2018-05-04
今晚約咗朋友喺諾士佛臺飲野,飲嘢之前梗係要食番個靚飯打下底啦,有見呢輪食得太多西餐,就同啲friend子嚟到呢間位於斜路底嘅台灣飯店喇。飯店既裝修十分精緻,其中呢一個放喺入口既吊燈 充滿住傳統氣息,深深吸引住我。南非鮑魚拼涼拌海蜇,涼拌海蜇口感清爽,酸酸哋十分開胃;鮑魚十分大隻,厚厚哋都切到五六塊,個醬汁甜得嚟有啲豉油味同埋蒜頭味,有少少似炸子雞嗰個汁,特別鐘意佢底下有紫洋蔥伴碟,同個鮑魚夾住食好正。陽明山炒雙蚌,十分鐘意桂花蚌爽脆嘅口感,每一次食都總覺得條脷有少少麻痺嘅刺激快感,個菜嚟講係經常陪伴喺牛扒側邊嘅green bean,第一次食中式呢一個炒法,炒得熟過平時喺牛扒側邊嗰啲好多,熟啲既感覺有少少似豆角, 不過要比起豆角嫩好多,一改平時喺牛扒側跟冰冰冷冷又硬班班嘅感覺。五味黃花魚,廚師首先將黃花魚走油,在勾上五味紛陳既獻汁,個獻唔會話太杰,我較為喜歡當中嘅酸甜味,另外最重要係條魚炸得脆身之餘,魚肉仲保持著十級嘅嫩滑,廚師選用黃花魚十分正確。台灣炒a菜,a菜即係我地香港人既油麥菜,簡簡單單嘅一碟炒菜,火候同味道恰到好處,更考廚師嘅功力。擔仔麵,呢度嘅擔仔麵同度小月嘅有少少相似,不過
擔仔麵,呢度嘅擔仔麵同度小月嘅有少少相似,不過我覺得呢一度味道再清一啲,麵條方面如果再生少少相信會更加好。
即撞豆腐花,呢個豆腐花真係滑到痴哂線,唔怪得一擺低侍應姐姐拍心口話夠膽話係全尖沙咀最滑嘅豆腐花,因為係即撞嘅關係,等十分鐘都抵啊。