2019-08-08 186 浏览
平時鍾意同朋友捐窿捐la搵嘢食,今次介紹下佐敦既咖哩葉餐廳 位置有啲難搵,喺太平館餐廳對面 餐廳播住濃濃印度風情既歌曲,擺設全部都好有氣氛。侍應見我哋睇咗咁耐餐牌走過來推介我哋有咩特色菜可以試,我地叫左牛油咖喱雞 自家制沙律 蘑菇飯 同芝士薄餅。叫完嘢食侍應就 比左個小食我地 係秘制醬汁加脆餅 小小咸 但如果配酒係一流。牛油咖喱雞 $115雞好滑 咖喱甜甜地 唔鞋 好易入口 。自家制沙律$58好新鮮 配料有紅蘿蔔 洋蔥 青瓜 蕃茄 加印度特色沙律汁 酸酸一好match 。蘑菇飯$58用印度米 加蘑菇煮成 印度米嘅口感好特別 唔同我哋平時食開嘅米 好有咬口 加埋黃油好香。芝士薄餅 $28有4塊 芝士薄餅 每一塊都沾滿左芝士 好厚實 值得一讚係侍應服務好好 見我地飲晒啲水就即刻加 又推薦菜式比我地。。地址:咖哩葉 (佐敦)佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖。
平時鍾意同朋友捐窿捐la搵嘢食,
今次介紹下佐敦既咖哩葉餐廳 位置有啲難搵,喺太平館餐廳對面

牛油咖喱雞 $115
雞好滑 咖喱甜甜地 唔鞋 好易入口 。
自家制沙律$58
蘑菇飯$58

芝士薄餅 $28
有4塊 芝士薄餅 每一塊都沾滿左芝士 好厚實

地址:咖哩葉 (佐敦)
佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖

2019-08-08
  • 牛油薄餅
2019-08-08 82 浏览
今天中午吃了一大碗面🍜晚上定了咖喱葉,感覺自己吃不下了😂第一次覺得,吃美食成了甜蜜的負擔⋯⋯所以我特意點了好多飲品,希望可以開開胃😂😂😂不過,我再一次吃完了所有的食物,週末健身房走起吧!沒想到這間印度菜這麼正宗,遠遠超出我的想像!上次在尖沙嘴吃過一間,感覺真是好印度快餐🍱導致我半年不敢再去嘗試印度菜。不過,咖哩葉讓我重新拾起希望!Naan真是很讚,特別是剛剛端上來的時候,還是熱的,配上鷹嘴豆,一口下去,胃口大開!有一種幸福的感覺!如果我今天中午少吃一點,應該會更幸福!所以,quota要留給真正喜歡的食物,就像感情要留給真正喜歡的人一樣!下次沒有好吃的,我寧願餓著!芒果乳酸和椰青,也是超級超級讚👍之前看點評,好多人都點這兩個,絕對不會推薦錯的!

2019-08-06 95 浏览
平時做野太攰,所以真係好鐘意一放假就同好姐妹一齊去佐敦揼下骨,鬆一鬆。難得鬆完,梗係唔可以即刻操勞,要搵間餐廳坐下,hea到盡喇😍😍好姐妹好鐘意試食唔同國家嘅咖哩,但佢成日都話好想去重慶大廈試下正宗印度咖哩,但由於我地兩個女仔一直都唔敢去,所以我係openrice 搵左好耐,終於比我搵到呢間好多人都話好食嘅印度咖哩,終於可以了左佢嘅心願!一入門口,鋪頭唔係好光猛,同埋全部的職員都係印度人,所以好有印度feel。講反餐牌先,會用反印度菜名,但唔洗擔心,因為餐牌有中英對照同埋圖文並茂👍👍野係黎之前,佢會比份小食嘅。薄餅本身已經夠咸,所以我無要點醬,朋友試左,佢話綠色嘅有啲似魚柳包上面嘅醬再加左薄荷葉,另一個佢講唔出係咩味,不過佢話幾岩佢食🤔野食上得好快印度芒果酸奶偏酸,但感覺好健康,好似無咩再加糖印度薄餅食印度野一定要叫嘅,岩岩整好上枱,點都唔點試一試先,好煙韌,有淡淡的小麥香孜然薯仔第一啖食落覺得唔夠香,反而薯仔本身用咖哩醃過,好入味。再食多兩嚿就發現孜然係原粒落,咬到嘅時候,個孜然味就散出黎,好香!瑪沙拉燒汁咖哩雞咖哩雞的重點,當然係個咖哩汁喇,好香香料味,但唔反感,係好食嘅,用黎點薄

野食上得好快

印度芒果酸奶
偏酸,但感覺好健康,好似無咩再加糖

印度薄餅

孜然薯仔
第一啖食落覺得唔夠香,反而薯仔本身用咖哩醃過,好入味。

瑪沙拉燒汁咖哩雞
咖哩雞的重點,當然係個咖哩汁喇,好香香料味,但唔反感,係好食嘅,用黎點薄餅👍
另外值得一提,雞肉去左骨,好岩包係薄餅到,啖啖肉😍
2019-08-05 70 浏览
茂林街是一條寧靜小巷,卻有間低調而舒適的正宗印度餐廳,裡面的佈置很有印度風味,連一班的侍應都係印度人,他們都講得一口流利的英語,落order就唔洗擔心啦!傳統印度烤餅,不是熱和脆的,配上很酸,有醃製過的青檸醬和薄荷醬,真係別有一番風味!香炸空心球係用薯仔整的脆殼,裡面有D鷹咀豆,再配上羅望子醬,味道唔錯!留意這是凍食的!燒烤雞肉卷,Yummy Yummy,真材實料,啖啖雞蓉配香草,熱辣辣夠juicy!白咖哩羊肉,唔辣的,用牛油、忌廉同堅果煮的白咖哩,羊肉唔So,沾Naan食一流!即叫即整的蒜蓉Naan,大大塊,夠飽肚,唔會太鹹,可以配咖哩食。全麥手抓餅就較鬆,薄DD,都係好味的!瑪沙拉茶好香茶味,夠哂滑,一小壺已經有3杯,個人覺得加少少糖,味道會更佳!在用餐後,有個貼心服務,當你用完手食Naan,一定想洗手,呢個時候,侍應會為你遞上一塊熱的濕紙巾,好窩心呢!
烤餅

印度蒜蓉薄餅和全麥手抓餅
印度瑪沙拉茶
  • naan
2019-07-08 198 浏览
工作地點轉左去佐敦後,努力搵唔同既新餐廳試,今日男朋友黎接放工就搵左依間印度食入到去店面細細,發現都有唔少印度人幫襯,所以相信口味都正宗XD點菜前店員會送上胡椒薄餅,咬落脆身,鹹香味配埋佢俾既三色醬(薄荷醬,酸橄欖同甜辣醬),係唔錯既餐前小食點菜方面我揀左每次食印度野都要點既印式烤雞,大部份都係用鐵板上既,黎到仲係非常熱沙沙聲,雞件用左印度香料醃,好入味,再唧D檸檬汁上去,香口得黎帶少少檸檬酸味,好好食~雞件烤到外面帶少少焦香,但肉質依然嫩滑!薄餅方面係蒜味同芝士味二揀一,我地揀左芝士。薄餅大大件,芝士亦落得重手唔孤寒,好重芝士味,不過要注意佢唔係用拉絲芝士,係有D似Parmesan Cheese個種有薄餅梗係要叫個咖哩點黎食,我地叫左羊肉咖哩,份量都好足,有5-6件羊肉,肥瘦均勻,羊膻味剛剛好~咖哩就一貫印度底重香料味,好香口好好食

2019-07-04 371 浏览
自從離開中環區,就未有機會食到平,靚,正的印度自助,在開飯網發現了咖喱葉,相信是九龍區印度自助代表了。可能我早到,所以人煙稀少,以為中伏,幸好到了食飯時間就陸續多人,當中包括印度人。講到食物,真係唔算多,沙律兩盆,肉類咖哩兩盆,雜菜咖哩兩盆,有印度白飯,有盆黃色咖哩,炸雜菜,烤魚,粟米湯及印度甜品,自助包汽水,薄餅要侍應整,有蒜蓉,牛油及原味可選。我一心諗住有燒雞,點知只得魚,有點失望,但整體咖喱味道出色,咖哩魚未有比咖哩味覆蓋,仍有魚味,烤魚都好好,食得出兩種魚嘅分別,唯一雜菜沙律就咸咗小小,可能係中間配料出事。另外粟米湯味道好重奶油味,跟西湯完全唔同。咖哩葉可以一試。
另外粟米湯味道好重奶油味,跟西湯完全唔同。咖哩葉可以一試。
2019-07-04
$96.8 (午餐)
2019-06-23 471 浏览
自從之前同朋友食過印度菜就愛上了,間唔中都會想食印度菜!食印度菜,就要揀正宗嘅食,一直都想試呢間,因為店內員工都係印度人,煮法應該會比教正宗,今次終於黎到!呢間餐廳坐得夠舒服,裝修都幾別緻!唔好以為得地下幾張枱,餐廳有兩層,所以位置都足夠!個menu 分得好仔細,而且種類夠多!雞,豬,牛,海鮮,每一樣都有不同煮法,唔好以為正係得咖哩雞,就算咖哩雞都有唔同口味可揀!點完菜後,店員會提供胡椒脆餅及各種蘸醬!胡椒脆餅非常薄身,所以依落好脆身!脆餅本身因為有胡椒,所以會有丁點兒辣!可以配上醬汁及醃料,口味隨大家喜好而蘸!Chicken Tikka $80炭烤的烤雞塊係每次食印度野必點!件件都夠大件,肉質嫩,咬開仲有肉汁,無骨,烤得夠香口,仲有脆邊。Fish Masala $142食印度菜點可以唔叫咖哩,所以今次就叫了Fish Masala,個魚夠滑,唔會一夾開就散,但有丁咁多腥味!而個醬汁調得幾好,唔會太辣,食落好惹味!Roti $20食印度菜,當然唔可以沒有印度薄餅,配咖哩食就最岩啦!我地叫左一份Roti,因為Roti相對冇咁heavy!Roti即叫即做,上到枱仲係熱辣辣,口感煙韌,冇咁多油

Chicken Tikka $80

Fish Masala $142

Roti $20
食印度菜,當然唔可以沒有印度薄餅,配咖哩食就最岩啦!我地叫左一份Roti,因為Roti相對冇咁heavy!Roti即叫即做,上到枱仲係熱辣辣,口感煙韌,冇咁多油!
1K
2019-06-14 294 浏览
呢個世界有兩種人,一係好鍾意印度菜,一係好唔鍾意印度菜。而我A姐就屬於前者!難得好似口淡淡,一於衝擊一吓味蕾,去到佐敦嘅咖哩葉食印度菜。素食咖哩角唔太食羊嘅我哋叫咗素食咖哩角,咖哩角即叫即整,所以上枱夠晒熱辣辣!入面有薯仔、青豆同堅果打蓉,咖哩味香而唔辣,咬落去香脆鬆軟,好滿足。香炸空心球香炸空心球係印度常見嘅街頭小吃,圓球上面有個窿,放上薯仔、洋蔥、番茄同豆等等,加埋綠色酸酸哋嘅汁一齊食,講真,呢個唔係咁多香港人識欣賞。蒜蓉薄餅薄餅有多種口味,我哋就叫咗蒜蓉薄餅,有3大塊,蒜香味十足,當然要加埋咖哩一齊食啦!瑪莎拉咖哩雞瑪莎拉係印度獨有嘅香料,如果一向少食印度菜,就推介呢個。因為香料唔會太strong,而辣度又啱晒香港人,雞肉嫩滑,唔錯。

素食咖哩角

蒜蓉薄餅

瑪莎拉咖哩雞

2019-06-12
2019-06-04 274 浏览
好耐冇食印度野,呢日同閨蜜就揀左食住咖喱傾計吹水。位於佐敦呢間印度餐廳老闆同員工似乎都係印度人,都係講英文為主,好有印度風味士多啤梨lassi,香濃士多啤梨味,甜得黎好清新,黎到印度餐廳真係必定要order芒果lassi,朋友表示好香芒果味,都係必點系列,好好飲veg simosa,入面係滿滿既薯蓉同素菜,咖喱味道都唔錯mixed veg kebab,餡料豐富份量又多,入面好多蔬菜,口感好豐富,味道都唔錯kadhai paneer,奶酪有少少似豆腐,同咖喱比起呢個味道帶少少甜,唔會辣chicken masala,咖喱味幾香濃,唔會好辣,雞肉都唔會「鞋」Naan我地就叫左兩款,原味同羊肉味,好香脆,個人就比較鍾意原味
芒果lassi,朋友表示好香芒果味,都係必點系列,好好飲
2019-05-31 271 浏览
因為喉嚨痛唔食得辣,又想食印度菜嘅我,朋友介紹咗這間位於佐敦嘅咖哩葉的確無介紹錯👍😋😋菠菜煮雞肉這個是用波菜煮雞肉……落單時叫佢走辣或少辣都得。味道有點不一樣,食落口都好滑加埋啲雞肉件都好啱口形,可以一啖一粒咖。奄列這間餐廳出名食印度咖哩,但係偏偏就唔係好食得辣,可以點😅😅唯有盡量點啲好味又無咁辣嘅食物。推介這個奄列,真係素食嘅朋友都可以嚟試試😋印度沙律呢個家鄉醃制沙律有啲特別嘢,就係一種叫葫蘆巴葉嘅香菜。雖然係醃制嘢但係都好好味,食完可以增加口水分泌。磨菇炒飯呢客磨菇炒飯就淡口啲,不過真係有我喜歡食嘅菇類……就係佢所以我點咗個波菜咖哩雞嚟伴佢🤭🤭玫瑰奶球餐牌都有甜品類,唔想食凍嘢嘅我大膽一試,點咗份制作需時嘅玫瑰奶球。送到嚟佢個糖漿入哂落個奶球入面,重係熱咖,入口暖暖地軟棉棉、外面果層甜甜地又唔會太漏……用嚟止辣真係一流呀👍👍

菠菜煮雞肉

奄列

印度沙律

磨菇炒飯

玫瑰奶球
2019-05-28 1880 浏览
要尋找異國情懷,但又無時間出走香港?唔緊要!今次等我帶你試下正宗印度咖哩一嘗地道風味啦!係佐敦有一間好味又抵食得黎環境同格局都比市面上既印式餐廳更為雅緻!想坐得舒服,唔想太局促,呢到都係一個選擇黎!即刻睇下Menu有咩食先! 👇📌Chicken Madras - $112 👉哇成個menu內容多不勝數,真係唔知點簡好,不過分類做得幾好,幾清晰,容易搵到自己想食既野,又唔洗睇到眼都花埋,有樣野要大讚除左menu上每樣菜式都有中英對照外,仲有詳細介紹,呢點好細心!今次我就試左呢個馬德拉斯咖哩雞,主要由椰奶同肉汁煮成,食落好重椰香,帶有少少甜酸風味,加埋啖啖既無骨咖哩雞肉,再搭配埋印度薄餅真係一絕!口感豐富!而且唔係好辣!就算唔食得辣都可以嗌!📌Kadhai Paneer - $82👉由洋蔥同一種叫Capsicum既辣椒一齊煮成既印式咖哩蔬菜芝士,如果唔鍾意食肉或者係素食者就岩哂啦!芝士味相當濃,辣度岩岩好,因為蔬菜煮得好lum,裡口感唔錯,裡面仲有d芝士粒鬆軟有咬口,所謂蔬菜其實係三色椒同埋洋蔥.加埋濃郁既咖喱汁就更加好食!值得嗌!📌Naan - $20👉呢個印度薄餅外脆內軟,口感唔錯,香
要尋找異國情懷,但又無時間出走香港?唔緊要!今次等我帶你
試下正宗印度咖哩一嘗地道風味啦!係佐敦有一間好味又抵食
得黎環境同格局都比市面上既印式餐廳更為雅緻!想坐得舒服,

📌Chicken Madras - $112
真係一絕!口感豐富!而且唔係好辣!就算唔食得辣都可以嗌!

📌Kadhai Paneer - $82

📌Naan - $20
👉呢個印度薄餅外脆內軟,口感唔錯,香味大足,食落感覺煙煙靭靭.
好有嚼頭,再點埋個咖哩一齊層次更加豐富!食得過!I最後埋單都係
每人百零蚊!如果行開呢頭記得黎試下啦!
2019-05-27
  • Chicken Madras
  • Kadhai Paneer
  • Naan
2019-05-25 228 浏览
又一印度菜好去處,命名為咖哩葉。鋪頭開陽裝修不是封閉式,7點鐘入座已經有一半客人。頭枱叫了羊肉咖哩角Samosa,咖哩角是印度特色小食,配合綠色乳酪薄荷醬汁,是印度菜一絕。印度Tandoori鐵板係系列是一它要叫的,今次就叫了免治羊肉卷鐵板,羊肉濃味不大蘇,非常美味可口,新鮮椰菜紅蘿白墊底。印度菜必食芝士菠菜,芝士香濃坪上菠菜真是一個很好的菜式,主菜咖哩叫了瑪莎拉雞肉咖哩,瑪沙拉是印度獨有的香料,這款咖哩每間店都有少許分別,以今次黎一間做得酸辣味剛剛好,雞肉鮮嫩滑咖哩味夠濃。再叫了蒜熔白麵粉薄餅Nann bread,百麵粉印度薄餅外脆內軟可口香滑,完成今晚的印度菜,大滿足!
又一印度菜好去處,命名為咖哩葉。
鋪頭開陽裝修不是封閉式,7點鐘入座已經有一半客人。
2019-05-23 167 浏览
友人很喜歡吃香辣菜、咖喱等香口菜式,放工後相約我去吃印度菜,平日總是吃日韓泰等等的亞洲菜,但印度菜真的很少吃,其一可能因為不太熟悉香港有什麼地道的印度菜,所以蠻期待的。地點挺而找的,一進去只有數張枱及吧位,後來才知道餐廳沙發座椅舒適寬敞,枱很大,有空間。點完菜後,侍應首先端上前菜:薄烤脆餅及各種蘸醬。餅非常薄身,不過脆餅本身有點鹹,配上兩款醬汁及醃料,還是吃一點點吧,不然真的越吃越鹹。印式炭烤魚塊:新鲜炭烤的鮫魚魚塊,共有4塊,每塊都肉質飽滿結實,看似雞肉般,無骨,小朋友也很適合吃,烘得炙熱的鐵板把魚烤得非常香口,邊緣位脆脆的。咖喱炒什錦蔬菜:以印度香料炒雜菜,咖喱香料味濃郁卻不辣,甜甜的,易入口。不過好像大部份的雜菜都是紅黃綠椒為主,還有少許紅蘿蔔、豆等,如果多點種類的菜會更好。吃咖喱一定要配飯或麵包蘸著吃,這次選擇了印度飯。飯粒輕幼,長條形狀,輕得像空氣,口感較平日常吃的泰國/日本/中國米飯軟身更多,而且有股淡淡的香料花香。
2019-05-21 402 浏览
Indian food has always been one of my favorite Asian cuisine yet I am not so sure where to find some authentic and local Indian restaurant. Passing by this place last time and making me crave for curry since I saw some customers eating naan and dipping it into the curry paste through the glass window.One of my favorite Indian cuisine is definitely their hand-made naan. This time we have ordered two kinds: Kashmiri Naan and Lachha Paratha. Kashmiri Naan is stuffed with mashed cashew nuts and past
One of my favorite Indian cuisine is definitely their hand-made naan. This time we have ordered two kinds: Kashmiri Naan and Lachha Paratha. Kashmiri Naan is stuffed with mashed cashew nuts and paste, which is spread inside the flat bread.
For the Lachha Paratha, it is a multi-layered flat whole wheat bread. Serving hot in a basket, it is very appetizing and mouth watering with its buttery smell. The texture is very pliable and chewy.
Chicken Tandoori is the most spicy type of curry. The chicken is covered with the curry paste. The meat is tender and remains juicy. The aftertaste is the strongest giving the tongue some burning sensation, which could totally be a spicy challenge!
Mango Lassi is the best choice of drink to relief from spicy food. The mango flavor is blending in the plain yogurt. It is slightly sour mixed with mango sweetness.
2019-05-19 174 浏览
好耐都無食過印度野,有朋友介紹話呢間好味,啲味道好印度,所以特登拉佢過黎試下。我地一坐底,揀左好耐食乜野,因為個menu真係好多選擇🤣,最後朋友拍板,先揀好。😐🙌🏼我地一點完菜,就上左個小食比我地,個脆餅唔知叫咩名,但幾好味,佢伴埋3種醬,全部個味都未食過,食完唔會飽,開左個胃個羊肉咖哩角都幾好味,外皮好酥脆,入面有啲乾身,點埋個醬就岩岩好啦,加埋啲綠豆,中和左羊肉既羶味。呢個菠菜芝士,又係完全未食過既味道,朋友點左個飯去配,佢覺得好好食,不停放入口。但我就要好似第一次品泡菜咁,慢慢品先feel到個味係點,anyway,good try🤪我就不停食咖哩雞啦,佢做得唔辣,雞味好濃,個咖哩撈飯一流呢個乾果烤餅真係不得了,平時我一定叫芝士或者原味烤餅,條友叫我試下啦,好啦咁試下囉。但係佢脆脆地既外層,入啲夾左啲甜甜地既,好似混入左椰絲既果肉餡,忍唔住一塊一塊咁食😱呢個強烈推介。個名叫藏紅花米飯口,我覺得就係一碟白飯,但係飯呢啲,食印度野時送醬汁既餸,基本野喇。Overall,好滿足啊呢餐😋

印式波菜芝士

特製咖哩雞

我就不停食咖哩雞啦,佢做得唔辣,雞味好濃,個咖哩撈飯一流

乾果烤餅

藏紅花米飯

Overall,好滿足啊呢餐😋
印式波菜芝士
特製咖哩雞