2022-10-08 26 浏览
今日掃左街未ꕀꕀ⇢ 大圍小食天氣開始漸涼掃街不再怕滿頭大汗位於大圍火車站的大圍小食屹立在火圍多年ꕀ是放工放學宵夜的好良伴ꔐ燒豬頸肉選了沙嗲醬ꕀ非常惹味豬頸肉燒到油脂跑出來爽口彈牙ꔐ燒司華力腸大大條司華力腸燒到外層脆皮ꕀ咬下去有少許爆汁ꔐ炸雞髀最愛的炸雞髀外層香脆ꕀ裡面還很好嫩滑椒鹽調味很討好ꕀ忍不住連皮也吃光很出色的炸髀ꔐ燒賣魚蛋燒賣口感軟糯魚蛋用上陳皮魚蛋最正是咖喱辣醬ꕀ香辣惹味ꔐ魚肉翅魚肉非常大塊是有魚味的彈牙魚肉碗仔翅非要足料啖啖都有冬菇木耳ꔐ韮菜大腸蘿蔔大腸處理很好ꕀ口感煙韌而韮菜很嫩ꕀ蘿蔔清甜加了蒜的湯汁很惹味¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩餐廳以食物種類分了幾條隊更便於分流同疏散客人店主有放幾張櫈給客人ꕀ有需要可以邊坐邊食!!
今日掃左街未ꕀꕀ⇢ 大圍小食

加了蒜的湯汁很惹味

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
餐廳以食物種類分了幾條隊
更便於分流同疏散客人
店主有放幾張櫈給客人ꕀ有需要可以邊坐邊食!!
2022-10-07 114 浏览
收工食飯放工行過過口癮之選 呢到一定滿足到大家 買到全9成街邊小食!! 辣汁陳皮魚蛋($12/10粒) 有大魚蛋 都有細細粒嘅陳皮魚蛋 最鍾意佢地嘅香辣汁 好好食 另加牛柏葉($15) 臭豆腐($15/件) 港式臭豆腐炸得好香 個秘製甜醬辣醬必配! 肉碎狗仔粉 (細$35 /大$45 ) 湯底鮮甜 有好多冬菇蝦米肉碎~ 狗仔粉份量都唔少 而且有口感 配埋個辣菜脯 好惹味 串燒-正常! 豬頸肉 +雞肉 配沙嗲醬 ($30 / 2串) 貢丸+墨魚丸+司華力腸 ($18/串) 豬頸肉好惹味! 韮菜豬紅豬腸蘿蔔 ($35) 豬紅好入味 爽口 蘿蔔就真係好清甜!!! 豬腸夠淋 乾淨!整體好足料! 煎釀三寶($20/5件) 必食街邊小食!!全部新鮮炸起 !! 紅腸、尖椒、茄子、魚旦、雲吞皮、豆腐卜、餃子、釀西蘭花都有 件件都好有份量 鋪上魚肉 ! btw 尖椒好辣哈哈 最後仲叫左個即整格仔餅($15) 邪惡 但個肚好滿足!!!!! 大圍富嘉花園22號地舖
收工食飯放工行過過口癮之選
呢到一定滿足到大家 買到全9成街邊小食!!

辣汁陳皮魚蛋($12/10粒)

有大魚蛋 都有細細粒嘅陳皮魚蛋
最鍾意佢地嘅香辣汁 好好食
另加牛柏葉($15)

臭豆腐($15/件)

港式臭豆腐炸得好香 個秘製甜醬辣醬必配!

肉碎狗仔粉 (細$35 /大$45 )

湯底鮮甜 有好多冬菇蝦米肉碎~
狗仔粉份量都唔少 而且有口感
配埋個辣菜脯 好惹味

串燒-正常!

豬頸肉 +雞肉 配沙嗲醬 ($30 / 2串)
貢丸+墨魚丸+司華力腸 ($18/串)
豬頸肉好惹味!

韮菜豬紅豬腸蘿蔔 ($35)

豬紅好入味 爽口 蘿蔔就真係好清甜!!!
 豬腸夠淋 乾淨!整體好足料!

煎釀三寶($20/5件)

必食街邊小食!!全部新鮮炸起 !!
紅腸、尖椒、茄子、魚旦、雲吞皮、豆腐卜、餃子、釀西蘭花都有
件件都好有份量 鋪上魚肉 ! btw 尖椒好辣哈哈

最後仲叫左個即整格仔餅($15)

邪惡 但個肚好滿足!!!!!

大圍富嘉花園22號地舖
2022-09-28
呢間店真係由細食到大🙌🏻每次去都好多人排隊。份量又多又大份❣️真係好抵食,希望大家都可以支持下香港小店❤️‍🔥🔸煎釀三寶 超級大份😂佢個紅腸同學我個匙羹一樣咁大塊🤣🤣大家知咩事啦,炸到熱辣辣食,好正。比較特別嘅係有西蘭花🙌🏻🔸臭豆腐 🌟推介🌟 佢哋個臭豆腐真係好出名,必試!頭先外皮炸到好香脆,放喺袋已經聞到好香(臭?)嘅味道,再配上佢比嘅甜醬同豆瓣醬,一流!🔸碗仔翅 好足料,有冬菇、木耳、、火腿、魚皮絲等等,每一口都能嘗到滿滿配料。🔸魚蛋加燒賣 內餡依然有彈性,配上佢哋特別嘅辣汁,好惹味。辣汁口感偏甜,可以食到有淡淡的薑香味。🔸銀針粉 配料有豬肉片、、冬菇、蔥、莞茜及蝦皮。🔸滷水雞髀 啖啖肉,嫩滑多汁,重食到鹹甜的滷水香👍🏻👍🏻🔸韭菜豬紅加蘿蔔 湯底係胡椒湯底,微微嘅辣度,好好食呀!一定要加蘿蔔,蘿蔔吸收晒湯嘅精華,煮到好軟淋。正呀❣️💁🏻‍♀️基本上乜嘢類型嘅街邊小食都買到,好傳統嘅香港味道💕💰人均消費大約30元❗ 🤵🏻🤵🏻‍♀️ 老闆好熱情🤣👍🏻📍 地址:大圍富嘉花園22號地舖

🔸銀針粉 配料有豬肉片、、冬
菇、蔥、莞茜及蝦皮。

🔸滷水雞髀 啖啖肉,嫩滑多汁,重食到鹹甜的滷水香👍🏻👍🏻

💰人均消費大約30元

❗ 🤵🏻🤵🏻‍♀️ 老闆好熱情🤣👍🏻

📍 地址:大圍富嘉花園22號地舖
外卖自取
一步出大圍地鐵站🚇,就聞到好香嘅街頭小食,原來係任何時候都超多人排隊嘅人氣小店。煎釀三寶、燒賣魚蛋、雞蛋仔、串燒等港式小食琳琅滿目,既然樣樣都想食,就咩都嚟一份啦😝!而且店員超Nice,我諗除咗食味道之外,亦都係一份人情味✨————————————————👅 串燒雞肉($30/2串)👍🏻雞肉大大件,外香內嫩🍖,加埋沙嗲同香料好惹味👅 港式炸大腸($15/串)👍🏻咁邪惡都係間中食一次😈,無怪味同唔太油膩,彈牙口感不得了👅 臭豆腐($15/件)👍🏻有無唔敢食嘅朋友?(舉手)但見到外表金黃香脆,雖然聞落有少少臭味🤫,但食完又幾好食喎,選用香港鉅記園嘅豆瓣醬同甜醬,酸甜開胃👅 生菜魚肉($22/細碗)👍🏻清淡啲嘅選擇,魚肉彈牙🐟,份量闊綽,兩個人開心share都okay————————————————🚩總結:堪稱港式小食嘅自助餐廳🤣———————————————— 🌟注意:帶定銀包同埋你個胃————————————————📍 大圍小食地址:大圍富嘉花園22號地舖

————————————————
👅 串燒雞肉($30/2串)
👍🏻雞肉大大件,外香內嫩🍖,加埋沙嗲同香料好惹味

👅 港式炸大腸($15/串)

👅 臭豆腐($15/件)

👅 生菜魚肉($22/細碗)

🚩總結:堪稱港式小食嘅自助餐廳🤣
🌟注意:帶定銀包同埋你個胃
📍 大圍小食
地址:大圍富嘉花園22號地舖
2022-10-04 26 浏览
大圍車站對出的多年老店,方便就腳,見好多街坊同踩單車人士幫親,店員好客,小食種類多,性價又高串燒豬頸肉豬頸肉即場燒製,沾上蜜糖同孜然粉再燒,甜甜地仲帶小小焦香同孜然味,好惹味煎釀三寶選擇好多,茄子,冬菇,青椒,魚蛋,紅腸豆腐......樣樣都有,每款都好足料臭豆腐豆腐炸得外脆內偏軟,臭就緊架啦, 好耐都無食過啦,好懷念,唔係間間小食店都有得買椒鹽炸燒賣 外皮脆,調味剛好,魚肉唔老,口感唔錯長洲大魚蛋大魚蛋大大粒,食完好滿足!點埋店舖特製辣汁,味道好正,辣得好好味司華力腸司華力腸大條係基本,腸面切咗好密嘅間間,方便落調味料之剩,仲好有質感炸雞髀炸皮唔厚又脆,雞肉唔老,炸得好香,一打開袋個味就沖出黎魚肉燒賣小食店必買👍

串燒豬頸肉

煎釀三寶

臭豆腐

椒鹽炸燒賣
外皮脆,調味剛好,魚肉唔老,口感唔錯

長洲大魚蛋

司華力腸

炸雞
炸皮唔厚又脆,雞肉唔老,炸得好香,一打開袋個味就沖出黎

魚肉燒賣
小食店必買👍

2022-10-02 16 浏览
呢間係位於大圍嘅港式街頭風味小食店😍 紥根大圍二十多年✨ 主打香港地道美食: 臭豆腐✧碗仔翅✧狗仔粉✧煎釀三寶✧炸雞髀🍗… 每樣都充滿特色😋 煎釀三寶的款式好多: 餃子◦冬菇◦西蘭花◦豆腐◦尖椒🥦 炸得香口 味道豐富 大大件好抵食啊💕 仲有油渣麵 油香滿滿的豬油渣放在湯上 配上彈牙的麵條和自家製辣菜脯口感🥰 很滿足啊 令人一試愛上.ᐟ‪‪.ᐟ 另外 韮菜豬紅豬腸胡椒湯底很清甜 豬紅很嫩滑 豬腸彈牙爽脆 😘 而串燒即叫即燒 有多款調味料可落: 咖哩粉♡ 孜然粉♡ 蜜糖♡ 黑胡椒等 惹味十足 好香燒烤味啊🤤 豬頸肉肉質嫩滑 油脂豐富👍🏻 魷魚咬落煙韌有咬口 總括呢間大圍小食店很出色 絕對要一試👏🏻˶ ̇ᵕ​ ̇˶
呢間係位於大圍嘅港式街頭風味小食店😍 紥根大圍二十多年✨

總括呢間大圍小食店很出色 絕對要一試👏🏻˶ ̇ᵕ​ ̇˶
2022-09-28 15 浏览
大圍小食真係由細的食到大,除左係食物本身,仲係食邊間餐廳嘅人情味,記得以前每次一放學經過就會返串魚蛋食,食完就開心返屋企。每次去到一定會叫呢幾樣野。煎釀三寶,有好特別嘅西蘭花釀魚肉、仲有平時嘅茄子、炸魚旦、炸餃子,一買完之後入口係熱辣辣㗎。臭豆腐,雖然真係好臭,臭豆腐炸香之後,再配上甜醬食真係別有一番滋味。辣咖喱魚蛋/魚肉燒賣,魚蛋係特別嘅陳皮魚蛋,個人特別鍾意佢嗰隻辣汁,超級惹味,魚蛋或者燒賣加嗰隻辣汁都好正。韭菜豬紅,坊間而家已經見到好少車仔麵店會有呢個選擇。豬頸肉,呢個真係強烈推介,豬頸肉燒完之後真係好香。另外推介油雞脾,大大隻啖啖肉!肉碎狗仔粉,呢個真係有驚喜,湯底唔會太咸,狗仔分配上辣菜蒲、炸蒜、香菇,狗仔粉口感煙靭,真係意外地好食

2022-09-27 42 浏览
識食一定要掃街,小食當正餐真係好正!幾十蚊可以食到好幾樣野,啱晒眼闊肚窄嘅我!一黎見佢哋啲串燒燒得好入味,而且有咁香噴噴,已經走咗過去叫左幾條。啱啱燒起嘅豬頸肉同雞肉真係冇得頂,濃濃嘅燒烤味加上孜然粉同自選醬汁,味道好夾,肉質口感好彈牙,好推介!除咗串燒,佢仲有煎炸脆口嘅嘢食,叫咗炸大腸同埋椒鹽炸燒賣。最鍾意都係食炸燒賣,少少懷舊嘅感覺,係呢度可以搵到~當然唔少得叫煎釀三寶,見佢有好多款選擇,而且每一舊嘅魚肉都釀得好好,唔會甩咗個餡,同埋魚肉都好彈牙入味,真係每款都值得試吓牛柏葉爽彈口,魷魚唔韌,爽口有肉食。外表雖然睇落比較普通,但係食落都幾入味,再點埋啲沙嗲醬更上一層樓,沙嗲醬辣度適中剛好,連唔食辣嘅朋友都話好食,非常惹味。其他熟食都唔差,食左非常彈牙嘅陳皮魚蛋同埋唔少得嘅燒賣。個重點竟然係辣醬,配合秘製辣醬會食到唔停口。跟住都食番碗最愛嘅碗仔翅,大碗又足料,有冬菇木耳粉絲彈花等等,濃稠度適中,不會太稀,亦不會落太多粟粉,最怕「杰撻撻」嘅碗仔翅,好似食粉咁。咁足料嘅碗仔翅現在很少有,讚!怕唔飽仲叫左個肉碎狗仔粉同埋芫荽銀針粉,本身冇乜特別但加左個秘製辣菜甫,味蕾即刻多咗層次感,所以中

怕唔飽仲叫左個肉碎狗仔粉同埋芫荽銀針粉,本身冇乜特別但加左個秘製辣菜甫,味蕾即刻多咗層次感,所以中意食辣嘅朋友真係要試下!

疫情關係,而家都要外賣返去食。雖然冇即食熱辣辣咁吸引,但返到去食物都尚算保持到水準,如果即食一定更加正!同埋難得一間小食店可以有咁多款選擇,仲可以夜晚晚落到單,真係深宵食堂好選擇!
2022-09-26 31 浏览
[ 大圍小食 ]有嚟開大圍或者單車友應該對呢間小店唔陌生,店舖喺正大圍站對面,經常見到長長人龍。✿ 煎釀三寶 $20 5件每件煎釀三寶都大大件,呢個價錢食到超值!最特別喺連西蘭花🥦都沾滿魚肉,超正😋✿ 串燒豬頸肉/雞肉 $30 2串✿ 司華力腸 $18串燒燒得熱辣辣,加咗沙嗲做調味,每串都大大串🍢😍😍✿ 炸大腸 $15炸大腸炸得超脆,每串有4舊,而且無騷味,大腸洗得乾淨👍🏻👍🏻✿ 碗仔翅 🍲大碗$35之前有食過d碗仔翅個湯底好傑身,應該係英粟粉/生粉落過多,但今次食呢個唔會太傑/太稀,配料仲有竹笙,非常特別。✿ 長洲大魚蛋 3粒 $22魚蛋彈牙,再配埋秘製辣汁食,口感一流😬😬總結🫦食物質素不錯,性價比極高,每樣都大大件,落足料,唔怪之得小食店經常排哂長龍。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿大圍小食地址: 大圍富嘉花園22號地舖電話:5403 3356✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 大圍小食 ]

✿ 煎釀三寶 $20 5件

✿ 串燒豬頸肉/雞肉 $30 2串
✿ 司華力腸 $18
串燒燒得熱辣辣,加咗沙嗲做調味,每串都大大串🍢😍😍

✿ 炸大腸 $15

✿ 碗仔翅 🍲大碗$35

✿ 長洲大魚蛋 3粒 $22
魚蛋彈牙,再配埋秘製辣汁食,口感一流😬😬

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 炸大腸
  • 碗仔翅
2022-09-25 20 浏览
在大圍踩單車想港式小食,今天想吃地道親民的港式美食,所以適逢到大圍踩完單車,便到一間主打地道親民港式小食店-「大圍小食」購買港式小食回家與家人品嚐❗小食店有多款港式小食,包括各款港式煎釀三寶、串燒、臭豆腐、燒賣及炸物等。1️⃣煎釀三寶煎釀三寶配料豐富,有煎茄子、青椒釀魚肉、煎紅腸、炸豆腐、釀魚肉及西蘭花釀魚肉等,種類繁多,味道香口美味。2️⃣豬頸肉串燒豬頸肉串燒即叫即製,以碳爐燒香,肉質鬆化,帶𣶷淡焦香,十分惹味❗3️⃣炸雞脾、炸大腸及炸燒賣炸雞脾外皮黃金香脆,內裏肉質香嫩多汁,炸大腸外層香脆,肉質彈牙,炸燒賣外脆內軟,十分惹味!4️⃣陳皮魚蛋、燒賣及臭豆腐陳皮魚蛋及燒賣香嫩彈牙,有嚼頭,臭豆腐外脆內軟,豆腐香濃入味。5️⃣狗仔粉、魚肉碗仔翅及豬紅蘿蔔狗仔粉質感香彈牙,有多款配料,彈牙魚肉碗仔翅香濃惹味,豬紅蘿蔔相當入味。總括而言,此餐廳的食物即叫即製,絕對是大圍一帶抵食小食之選❗

1️⃣煎釀三寶

• 臭豆腐
  • 炸大腸
  • 碗仔翅
2022-09-24 19 浏览
之前响YouTube 睇到有人推介大圍小食,臭豆腐係我最鍾意,因為都好耐冇食過,心血來潮,決定從港島去大圍,東鐵過咗海之後交通真方便,地鐵站出口就到啦!話咁快就到達大圍小食舖頭,見到好多好多我鐘意食啲小食,心大心細真係咩都想試吓,價錢方面真係唔算貴,買多幾樣嘢食都得!臭豆腐炸的時候氣味唔算好臭,賣相都好吸引,加埋豆瓣醬甜醬一咬落去皮脆內軟,非常滿足晒我期待的感覺,而且臭豆腐嘅份量都幾足,食完都有飽肚感!還有煎釀三寶同埋炸番薯,邊度嘅煎釀三寶除咗有常見嘅款式之外,仲有西蘭花等等比較特別嘅煎釀乜乜,當我食到長尖辣椒辣椒的時候,真係覺得好辣好辣,鍾意食辣嘅朋友仔一定要食!狗仔粉啲豬腸&滷水墨魚都好出色,食得出佢哋嘅豬腸清潔得好乾淨,惹味又過癮。喺買嘢食嘅時候聞到佢哋嘅炭燒豬頸肉好香好香,依個炭燒豬頸肉加埋秘製醬汁,爽脆嘅豬頸肉好有口感醬汁又惹味!口痕整一串都唔錯!還有炸豬大腸,炸得外脆內軟加埋黃芥末又或者甜醬都係咁好食!司華力腸方面,佢哋好有心機鎅晒花好靚,一條普通嘅司華力腸都可以有咁靚嘅賣相,真係好欣賞佢哋嘅細心!魚肉碗仔翅入面有好多料,一定要落麻油,胡椒粉,浙醋。食食吓仲發現有竹笙喺入面

還有炸豬大腸,炸得外脆內軟加埋黃芥末又或者甜醬都係咁好食!

魚肉碗仔翅入面有好多料,一定要落麻油,胡椒粉,浙醋。食食吓仲發現有竹笙喺入面添!食落口口感真係豐富!

除咗食物嘅質素值得欣賞之外,呢度嘅店員態度好親切,而且都好好客,下次有機會會再嚟!
2022-09-24 16 浏览
【大圍•大圍小食】————————————————————————#大圍小食 住大圍相信食過 往往望到一條人龍排隊對正港鐵站 相當方便 買完坐鐵返屋企款式多樣化 基本講到嘅小食都有呢度魚孩燒賣更獲得香港美食選舉金獎 🏆🍯|燒賣|HKD12/10粒🍯|陳皮魚蛋|HKD12/10粒所有食物均為香港製造🇭🇰 金牌咖喱獎冇得輸😋燒賣煙韌魚蛋彈牙 醬汁惹味👍🏻👍🏻🍯|肉碎狗仔粉|HKD35(S) 45(L)油渣麵同銀針粉都有 試吓狗仔粉 類似短身上海粗炒麵加了肉碎蝦米冬菇炸蒜😍店鋪仲自製辣菜脯🍯|碗仔翅|HKD22(S) 35(L)想講 香到坐鐵返屋有啲唔好意思🙊足料到🍯|煎釀三寶|HKD4/件笑咗😂😂買咗勁多囉 每樣都想食最特別係西蘭花都有呢 紅腸。青椒。尖椒。豆腐等等🍯|司華力腸|HKD18🍯|串燒豬頸肉|HKD30/2串嘩😍下次再買串燒 蜜汁孜然粉😋惹味肉爽 滿足啊🍯|臭豆腐|HKD15正宗古法製造 話說台灣有食 香港真心第一次食🙊🙊孜然。咖哩。七味。香茅。黃姜。辣椒。黑椒台灣真上不同醬汁 香港的脆口啲 。服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD184/3人
【大圍•大圍小食】

🍯|燒賣|HKD12/10粒
🍯|陳皮魚蛋|HKD12/10粒
所有食物均為香港製造🇭🇰 金牌咖喱獎冇得輸😋
燒賣煙韌魚蛋彈牙 醬汁惹味👍🏻👍🏻

🍯|肉碎狗仔粉|HKD35(S) 45(L)
油渣麵同銀針粉都有 試吓狗仔粉 類似短身上海粗炒麵
加了肉碎蝦米冬菇炸蒜😍店鋪仲自製辣菜脯

🍯|碗仔翅|HKD22(S) 35(L)
想講 香到坐鐵返屋有啲唔好意思🙊足料到

🍯|煎釀三寶|HKD4/件
笑咗😂😂買咗勁多囉 每樣都想食
最特別係西蘭花都有呢 紅腸。青椒。尖椒。豆腐等等

🍯|司華力腸|HKD18
🍯|串燒豬頸肉|HKD30/2串
嘩😍下次再買串燒 蜜汁孜然粉😋惹味肉爽 滿足啊

🍯|臭豆腐|HKD15
正宗古法製造 話說台灣有食 香港真心第一次食🙊🙊
孜然。咖哩。七味。香茅。黃姜。辣椒。黑椒
台灣真上不同醬汁 香港的脆口啲

服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD184/3人
2022-09-22 16 浏览
大圍友必食街頭小食店 呢間由細食到大 如果係大圍食宵夜基本上都會選擇佢 紀錄下今日食左咩啦.個人最鍾意大圍小食既辣醬 超級重口味辣醬咖喱味香濃 有辣勁但唔會過辣 重香料味用黎點 ⭐️燒賣 ⭐️魚蛋 都唔錯但個人口味更鍾意 牛百葉點辣醬🥰因為牛百葉爽口 而且有凹凸位 黐住啲醬同埋通常會點3串 因為佢地3串先會比碗仔可以食得方便啲 而且可以裝住啲汁.其他小食反而唔係成日食 今次試試⭐️炸雞髀$25見到炸髀 已經炸好 有客人落單再翻炸所以等左一陣就炸好 出品熱辣辣亦都因為炸左兩次 雞皮超級脆(可聽聲)雞髀本身醃製調味唔重手佢地有十款調味料比你自己落 係佢哋賣點我今次自己貪心 落太多淮鹽 好咸 超重口味 但開心既.⭐️串燒豬頸肉$15 $30/2串沙田人表示最鐘意好運中心馬會旁邊果間串燒但點知佢執左 大圍小食都做到類似既味道佢地有幾款味粉 個人覺得 淨係蜜糖同沙嗲就足夠.⭐️煎釀三寶 $4件 $20/5件注意 釀原條青椒有小辣比較特別嘅係 佢地有炸餃子 炸冬菇 炸西蘭花魚肉唔會太少 都唔會太粉 算大件 還好淨係點甜豉油已經好足夠.⭐️狗仔粉 $35(細)人生食過2次米芝蓮狗仔粉 2次都覺得太軟身 負評呢間
個人最鍾意大圍小食既辣醬 超級重口味
其他小食反而唔係成日食 今次試試
⭐️炸雞髀$25
見到炸髀 已經炸好 有客人落單再翻炸
所以等左一陣就炸好 出品熱辣辣
亦都因為炸左兩次 雞皮超級脆(可聽聲)
雞髀本身醃製調味唔重手
注意 釀原條青椒有小辣
比較特別嘅係 佢地有炸餃子 炸冬菇 炸西蘭花
魚肉唔會太少 都唔會太粉 算大件 還好
淨係點甜豉油已經好足夠
⭐️狗仔粉 $35(細)
人生食過2次米芝蓮狗仔粉 2次都覺得太軟身 負評
🔥菜脯大舊爽口 但辣到癲 比大辣更辣
🤦🏻‍♀️最後因為太辣 所以食唔晒呢個狗仔粉
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_大圍
#大圍小食 (大圍)
地址:大圍富嘉花園22號地舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:-/5 外賣
服務:-/5
抵食:3.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #沙田美食 #大圍美食 #小食 #串燒 #燒賣 #魚蛋
2022-09-21 14 浏览
📍大圍小食大圍富嘉花園22號地舖 🦔⸒⸒臭豆腐 $15好少地方有臭豆腐 呢餐小食店報紙都有介紹過今日終於過嚟一試 豆腐聞落去夠晒臭😌 點醬一齊食幾好味炸大腸 $15食落好煙韌 真係要咬多幾分鐘先吞到🤣 鍾意有咬口嘅人可以試下😌串燒豬頸肉 $30/2串一串有4-5件 食落有咬口同惹味!司華力腸 $18一大條司華力腸 店員用刀口切開左 配埋蜜糖一齊燒甜甜地好好味😋煎釀三寶 $20/5件佢哋有超多款可以選擇!有西蘭花、番薯、餃子、冬菇、青椒等等 小編每樣叫左啲😚 番薯甜甜地好好味 青椒上面啲白魚蛋好彈牙😍 推介!魚肉碗仔翅 $42叫左大size🥰 碗仔翅好足料有好多條魚肉魚肉食落去完全冇骨 碗仔翅口感都豐富炸雞脾 $25雞髀超大隻!炸到外脆內軟😍 入面嘅肉都唔會好鞋🤍生菜魚皮餃 生菜魚皮餃湯底就咁食會偏鹹~ 加埋魚皮餃就啱啱好魚皮餃都有6-7粒左右 好多汁係入面😋燒魷魚 魷魚食落去有咬口同彈牙 好味👍🏻魚蛋燒賣 魚蛋細細粒食落去彈牙 燒賣都好好食😋 鍾意食辣嘅可以配醬汁!🔖 @taiwai_snacks
📍大圍小食
大圍富嘉花園22號地舖 🦔⸒⸒

臭豆腐 $15
好少地方有臭豆腐 呢餐小食店報紙都有介紹過
今日終於過嚟一試 豆腐聞落去夠晒臭😌 點醬一齊食幾好味

炸大腸 $15

串燒豬頸肉 $30/2串
一串有4-5件 食落有咬口同惹味!

司華力腸 $18

煎釀三寶 $20/5件
佢哋有超多款可以選擇!有西蘭花、番薯、餃子、冬菇、青椒等等

魚肉碗仔翅 $42

魷魚食落去有咬口同彈牙 好味👍🏻

魚蛋燒賣

🔖 @taiwai_snacks
2022-09-20 31 浏览
我諗大圍冇人唔識食呢間小食店大圍站一行出嚟就會即刻見到大大個牌同埋條人龍今日屋企打邊爐姐妹花叫左好多人來我哋就買左好性價比好高嘅小食令到全場更加熱鬧下首先一定係要食呢度嘅燒賣魚蛋小食冇咗佢真係到喉唔到肺而呢個燒賣魚蛋最吸引嘅就係佢嘅金牌咖喱醬食落去唔會太辣但係秘製嘅地方令到佢非常之香我仲嗌咗魚肉翅同埋狗仔粉同佢講話要一陣間先食店主好細心特登幫我哋湯同分開個人好鍾意呢度嘅魚肉因為入邊嘅魚肉好彈牙有魚味唔會好似食緊一舊粉咁樣狗仔粉係我要推介大家食佢入邊有好多嘅粉仔係加咗啲肉碎啊蝦米冬菇等等聽到個粉仔好香又滑身特登加錢買咗一尊辣菜莆呢個菜莆加任何嘢食都好爭食㗎爽爽地又要辣辣地好有口感好過癮煎釀三寶多元化樣樣都有大大嚿大家鍾意食乜就食乜甚至西蘭花冬菇都有佢仲要有串燒我就揀咗雞肉豬肉欣賞佢燒完唔鞋仲好惹味佢哋仲有少有嘅臭豆腐外皮咬落去脆卜卜入邊就係發酵鬆口嘅豆腐姊妹花一個一件真係越食越香總結就係可以開咁多年真係好有原因平靚正
我諗大圍冇人唔識
食呢間小食店