2018-12-19 990 浏览
It’s getting colder and colder this season and I realised there’s one winter staple that I haven’t had this year - that being the Lamb Pot.I came to this restaurant expecting to order some Taiwanese food, but after seeing the enormous variety of choices here, I decided on ordering the Lamb Pot and the Brine Duck.— Brine Duck ($85) —We ordered a small portion of brine duck, which actually has quite a lot of pieces. This is served cold and the duck is subsequently harder in texture. It is infused

— Brine Duck ($85) —
We ordered a small portion of brine duck, which actually has quite a lot of pieces. This is served cold and the duck is subsequently harder in texture. It is infused in brine, making it a savoury and mouthwatering dish.

— Lamb Pot ($358) —
This came in a huge portion, particularly when there’s only two of us. The soup is very flavourful and had a lot of other ingredients in it too, including bamboo, tofu skin etc. The Lamb portion was very generous too and I especially loved the pieces with soft, yet bouncy skin. The Lamb is infused with flavour by the soup and tastes delicious served hot. This also comes with a plate of vegetables, creating a well rounded balance of nutrients.

And who can forget to order rice to go along with it

All in all, both of the dishes that night was splendid and I loved it so much, I ended up coming again a few days later with more friends and family!

2018-12-13
2018-12-18 100 浏览
今日放假~決定同爸爸一齊出去尖沙咀睇戲~睇戲之前因為好耐冇飲過茶啦~而爸爸又提起之前同事係附近食過又大推呢間圓山台灣料理~所以我哋兩個就決定睇戲前飲番餐茶先~個餐牌都幾多點心同小菜簡啊! 有選擇困難症既我將落單既決定交哂比爸爸負責XDD我地兩個冇食早餐~所以都叫左唔少野食XD~叫咗圓山招牌炒飯~個飯炒得好香!啲飯炒到一粒粒!入面配料都幾足料~有蝦有帶子粒有叉燒有蔥~幾夠鑊氣~上枱熱辣辣好好食~仲有懷舊水晶鮮蝦餃~平時出面啲酒樓都係得四粒蝦餃、甚至有D衰啲嘅只係得三粒!!!但係!!呢度竟然有五粒呀!!我地見到都嘩左出黎!而且粒粒都皮薄餡又夠大!又晶瑩剔透!!好食!紅油炒手~爸爸好鍾意呢個紅油炒手呀,因為唔會一味得個辣字,個皮又夠薄,一口一粒炒手,非常之惹味,所以佢好快就自己一個人食曬成碟~另外仲有招牌極品流沙包,呢個流沙包真係不得了! 流沙非常之咁香濃,我未食過一個流沙包個蛋黃味係咁重!睇得出真材實料,太感動既我決定唔理卡路里~自己一個人食咗兩個流沙包~嘩哈哈哈!!仲叫咗台式炆豬手、台式小籠包同生拆鮮蝦腸粉~小籠包上枱熱辣辣~皮薄餡料又足~冇乜嘢可以挑剔~爸爸就好鍾意個豬手炆得入味又夠淋

我地兩個冇食早餐~所以都叫左唔少野食XD~

仲叫咗台式炆豬手、台式小籠包同生拆鮮蝦腸粉~

小籠包上枱熱辣辣~皮薄餡料又足~冇乜嘢可以挑剔~

爸爸就好鍾意個豬手炆得入味又夠淋~又唔會淨係得肥膏WO~佢又係自己一個人食咗大半碟囉留番好少畀我T.T

個鮮蝦腸粉都好正呀!好耐未食過D腸粉皮係咁薄架啦!可以好清楚睇到入面大大粒既蝦!!重要佢每一塊腸粉入面都有一隻完整既蝦係度! 落足料抵讚!

店員親切,手腳又快,又會好主動加水,一舉手即刻有人主動回應,又坐得舒服,下次黎尖沙咀又想喝茶既一定會再過黎XD
2018-12-09
2018-12-17 101 浏览
朋友今晚話想食中菜,行完街見到呢間台灣料理,被餐牌吸引,就入去試下。上到去坐無虛席,平日夜晚都咁多人就知無入錯黎。環境係典型嘅酒樓,對於食開西餐嘅我地無疑帶黎新鮮感。話明係台灣菜,想食返台灣菜式,我地揀左鹽水雞拼雞蛋餅做前菜,雞皮薄呈金黃色,好新鮮,唔太濃味,而蛋餅係普通雞蛋切片咁,幾特別。另外試左蚝仔煎,幾好味。蒜片黃花,香脆魚肉加甜酸汁撈飯夠哂開胃。三杯雞,吱吱喳喳香氣撲鼻。花雕醉雞鍋,酒味濃,好在飲完無醉,醉雞好入味。最後食返個懷舊馬拉糕做甜品~

另外試左蚝仔煎,幾好味。

蒜片黃花,香脆魚肉加甜酸汁撈飯夠哂開胃。

三杯雞,吱吱喳喳香氣撲鼻。

花雕醉雞鍋,酒味濃,好在飲完無醉,醉雞好入味。

最後食返個懷舊馬拉糕做甜品~
2018-12-17 83 浏览
台灣嘅古早味係尖沙咀都搵到,唔好睇佢酒樓般嘅格局,菜式都係好台味!台灣花雕醉雞窩 - 估唔到咁大煲呀~~一碗熱辣辣雞湯飲落好舒服,味道剛剛好蒜片黃花 - 做法有D似松鼠魚,但呢個個醬汁更加有層次,醋香濃郁,炸得好香脆台式雙拼 - 醉雞滷得好入味蚵仔煎 - 呢隻唔會好似平時其他食店落好多粉漿,鍾意佢比較乾身,啖啖都食到蚵仔三杯雞 - 好正宗GE三杯雞,米酒味道好香濃,肉質都夠彈牙,有水準馬拉糕 - 好鬆軟呀!!!!仲有陣陣GE鹹蛋香味,如果唔係太飽真係想再叫多一次呀

台式雙拼 - 醉雞滷得好入味
2018-12-15 94 浏览
位於尖沙咀幾多年下既台灣餐廳 又比小編驚喜喎 服務態度一流 主動埋黎落order 有傾有講佢哋就係一個套餐咁嗌 平至200幾 貴則600幾蚊 價錢相當便宜 叫得招牌極品流沙包 係名副其實呀下 一撅就有好豐富既蛋黃汁流出黎 對面既朋友仔更加爆汁爆到整污糟左件衫 哈哈😄皮蛋同肉鬆 係危險配搭⚠️ 因爲一旦皮蛋酸過頭 就難食到一個點 不過慶幸呢就冇事喎 份量十足 皮蛋肉鬆一鹹一甜 互相平衡大家既味道 令到味道均勻 而且口感非常鬆脆 棗茸糕 呢個強烈推薦 堅有紅棗味 煙韌👌鹽酥雞 不油不鹹 雖然係偏淋左d 但粉漿不多食得出有雞味 有台式風味滷大腸 滷汁偏甜身 不過勝在滷汁好入味 食每條大腸都有好香既滷水金銀蛋浸時蔬 真係好強調佢超足料 皮蛋加上鹹蛋 十分好食海鮮炒飯🦞 擺上枱 都被佢個份量嚇親 飯粒分明 帶子 蝦 等等原隻上碟 爆豐富的🥳順帶一提 呢個餐有附送湯水 糖水 湯水果然足料 係清甜既 但係夥計可能太忙既關係 漏左個糖水 有點兒可惜😅
棗茸糕 呢個強烈推薦 堅有紅棗味 煙韌👌
金銀蛋浸時蔬 真係好強調佢超足料 皮蛋加上鹹蛋 十分好食
  • 極品流沙包
  • 皮蛋肉鬆豆腐
2018-12-14 69 浏览
聖誕無得去旅行,唯有同阿媽去多點飲飲食食。懷念台灣種種,見到呢間圓山台灣料理,忍唔住衝入去。 入到去好似中式酒樓咁,好大。 有個好抵既自選套餐,不過好可惜我媽最想試既野呢度無,只好散叫。 自選拼盤,蛋黃小卷同鹽水鴨, 蛋黃小卷外層係魷魚圈,好彈牙,蛋黃咸香足,好岩送飯。 鹽水鴨好有台灣味道,夠晒咸,肉又唔會過鞋。 我最愛既肉躁飯,平時去台灣一個人食到幾碗。今晚呢一碗食到想喊,滿滿台灣味,肥瘦肉適中,係正宗台灣肉躁,香港好難食到。 台南擔仔麵,麵彈牙爽口。 三杯小卷,又甜又香,勁入味,送飯一流,香港好小食到呢個菜。 花碉乳鴿,好小食到冷乳鴿,感覺好新奇,好重酒香,鴿皮又滑。呢度雖然好似好高級咁, 但價錢唔算太貴,但服務就好好,環境舒服,坐都好寬敞。
入到去好似中式酒樓咁,好大。

台南擔仔麵,麵彈牙爽口。

三杯小卷,又甜又香,勁入味,送飯一流,香港好小食到呢個菜。

花碉乳鴿,好小食到冷乳鴿,感覺好新奇,好重酒香,鴿皮又滑。

• 肉燥飯
2018-12-11 69 浏览
喺尖沙咀我自己嘅餐廳 list𥚃面, 圓山係其中一間, 位置舒適闊落, 服務好, 最重要係食物質素好, 今日同朋友傾公事, 於是揀左佢地個午市商務套餐, 點心任選兩款(或)涼菜小食一款,精美小菜任選兩款, 老火靚湯, 肉燥飯或擔仔麵, 甜品, 抵食之餘又唔駛自己傷腦筋水晶鮮蝦餃🍤🍤真係皮簿餡靚, 蝦餃皮薄而煙韌, 蝦甜爽脆台式小籠包皮嘅質感軟滑, 唔會太厚, 內𥚃包住湯汁, 肉餡有咬口蠔油生腸😋😋呢個涼菜小食係另外加錢嘅, 因為朋友好鍾意食, 生腸好爽口, 一邊傾計一邊食就最適合啦三杯雞👍🏼👍🏼上枱傳來麻油, 酒嘅香味, 雞肉略煎過, 將肉汁鎖住, 鹹甜香嘅醬汁, 令你忍唔住食多幾啖飯豆辦鮮魚🐟🐟一樣係好好配飯嘅餸, 魚肉鮮而滑, 唔會太多骨, 用豆辦煮, 非常惹味, 豆腐好滑, 食落去有麻婆豆腐嘅感覺肉燥飯🍚🍚肉燥不油膩, 鹹中帶甜嘅滷汁, 好似飛左去台灣食一樣咁好味

水晶鮮蝦餃🍤🍤
真係皮簿餡靚, 蝦餃皮薄而煙韌, 蝦甜爽脆

台式小籠包
皮嘅質感軟滑, 唔會太厚, 內𥚃包住湯汁, 肉餡有咬口

蠔油生腸😋😋

三杯雞👍🏼👍🏼

豆辦鮮魚🐟🐟

肉燥飯🍚🍚
肉燥不油膩, 鹹中帶甜嘅滷汁, 好似飛左去台灣食一樣咁好味

2018-12-05 120 浏览
打電話去訂座,竟被告知必須一個半小時內交臺,excuse me?我還是第一次聽到有這種要求的。心想算吧,既然別人評價不錯,而且從價格檔位看也不算低檔,還是來試試。結果雙人桌在角落,還被其他大桌客人擋在裡面,出入都有困難,服務生也基本不管我們這桌,空碟半天不收,茶水都還得自己去加自己去倒。涼拌海蜇帶沙,吃得讓人非常不爽。老火湯實在普通得和大快樂的湯一樣。法國長豆炒雙蚌簡直就是……咸得厲害,長豆軟趴趴,雙蚌也不新鮮。三杯雞還不錯,就是有點重口。那麼多菜也就只有28一碗的肉燥飯最好吃。從一開頭的一個半小時交臺,給客人非常大的心理壓力,造成用餐過程極度不愉快,加上環境實在太差了。試問我給這個檔位的錢,享受到的服務和菜品還不如大排檔,這不是中伏是什麼

三杯雞還不錯,就是有點重口。

那麼多菜也就只有28一碗的肉燥飯最好吃。

套餐+蚵仔煎
2018-12-05 91 浏览
呢間台灣料理之前經過好多次,今次終於有機會試下佢既下午茶!下午茶$55一份, 包一款粥粉麵飯及兩款點心, 我地點左兩份下午茶餐!間餐廳都幾新淨企理~台南擔仔麵個湯同肉碎都好香, 但油左d台式肉燥飯肉燥味道好好, 雖然有少許肥肉, 但拌飯後一點不覺肥膩~四款點心都算唔錯!巧工鮮豬潤腸粉腸粉好滑, 豬滑爽口~招牌極品流沙包唔係一般水旺旺既流沙, 餡料好有質感, 蛋黃味好香.金網肉汁沾鍋貼皮厚左d, 但欣賞佢個金網!台式小籠包正常水準, 皮算薄, 多肉汁~鐵觀音(茶位每位$7),平時對茶無講究, 但呢度既茶飲落醇香, 絕對唔係一般酒樓貨色, 意外驚喜!整體味道唔錯, 份量好足夠, 係尖沙咀真係好難揾到咁抵食既下午茶!
呢間台灣料理之前經過好多次,
今次終於有機會試下佢既下午茶!

下午茶$55一份, 包一款粥粉麵飯及兩款點心,
我地點左兩份下午茶餐!

間餐廳都幾新淨企理~

台南擔仔麵
個湯同肉碎都好香, 但油左d

台式肉燥飯
肉燥味道好好, 雖然有少許肥肉, 但拌飯後一點不覺肥膩~

四款點心都算唔錯!
巧工鮮豬潤腸粉
腸粉好滑, 豬滑爽口~

招牌極品流沙包
唔係一般水旺旺既流沙, 餡料好有質感, 蛋黃味好香.

金網肉汁沾鍋貼
皮厚左d, 但欣賞佢個金網!

台式小籠包
正常水準, 皮算薄, 多肉汁~

鐵觀音(茶位每位$7),平時對茶無講究,
但呢度既茶飲落醇香, 絕對唔係一般酒樓貨色, 意外驚喜!

整體味道唔錯, 份量好足夠,
係尖沙咀真係好難揾到咁抵食既下午茶!
2018-11-30 96 浏览
離台灣之旅仲有一個月有多, 已經急不及待先嚐台灣菜。今日一行四人, 難得個個都鐘意食皮蛋, 就先點一道皮蛋鬆。皮蛋鬆$75配搭簡單, 但用料並不馬夫, 溏心皮蛋濃滑無比, 令人著迷, 伴上凍豆腐同魚鬆, 口感再度提升。美中不足係凍豆腐比例上較少, 如果可以增倍就完美啦。蚵仔煎$88蠔餅煎得乾身, 唔會油淋淋, 啖啖都係肥美蠔肉同爽甜蔥粒, 係每次嘅必點之選。炒新竹米粉$108米粉十分幼細, 要炒到軟硬適中都幾考功夫㗎, 呢碟就合格有餘!米粉柔軟得嚟有咬口, 油份同調味都控制得宜。台式炒聖子皇$228蟶子炒得恰到好處, 肉質爽口又嫩滑, 最緊要係洗得乾淨, 完全無沙。椰香棗蓉糕$38棗蓉糕煙韌軟糯, 係我喜愛嘅口感。
離台灣之旅仲有一個月有多, 已經急不及待先嚐台灣菜。

今日一行四人, 難得個個都鐘意食皮蛋, 就先點一道皮蛋鬆。
皮蛋鬆 $75

皮蛋鬆$75

蚵仔煎$88

炒新竹米粉 $108

炒新竹米粉$108

台式炒聖子皇$228

椰香棗蓉糕$38
棗蓉糕煙韌軟糯, 係我喜愛嘅口感。
茶芥$16/位
皮蛋鬆 $75
炒新竹米粉 $108
茶芥$16/位
2018-11-29 211 浏览
今晚選擇圓山台灣料理,因為想食中菜,但又想食得有特式啲,台灣菜就啱咁口味。星期日的晚餐較多熱鬧。蚵仔煎 $88每次必點蚵仔煎。煎到金黃色的蚵仔煎好吸引,蚵仔鮮甜嫩滑,滿滿的蔥花增添香氣,蛋味香濃。三杯雞 $138三杯係指米酒、麻油及醬油。醬汁鹹中帶甜,雞塊烹煮後肉質仍保持嫩滑而入味,配上大量煸乾的薑絲、蒜頭及九層塔,酒香四溢。不愧為台菜之王!皮蛋肉鬆豆腐 $75金黃的溏心皮蛋,富豆香的豆腐,咸香的肉鬆,加少少醬油膏,簡單美味涼拌菜。韭菜松花炒 $80清香的韭菜炒皮蛋,沒有唯和感,炒香的松子仁香味四溢,為小炒增加口感,有種叫人忍不住一直吃下去的誘惑。台式炒蟶子皇 $228蟶子的鮮甜肥美,口感爽口,九層塔更能帶出蟶子肉嘅味道,充滿台式風味!鹽酥雞 $88鹽酥雞熱辣辣上枱,外邊脆卜卜,咬落去肉質好嫩滑,味道也不會太咸及太油膩。椰香棗蓉糕 $38棗蓉糕即叫即蒸,質感煙韌有彈性,充滿棗香。
蚵仔煎

台式炒蟶子皇 $228

鹽酥雞 $88
椰香棗蓉糕

椰香棗蓉糕 $38
棗蓉糕即叫即蒸,質感煙韌有彈性,充滿棗香。
蚵仔煎
皮蛋肉鬆豆腐
韭菜松花炒
台式炒蟶子皇
椰香棗蓉糕
2018-11-27 100 浏览
今日難得成家人一齊出動去尖沙咀,之後係附近揀左呢間圓山臺灣餐廳食晚飯!先泥個台式鴨舌,醃製到好惹味!香辣十足!蜜桃咕嚕黑豚肉酸酸甜甜,炸起脆卜卜!好吃蚵仔煎超掂!好多蠔仔,旦醬夠脆。加上蔥花一齊增加左香味!蝦皇大白菜,菜夠哂淋!蝦都有6大隻,鮮甜!辣子雞丁睇佢以為會好辣,點知原來唔辣,連小朋友都食到😂岩哂!雞丁雖然細細粒,但粒粒都係肉咁滯!而且夠味又可口!沙碢石燒田雞好正,大大煲田雞又多,肉又多又嫩,妹妹超鐘意食!圓山招牌炒飯我好鐘意!醬油炒成夠哂火喉!有蝦粒菜粒旦炒成!味道夠香濃!岩哂我胃口!一至四都可以揀呢個自選餐,價錢超大眾又實惠!呢到既食物超好多樣化多選擇!食物賣相又吸引!味道一流,份量亦足!估不到係尖沙咀洛士佛台呢個旅遊區都有驚喜!下次要再追食!
先泥個台式鴨舌,醃製到好惹味!香辣十足!
蜜桃咕嚕黑豚肉酸酸甜甜,炸起脆卜卜!好吃
蚵仔煎超掂!好多蠔仔,旦醬夠脆。加上蔥花一齊增加左香味!
蝦皇大白菜,菜夠哂淋!蝦都有6大隻,鮮甜!
一至四都可以揀呢個自選餐,價錢超大眾又實惠!
2018-11-19
今日約咗阿姨放工食飯,之前聽世伯講經常去呢間餐廳,所以就一早打去訂咗位。餐廳標榜台灣料理,打開餐牌,其實也有很多其他菜式很吸引,不過兩個女人仔, 叫太多都食唔晒,所以就要左個鹽酥雞,台式冰鎮骨,炒A菜,秘製糖番薯,少不得要肉操飯。呢度嘅侍應服務態度好好,地方又乾淨光猛,好適合傾計,首先我哋一嚟就開咗茶,當我地食甜品嘅時候又會主動幫我地換過晒啲碟。鹽酥雞一上枱,最頂個粒特登切開一半,我估佢係比你知道入邊熟咗,咬入去好滑,出邊又波波趣,唔錯。台式冰鎮骨,出邊晶凝通透,咬入去亦都好滑,而且好入味。肉操飯,初頭見到面得咁少配料,心想大事不妙,但係我將佢徹底攪拌後,其實整碗飯都分配得剛剛好。啖啖都有肉操及油脂包住。炒a菜,好爽口,好似返咗台灣咁,如果諗唔到食咩菜,炒A菜係最好嘅選擇。我最鍾意嘅係秘製糖番薯,成舊番薯好甜,不是加工嘅甜味,而且好細膩嘅口感,唔會有渣。以為會飽肚食唔落,結果我哋清晒。隔離枱有好多人開酒飲,我估佢哋係常客。下次有機會,再叫世伯同阿姨一齊上去食。

台式冰鎮骨,出邊晶凝通透,咬入去亦都好滑,而且好入味。

2018-11-23 109 浏览
今日一家大細黎左呢間主打臺灣小菜既餐廳食飯,入到去全店滿坐,好彩我一早book左位我地一共點左8款小菜台式鴨舌:我自己唔食鴨舌,但家人都話味道唔錯沙碢石燒田雞煲:食落辣辣地,田雞肉嫩,正蜜桃咕嚕黑豚肉:酸酸甜甜,鑊氣足,大家都食唔停口霸王辣子雞:辣味夠,雞炸得剛好,唔會好乾身,不錯鹽酥雞:皮脆肉嫩,熱辣辣蚵仔煎:煎到有脆邊,我最愛了,好味蝦皇大白菜:重點竟然係d菜,好甜好甜當然蝦都唔錯,夠哂大隻,好好肉水煮桂花魚:水煮魚要趁熱食先好味,一黎到我地就主攻佢了,魚肉好滑,好入味柚子檸檬蜜:酸酸甜甜,好飲總結:呢到既小菜鑊氣足,味道好,一定會再同家人再來幫襯

我地一共點左8款小菜

台式鴨舌:
我自己唔食鴨舌,但家人都話味道唔錯

沙碢石燒田雞煲
食落辣辣地,田雞肉嫩,正

蜜桃咕嚕黑豚肉:
酸酸甜甜,鑊氣足,大家都食唔停口

霸王辣子雞:
辣味夠,雞炸得剛好,唔會好乾身,不錯

鹽酥雞:
皮脆肉嫩,熱辣辣

蚵仔煎:
煎到有脆邊,我最愛了,好味

蝦皇大白菜:
重點竟然係d菜,好甜好甜
當然蝦都唔錯,夠哂大隻,好好肉

水煮桂花魚:
水煮魚要趁熱食先好味,一黎到我地就主攻佢了
,魚肉好滑,好入味

柚子檸檬蜜:
酸酸甜甜,好飲

總結:呢到既小菜鑊氣足,味道好,一定會再同家人再來幫襯
2018-11-18
2018-11-21 121 浏览
這是第二次來了, 也是晚餐的時間, 還是沒有機會試到它的點心。今次和上次一樣選擇了4道菜的套餐, 不過有點小可惜是已經加了價呀! 鹽酥雞 雞肉的質感嫩滑, 炸皮很薄, 也很有鹽酥味道, 整體味道吃下去也不會感覺油膩。 屏東小炒皇這碟小炒皇材料有韮菜花, 芹菜, 蔥, 蝦乾, 炸魚乾, 魷魚及鹹肉。韮菜的口感爽口, 魚乾和蝦乾都十分香脆, 令我吃個不停。 台灣滷肉 上次試了滷肉飯, 覺得滷肉十分不錯。所以今次也決定回味一下。除了滷肉外, 還有數件五香豆腐, 吸收了肉汁的豆腐很惹味。今次的滷肉也炆得很夠味, 肥膏的部分也是入口即溶, 把肥膏拌勻在飯中, 使飯充滿了油香的味道, 吃下去有一種暖和的感覺呢! 溫室南瓜炒鮮鮑 (套餐+$188) 這碟菜式是用黑醋來烹調的, 酸酸的黑醋加上甜甜的南瓜, 吃再多也不會覺得膩。鮑魚口感很彈牙, 配上黑醋的味道也沒有違和感,若南瓜煮得軟腍些會更佳。今次的食物水準都保持不錯, 一定會再光顧!

屏東小炒皇

韮菜的口感爽口, 魚乾和蝦乾都十分香脆, 令我吃個不停。

台灣滷肉

上次試了滷肉飯, 覺得滷肉十分不錯。

溫室南瓜炒鮮鮑 (套餐+$188)

今次的食物水準都保持不錯, 一定會再光顧!
溫室南瓜炒鮮鮑
溫室南瓜炒鮮鮑