2018-04-11 216 浏览
係香港食台灣菜,一般都係小店、Cafe或者火鍋,真係好少聽到一間專食台灣菜既酒家。不過經朋友介紹下,知道尖沙咀有一間台灣菜館,愛好台灣美食既我一定要去試下裝修有別一般台式食店吧由於菜色選擇頗多,最後都係決定叫幾樣最具風味既食物。《皮蛋肉鬆豆腐》非常常見既台灣地道少食,肉鬆份量非常多,嫰滑豆腐配上咸咸甜甜既醬汁,皮蛋睇相都見到有溏心,雖然係前菜,但絕不馬虎。《滷肉》差唔多枱枱都見到一煲,我當然唔會執輸確係非常出色既一道菜,比起部份台灣名店更優勝 滷既時間充足,連底層豆腐乾都入晒味,而且唔會過咸,整體好平衡肉質肥瘦分明,脂肪入口即溶,瘦肉部份亦異常軟腍,完全無肥膩既感覺,連怕食肥膏既老婆大人都忍唔住一舊接一舊肉燥飯又係另一台灣平民美食,之前去台灣旅行,住西門町,附近有一間好好食既肉燥飯,晚晚返酒店前都要食一碗。估唔到我竟然可以係香港食到同級數既肉燥飯肉燥接近完全舖滿飯面,毫不吝嗇。熱飯將部份肉燥既油脂溶化,混合埋滷水汁,啖啖飯都係精華一碗真係唔夠喉。《炒A菜》食左咁多肉類,始終都要叫返個菜平衡下既,A菜即係我地既油麥菜,油麥菜新鮮爽脆,簡簡單單加少少蒜炒就已經好食唔係誇張咁講,叫左幾道菜,

裝修有別一般台式食店吧

由於菜色選擇頗多,最後都係決定叫幾樣最具風味既食物。

皮蛋肉鬆豆腐

《皮蛋肉鬆豆腐》
,皮蛋睇相都見到有溏心,雖然係前菜,但絕不馬虎。
滷肉

《滷肉》
差唔多枱枱都見到一煲,我當然唔會執輸

確係非常出色既一道菜,比起部份台灣名店更優勝

台式肉燥飯

。估唔到我竟然可以係香港食到同級數既肉燥飯
一碗真係唔夠喉。
炒A菜

《炒A菜》

唔係誇張咁講,叫左幾道菜,每一道都值得我再去光臨圓山
,味道好之餘仲要樣樣都大大份,絕對超值
而且難得的可以係一個舒適環境享受台灣菜,其他喜歡台灣食物既朋友真係不能錯過。
皮蛋肉鬆豆腐
滷肉
台式肉燥飯
炒A菜
  • 肉燥飯
2018-04-10 82 浏览
媽媽特別鍾意食花枝丸但係又唔係鍾意去小食店度食有朋友介紹我食呢間話嗰啲花枝丸真係好好味咁就決定帶佢嚟食晚飯都幾多唔同嘅菜式可以選擇而且地方都幾大~好啦~食台灣野當然要食鹽酥雞啦呢個鹽酥雞香脆但係唔油膩上枱嘅時候仲熱辣辣份量都算多而且唔會好似出邊咁樣細細粒呢個咬落去啖啖肉個湯好夠味飲完都唔會口喝味道香濃好耐冇飲老火湯呢個夠晒入味!而且份量都幾多差唔多有成五六碗都幾抵飲以呢個價錢係呢個地段碟a菜嘅火候炒得剛剛好不會好老仲有淡淡蒜香味終於到食花枝丸啊真係超好味!非常彈牙~唔會好似出邊食嗰啲咁多粉仲要熱辣辣外面香脆非常鮮味!美中不足係如果分量多少少就好啦第一次食泡椒豬手同平時食嘅泡椒鳳爪差唔多味道不過有得食的肉就會多啲個皮係qq的
媽媽特別鍾意食花枝丸
但係又唔係鍾意去小食店度食
有朋友介紹我食呢間
話嗰啲花枝丸真係好好味

咁就決定帶佢嚟食晚飯

都幾多唔同嘅菜式可以選擇
而且地方都幾大~
好啦~

不過有得食的肉就會多啲

個皮係qq的

• 炒A菜
  • 花枝丸
沒有特別想食,沒有特別去找 緣份到了,自然會去食 這間在諾士佛台入口的圓山台灣料理,門口都不知經過了多少次 但就是未有入過去幫襯 終於,緣份到了,終於走進了這家店~ 一直以為呢度食台野,裝修都有D台風 但呢度既格局活脫脫就係中式酒樓~ 呢度以細枱為主,但都有幾張特大圓枱 適合一家大細以及公司聯誼~ 套餐幾好,因為可以自選菜式,無咁多局限~ 仲可以用優惠價UPGRADE D 靚菜式添~ 前菜的拍青瓜,非常清同淡口,只有青瓜和很淡的蒜味~ 我地2大一小點左自選四道風味菜 干煸四季豆 四季豆炒得夠乾身之餘又唔會乾到變柴皮 肉粒非常野味,上枱時飄來陣陣的香味,好夠鑊氣 咕嚕黑豚肉 酸酸甜甜好啱小朋友食,酸甜味都好適中,唔會偏埋一邊 豚肉比生炒骨更易食,入口啖啖肉 除左三色椒外,仲有蜜桃同菠蘿,好開胃~ 食台菜,當然要點番D台野 呢個三杯雞非常正 生啫煲咁,熱住食,好正 味道調得適中,唔會一味死咸,酒香唔會太濃 最重係D雞肉超嫩的,每一件都好滑~ 另點了2個都係有台灣特色的 台南擔仔麵 開初見到咁多油既,都有少少打左個突 但估唔到湯頭非常清甜,好有住家感覺 麵條好滑,亦非常有
沒有特別想食,沒有特別去找
緣份到了,自然會去食

這間在諾士佛台入口的圓山台灣料理,門口都不知經過了多少次
但就是未有入過去幫襯

終於,緣份到了,終於走進了這家店~

一直以為呢度食台野,裝修都有D台風
但呢度既格局活脫脫就係中式酒樓~

呢度以細枱為主,但都有幾張特大圓枱
適合一家大細以及公司聯誼~

套餐幾好,因為可以自選菜式,無咁多局限~
仲可以用優惠價UPGRADE D 靚菜式添~

前菜的拍青瓜,非常清同淡口,只有青瓜和很淡的蒜味~

我地2大一小點左自選四道風味菜

干煸四季豆

四季豆炒得夠乾身之餘又唔會乾到變柴皮
肉粒非常野味,上枱時飄來陣陣的香味,好夠鑊氣

咕嚕黑豚肉

酸酸甜甜好啱小朋友食,酸甜味都好適中,唔會偏埋一邊
豚肉比生炒骨更易食,入口啖啖肉
除左三色椒外,仲有蜜桃同菠蘿,好開胃~

食台菜,當然要點番D台野
呢個三杯雞非常正
生啫煲咁,熱住食,好正
味道調得適中,唔會一味死咸,酒香唔會太濃

最重係D雞肉超嫩的,每一件都好滑~

另點了2個都係有台灣特色的
台南擔仔麵

開初見到咁多油既,都有少少打左個突
但估唔到湯頭非常清甜,好有住家感覺
麵條好滑,亦非常有彈性,加上肉燥的味道,真的很台灣風味

而一個,當然要叫肉燥飯

台式餐廳,真的分得很仔細
有肉燥飯和滷肉飯
前者係一粒粒豬肉,後者係豬肉碎的
我選了一粒粒肉的那種

肉粒很入味,有瘦有肥,飯落唔會乾淨淨。肥肉食落很甘香呀,一D都唔膩
最好係汁唔太多,唔會變左湯飯咁
味濃而不咸,非常惹味~

呢度上菜速度真的超級快,唔使3 2 下已經上左咁濟

最後一味係炸大腸
呢個炸大腸,其實係客家菜吧
爸爸的至愛,每次去酒樓都點
雖然佢已經唔係度,但每次食呢個菜都會諗起佢~

炸大腸雖然係低價野,但做起上黎都幾考工夫
清洗不在話下,仲有炸到面皮金黃~
唔夠火喉就唔夠脆,太過火又會焦~
好多普通酒樓都唔整了~

呢度既炸大腸賣相一流的~ 內外層都炸到很金黃
唯一缺點係上枱時唔夠熱辣辣,有少少韌~

雖然係台式飯店,但感覺都幾中式酒樓,不過就多左好多台式餸揀,
比起平時的乳豬燒雞,呢度既菜式更有新鮮感
一家大細黎呢度食個飯都幾好~
2018-03-29
  • 肉燥飯
  • 台南擔仔麵
  • 干煸四季豆
  • 三杯雞
門口細細,上樓梯後就柳暗花明,地方闊落,似酒樓格局,以台灣料理為主。有個超值風味自選套裝值得推薦,經計算後的確比散叫平,兩人叫四道菜已很足夠。沒有收小食錢,茶錢每位$16元,屬於中檔次收費,勝在部長及服務員都服務周到,感覺親切。我們選了四道風味菜$328,其中一道胡椒焗中蝦,需要加$88升級,另外三道為五味鮮魚,咕嚕黑豚肉及台式小炒。五味黃花魚為酸甜味汁,魚身每邊用刀片開兩三刀再瓣起成形似翅膀,讓魚身落油時每部份受熱均勻,上碟時淋上醬汁蔥花,香甜鮮味俱在。胡椒焗中蝦有八隻,胡椒香氣撲鼻,蝦極鮮,不會過老,經驗老到。咕嚕黑豚肉已起骨,酸甜汁加上菠蘿,紅綠椒做配襯,賣相吸引。台式小炒落足料,西芹腰果夠多夠香口。
沒有收小食錢,茶錢每位$16元,屬於中檔次收費,勝在部長服務員都服務周到,感覺親切。
另外三道為五味鮮魚,咕嚕黑豚肉及台式小炒。
五味黃花魚為酸甜味汁,
五味鮮魚
魚身每邊用刀片開兩三刀再瓣起成形似翅膀,
胡椒焗中蝦有八隻,
胡椒焗中蝦
胡椒香氣撲鼻,蝦極鮮,不會過老,經驗老到。
咕嚕黑豚肉已起骨,酸甜汁加上菠蘿,
咕嚕黑豚肉
紅綠椒做配襯,賣相吸引。
台式小炒落足料,西芹腰果夠多夠香口。
台式小炒
胡椒焗中蝦
台式小炒
2018-04-05 706 浏览
姑姐姑丈復活節由加拿大過黎香港旅遊,我地當然要一儘地主之誼同佢地好好遊覽一下香港啦。星期日,我地大概10點半係酒店接左姑姐姑丈就直接去行程嘅第一站: 尖沙咀圓山台灣料理飲茶食台粵點心。金巴利道呢間圓山台灣料理已經開業超過20年,由於呢度嘅點心好好食,所以我同老婆好多時都會係假日中午過黎飲茶食點心,今日我地到餐廳時剛好11點,餐廳剛剛開門,客人仲未係好多,不過12點之後就好多人。餐廳裝修簡潔企理,而且座位寬闊,坐得好舒服。😙午市除左有多款點心選擇之外,另外仲有商務套餐,4人餐$428已經好豐富,不過難得同姑姐姑丈過黎食,我地今日就冇揀套餐,點左好多款我地覺得比較出色嘅點心俾佢地品嚐下。😊台式胡椒餅 $36胡椒餅好有台灣特色,外層鬆脆,雖然餡料有香濃胡椒味,不過唔會太辣,鮮嫩多汁。😍冰鎮南非鮑 $88隻呢款南非鮑我地第一次點,鮑魚好軟腍入味,而且富有彈性,每隻都已經切開4片,4個人share都好滿足。😍懷舊水晶鮮蝦餃 $40圓山嘅蝦餃一籠係有5隻,蝦餃皮彈牙,中間啖啖爽口鮮蝦,超正。😋招牌極品溜沙包 $36我地每一次黎都會點呢款溜沙包,麵包非常鬆軟,奶皇餡超流心,咸蛋王味濃,超惹味👍台式小

台式胡椒餅 $36

冰鎮南非鮑 $88隻

懷舊水晶鮮蝦餃 $40

招牌極品溜沙包 $36

台式小籠包 $36
小籠包上枱時仍然非常熱,要慢慢品嚐,餡料肉嫩多汁,味道唔錯。😊

秘製酒香豬潤燒賣 $40
呢款懷舊點心我地平時都未試過點,今次初試都覺得唔錯,豬潤好大件,帶有少少酒香,姑丈大讚。👍

秘製酒香豬潤燒賣

其他點心味道都唔錯,假日午市黎食點埋鮑魚,埋單每位只係百幾蚊,性價比都幾高。👍

蟹籽肉汁燒賣皇 $36

芝麻手拉腸粉
2018-04-01
午餐
2018-04-01 530 浏览
又到星期日的家庭茶聚,我同老公都好鍾意周圍去打探新食店,今次朋友介紹尖沙咀有間20年歷史的台式料理店有茶市,咁當然要帶兩位長老去試下啦,餐廳11點開始營業,我地就準時11點去品茖喇~門口好特別,以端正的字體配以白色底,好有懷舊風格。樓梯以兩盞中式的燈籠作點綴,好靚。由於我地係第一枱食客,可以揀個靚位慢慢嘆。店內有兩層,座位非常闊落,而且裝俢新蔟,光潔明亮,媽咪好滿意。除了散叫點心外還可選擇套餐,食物種類太多,我地好多台式點心都想試,最後決定散叫點心。冰鎮南非鮑(2隻)鮑魚係大碼鮑魚,肉質軟腍彈牙,入口有鮑魚的鮮味及醬料的酸味,好夾好好食。懷舊水晶鮮蝦餃一籠有5粒蝦餃,體積比一般細小小,但餡料好豐富,填滿了爽口彈牙的蝦肉,還有陣陣麻油香味,讚!台式胡椒餅形狀和平時食過的不同,鬆化的酥皮包著豬肉和其他配料,餡料結實不鬆散口感好好,胡椒味香而不辣,岩晒怕辣既我。春風香脆百花腸粉一上枱我地都異口同聲咁~嘩~出來,份量好足料呀,平日食開都係中間好多空間,而今次春卷裡填滿蝦膠,入口外軟內脆,最後係彈牙蝦膠,口感好豐富。秘製酒香豬潤燒賣豬潤好厚好大塊,爽口一點都無臊味,媽咪大讚好味。豉汁欖角蒸魚雲大

秘製酒香豬潤燒賣
豬潤好厚好大塊,爽口一點都無臊味,媽咪大讚好味。
豉汁欖角蒸魚雲
大魚頭多肉又夠滑,好足料!用上欖角和豆豉調味不腥之餘非常惹味,如果配飯吃就正喇!
台式紅糟豬手
豬手有淡淡的酒香,炆得軟腍,每舊都有肉唔會得層皮,我食左大半。
台式紅糟豬手
除左以上食物之外其他點心都好出色,水準和賣相都好好。
蚵仔卷
清灼菜心
清灼菜心
飽餐後兩位長老都讚餐廳的點心好食,而媽咪就好想試下晚飯,我地喺門口見到好多晚飯套餐都好吸引,下次再黎試先!
蚵仔卷
2018-03-28 203 浏览
星期日係同屋企人飲茶嘅好日子平時去開海港城飲茶親戚話呢間原來都有得飲茶所以帶爸爸媽媽來試吓晏晝一點幾嚟都座無虛席好彩唔駛等好耐佢要午市套餐同埋特色炒粉麵價錢都幾平有$25起特色套餐選擇都幾多推薦一定要試呢個腸粉皮薄餡靚入邊有炸蝦同春卷非常爽脆本身係潮州人都鍾意食大腸不過呢度唔知係咪台式做法雖然香脆比較乾身左少少呢個蠔餅份量都幾大碟蛋嘅份量都幾多唔會好似好多粉呢個三杯雞最好用嚟送飯個汁真係好香濃啲雞肉就比較乾身感覺同出邊食嘅唔同好似係用炒嘅方式來煮乳鴿細細隻d肉幾soft同埋好入味呢個係我爸爸最鍾意食嘅餸煮得都好入味唔會好硬食台式野當然要食滷肉飯滷肉同埋醬汁嘅份量適中而且飯口感好好唔會煮得太林粒粒肉都有脂肪嘅香氣加埋一齊食真係回味無窮個份量大概係一碗份量最啱我呢啲女仔嘗試少少但係又食唔晒太大碗
星期日係同屋企人飲茶嘅好日子

加埋一齊食真係回味無窮

個份量大概係一碗份量
最啱我呢啲女仔嘗試少少但係又食唔晒太大碗
2018-03-27 105 浏览
星期日同家姐一齊出去睇戲~順度喺附近搵野食~~ 鐘意中菜點心啲我地決定嚟圓山試下~午市好多人~不過似乎比較少後生仔女🤣🤣唔通唔岩我地食?!勁為食嘅兩姊妹決定嗌個兩人餐再加啲點心~一開波會有盅雞湯~雞同估係菜乾(?)🤣味道唔錯~我地兩個都飲晒~套餐仲有兩個飯/麵揀~ 我同家姐想share試~所以一人一個😗✌🏻 肉燥飯唔會好油膩~好岩香港人食!跟住就有兩個小菜同兩個點心~~~熱愛流沙包嘅我黃實係為咗佢嚟食!勁香咸蛋香味~重要一撕就流~~~勁勁勁正!家姐就比較鍾意食餃子~呢款窩貼煎到岩岩好!肉汁keep住係餃皮入面~底部又香脆🤤兩個小菜係鹽酥雞同煎蠔餅~~兩個都勁吸引~~鹽酥雞炸得香脆唔油~分量仲好多蠔餅 食落似潮州mix台灣~蛋香厚身少少!非常足料~一樣勁大分🤣小妹無預到🤣🤣兩人餐仲有糖水食~~~勁開心今日係南瓜西米露!我地兩個嘅最愛🤤❤️每啖都好香南瓜味~~我地咁為食又點會咁快收手🤣🤣再嚟啲煎炸野先~蒜香蝦春卷係我地飲茶必食!以為係平時食開油炸鬼係入面嘅~~原來係春卷🤣下次揀其中一款都ok la~~其實都算一行三人~因爲仲帶咗屋企小朋友一齊去~🤣所以嗌得明顯有啲多!但的確值得一去~帶男朋友
午市好多人~不過似乎比較少後生仔女🤣🤣唔通唔岩我地食?!

勁為食嘅兩姊妹決定嗌個兩人餐再加啲點心~

跟住就有兩個小菜同兩個點心~~~

兩個小菜係鹽酥雞同煎蠔餅~~
兩個都勁吸引~~鹽酥雞炸得香脆唔油~分量仲好多

我地咁為食又點會咁快收手🤣🤣
再嚟啲煎炸野先~蒜香蝦春卷係我地飲茶必食!

其實都算一行三人~因爲仲帶咗屋企小朋友一齊去~🤣所以嗌得明顯有啲多!但的確值得一去~帶男朋友見家長都可以考慮吓😗😗
2018-03-25
  • 鹽酥雞
  • 黃金蒜香蝦春卷
  • 南瓜西米露
  • 蚵仔煎
成日經過諾士佛台附近見到呢間餐廳,終於有日的起心肝試吓環境同一般酒樓差唔多,枱夠闊,坐得舒服而且有電視睇一嚟就問下你飲咩先,之後幾欣賞佢嘅小菜係青瓜,事關我係青瓜迷上面影咗其中一啲套餐嘅餐牌俾大家參考下,而我覺得推介同抵食嘅就係上面嘅超值風味自選套餐我哋叫咗自選四道風味菜師奶仔嘅我格個價咁樣會平過單點~我哋叫咗台灣A菜,干扁四季豆,鹽酥雞同咕嚕黑豚肉台灣A菜 就係油麥菜 清甜爽口鹽酥雞外脆內嫰,出面嘅調味做得幾好,有台灣嘅風味,脆得來又吾會皮肉分離,幾好味至於咕嚕肉,甜甜酸酸好開胃,冇咩骨,主要都係啖啖肉,水果伴碟都好甜四季豆就伴有一啲肉粒,好香,幾有鑊氣,條條都好爽口另外叫咗呢個新竹米線試下,比較鍾意呢個多個滷肉飯最後甜品叫咗椰汁紅豆糕 椰香味重又夠滑
成日經過諾士佛台附近見到呢間餐廳,
終於有日的起心肝試吓

環境同一般酒樓差唔多,枱夠闊,坐得舒服而且有電視睇

我哋叫咗自選四道風味菜

師奶仔嘅我格個價咁樣會平過單點~
我哋叫咗台灣A菜,干扁四季豆,鹽酥雞同咕嚕黑豚肉

台灣A菜 就係油麥菜 清甜爽口

四季豆就伴有一啲肉粒,好香,幾有鑊氣,條條都好爽口

另外叫咗呢個新竹米線試下,比較鍾意呢個多個滷肉飯

最後甜品叫咗椰汁紅豆糕 椰香味重又夠滑

2018-03-26 203 浏览
圓山台灣料理,在尖沙咀區已經有很長時間,第一次來到,是因為多年前友人請吃飯,而印象最深刻,是這裡的水煮魚,所以今晚我請友人和她女兒吃飯,我都選擇了這裡。台式拼盤$268,可以自選4款,我們要了鹽水鴨、鹽水雞、疍黃小卷、生腸。我覺得鹽水雞最好味。水煮桂花魚$368,上枱時,根本看不出有魚,因為有大量的辣椒在盤上,侍應待我們影完相才將部分辣椒拿走,做法採用了四川水煮,辣度只屬少辣。桂花魚肉質嫩滑,而且沒有太多骨,伴菜還有鴨血、青瓜、薯粉,芽菜。鹽酥豆腐$82,造法和鹽酥雞有點相似,外皮酥脆,內裡軟滑。劍荀炒肉絲$178,劍荀很嫩,而且很腍,吸收肉絲的味道,變得非常美味。台式肉燥飯$25,台南擔仔麵$25,味道正宗。極品流沙包$25,一籠有三個,內𥚃的饀料,非常流沙,仲很有鹹蛋黃味。

鹽酥豆腐$82,造法和鹽酥雞有點相似,外皮酥脆,內裡軟滑。

台式肉燥飯$25,台南擔仔麵$25,味道正宗。

2018-03-24 56 浏览
約左契女和她的靚媽咪,在尖沙咀食飯,我們都愛吃台灣菜,又有麻辣嘢食,圓山是一個很好的選擇。台式拼盤268元,可以選4款不同的小食,我們點了鹽水鴨丶鹽水雞丶疍黃小卷、生腸。鹽水雞有鹹香味,雞肉嫩滑。鹽水鴨比較鹹,要點蒜蓉醋,就非常美味。疍黃小卷味道有少許似鴨蛋煮熟而成,非常適合吃齋的靚媽咪。生腸爽口沒有腥味。我最喜愛的水煮魚368元,這是必點的食物,用桂花魚起片,滋味十足,又香又滑、又麻又辣,十分滿足,我推薦這個👍,必吃之選。椒鹽豆腐82元,外脆內滑,不能不試。荀菜肉絲178元賣相不是很好,但是食到好好味,荀絲很嫰滑,沒有渣。整體來說,食材新鮮,廚師一級,待應服務態度很好,今晚是開心分享的一天。

鹽水雞有鹹香味,雞肉嫩滑。

椒鹽豆腐82元,外脆內滑,不能不試。

2018-03-24 419 浏览
草根中意飲茶真係係人都知,一直都有人推介我地去呢一間台式酒樓*圓山台灣料理*,講左好耐終於成行。除左台式料理,其實仲有唔少粵式點心可以選擇。2:00有下午餐,更加抵食呀~點心紙有好多選擇,仲有套餐。不過今次就冇叫套餐啦,叫左幾款點心share🍴招牌極品溜沙飽一撕開溜沙飽,奶黃即時湧出,流心程度滿分🍴春風香脆百花腸粉百花腸粉咬落又脆又鮮,滿口蝦肉,口感不錯!🍴黃金蒜香蝦春捲春捲條條都非常飽滿,第一次食到啖啖蝦肉既春捲,蝦肉爽口彈牙,蒜香味十足,春捲外面炸至金黃色,賣相好吸引🍴台式胡椒餅胡椒餅一客有3件,充滿胡椒香,外層厚酥皮夠鬆脆,好不錯🍴鳳梨酥台式酒樓竟然有鳳梨酥🤩,一客3件,廚師即時靠翻熱,鳳梨酥外皮酥脆,但味道只甜不酸,有點失望,如果中間既餡料可以再多少少果肉同酸少少就好了🍴懷舊水晶鮮蝦餃一客5年,鮮蝦餃粒粒都大大粒蝦,蝦肉新鮮爽口,同傅統酒樓比較呢到既蝦餃更健康,油份較少,而且用真材實料既蝦,質素高! 可以推介俾各位喔🙆🏻‍♀️🍴招牌雪影叉燒飽一客3個,外層做得香脆,包身鬆軟,叉燒內餡又香又多🐷,果然真係招牌菜式,值得一試~🍴即撞木桶豆腐花($68)豆腐花滑就夠滑啦,不過食落有豆渣
除左台式料理,其實仲有唔少粵式點心可以選擇。

🍴招牌極品溜沙飽

一撕開溜沙飽,奶黃即時湧出,流心程度滿分
招牌極品溜沙飽

🍴春風香脆百花腸粉
百花腸粉咬落又脆又鮮,滿口蝦肉,口感不錯!

🍴黃金蒜香蝦春捲

鳳梨酥

🍴懷舊水晶鮮蝦餃

🍴招牌雪影叉燒飽
招牌雪影叉燒飽

🍴即撞木桶豆腐花($68)
豆腐花滑就夠滑啦,不過食落有豆渣😅又冇咩豆味,唯一安慰就係熱就夠熱啦。
即撞木桶豆腐花

呢到d點心真係件件都好足料,重點係選擇好多,味道又好,一定有下次!
招牌極品溜沙飽
黃金蒜香蝦春捲
2018-03-24 60 浏览
下午去了尖沙咀區逛街,傍晚時分在「圓山台灣料理」吃飯。我們四人叫了數碟小菜,如果多人一起晚餐的話還可以選擇套餐呢!「台式肉燥扒茄子」茄子舖上台式肉燥,蒸得頗入味,用來送飯一流,不會過咸!「溫室南瓜炒蜆肉」溫室南瓜切得大小適中,蜆肉醃得恰當,兩者一同炒上,口感豐富,令我懷念台灣的蚵仔呢!「蜜桃咕嚕黑豚肉」賣相精緻,咕嚕黑豚肉炸來爽脆腍滑,配上蜜桃,份量好足,醒胃非常。「台式炆海班」足一斤重,海班由炸粉包面,肉質嫩滑,味道鹹鮮透出甘甜。「薑汁湯圓」飯後當然要來過甜品時間才美滿啦!湯水清潤夠薑,湯圓圓渾,內有濃濃的麻蓉在內,綿密柔軟,輕盈得來好吃又夠飽肚!「圓山台灣料理」位處尖沙咀金巴利道,地點方便,食物水準頗佳;飯前和吃完都可以逛商場,真的是可再重臨的食肆!
下午去了尖沙咀區逛街,傍晚時分在「圓山台灣料理」吃飯。

「台式肉燥扒茄子」
茄子舖上台式肉燥,蒸得頗入味,用來送飯一流,不會過咸!
「溫室南瓜炒蜆肉」
「蜜桃咕嚕黑豚肉」
「台式炆海班」
足一斤重,海班由炸粉包面,肉質嫩滑,味道鹹鮮透出甘甜。
「薑汁湯圓」
2018-03-23 59 浏览
是晚與父親到尖沙咀晚飯,父親最愛吃中菜,於是在之前吃過而覺得不錯的圓山訂了座。幸好訂了座,餐廳全場爆滿。菜色選擇頗多,套餐看來頗抵食,328有四道菜,看看鄰座點的菜的份量,亦很大碟,相信四道菜的套餐可供三位用。另外亦有多款推廣菜色,讓我們選了好一陣子。最後我們決定散點,我們點了胡椒焗蝦和翡翠夏果安格斯。本想點杯配合場景的台灣啤酒,可惜台灣啤酒是晚售罄,我們改點了青島,值得一讚是餐廳奉上冰過的啤酒杯,非常貼心。胡椒焗蝦真的令我們十分驚喜!蝦一共有八隻,每只都是足料中蝦的尺碼,而且焗得非常乾身,胡椒味非常香濃惹味,我其中的一只蝦還有蝦膏呢 幸好我們點了啤酒,這味胡椒焗蝦配啤酒真的是一絕!翡翠夏果安格斯的安格斯牛仔粒和夏威夷果仁份量十足,$148確是物有所值。夏威夷果仁能保持鬆脆,牛仔粒夠稔夠入味,整體來說很不錯,惟獨西芹看來不太新鮮,不過我本身不吃西芹,所以對我沒有影響難怪可以屹立多年依然這麼多捧場客。

幸好我們點了啤酒,這味胡椒焗蝦配啤酒真的是一絕!

難怪可以屹立多年依然這麼多捧場客。
2018-03-06
  • 胡椒焗中蝦
2018-03-21 47 浏览
已經有一段好長的時間沒有到台灣旅行啦,有時會突然掛住台灣的美食呢,於是這次的朋友聚會在決定要嘗一嘗台灣料理啦!圓山料理在美麗華廣場隔離,地點十分方便,行完街之後就最適合去開飯啦!他們除了主打台灣菜式外,還有不少小炒選擇呢!如果多人一起飯聚的話,還可以選擇套餐呢!溫室南瓜炒蜆肉🎃南瓜十分清甜,蜆肉醃得剛剛好,十分惹味而且蜆肉也十分肥美!用上蜆肉作菜很有台式味道之感覺!台南肉燥扒茄子🍆肉燥充滿咸香味,與白飯伴在一起吃,真的是送飯良伴!而且茄子吸引了肉燥的精華外也十分嫩滑呢!台式炆海斑🐟友人喜歡吃魚,所以便點了這個炆海斑!比我們預期有驚喜,海斑新鮮炸起,粉醬既薄又香脆,而且又保持肉質嫩滑!與涼瓜炆在一起,混合了淡淡的甘香味,一點也沒有苦澀的感覺!流沙奶皇包🤤食飯一定唔可以唔食甜點呢!我們滿分期待的流沙奶黃包!一撕開奶皇包就立刻湧出汁液了!奶皇流沙中混入了咸蛋皇,中和了甜味變得更有咸香,一滴也不能浪費呢!台灣料理的小店在香港很容易搵到,但要搵一間台灣小炒為主打的台式料理就較為小了!地方方便舒適,價錢合理,沒有時間去台灣當地旅行的話,可到圓山嘗一嘗呢!😂😂

他們除了主打台灣菜式外,還有不少小炒選擇呢!

如果多人一起飯聚的話,還可以選擇套餐呢!

溫室南瓜炒蜆肉🎃

台南肉燥扒茄子🍆
台式炆海斑🐟

流沙奶皇包🤤
食飯一定唔可以唔食甜點呢!我們滿分期待的流沙奶黃包!