1K
2018-05-06 54 浏览
同好友相聚, 諗諗下, 上次見面原來已經係結伴去台灣旅行時候.... 所以今次特意搵間地方就腳台式菜餐廳相聚原以為係類似“阿元來了”台式小店,黎到先發現地方好大,酒樓式裝修. menu 亦不乏中式點心小炒,收加一同茶價,所以感覺更似係去左中式茶樓. 晚市有唔同set ,價錢應該會被散叫抵食,所以我地亦省卻研究散叫menub時間,直接order 左個2人套餐A 同追加左個朋友念念不忘既蚵仔煎.涼拌耳絲,呢度平平無奇. 調味略嫌單調,可能加多點辣度會更惹味. 鹽酥雞炸得好香脆,而炸既粉漿亦唔算好厚,還不錯屏東小炒,呢道深獲朋友賞識. 原本睇相無特別大期待,但佢炒得好夠獲氣. 韭菜加上蠟肉,魷魚等好香口擔擔麵太肉眼見到太多油浮係面,味道可能被味道偏淡湯底溝稀. 而且麵質偏腍,麻麻比起麵,魯肉飯好食多. 汁香濃,肉質半肥所以頗軟腍. 建議order set 既選擇2個魯肉飯炒時令菜不過不失,偏油左d. 0不過出去食都預左最後蚵仔煎,估唔到不原來蚵仔全部都預先炸定. 食落好香口,完全無腥味. 唔錯一大枱菜,份量唔少,3人食都好夠. 喜歡食中菜/台灣菜都可以去

鹽酥雞炸得好香脆,而炸既粉漿亦唔算好厚,還不錯

炒時令菜不過不失,偏油左d. 0不過出去食都預左

2018-05-04 86 浏览
今晚約咗朋友喺諾士佛臺飲野,飲嘢之前梗係要食番個靚飯打下底啦,有見呢輪食得太多西餐,就同啲friend子嚟到呢間位於斜路底嘅台灣飯店喇。飯店既裝修十分精緻,其中呢一個放喺入口既吊燈 充滿住傳統氣息,深深吸引住我。南非鮑魚拼涼拌海蜇,涼拌海蜇口感清爽,酸酸哋十分開胃;鮑魚十分大隻,厚厚哋都切到五六塊,個醬汁甜得嚟有啲豉油味同埋蒜頭味,有少少似炸子雞嗰個汁,特別鐘意佢底下有紫洋蔥伴碟,同個鮑魚夾住食好正。陽明山炒雙蚌,十分鐘意桂花蚌爽脆嘅口感,每一次食都總覺得條脷有少少麻痺嘅刺激快感,個菜嚟講係經常陪伴喺牛扒側邊嘅green bean,第一次食中式呢一個炒法,炒得熟過平時喺牛扒側邊嗰啲好多,熟啲既感覺有少少似豆角, 不過要比起豆角嫩好多,一改平時喺牛扒側跟冰冰冷冷又硬班班嘅感覺。五味黃花魚,廚師首先將黃花魚走油,在勾上五味紛陳既獻汁,個獻唔會話太杰,我較為喜歡當中嘅酸甜味,另外最重要係條魚炸得脆身之餘,魚肉仲保持著十級嘅嫩滑,廚師選用黃花魚十分正確。台灣炒a菜,a菜即係我地香港人既油麥菜,簡簡單單嘅一碟炒菜,火候同味道恰到好處,更考廚師嘅功力。擔仔麵,呢度嘅擔仔麵同度小月嘅有少少相似,不過

擔仔麵,呢度嘅擔仔麵同度小月嘅有少少相似,不過我覺得呢一度味道再清一啲,麵條方面如果再生少少相信會更加好。

即撞豆腐花,呢個豆腐花真係滑到痴哂線,唔怪得一擺低侍應姐姐拍心口話夠膽話係全尖沙咀最滑嘅豆腐花,因為係即撞嘅關係,等十分鐘都抵啊。
2018-05-03 126 浏览
應該有一年沒有試過嘆午茶食點心了,難得今日放假早起,就約老爺奶奶飲茶,不過就想試試新口味,來到圓山台灣料理吃台灣點心﹗㘣山台灣料理原來屹立多年,至今似乎還沒有另一間台式點心出現,所以心思思一直想試,聽說面積有九千呢,裝橫跟我們港式酒樓差不多,但人流非常暢旺,接近下午茶時間已經坐滿,我們食12點半,可以慢慢嘆台式點心⋯點心種類多多,跟我們平常吃的港式點心很不一樣,而還有抵食的商務套餐,有湯、有點心、小食、飯麵等⋯是日商務套餐的老火湯是椰子煲雞,雖然看上去有點油膩,但湯頭濃郁的椰子味清新又滋潤,先來暖和一下五臟,正式啟動我們的大胃子了﹗招牌雪影叉燒包,說得上招牌,一定要試,熱辣辣的,叉燒包外脆內軟,叉燒肥瘦適中,非常美味﹗春風香脆百花腸粉,用滑嘟嘟又晶瑩透薄的湯粉皮包著釀入大蝦的油炸鬼,帶來多種層次的口感享受,沾上甜醬及花生醬更是香口,值得推介﹗鹽水鴨可以說甚具代表性的台式小食,鴨肉入味,肉質結實而保留肉汁,配合白醋汁來食份外滋味﹗秘製酒香豬潤燒賣相信在其他酒樓也難食到,所以一定要試,豬潤超大片,而且軟滑,讚﹗說到台灣糕點,台式胡椒餅當然是人氣十足,胡椒味道香濃,餅內Juicy,表層酥脆﹗

椰子雞湯

招牌雪影叉燒包

春風香脆百花腸粉

鹽水鴨

秘製酒香豬潤燒賣

台式胡椒餅

麻辣鴨舌
奶奶最喜歡是鴨舌,麻辣鴨舌也很能代表台灣的一種小食,㘣山的鴨舌單看賣相已經滿分,彈牙惹味,辣度適中,讚讚讚﹗

即撞木桶豆腐花

即撞木桶豆腐花似乎現在很多甜品店及酒樓都有供應,但我肯地告訴大家圓山的即撞木桶豆腐花很不一樣,那份幼滑口感滑到跟平時吃到的豆腐花很不一樣,想知道有幾滑?自己來試試就知道了﹗

第一次吃台式點心,款式真的很多,對於從未踏足過台灣的我樣樣都想試,人人都說台灣美食多,假如你沒有機會到訪台灣,可以先來圓山台式料理店止止渴啊﹗
2018-04-29
台式胡椒餅
麻辣鴨舌
即撞木桶豆腐花
2018-05-02 48 浏览
這家【圓山台灣料理】,屹立尖沙咀多時,地點非常之方便,鄰近多個大型購物商場, 食物質素高,而且價錢亦相當合理, 深受本地人同遊客歡迎。適逢有內地朋友訪港, 帶他們瘋狂購物後, 就帶他們試下 呢間道地嘅台灣料理飯店。精選2人餐$538《老火例湯》 是日老火例湯係霸王花豬展湯, 就算係例湯亦落足心機, 原盅燉嘅例湯上枱熱辣辣, 味道相當清甜滋潤, 霸王花清熱潤肺又止咳, 既美味又有益健康。前菜 《南非鮮鮑魚拼海蜇》 海蜇肉厚,爽口彈牙,有嚼勁。 加入咗黑醋調味, 食落味道帶點酸, 非常醒神開胃。至於冰鎮南非鮮鮑魚則口感煙韌, 肉質鮮嫩, 加上大廚特別調製的醬汁, 令鮑魚鮮味更加突出。《法國長豆炒雙蚌》 法國長豆夠曬新鮮爽脆, 「雙蚌」指橙色的珊瑚蚌, 以及白色的桂花蚌。 珊瑚蚌口感比較爽脆, 咬下「索索聲」, 帶有海水鮮味, 至於桂花蚌口感就較為嫩滑, 味道同樣帶有海水味。《三杯雞》 此乃台灣出名的料理, 三杯雞係指用上一杯麻油,一杯米酒, 以及一杯醬油來烹調。 由於用上咗黑醬油,令雞件色澤相當吸引。 除咗雞肉夠嫩滑之外, 大廚亦用上咗薑片、蒜頭以及九層塔作配料, 這些看似簡單嘅配料吸收咗

精選2人餐$538

《三杯雞》 此乃台灣出名的料理, 三杯雞係指用上一杯麻油,一杯米酒, 以及一杯醬油來烹調。 由於用上咗黑醬油,令雞件色澤相當吸引。 除咗雞肉夠嫩滑之外, 大廚亦用上咗薑片、蒜頭以及九層塔作配料, 這些看似簡單嘅配料吸收咗米酒及麻油嘅香氣候, 非常之適合下飯。

《炒A菜》 A菜即係香港人所熟悉的油麥菜, 簡單加入蒜蓉嚟爆炒, 味道已非常香口。

《台式肉燥飯》 二人餐有兩碗台式肉燥飯, 肉燥飯迎合返港人口味, 肉燥肥瘦適中, 唔會加入太多嘅肥膏, 味道夠香之餘, 亦夠黏口。

呢度最出名嘅飯後甜品, 莫過於係即《撞豆腐花》$86, 雖然價錢好像比平常吃到的豆花貴幾倍, 但絕對物超所值。 皆因這一桶木桶豆花, 即叫即撞, 分量相當大, 可以平均分成六大碗, 絕對夠幾個朋友分享。 豆花望落已知道相當嫩滑, 一呷入口,可謂直滑喉嚨, 不過要小心吃起來熱辣辣。 隨個人口味可以加入黃糖或者薑糖水,更添風味。

• 即撞豆腐花
  • 三杯雞
2018-05-02 343 浏览
講到台山美食通常都會唸到街頭小食,家庭小菜。自己真係未試過酒家形式嘅台灣菜。今次就選擇咗位於尖沙咀有廿幾年歷史嘅圓山。餐廳內裝修得同港式海鮮酒家相似,大大嘅魚虹,大大小小嘅圓桌7點已座無虛席,大多都是家庭客。雖說酒家菜但點可以少左台味十足嘅蚵仔煎,蚵仔量多且新鮮,蛋香之中帶有甜菜脯嘅脆感好好食,層次感豐富外父中意食皮蛋,就點咗皮蛋肉鬆豆腐,溏心嘅皮蛋配上台灣有名嘅肉鬆,如果怕太咸再配上一口滑滑豆腐,味道加起黎好特別麻醬生菜膽,傳統中式麻醬,感覺會較油,個人會比較喜歡日式麻醬拌菜沙茶醬牛小排同想像中有出入,因為一直應為牛小排會係骨或者較厚嘅肉,所以無唸到係薄切牛柳花雕蒸海中蝦,濃濃嘅花雕香未食先醉蝦唔算大隻但每隻都有蝦膏,鮮味加上酒香我好中意。三杯杏鮑菇,傳統三杯味,豉油,麻油,紹酒都包圍住每塊彈牙菇,這度也不錯經理極力推介嘅期間限定豉油雞,原本單聽個名真係無乜興趣,但原來上菜時係砂鍋形式,半入味嘅油雞,浸泡在滿有葱油香嘅豉油汁內,感覺有啲似瑞士汁都可一試

花雕蒸海中蝦,濃濃嘅花雕香未食先醉
蝦唔算大隻但每隻都有蝦膏,鮮味加上酒香我好中意。

都可一試
1K
2018-05-01 54 浏览
前陣子與同事過來這邊飲茶才得悉晚市居然有$328四道風味菜/ $488六道/ $648八道,在這吋金呎土的黃金地段竟有如此廉價,即時納入white list! 風味小菜可在三十多個選項中揀選,那當然還有其他不同菜式和炒粉麵飯,緊記,星期一至四才有這個優惠。蚵仔煎: 台灣菜必食的一道菜式,這裡的與潮州蠔餅相約,但沒那麼油膩,質感較乾爽,而且大量蠔仔經油炸處理,更為香口惹味,亦能降低蠔仔的腥味。圓山招牌炒飯: 炒飯相當出色,飯粒顆顆分明,亦夠乾爽。飯粒色澤一流,豉油比例適當。加了大量蝦肉和叉燒爆炒,香濃入味。五味鮮魚: 酥炸黃花魚配酸甜醬汁,一般都是採用以桂花魚,並索價$300多元,但此五味鮮魚是$328中的其中一道,即只售$80餘元,性價比一流! 光這個原因已是必點!咕嚕黑豚肉: 甜酸汁調味妥善,偏甜帶微酸,醬汁夠黏稠,能緊緊包著黑豚肉。採用黑豚肉還真不錯,肉夠嫩但肉汁不足,炸粉亦不厚。

2018-04-30
2018-05-01 50 浏览
每逢經過美麗華附近,都會見到大大個’圓山’招牌,能夠喺度屹立咁耐,應該會好好食,適逢今次大家都想食中菜,終於可以一嘗圓山滋味。阿里山桂竹筍,呢種幼身竹荀係阿里山名物,好嫩,好脆,一d渣都無,鍾意食筍既朋友真係唔好錯過!胡椒焗海中蝦,蝦食得出好新鮮,揀選較貴既海中蝦,肉質份外爽口彈牙,採用乾身既煮法,同時間亦保留住蝦肉鮮嫩,廚師功架十足寶島照紅蟳,好肥美既羔蟹,下面係新竹米粉墊底,完全吸收晒蟹汁既精華,爆羔既蟹配上幼細既新竹米粉,好美味!滷肉飯,黎到主打台灣料理既食店,點可以少左佢,無失望,咕嚕黑豚肉,好出色,醬汁完全掛係每件黑豚肉上,絕對無d汁流晒係碟底既情況,酸甜度剛剛好,值得讚台式炆海石斑,原條石斑開邊炸起,再配上涼瓜,涼瓜係爽脆口感,另有一番風味,魚肉鮮嫩,配搭得宜,宮廷葱油脆皮雞,大家都異口同聲讚好好味,一啖嘗到‘香脆嫩滑’,絕對係必食項目。

滷肉飯,黎到主打台灣料理既食店,點可以少左佢,無失望,

2018-04-27 67 浏览
每年我同中學同學都會聚會一次,今年有中學同學話唔想去酒樓食,因中菜菜式食到悶,又有中學同學話唔想食西餐,因西餐大多坐長枱,各自各食,好無交流。為滿足各中學同學既要求,我喺openrice找到一間台灣菜館,名叫圓山台灣料理,位於尖沙咀,地點方便,全部中學同學知道後紛紛舉手贊成。相約當天,我哋一行六人浩浩蕩蕩一同前往圓山台灣料理, 由於我哋到達時間尚早,客人未算多,但相隔半個鐘後,已坐滿整個菜館了。所有中學同學都讚賞這裏裝修華麗,又整潔,尤其我哋坐於有一個半屏風遮擋嘅圓檯位置,好有私人空間,我哋六個女仔傾談時,完全無須擔心騷擾到其他客人。大家看餐牌時也非常雀躍,每一道菜式都好吸引又特別, 最後我哋決定叫個四人套餐及散叫兩個餸加一個懷舊馬拉糕。四人套餐($788),菜式有:1. 拼盤(鹽水鴨、蠔油生腸、麻辣鴨舌) ~ 作為開胃菜,做得好出色。鹽水鴨略大鹹味,肉質鮮嫩美味 ; 蠔油生腸爽脆,完全冇腥味 ; 麻辣鴨舌,微微辣味而帶有濃濃嘅香料氣息,令人胃口大開,送酒一流。2. 基隆花枝羹 ~ 羹頭透有微微嘅海鮮香氣,味道酸酸的,而花枝羹有彈牙口感,一吃覺得新鮮極了。3. 阿里山桂竹筍 ~ 五花肉

四人套餐($788),菜式有:

3. 阿里山桂竹筍 ~ 五花肉條入口即化,桂竹筍吸飽了肉汁,溫潤爽口,可說是絕配。

4 . 台灣滷肉 ~ 雖然好邪惡,但真的超美味,五花肉肉質鬆化,甘香美味,醬汁令人垂涎三尺。

5. 台式蚵仔煎 ~ 外層粉漿有焦酥口感,當蚵仔一咬破,清鹹鮮甜席捲口腔,帶出完美結局。

6. 台灣炒A菜 ~ A菜幼嫩, 口感爽脆。

7. 台式黃花魚#五味蒜片烹調(可選烹調方式 : 豆辦、五味蒜片、豆酥) ~ 菜館部長特別推介,果然好介紹 ,魚皮炸得金香脆口,魚肉鮮嫩多汁,加上蒜香,令人回味無窮。

8. 擔仔麵及肉燥飯 :
擔仔麵 ~ 高湯鮮甜滋味,肉燥香噴噴。
肉燥飯 ~ 聞味香,白飯上淋上燉煮碎豬肉及醬油滷汁,入口即融,啖啖回味。

散叫菜式 :
花雕蒸海中蝦(推廣價$238) ~ 帶有陣陣花雕酒香,與鮮甜蝦肉一同入口,令到味道更有層次,齒頰留香。

蜜桃咕嚕黑豚肉($128) ~ 黑豚肉外層炸得香脆,肉質鬆化又多汁,加上有蜜桃同菠蘿,酸酸甜甜, 食到舐舐脷。

懷舊馬拉糕($35) ~ 軟熟、鬆軟、富蛋香,香甜好吃。

除了食物好味道外,菜館侍應上上下下都服務周到,待客有禮,令大家都食得好開心及好滿足。

2018-04-22
  • 蚵仔煎
  • 炒A菜
  • 台灣燥肉飯
  • 台式鴨舌
  • 基隆花枝羹
  • 滷肉
2018-04-26 48 浏览
慶祝老公生日,一家人去左尖沙嘴嘅圓山台灣料理晚飯,係美麗華商場隔離,位置十分方便!因為預先book台,一到達已經好快地安排入座,侍應有禮貌,眼見座無虛席,就知無黎錯!打開餐牌,好多單點及套餐選擇,而且價錢相對相宜,份量都好足夠!我地五個人,點了自選六道風味 ($902),即六樣餸菜,包括:胡椒焗中蝦胡椒味滲入新鮮中蝦!阿里山桂竹筍辣辣地好開胃,口感爽脆!寶島照紅尋 超多膏,成斤重,蟹肉好鮮鮮,粉絲吸收了蟹的精華!咕嚕黑豚肉送飯一流!台式炆海斑 苦瓜味滲出d汁到,再回入炸魚魚肉裏,不苦,更顯甜!仲有台灣A菜,不咸,味道拿捏得極好!另外,額外加了半只宮庭蔥油炸子雞($198),要預訂,香滑脆,不得了!相信老公今次應該食得好滿足!會再來!

胡椒焗中蝦
胡椒味滲入新鮮中蝦!

阿里山桂竹筍
辣辣地好開胃,口感爽脆!

寶島照紅尋
超多膏,成斤重,蟹肉好鮮鮮,粉絲吸收了蟹的精華!

咕嚕黑豚肉
送飯一流!

台式炆海斑
苦瓜味滲出d汁到,再回入炸魚魚肉裏,不苦,更顯甜!

仲有台灣A菜,不咸,味道拿捏得極好!

相信老公今次應該食得好滿足!會再來

2018-04-26 46 浏览
屋企人話想食台灣菜,但唔係想食炸雞扒個d, 就正正經經揾間台灣菜館食,而圓山台灣料理是不二之選套餐就免卻了有選擇困難的我,而且類別也多,適合各人口味。拼盤 鹽水鴨 夠入味,蠔油生腸 -爽口彈牙,麻辣鴨舌-特別刺激且辣基隆花枝羹 彈牙但是帶甜味,味道獨特阿里山桂竹筍台灣滷肉半肥瘦的滷肉,味道宜,絕對不會過鹹台式蚵仔煎很正宗的蚵仔煎,味道跟地道吃的一樣,不能錯過台灣炒A菜晚餐清菜又怎能欠缺台式黃花魚(五味)味道開胃容易下飯擔仔麵跟肉燥飯兩款味道也很不錯

套餐就免卻了有選擇困難的我,而且類別也多,適合各人口味。
拼盤

基隆花枝羹
彈牙但是帶甜味,味道獨特

阿里山桂竹筍

台灣滷肉
半肥瘦的滷肉,味道宜,絕對不會過鹹
台式蚵仔煎
很正宗的蚵仔煎,味道跟地道吃的一樣,不能錯過

台灣炒A菜
晚餐清菜又怎能欠缺

台式黃花魚(五味)
味道開胃容易下飯

擔仔麵跟肉燥飯
兩款味道也很不錯
2018-04-26 393 浏览
翻看去年遊台北的照片,看到了很多圓山公園的相,媽媽興起想吃台灣菜!我記得尖沙咀有間圓山台灣料理,便打電話訂位!酒家形式的台灣菜,一共有兩層,地方好闊落,晚市都有好多客人!我們點了超值風味自選套餐,$328可以自選4道風味菜,性價比超級高!餐前小食是青瓜!我們選了鹽酥雞、台灣齋、咕嚕黑豚肉和沙茶牛肉,另外見到餐牌有道鹽水鴨,媽媽好想試,我們便點了一客例!這裡的上菜速度也挺快的,招呼也很好!每道菜的賣相也很吸引!媽媽果然沒有點錯,鹽水鴨好好食,皮下沒有半點脂肪,但肉質超嫩,鴨肉用鹽水浸的關係,帶點咸味,推薦!鹽酥雞也是台灣特色菜,主要用上雞腿肉,外脆內軟,肉很多汁不會乾!很多人說台菜比較油膩和重口味,這個台灣齋就不會了,有露筍、金菇、鮮冬菇、紅蘿蔔和芋絲等,好吃又健康!這裡的咕嚕黑豚肉是我這晚的最愛!首先,竟然有菠蘿和桃兩款水果,醬汁酸甜適中,主角黑豚肉彈牙不鞋,又做到外脆!沙茶牛肉除了有惹味又稔的牛肉,下面還有好多芥蘭!整體食物質素相當好,也適合香港人口味,下次一定會再來!

餐前小食是青瓜!

這裡的上菜速度也挺快的,招呼也很好!
每道菜的賣相也很吸引!

沙茶牛肉除了有惹味又稔的牛肉,下面還有好多芥蘭!

整體食物質素相當好,也適合香港人口味,下次一定會再來!
2018-04-20
2018-04-25 298 浏览
幾個月前帶媽黎食過,幾岩佢好味,今日決定再帶佢黎飲茶。午市商務2人套餐 $248🥄足料老火湯上次印象最深係呢度D湯,因為真係好足料鮮甜好飲,今日係雪耳椰子燉雞湯,尚未飲已經嗅到強烈椰子味,好滋味無得輸。🥢水晶鮮蝦餃水晶皮薄,且晶瑩彈牙,內餡有新鮮Q彈既鮮蝦,一籠五粒,每一口都有滿滿Q彈與爽脆感,相比出面既酒樓確係出色。🥢香煎蘿蔔糕蘿蔔香氣十足,每啖都食到臘腸、蘿蔔肉。🥢干煸四季豆四季豆口味干香,食唔停口。🥢五味鮮魚估唔到甘大條,度左度仲長過對筷子,做法好似松子魚。而呢條用既係黃花魚,炸得酥脆甘香,微酸微甜,醒胃可口,送飯一流。🥢肉燥飯幸好叫左飯,配合上面兩道菜岩岩好,而且仲帶有肉燥香味。🥢冰鎮南非鮑 $88南非鮑魚被切成一塊塊,方便進食,入口彈牙,口感鮮味。🥢鮑汁白靈菇扣鵝掌 $48白靈菇大大片,鵝掌口感軟滑。🥢豉油皇即炒腸粉 $40媽媽話好想食,結果無令佢失望,炒得好香,好快清哂。🥄甜品今日既甜品係紫米露,稍為甜左D,不過加入左好綿既芋頭,令整體更好味。呢度D侍應都好好禮貌,肚腩亦都滿載而歸。
幾個月前帶媽黎食過,幾岩佢好味,今日決定再帶佢黎飲茶。
午市商務2人套餐 $248
🥄足料老火湯

🥢水晶鮮蝦餃

🥢香煎蘿蔔糕
蘿蔔香氣十足,每啖都食到臘腸、蘿蔔肉。

🥢干煸四季豆
四季豆口味干香,食唔停口。

🥢五味鮮魚

🥢肉燥飯
幸好叫左飯,配合上面兩道菜岩岩好,而且仲帶有肉燥香味。

🥢冰鎮南非鮑 $88
南非鮑魚被切成一塊塊,方便進食,入口彈牙,口感鮮味。

🥢鮑汁白靈菇扣鵝掌 $48
白靈菇大大片,鵝掌口感軟滑。

🥢豉油皇即炒腸粉 $40
媽媽話好想食,結果無令佢失望,炒得好香,好快清哂。
🥄甜品

呢度D侍應都好好禮貌,肚腩亦都滿載而歸。
2018-04-19
2018-04-25 48 浏览
今日last day 同事為左同我farewell 都專登搵左間餐廳 話帶我食好西。 佢地同我講係食台灣野 原先諗住類似餐廳咁既格局 點知上到去變左飲茶咁既樣 入正題了!菜式試左唔多 有魯肉整得非常入味, 有柯仔煎 個蠔都幾新鮮, 半隻雞湯 非常滋味又補。 最後一定係冇得缺小甜品啦! 就係當晚每圍都會叫既豆腐花 佢係一筒咁上 原汁原味 入口非常嫩滑 口感可以話非一般豆腐花所能媲美。 當晚其實都幾多人 樓面人手唔係太足夠 忙到踢晒腳 不過佢地服務都依然有水準 會主動幫你加茶 認真唔話得
2018-04-20
  • 蚵仔煎
  • 滷肉
2018-04-24 60 浏览
家庭聚會,通常遷就長輩喜好,在中菜廳用膳。 這夜選擇位於尖沙咀的>>>圓山台灣料理<<<。看到餐廳名字,以為只有滷肉飯和珍珠奶茶?當然不止於此吧! 除了台灣菜,香港人習慣在酒樓品嚐的廣東菜亦有供應,選擇更多,吃得更起勁。 我們先點冰鎮南非鮑魚(HKD98/隻)。上菜時,鮑魚已被切片,方便食用,也方便分享,不必獨食,可以選擇只淺嚐一片。調味醬汁味道非常特別,看似蒸魚豉油,但當中除了鹹香,也帶著陣陣醋味,甚是醒神。鮑魚鮮甜彈牙,吃了一整隻,感覺還不夠喉,但要留肚一嚐其他佳餚,所以沒有encore。 蜜汁火腿片(HKD138)以大大片金華火腿蒸煮而成,口感細滑,甜度很高,以薄包包著享用,更易入口也更飽肚。 蝦球湯伊麵(HKD188)的蝦球爽脆,麪質偏韌,是硬身一款,分碗時較難用筷子切斷,幸好是與家人吃飯,狼狽一點也不怕尷尬。加配菜心、冬菇及蘿蔔,營養及顏色也豐富。 結尾是甜品極品流沙包(HKD35)。一客三個包,名副其實流心,輕輕破開,蛋黃汁急不及待跑出來跟食客見面。流沙包不只虛有其表,味道亦屬上乘,其甘香教人念念不忘。 另一念念不忘
家庭聚會,通常遷就長輩喜好,在中菜廳用膳。

另一念念不忘的,還有是晚茶水(HKD16/位)。呷一口菊花茶,那份清香彷彿有讓人忘憂的魅力,也讓長輩飲得津津有味。
2018-04-23 49 浏览
估唔到呢間台式餐廳其實同一間酒樓差唔多,因為午市有好多點心可以嗌!餐廳面積好大,不過估唔到都好快滿座嗰日得兩個人去食,食唔到好多點心,只得以下幾款可以點評下~我朋友手多多畫左兩籠,話驚我唔夠食喎🙄小籠包個餡都OK,個皮再薄啲就更加好,整體黎講還可以啦~個蘿蔔糕幾好味,唔會全部都係粉鳳爪調味適中推薦蛋散同埋雪影叉燒包,兩者都好鬆化!餐廳雖然人流好多,但上菜速度都好快,落左單之後10至15分鐘就差唔多上齊哂,值得一讚

嗰日得兩個人去食,食唔到好多點心,只得以下幾款可以點評下~

個蘿蔔糕幾好味,唔會全部都係粉

鳳爪調味適中

推薦蛋散同埋雪影叉燒包,兩者都好鬆化!