2019-03-07 50 浏览
上星期難得跟朋友同時放假,當然要去飲茶聊天,朋友們返工太忙沒時間去旅行,有點懷念台灣菜,所以他們選了尖沙咀台灣料理。拼盤點了鹽水鴨和鴨舌拼盤可自行選擇款式,鹽水鴨不會過鹹,肉質實在,麻辣鴨舌,味道相當惹味。招牌極品流沙包不得不點的點心,件件流沙燙口,整個口感也綿綿地。蚵仔煎與台灣的有點不同,比較乾身,吃起來不會帶黏口的口感,蠔仔份量蠻多的。台式炒新竹米粉很喜歡台灣的米粉,條條較幼身,配料十分豐富,色香味俱全。即撞木桶豆腐花份量十分多,一桶最少有5-6人份量,因應自己喜好加黃糖和糖漿,豆腐香滑無比。

拼盤點了鹽水鴨和鴨舌

招牌極品流沙包
不得不點的點心,件件流沙燙口,整個口感也綿綿地。

蚵仔煎

台式炒新竹米粉
很喜歡台灣的米粉,條條較幼身,配料十分豐富,色香味俱全。

2019-03-05 74 浏览
食台菜@圓山台灣料理 尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈1及2樓 每次去尖沙咀飲野行去佛士都見到,都幫襯過幾次,因為朋友想食台灣菜又想坐得寫意舒服,就選了這間餐廳,因店內格局像中式酒樓,服務也較好。青瓜冷盤,是每台一入坐都會先端上的自選4道菜 $388 晚市小菜其實是中台混合, 蛋黃肉,肉餅富肉汁,伴上甘香鹹蛋黃,大大碟很下飯哦!有肉當然要有菜,開陽高山菜,炒返碟菜健康健康。蚵仔煎是台灣夜市有的,當然要吃一下啦,邊位脆其餘柔軟,有蠔仔肉同蔥,滿香口。咕嚕黑豚肉,酸甜開胃無人不喜歡。菜芥$16一位,連加一後每人都只是食左二百多元優勝地方是菜式多,其實不止台灣廣東菜,更有辣的四川菜,可謂一間店就食到中國多處美食。
食台菜@圓山台灣料理

尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈1及2樓

青瓜冷盤,是每台一入坐都會先端上的

自選4道菜 $388

有肉當然要有菜,開陽高山菜,炒返碟菜健康健康。

咕嚕黑豚肉,酸甜開胃無人不喜歡。

菜芥$16一位,連加一後每人都只是食左二百多元

2019-03-05 62 浏览
晚市精選四人C餐一家四口勁貪心,叫左$998(加一)四人餐🤣🤣小菜款式實在太豐富,叫呢個餐就方便我哋呢啲有選擇困難症嘅人☺️☺️1️⃣麻油雞湯(半隻)🥰🥰🥰飲第一啖就已經知道係正嘢🤣🤣一定要飲幾碗,不得了2️⃣溫室南瓜🎃炒鮮鮑 呢度最少兩隻鮑魚,佢每隻鮑魚切左四片,好鮮味煙韌,同個醬汁好夾🤤個南瓜出邊係應該有層焦糖?但係一啲都唔會過甜,我覺得似食緊番薯,好味好味☺️3️⃣台式涼瓜炆沙巴龍躉 平時食開清蒸,今次試吓台式啦!😆好鍾意佢嘅涼瓜,唔係落咗好多糖,嗰種甘甜慢慢滲出☺️☺️條沙巴龍躉外脆內軟,雖然佢係炸嘅,但係都食得出佢係新鮮魚,好味道!4️⃣翡翠松子蝦仁 🍤西芹夠爽脆,蝦仁夠彈牙,有好多松子啊😋成個菜式嘅調味好啱口味5️⃣三拼(生腸、鴨舌、海蜇) 生腸有𡁻口😝😝鴨舌好大嚿,如果再辣啲就更好!海蜇個調味幾特別!6️⃣樟茶鴨(半隻) 唔會太肥嘅鴨肉,夾住個小饅頭黎食,好似刈包咁食,又係另一種食法☺️好奇上網查左,俾啲補充資料大家🤣🤣🤣:樟茶鴨係在炭上撒上樟木碎和茶葉慢煙燻嘅鴨7️⃣台灣炒A菜蒜蓉炒油麥菜,中規中矩,正正常常啦😝8️⃣另外仲有台式肉燥飯、台式擔仔麵各兩碗。呢度任坐唔嬲,侍應都好友善,適合一家人嚟食飯😆😆
晚市精選四人C餐

1️⃣麻油雞湯(半隻)
🥰🥰🥰飲第一啖就已經知道係正嘢🤣🤣一定要飲幾碗,不得了

2️⃣溫室南瓜🎃炒鮮鮑

3️⃣台式涼瓜炆沙巴龍躉

4️⃣翡翠松子蝦仁 🍤

5️⃣三拼(生腸、鴨舌、海蜇)

6️⃣樟茶鴨(半隻)

7️⃣台灣炒A菜
蒜蓉炒油麥菜,中規中矩,正正常常啦😝

8️⃣另外仲有台式肉燥飯、台式擔仔麵各兩碗。

呢度任坐唔嬲,侍應都好友善,適合一家人嚟食飯😆😆
2019-03-04
  • 台式涼瓜炆沙巴龍躉
  • 溫室南瓜炒鮮鮑
2019-03-05 63 浏览
來跟家中長輩聚餐, 選了這間餐廳, 格局像酒樓, 圓桌方便聊天。這裡的海鮮價錢較高, 但又不是每個人都吃海鮮, 所以我們其中就叫了一個龍蝦鮑魚二人餐, 再配搭其他食物。套餐裡我最欣賞這個老火湯, 蟲草花煲雞還有少許藥材味道, 熱辣辣又非常濃郁, 將精華都迫出來了, 很好喝又營養。不喜歡吃飯的我, 對這個擔仔麵有興趣, 麵條幼幼的, 添上一些肉燥, 甚有台灣地道擔仔麵的味道。南非鮑魚拼鹽水鴨是一道冷盤, 鴨肉嫩而細緻, 配酸汁食, 份外滋味, 鮑魚也新鮮又爽彈, 已添上適當的醬汁, 切成一片片, 吃得方便。這裡的「醉」系列菜式不少, 這是比較少吃到的台灣花雕開邊蒸龍蝦, 龍蝦肉開成小件, 方便分享, 肉質雪白爽口, 然而花雕的酒味有點強, 有點搶去龍蝦的鮮味。台灣炒A菜, 份量真不少, 二人吃的話可能吃不完, 用蒜蓉炒得透透, 幾香。這裡的糖水十分好吃, 今晚是紫米露, 足料, 夠味, 甜度剛好。跟長輩吃飯, 最重要坐得舒服, 食物又有質素, 來這裡吃是不錯的選擇。

2019-03-04 36 浏览
之前經過諾士佛台見到一間台灣料理有啲想試,今日終於嚟咗試啦!原來佢係一間酒樓嚟㗎,佢既特點就係賣一啲台式做法嘅小菜。叫咗幾味餸,其實都好似屋企既家常便飯未嗌餸之前佢俾咗一個蒜蓉青瓜我哋食,正!1.前菜叫咗個台式三拼:生腸好脆;海蜇酸酸甜甜帶點辣;麻辣鴨舌,唔會話好辣。唔食得辣嘅人都可以食到。2.溫室南瓜鮮鮑鮑魚好入味,而且好容易咬開;南瓜鹹鹹地,唔知點解食落有啲紫菜味,我好鍾意個南瓜🎃!3.滷肉飯碗飯好大兜,啲肉夠肥,正呀仲有個汁撈飯!但係個飯比起喺台灣食嘅淡d4.沙巴龍躉做法係用台式涼瓜炆,外皮炸得好香脆,魚嘅肉質嫩滑,都幾唔錯!5. 台南擔仔麵本身諗住呢個面應該會好濃,點知又唔會喎!今日真係滿載而歸,好飽啊!
叫咗幾味餸,其實都好似屋企既家常便飯

未嗌餸之前佢俾咗一個蒜蓉青瓜我哋食,正!

2.溫室南瓜鮮鮑

3.滷肉飯

4.沙巴龍躉

5. 台南擔仔麵
本身諗住呢個面應該會好濃,點知又唔會喎!

今日真係滿載而歸,好飽啊!
2019-03-04 65 浏览
之前經過尖沙咀美麗華廣場個邊,見到有間食點心唔錯咁,同朋友lunch 上左去食,上到去好多人下播!等左一陣就有位啦!開左壺香片茶,我地一行4人費事唸,就叫個午市商務4人套餐$498,包括足火靚料靚湯:有蓮藕,髮菜,豬肉,蠔仔,足晒料老火靚湯,湯水好甜,我飲左2碗;而點心任款3款:水晶鮮蝦餃、台式小籠包, 野生菌素餃;精美小菜任選3款:金銀蛋浸油麥菜, 脆皮大腸, 鹽酥脆豆腐同炒麵飯任選一款:台灣海鮮炒飯!點心即叫即蒸熱辣辣好正!水晶鮮蝦餃有5粒,蝦就唔太大隻,但個皮好簿好Q彈;台式小籠包皮就厚左少少,好多肉汁好juicy,點埋少許醋更好味,而野生素菜餃裡面好多野菌,岩晒素食人士享用!而小菜都好豐盛,我地選左金銀蛋浸油麥菜,油麥菜十分清甜,食得健康!而脆皮大腸皮都很香脆,不過就un 左些少,有咬感!而鹽酥脆豆腐就十分驚喜!皮脆內嫩,豆腐肉好香滑,熱辣辣食冇得彈!😋😋 而最後就黎埋個台灣海鮮飯,飯粒炒得好乾身,有蝦肉帶子肉,味道適中不太咸。超抵食,唔怪之得咁多人黎食啦!😋😌+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
台式小籠包
野生菌素餃
脆皮炸大腸
2019-03-04 104 浏览
第一次黎尖沙咀圓山台灣料理,食物質素好,難怪人客超多。蘿蔔千絲酥(大),大大隻,剛出爐,裡面有好多餡,外面個皮好鬆化。蠔油生腸 $70,生腸爽口,但無乜味,配上蠔油剛好提升了味道。秘製酒香豬潤燒賣(特),朋友喜歡吃豬潤,見到呢個點心已經話要吃,豬潤超大塊,好淋,好好味,太邪惡,不敢多吃,另外燒賣有超濃超香的酒味,好特別,不錯不錯。懷舊水晶鮮蝦餃(特),燒賣蝦餃是飲茶必叫點心,呢到蝦餃相對細隻,可能因為咁有五隻蝦餃,皮薄好味。即撞木桶豆腐花 $68,份量超多,有成六碗,豆腐花超熱超滑,賣相同味道都一流。
第一次黎尖沙咀圓山台灣料理,食物質素好,難怪人客超多。

蘿蔔千絲酥(大)

蠔油生腸

秘製酒香豬潤燒賣(特)

懷舊水晶鮮蝦餃(特)

2019-03-03
午餐
蘿蔔千絲酥(大)
蠔油生腸
秘製酒香豬潤燒賣(特)
懷舊水晶鮮蝦餃(特)
2019-03-02 70 浏览
每星期總是離不開台食,不是喝珍奶,便是吃牛肉麵或滷肉飯,其實一般食台灣料理的店面都比較細,圓山就幾大,酒樓格局,在美麗華隔離好方便。環境ok好新淨。自選四道風味菜餐$388都好划算,不用$100一道菜,份量夠2-4人食。茗茶$16/位包小食拍青瓜。三杯雞熱煲上,有好多薑、蒜、九層搭,所以非常香,雞肉都好滑,個汁好好味。五味鮮魚用上黃花魚,肉質嫩滑,十分鮮味,配酸甜醬,好開胃。阿里山桂竹筍微辣,加了五花腩絲,很惹味。台式小炒幾有特色,似港式小炒皇,有蝦肉、豆腐乾、五花腩、唐芹、腰果、瑤柱、菜脯,配料豐富,炒得好香口,很好下飯。椰香棗茸糕($38)新鮮蒸,有嚼勁,棗味濃,唔錯。甜品類型比較中式,可加入台灣名物芋圓,會更吸引。

環境ok好新淨。

茗茶$16/位包小食拍青瓜。

五味鮮魚用上黃花魚,肉質嫩滑,十分鮮味,配酸甜醬,好開胃。

阿里山桂竹筍微辣,加了五花腩絲,很惹味。

• 三杯雞
  • 台式小炒
2019-03-01 57 浏览
元宵節的時候,選了圓山來慶祝中國情人節,之前已經吃過數次圓山,印象很好所以再次光顧。今次來圓山最明顯的分別是客人很多,差不多坐無虛席,無論是朋友聚舊或情侶來吃個晚餐都有,而印象中晚市的自選小菜套餐就沒有了,換成新的2人餐,彈性更少。既然如此,我們就選擇單點,喜歡甚麼點甚麼!<足料老火例湯>是日足料湯是蓮藕蠔豉髮菜湯,味道很好又不會太咸,2個人都可以喝完。店員亦會主動分湯,服務不錯!<蚵仔煎>有別於平日食到的蠔餅,蚵仔煎少一份熱氣的感覺,但仍然香口。煎餅中加入大量蔥花,蚵仔粒粒飽滿,看似預先炸過所以不容易在煎的過程中散開。香口而不油膩,很快便吃光了!<三杯雞>很惹味的三杯雞,香味令人垂涎欲滴!雞肉嫩滑之餘亦有麻油及醬油香,老薑亦令味道變得不單調。<燥肉飯>吃著惹味的三杯雞,當然忍不住要吃飯!燥肉飯上有不少肥肉,重視身形的人還是點白飯好一點~但燥肉飯的醬汁咸中帶甜,我自己就很喜歡~<馬拉糕>鬆軟而甜度適中

<足料老火例湯>

<蚵仔煎>

<三杯雞>

<燥肉飯>

<馬拉糕>

鬆軟而甜度適中

2019-02-28 46 浏览
同家人補返做節慶祝,中菜又好平常,日式西式佢地又麻麻,想去d有圓枱既餐廳,於是在openrice搵左呢間特別的台灣料理。結果沒令人失望。先黎台式三併,可以任選3款小食。鹽水鴨最好食,肉質沒有因為凍食而過硬,少少咸但配合醬汁酸酸地,好match!蛋黃小卷齋食味道唔算好出,有淡淡咸蛋黃味,加上沙律醬更match!麻油雞湯好重薑味,湯頭濃郁,而雞油不多,感覺上不膩口。溫室南瓜炒鮮鮑雖然不便宜,但是我最喜歡的一款菜色。平時好少食南瓜,但佢同生抽老抽去炒,外表乾身但裡面能保持到南瓜的濕度,少少的醬油味提味,很好。鮮鮑魚因爲醬汁調得好而更入味。秘制蜜番薯🍠很特別的甜點,用蜜糖去淆番薯,甜得黎不會掩蓋番薯味,很有口感。

先黎台式三併,可以任選3款小食。
台式三併

麻油雞湯
好重薑味,湯頭濃郁,而雞油不多,感覺上不膩口。

溫室南瓜炒鮮鮑

溫室南瓜鮮鮑魚

秘制蜜番薯🍠

秘制蜜番薯
溫室南瓜鮮鮑魚
2019-02-28 43 浏览
今日lunch同事請飲茶,去左公司附近間圓山台灣料理話幾正,真係要試下。佢話呢度出名好食既點心佢都叫左,真係聽見都想食。醉鴿- 清新花鵰酒香,鴿肉比雞肉更有口感,比較少地方有得食。流沙奶黃飽- 流沙好熱,食既時候要小心呀。食落好好香奶黃味。生腸- 好爽口,好入味。小籠包 - 皮薄,夠juicy。黃沙豬潤燒賣- 豬潤夠厚身,爽口唔似平時屋企食果d。木桶豆腐花- 原桶豆腐花,即叫即整,好滑!食埋甜品真係好滿足!樣樣都好好食,得閒一定會再去lunch 呀。

生腸- 好爽口,好入味。

小籠包 - 皮薄,夠juicy。

黃沙豬潤燒賣- 豬潤夠厚身,爽口唔似平時屋企食果d。

樣樣都好好食,得閒一定會再去lunch 呀。
2019-02-27 1775 浏览
新派台食店愈開愈多,想尋找比較傳統嘅台灣菜,呢間可謂其中之一上完樓梯就到用餐區,大型魚缸又有大電視,燈光明亮,雖然樓底唔太高,但坐起黎都幾舒服有散叫亦特設多款套餐唔想用腦又見呢個晚市精選二人餐 ($388),食物都岩胃口,就佢啦........先出場係足料老火湯,今晚係雪梨雪耳南北杏蘿蔔煲瘦肉湯,原盎上熱辣辣!湯料全部有晒,味道確係清甜,唔算油膩,湯係要熱先好飲,飲完成身暖晒!跟住出場係涼伴耳絲,份量唔細碟喎!豬耳絲切得比坊間食到嘅更長,混入薑絲及芫茜一齊食,爽脆無比!台南肉醬豆腐,味道似麻婆豆腐,味濃但唔辣,豆腐好滑,係用黎送飯嘅好良伴!呢客鹽酥鷄以二人套餐黎講,份量相對地多熱辣辣入口,咬落外皮唔算厚,幾脆口又唔油膩,鷄肉幾滑,味道調教得唔會過咸,令人忍唔住一件駁一件!  熱氣?!  唔埋啦!緊接落黎係呢碟台灣炒A菜,A菜口感似我地食開嘅油蜜菜,呢度以蒜蓉炒,食到菜嘅甜味又唔老身!友人想食柯仔煎,於是另外散叫!  份量比起套餐唔算大好多,但都足夠2-3人食!柯仔數量差唔多佔據九成,外邊圍住蛋漿邊,少少脆度,點埋酸甜醬汁可中和"膩"感,食多件都無問題!套餐仲包埋擔仔麵/肉燥飯,選擇肉燥

有散叫亦特設多款套餐

跟住出場係涼伴耳絲,份量唔細碟喎!

呢客鹽酥鷄以二人套餐黎講,份量相對地多

套餐仲包埋擔仔麵/肉燥飯,選擇肉燥飯,肉燥唔算太肥,目測肥膏與肉比例3比7!

撈均一齊食,味道唔錯,飯粒軟硬度適中!

侍應招呼週到,今餐確係性價比高!
2019-02-24 78 浏览
尖沙咀食韓國嘢就出晒名但呢間食Fusion 菜嘅台灣餐廳我覺得都可以一試再試上到2樓 第一眼見到嘅 係呢一個養咗海產嘅魚缸仲有中式擺設嘅餐桌成間野有啲似中式嘅酒樓食物選擇種類都幾多我地兩個懶人決定揀二人套餐先來嘅係 青瓜前菜清新爽脆足料老火湯名副其實 真係好足料👍🏻👍🏻食唔出有味精 好似阿媽煲嘅咁好飲皮蛋肉鬆豆腐豆腐夠滑又夠凍唔會 一夾就散蛋黃肉有成兩隻鹹蛋黃 絕對足料肉餅蒸到夠淋身台式蚵仔煎雖然叫台式蚵仔煎 但係樣同味道都同台灣食到嘅有啲唔同呢個煎得比較乾身 蛋嘅份量都多當然蠔嘅份量都唔少阿里山桂竹筍分量好多好大碟炒得都幾香口幾嘢味擔仔麵肉燥入味 麵又唔會太淋肉操飯二人套餐份量其實都幾多 性價比甚高
尖沙咀食韓國嘢就出晒名

肉燥入味 麵又唔會太淋

肉操飯

二人套餐份量其實都幾多 性價比甚高
2019-01-08
自從去過台灣後就愛上台灣料理,點心,台灣菜餚,至要是台灣菜就喜愛,但要吃到正宗的,暫時只吃到這家是香港好難得嘅正宗台灣菜,今後不用飛到台灣就吃到了!這家餐廳佔地9000呎,包括台灣點心及小菜都有非常多款式,而且味道很不錯!早陣子帶了家中長者過來,他很愛台灣食物的,嚐過後他也念念不忘說要再來!當中我們都點了招牌點心:喜愛吃豆類製品的我,怎會放過這個原個木桶豆腐花呢HKD68!可惜未有外賣,不然多買一個帶回家跟家人品嚐~份量足夠2人有餘,待了一會再揭開,豆腐花濃稠適中,飄出豆香加上黃/紅糖粉後同吃,入口幼滑綿綿,豆香撲鼻,好鮮呢,超讚!愛吃澱粉質的家人又點少得來個台式肉燥飯HKD28,一人份量適中,不會過鹹,味道不錯鳳梨酥HKD32也是必點,賣相精緻,上面加了腰果,令吃來更香更有口感鳳梨茸不太甜,入口好香又夠鬆化,好吃台式胡椒餅HKD38更是不可錯過,一端來已夠香入口帶胡椒香氣,肉不鹹不會肥膩,味道討好惹味最後還點了台式小籠包HKD38皮薄餡靚,夾起來皮也不會爛開一咬下帶有濃濃湯汁,味道恰到好處,美味!整體這裡的點心質素不錯,味道討好,但如果定價可以稍為調低一點則更理想,大概是本人到過台灣

當中我們都點了招牌點心:

份量足夠2人有餘,待了一會再揭開,豆腐花濃稠適中,飄出豆香

鳳梨茸不太甜,入口好香又夠鬆化,好吃

台式胡椒餅HKD38更是不可錯過,
一端來已夠香

入口帶胡椒香氣,肉不鹹不會肥膩,味道討好惹味

最後還點了台式小籠包HKD38
皮薄餡靚,夾起來皮也不會爛開

一咬下帶有濃濃湯汁,味道恰到好處,美味!

整體這裡的點心質素不錯,味道討好,但如果定價可以稍為調低一點則更理想,大概是本人到過台灣,感覺食物定價低吧,因此相比之下還是感覺有點分別吧,但也會再來的,特別喜歡豆腐花呢!

2019-02-21 82 浏览
父母喜歡食中菜,喜歡樓酒食飯,一家人圍住慢慢食慢慢傾,互相夾餸比對方,好溫馨咁樣,但食中菜食得多有時都想轉轉口味,今次都揀左尖沙咀既圓山,樓酒形式既台灣菜,繼續可以溫馨食飯但又可轉轉新口味~晚上7點半去到,人客不少,都幾多十多人既大枱,客雖多,但員工依有禮有笑容,值得一讚蚵仔煎 $98煎得金黃香口唔油,蛋味濃,蚵仔肥美,加入香蔥味道更香更有風味~卥肉 $128卥肉入味,肥肉瘦肉相間,肉質鬆化,下面有豆腐墊底,軟綿既豆腐吸左卥汁都好好味,呢個汁用來送飯很可以~宮廷蔥油脆皮雞(半隻) $198皮又薄又脆,肥膏不多,肉質嫩,沒有太多的淹料,食到雞本身的味道,淋上蔥油同吃味道夾,好香好惹味~酸菜桂魚片(例) $288魚片肉質滑,湯頭清甜,帶著酸菜既咸酸,微微既辣,好容易就會一碗接一碗咁飲,魚片下面有冬粉,吸左湯非常美味,如冬粉份量多d就更好,4個人爭住吃

蚵仔煎 $98

卥肉 $128