2019-08-31 377 浏览
餐廳不算大, 裝修新淨, 坐得舒適, 環境充滿印度的色彩及情懷。每枱送上, 胡椒薄脆, 薄脆香口 ,配兩種醬料,薄荷乳酪醬和 鹹酸橄欖醬,好有地道風味。羊肉咖哩角三塊$40咖哩角外貌飽滿,脹卜卜, 外皮硬身脆口, 內裏有豐富的餡料, 有羊肉碎 ,小茴香、 芫茜籽、黑椒和青豆粒, 入口微辣, 好惹味, 沾上甜甜地嘅醬汁, 別有一番風味。蕃茄湯$45蕃茄湯入口好creamy, 茄味濃郁 稠身, 酸酸甜甜,飲後非常醒胃, 令人胃口大開。洋蔥咖哩羊肉$120羊肉炆得又淋又入味, 用叉輕輕 好容叉開了羊肉, 洋蔥咖喱醬以多種種香料調配,微辣而惹味,醬汁跟配腍身羊肉、綿密的薯仔, 香甜 甜嘅洋蔥,口感豐富, 拌飯一流 有地道風味。印度薄餅$20薄餅即叫即製,烤得香口, 煙煙靭靭, 用嚟沾配咖哩汁, 非常搭配 , 最佳拍檔。

羊肉咖哩角三塊$40

蕃茄湯$45

洋蔥咖哩羊肉$120

印度薄餅$20

2019-08-29 41 浏览
平時好少食印度菜🙈,今次就一試究竟😬1️⃣印度薄餅 $20薄餅煙煙靭靭有咬口,麵粉味好香濃,配上咖哩一流。🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10 2️⃣南印度咖哩羊肉 $125南印度嘅咖哩同平時食嘅咖哩完全唔同,椰奶🥥香味好濃郁,而且有好足料嘅薑黃係裡面,不過就冇咖哩嘅味道。羊肉冇羶味,鮮嫩多汁。🙆🏻‍♀️好味指數: 6.55/10 3️⃣印式烤雞塊 $80雞塊烤得剛剛好,外層輕微有少少脆,雞肉則好鮮嫩,醬料調配得好惹味。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/10 4️⃣印式芒果酸奶 $45芒果🥭味酸酸甜甜好清爽,配上酸奶奶飽肚。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.14/10 💡整體來講,冇食過印度菜嘅話可一試。咖哩葉地址:佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖
[佐敦~咖哩葉]
平時好少食印度菜🙈,今次就一試究竟😬
1️⃣印度薄餅 $20
薄餅煙煙靭靭有咬口,麵粉味好香濃,配上咖哩一流。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10
2️⃣南印度咖哩羊肉 $125
🙆🏻‍♀️好味指數: 6.55/10
3️⃣印式烤雞塊 $80
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/10
4️⃣印式芒果酸奶 $45
芒果🥭味酸酸甜甜好清爽,配上酸奶奶飽肚。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.14/10
💡整體來講,冇食過印度菜嘅話可一試。
咖哩葉
地址:佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖
2019-08-29 60 浏览
好朋友和我口味相約,所以我選的菜式朋友都會無問題的。這晚想食正宗印度菜,於是找了地點方便的佐敦。餐廳不算大,但裝潢很新,而且真的充滿印度的味道,我們就知道找對了地方。點了食物後會來一盤薄脆餅做前菜。然後因爲食物都是即叫即煮,所以大家都要有點心理準備等一段時間,就當是與朋友好好聊天的時刻吧!首先來的是蒜蓉炒時蔬。很有趣的是其實它並不似用炒的,可能是炒完再加醬汁,而醬汁酸酸甜甜似蕃茄汁,非常開胃,好好食!菠菜咖喱雞,這咖喱很特別,充滿菠菜味,與咖喱混合是一種很香的味道,我同朋友都覺得很有新鮮感,雞又滑又大件,無得頂!之後當然叫多個Naan配咖喱啦,又熱辣辣又鬆軟,真是回味無窮。兩人食都只是二百元左右就可以食到又正宗又有驚喜的印度菜,我們約定有時間又會再來試試別的咖喱,真想唱句約會未完便掛念。
好朋友和我口味相約,所以我選的菜式朋友都會無問題的。

這晚想食正宗印度菜,於是找了地點方便的佐敦。

• naan
  • 菠菜咖喱雞
  • 蒜蓉炒時蔬
2019-08-28 306 浏览
聽同事介紹這裡有咖哩自助午餐, 一心想來試一試. 原來星期日是没有自助午餐, 反而有午市套餐. 既然來到, 就和小米在此食咖哩吧! 店內早有印度客人用餐! 小米對印度很好奇. 不斷問我有關印度的事. 几經辛苦, 終於成功點餐. 落單後, 先著小米去清洗雙手.   Samosa   熱辣辣的Samosa印度咖哩角, 餡料有熟悉的小茴香, 芫茜籽, 黑椒, 咖哩薯仔, 外層脆脆, 但唔硬, 餡料軟棉棉, 香噴噴又熱辣, 真是多重口感集於一身. 難怪小米特別喜歡Samosa. 其實Samosa三尖八角, 外皮又硬, 最佳食法~是用手!        Palak Paneer  本身習慣食印度咖哩, 看到這個英文, 就知道是印度菠菜芝士咖哩視覺: 不是青BB咖哩, 而是有真菠菜纖維的墨綠色咖哩. 菠菜葉加熱後, 會變墨綠色!! 還找到薑, 蒜, 青辣椒, 而印度芝士有如硬身豆腐一樣.    口感&味道印度芝士爽脆, 細碎的菠菜葉和莖, 卻變得軟綿綿, 夾雜明顯的薑絲. 所以薑的辣味較重, 香料次之, 整體易入口. 這次個人喜歡單食美味的Palak Paneer.    Chicken Curr
聽同事介紹這裡有咖哩自助午餐, 一心想來試一試.
原來星期日是没有自助午餐, 反而有午市套餐.
既然來到, 就和小米在此食咖哩吧!
店內早有印度客人用餐!
小米對印度很好奇. 不斷問我有關印度的事.
几經辛苦, 終於成功點餐.
落單後, 先著小米去清洗雙手.
Samosa
熱辣辣的Samosa印度咖哩角,
餡料有熟悉的小茴香, 芫茜籽, 黑椒, 咖哩薯仔,
外層脆脆, 但唔硬,
餡料軟棉棉, 香噴噴又熱辣,
真是多重口感集於一身.
難怪小米特別喜歡Samosa.
其實Samosa三尖八角, 外皮又硬,
最佳食法~是用手!
Palak Paneer
本身習慣食印度咖哩,
看到這個英文, 就知道是印度菠菜芝士咖哩

視覺:
不是青BB咖哩, 而是有真菠菜纖維的墨綠色咖哩.
菠菜葉加熱後, 會變墨綠色!!
還找到薑, 蒜, 青辣椒,
而印度芝士有如硬身豆腐一樣.
口感&味道
印度芝士爽脆,
細碎的菠菜葉和莖, 卻變得軟綿綿,
夾雜明顯的薑絲.
所以薑的辣味較重, 香料次之, 整體易入口.
這次個人喜歡單食美味的Palak Paneer.
Chicken Curry
小米選了這個肉類的咖哩.
視覺:
橙黃色咖哩, 透光度較高.
內有雞肉几件,
只是奇怪没有放薯仔.

手感:
由於不太濃稠, 質地較稀, 偏向液態.

口感:
雞肉很滑, 不乾柴, 是剛下鍋煮熟的雞肉.
跟平常的預先煮好一大鍋以至又乾又硬的雞肉咖哩, 口感上有很大分別.

味道:
以鹹辣為主, 而辣卻來得慢.
就是因為辣來得慢, 小米剛開始時就以雞咖哩配NAAN, 慢慢嘆.
可能後來習慣了辣味, 繼續食呀食, 把四塊NAAN都消滅了.
Chicken Curry w/ NAAN
Naan
鬆軟熱烘烘的NAAN, 真是咖哩的最佳拍擋.
Gulab Jamun   玫瑰奶球
炸牛奶麵糰, 配糖漿, 印度甜品界名物. 我喜歡!
但這次是小米首次食這個甜品
小米表示這超甜的甜品有肉桂味, 好似IKEA玉桂卷喎!
Lemon Tea
小米午餐的飲品
COFFEE
Black Coffee
以黑啡的甘醇來中和那超甜的Gulab Jamun.

完成午餐後, 要向油麻地出發.
第二日, 小米問: 几時再去佐敦食咖哩ar?
2019-08-25
午餐
Chicken Curry w/ NAAN
Gulab Jamun
In Hong Kong there’s not much Indian restaurants which my friend invited me to try this restaurant at last weekend.The environment of the restaurant is very good. Cozy sofa, soft light and delightful bar design. Staffs are almost Indian which makes the restaurant really stand out form the others.We ordered coconut and mango lassi. I would recommend both of it coconut is fresh and the lassi is a very typical drink in Indian cuisine.Another typical things surely are curry and naan!They are truly t

Another typical things surely are curry and naan!They are truly the perfect match! Prawn Spicy Curry is very nice

Tandoori Chicken is really attractive as it serves in iron plate. The chicken itself is crispy outside and soft inside.

Mixed vegetables plate, not bad too!

Overall the restaurant is good and they also offer some of ‘Chinese taste’ choices in case u have a friend who is not really fond of Indian food! That’s sweet.

2019-08-26 46 浏览
平時真係好少食印度菜,唔知點解今日真係好想試下,行完永安咁岩附近有間印度菜,外面望落都幾傳統印度feel, 就決定入去試下😋睇開食評有人影雞烤雞圖影得好靚好似好好食,所以都好想試下🤤上碟一刻好正,用鐵板上,熱騰騰聞到陣陣印式香料既味道,雞肉烤到恰到好處,外層帶少少焦,入面保持鮮嫩🤤 偶然食下他國美食都幾有新鮮感🥰食開辣野既我見到呢道辣咖哩炒蝦,見到有3條辣椒,果然夠辣,蝦肉爽身,唔會太熟。呢度既印度薄餅好平,20$就有一份,配上岩岩叫既辣咖哩,好好食~野飲方面叫左印式芒果酸奶,好濃郁好重芒果味,足本!

睇開食評有人影雞烤雞圖影得好靚好似好好食,所以都好想試下🤤
唐多里烤雞

辣咖哩海鮮炒蝦

印度薄餅

野飲方面叫左印式芒果酸奶,好濃郁好重芒果味,足本!

2019-08-26
唐多里烤雞
辣咖哩海鮮炒蝦
印度薄餅
2019-08-24 66 浏览
一入到去已經覺得環境唔錯,裝修亦幾有情調,座位寬敞舒服,而且感覺亦好乾淨。👍🏻-每枱都會送胡椒薄脆配2種醬料,一種應該係薄荷乳酪醬,另一種我就唔太清楚係乜嚟(係一啲酸酸咸咸嘅蔬果類)😂。而我哋就叫咗3樣嘢食同1杯嘢飲,分別係印式烤雞塊、牛油咖喱雞、印度薄餅同埋印式芒果酸奶。­-【印式烤雞塊】塊雞有豐富嘅印度香料覆蓋住,醃得非常入味,唔會話只係得表面有味但食到入面就淡而無味,而且雞肉亦十分嫩滑多汁。🤤【牛油咖喱雞】即是蕃茄汁濃醬燒碳烤無骨雞塊。個汁食落甜甜地,口感幾creamy,而且唔係太辣,唔食得辣嘅人絕對值得一試!同埋碗咖喱勁足料,有勁多雞肉,好滿足!😛【印度薄餅】專登叫嚟沾咖喱食嘅,烤得好香口,就咁食都已經好好食!【印式芒果酸奶】唔錯,好重乳酪味~-下次多啲人一齊去可以叫多幾款小食同咖喱,一定會更滿足!😍😍

­-

【印式芒果酸奶】唔錯,好重乳酪味~

下次多啲人一齊去可以叫多幾款小食同咖喱,一定會更滿足!😍😍
2019-08-22 49 浏览
差唔多2年無食過印度野,對上一次講緊已經係朋友既婚禮去食。呢排心血來潮想去食下,於是就約朋友陪我一齊食。呢間curry leaf 我見有好多正評,而且地方係佐敦都方便,就放工去試試。見到裝修都唔錯,暗暗地幾有情調,一入舖已經見到有d類似神像既擺設,好有印度特色,不過我驚宗教原因唔敢影。經理同店員都係印巴藉,印以落單個陣都係用英文溝通。好彩地,menu有中英對照,可以順埋咁落單。一開始佢送左個脆烤餅既小食比我地,好似枱枱都有,個餅好鬆脆,咬落有淡淡胡椒味,個醬係薄荷醬,另外就酸酸咸咸咁,個人感覺配薄荷好似無咁重口味,岩我地食多d。我同frd一坐底已經決定要叫naan餅食,最後叫左一個原味同芝士味。一上黎個陣熱騰騰,應該係即叫即整,咬落外脆內軟,有淡淡發酵味道,相當唔錯。芝士味入面既夾心唔會太濃烈,恰到好處。叫左naan餅當然唔少得點埋咖喱,我地叫左瑪沙拉咖哩雞同咖喱秋葵,初頭都驚幾會好辣,但食落唔覺,岩岩好而且雞肉咬落入味,意想不到。而秋葵就不過不失,食到秋葵外硬入面滑滑地既質感,配naan餅感覺好新穎。本身好想叫芒果lassi,但因為唔飲得凍野就叫左個熱既甜品。好似係玫瑰糖漿丸子。估唔

本身好想叫芒果lassi,但因為唔飲得凍野就叫左個熱既甜品。好似係玫瑰糖漿丸子。估唔到真係好甜,令我地有少少措手不及,佢係炸過既丸子,熱熱地,入面仲有餡。

總括黎講,呢度環景唔錯,同朋友傾下計,間中想食印度菜會再黎,而且我地兩個食左300蚊左右,價錢合理,希望下次再黎可以飲到mango lassi啦。

2019-08-20 60 浏览
#咖喱葉其實一直以來我同朋友都好想試吓正宗嘅印度咖喱係點樣🤣所以上網搵左少少資料之後 就決定咗去位於佐敦既咖喱葉!老闆同店員態度好nice,一入餐廳,面帶笑容咁為我地安排座位,入到去店面細細,但原來有兩層,餐廳裝修富有印度色彩,座位寬敞,仲有沙發椅,感覺幾舒服👍當日在座都係印度人幫襯,所以相信口味都正宗,值得一讚😎落完單,店員就會送上免費既胡椒薄餅,咬落脆身,餅非常薄身,口感似薯片,仲有陣陣胡椒香,脆餅鹹鹹帶點辣,就咁食都已經好好味,埋佢俾既三色醬(薄荷醬,酸橄欖同甜辣醬),係唔錯既餐前小食#唐多里烤雞 Tandoori Chicken印式烤雞基本上可以話係食印度野必點既,尼到既印式烤雞係用鐵板上,黎到仲係非常熱成個鐵板都沙沙聲!雞件有4件,份量適中,烤雞用左印度香料醃得好入味,烤到外面帶少少焦香,但肉質依然嫩滑!再配上少少檸檬汁上去,好開胃,好好食!#印度薄餅 Naan 印度薄餅有好多款可以選擇,但我哋第一次試,所以就揀咗原味,不加任何配料!薄餅有三大塊,外脆內軟,食落感覺煙煙靭靭,口感唔錯,好有嚼頭,配埋咖喱汁一齊食味道會更加豐富!#鮮辣咖喱雞 Chicken Vindaloo 食
#咖喱葉

#唐多里烤雞 Tandoori Chicken

#印度薄餅 Naan

#鮮辣咖喱雞 Chicken Vindaloo
食印度咖喱點可以食唔辣呢!所以今次我就試左呢個鮮辣咖哩雞,主要係由新鮮磨成既辣醬,再以多種印度香料熬煮而成既咖哩煮燒雞。咖哩唔係好辣,重香料味,口感豐富,啖啖既無骨咖哩雞肉,再搭配埋印度薄餅,味道同口感都好夾。

2019-08-20 71 浏览
今日女小編同朋友出左黎覓食!!我地去左間印度餐館,店員同大部份客人都係印巴籍人士,感覺好地道我地唔算好餓,所以只係叫左一款咖喱、兩份Nana Bread 一齊share食點好食物之後,店員就為我地送上餐前既薄脆小食前者既綠色醬料帶酸,後者則辣勁十足,絕對可以刺激味蕾,令人胃口大增!!!我地揀既洋葱咖哩羊肉都好快黎到未食已經聞到濃濃既香料味,食落帶有少少酸,唔會話好辣,幾惹味除左有數件嫩淋既羊肉,仲有大量爽甜既洋蔥,配上nana bread好夾!!!我地要左一份原味既nana bread ,另一份就要左款有餡既羊肉nana bread 羊肉個款有埋已調味既免冶羊肉碎係入面,淨食都已經好正而原味既nana bread質感煙韌,同d咖哩食好夾食住咁濃味既菜色,無理由唔飲野既大大個椰青,清甜又解喝,正!!!
今日女小編同朋友出左黎覓食!!

點好食物之後,店員就為我地送上餐前既薄脆小食

我地揀既洋葱咖哩羊肉都好快黎到

羊肉個款有埋已調味既免冶羊肉碎係入面,淨食都已經好正

而原味既nana bread質感煙韌,同d咖哩食好夾

食住咁濃味既菜色,無理由唔飲野既

大大個椰青,清甜又解喝,正!!!
午餐
2019-08-19 728 浏览
好少食印度菜,對印度菜嘅印象都不錯,上網見呢間嘅評價都OK,就同朋友黎試吓~環境裝修設計得好有印度色彩,感覺舒適~食物選擇都幾多,有飯有小食,估唔到印度菜種類都幾多~送咗一碟印度脆餅,食落香口,點埋薄荷醬同埋酸鹹嘅橄欖味道非常夾~~蕃茄湯估唔到質地幾creamy,飲落蕃茄味香濃,最喜歡湯嘅質地比較結身,酸酸甜甜嘅感覺非常醒胃~~蘑菇飯飯粒粒粒分明,有蘑菇香味,淡淡的飯香配合菠菜咖喱羊肉一齊食口味非常夾,蘑菇質地都唔會太乾身~~燒烤羊肉卷係比較辣嘅一道菜,但係辣味加香料令成道菜更惹味,羊肉質感結實,食落唔會騷,燒烤味香濃~~菠菜咖喱羊肉菠菜混合咖喱造成一個好結嘅醬,估唔到食落又幾OK,咖喱唔會好辣,但係有菠菜就令到咖喱嘅口感更加突出,而且羊肉唔騷,食落都唔會好乾身,吸收左咖喱嘅精華咬落香味四溢~~印式芒果酸奶似奶昔嘅質感,夠creamy,唔會太甜,反而令芒果嘅香甜味更加突出,配合酸奶味道更加醒胃~
環境裝修設計得好有印度色彩,感覺舒適~
食物選擇都幾多,有飯有小食,估唔到印度菜種類都幾多~

~蕃茄湯

菠菜咖喱羊肉
印式芒果酸奶
  • Mango Lassi
2019-08-19 67 浏览
今日同朋友黎到佐敦呢到食印度菜。呢間店入面既裝修都好有印度風情,而且係印度人開既,所以啲野食非常地道。午餐時段仲有set lunch,包括前菜、主菜、甜品同埋飲品,好抵食!我同朋友叫左一份set lunch,再另外叫多兩樣野食。套餐既前菜係chicken tikka, 係烤雞黎既。主菜就選擇左mutton curry,即係咖哩羊肉,呢度既咖哩好香濃,配搭nann 好夾。甜品係印度既雪糕,奶味非常濃郁。配埋印度既茶,好豐富既套餐啊!我地仲點左呢個炸奶酪,佢既味道係淡淡地既,食多幾舊都唔會滯。仲有呢個芒果奶昔!
甜品係印度既雪糕,奶味非常濃郁。
配埋印度既茶,好豐富既套餐啊!

仲有呢個芒果奶昔!
  • Mango Lassi
2019-08-15 47 浏览
今日去完九龍公園游完水,就去佐敦搵嘢食,本身諗住食太平館不過夜晚有啲貴😂見到對面呢一間印度野好似都幾抵食,nann都係20幾蚊一份,我係勁鍾意食nann架!我哋叫咗一份火烤雞一份咖喱,兩份nann,同埋一個椰青,都食到好飽。烤雞每一枱都有叫,上枱嘅時候渣渣聲好香,不過食落唔太濃味。而咖哩乳酪球既乳酪球好特別,無食過呢樣野,好似麵粉質地,帶芝士味,好飽肚,配咖喱好好味!重點芝士nann同埋羊肉餡餅,好大份,好香好好好好好食,羊肉餡餅有d辣,呢2款唔油膩,個人好喜歡!overall食物幾好,不過餐廳有d熱,定係所有印度餐廳都係咁

2019-08-14 44 浏览
印度菜一向少食, 所以無乜比較, 本身都好驚食到D太過正宗既印度菜, 所以今次都係叫左D大路野, overall 都幾有驚喜!!餐廳睇落都係印度人主理, 要用英文落單, 不過餐牌有中英文, 仲有圖片, 所以都無咩問題~ 叫左一個咖哩, 一個前菜, 一個nann, 同埋一份雪糕~唔少得梗係mango lassi啦!!mango lassi 雖然有d貴, $45 不過真係真材實料, 好濃芒果味同yogurt味, 絕對無溝水, 超好飲! 前菜係個脆片既物體, 個d topping有款好辣~咖哩角好香, 入面d餡有d辣, 不過整得好好食, 唔同港式咖哩角, 呢個外皮似似地酥皮~好食!咖哩帶甜味, 唔太重香料味, 幾岩我口味不過我地叫左garlic nann, 所以唔加咖哩已經好好食!最後既印式雪糕kulfi, 本身好驚伏, 第一淡係有d怪, 因為味道好複雜, 食下食下愈食愈好食, 有杏仁/耶絲既香味, 可以一試!
咖哩帶甜味, 唔太重香料味, 幾岩我口味

2019-08-13 51 浏览
I love Indian food so I have to try almost every joint that I come accross.Curry Leaf is located in Jordan conveniently located by some hotels.It has been awarded many awards by the QTSA.The menu had a good variety from Traditional curries, egg bhurji to Manchurian Chicken!Appetizersrdered the Jeera rice to go with the spinach potatoes.Tried the rice on its own and it was tasty without anything as there was cumin seeds in it.The spinach potatoes were not spicy but were very creamy compared to ot

Appetizers:
Ordered the Jeera rice to go with the spinach potatoes.

The spinach potatoes were not spicy but were very creamy compared to other places I have tried.
The chicken fried noodles were tasty as it had pieces of chicken tandoori, again the stir fried noodles were not spicy compared to other places I have tried as they were rather wet with a strong tomato taste.
The noodles they used were very different and evidently not egg noodles because they tasted like Chinese Efu noodles.

Anyway, a good friendly joint.
Will come back for the lunch buffet sometime.