餐厅: 和牛燒肉一郎 (百誠大廈)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
最近佐敦新開左好多美食店,而今次我去既係和牛燒肉一郎。當然主打係和牛,聽講仲要係首次引入香港獨家「小田A4和牛」,聽落都覺得正啊!店內空間好寬敞,座位又闊落,特別嘅係「燒肉新幹線」智能化送餐,好有趣👀👀店內有6款放題套餐,仲有海鮮、不同和牛部位、手握壽司、刺身等等,還可加配自助吧,有沙律、甜品雪糕,自家製飲品、果汁可任飲任食🤤舟.盛合,有齊和牛、雞肉、豚肉、海鮮!!和牛方面有4個部位,橫膈膜,牛里脊肉,牛肋條肉同牛肋肉,每個部位都肉質鮮嫩而軟腍,以我最中意既係橫膈膜,肉既中間充滿油脂,食落好唔覺肥膩,諗起都覺得正👍🏻雞肉同豚肉都好鮮美,食落一d都韌,而海鮮方面有扇貝同蝦,扇貝又大又新鮮,食落仲有海水味又甜,一個字正😋蝦肉質爽口,鮮甜~~是日寶箱係當日最新鮮肥美的小田和牛部位西冷,西冷又薄又長,雪花油脂分佈平均,食落入口即融,不繪係小田A4和牛😍😍😍炙熱壽喜燒壽司,一上台會有職員用火槍黎燒和牛,燒既期間見到d油脂慢慢流出來,見到都流口水🤤再配埋壽喜燒汁同温泉蛋,口感非常豐富,而且和牛真係入口既溶 ,十分推介☑️☑️生牛肉壽司,入口軟腍,雪花平均,超重牛味一博多豚骨拉麵,湯底比較清,但豚肉好j

店內有6款放題套餐,仲有海鮮、不同和牛部位、手握壽司刺身等等,還可加配自助吧,有沙律、甜品雪糕,自家製飲品、果汁可任飲任食🤤

生牛肉壽司,入口軟腍,雪花平均,超重牛味

一博多豚骨拉麵,湯底比較清,但豚肉好juicy,食落一d都唔煙韌,而且麵質好彈牙🥰🥰

壽司燒燒肉丼,採用珍珠米,粒粒分明,但燒肉稍為有少少咸,但係有紅蘿蔔,豆芽,温泉蛋做配料可以中和到✌🏻✌🏻
甜品方面,有幾款不同既日本雪條,例如紅豆,牛奶等❤️❤️

飲品就特別d有自家製飲品,佢哋嘅水果茶幾好飲,酸酸甜甜,越飲越開胃,仲可以解解膩,仲有果汁同汽水飲添😍😍😍
2021-06-04 49 浏览
之前朋友食過呢間和牛燒肉一郎,佢意猶未盡,一早book定位約我今日去食。我地係星期四大約1700左右到餐廳,門口已經有20多人喺度等緊開門。好彩book咗位嘅關係。我地好快被安排入座。喺食物未到之前。我就出咗去自助吧度拎嘢食。自助吧分別有沙律,甜品同埋飲品。種類非常之多。和牛船到喇。分別有牛肋肉,牛里脊肉,牛肋條肉,牛外橫膈膜,扇貝,蝦,雞肉同豬肉。我自己最鍾意就係牛里脊肉。牛味超濃。然後再上嘅係小田牛。佢係用一個寶箱載住再加埋乾冰上堂。視覺效果一流之餘。燒完放入口入口即溶。超好食。然後上生牛肉壽司,自從係一間連鎖壽司店, 食過一個山嘅他他牛之後。對生牛都比較抗拒。但係呢度嘅生牛壽司超級出色,一啲都唔腥。另外仲有一個燒牛肉,侍應係會喺你面前將生牛用火槍燒熟。呢隻牛又係入口即溶。整體來講, 呢度食牛真係啱晒牛魔王。另外嘅係其他食物同埋侍應嘅服務態度都係一流。
今次去咗佐敦新開業嘅和牛燒肉一郎食「和牛食べ放題」。‭放題‬可以食2個鐘,‭一共有6款菜單,‬定價由$‭ 348 ‬去到‭$1,098‬,除咗有全港獨家供應嘅日本鹿兒島縣「小田 A4 和牛」🇯🇵🐂,仲提供多款新鮮海鮮🦐、蔬菜🥬丶前菜丶飯面🍜同湯,亦設有自助區供應多款沙律丶飲品丶甜點丶雪糕🍨同果汁飲品俾食客自由選擇🍹。
餐廳感‭覺‬開‭揚整潔‬,‭空‬間感大,‭枱面並冇油漬同黏笠感,比平日嘅燒肉店乾淨好多✨。另外仲有個櫃窗可以睇到店員切肉嘅過‬程同首創「燒肉新幹線」,餐廳中間有條輸送帶,以智能化方式送餐,的確係好有新意。.當日食咗個好吸睛嘅「舟・盛合」,有睇頭之外集齊牛、豬、雞、海鮮同蔬菜於一身😍。另外仲有「桶.盛合」,包含小田和牛牛肋肉同牛里脊肉。相比之下小田牛真係嫰滑好多🐃,其餘嘅牛就比較普通。.另外仲食咗啲日式料理,包括:📍生牛肉壽司牛肉厚身但比較難咬開👉🏻👈🏻,個人唔太欣賞。.📍炙燒壽喜燒壽司店員會用火槍係你面前即時燒熟兩大片生牛肉🍣,生熟程度可以自己揀,然後再點上由生雞蛋🥚同壽喜燒醬汁調成嘅醬油,味道真係好好👍🏻。.📍壽喜燒牛肉丼牛肉大片而且嫰滑,用蛋汁撈飯🐣🍚加上蔬菜同壽

另外仲食咗啲日式料理,包括:

📍生牛肉壽司
牛肉厚身但比較難咬開👉🏻👈🏻,個人唔太欣賞。

📍炙燒壽喜燒壽司

📍壽喜燒牛肉丼
牛肉大片而且嫰滑,用蛋汁撈飯🐣🍚加上蔬菜同壽喜燒醬汁味道唔錯。

📍博多豚骨拉麵
拉麵比較腍🍜,湯底亦唔算濃郁比較普通

📍南蠻炸雞
炸皮太厚而且腍身,冇咗炸雞嘅精髓😭,雞肉唔夠嫰滑,整體需要改善。

📍明太子海鮮煎餅
煎餅太薄,未能夠做到外脆內軟,感覺有啲油膩,有改善空間。

值得講吓出面嘅open area有大量飲品可以自由選擇,仲要唔係用普通汽水Hea你🥤,係有多款唔同口味嘅果汁🍹,呢點值得加分。
2021-06-03 85 浏览
同朋友去試新式和牛,餐廳裝修以白色做主調,空間感大,樓頂高。餐點可以散叫或者叫餐,叫去F餐,基本上menu大部野都包晒。沙律吧,果汁,水吧,日本直送雪糕全部任食。果汁真係果汁,唔係藥水味,芒果汁,雜果賓治好味。舟。盛合美國和牛,澳洲和牛,日本豚肉,雞肉為主,再加上不同類蔬菜菇類,海鮮放在壽司船。鹿兒島黑毛和牛特選盛合(7種類)7個不同部位的小田和牛,油脂均勻全部都肉味濃。生牛肉壽司,牛中腹肉壽司 和 炙燒壽喜燒壽司主要是生牛肉同半生熟牛肉壽司分別壽喜燒牛肉飯半熟溫泉蛋加秘製醬油飯,味道不錯。博多豚骨拉麵湯底濃,味道可以

舟。盛合

鹿兒島黑毛和牛特選盛合(7種類)
7個不同部位的小田和牛,油脂均勻全部都肉味濃。

生牛肉壽司,牛中腹肉壽司 和 炙燒壽喜燒壽司
主要是生牛肉同半生熟牛肉壽司分別

壽喜燒牛肉飯
半熟溫泉蛋加秘製醬油飯,味道不錯。

湯底濃,味道可以
  • 炙燒壽喜燒壽司
這家日式燒肉店最近討論度很高,因為有不少youtuber和美食評論家也來到訪過,今天就來體驗一下是否名符其實? 上到三樓,映入眼簾的已經是相當超時空的佈置,白底黑字,燈光明亮,旁邊是白色瓷磚,不時會有一盞緊急紅燈。雖然簡潔,但卻有一種穿梭到未來高科技世界中實驗室的感覺。正對著電梯就是切肉工房,就算未入座已經可以透過玻璃看到員工精心準備肉片。 自助吧有多種飲品沙律甜品可供選擇,令我眼花繚亂,只試了少部份🎂 🛷全部座位也是卡位,就算多人來聚餐也非常舒適,空間感很足,場內冷氣很足夠,燒肉香氣撲鼻,令人流口水。 🥕涼拌小食盛合有芽菜、青菜和紅蘿蔔條,經過涼拌後,調味料入味但不會太咸,五味紛陳,與烤肉間隔吃可轉換口味。 泡菜盛合有韓國泡菜、拍青瓜和醃蘿蔔,酸中帶辣,既能開胃又有刺激。 ⛴舟。盛合點餐後就立刻送上這艘船,噴發著煙氣,拍照的衝動馬上起來。這艘船包羅萬有,海陸空靚肉和健康蔬菜也有。肉類最推薦牛肋肉,肉汁多而牛味足,不覺油膩。菜類最愛的是意大利青瓜,烤完後更爽脆,清新了口腔油份。海鮮類的帆立貝很嫩滑,咬開後有漿口感覺,質素抵讚。 🥩寶箱 - 小田和牛西冷用新幹線送到的寶箱,充滿神祕感當打

🥕涼拌小食盛合

⛴舟。盛合

🥩寶箱 - 小田和牛西冷
用新幹線送到的寶箱,充滿神祕感
當打開後仍未知是什麼,因為乾冰散發煙霧遮蓋了和牛的真貌,過了一陣後就真相大白,原來是小田和牛西冷。
肉眼可見的均勻油花,厚薄適中,吃下去不錯。

🍘生牛肉壽司
比較有油脂和筋道,不用太多咀嚼就已融化。
🍙牛大腹肉壽司
牛味很濃,可多咀嚼,吃出肉香與飯混和,滿足感不錯。

🥓灸燒壽喜燒壽司
大大塊靚牛肉,脂肪分佈平均,店員親自用火槍把肉烤得剛好再奉上我面前。把日本生食級靚蛋和醬油細心攪拌,然後用牛肉捲好飯點下去,一口連飯也溜入嘴巴,幸福感浮起。

🍲冷麵
麵條非常有勁道,帶有濃香麻油,夏天透心涼之選。
2021-06-01 187 浏览
炎炎夏日開始,難得放一日假來個二人豪食吧!佐敦新晉燒肉一郎開業近兩個月,新派日式燒肉品牌,引入鹿兒島縣「小田A4和牛」其油花紋理呈大理石狀美態。最抵死係設有全港首個燒肉新幹線,門口已放置官方的小田牛出口認證,環境闊落,佔地約有七千呎廂房卡位,純白裝修日系風格,燒起肉來舒適自在。👏🥗自助區無限量供應多款沙律、飲品及甜品,五款新鮮健康蔬菜水果沙律獨立包裝,九款水果果汁再加埋幾款罐裝可樂任君選擇,午餐時段靜靜享受,先來兩set 盛合🥕🥒🌶=̶泡菜盛合及涼拌小食盛合=̶清淡大盛涼拌荳芽、菠菜、紅蘿蔔,開胃韓式泡菜、青瓜及白蘿蔔。=̶舟·盛合 =̶ $248推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每檯開波一定有嘅燒肉船泊岸,4款美國/澳洲和牛(建議按次序燒):牛肋肉、牛里脊肉、牛外橫膈膜、牛肋條2款日本產豚肉: 豚里脊肉、豚肋肉日本產雞腿肉、海老、帆立貝6款野菜: 大蔥、南瓜、茄子、青瓜、冬菇、粟米芯及蕯摩豚香腸。網燒的關係,專心輕輕燒避免過份柴乾,牛肋條有根,所以燒到中間建議修剪一下,紅肉可加點玫瑰鹽、白肉加黑胡椒提升鮮肉味。=̶ 是日寶箱: 當日新鮮即切 =̶ $218推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打開寶箱內藏新鮮即切小田和牛塊,頂級黑毛和

炎炎夏日開始,難得放一日假來個二人豪食吧!
佐敦新晉燒肉一郎開業近兩個月,
新派日式燒肉品牌,引入鹿兒島縣「小田A4和牛」
其油花紋理呈大理石狀美態。
最抵死係設有全港首個燒肉新幹線,

門口已放置官方的小田牛出口認證,
環境闊落,佔地約有七千呎廂房卡位,
純白裝修日系風格,燒起肉來舒適自在。👏

🥗自助區無限量供應多款沙律、飲品及甜品
五款新鮮健康蔬菜水果沙律獨立包裝,
九款水果果汁再加埋幾款罐裝可樂任君選擇,

午餐時段靜靜享受,先來兩set 盛合🥕🥒🌶
=̶泡菜盛合及涼拌小食盛合=̶
清淡大盛涼拌荳芽、菠菜、紅蘿蔔,
開胃韓式泡菜、青瓜及白蘿蔔。

=̶舟·盛合 =̶ $248
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每檯開波一定有嘅燒肉船泊岸,
4款美國/澳洲和牛(建議按次序燒):
牛肋肉、牛里脊肉、牛外橫膈膜、牛肋條
2款日本產豚肉: 豚里脊肉、豚肋肉
日本產雞腿肉、海老、帆立貝
6款野菜: 大蔥、南瓜、茄子、青瓜、
冬菇、粟米芯及蕯摩豚香腸。

網燒的關係,專心輕輕燒避免過份柴乾,
牛肋條有根,所以燒到中間建議修剪一下,
紅肉可加點玫瑰鹽、白肉加黑胡椒提升鮮肉味。

=̶ 是日寶箱: 當日新鮮即切 =̶ $218
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打開寶箱內藏新鮮即切小田和牛塊,
頂級黑毛和牛品牌鹿兒島「小田和牛」
由超過45年歷史的「小田畜產」農場所出品。
特別採用含有啤酒釀、大豆、麥料等
十二種不同材料複合而成的飼料餵飼小牛,
牛肉質感柔軟,油花分佈均勻,
記得要趁熱食,保持油香滑溜感。
既是新鮮肉,所以最理想係燒到medium rare的狀態。

=̶牛大腹肉壽司 =̶ 2貫 $118
=̶生牛肉壽司 =̶ 2貫 $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
壽司刺身上亦有炙燒選擇,
兩款牛肉壽司本身有少許細根,
點上豉油慢慢咀嚼,吃到原牛肉味道。

=̶炙燒壽喜燒壽司 =̶ 2貫 $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
店員將一大片小田和牛用火槍燒香後,
捲起中間飯糰點上壽喜燒汁拌生蛋一齊食,
味道香甜滑溜非常吸睛。

=̶ 冷麵 =̶ $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
最後整返個冷麵安慰下自己無咁熱氣🤣
清清地有泡菜及幾塊蘋果片作為呢餐嘅句號。

咪住咪住,最後要食埋雪條先好走,
井村屋紅豆味、牛奶金時、
明治角10棒四方梳打味、藍莓乳酪味、
煉乳紅豆味、栗子紅豆味、
樂天北海道雲呢拿味與及鹿兒島Seikea南國白熊雪條。
最後都整返個選擇困難作為句號,服未!

晚市有親民價任點任食高級黑毛和牛,
無限任食兩小時放題
由最平$348至最貴$1098,一分錢一分貨。

👅美味: 9/10 😮驚喜: 10/10
✨環境: 9/10 💆‍♂️服務: 10/10
💡性價: 8/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 8/10 👍推薦: 9/10
午餐
  • 炙燒壽喜燒壽司
  • 是日寶箱
2021-05-31 93 浏览
今日去了佐敦!我們今日去食新餐廳!這一間是食日本牛燒肉店一入餐廳好現代的裝修風格!中間有一條大大的運輸帶!我們入坐!我們點了~飲品,沙律,甜品都是任食泡菜盛合涼拌小食盛合牛肉舟是日新鮮即切(寶盒)生牛肉壽司生牛中腹肉壽司炙燒壽喜燒壽司香蔥海苔溫泉蛋拌飯博多豚骨拉麵泡菜盛合涼拌小食盛合這六款我覺得白蘿蔔好好味好爽口!牛肉舟有好多不同部分!牛外橫膈模,牛里脊肉,牛助條肉,牛助肉,扇貝,大蝦,雞肉,豬五花,腸仔,南瓜,菇好豐富!是日新鮮即切(寶盒)由運輸帶送來,好有氣氛!煙霧~~牛肉!🤣😂有店長幫我們燒!生牛肉壽司生牛中腹肉壽司好香牛肉味!炙燒壽喜燒壽司有店員有我們面前燒!好香油香濃郁!香蔥海苔溫泉蛋拌飯好好味,蛋香濃郁!加上蔥花!
今日去了佐敦!
我們今日去食新餐廳!
這一間是食日本牛燒肉店
一入餐廳好現代的裝修風格!
中間有一條大大的運輸帶!
我們入坐!
我們點了
~飲品,沙律,甜品都是任食

泡菜盛合
涼拌小食盛合
牛肉舟
是日新鮮即切(寶盒)
生牛肉壽司
生牛中腹肉壽司
香蔥海苔溫泉蛋拌飯

泡菜盛合
涼拌小食盛合
這六款我覺得白蘿蔔好好味好爽口!

牛肉舟
有好多不同部分!
好豐富!

是日新鮮即切(寶盒)
由運輸帶送來,好有氣氛!煙霧~~牛肉!
🤣😂
有店長幫我們燒!

生牛肉壽司
生牛中腹肉壽司
好香牛肉味!

炙燒壽喜燒壽司
有店員有我們面前燒!好香油香濃郁!

香蔥海苔溫泉蛋拌飯
好好味,蛋香濃郁!加上蔥花!

2021-05-27 236 浏览
講到食燒肉你會諗起咩?我第一時間諗起日本和牛,但疫情關係未能外遊,但現在係佐敦「和牛燒肉一郎」,便可以食到從日本獨家來到的「小田A4和牛(Odagyu)」,聽到呢度,都想第一時間訂位,慢慢歎!「小田和牛」以自家農場餵飼和牛,保證品質、質量都係一等一嘅質數!和牛燒肉一郎佔地7千呎,場地以白色瓷磚、玻璃及不銹鋼營造出簡約而舒適感覺。他們設有自助吧:沙律、甜品、果汁、雪糕...等等,選擇種類非常之多。和牛燒肉一郎是以放題形式,有6款和牛套餐任君選擇,食材都是新鮮空運到港,保證新鮮味美。舟・盛合先來的當然是每款都有的舟・盛合:美國/澳洲和牛🐂、日本豚肉🐖、日本雞肉🐓、海鮮🦐及野菜🥬。一次過就食到眾多食材,而且款款新鮮,富光澤,真係見到都流哂口水!食靚和牛當然只需微微香烤,便可食到那和牛牛味香濃、肉汁豐富;雞脛柳口感軟彈,肉質嫩滑;豚肉油豚豐厚,層次十足;大蝦彈牙爽口,鮮味濃厚。說真的,真是最高享受!舟・盛合真係點可以錯過呀!一場來到點都要豪一次:「小田和牛盛合」出場!「小田和牛盛合」以新幹線🚄般的華麗出場,當中全是小田和牛:牛肋間肉、肉眼、辣椒肉、牛霖、三角腹肉、牛肋肉、還有大大片的三筋,非常
講到食燒肉你會諗起咩?

舟・盛合

食靚和牛當然只需微微香烤,便可食到那
和牛牛味香濃、肉汁豐富;
雞脛柳口感軟彈,肉質嫩滑;
豚肉油豚豐厚,層次十足;
大蝦彈牙爽口,鮮味濃厚。

說真的,真是最高享受!
舟・盛合真係點可以錯過呀!

一場來到點都要豪一次:「小田和牛盛合」出場!

「小田和牛盛合」以新幹線🚄般的華麗出場,當中全是小田和牛:牛肋間肉、肉眼、辣椒肉、牛霖、三角腹肉、牛肋肉、還有大大片的三筋,非常華麗有氣派!

「小田A4和牛」果然名不虛傳,大理石花紋完整有光澤,一睇就知係高質和牛🐂!

香烤時,已見油脂爆棚,肉質爽彈,牛味濃郁,真是非一般嘅滋味,小田牛真係唔止睇得,仲會令你食得相當滋味。

各款牛都各具特色,牛味香濃,入口即溶,肉質柔軟鮮嫩,豐腴細膩,絕對值回票價。

來到當然要試埋個和牛刺身壽司
生牛肉壽司有微微筋位,但入口有軟腍,牛味濃郁;牛大腹肉壽司入口即化,全無腥味。

炙燒壽喜燒壽司
火炙壽喜燒嘅壽司你又食過未?
以一大片小田和牛用火槍火炙一番,燒到剛剛好,配以半熟蛋同壽喜燒醬汁無得頂嘅配搭,入口肉質幼滑細緻、真係做到齒頰留香味道,一流。

在香港真係較難會吃到這高質和牛刺身,一食上癮😋。
今時今日飲食業最緊要噱頭!老公就推介今晚食最近成日見到宣傳嘅「和牛放題」啦 餐廳門外仲可以望入廚房實況等待位置大, 但無坐位供大家等候 (除了餐廳前台附近一張長梳化)餐廳提供不同等級Course Set (A-F)今晚同老公叫左個Course D, 食多少少款式, 又唔使食太貴舟。盛合 (每枱限點一次)桶。盛合 (每枱限點一次)本日の寶箱烤鹿兒島小田牛壽司Salad Bar & Drink BarDessert Bar 雪糕三文治好受歡迎  整體海鮮同蔬菜不過不失, 熟食選擇多, 但我地就無試啦所有肉質都維持到係平均高上水平 (即使食到尾段都唔覺係倉底貨)座位環境好舒適.... 如果全部枱都有電子點餐就好方便啦! 今次食到呢間餐廳, 完全覺得係個人運氣如果唔係4點幾收工即時諗食咩, 都唔會可以5點鐘Mark 到第一位Walkin, 仲要等到夜晚8點半先坐得低. 如何可以享受呢間餐廳呢? 一定要預早一至2星期訂位! 基本上Walkin 等既就係訂左位嘅人甩底/遲到除非你好似我咁一早排Walkin, 仲要8點半先入座啦Salad Bar, Drink Bar & Dessert Bar 值
今時今日飲食業最緊要噱頭!
老公就推介今晚食最近成日見到宣傳嘅「和牛放題」啦

餐廳門外仲可以望入廚房實況

餐廳提供不同等級Course Set (A-F)
今晚同老公叫左個Course D,
食多少少款式, 又唔使食太貴
舟・盛合
舟。盛合 (每枱限點一次)
桶。盛合
桶。盛合 (每枱限點一次)

Salad Bar & Drink Bar

Dessert Bar

雪糕三文治
雪糕三文治好受歡迎

整體海鮮同蔬菜不過不失,
熟食選擇多, 但我地就無試啦
座位環境好舒適....
如果全部枱都有電子點餐就好方便啦!

今次食到呢間餐廳, 完全覺得係個人運氣

如果唔係4點幾收工即時諗食咩,
都唔會可以5點鐘Mark 到第一位Walkin,
仲要等到夜晚8點半先坐得低.

如何可以享受呢間餐廳呢?
除非你好似我咁一早排Walkin, 仲要8點半先入座啦

Salad Bar, Drink Bar & Dessert Bar 值唔值得加?
 為左食甜品, 雪條真係好多選擇.
但係如果你為左杯飲品, 5至6款「美人水」未必個個都岩飲 (e.g. 青瓜, 西瓜成份).
其他野飲數量不多, 先到先得, 到你食完想再嘆杯野飲可能已經無哂...
2021-04-05
雪糕三文治
2021-05-24 9345 浏览
自從和牛燒肉一郎係3月進駐佐敦 我就bookmark左佢 今個假期終於去左試啦😍 佔地7000呎 裝修令人感覺整體簡潔 先進 高級😎 仲有獨家既燒肉新幹線既智能送餐模式 的確係燒肉既新體驗🤤燒肉可以單點 可以選擇放題 放題仲有A-F多個套餐任君選擇😜 我地一場泥到 當然要食最貴既套餐F 呢個餐有105款食物可選 基本上可以食到哂餐牌上有既食物 仲有只有呢個套餐可以食到小田牛😱 和牛燒肉一郎係全港獨家供應小田A4和牛 來自日本鹿兒島縣薩摩半島南部的牛舍 特別採用十二種不同材料複合而成的飼料餵飼小田和牛🤫 令小田和牛既肉帶有大理石油花 口感更柔滑 味道更濃郁🤤餐廳最近仲將放題既無限量供應的沙律丶飲品丶甜點及雪糕自助區域取消額外收費🤩 飲品佢地提供多款果汁 美人水例如Detox Green Tea, Lemonade 等等 岩哂解除燒肉既油膩感👍🏻 甜品同樣吸引 有多款來自日本既雪條👅 一定有岩你食既口味😜首先送上既係舟盛合 係一艘集牛肉 海鮮 蔬菜於一身 超好打卡既船丫😍 入面有齊美國同澳洲和牛 仲有日本產雞肉 豚肉同多款海鮮 蔬菜 好豐富🤩 F餐限定既就係鹿兒島小田A4和牛特選盛合7 種

F餐限定既就係鹿兒島小田A4和牛特選盛合7 種類 天梯上排上7款不同部位既小田和牛🤤 齋睇到d油花已經流晒口水 當中最好食既我哋覺得係三角腹肉同三筋 真係好多肉汁 入口即溶😍

香港唔係好多地方食到嘅生牛肉壽司🍣 我哋就試咗生牛肉壽司同埋炙燒壽喜燒壽司😋 生牛肉口感不錯 無筋無腥味👍🏻
炙燒壽喜燒壽司店員會即場用火槍炙燒生牛肉博片 點埋壽喜燒蛋汁 真係好好食👅

小食方面都有好多選擇 我哋覺得鹿兒島薩摩魚餅都幾好食架 凍咗嘅話可以輕輕燒熱 魚餅彈牙 燒完之後個面好香好好食😜

佢哋都有唔少主食㗎 今次我哋就試左博多豚骨拉麵同埋壽喜燒牛肉丼 2款都幾足料🤫
尤其是壽喜燒牛肉丼 加上蛋汁既牛肉真係幾正 有興趣既朋友快d去試下啦🌟
話說呢間日本過江龍燒肉店初初開頭嘅時候好多人推介,成日排長龍,最近終於得閒同朋友嚟試吓!餐廳環境闊落,亦有採用自動送菜嘅輸送帶,另外值得一讚店員服務態度都好好,有幫我哋燒亦都有主動幫手換網,整個用餐體驗良好🥳_舟・盛合網上見到很多人都有叫到佢哋呢隻船,作為盛盒包括左多款肉類、海鮮仲有蔬菜🥬小編特別喜愛佢哋嘅海蝦同帶子,入口鮮甜彈牙,另外都可以一次過試均豬肉、牛肉、雞肉本日寶箱係小田和牛嘅肩胛肉,仲會有店員幫手燒,燒紙三至四成熟就可以食得,入口重油香,有少少入口即溶嘅感覺另外仲叫咗佢哋嘅和牛壽司同炙燒壽喜燒壽司,睇面頭嘅雪花都可以知道口感豐富,特別推介佢哋嘅炙燒壽喜燒壽司,店員會係你面前用火槍炙燒後雪花牛肉,配上溫泉蛋和壽喜燒醬汁一齊食,味道更加豐富,鍾意食壽喜燒嘅朋友就一定要試吓冷麵蔥海苔OTKG食到最後同朋友都想試埋佢哋嘅主食,店員就推介我哋試吓呢兩款人氣比較高嘅主食,冷麵食落爽口彈牙,配上泡菜一齊食更加清新開胃另外比較特別係佢哋嘅蔥海苔OTKG,溫泉蛋配上蔥、海苔同埋佢哋嘅特製燒肉就一齊食非常滿足😄另外只要+$48就可以享用出邊嘅自助區,有沙律、甜品、飲品同埋日本雪條,飲品仲有多款

_

冷麵
蔥海苔OTKG

另外只要+$48就可以享用出邊嘅自助區,有沙律、甜品、飲品同埋日本雪條,飲品仲有多款說果汁選擇,小編特別推介大家試吓佢哋嘅日本雪條,估唔到有多款口味:曲奇、雲呢拿、抹茶紅豆等等,整餐食得很滿足

2021-05-22 280 浏览
早排E間日式燒肉成日係IG比人瘋狂洗版, 於是襯今日放假, 小妹就同朋友去試下! 未入門口已經見到有個大窗展示切肉員係到切肉嘅情況, 餐廳環境好大, 用左白色同淺木色做配搭, 中間有一條條幹線軌道可以送食物! 餐廳提供多款唔同級數嘅放題, 小妹同朋友最後揀左咩都有齊哂嘅Course F食盡去!!! 除左有肉肉放題, 出面嘅沙律🥗, 果汁🍹, 汽水, 水果茶同日本雪糕🍦都係任食! 🌟前菜有蘿蔔漬, 泡菜, 蘿蔔絲, 芽菜, 青瓜, 菠菜🌟舟盛用左一架舟嚟裝住d食材, 入面有美國同澳洲嘅和牛🐂, 日本產嘅豚肉🐷, 雞肉🐔, 海鮮🦐同蔬菜🥬, 牛肉味道濃郁juicy, 雞肉嫩滑, 蝦肉爽口彈牙!🌟鹿兒島小田和牛特選7種類拼盤有7種小田和牛唔同嘅部位, 味道由肉味重到脂香重!小妹覺得三角腹肉同牛三筋最好味, 肉味濃而且油脂豐腴甘香😋!🌟生牛肉壽司肉質柔嫩, 口感清爽富層次🌟牛中腹肉壽司脂肪分布平均, 味道鮮甜帶油香 🌟灸燒壽喜燒壽司一大片薄薄嘅牛肉包住壽司飯, 店員會即場為你灸燒, 燒完之後沾上新鮮雞蛋🥚同壽喜燒醬汁, 非常惹味!🌟壽喜燒牛肉飯🐂🍚牛肉飯足料足量, 牛肉質感鮮嫩柔軟, 味道不錯

🌟前菜
有蘿蔔漬, 泡菜, 蘿蔔絲, 芽菜, 青瓜, 菠菜

🌟舟盛
🌟鹿兒島小田和牛特選7種類

🌟生牛肉壽司
肉質柔嫩, 口感清爽富層次

🌟牛中腹肉壽司
脂肪分布平均, 味道鮮甜帶油香

🌟灸燒壽喜燒壽司

🌟壽喜燒牛肉飯🐂🍚
牛肉飯足料足量, 牛肉質感鮮嫩柔軟, 味道不錯!

🌟博多豚骨拉麵🍜
奶白色嘅豚骨湯質感濃稠, 麵質彈牙!

2021-05-22 6413 浏览
聞說佐敦開咗一間格調高檔嘅日式燒肉「 和牛燒肉一郎」, 賣點係提供獨家靚和牛。好難book。 今日喺佐敦開完會快閃放工, 就相約屋企人提早開餐!有別於一般日式燒肉店, 即使坐滿人都唔會有油煙焗促, 冷氣好夠凍, 裝修設計有cyber feel~ 時尚新穎。本身唔係食肉獸, 戰鬥力麻麻地, 最終冇揀到放題,還是單點較好,可以慢慢食唔使咁急趕。 當然一定要加錢 order沙律,甜品飲品吧! 因為當你見到擺放得咁整齊嘅果汁,沙律, 日本直送嘅雪條,雪糕, 完全冇可能抗拒~ 去一轉日本都食唔到咁多款式嘅雪條。餐廳以提供來自鹿兒島嘅「小田和牛」出名。 有幸點了這個是日寶箱:小田和牛西冷 。由餐廳的智能路軌送出, 甚有噱頭!都係仙氣十足咁出場~ 和牛脂肪分佈平均, 肉質帶有光澤。 可整塊或剪開喜歡的大細,燒十數秒就搞掂, 散發出牛油香氣, 入口融化,十分回味。生牛肉壽司(二貫) 牛大腹肉壽司(二貫)朋友話要食生牛肉, 其實生牛肉冇乜味道, 還有一點點筋,還好沒有腥味。 牛大腹肉味稍為多一點。炙燒壽喜燒壽司一大塊靚牛肉, 炙燒數秒, 同時間把生雞蛋混合特制甜醬油, 牛肉蘸上壽喜燒汁特別鮮味,軟滑!舟

小田和牛西冷

舟·盛合
集合美國, 澳洲等上乘嘅和牛的不同部位, 還有豬腩肉, 雞肉, 海蝦,帆立貝和各款蔬菜菇類。

牛肋肉好有嚼勁, 帆立貝勁鮮甜有海水味~ 豬腩肉😋 肥瘦相間, 甘香美味。

涼拌小食盛合,泡菜盛合
感覺上泡菜味道ok, 但係比較腍身, 大豆芽菜夠爽脆。

沙律吧也試了兩三款。 三文魚沙律, 意粉沙律。
每份獨立盛載夠衛生,沙律菜新鮮爽脆。

博多豚骨拉麵
面質好幼滑,不過偏腍。 湯底唔會好濃味。
壽喜燒牛肉丼

壽喜燒牛肉丼
壽喜燒牛肉壽司延續篇, 牛肉也是又腍又入味,配合蛋汁, 飯嘅份量幾足,夠曬飽喇!

選了幾款甜品, 味道唔錯, 慕絲蛋糕小巧精緻。
明治藍莓乳酪, 乳酪中和肉類嘅油膩。

北海道雲呢拿, 香濃嘅雲呢拿味道又唔會太甜。
雪糕雪條嘅size 細細支, 絕對可以試多幾款!

甜品吧那邊也可以沖熱茶

小田和牛西冷
2021-05-22 146 浏览
而家和牛愈嚟愈普遍,不過保持到高質素嘅和牛就唔係間間都做得到。今次同壽星仔老公食貴少少,換嚟嘅係質素好高嘅和牛放題。位於佐敦白加士街嘅和牛燒肉一郎位置好容易搵,店內空間超大!座位非常寛闊,全部都係卡位,坐得好舒服。而且現場環境唔會好大噚煙薰味,抵讚!Menu可以選擇有6個價位的放題或a la carte,我地今次選擇咗$598價位的套餐,貪佢可以食到寶箱嘅是日精選(只可點一次)。加$68仲可以出去自取沙律同飲品吧,飲品吧有自家制枝裝飲品,選擇有西柚菠蘿柑桔蘋果等等,細細枝可以試多啲種類。甜品區全部都係日本雪條, 好多款式,大家記得留肚啊!舟.盛合擺設精美的木船放咗唔同種類嘅牛肉,有牛肋肉、牛里脊肉、牛肋條肉等等。整體嚟講牛肉好食,油脂味豐富,牛味好突出,入口唔會軔。豬肉入口鬆化但略嫌唔夠多油脂,雞肉嫩滑彈牙。推介帶子,海水味濃郁,鮮甜美味,即使無任何調味都已經好夠味道。寶箱-小田牛肩脥肉呢個小田牛肩脥肉真係食完有齒脥留香嘅感覺,由店員協助燒,燒得剛剛好,夠晒火喉但又唔會太老,入口即溶,濃香的油脂味充滿住整個口腔,食過返噚味😋可惜只可以點一次韓式前菜食得多燒肉都有啲濟,點咗啲韓式前菜清一

舟.盛合

寶箱-小田牛肩脥肉

韓式前菜

食得多燒肉都有啲濟,點咗啲韓式前菜清一清喉嚨。估唔到有啲驚喜,最喜歡麻油芽菜,encore咗2次。泡菜夾埋豬肉去食會好夾。

生牛肉壽司、牛拖羅壽司

兩款都令人非常驚喜,生牛肉肉質嫩滑,完全咗唔會有血腥味。牛拖羅好肥美,牛味非常濃郁。

火焰壽司

即叫即係你面前用火槍煮,熱辣辣非常香口。雞蛋混入醬汁,沾上壽司嚟食更加惹味。

水煮蛋飯

水煮蛋煮得剛剛好,滑喐喐蛋味濃,配上醬汁拌入芝麻香油,會令人忍唔住食多好多飯。

冷麵

麵質爽口彈牙,食完燒肉咁熱氣,食碗冷麵降溫感覺好爽。最驚喜係
2021-05-20 258 浏览
這段時間習慣了早些吃晚飯,這天平日放假便決定到這佐敦和牛放題店食好嘢。一上到3樓未入門,就見廚師正在處理牛肉,入到去店好大,白色牆加透明玻璃磚,好乾浄整潔嘅感覺。放題佢有A至F餐可以揀,兩個鐘任點餐中食品,由最平A餐$348,食澳洲和牛。到F餐每位$1048,食小田牛各部份。A-C餐適合唔係咁大食,雖然係放題,但因佢一開始包括嘅食物已經好多,其實唔係太需要再額外點。如果自問食好多,又鍾意食小田牛,咁D/E餐就更適合。亦可以單點各食品。我哋點咗E set。我哋注意到無論A餐至F餐都包美國+澳洲牛、豬、海鮮、蔬菜船。依隻船第一個到,肉類,海鮮至蔬菜都唔錯,兩人食,慢慢燒,由一開始食到最後。依間店以小田牛為賣點,仲有輸送帶送牛到座位,為咗試吓,我哋打電話訂位時有專門要求輸送帶送餐。個小田牛寶箱送到時係有驚喜。要注意,個輸送台好敏感,個食物一被移動佢就會自己走。寶箱小田牛只在D-F 餐中包括。D-F set 可點生牛腹肉壽司,肉味濃,軟但比較有咬口E-F set 可點大牛腹肉壽司,入口即化E/Fset 炙燒喜壽燒壽司,配有溫泉蛋加醬汁,即場炙燒A-F set可點冷麵D-F set 可點喜壽燒牛

如果自問食好多,又鍾意食小田牛,咁D/E餐就更適合。
亦可以單點各食品。我哋點咗E set。

D-F set 可點生牛腹肉壽司,肉味濃,軟但比較有咬口
E-F set 可點大牛腹肉壽司,入口即化

E/Fset 炙燒喜壽燒壽司,配有溫泉蛋加醬汁,即場炙燒

A-F set可點冷麵
D-F set 可點喜壽燒牛肉丼

多款沙律可在沙律吧自取

各款日本雪條都好好食,如果唔係已經太飽,一定會食多支。

放題自助區,有果汁,沙律吧,日本雪條及水果/蔬菜水
因為只有兩小時放題,而LO是1個半小時,如果想食得舒服就要先做好功課,去到先點想食嘅食品,但因隻船已經有好多肉類,點餐時要注意食唔食得晒。因為除咗隻船,其他都係現切,如果多人係要等耐少少,所以早啲去有着數。
2021-05-10