2016-10-09 3319 浏览
星期日夜晚,我幾個同事去shopping順便食野。由於我地兩個女仔好鍾意食蟹,故此我地食呢間餐廳。我地一入去侍應就問我地想飲咩茶,然後就俾左個餐牌我地。我地討論左一陣就決定叫避風塘炒辣蟹、桂花酒釀蟹、豆花湯龍蝦、火熖蜆同火熖蝦。落完單無幾耐(我諗大約幾分鐘左右)就上左花生俾我止下牙痕,花生好香脆。食完花生就上火熖蝦同火熖蜆,佢用左個石春放入砂碢,然後侍應用火槍開個火。先講個火熖蝦先,佢用錫紙整成一兜,然後兜上放左一啲蝦同一條條長方形黃色嘅野。我好奇就問下姐姐,佢話係高湯,而且仲會煮溶。煮左一段時間之後,姐姐就整熄個火。咁我地就開始食,我地先食個蝦,啲蝦好滑好彈牙。然後我地試下個高湯,飲落去青檸加牛油味。味道幾好唔太溜。到火熖蜆,火熖蜆,食落去啲蜆無沙。而且都幾滑,份量唔唔算少。之後就上左桂花酒釀蟹,我肯定講呢隻一定肉蟹而唔係水蟹。食落去啖啖肉,連個蓋都係肉。桂花味好強,但酒味唔強。食落去啖啖清香。蟹鉗位我地唔洗自己開。完全覺得呢度啲服務態度好好。然後上避風塘炒辣蟹,我地叫左小辣。蟹肉入哂啲蒜香味,而且我叫小辣都辣得幾滋味。又係啖啖肉,啲肉唔霉。蟹肉由於係炒蟹,所以比桂花蟹較身,但唔代表

然後上避風塘炒辣蟹,我地叫左小辣。蟹肉入哂啲蒜香味,而且我叫小辣都辣得幾滋味。又係啖啖肉,啲肉唔霉。蟹肉由於係炒蟹,所以比桂花蟹較身,但唔代表炒到無哂蟹汁。
豆花湯釀龍蝦,豆花湯咪即係豆腐湯。個湯好甜而且好有豆腐味。最好食完個避風塘炒蟹後食佢,因為好清甜。龍蝦肉唔太老,但好彈牙又滑。龍蝦味仲保留到在肉度。無俾豆腐吸哂啲味。
蕃薯糖水,蕃薯好淋,飲落去似乎佢落咗薑嚟煮。最適合食完蟹之後飲。整走食完蟹啲涼氣
2016-08-07