2017-05-22 277 浏览
21/5 晚慶祝結婚一周年,叫左個eps優惠套餐,兩公婆痾左成晚,訓醒繼續痾,炒蟹一隻,炒蜆一碟,凍鮑魚兩隻,烚娃娃菜一碟,炒面一碟,蕃薯糖水兩碗,唔知邊樣出事,有無人同我地一樣?
2017-05-10 102 浏览
滿懷期望,坐車到尖沙咀 i square “喜記蟹將軍”試下,但第一次就中招。我無諗過會非常好,但隻炒蟹直情慘不忍睹,可以炒到肉都無埋,我先知道,原來炒蟹是食殼,不是食肉,呢啲先是買點,真的不懂欣賞,不會再有下次。名不副實。
滿懷期望,坐車到尖沙咀 i square “喜記蟹將軍”試下,但第一次就中招。我無諗過會非常好,但隻炒蟹直情慘不忍睹,可以炒到肉都無埋,我先知道,原來炒蟹是食殼,不是食肉,呢啲先是買點[發怒][發怒],真的不懂欣賞,不會再有下次。名不副實。
炒蟹
2017-04-30 237 浏览
美國有朋友返咗嚟,佢哋都好掛住喺香港食嘅海鮮,尤其係避風塘炒蟹,因為我哋嘅景點好多,時間緊迫,好彩比我搵到尖沙咀都有得食!而且睇食評仲要唔錯添!響地鐵站一上就到!超級方便!餐廳門口都有水族,外國朋友最鍾意見到!呢度嘅蟹都有好多唔同嘅煮法!係真正嘅專家!呢度當然食海鮮同埋蟹為主!我哋叫咗火焰蝦同埋火焰煮蜆!真係有兩個鍋用火伴住上枱!外國朋友未食先興奮!蝦同蜆都十分之鮮甜!顯係用清酒上湯來煮, 十分之香甜味美!蜆肉也很大很多!蝦亦都大大隻!蝦味濃郁!火焰蝦同埋火焰蜆好食到想湯都飲埋!今晚嘅其中一個主角,桂花酒煮蟹上碟!蟹十分之大隻!你睇吓蟹鉗幾咁大!上枱後傳來陣陣桂花香!係超香!我哋即刻夾啲蟹肉來食!原來桂花同蟹嘅味道係超夾!蟹肉厚厚實實!桂花嘅香味帶出蟹肉嘅鮮味!真係人間極品!食完比較文靜嘅桂花煮蟹,就到比較狂野嘅避風塘炒辣蟹!蟹依舊十分之龐大!避風塘炒蟹又香又辣!真係超級惹味!伴飯係一流!外國朋友直豎拇指!除咗蟹我哋食過返尋味之外,我哋仲叫咗龍蝦!呢味係高湯龍蝦豆腐。一呷龍蝦湯底超級鮮甜,龍蝦味好濃, 而且飲完唔覺口乾!龍蝦肉超級鮮甜而且多!豆腐切成幼條狀十分之考廚子嘅刀功!豆腐吸入左

響地鐵站一上就到!超級方便!

餐廳門口都有水族,外國朋友最鍾意見到!

呢度嘅蟹都有好多唔同嘅煮法!係真正嘅專家!

火焰蝦同埋火焰蜆好食到想湯都飲埋!

除咗蟹我哋食過返尋味之外,我哋仲叫咗龍蝦!呢味係高湯龍蝦豆腐。一呷龍蝦湯底超級鮮甜,龍蝦味好濃, 而且飲完唔覺口乾!龍蝦肉超級鮮甜而且多!豆腐切成幼條狀十分之考廚子嘅刀功!豆腐吸入左龍蝦嘅鮮味,而且入口好滑!亦有豆香!

最後就係蟹油炒麵!麵質好彈牙!入口亦有蟹油香!

呢度全部嘅海鮮我哋今晚都超級滿意!希望呢度能夠keep住水準!想食好味嘅海鮮唔一定山長水遠去到西貢鯉魚門先有!響地點十分之方便嘅尖沙咀已經搵到!而且質素同埋菜式選擇亦都十分之多同好!價錢合理服務又週到!下次我會帶屋企人嚟食!
2017-04-28 968 浏览
美女輸瘋突然即興召喚晚飯聚舊,最初打算 Isquare 日本料料,但發現係新派 fusion 菜,感覺麻麻地,轉第二間。走去調查一下韓燒,點知位韓藉少女示意唔做 walk-in,一定要訂枱,唯有再轉啦。朋友仔表示想食辣蟹,但搵勻最近只有蟹將軍,雖未幫襯過,但試下無妨。門外貼滿大量食物介紹,仲有個大魚缸養住大大隻瀨尿蝦皇添﹗食慾大增,好想食呢﹗幸運地無需等位,剛有食客埋單,好快就可以入座。眼見食客大多都係來自強國,瀰漫著濃濃大陸氣息。酸蘿蔔,先來幾口開胃前菜。甜得來夠酸又卜卜脆,無問題啦。一齊慢慢研究食咩好,隨便叫到夠,不用客氣,最緊要唔好食唔晒喎,其實我都有好多野想試呀﹗火焰狗肚魚?好得意喎,但今晚無得供應囉,無緣。另外仲有好多特別菜式,十分期待。杞子高湯浸娃娃菜,無味既?淡荗荗、水汪汪、湯極淡、菜唔甜、質感粗糙,突想起香甜滑溜軟腍的奶油津白呀﹗蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,實在太過份!蒸得剛剛好,大大條嫩滑無比,甜味非凡!沾上蔥花蒜蓉豉油更是如虎添翼,味道盡是清新脫俗啊。炸脆鱔,腍劈劈的質地,何解一點也不脆既?醬汁非常濃稠地包住鱔片,味道及肉質極似食緊糖醋豬扒。朋友仔覺得非常難食,忍唔住要退貨,

炸脆鱔,腍劈劈的質地,何解一點也不脆既?醬汁非常濃稠地包住鱔片,味道及肉質極似食緊糖醋豬扒。朋友仔覺得非常難食,忍唔住要退貨,向經理要求取消。幸好經理都很大方及有禮貌地收回廚房,回應唔啱口味無緊要啦。服務態度不錯,讚!

豉汁炒蜆,依個好得喎,推介﹗生炒舍不同,一食便知龍定蟲,不是一早烚熟等 order 那類快餐,兜個汁出貨極厭惡!蜆肉肥美新鮮彈牙,香甜多汁又無沙,即炒熱騰騰噴煙出場。肉汁豐富濕潤,不會乾、不會硬、不會像香口膠,滿足好味道呀﹗雖然食到幾隻死蜆有異味,不過都好滿意喇﹗

避風塘瀨尿蝦皇,一分錢 一分貨,生猛巨形﹗肉蝦不是水蝦,蝦肉塞得滿滿。先將所有殼退掉,再整條品嚐。結實啖啖肉,肉質滑中帶彈,蝦汁濃郁鮮甜味道出眾,太好食喇﹗可以配埋炸蒜同吃,特別惹味,另一個風格。海鮮最緊要新鮮,如何烹調都可口好食。

避風塘炒辣蟹中辣,主角終於出場喇,全因爲您!order 時侍應會先攞隻生猛肉蟹比您過目,再報價,無問題的話就會攞入廚房送佢一程﹗嘩,紮蟹條繩粗到紮人都得,必定走唔甩,不需要那麼誇張吧?條水草我有比錢架喎,可否做兩食呢?上湯浸水草?馬拉盞水草?冰糖燉水草呢?

為了招牌菜而來。辣蟹免費送小菜一碟,聽落好抵食喎。巨蟹必定新鮮活劏,殼跟肉黏到實一實,係新鮮的驗證。蟹肉結實爽彈,味道非常香濃,蟹味霸道,天然蟹肉鮮甜味,無得頂呀﹗辣就不太辣,不過香蒜濃郁而惹味,其實食完隻蟹剩返有成碟炒飯咁多既炸蒜都唔知點好。如果有碗湯河或湯伊撈黎食就好喇,不過我已經飽到食不下了。

蟶子皇、炒蜆、瀨尿蝦皇及肉蟹最好味,無可挑剔。不幸地娃娃菜及脆鱔就令我有點失望,強差人意。開心的一餐晚聚,今晚我請客,補生日飯同升職飯啦 ﹗
酸蘿蔔
2013-06-22
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
避風塘瀨尿蝦皇
2017-03-07 1015 浏览
當茶餐廳可能也要50 / 60 元的午餐。在尖沙咀商場,坐得舒服不用迫,即叫即炒的午餐套餐,只是$55 而且冇加一,可去邊度揾。幾個月前食過一次午餐,已經覺得抵食,今日再去都覺得平,靚,正。我選的是兩個一人套餐,尖椒牛肉略油多,但炒尖椒從來都要多油,肉鬆四季豆做得不錯,四季豆很爽。但我最懷念上次吃的金銀蒜蒸斑片,可惜今日没有斑片。如怕不夠飽可選2人套餐,相差只是10多元,多的是一個前菜,雪糕,還可選擇炒飯或炒麵。最好的是不用等位,walk in 都有位。
最好的是不用等位,walk in 都有位。
  • 午市套餐
2016-12-06 1761 浏览
早就想來這家吃蟹, 不過一直覺得貴, 今日有朋友請客, 終於有機會吃一次啦!好吃的火焰蝦!  酒香濃郁, 已開邊的蝦, 腸已挑走, 蝦肉極新鮮, 現在已經很少有那麼新鮮了...火焰蜆, 另類酒香濃郁的火焰海鮮, 蜆肉較蝦咸, 鮮味更濃郁, 所以十分與別不同桂花酒釀蟹, 桂花酒香甜好味, 蟹是極大一隻, 肉多又厚, 加一點點蒜蓉咸, 好夾!成晚的焦點, 避風塘炒蟹! 蟹肉炒過依然JUICY, 炒蒜頭粒辣辣地, 就咁食都超正! 鮮味咸香一流!
2016-10-14 1333 浏览
坦白講,我是首次嘗試這餐廳。心想,評分不錯便甫進這餐廳。一開始滿心歡喜去食,點知果樣又無,依樣又無。仲要等起碼45分鐘,菜先開始上。如果閣下認為依間餐廳好值得食,又或者味道好好,但換來就是差劣的服務質素和客人的時間就不是時間,那我支持你去食。否則,做一個有點骨氣的香港人,食另一間吧!持平一點,蟹的味道是可以的。但其他餸菜就很一般了,是一般茶餐廳水準,但好一倍的價錢。總括而言,我不會再去。試一次,就可以了。

總括而言,我不會再去。試一次,就可以了。
2016-10-14
2016-10-09 3319 浏览
星期日夜晚,我幾個同事去shopping順便食野。由於我地兩個女仔好鍾意食蟹,故此我地食呢間餐廳。我地一入去侍應就問我地想飲咩茶,然後就俾左個餐牌我地。我地討論左一陣就決定叫避風塘炒辣蟹、桂花酒釀蟹、豆花湯龍蝦、火熖蜆同火熖蝦。落完單無幾耐(我諗大約幾分鐘左右)就上左花生俾我止下牙痕,花生好香脆。食完花生就上火熖蝦同火熖蜆,佢用左個石春放入砂碢,然後侍應用火槍開個火。先講個火熖蝦先,佢用錫紙整成一兜,然後兜上放左一啲蝦同一條條長方形黃色嘅野。我好奇就問下姐姐,佢話係高湯,而且仲會煮溶。煮左一段時間之後,姐姐就整熄個火。咁我地就開始食,我地先食個蝦,啲蝦好滑好彈牙。然後我地試下個高湯,飲落去青檸加牛油味。味道幾好唔太溜。到火熖蜆,火熖蜆,食落去啲蜆無沙。而且都幾滑,份量唔唔算少。之後就上左桂花酒釀蟹,我肯定講呢隻一定肉蟹而唔係水蟹。食落去啖啖肉,連個蓋都係肉。桂花味好強,但酒味唔強。食落去啖啖清香。蟹鉗位我地唔洗自己開。完全覺得呢度啲服務態度好好。然後上避風塘炒辣蟹,我地叫左小辣。蟹肉入哂啲蒜香味,而且我叫小辣都辣得幾滋味。又係啖啖肉,啲肉唔霉。蟹肉由於係炒蟹,所以比桂花蟹較身,但唔代表

然後上避風塘炒辣蟹,我地叫左小辣。蟹肉入哂啲蒜香味,而且我叫小辣都辣得幾滋味。又係啖啖肉,啲肉唔霉。蟹肉由於係炒蟹,所以比桂花蟹較身,但唔代表炒到無哂蟹汁。
豆花湯釀龍蝦,豆花湯咪即係豆腐湯。個湯好甜而且好有豆腐味。最好食完個避風塘炒蟹後食佢,因為好清甜。龍蝦肉唔太老,但好彈牙又滑。龍蝦味仲保留到在肉度。無俾豆腐吸哂啲味。
蕃薯糖水,蕃薯好淋,飲落去似乎佢落咗薑嚟煮。最適合食完蟹之後飲。整走食完蟹啲涼氣
2016-08-07
2016-09-29 2093 浏览
有朋至遠方來,一盡地主之誼帶佢地四圍去之後,丁晚餐時間,佢地話想試下香港既避風塘炒蟹,咁我一搵之下,發現喜記係尖沙咀I-square開左分店,咁岩朋友又係住尖沙咀既酒店,咁實在太方便啦,唔洗專登過海。老實講,薑蔥炒蟹我就食得多,避風塘炒蟹其實係第一次食,所以我自己都幾期待。哈哈!餐廳環境一貫中菜格局,地方不算太大,但坐得唔侷促。火焰蜆(例) $118先來一個火焰蜆,蜆用錫紙包裝住,再擺係舖滿石仔既煲仔上面,侍應就會點火,再加上花雕酒,酒一加,火焰升起又有酒香,真係色香味俱全,煮到蜆全開口就食得。蜆唔係大粒,但粒粒都有蜆肉,無沙,有酒香又鮮甜,唔錯。桂花酒釀蟹 $360 朋友係餐牌見到呢個菜話好特別,想試下,呢個煮法又真係未見過,大家一致讚成。平時桂花酒釀都係用黎煮糖水,用黎煮蟹會係點呢? 蟹本身好新鮮,蟹肉好鮮甜,再加埋酒釀既微甜同桂花既清香,估唔到係咁夾,幾有驚喜!個蟹鉗啖啖肉真係好正~避風塘辣蟹(小辣) $480 之後主角就上場,一擺低就蒜香撲鼻! 蟹上面舖滿厚厚既炸蒜粒,畢少少試下,又香又帶小小辣味, 而隻蟹都係好好肉地,蟹身同蟹鉗都好多肉,蟹走過油再同蒜粒一齊炒,蒜香味入哂蟹肉
餐廳環境一貫中菜格局,地方不算太大,但坐得唔侷促。
火焰蜆(例) $118

桂花酒釀蟹 $360

避風塘辣蟹(小辣) $480

之後主角就上場,一擺低就蒜香撲鼻! 蟹上面舖滿厚厚既炸蒜粒,畢少少試下,又香又帶小小辣味, 而隻蟹都係好好肉地,蟹身同蟹鉗都好多肉,蟹走過油再同蒜粒一齊炒,蒜香味入哂蟹肉,非常惹味。朋友都大讚呢種食法真係好好味!
濃湯野菌浸時蔬 $78

食完濃味既避風塘辣蟹,就食返個清爽既蔬菜,濃湯都幾甜,有蕃茄,木耳,菜心,健康!
蟹油炒麵 $72

最後食個呢度每枱都叫既蟹油炒麵作結,炒麵炒得好乾身,唔會痴埋一堆,加埋蟹油既香辣,比普通既炒麵多一份惹味。
最後仲有蕃薯糖水送,正呀!
食蟹一定係落手落腳食最方便,餐廳都好細心整左個洗手盤比大家走之前洗洗手,加分! 朋友好滿意呢餐,話一定會推介比黎香港旅行既朋友食。
2016-09-23 1931 浏览
我和友人都很喜歡吃蟹, 也喜歡旅遊, 無論去到哪裡, 也要特別拜訪吃蟹的餐廳, 而各地有其不同的煮法, 不要只顧吃別國的, 而忽略本地的吃蟹餐廳, 所以今晚我們來到喜記, 品嚐本土的蟹宴。 避風塘辣蟹$480 碟子滿滿是炸蒜粒, 拍照不容易拍到蟹, 正當我們研究著蟹件時, 店員拿著工具來, 原來是幫我們敲蟹鉗, 先用厚紙巾包著蟹鉗, 用工具出力的敲, 讓我們不用自己處理難搞的蟹鉗, 這服務太貼心了。 肉蟹份量十足, 好大隻鉗, 將打碎了的殼剝離鉗的時候, 發現有些肉黏著碎殼, 吃得比較散亂, 蟹肉新鮮爽實, 蟹味濃郁, 但可能是用炒的關係, 肉質有少少乾。避風塘炒法用上大量炸蒜, 單吃十分邪惡香口, 在吃蟹鉗時因蒜辣味在煮的過程中難滲到其中, 可另夾一點炸蒜同吃, 只是我不敢吃太多, 怕熱氣。至於散件蟹肉方面, 因它沒厚厚的蟹殼可直接炒到, 較香和惹味, 吃著令人欲罷不能。 招牌蟹油炒麵$72 蟹油炒麵由炒過蟹的油來炒麵, 不期望會有蟹味, 只是吃它的香, 而這炒麵, 將這蟹油香發揮到極致, 第一口令人印象深刻, 好香好有鑊氣, 有少少辣, 超惹味的說, 麵混入芽菜、蔥

避風塘辣蟹$480

招牌蟹油炒麵$72

蟹油炒麵由炒過蟹的油來炒麵, 不期望會有蟹味, 只是吃它的香, 而這炒麵, 將這蟹油香發揮到極致, 第一口令人印象深刻, 好香好有鑊氣, 有少少辣, 超惹味的說, 麵混入芽菜、蔥、炸蒜, 口感更豐富, 麵質爽身彈牙, 不會太軟太硬, 實在出色!

桂花酒釀蟹$380

上桌已聞到好香的酒味, 同樣地由店員幫忙敲碎蟹鉗, 比起避風塘煮法, 用酒釀蒸出來的蟹, 蟹肉較嫩滑多汁, 碟上的酒釀酒味香濃帶甜, 還吃到桂花呢, 這樣吃到原汁原味的蟹肉, 份外鮮美, 蒸和炸兩個做法各有特式。蟹蓋的膏和軟綿的肉, 在這顯得格外迷人, 蛋黃滋味配合酒香花香, 確是人間美味。

豆花上湯浸龍蝦$288

這麼大一碗湯, 令人有點驚訝, 橙黃色的上湯把材料都蓋過了, 仔細看看龍蝦分為小件, 豆腐切成長條狀但仍黏在一起, 像花一樣, 師傅刀功了得, 發現到還有些菜苗呢, 很豐富的一窩。先試湯底, 非常鮮甜清新, 把龍蝦的鮮味都帶出來, 我們不自覺越喝越多, 最後竟喝光整碗湯。龍蝦肉質甚細嫩爽彈, 不會煮得過老, 火喉控制得好, 也不會因為曾煮湯而無味, 豆腐相當滑溜, 整個搭配好像不相干卻又好夾好和諧, 能互相提味。

最後送上一碗薑味頗重的蕃薯糖水, 對了, 蟹是比較寒涼的, 喝薑能驅寒, 店家真細心呢, 喝碗糖水暖一暖胃, 人感覺也舒服了。

喜記用料新鮮, 煮法用心, 感覺海鮮都很生猛有活力, 美味無窮, 服務態度良好, 是香港吃蟹的好地方, 超強的龍蝦蟹宴, 令人很回味。
2016-08-17
  • 桂花酒釀蟹
  • 招牌蟹油炒麵
2016-09-19 398 浏览
見團購有喜記避風塘炒蟹套餐,又心思思想食蟹啦!緊係要快快脆約埋朋友去食啦!個套餐其實都有幾多野食架!不過,重頭戲緊係避風塘炒蟹啦!😋😋😋1. 芥末螺肉凍豆腐2. 火焰蜆3. 火焰清湯蝦4. 避風塘炒蟹5. 濃湯田園蔬菜6. 蟹油炒麵7. 合時甜品8. 汽水 (另計)首先食芥末螺肉凍豆腐,幾開胃,又啱夏天食。跟住係火焰蜆和蝦,侍應即場製作。再黎就係濃湯田園蔬菜,幾清甜!重頭戲黎啦!就係避風塘炒蟹同炒麵啦!😋😋😋 雖然係團購,但係隻蟹都幾有分量!見到碟蟹黎已經好開心啦!影完相就急不及待開餐。辣辣地夠野味!味道好!炒麵都好有水準,唔太油。呢個時候加埋支汽水就最正啦!最後仲有碗糖水,好完美呀!😘😘😘

1. 芥末螺肉凍豆腐

2. 火焰蜆

3. 火焰清湯蝦

4. 避風塘炒蟹

5. 濃湯田園蔬菜

6. 蟹油炒麵

7. 合時甜品

8. 汽水 (另計)
2016-08-25
用餐优惠
團購
  • 避風塘炒蟹
認識我真人的朋友都知道我,擁有港女的外型,但內裏是一個比男人更豪爽,不愛爭論,不愛麻煩的貼地人。這個性格或多或少都是因為家庭背景影響,由於家裏有個哥哥,我這個女兒基本上都被看作男孩子地照顧,小時候家裏冇咩錢,不會額外為我增添什麼女孩的玩具,什麼煮飯仔芭比娃娃。。。換成了四驅車,舊game boy ,最記得是哥哥叫我去扮龍門,玩手球,一省就省到我的身上。毫不愛惜我的生命,難道不怕我的鼻子會撞丫嗎?至於爸爸,看來很少和女性接觸,所以都只會用跟男性溝通的技巧跟我說話,漸漸地。。。這種帶點男性氣質的情格,在我身上植根。今天我約了我的爸爸去吃海鮮,和他溝通也要很懂説,要叫他食飯點說得很婉轉,例如告訴他有什麼銀行優惠,又或者是在公司抽中了現金卷等理由,否則普遍會把你拒於門外。我今天特意帶他來到喜記蟹將軍,因為他最愛的食物就是蟹和無數款式的海鮮。我選這個餐廳也絕對有原因,爸爸的關節最近有點勞損和退化,我告訴他只要出地鐵站再搭電梯就很快到,地理位置超級方便!先點了個小吃,我很喜歡吃蜆,因為蜆是不用用手就食到的海鮮。我們點的這個火焰蜆,用上每一隻肥美可口的海蜆,配上點點清酒煮過,和那種驚喜的火焰登場。1

10分好吃而且鮮甜美味,冇一口蜆你都看到真的很飽滿,連那些清酒湯也10分鮮甜不捨得浪費一滴!份量夠多這裏大概有數十隻,抵吃!
喜忌最出名的當然就是傳說中那個神級避風塘炒肉蟹,我們當然不能夠miss 了這個美食,我家爸爸很多海鮮係煮得很好吃,尤其是乾蔥炒,蒜蓉蒸。。。說真的避風塘在家不能做到。所以外出吃海鮮,一想起就想到要吃避風塘炒。
這個誇張的肉蟹大概有一斤大點點,單單看到他兩隻蟹鉗已經知道分量十足,炸蒜辣椒等等惹味非常,香味撲鼻。至於這個一斤多的肉蟹肉汁十分之緊實,相信這隻肉蟹經常有做運動。爸爸又再說最好食的肉蟹,全部都走到了喜記了!

這個避風塘炒肉蟹如王者般降臨,吃得我津津有味,尤其是那種帶點難辣而超級香的味道,滲到落去蟹肉內,和鮮甜富彈性的蟹肉一結而合,正!
還記得我在文章前段說,爸爸總把我當男孩子照顧,唯獨是再吃蟹的時候,難得一見的溫柔終於出來,他一定會幫我拆好最大的那隻蟹鉗,把最好的蟹鉗留給我,從小到大,沒有改變過。

你看這個蟹鉗是如何的豐滿結實,亦因為這個原因,我相信書最希望找到一個願意為我拆蟹鉗再和我分享的人。
接着還有這個重頭戲,不要以為喜記只有肉蟹好吃,這個菜色我想,一定是王牌三寶之一。就是這個豆花上湯浸龍蝦。用上原隻一斤重左右的美味龍蝦,新鮮又鮮甜唔得很。個人應為湯不是上湯如此簡單,那種入口濃郁龍蝦的鮮甜味道,和這個完美的橙黃顏色,真的一口也不能浪費。這個湯嘅質素比起很多很多餐廳的出色多了。而且無油啖啖精華。
至於裏便的豆花切得真的如河傍的蓮花一樣精美,廚師能夠將如此嫩滑的豆花切得如此精細,工架十足,濃郁的上湯配上清清的豆腐絲夾得很完美!
新鮮的龍蝦最吸引,肉質彈牙有寸勁!每一啖都滋味得很,我知道節儉的爸爸已經很久沒有吃龍蝦,所以這都送完全的了他。

然而就算他在喜歡,都會留下最鮮甜美味的蟹鉗給我。
吃完兩個美味的海鮮,是時候要補充一點澱粉質,的確一碟美味的炒麵能夠把胃充實的填滿。這個蟹黃油炒麵,絕對驚喜!炒麵炒得乾身不油膩,配上點點的炸蒜辣椒。
炒麵一定要很乾身,而且夠鑊氣,然而這蟹油炒麵,做得精彩。各位來到一定要試吓!

整頓飯都完美得很,尤其是那兩個工架十足的避風塘炒蟹和上湯龍蝦。爸爸都把最好的東西給我,現在我有好東西都要和他一起吃。希望快點找到一位同樣會把最好的東西能給我的人,你就能夠吃到最好蟹鉗,不用讓給我了。

• 招牌蟹油炒麵
2016-09-17 469 浏览
媽媽是一個海鮮控,,,,,魚、蝦、蟹、貝殼類等等的海鮮無一不愛~這次就跟她來到位於ISQUARE的喜記蟹將軍,吃避風塘炒蟹。MENU方面有很多選擇, 除了招牌的避風塘炒蟹之外,,,,還有炒蜆, 椒鹽鮮魷, 辣油花螺, 菠蘿咕嚕肉等其他小菜選擇~先上桌的是火焰蜆, 火焰蝦....食物用鍚紙密封,,,,, 上桌之後, 店員便會點火加熱~剪開包裝,香味從錫紙中湧出來, 好吸引!!火焰蜆配以清酒,更能帶出蜆的鮮味~肉身肥厚,無沙,陣陣的酒香味,好好吃!火焰蝦,已經預先去殻~好貼心呢!用上了牛油、檸檬汁等材料.....蝦肉爽口彈牙,好新鮮的說~豆腐上湯浸龍蝦豆腐切成一朵大菊花, 底部還是相連的。盡顯師傅的刀功!!!湯底淆成橙白色....濃濃龍蝦的鮮味,非常鮮甜!!龍蝦啖啖肉,爽口彈牙!!避風塘炒辣蟹有不同的辣度選擇.....我們選擇了少辣。店家所用的是越南肉蟹,啖啖肉,大啖大啖放進口裡,吮著吃很過癮呀!蟹肉鮮甜嫰滑~表面鋪滿了炸蒜酥,超惹味**蟹鉗等較難處理的位置,,,店員會幫忙處理喔!!!最後就是招牌蟹油炒麵~麵質爽口彈牙,有口感.....麵條吸盡了炒蟹的精華,超級香。配上炒蟹的炸蒜,撈麵一起
媽媽是一個海鮮控,,,,,

魚、蝦、蟹、貝殼類等等的海鮮無一不愛~

MENU方面有很多選擇, 除了招牌的避風塘炒蟹之外,,,,

先上桌的是火焰蜆, 火焰蝦....

食物用鍚紙密封,,,,,

上桌之後, 店員便會點火加熱~

剪開包裝,香味從錫紙中湧出來, 好吸引!!
火焰蜆配以清酒,更能帶出蜆的鮮味~

肉身肥厚,無沙,陣陣的酒香味,好好吃!
火焰蝦,已經預先去殻~

好貼心呢!

用上了牛油、檸檬汁等材料.....

蝦肉爽口彈牙,好新鮮的說~
豆腐上湯浸龍蝦

豆腐切成一朵大菊花, 底部還是相連的。

盡顯師傅的刀功!!!
湯底淆成橙白色....

濃濃龍蝦的鮮味,非常鮮甜!!
龍蝦啖啖肉,爽口彈牙!!
避風塘炒辣蟹

有不同的辣度選擇.....

我們選擇了少辣。

店家所用的是越南肉蟹,啖啖肉,

大啖大啖放進口裡,吮著吃很過癮呀!

蟹肉鮮甜嫰滑~

表面鋪滿了炸蒜酥,超惹味**
蟹鉗等較難處理的位置,,,

店員會幫忙處理喔!!!
最後就是招牌蟹油炒麵~

麵質爽口彈牙,有口感.....

麵條吸盡了炒蟹的精華,超級香。
配上炒蟹的炸蒜,撈麵一起食。

香辣、脆卜卜....

好讚呀!

充滿罪㡱感的一餐,吃完之後又要勤力做運動了!
2016-08-16
炎炎夏日,總是會讓人提不起食慾,食肉會覺得太滯膩,最適宜吃生猛海鮮~上星期我來到尖沙咀ISQUARE喜記蟹將軍飽嚐了一餐豐足的海鮮宴~環境裝修滿有中國特色,餐廳環境衛生潔淨,座位寬敞舒適。先來火焰蜆和火焰蝦,材料包於錫紙內,店員即場點火,小瓦鍋頓時熱氣沸騰。火焰蜆清酒經過煮熱後味道更加香濃,火焰蜆全部已開口,也沒夾雜沙粒,肉身肥厚,帶有微醺酒香。火焰蝦蝦肉充滿香甜的牛油香味,而且一早已剝了蝦殼,食時更加方便,不怕弄得滿手都是油。桂花酒釀蟹原隻大蟹相當有霸氣,蟹之鮮而肥,大大隻啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,酒香與蟹香完美的融合在一起。像我這些不懂拆蟹的手殘者也不用擔心,因為這裡有專人幫忙拆蟹,服務貼心,不怕會出洋相 XD避風塘辣蟹招牌菜出場了!也是不少遊客慕名而來的地道菜式,份量澎湃壯觀的蒜蓉覆蓋蟹面,炒得甘口焦香,十分脆口,薑蔥蒜蓉的香味浸透蟹肉,肉質依然保持多汁嫩滑,我這次選了小辣,對於不能吃辣的我也不會過辣,鹹中帶香辣,非常惹味開胃。豆花上湯浸龍蝦吃完重口味的辣蟹,這道豆花上湯浸龍蝦就可中和一下,入口清新,龍蝦味道鮮美,肉質新鮮爽口,豆腐和時蔬全然吸收上湯的精華。招牌蟹油炒麵蟹油就是來自炒
炎炎夏日,總是會讓人提不起食慾,

食肉會覺得太滯膩,

最適宜吃生猛海鮮~

上星期我來到尖沙咀ISQUARE

喜記蟹將軍飽嚐了一餐豐足的海鮮宴~
環境裝修滿有中國特色,

餐廳環境衛生潔淨,

座位寬敞舒適。
先來火焰蜆和火焰蝦,

材料包於錫紙內,

店員即場點火,

小瓦鍋頓時熱氣沸騰。
火焰蜆和火焰蝦
火焰蜆

清酒經過煮熱後味道更加香濃,

火焰蜆全部已開口,也沒夾雜沙粒,

肉身肥厚,帶有微醺酒香。
火焰蜆
火焰蝦

蝦肉充滿香甜的牛油香味,

而且一早已剝了蝦殼,

食時更加方便,

不怕弄得滿手都是油。
火焰蝦
桂花酒釀蟹

原隻大蟹相當有霸氣,

蟹之鮮而肥,

大大隻啖啖肉,

肉質鮮嫩多汁,

酒香與蟹香完美的融合在一起。
桂花酒釀蟹
像我這些不懂拆蟹的手殘者也不用擔心,

因為這裡有專人幫忙拆蟹,

服務貼心,不怕會出洋相 XD
避風塘辣蟹

招牌菜出場了!

也是不少遊客慕名而來的地道菜式,

份量澎湃壯觀的蒜蓉覆蓋蟹面,

炒得甘口焦香,十分脆口,

薑蔥蒜蓉的香味浸透蟹肉,

肉質依然保持多汁嫩滑,

我這次選了小辣,

對於不能吃辣的我也不會過辣,

鹹中帶香辣,非常惹味開胃。
避風塘辣蟹
豆花上湯浸龍蝦

吃完重口味的辣蟹,

這道豆花上湯浸龍蝦就可中和一下,

入口清新,龍蝦味道鮮美,

肉質新鮮爽口,

豆腐和時蔬全然吸收上湯的精華。
豆花上湯浸龍蝦
招牌蟹油炒麵

蟹油就是來自炒過蟹的油,

令原本普通的炒麵添上

一陣惹味香口的炒蟹味,

麵條炒得爽口夠乾身。
招牌蟹油炒麵
2016-08-10
  • 避風塘辣蟹
2016-09-10 788 浏览
尖沙咀國際廣場平時都會去果邊同朋友食飯,而今次就去左6樓喜記蟹將軍名朋友一齊食海鮮。火焰蝦,其實蝦一早整熟的,但上到枱果陣就加入高湯再煮熱。而蝦肉尚算新鮮彈牙。火焰蜆,肉厚鮮甜肥美,數量都算多。但要趁熱食。避風塘炒辣蟹,炸金蒜粒加埋蟹肉一齊食非常惹味,而且唔會蓋過鮮味,好有水準。桂花酒釀蟹,每啖都有桂花酒釀味道非常足料。豆花上湯浸龍蝦,湯底鮮甜,而內裡更有好考刀功嘅「豆腐」花,而龍蝦肉身結實都算唔錯。招牌蟹油炒麺,麺條炒得乾身,加入了蔥條和芽菜,非常惹味。
火焰蜆,肉厚鮮甜肥美,數量都算多。但要趁熱食。
桂花酒釀蟹,每啖都有桂花酒釀味道非常足料。
招牌蟹油炒麺,麺條炒得乾身,加入了蔥條和芽菜,非常惹味。