2021-08-01 22 浏览
係附近staycation,隨心係OpenRice search到呢間野,魚生都算新鮮同量多,有啲仲厚切,個丼飯式有啲偏酸(個人口感),杯茶好飲,夠飽既,即場follow page送既魚生都唔差
2021-07-29 24 浏览
開通左入黎土瓜灣方便勁多!朋友就帶我黎食一間日本餐廳~先試左小食同壽司柔煮鮑魚($68)平時我覺得鮑魚其實好普通,又無味,但呢碟真係有啲料到!新鮮之餘,味道好清甜蟹膏豆腐($68)一點要點!唔好睇落好普遍式者用料普通,算係我食咁耐最好味既豆腐🙈🙈豆腐質感似奶凍咁柔軟,上面蟹膏超香,同埋燒過相當惹味,一口豆腐入口即溶,真係有種幸福感!左口魚邊($96)同深海池魚刺身($68)勁新鮮,口感爽滑,唔似一般連鎖店有雪藏味夢之丼($253)呢度最出色係丼飯,當然要試下!佢有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊,見到都留晒口水,另外呢款花錦魚生丼($188)就超多款魚生,有三文魚、白身魚、赤蝦、右口邊魚、金蟹子等等,都勁好味!
開通左入黎土瓜灣方便勁多!朋友就帶我黎食一間日本餐廳~

先試左小食同壽司
柔煮鮑魚($68)
蟹膏豆腐($68)

左口魚邊($96)同深海池魚刺身($68)

勁新鮮,口感爽滑,唔似一般連鎖店有雪藏味

夢之丼($253)

2021-07-24 30 浏览
土瓜灣地鐵站開通後都未試搭過,今天趁有時間和老公去試試,從土瓜灣站出閘後想尋回唸書時的記憶往舊珠江戲院那邊走走,珠江戲院雖已拆掉重建,但卻給我發現一間好味的正宗日本餐廳。日本菜是我和老公的至愛,一個眼神我倆已決定進去試試,進去後發覺餐廳有着濃濃的日本風格,十分優雅!侍應慇勤招待奉上餐前小吃和麵豉湯後開始介紹菜色,還特意舉起手寫的菜牌推介時令食品。聽完她的推介,決定先要一個以這家餐廳命名的菜色夢之丼,果然名不虚傳,用料豐富,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹和右口魚邊,各款食材都非常新鮮味美。所以廚師會奉上一杯酸醋,建議進食先飲一小啖以清新口感。我們還叫了一客磯燒珍寶帆立貝,叫得做珍寶,可想而知很大,果然奉上來時並沒令我倆失望,而且十分新鮮有彈性。再來了一客柔煮飽魚,沾上伴隨而上的肝醬,感受從未有過的美味。跟着再來了一個左口魚邊壽司,這個魚邊是比魚肉來得嫩滑,廚師推介懂吃的都會選魚邊而不選魚肉。至於侍應推介的時令菜色,我倆揀選了深海池魚和魴鉘,這兩款都是平時較少吃到,真得非常甜美可口。侍應最後推介我們吃一個花錦魚生丼,說現在做半價優惠,反正肚子還有空位。原以為半價優惠,份

侍應最後推介我們吃一個花錦魚生丼,說現在做半價優惠,反正肚子還有空位。原以為半價優惠,份量會減半,誰知依然是份量十足,令我倆滿足的離開。

2021-07-23 467 浏览
能夠係土記食到呢間餐廳,真係小確幸。因為呢間可以算係土記黎講嘅一間高質日本料理餐廳。店內環境舒適,播住日本音樂,有feel。我地叫左個刺身丼飯同店名一樣,都係叫夢之丼,有海膽,牡丹蝦,粒貝,火灸三文魚他他,三文角子,左口角邊等等時令海鮮嘅夢幻組合,真係好豐富。重點係每樣食材都係新鮮嘅,好多都係日本空運到港,真係保證新鮮。而我地仲叫多個花錦魚生丼,主要係用唔同嘅時令海鮮組合而成嘅,賣相同食落都係唔錯嘅。而左口魚邊壽司,刺身經過火燒過之後,魚嘅油脂都出哂黎。蟹膏豆腐都係好印象深刻,蟹膏嘅濃郁味道同豆腐嘅軟滑口感真係好匹配,留係口腔嘅餘韻更是耐人尋味。慢煮鮑魚配肝醬處理得好好,尤其係肝醬,為鮑魚調味提鮮,確係唔錯。深海池魚刺身,金目鯛刺身,都係好靚好新鮮,各有獨特質感,真係味覺嘅享受。最後仲叫左吉列廣島蠔,炸粉完美包住隻蠔,而且仲食到蠔嘅鮮味,確係值得讚賞。呢間鋪嘅冷熱食都係處理得非常到位,質素高,值得再黎。

我地叫左個刺身丼飯同店名一樣,都係叫夢之丼,有海膽,牡丹蝦,粒貝,火灸三文魚他他,三文角子,左口角邊等等時令海鮮嘅夢幻組合,真係好豐富。重點係每樣食材都係新鮮嘅,好多都係日本空運到港,真係保證新鮮。而我地仲叫多個花錦魚生丼,主要係用唔同嘅時令海鮮組合而成嘅,賣相同食落都係唔錯嘅。而左口魚邊壽司刺身經過火燒過之後,魚嘅油脂都出哂黎。蟹膏豆腐都係好印象深刻,蟹膏嘅濃郁味道同豆腐嘅軟滑口感真係好匹配,留係口腔嘅餘韻更是耐人尋味。慢煮鮑魚配肝醬處理得好好,尤其係肝醬,為鮑魚調味提鮮,確係唔錯。深海池魚刺身,金目鯛刺身,都係好靚好新鮮,各有獨特質感,真係味覺嘅享受。最後仲叫左吉列廣島蠔,炸粉完美包住隻蠔,而且仲食到蠔嘅鮮味,確係值得讚賞。

呢間鋪嘅冷熱食都係處理得非常到位,質素高,值得再黎。

• 夢の丼
2021-07-22 256 浏览
炎之丼即使食唔到生冷野,其實可enjoy到好東西嘅。蟹膏豆腐都係第一次食,感覺都幾柔軟,雖蟹味唔係太重。花錦魚生丼幾值得讚嘅丼。第一次見有櫻花蝦作拌飯中的「飯素」,可以講係幾創新,第一次見。但係係軟綿嘅飯之中有碎碎嘅口感真係幾得意,令人食完想食;就係雪糕中加入Oreo一樣咁正。除咗正常嘅角切魚生粒,仲有小蜆仔、玉子丁粒。Overall魚生丼用赤醋飯做飯底,感覺幾新鮮,丼果然係招牌菜。磯燒帆立貝炭燒味道都幾香濃,吾知係咪真係咪炭火燒。再包住紫菜係enrich咗個口感嘅。但紫菜就唔係最脆嘅。柔煮鮑魚柔煮就真係煮到幾soft,味道唔係太濃烈,上面就算加咗鮑魚嘅肝臟做嘅醬料,都仲係柔軟清甜果種Style.左口魚邊壽司火灸燒完就完全迫出魚本身嘅油脂,就算吾加豉油都夠哂rich.深海池魚刺身厚切都一個點,比起硬幣🪙嘅闊度更加厚。雖然佢唔係油脂取勝,而係新鮮清甜嘅路線。魴鮄魚純粹聽到個名就想試下。顏色色澤都幾似池魚,不過,配搭就係加埋酸辣嘅汁醬,感覺就有啲吾同。應該蛋白質就多啲,咬落硬少少。
赤醋壽司飯

花錦刺身丼

2021-07-21
赤醋壽司飯
花錦刺身丼
  • 深海厚切池魚
2021-07-22 197 浏览
以前住土瓜灣既時候已經好想試呢間日式刺身丼店,可惜仲未有機會試就已經搬走左.難得今日約返住土瓜灣既朋友去附近食飯,終於可以一嚐心願.店內走日本木系風格,以暖光照射住帶點溫馨柔和感.夢之丼店內招牌特色丼,丼飯既刺身豐富豪華,同名一樣丼飯充滿仙氣又夢幻.店內所用既壽司醋飯都用上赤醋飯.相比起白醋,赤醋味道更濃郁香醇,酸味雖然更濃但出乎意料地與刺身油甘香味更搭酸,充分突顯及提升刺身自身鮮味.醋飯粒粒晶瑩圓潤,Q韌又帶點微黏感.附夢之丼會送上一杯檸檬醋,目的係希望品嚐丼飯前可以refresh一下口腔先品嚐到刺身原鮮味.夢之丼內刺身:▫️三文魚蓉微微炙燒過帶點焦香,帶一陣三文魚甘油香.▫️三文魚子粒粒飽滿通透,咬開卵內裏充滿住魚子鮮甜既精華,甘甜中帶點醬油鹹香感.▫️帆立貝同樣厚身甜美,入口彈牙鮮香.▫️海膽鮮橘色既海膽口感香濃creamy,甜味中帶點甘香.▫️牡丹蝦蝦肉厚身極為鮮甜細滑,蝦頭帶住既蝦膏豐腴甘香.▫️松葉蟹松葉蟹鮮味突出,肉質香滑細緻.▫️左口魚邊左口魚相當甘香,經炙燒過後魚油味更香濃甘香.入口唔需要多吐嚼已經係口腔內慢慢融化.花錦魚生丼當日咁啱撞正餐廳做緊promotion既刺身丼優惠!全以

夢之丼內刺身:
▫️三文魚蓉
微微炙燒過帶點焦香,帶一陣三文魚甘油香.
▫️三文魚子
▫️帆立貝
同樣厚身甜美,入口彈牙鮮香.
▫️海膽
鮮橘色既海膽口感香濃creamy,甜味中帶點甘香.
▫️牡丹蝦
蝦肉厚身極為鮮甜細滑,蝦頭帶住既蝦膏豐腴甘香.
▫️松葉蟹
松葉蟹鮮味突出,肉質香滑細緻.
▫️左口魚邊

花錦魚生丼
當日咁啱撞正餐廳做緊promotion既刺身丼優惠!全以角切刺身形式放上壽司赤醋飯面上,顏色豐富而且鮮豔.內裏配料比夢之丼款式更豐富:有三文魚,白身魚,赤蝦,左口魚邊,蟹子,三文魚子,櫻花蝦,蟹膏豆腐,青瓜,甜蛋,玉子漬,松葉蟹及蜆肉.內裏配料全部都經過調味,基本上唔需要再額外加添醬油.各款配料夾合一齊帶出唔同層次既口感及鮮味.中間既玉子漬完美地為整碗魚生丼既口感及濃郁度提升.

左口魚邊壽司
左口魚油花豐富香醇,入口即融既口感相當幸福.

鯒魚刺身
第一次食呢一款魚刺身!魚身好厚而且膽身又清爽.輕輕炙燒過令魚香更突出又甘甜.其實餐廳每日都有特選刺身及食材,所以下次去或都又有機會發現新刺身款式.

深海池魚刺身
色澤光鮮明亮,相堂新鮮而且充滿魚甘香.魚肉身帶彈性質感唔會霉.

磯燒帆立貝
帆立貝相當厚身.經磯燒過既帆立貝雖然外在帶點焦身,但入口毫無焦苦味,反之充滿帆立具鮮甜鮮味,配上紫菜令鮮味更突出之餘亦加增一陣鹹香感.

蟹膏豆腐
將豆腐切成細骰仔般一口size既形狀,再係豆腐上鋪上一層蟹膏及蔥粒賣相已經相當誘人🤤.豆腐用上玉子豆腐,豆香中帶點蛋香.經微微炙燒後令味道更濃厚帶點醺香.蟹膏味道醇香濃郁,味道唔會腥,口感稠密.
2021-07-22 110 浏览
從土瓜灣站A出口出發,沿路往北走約五分鐘,便可到達位於土瓜灣譚公道2號的(夢之丼)。嘗試輕放腳步,細看眼前,江戶時代下的小屋,映入眼簾,等待進入店內,尋夢探秘。有多款不同口味的丼飯,其中大圖的(夢之丼),為店舖的signature dish。另有是日精選Menu,不時不食,提供各類新鮮食材,全球產地直送,任君選擇。夢之丼$298,菜式直呼店名,當真招牌菜,鎮店之寶。食材五彩斑斕,流光溢彩,分別有:三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹。老闆特意走過來,不忘提醒在享用海鮮丼之前,先呷一口自家製橙醋,把口腔濕潤,中和酸鹼,以喚醒味蕾。花錦魚生丼原價$188,由即日起全日做半價推廣,只需$94一碗,性價比極高,平均十元便可享有多達九款時令新鮮食材,包括三文魚、三文魚子、左口魚邊、玉子漬、油甘魚、松葉蟹蟹肉、松葉蟹蟹子、櫻花海老、蟹膏豆腐。深海池魚刺身$68/2片(厚切),池魚又名鰺魚,夏天為盛產期,肉質緊實,略帶油香。法國生蠔(芬大奇蠔)$56兩隻,帶着一瓢法國的海水直送到港,海水味濃郁,礦物味豐富,蠔味不會過分爆發,先鹹後甜,肥美甘香。柔煮鮑魚(一客)Sous Vide$68,慢

柔煮鮑魚(一客)Sous Vide$68,慢火細煮,肉質柔軟細緻,保留最純真之鮮味。

(特大)磯燒帆立貝$78/隻,外層帶有炭香味,顏色微熏,色澤誘人。內層則保持微溫,呈半生熟狀態,口感非常討好。

右口魚邊壽司$96/2件,魚裙邊油脂豐腴,油香更為突出,在口腔中魚油慢慢溢出,是一種食福。
今日又食我最鍾意食嘅日本菜啦,土瓜灣唔好以為冇乜好嘢食喎,叫咗一個佢哋最出名最招牌嘅丼飯,叫做夢之丼,入面就有三文魚腩,三文魚子,帆立貝,海膽,牡丹花,松葉蟹,左口魚邊,睇到都想食呀。而另外一個飯就叫咗花錦魚生丼飯,佢而家仲做緊依個丼飯半價添,所以都幾抵食㗎。之後仲叫咗兩客左口魚壽司,仲有佢飛機運返嚟嘅貨,佢話係日本空運過嚟㗎,所以我都叫咗少少試吓首先我就覺得佢嘅丼飯好足料,一啲都唔馬虎,雖然佢個價錢唔係話超級平,但係佢嘅質素絕對對得起佢嘅價錢,佢仲會有味噌湯,入面好驚喜係有蜆仔肉,佢嘅魚生全部都好新鮮,而且食之前係飲杯柚子醋先食,好有風味,另外佢已經調味左嘅飯,簡直一流,我自己就覺得唔使額外再加其他調味料,不過如果大家想嘅話都可以加$10食佢嘅日本德島蛋醬油漬,我就覺得好夠味,所以就冇特別調味啦。以佢嘅半價魚生丼飯都好足料,我成日見到佢啲相就全部都係,仲有啲三文魚子大學入面仲有啲蟹膏豆腐,所以食落去都真係好香㗎,更加有唔同嘅層次同口感。最後就介紹吓佢嘅日本空運返嚟嘅刺身,全部都係食得出新鮮,味道好香甜又唔會腥,如果多幾個人仲可以試多啲唔同嘅刺身添。慢煮鮑魚配肝醬佢嘅鮑魚肝醬,係用佢自

慢煮鮑魚配肝醬
佢嘅鮑魚肝醬,係用佢自己既飽魚肝整成,而且味道特別,我真係冇喺出面食過佢咁樣整法,所以下次如果我去日本餐廳都會留意下

燒北海道珍寶帆立貝
大家睇吓佢嘅珍寶帆立貝幾大粒,真係好好食,而且佢係燒出嚟,唔會冇咗帆立貝嘅香甜,反而仲可以帶出佢嘅香味添。

食到呢個就已經覺得好飽了,土瓜灣自從有咗地鐵之後就好方便,大家都可以依家食下好西!
土瓜灣依幾年多左好多優質餐廳進駐朋友推薦依間日本餐廳質素唔錯所以今日就黎試一試🤩🌟夢之丼 ($298)用料豐富🤩有三文魚蓉 帆立貝 海膽 牡丹蝦🦐松葉蟹🦀等等我好鍾意嘅食材😋😋😋魚生同赤飯係一比一咁濟 海膽入口即化 甘甜又creamy🥰帆立貝大粒鮮甜食材新鮮 份量足 對得起個價錢👍🏻👍🏻👍🏻🌟花錦魚生丼 ($94)有左口魚邊 三文魚 赤蝦 三文魚子 等十三款配料既丼飯將玉子漬同丼飯撈埋黎食添加層次原價$188 而家做緊半價優惠🈹 但係用料都好大方👍🏻值得一試🌟蟹膏豆腐 ($68)蟹膏味道濃郁 估唔到同豆腐都幾夾🌟磯燒帆立貝 ($78)大大粒帆立貝 磯燒香噴噴好惹味😋加埋紫菜包住食🥰更加有層次🌟法國生蠔 1隻 ($56)肉質爽口 海水味濃郁可以配三文魚籽 海膽 black fish roe黎食😆
土瓜灣依幾年多左好多優質餐廳進駐
朋友推薦依間日本餐廳質素唔錯
所以今日就黎試一試🤩

🌟夢之丼 ($298)
魚生同赤飯係一比一咁濟
海膽入口即化 甘甜又creamy🥰
帆立貝大粒鮮甜
食材新鮮 份量足 對得起個價錢👍🏻👍🏻👍🏻

🌟花錦魚生丼 ($94)
有左口魚邊 三文魚 赤蝦 三文魚子 等十三款配料既丼飯
將玉子漬同丼飯撈埋黎食添加層次
原價$188 而家做緊半價優惠🈹
但係用料都好大方👍🏻值得一試

🌟蟹膏豆腐 ($68)
蟹膏味道濃郁 估唔到同豆腐都幾夾

🌟磯燒帆立貝 ($78)
大大粒帆立貝 磯燒香噴噴好惹味😋
加埋紫菜包住食🥰更加有層次

🌟法國生蠔 1隻 ($56)
肉質爽口 海水味濃郁
可以配三文魚籽 海膽 black fish roe黎食😆
  • 夢之丼
2021-07-17 33 浏览
朋友住土瓜灣,請我去夢之丼食日本菜,一定舉手贊成喇。舖內整潔,用木條子間格,木檯、木櫈再加方型吊燈,淡淡透出日式風格。深海池魚刺身首先出場,清新魚味,爽脆口感,零舍不同,特別好食。磯燒北海道珍寶帆立貝,上碟好名貴,帆立貝夠大隻飽滿,色澤光亮,經炙燒仍保留嫩滑感,新鮮度更突出。跟住有法國生蠔配魚子醬及三文魚子,滴上檸檬汁,咸鮮味出晒嚟,勁fresh又鮮甜。重頭戲有二重親子丼,飯面舖上三文魚蓉、三文魚子、松葉蟹、金蟹子及蟹膏豆腐,食材豐富,各有鮮味,互相配合,每啖入口充滿不同口咸,好特別。餐廳男女侍應細心招待,態度親切,值得欣賞。現時仲有「花錦魚生丼」做緊全日半價,由於期間限定,一於趕快去品嚐。
朋友住土瓜灣,請我去夢之丼食日本菜,一定舉手贊成喇。

2021-07-17 27 浏览
今日坐屯馬線去土瓜灣,方便左好多,順路食晚飯,朋友鍾情日本菜,揀咗夢之丼。 內部裝飾有日本feel,簡潔寬敞,座位舒適,可以chill 吓,傾偈好享受。先嚟一份蟹皇醬燒蟹膏豆腐,玻璃碟盛載,賣相好靚,豆腐入口即溶,濃香又幼滑嘅蟹膏鲜味,餘香充滿口腔,令人回味。跟住有左口魚邊壽司,細細件,一啖放入口,甘香滿盈。主角“夢之丼”出場喇,材料好多,數吓有三文魚蓉、海膽、牡丹蝦、三文魚子、帆立貝、左口魚邊及松葉蟹,採用日本七星米,赤醋烹調,配搭豐富,非常入味。職員仲配上一杯橙酒,話飲完再食會更鮮味另外,Like 社交平台餐廳免費送三文魚刺身2切,新鲜三文魚,鮮甜美味,發燒友不容錯過,「優惠不定時更新」,值得捧場。午市嚟價錢比較優惠喜歡食日本菜嘅朋友,不妨一試。

跟住有左口魚邊壽司,細細件,一啖放入口,甘香滿盈。

職員仲配上一杯橙酒,話飲完再食會更鮮味

午市嚟價錢比較優惠

喜歡食日本菜嘅朋友,不妨一試。
2021-07-14
2021-07-12 53 浏览
唔係開咗新地鐵站都好少唻呢區以為呢區舊舊地點知呢度呢間日式料理係咁有水準入去時已經見到裝修同餐枱嘅setting係有心思嘅餐廳唻但估唔到價錢真係唔貴其實呢個價錢就算佢俾普通料你你都冇得嬲但佢係真係俾靚料你料靚不在話下我相信醋飯有俾心機調味過靚到好似插花工藝咁磯燒帆立貝左口魚邊壽司深海池魚慢煮鮑魚侍應好熱心咁拎咗餐牌唻話我地聽有咩飛機貨我平時淨係食開三四十蚊食蠔咁就試試佢個日本雪白蠔啦呢個真係重點推介唻淨係為個蠔唻食我都會唻多次先唔講夾埋魚子同海膽嗰啖爆開嘅鮮味有幾咁衝擊本身食蠔都係我食過最有層次嘅蠔唻平時蠔有嘅優點佢都有要清有清 要鮮有鮮 要creamy佢又有少少creamy 好完美
唔係開咗新地鐵站都好少唻呢區

先唔講夾埋魚子同海膽嗰啖爆開嘅鮮味有幾咁衝擊
本身食蠔都係我食過最有層次嘅蠔唻
平時蠔有嘅優點佢都有
2021-07-11 30 浏览
屯馬開通真的很興奮🎶見到土瓜灣有一間好似日式居酒屋嘅餐廳就入去試吓一坐低職員就介紹日本新鮮空運過嚟嘅海鮮好多海鮮都好吸引啊🤤🥢日本雪白蠔 $78隻🦪雪白蠔大大隻成隻手掌咁大仲有海膽三文魚籽鋪喺上面食落有海水既鹽味同埋非常creamy因為好新鮮嘅關係所以一啲都唔腥好好味👍🏼🥢左口魚薄切 4切 $78魚生新鮮 仲可以加埋蘿蔔蓉 薑蓉 同蔥粒去食會有唔同既感覺唔使點豉油就可以食到鮮味🥢蟹黃醬燒蟹膏豆腐 $68職員提醒我哋呢一個要熱辣辣食就最好味一入去就有濃濃嘅蟹膏味但唔會腥估唔到蟹膏同豆腐嘅配搭又幾特別同好味🥢右口魚邊壽司 $96食落有油同甘香嘅感覺🍣食落非常軟滑好似會入口即溶咁🥢磯燒北海道珍寶帆立貝 $78帆立貝大大粒磯燒完之後有種香氣出嚟配埋紫菜食嘅感覺非常之夾🥢夢之丼 $298材料非常豐富有牡丹蝦 松葉蟹 三文魚蓉 三文魚籽 海膽 右口魚邊 帆立貝每一樣海鮮都非常新鮮食丼飯都可以有omakase既感覺除丼飯仲附送咗一小杯橙醋酸中帶橙既甜味每個丼飯仲會跟味噌湯 同時佢哋都有一個新嘅promotion🥢花錦魚生丼 (全日半價)$94個碗都係鋪滿咗大量嘅魚生有三文魚、右口魚邊、赤蝦、白身魚可
屯馬開通真的很興奮🎶

每個丼飯仲會跟味噌湯

同時佢哋都有一個新嘅promotion
🥢花錦魚生丼 (全日半價)$94
個碗都係鋪滿咗大量嘅魚生
有三文魚、右口魚邊、赤蝦、白身魚
可以用呢個價錢食到咁新鮮嘅丼飯係非常抵😍

服務態度非常好 會經常添茶 🍵
廁所仲好乾淨 讚👍🏼
2021-06-23
  • 夢之丼
2021-07-11 55 浏览
平常不多來土瓜灣,若不是朋友介紹,還真不知道這裡有家精緻日本菜小店有種居酒屋的feel~🏮作為香港生蠔關注組其中一員,每個吃到生蠔的機會也不會放過🦪這是是日的法國生蠔🇫🇷$112/4隻味道比較淡,不是很rich很有海水味的那種,但這個價錢說實話我沒有抱很大的期望,也就是想過過口癮而已今天心情好,決定與老公小酌一杯我們點的是瀧自慢備前雄町🍶$168/300ml值得一讚的是店員處理清酒時很仔細這款清酒蠻好喝,味道清純,口感乾脆用來配搭鮮味的刺身,很推薦👍🏻深海池魚刺身🐟$136/二人份真沒想到居然入口帶點油香,這是令我稍稍驚訝的😲價錢少貴,但好吃蟹膏豆腐🦀️$68超讚!!!!蟹膏很香很濃,跟嫩滑豆腐簡直是絕配之前沒有吃過這樣的配搭,我覺得吃完後我是迷上了😂左口魚邊壽司🍣$96又是油香撲鼻,口感豐盈🤤燒帆立貝🔥$78吃了一輪前菜後,便到主食登場我們點的都是魚生飯,附送了麵豉湯和醃蘿蔔(好像是醃蘿蔔🤔)花錦魚生飯🍚$94老公點的是夢之飯🦐$298兩碗魚生飯的用料都很新鮮飯的份量也不少,最後那1/4我吃不下只能給老公完成😂整體而言,這是令我們非常滿足的一頓日式晚餐~

有種居酒屋的feel~🏮
作為香港生蠔關注組其中一員,每個吃到生蠔的機會也不會放過🦪
這是是日的法國生蠔🇫🇷$112/4隻
今天心情好,決定與老公小酌一杯
我們點的是瀧自慢備前雄町🍶$168/300ml
值得一讚的是店員處理清酒時很仔細
這款清酒蠻好喝,味道清純,口感乾脆
用來配搭鮮味的刺身,很推薦👍🏻

深海池魚刺身🐟$136/二人份

真沒想到居然入口帶點油香,這是令我稍稍驚訝的😲
價錢少貴,但好吃

蟹膏豆腐🦀️$68
超讚!!!!蟹膏很香很濃,跟嫩滑豆腐簡直是絕配
之前沒有吃過這樣的配搭,我覺得吃完後我是迷上了😂
左口魚邊壽司🍣$96
又是油香撲鼻,口感豐盈🤤

燒帆立貝🔥$78
吃了一輪前菜後,便到主食登場
我們點的都是魚生飯,附送了麵豉湯和醃蘿蔔(好像是醃蘿蔔🤔)
花錦魚生飯🍚$94

老公點的是夢之飯🦐$298
兩碗魚生飯的用料都很新鮮
飯的份量也不少,最後那1/4我吃不下只能給老公完成😂
整體而言,這是令我們非常滿足的一頓日式晚餐~
2021-06-15
疫情都差唔多已經有兩年,一直都只可以留喺香港去唔到旅行😔 周圍食好西變咗每星期嘅指定活動!今日係土記搵到間好高質嘅日本餐廳,順便懷念吓日本料理嘅風味~我今晚同朋友嚟咗位於土瓜灣譚公道嘅「夢の丼」!成日經過但仲未入過去食,估唔到土記有咁高質嘅日本料理🤭😋餐廳內部都頗有格調,燈光係偏暗少少,己有氣氛嘅!餐廳有吧枱位,四五個座位到啦,可以睇住師傅即叫即整嘢食嘅!我同朋友就安排咗坐去入邊嘅四人枱,空間都闊落,環境都乾淨企理!坐低咗無耐餐廳職員就幫我哋斟茶同埋同我哋介紹是日嘅飛機貨,另外仲推介左期間限定優惠,今期做緊「花錦魚生丼」半價,原價$188,呢加$94就食到,我地緊係唔會執輸啦😛 最後我哋叫咗兩個丼飯,同埋幾款小食刺身同壽司🍣點完餐冇耐,餐廳職員馬上就為我哋奉上麵豉湯同埋醃青瓜做前菜!麵豉湯嘅味道正正常常,但係佢個麵豉湯夠熱就真係抵讚!一般出去食日本餐廳佢哋嘅麵豉湯都只係暖,而夠熱嘅麵豉湯先會飲得出香味同開到胃!夢の丼 — $298呢個丼飯顧名思義係呢間日本餐廳嘅signature dish啦! 非常足料,上面有唔同嘅材料鋪到滿晒,滿到根本見唔到啲飯!材料包括有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝

坐低咗無耐餐廳職員就幫我哋斟茶同埋同我哋介紹是日嘅飛機貨,另外仲推介左期間限定優惠,今期做緊「花錦魚生丼」半價,原價$188,呢加$94就食到,我地緊係唔會執輸啦😛 最後我哋叫咗兩個丼飯,同埋幾款小食刺身壽司🍣

夢の丼 — $298
呢個丼飯顧名思義係呢間日本餐廳嘅signature dish啦! 非常足料,上面有唔同嘅材料鋪到滿晒,滿到根本見唔到啲飯!材料包括有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、 海膽、牡丹蝦、右口魚邊、仲有松葉蟹肉!至於佢哋個飯係用日本嘅七星米,仲免費幫我哋升級左做赤醋飯添!所有材料都非常新鮮,每一樣都係好好味😋

期間限定半價優惠「花錦魚生丼」— $94
又係非常之足料!呢個魚生丼中間嗰粒蛋黃真係做到畫龍點睛嘅效果,令到每一啖飯都有蛋香味!

蟹膏豆腐 — $68
豆腐師傅應該用火槍燒過有少少焦香,但係食落都係好腍滑,再加上上面嘅蟹膏鹹香同埋蔥花,好match呀!

慢煮鮑魚配肝醬 — $68
呢個鮑魚煮到啱啱好好腍好軟熟,另外初初睇個色以為肝醬會好苦會好腥,點知原來味道係偏淡,有少少鮮甜味,同個鮑魚都幾夾嘅!

另外叫咗兩款飛機貨嘅刺身:深海池魚 (左)同埋赤鯥魚(右),各$68
深海池魚肉質細緻,入口好爽脆同埋帶油份,好正!至於赤鯥魚,我第一次食,食落去唔似深海池魚咁爽口,但係油份更高,加上師傅用火槍辣過魚皮,更加逼出魚油香😍

左口魚邊壽司 — $96
估唔到壽司都係用赤醋飯!左口魚邊油脂極重極香,基本上真係入口即溶,好正!

2021-07-08
  • 夢の丼