由1998年開始,呢間小食店就出現係大圍站對出。經歷咗24年,啲嘢食依然抵食大大份,依然係香港出品,依然充滿港式人情味🥰呢間小食店嘢食好多元化,有魚蛋燒賣、臭豆腐、煎釀三寶,仲有生菜魚肉翅、車仔麵、糯米飯、雞蛋仔、韮菜豬紅豬腸蘿蔔等等。係咁多選擇底下,小編冇做選擇,買晒自己想食,之後再同朋友仔一齊開心share😆♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 炸臭豆腐 $15/件一件 = 平時見到嘅兩件,份量抵食,食落仲有豆香😌 ❥ 港式炸大腸 $15/串粒粒大細差唔多,一口一舊。外層超脆,食落「咔嚓咔嚓」,入面又嫩又彈。唧埋啲甜醬&黃芥辣,真係想嚟多串架😆❥ 串燒 $30/2串૪ 燒豬頸肉肉質軟腍,腍到好似食緊綿花糖咁,入口即化,唔油膩😋૪ 燒雞肉外層燒到金黃帶啲焦香,入面仲好juicy 嫩滑😋❥ 煎釀三寶、炸餃子 $20/5件當中嘅外脆內滑嘅炸豆腐、鮮味濃郁又彈嘅炸魚蛋、自家手工包嘅炸辣菜莆餃子,一定要食呀❕❕而且呢度有啲特別/出面會少見嘅三寶:炸咗仲係咁綠嘅西蘭花,大件到差啲認唔到嘅炸蕃薯,可以一試☺️❥ 韮菜豬紅豬腸蘿蔔 $35湯底

❥ 炸臭豆腐 $15/件
一件 = 平時見到嘅兩件,份量抵食,食落仲有豆香😌

❥ 港式炸大腸 $15/串

❥ 串燒 $30/2串
૪ 燒豬頸肉
肉質軟腍,腍到好似食緊綿花糖咁,入口即化,唔油膩😋

૪ 燒雞肉
外層燒到金黃帶啲焦香,入面仲好juicy 嫩滑
😋

❥ 煎釀三寶、炸餃子 $20/5件

❥ 韮菜豬紅豬腸蘿蔔 $35
湯底係濃郁胡椒味,啲韮菜多到遮晒大半個碗🤣
豬紅唔硬,唔嚡口,冇腥味。
豬腸又腍又彈,冇異味。
加咗辣菜莆,更加發揮到畫龍點睛嘅作用,更惹味❕

❥ 魚肉翅 $ 30
好足料,小編實測用竹簽隨便拮一下就有魚肉上釣,真係啖啖肉,啖啖翅😍

❥ 魚蛋燒賣 配 秘製辣汁 $12/10粒
陳皮味香濃嘅魚蛋,彈牙有魚味嘅燒賣,配上秘製辣汁,辣中帶甜,仲有啲薑絲,辣汁大推👍🏻

• 炸大腸
  • 臭豆腐
咖哩三寶 肚腩以前大學都成日同朋友子去呢度食🍛簡直係回憶的味道~豬皮好爽口,細細粒魚彈一咬落去有陳皮香,蘿蔔多汁冇筋🥕加上秘製咖哩醬,屋企人食到唔停口🤣💓孜然豬頸肉熱辣辣燒出黎嘅厚切豬頸肉會唔會太正😍油脂分佈均勻,唔會太肥😆係肚臍多年最愛😝招牌狗仔粉屋企人好中意食狗仔粉😋就咁望落去好似好淡味咁,其實有好多胡椒,湯都幾濃味,上面有花生碎蔥同埋肉碎😚如果唔食得辣就唔好加自家製菜圃🌶️食得辣就必試,好惹味架🔥臘味飯加左十蚊有潤腸🥰大條潤腸肥厚潤滑🍆臘味香馥,撈埋菜脯食,香港避風塘販夫風味👒椒鹽炸燒賣細個已經好中意食炸燒賣,出面都唔係成日買到~所以要左一串,外國親戚好中意🤣炸豬大腸其實呢個係肚腩肚臍第一次食豬大腸呢🌭因為都知係豬的輸卵管,所以都驚饘🫣不過我地見個個都叫,咪叫埋,一食覺得幾乾淨,冇臭味,同埋好彈牙,加埋甜醬食一流🤩夾餅呢個真心係童年回憶啦😆細個幾中意食🤭你見佢流曬煉奶出黎,有牛油同埋花生醬🤤💦完全爆漿,屋企人勁快食曬了豆漿最後都唔少得飲枝豆漿,店長話佢地有自己廠房整豆漿🥛確保本地製作,用料健康💛🉐我地一飲係幾清甜,唔似平時得糖味頂係喉嚨位
咖哩三寶

夾餅

豆漿
2022-11-26
2022-11-28 184 浏览
🌕Hello我係Moon🌕如果講到街頭小食,你哋會諗起咩呢?魚蛋燒賣?煎釀三寶?定係臭豆腐?講起又講,其實我都好耐冇食local street food啦!😆不過今次喺大圍踩完單車,今日忍唔住要買番啲返屋企慢慢嘆!🤣依間大圍小食,真係好出名,🥰之前電視都有介紹過!😆網上面嘅對佢評價都好高!🥳無論係臭豆腐又或者係煎釀三寶,甚至乎係油渣麵都好受歡迎!🤤一早已經聽過佢哋嘅大名我都有做過啲準備😏排咗一陣隊就可以落單啦🤭依度真係人來人往,客源源不絕!🤪睇嚟佢哋嘅嘢食真係深受大眾歡迎!🤩臭豆腐就真係又臭又好味!🥳加上黃芥末醬就更加別有一番風味!😛我鍾意佢哋嘅煎釀三寶,☺️款式又多,😌而且每一件都大大件,😍如果作為下午茶真係要半盒都已經好足夠!😗油渣麵同埋韭菜豬紅都係必叫嘅,😜秋天食返啲暖笠笠嘅嘢個人都舒服啲啦!😝韭菜豬紅嘅豬紅份量都幾多,😋而且佢豬紅一啲都唔腥,滑溜易入口!🥰其實排隊嘅時候我都已經聞到好香好香嘅燒烤味!😆呢度嘅燒豬頸肉真係好吸引,大大串仲係啖啖肉添!🤩重點係即叫即燒,一邊燒,我一邊流口水!😏🌕最後MoonMoon真係好滿意依間小食店,下次一定再食過!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

魚蛋燒賣

臭豆腐

我鍾意佢哋嘅煎釀三寶,
煎釀三寶
☺️款式又多,😌而且每一件都大大件,
煎釀三寶
😍如果作為下午茶真係要半盒都已經好足夠!
😗

油渣麵同埋韭菜豬紅都係必叫嘅,
油渣麵

燒豬頸肉

魚蛋燒賣
油渣麵
燒豬頸肉
1K
每次經過大圍站都會被「大圍小食」吸引,據知他們歷史悠久由1998年經營到現在,有多款經典香港傳統街頭小食,還有自家工場,所有食品百分百香港製作,滿滿香港人口味。首先必吃「秘製辣汁豬皮蘿蔔魚蛋」陳皮魚蛋細細粒彈牙有口感,豬皮脆口不會過淋,蘿蔔很入味,秘製辣汁超惹味,冇得輸。「煎釀三寶」20蚊5件,大大件, size等於出面2倍大,超抵食,又不會縮水,驚喜之選「西蘭花釀魚肉」,其他配搭都是正常一般可買到的。「韭菜豬紅豬腸蘿蔔」韭菜份量剛好,豬紅略為細粒,口感很滑,豬腸煙韌爽口,蘿蔔甜香。「臭豆腐」製作做法是正宗古法,外層是厚身有嚼勁,份量勁大件,入口微微帶出臭豆腐的香,豆味濃郁,加埋甜醬加辣醬更滋味。「足料糯米飯」飯粒煙韌,粒粒分明,略帶黏身,清爽軟糯。糯米飯吸收了臘味精華,臘腸充滿鹹香,臘腸肉唔會太肥膩,肥瘦適中。配料更包含臘肉碎、花生、蝦米、冬菇、蔥花,,飯香味充滿層次,油香四溢,不會有油膩感。串燒買了 「豬肉、雞肉及魷魚」豬肉很厚身,有豬肉味。雞肉滑溜,不會太乾有肉汁。 原隻魷魚仔,煙韌有咬口,燒烤過後更惹味。

首先必吃「秘製辣汁豬皮蘿蔔魚蛋」

• 陳皮魚蛋
2022-11-26 16 浏览
屯馬線同東鐵過海段咁方便,港島區去沙田大圍都好方便,今日去左大圍呢間多年老店掃街,買左啲街頭小食返屋企慢慢食🌟臘味糯米飯一轉涼又係食糯米飯既季節,大圍小食既糯米飯好足料,炒得又乾身,好快就清哂😋🌟煎釀三寶私心推介大家試下佢地既煎釀三寶,新鮮熱辣炸起而且每件都都重量級,最特別既係佢地有釀西蘭花,魚肉好彈牙👍🏻👍🏻👍🏻🌟臭豆腐傳統街頭小食點少得臭豆腐呢,佢地既臭豆腐超大舊,炸到好香脆,配埋甜醬就最perfect啦🌟串燒串燒我就揀左佢地既豬頸肉同司華力腸,豬頸肉燒到剛剛好唔會好乾又好juicy💯🌟豉油王雞髀叫左隻豉油王雞髀比小魔怪,大大隻既雞髀超入味👍🏻👍🏻🌟魚蛋燒賣魚蛋燒賣都好出色,配埋佢地既秘製沙嗲醬就最正😋

🌟臘味糯米飯

🌟煎釀三寶

🌟臭豆腐

🌟串燒

🌟豉油王雞髀
叫左隻豉油王雞髀比小魔怪,大大隻既雞髀超入味👍🏻👍🏻

🌟魚蛋燒賣
魚蛋燒賣都好出色,配埋佢地既秘製沙嗲醬就最正😋

2022-11-25 14 浏览
📍大圍小食大圍富嘉花園22號地舖 🦔⸒⸒黑椒牛丸/墨魚丸/貢丸 每樣一串 每款四粒 揀左蜜糖沙嗲醬~三款最愛墨魚丸!每款食落都好彈牙 入邊仲有汁😆格仔餅小編平時真係好鍾意食格仔餅😆格仔餅入邊夾住花生醬同埋煉奶 食落去甜甜地咁🤍炸雞髀 再次order炸雞髀~ 炸雞髀好大隻 啲皮炸到外脆內軟 肉質唔會鞋😋韭菜豬紅 好足料🤭 好多韭菜豬紅喺入邊 韭菜食落爽口糯米飯 叫左大size🙌🏻 一大兜糯米飯有蘿蔔仔、花生、潤腸、蔥花等食落去口感好豐富😋 飯有啲黏牙不過好惹味加多$20配一條臘腸同埋一條潤腸😆魚肉碗仔翅 碗仔翅大大碗 又有唔少魚肉條長洲大魚蛋 一共3大粒 食落彈牙椒鹽芝士燒賣 燒賣上面有滿滿嘅芝士醬 食落去芝士味香燒賣仲脆~ 食落煙韌司華力腸 兩大條鋪滿左蜜糖同埋沙嗲醬 鍾意上次淨係蜜糖醬多啲!狗仔粉 狗仔粉口感好似烏冬斷開咗嘅版本😂 有唔少肉碎同埋冬菇 食落去鹹鹹地湯底都幾好飲 煎釀三寶 上次小編食過三寶都幾鍾意所以今次再叫過!都係每樣揀咗啲 最愛都係佢哋嘅炸番薯 大嚿得黎又香甜🔖 @taiwai_snacks
📍大圍小食
大圍富嘉花園22號地舖 🦔⸒⸒

黑椒牛丸/墨魚丸/貢丸
每樣一串 每款四粒 揀左蜜糖沙嗲醬~
三款最愛墨魚丸!每款食落都好彈牙 入邊仲有汁😆

椒鹽芝士燒賣
燒賣上面有滿滿嘅芝士醬 食落去芝士味香
燒賣仲脆~ 食落煙韌

司華力腸
兩大條鋪滿左蜜糖同埋沙嗲醬 鍾意上次淨係蜜糖醬多啲!

狗仔粉
狗仔粉口感好似烏冬斷開咗嘅版本😂
有唔少肉碎同埋冬菇 食落去鹹鹹地湯底都幾好飲

煎釀三寶
上次小編食過三寶都幾鍾意所以今次再叫過!
都係每樣揀咗啲 最愛都係佢哋嘅炸番薯 大嚿得黎又香甜

🔖 @taiwai_snacks
2022-11-23 8 浏览
一出地鐵站就可以看到大大間的小食店,基本上人潮是一段接一段的,不斷有客人來買食物,難怪可以在這裡經營了那麼多年,一定有他的特色能吸引到其他人的!狗仔粉(48元)這個配料挺多,還加了辣的炸菜,所以吃起來會帶點辣味,湯底是豬骨湯底的,所以喝起來也不會很清淡的,而且還加了很多蒜,吃起來很惹味,狗仔粉又有點咬口的。韭菜豬紅豬腸(35元)這個非常大的一碗,裡面滿滿都是料,大量的韭菜,豬紅和豬腸。韭菜爽脆,豬紅滑嫩,豬腸嫩滑有油香。煎鑲三寶(20元5件)有挺多的選擇,每款都挺吸引的,我特別喜歡吃茄子和紅腸的,炸得表面帶點焦香!生菜魚皮餃(25元)店員怕回到家生菜會太軟,就幫我轉為紫菜,想不到味道還真的不錯,紫菜又香又嫩!魚皮餃比平常的要大隻,吃起來非常香!港式滷水雞髀(25元)大大隻的雞髀滷得非常入味,而且雞皮滑嫩!燒賣(12元/10粒)這個現有店裡的特色辣醬,吃起來帶點微酸港式炸豬大腸(15元)炸得表面非常香脆,內裡的豬大腿帶點嚼勁的,是愈嚼愈香的感覺!

狗仔粉(48元)

韭菜豬紅豬腸(35元)

煎鑲三寶(20元5件)

生菜魚皮餃(25元)

港式滷水雞髀(25元)

大大隻的雞髀滷得非常入味,而且雞皮滑嫩!

燒賣(12元/10粒)
這個現有店裡的特色辣醬,吃起來帶點微酸

港式炸豬大腸(15元)

2022-11-22 11 浏览
大圍小食係大圍好多年,係地鐵站附近,好方便,性價比都高,次次去襯都好多人幫襯。今日去大圍踩單車,要醫左個肚先,係大圍小食快快食飽飽就起行。🐷炸豬大腸 $15@外層酥脆可口,質感煙韌,夾雜住油香,洗得乾淨冇異味,加點甜醬更滋味,一人一串都唔係咁夠。串燒即叫即燒,我哋點了兩款🦑魷魚串燒 $20@我哋要了咖喱味,同魷魚味好夾,質感煙韌帶嚼勁,唔錯。☺️🐖豬頸肉 $16@肉質爽口又唔嚡,唔會燒到勁乾身👍🏼🥢豬紅韭菜豬腸 $35份量勁多好抵食,配胡椒湯好暖胃,豬腸唔韌,豬紅軟綿,韭菜又好爽口。湯係分開的,好貼心。🥬生菜魚肉 大 $38魚肉份量多,食魚肉最鐘意佢煙韌嘅口感,加點麻油同辣菜莆,好正。🍲碗仔翅 大 $38碗仔翅係街頭小食必食之一,好多料,爆多木耳,好爽口,好掛湯,食之前加埋麻油,胡椒粉同醋咁先至最好食,最正宗嘅食法。🍢魚蛋 十粒 $12魚蛋細細粒,質感較實嘅,好濃嘅陳皮味,配埋佢嘅得獎辣醬,刺激味蕾,勁快KO😄🥢煎釀三寶 5件 $20有好多款選擇,我就最愛豆腐,茄子同魚蛋,釀嘅魚肉都好煙韌香口,西蘭花都有,勁大舊😂,可以一試。

🐷炸豬大腸 $15@

串燒即叫即燒,我哋點了兩款

🦑魷魚串燒 $20@
我哋要了咖喱味,同魷魚味好夾,質感煙韌帶嚼勁,唔錯。☺️

🐖豬頸肉 $16@
肉質爽口又唔嚡,唔會燒到勁乾身👍🏼

🥢豬紅韭菜豬腸 $35

🥬生菜魚肉 大 $38

🍲碗仔翅 大 $38

🍢魚蛋 十粒 $12

🥢煎釀三寶 5件 $20

大圍港鐵站對出,開左好多年既小食店,食物款式多,講得出既港式街頭小食應有盡有~住大圍既朋友一致好評!!❤️燒賣x魚蛋x長洲大魚蛋 街頭小食,最緊要就燒賣魚蛋要好食!魚蛋彈牙~燒賣+袐製辣醬好惹味,仲有長洲大魚蛋好正rrr🧡煎釀三寶 魚蛋+茄子+青椒+豆腐呢D基本款之外,仲有冬菇+西蘭花+餃子,真係好豐富~炸到岩岩好,仲好juicy又唔會乾,一啖就知有水準💛臭豆腐 出名既招牌臭豆腐,炸到金黃香脆,中意食既朋友表示覺得臭得好香💚細碗魚肉翅 質地濃度味道都洽到好處,魚肉份量多,非常足料💙串燒 即叫即燒 雞肉+墨丸+豬頸肉 串串都可以唔同口味,配孜然粉當然好惹味啦,仲冇咖喱蜜糖沙嗲等等超多款醬,款款都好值得試!!💜滷水雞髀 超大隻肥美多肉雞髀 滷水汁好入味

💚細碗魚肉翅 質地濃度味道都洽到好處,魚肉份量多,非常足料
💜滷水雞髀 超大隻肥美多肉雞髀 滷水汁好入味
2022-11-21 14 浏览
今次嚟到街知巷聞嘅大圍小食呢間舖頭屹立咗好多年,朋友話佢嘅串燒、臭豆腐、煎釀三寶都非常之出名我哋叫咗串燒(豬肉同雞肉)串燒嘅沙嗲汁非常之香濃,仲可以喺上面額外加上孜然粉,10分惹味!燒賣魚蛋原來佢嘅燒賣幾年之前攞過獎🤫🤫🤫怪唔之得咁好食!不過燒賣都唔係重點,重點係佢嘅咖喱醬,原來係自家製嘅!碗仔翅我哋加埋魚肉去食,碗仔翅嘅麻油味好香濃,我加左少少紅醋,一啖羹、一啖雞絲,大滿足!生菜魚肉生菜魚肉呢啲街頭小食真係買少見少我哋喺上面加咗少少辣菜脯,原來呢度嘅落菜譜真係非常之出名,買緊嘅時候都見到有人專誠嚟要淨辣菜脯😯煎釀三寶小弟推薦佢嘅魚蛋,麵粉同埋魚肉嘅比例好好,食落去保持單牙,而且炸到脆卜卜、新鮮出爐,即刻食就非常之過癮!炸大腸小食店姐姐處理得好好,完全冇污糟嘢喺裏面,你都冇多餘嘅油脂,香脆可口,加埋辣椒醬就一流——————為食分界線——————📍 大圍小食 (大圍)大圍富嘉花園22號地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $40#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #
今次嚟到街知巷聞嘅大圍小食
我哋叫咗
串燒(豬肉同雞肉)

燒賣魚蛋
原來佢嘅燒賣幾年之前攞過獎🤫🤫🤫
怪唔之得咁好食!
不過燒賣都唔係重點,重點係佢嘅咖喱醬,原來係自家製嘅!

碗仔翅

生菜魚肉
生菜魚肉呢啲街頭小食真係買少見少

炸大腸

——————為食分界線——————
📍 大圍小食 (大圍)
大圍富嘉花園22號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $40

#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食
大圍小食 @taiwai_snacks📍大圍富嘉花園22號地舖大圍除左踏單車🚴仲有大圍必食🤭🤤老字號✨大圍小食✨屹立左係大圍廿幾年既老店😋一出火車站🚉見到👀好旺場😁見到鋪頭人流不斷排緊隊等買野食時~聽到👂🏼老闆陳生同熟客仔傾計😆勁有人情味♥️。煎釀三寶~必食推介🤤 勁多款選擇~全部即叫即炸~魚肉彈牙同埋有西蘭花煎釀三寶,同炸鮮冬菇真係出面食唔到😆👍🏻出色又好味。即烤沙嗲串燒點左串燒豬頸肉同雞肉即叫即燒~串燒~燒到外脆再淋上秘製醬汁愈食愈滋味😋雞肉好juicy 。燒賣 & 。 咖哩魚蛋 + 墨魚串魚蛋採用傳統老店興利祥記陳皮魚蛋燒賣同魚蛋用上✨老闆自家炒製的辣醬🌶️✨愈食愈惹味~辣得過癮👀🔥。臭豆腐 & 。 炸大腸😳邪惡之選🫣好好味唔係好多地方可以食到真正港式小食😋。狗仔粉 & 。油渣麵特別欣賞豬油渣 & 特製勁辣菜脯粒菜脯粒由老闆自家炒製😍精華所在作為屹立左係大圍廿幾年既老店深受街坊歡迎♥️性價極高✅大家想食港式小食😁來到呢一定食到
大圍小食 @taiwai_snacks
📍大圍富嘉花園22號地舖

大圍除左踏單車🚴仲有大圍必食🤭
🤤老字號✨大圍小食✨屹立左係大圍
廿幾年既老店😋一出火車站🚉見到👀

好旺場😁見到鋪頭人流不斷
排緊隊等買野食時~聽到👂🏼老闆陳生
同熟客仔傾計😆勁有人情味♥️

。煎釀三寶~必食推介🤤
勁多款選擇~全部即叫即炸~魚肉彈牙
同埋有西蘭花煎釀三寶,同炸鮮冬菇
真係出面食唔到😆👍🏻出色又好味

。即烤沙嗲串燒
點左串燒豬頸肉同雞肉
即叫即燒~串燒~燒到外脆再淋上秘製醬汁
愈食愈滋味😋雞肉好juicy

。燒賣 & 。 咖哩魚蛋 + 墨魚串
魚蛋採用傳統老店興利祥記陳皮魚蛋
燒賣同魚蛋用上✨老闆自家炒製的辣醬🌶️✨
愈食愈惹味~辣得過癮👀🔥

。臭豆腐 & 。 炸大腸
😳邪惡之選🫣好好味
唔係好多地方可以食到
真正港式小食😋

。狗仔粉 & 。油渣麵
特別欣賞豬油渣 & 特製勁辣菜脯粒

• 油渣麵
  • 燒賣魚蛋
  • 豬油渣麵
2022-11-18 11 浏览
婆婆住大圍好多年,係佢附近有間屹立多年的「大圍小食」,我間中上去探婆婆都會食佢,相信住係附近的街坊都冇人唔識佢,可謂陪住你老🫠亦係該區的標記==========大圍小食吸引在佢地賣的食物種類好豐富,基本上你講得出的港式街頭小食佢都有咁滯🫡而且價錢夠平民化😚今日上去探婆婆,順便買幾樣野上去一齊食啦🤭==========🔹煎釀三寶 $20/4件尖椒,青椒,茄子🍆賣相得體,非常鮮色食落新鮮且油膩感不重,釀魚肉帶微微魚香,口感不錯三寶魚旦有魚味,口感彈牙炸番薯🍠甜度高且夠濕潤推介指數:9/10==========🔹雞蛋仔 $15由於放涼後才吃,外皮口感不算鬆脆蛋芯有淡淡蛋香,口感鬆軟,甜度適中推介指數:8/10==========🔹格仔餅 $15🧇足料密度高,吃得到淡淡的蛋香甜度適中,配合花生醬,煉奶同牛油,真係好美味🥹推介指數:9/10==========🔹臭豆腐 $15炸得夠乾身,豆腐皮香脆豆腐滑身帶豆香,質地不過實/軟推介指數:8.5/10==========🔹生菜魚肉 $25份量足,湯底夠清甜生菜新鮮,魚肉較腍個人口味會較喜歡煎釀三寶的魚肉推介指數:7/10==========🔹陳皮魚
而且價錢夠平民化😚
今日上去探婆婆,順便買幾樣野上去一齊食啦🤭
🔹煎釀三寶 $20/4件
尖椒,青椒,茄子🍆賣相得體,非常鮮色
食落新鮮且油膩感不重,釀魚肉帶微微魚香,口感不錯
三寶魚旦有魚味,口感彈牙
炸番薯🍠甜度高且夠濕潤
🔹雞蛋仔 $15
由於放涼後才吃,外皮口感不算鬆脆
蛋芯有淡淡蛋香,口感鬆軟,甜度適中
推介指數:8/10
🔹格仔餅 $15
🧇足料密度高,吃得到淡淡的蛋香
甜度適中,配合花生醬,煉奶同牛油,真係好美味🥹
🔹臭豆腐 $15
炸得夠乾身,豆腐皮香脆
豆腐滑身帶豆香,質地不過實/軟
🔹生菜魚肉 $25
份量足,湯底夠清甜
生菜新鮮,魚肉較腍
個人口味會較喜歡煎釀三寶的魚肉
推介指數:7/10
🔹陳皮魚蛋 $12/10粒
有不錯的陳皮香,魚蛋口感彈牙
加入沙嗲醬,夠惹味
==========
🔹串燒雞肉 $16 ($30/2串)
食到微微的炭燒味道
雞肉調味適中,口感有嚼勁
🔹沙嗲魷魚鬚 $15
魷魚口感緊實彈牙夠新鮮
配合沙嗲醬好惹味
==========
食物質素真心不錯,間中回味一下港式的味道都幾滿足🤭
2022-11-18 141 浏览
一個星期總有一次會黎大圍小食買宵夜返屋企食,今晚都唔例外!大圍小食在港鐵站附近,非常方便,而且每日都會開到好夜,就算太夜回家都不怕沒有東西吃!而且食物種類都有好多,車仔麵、油渣麵、碗仔翅、魚蛋、燒賣、串燒、煎釀三寶、臭豆腐、雞蛋仔等!糯米飯,他們的糯米飯味道都不錯,加入臘腸、冬菇等,再加上蔥粒、花生、菜圃一齊食特別美味,冬天食暖笠笠,而且仲可以加$10要成條臘腸或潤腸,十分滋味!臭豆腐,他們的臭豆腐真的很好吃,外面炸到脆卜卜,內裡幼滑,臭味剛剛好,再加上甜醬和豆瓣醬,十分惹味!煎釀三寶,他們的煎釀三寶款式都好多,有紅腸、豆腐、茄子、魚蛋、青椒、尖椒、炸餃子等,當中我就最喜歡吃魚蛋和炸餃子,餃子是韮菜餡,韮菜味都幾濃,而魚蛋很大粒,口感彈牙!咖哩三寶,咖哩三寶包括有魚蛋、豬皮和蘿蔔,他們的港式咖喱味道濃郁,而且很辣,魚蛋是陳皮魚蛋,口感彈牙,豬皮和蘿蔔吸收了咖喱味特別正!油渣麵,他們的油渣麵都是我時常吃的款式,油渣每日新鮮炸,好脆身,加上辣菜圃一齊食,口感十足,十分刺激味蕾!
一個星期總有一次會黎大圍小食買宵夜返屋企食,今晚都唔例外!
2022-11-15
宵夜
🌟餐廳:大圍小食📍地址:大圍富嘉花園22號地舖💰價位:~$50⏰營業時間:星期一至日營業至凌晨2點                      今日收工有啲晏,唔想買餸煮飯,同屋企人想食魚旦燒賣、碗仔翅個啲小食,傾下計抖下~收工約埋媽媽一齊去大圍小食,買咗好多唔同種類既小食返屋企慢慢歎~一出火車站就望到大圍小食有長長既人龍,除左小食店名物既魚蛋燒賣、煎釀三寶、炸雞脾外,仲供應唔同主食,例如糯米飯、車仔麵、狗仔粉、油渣麵等等,超多種類,任君選擇,性價比極高!無論係放工放學口痕,想吉返串魚蛋,抑或想食外賣返屋企慢慢歎,什至夜媽媽搵宵夜醫肚,大圍小食一定滿足到!———————————————————🔹咖哩魚蛋拼燒賣 (必吃之選!!) 魚蛋採用傳統老店興利祥記陳皮魚蛋,食落啖啖陳皮味,彈牙得黎又唔腥!燒賣用魚肉制成,煙韌得黎又有魚肉味,啖啖肉好滋味~重點係老闆自家特調秘製辣汁,蒜香味同沙嗲味都好突出,醬汁掛滿魚旦燒賣,少少辣,好惹味!———————————————————🔹煎釀三寶呢度唔止三寶,十寶都有😆好難揀既情況下...我唯有...要哂!!除左茄子、紅腸、青椒同豆腐,仲有超大粒炸魚旦、炸韮菜
🌟餐廳:大圍小食
📍地址:大圍富嘉花園22號地舖
💰價位:~$50
⏰營業時間:星期一至日營業至凌晨2點

———————————————————
🔹咖哩魚蛋拼燒賣 (必吃之選!!)
燒賣用魚肉制成,煙韌得黎又有魚肉味,啖啖肉好滋味~

🔹煎釀三寶
除左茄子、紅腸、青椒同豆腐,仲有超大粒炸魚旦、炸韮菜餃子同炸魚肉釀冬菇~厚厚既冬菇配大大啖魚肉,好有口感好Juicy!
我最鍾意配甜醬食,仲有豉油、辣椒醬選擇,食辣唔食辣,任君選擇~

🔹即烤沙嗲串燒
我地點左串燒豬頸肉同雞肉,好大串,外層焦香,啖啖肉勁有咬口!
串燒由店員現場即烤,加入孜然粉,配埋自家製沙嗲汁,香噴噴熱辣辣,企係度望住真係勁吸引!

🔹碗仔翅
外賣返到去,質地仍然好杰身,一d都唔稀,証明真材實料!
大大碗之餘仲好足料,每一啖都到食到冬菇、雞絲、竹笙及木耳絲,加埋麻油同醋,香噴噴勁吸引~

🔹生菜魚肉
我既至愛!魚肉大大條又厚身,重點好彈牙而且魚肉味濃,飽肚之選~
加埋好新鮮既生菜,配上鮮甜熱辣辣既湯底,一啖爽脆生菜,一啖厚肉彈牙既魚肉,Perfect match!

🔹懷舊糯米飯
爸爸至愛既糯米飯,我仲額外加左臘腸同膶腸,糯米煙煙韌韌,配合埋雙腸既油香、蔥花同花生,口感豐富,大大盒好飽肚!秋冬季節,食返啖,暖笠笠!

🔹狗仔粉
媽媽既至愛~懷舊小食之一,湯底熬制得好鮮味,加埋脆脆豬油渣,特製勁辣菜脯粒,係傳統既味道!食完炸野之後食返啖狗仔粉,特別滋味!特別一提係個菜脯粒由老闆自家炒製,仲有一樽樽可以另外加購,岩哂平時煮麵或炒餸,加返幾羹,特別惹味~

———————————————————
🔹車仔麵(淨送)
實在買左太多野食,但又好想試埋佢地既車仔麵,最終我決定點一碗淨餸!
佢地個牛腩炆得好入味同淋身,貢丸彈牙而且有好多菇粒,加埋爽脆墨魚同埋滷水蛋,好出色既車仔麵配料~值得一提係配埋炸蒜粒及蔥花,更滋味~

🔹格仔餅
壓軸出場又點少得甜品!格仔餅外香脆,內軟熟,加入牛油花生粒醬,好香濃,食完小食用甜品作結真係好幸福!!

😋味道:4/5
🏢環境:3.5/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
無論係住係大圍既人或者去過大圍既你,相信大家一出火車站,都會比一股撲鼻既咖哩味同油炸味吸引住!
相信如果我話大圍小食係大圍既地標,應該無乜人會反對😆
大圍小食正正位於大圍火車站對面,去大圍既人,呢度係必經之路,岩哂為食既朋友仔,去掃一掃小食再繼續行程!
作為屹立左係大圍廿幾年既老店,深受街坊歡迎,而且性價比極高,加上老闆長期在店內坐陣,好親民,同員工、街坊有講有笑,係一間充滿人情味既老店~必試~大推!!
2022-11-15
2022-11-15 12 浏览
📍大圍小食由細食到大嘅一間小食,依然屹立不倒,味道不變~充滿佐童年的味道嘅一間舖🤍狗仔粉狗仔粉爽口彈牙,配料有冬菇、肉碎、炸蒜、辣菜脯等,食親都係小辣嘅我配埋啲辣菜脯真係好過癮🫣份量十分充足~🤍臭豆腐臭豆腐俗稱黃金~炸到金黃色,店員會幫你剪成4小塊,聞落去充滿臭豆腐嘅臭味,食落口又好香,記得要配埋個辣醬先好食🤤🤤

📍大圍小食

🤍狗仔粉