2020-12-09 23 浏览
上星期日同謙謙去將軍澳踩單車放電, 放電後超肚餓的謙謙話想食打邊爐,因為天氣真係凍左,而且我地岩岩不斷食風咁,見係咁我提議去大將食,我問佢意見,想食沖繩石垣和牛定山原島阿古豬,😅識食的謙謙,果然選擇和牛,因為佢都係和牛愛好者。嘩唔講唔知!原來石垣牛是神戶牛的祖先,仲要係日本國內最便宜的黑毛和牛品種,石垣牛入口鮮嫩,肉質比一般牛鬆軟 ,今次難得來到緊係要食多幾片啦!謙謙自己都食左兩round 牛。,而特選雞腿肉和五花肉都唔錯。我仲另加左松葉蟹腳一份, 一份4隻蟹腳, 超鮮甜我地一人食兩隻幾滋味。外邊仲有好多蔬菜,火鍋配料,一人一鍋, 一人一個盤仔咁鍾意夾咩就夾咩,謙謙好興奮夾左好多蔬菜,丸呀咁, 呢到個年糕福袋幾特別,甜品都有幾款蛋糕仔, 醬汁都幾多選擇自行配搭, 我就最愛和牛配芝麻醬, 謙就喜歡點蒜泥蔥花豉油, 呢到仲有窩夫機和雪糕機。我地食完2 round 牛和蔬菜已經好飽, 最後食返個自制的雪糕超滿足。

而特選雞腿肉和五花肉都唔錯。