好好既心思,俾我哋碌完嘢食放喺上面鯨乾啲水,咁樣食物點豉油嘅時候就唔驚整到啲豉油淡晒。另外一個有心思既設計就係有張冂形枱下面放肉,上面放其他野食,令到枱面多咗唔少嘅空間。點完嘢食之後就即刻出去睇吓有啲乜嘢揀,基本嘅丸類,蔬菜,雪糕,甜品都有,最令人驚喜嘅就係竟然有日本雞蛋,秋葵,呢啲都係喺其他嘅日式放題冇嘅選擇。去到熟食區,有日式炸雞,熱辣辣剛剛炸起令人諗翻起日本嘅味道。仲有啲比較特別嘅係柚子青瓜,煮茄子同埋沖繩木魚燒苦瓜。甜品區有我最愛食嘅布朗尼,濃濃嘅朱古力味,紮實嘅口感,令人一食再食。講返主菜先,今次有兩個湯底揀,一個係松葉蟹味增湯,一個係山葵鹽骨膠原雞湯。一個有濃濃嘅蟹味,一個有粘粘嘅骨膠原,完美。今次個豬肉肉渣很少,放入口可以話係入口即化。肥肉不膩還帶有甜味,非常好食。(傳說話阿古豬嘅美味係比普通豬肉嘅鮮味高3倍,但因為
今次嚟咗大將食飯,試佢個山原島阿古豬。

一個有濃濃嘅蟹味,一個有粘粘嘅骨膠原,完美。

今次個豬肉肉渣很少,放入口可以話係入口即化。肥肉不膩還帶有甜味,非常好食。(傳說話阿古豬嘅美味係比普通豬肉嘅鮮味高3倍,但因為培養困難所以曾經差啲絕種)

另外除咗豬肉之外都仲可以揀雞腿肉同埋牛肉,雞肉非常之滑,有口感,而且食入口仲有濃濃嘅雞味,感覺自己同食緊新鮮雞差唔多。
依家天氣咁凍 最適合打邊爐期間限定沖繩系列 聽到都心心眼可以選擇石垣牛/山原島阿古豬.《90 分鐘日式火鍋石垣牛放題》岩哂對牛情有獨鍾嘅除咗可以食沖繩牛之外 仲有美國同澳洲嘅和牛選擇當然唔少得豚肉、雞肉另外仲可以加$60追加松葉蟹腳.湯底有兩個選擇:- 山葵鹽骨膠原雞湯(應該係女生嘅首選啦哈哈)- 松葉蟹味增湯.沖繩石垣牛 真係必食大大塊之餘油花仲要好靚其實唔需要加任何調味都已經好好食啦不過美國同埋澳洲嘅和牛都唔差㗎個人認為澳洲和牛食落牛味更突出.自助專區 任選打邊爐嘅其他配料仲有自製坎飯同埋窩夫唔少得嘅就 當然係飲品汽水任飲、自家製雪糕同埋甜品啦漏左講 今晚仲有前菜小食涼拌茄子青瓜、日式炸雞等等真係 應有盡有.餐廳仲有一部自助送餐機械人喺疫情之下送餐機械人自助送餐好似更加安全.其實遲下沖繩期間限定系列過左都好啦平時都可以選擇任食澳洲/美國和牛放題小編下次都會再訪呢一個高質日式放題滿足下自己

依家天氣咁凍 最適合打邊爐
期間限定沖繩系列 聽到都心心眼
可以選擇石垣牛/山原島阿古豬
《90 分鐘日式火鍋石垣牛放題》岩哂對牛情有獨鍾嘅
除咗可以食沖繩牛之外 仲有美國同澳洲嘅和牛選擇
當然唔少得豚肉、雞肉
另外仲可以加$60追加松葉蟹腳

湯底有兩個選擇:
- 山葵鹽骨膠原雞湯(應該係女生嘅首選啦哈哈)
- 松葉蟹味增湯
沖繩石垣牛 真係必食
大大塊之餘油花仲要好靚
其實唔需要加任何調味都已經好好食啦
不過美國同埋澳洲嘅和牛都唔差㗎
個人認為澳洲和牛食落牛味更突出

自助專區 任選打邊爐嘅其他配料

仲有自製坎飯同埋窩夫
唔少得嘅就 當然係飲品汽水任飲、自家製雪糕同埋甜品
漏左講 今晚仲有前菜小食涼拌茄子青瓜、日式炸雞等等
真係 應有盡有

餐廳仲有一部自助送餐機械人
喺疫情之下送餐機械人自助送餐好似更加安全
其實遲下沖繩期間限定系列過左都好啦
平時都可以選擇任食澳洲/美國和牛放題
小編下次都會再訪呢一個高質日式放題滿足下自己
2020-12-09 23 浏览
上星期日同謙謙去將軍澳踩單車放電, 放電後超肚餓的謙謙話想食打邊爐,因為天氣真係凍左,而且我地岩岩不斷食風咁,見係咁我提議去大將食,我問佢意見,想食沖繩石垣和牛定山原島阿古豬,😅識食的謙謙,果然選擇和牛,因為佢都係和牛愛好者。嘩唔講唔知!原來石垣牛是神戶牛的祖先,仲要係日本國內最便宜的黑毛和牛品種,石垣牛入口鮮嫩,肉質比一般牛鬆軟 ,今次難得來到緊係要食多幾片啦!謙謙自己都食左兩round 牛。,而特選雞腿肉和五花肉都唔錯。我仲另加左松葉蟹腳一份, 一份4隻蟹腳, 超鮮甜我地一人食兩隻幾滋味。外邊仲有好多蔬菜,火鍋配料,一人一鍋, 一人一個盤仔咁鍾意夾咩就夾咩,謙謙好興奮夾左好多蔬菜,丸呀咁, 呢到個年糕福袋幾特別,甜品都有幾款蛋糕仔, 醬汁都幾多選擇自行配搭, 我就最愛和牛配芝麻醬, 謙就喜歡點蒜泥蔥花豉油, 呢到仲有窩夫機和雪糕機。我地食完2 round 牛和蔬菜已經好飽, 最後食返個自制的雪糕超滿足。

而特選雞腿肉和五花肉都唔錯。

2020-12-08 34 浏览
今天經過Popcorn,口淡淡想吃一吃任食火鍋,便選擇了這一間日式shabu shabu火鍋店。當進入店內,想不到這間火鍋店無論是燈光,座位擺設,裝飾設計也相當乾淨,令人眼前一亮!便是這一點已經加了不少分數!我們選擇了沖繩牛套餐,再追加一客蟹腳,蟹腳的肉質非常有蟹味,雖然不算非常飽滿,但也比很多自助餐的蟹腳優勝!沖繩石垣和牛這個油脂分布比例平均,而且非常重牛味,是我近來吃過火鍋店之中最有牛味的一隻,澳洲和牛這一款相比起上一隻少一些牛味,但是肉質更上一層樓,雖然不是入口即溶,但是也比較接近了。美國S R F和牛這款和牛肉質和味道也及不上上面兩隻,大概在中間水平。特選雞腿肉這款雞肉中間水平,普通$300任食的那種。五花肉想不到這個比我想像中出色,有驚喜,肉質非常好味,比起srf和牛更好味。還有自製格仔餅,有綠茶味和原味,兩款也非常好味,不會太甜而且焗完後非常香脆!再配上自製的雪糕Perfect !我覺得這間店舖細心位做得非常好,例如每一疊的食物也會有一個牌仔標着是什麼肉,每人也有一個有分隔的碗仔,可以隔開湯渣,單單兩便有很多間火鍋店也做不到。而且最重要的是即使吃到最後,所有食物的質素也沒有

沖繩石垣和牛

澳洲和牛
美國S R F和牛
這款和牛肉質和味道也及不上上面兩隻,大概在中間水平。
特選雞腿肉
這款雞肉中間水平,普通$300任食的那種。
五花肉
再配上自製的雪糕Perfect !

我覺得這間店舖細心位做得非常好,例如每一疊的食物也會有一個牌仔標着是什麼肉,每人也有一個有分隔的碗仔,可以隔開湯渣,單單兩便有很多間火鍋店也做不到。而且最重要的是即使吃到最後,所有食物的質素也沒有下降,因為在很多放題火鍋店舖吃到愈後的肉的質素會越差。而且有趣的是店內有一個送餐機械人,想不到在將軍澳區也有這樣高科技產品!如果可以用手機落單便Perfect了!
天氣終於轉冷, 又有籍口打邊爐大吃一番, 今日放工同妹妹去左將軍澳大將食一人一鍋任食。餐廳內整潔, 設有自助區: 分別為醬料、丸類、蔬菜類、飲品、甜品,仲有親手整格仔餅, 質素仲唔差, 蛋香味幾出ga...所有套餐均享自助區, 而我地就揀左套餐90分鐘任食,成人HK$368; 小童HK$258 (星期六、日、公眾假期, 每位+$10)除左可任食主打嘅沖繩縣石恆和牛, 同時亦可任點多款牛、豬梅肉、雞腿肉湯底方面我倆各揀左兩款新出湯底松葉蟹味噌湯: 味道偏鹹, 不過加湯後, 平衡到鹹度, 味道轉為清清地山葵鹽骨膠原雞湯: 滋補, 味道清甜沖繩縣石恆和牛, 果然高質到令人一試愛上, 牛脂分佈平均, 肉質超鮮嫩夠林, 食落冇渣, 另外再order左碟澳州和牛試試, 牛脂相比下偏少, 當然冇石恆和牛質地咁嫩滑, 肉味重一點點豬梅肉肥瘦均等, 但食落唔漏, 同樣好滑雞腿肉嫩滑無骨, 沒有雪味另外我地仲+$60 追加叫左份松葉蟹腳, 味道鮮甜, 在追加期間, 由機械人貓貓代為送餐, 減低專人送餐帶黎嘅風險食放題最緊要order野食要快要齊, 呢間餐廳做得多~ 讚!最後當然要食埋雪糕做甜品, 呢90分

餐廳內整潔, 設有自助區:

分別為醬料、丸類、蔬菜類、飲品、甜品,

仲有親手整格仔餅, 質素仲唔差, 蛋香味幾出ga...

所有套餐均享自助區, 而我地就揀左[沖繩縣石恆和牛]套餐90分鐘任食,

湯底方面我倆各揀左兩款新出湯底

山葵鹽骨膠原雞湯: 滋補, 味道清甜

豬梅肉肥瘦均等, 但食落唔漏, 同樣好滑

雞腿肉嫩滑無骨, 沒有雪味

另外我地仲+$60 追加叫左份松葉蟹腳, 味道鮮甜,

放題最緊要order野食要快要齊, 呢間餐廳做得多~ 讚!

最後當然要食埋雪糕做甜品, 呢90分鐘真係食唔停, 大滿足!
2020-11-21