2019-06-03
美麗華商場旁有一間圓山台灣料理,地點非常方便,同屋企人行完街就過左來飲茶,因為飲茶點心選擇豐富又抵食,深受媽媽喜歡。招牌炒飯,超級一大碟,份量足夠4人食,米飯粒粒爽,不油不膩,不乏蝦仁,腩肉丁,非常惹味!一定要食招牌雪影叉燒包!新鮮滾熱辣系一定的,而佢個酥皮又堅吸引人,一層層蒲在面頭,似蜜瓜包層酥皮,入口即化,同餡非常夾。好欣賞佢入面叉燒餡,爆漿!叉燒醬汁十分juice,蜜汁叉燒不肥,滿滿的全是叉燒!真難得,其他酒樓飲茶d酥皮叉燒包邊有咁多餡!呢個系實實在在叉燒餡!非常正!春風香脆百花腸,飲茶最喜歡食d特別的點心,呢款春風香脆百花腸比較罕見,我地就點左來試下。粉皮Q滑,脆脆的油炸鬼入面再包住粒大大的蝦仁,手工精細,好味。蟹籽肉汁燒賣,熱辣辣大大粒,相當飽滿,飲茶必點。雲南野生菌素餃,透明水晶皮,口感Q彈,值得一試。香煎馬蹄糕,估晤到咁好味,不會太甜,口感非常好,原粒大馬蹄十分清甜,一定要試一下。
蟹籽肉汁燒賣,熱辣辣大大粒,相當飽滿,飲茶必點。
雲南野生菌素餃,透明水晶皮,口感Q彈,值得一試。