2019-05-07
上次去完日本,食左個超好味印度咖哩,呢排又口痕,掛住濃郁嘅印度咖喱香同印度薄餅,於是嗱嗱臨喺OpenRice搵左間睇落吾錯嘅印度餐廳「咖喱葉」去止下痕🤣.餐廳裝潢富有印度色彩,又夾雜住西式嘅風格,座位寬敞,仲有沙發椅,感覺幾舒服👍.Menu中英對照,旁邊亦有簡單解釋菜式嘅成份,簡潔易明~.落完單,熱情又有禮貌嘅店員就會送上胡椒薄餅(免費架🙈)咬落好似同蝦餅一樣咁脆,口感似薯片,仲有陣陣胡椒香,就咁食都已經好好味,仲可以沾旁邊嘅三色醬添🙆♀️ 三色醬分別係薄荷醬,酸橄欖同甜辣醬~我就推薦薄荷醬,另外果兩種味會辛辣少少🤣 當然,沾下咖哩醬就更加正啦✨.牛油咖哩雞 ($115)以多種印度香料熬煮而成,濃郁嘅咖哩味帶有牛油香,層次感豐富❗️我最欣賞嘅係,雞塊不帶點雞皮,雞肉入口嫩滑,配上酥脆香口又富有香濃蒜香味既Garlic Naan 牛油印度烤餅 ($25),真係齒頰留香呀😍 我覺得印度咖哩同Naan 兩者係離吾開架🙈是旦叫少一樣,感覺都吾會完美~ 印度烤餅同普通嘅pizza 皮底或者烤過嘅麵包,質感都好吾同,口感集鬆化,柔軟同香脆於一身,沾上印度咖哩醬,味道提升至另一個層次,好正🥰.素食咖哩
Menu中英對照,旁邊亦有簡單解釋菜式嘅成份,簡潔易明~
牛油咖哩雞 ($115)
素食咖哩角 ($35)
即叫即整,入面係咖啡薯仔蓉,拌雜住青豆同堅果,再炸至香脆。咬落外脆內薯,陣陣咖哩香撲鼻🥰 口感有d似炸脆左嘅餃子🙈
印式芒果酸奶 ($45)
飲落係濃郁嘅乳酪芒果香,口感似smoothie,軟綿幼滑💕
P.S. 老闆同店員態度好nice,一入餐廳,面帶笑容咁為我地安排座位,準備要離開時,又會主動為我地開門,值得一讚😎
P.S. 原來仲有lunch buffet,都只係$88,好抵食呀😍 睇黎下次要係lunch 過黎食下lu🥰