2019-06-21
講真台灣野通常都係食下牛肉麵, 好少話食一D好飲茶式既台灣野食。個日咁岩有個同事提議去呢間圓山飲茶, 呢間野經過就多, 食就第一次。估唔到上去都幾多人下, 平日都要等位先坐到入去, 感覺應該都唔錯。叫左個3款冷盤, 有蛋有腸有鴨肉。最好食係鴨肉, 幾入味好香口下。另外2款都唔錯, 不過我比較中意惹味D重味少少既野, 所以特別中意鴨肉。然後叫左個皮蛋食,佢有埋肉鬆同豆腐一齊配。加左肉鬆香口左好多, 幾唔錯第一次咁試。另外豆腐個味都特別, 幾彈口下唔會好散。同想像中有少少唔同, 感覺幾新款下。之後梗唔少得係蚵仔煎啦, 蛋好香, 味都幾濃加埋醬咁食都唔錯。同香港炸得好脆唔同款, 呢種煎, 會比較多蛋D。然後係胡椒蝦, 呢個真心好好食大家來到要試下~蝦肉勁香索曬胡椒味, 超惹味蝦肉又夠實夠彈, 食得出鮮味, 又唔細食。有D意猶未盡可惜大家都唔太大食唔係想另一款蝦食。仲有最後既酸菜魚米線, 估唔到台灣野都有酸菜魚食, 哈。 幾岩中意辣既我, 魚片都幾多下, 啖啖魚肉都幾香, 酸菜多所以個湯底味都夠濃, 配住彈牙米線咁食一流。分量都唔少, 岩曬一班人食。