餐厅: 和牛燒肉一郎 (百誠大廈)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
好多朋友都知道我好中意食燒肉, 所以當佢地知道佐敦新開左一間日式燒肉店之後, 仲要係提供獨家靚和牛「小田和牛」, 就即刻cap圖send 俾我🤣 最後我當然不負眾望, 即刻約齊班FD放工後一齊去嚐嚐鮮啦 😌係電梯出黎就見到一隻好大既黑色牛, 有D surprise 😅😅 牛既後面可以望到師傅處理食材既情況, 廚房環境都好乾淨同寬敞, 感覺好放心。另外我都幾欣賞餐廳既設計, 因為疫情關係, 我好怕同隔離枱座到好近, 但呢度既用餐範圍同埋走廊位置都好闊落, 行開行埋都唔會撞到人👍🏻點完餐之後, 店員都好細心咁提醒我地, 出面有個自助區域可以拎醬油, 飲品, 沙律, 甜品同埋我最中意既雪條! 行到出去真係「嘩」左出聲, 成個區域都好整齊, 款式好多好吸引, 好多樣野都好想試。而每個corner都fill好哂所有野, 我呢D有少少完美主義既人都覺得好舒服, 真係忍唔住影左幾張相😂。首先上枱既係兩碟前菜, 包括泡菜盛合 ($58), 同埋涼拌小食盛合 ($58)。味道方面, 我覺得泡菜果碟好食D, 尤其係個醃蘿蔔真係好開胃, 好食到我朋友膽粗粗咁問店員可唔可以refill 😆 (最後竟然成功左!

首先上枱既係兩碟前菜, 包括泡菜盛合 ($58), 同埋涼拌小食盛合 ($58)。味道方面, 我覺得泡菜果碟好食D, 尤其係個醃蘿蔔真係好開胃, 好食到我朋友膽粗粗咁問店員可唔可以refill 😆 (最後竟然成功左!😂😂😂)

是日寶箱: 當日新鮮即切 ($218)
是日寶箱: 當日新鮮即切

第二樣上枱既係我覺得最最最最最好食既寶箱 – 「小田牛肩胛肉」! 🤤🤤🤤一開頭覺得一塊肉要二百幾蚊有D貴, 但見到幾乎每一枱都點咁濟, 所以我地都點黎試試。打開個箱果一下真係好有仙氣, 煙霧瀰漫, 勁有feel 同埋igable! 🤩 因為我地都未試過燒D咁高級既肉, 所以就向店員請教應該點燒先係最好, 而佢地都好好人, 除左講解之外, 但幫我地燒 & 剪埋! 太好服務了吧! 原來首先要係燒烤網上面塗一層油脂 (用餐廳提供既脂肪粒), 以免痴底。然後店員將呢塊「小田牛肩胛肉」既底面分別燒左半分鐘至一分鐘左右, 目測大概5成熟左右, 就可以剪開同上碟 🍽。我先試下唔沾任何醬料就食, 一放入口簡直係用「震驚」黎形容! 😳 點解可以咁好食! 🤤🤤🤤 牛肉入口即溶, 油香同牛肉既味道配合得岩岩好, 而且自帶少少甜味, 真係無得彈!!! 果然係一分錢一分貨, 暫時呢塊肉係我食過最好味既牛肉。

舟.盛合 ($248)
舟.盛合

跟住上枱既係另一個好eye-catching既船 , 材料包羅萬有, 有雞、牛、豬、海鮮同埋蔬菜。以佢既價錢黎講, 性價比真係幾高, 因為D食材好新鮮, 唔會因為價錢便宜而hea你。而且呢隻船入面都包括左4個唔同部位既牛肉, 包括牛外橫隔膜, 牛里脊, 牛肋條, 同埋牛肋肉。就咁食肉類都值回票價!

灸燒壽喜燒壽司 (2貫) ($98)
灸燒壽喜燒壽司 (2貫)

呢個菜色又係另一個好多人點既「炙燒壽喜燒壽司」, 店員會即場用火槍炙燒生牛肉片。(又係一個好igable既菜色 😆) 我諗大概都係燒到5成熟左右, 牛肉岩岩開始變色就OK, 跟住就可以將塊肉捲好, 再沾埋壽喜燒蛋汁一齊食。又係一塊好好食既靚牛肉, 加埋日式既食用方法, 好似番左日本咁。(好想去日本 😣)

生牛肉壽司 (2貫) ($78) + 牛大腹肉壽司 (2貫) ($118)

呢兩款壽司係香港比較少見, 唔係好多地方可以食到, 可能因為唔係間間餐廳既廚房都有能力處理到就咁生食既牛肉。就算有得點, 我都會有D hesitate… 今次朋友話想試下, 咁我都試試啦。我唔太分得清邊款打邊款, 因為味道好似差唔多。不過其中一款既筋比較多, 要咬一陣先咬得開。

冷麵

壽喜燒牛肉丼

朋友其實仲點左一個壽喜燒牛肉丼($78)同埋冷麵 ($68), 而我真係太飽所以無試到, 但朋友話幾好食。
是日寶箱: 當日新鮮即切
舟.盛合
灸燒壽喜燒壽司 (2貫)
2021-06-19 221 浏览
同朋友係IG見到呢間燒肉店好似都幾吸引所以就拍板book左某個平日既夜晚去食叫左set D首先會有架巨型燒肉船先牛既質素唔差但我地唔多食豬肉同海鮮都係夾硬食呢塊燒完幾個人分一人一啖岩岩好成塊食會好漏全台人唯一會食既海鮮新鮮度尚可冇咩太大特別因為人多叫第一轉食物等咗超過半個鐘先到爐網係即棄,衛生,但好易會整彎同唔太環保和牛壽司,唔錯但又係要等好耐得一兩樣嘢係經過高速線送來其他都係侍應拎過嚟叫左好多碟小田牛質素穩定唔會忽厚忽薄或者突然出現啲冇咁靚嘅位最尾encore左和牛壽司總括性價比都高,中意食牛既可以一戰Set D都夠,全台人都認為唔需要叫到Set E/F服務平穩,係一開始等食物要好耐,真係麻麻燒肉店黎講難得地張台好乾淨無漬,呢樣係抵讚
同朋友係IG見到呢間燒肉店

冇咩太大特別

因為人多
叫第一轉食物
等咗超過半個鐘先到

爐網係即棄,衛生,但好易會整彎同唔太環保

和牛壽司,唔錯但又係要等好耐

得一兩樣嘢係經過高速線送來
其他都係侍應拎過嚟

叫左好多碟小田牛
質素穩定
唔會忽厚忽薄或者突然出現啲冇咁靚嘅位

最尾encore左和牛壽司

總括性價比都高,中意食牛既可以一戰
Set D都夠,全台人都認為唔需要叫到Set E/F

服務平穩,係一開始等食物要好耐,真係麻麻
燒肉店黎講難得地張台好乾淨無漬,呢樣係抵讚
2021-06-19 155 浏览
和牛燒肉一郎近期大熱,勁多朋友推介。除咗環境超Cyber,好靚又有打卡位之外,連食物賣相都係超高班,大船寶盒出動晒,最重要係。。唔貴既價錢可以食到靚和牛‼️呢度必點首要一定係舟。盛合!大大隻船放滿和牛,豚肉,雞肉,海鮮同野菜。和牛都有四款,分別係澳洲同美國的。和牛好重牛味,個人比較中意牛肋肉同牛里脊肉,入口嫩滑得來又有點咬勁。大蝦同扇貝都係大大隻,又新鮮甜美。Today’s special 就放係寶箱入面,一上枱,寶箱四邊就滲出煙霧,令人異常期待內裡的寶藏🏴‍☠️。原來是新鮮即切的小田牛A4和牛西冷。小田牛係九州鹿兒島的頂級黑毛和牛品牌之一,冇得去日本食和牛,係香港都可以有頂級靚牛呀~呢個小田牛真係好正,現切果真新鮮,肉色超紅潤,而且絕對睇得出呢塊係靚牛,油花分佈均勻,燒起來肉味格外甘香。肉眼薄切,所以燒既時間每幾秒反邊一次,呈medium rare 粉嫩的狀態最好食。上次食過一次生牛肉壽司🍣,感覺唔錯。今次呢度全部都係靚牛,點可以唔試返件呢,叫左生牛肉壽司同牛大腹肉壽司。二款生牛肉口感好大分別。生牛肉比較薄嫩,入口油脂感比較重;牛大腹肉比較厚實,較有嚼勁。炙燒壽喜燒壽司。如果怕食生牛肉可

大蝦同扇貝都係大大隻,又新鮮甜美。

牛大腹肉比較厚實,較有嚼勁。

炙燒壽喜燒壽司。如果怕食生牛肉可以叫呢個,店員會幫你用火槍燒,燒完就可以將大大塊牛肉卷住啲飯,再沾上混上雞蛋漿的壽喜燒汁。

叫左博多豚骨拉麵🍜同燒肉丼一人一碗。拉麵份量比較少,但係豚肉好味,仲有糖心蛋添😋
燒肉丼大大碗飯,二人分享都夠食了,上面超多配菜,記得要將所有撈勻晒先最好食

外面自助區有多款飲品,沙律🥗,甜品。飲品有好多款鮮榨果汁,試左西柚汁同菠蘿汁,飲得出冇加糖,純鮮榨。

沙律都有幾款,識食一定要揀煙三文魚沙律,店家好貼心將沙律一盒盒預先裝起,每盒份量不多。

有幾款細杯甜品,另外有好多款雪條雪米糍。真係淨係食甜品都夠晒喉
2021-06-18 104 浏览
📍 和牛燒肉一郎(佐敦)聽聞咗新開左一間好高質嘅燒肉店,今次就黎一探究竟啦😁.-舟.盛合唔知揀咩好就最啱揀呢個啦。一隻船有齊晒幾款好好味嘅肉,有牛外橫隔膜、牛里脊肉、牛肋肉、牛肋條肉,仲有少量海鮮、雞豬肉&蔬菜,可以食齊晒最基本要試嘅食物。-是日寶箱 (小田牛西冷)食完最基本嘅牛,就當然要試吓呢一間最出名嘅和牛-小田牛啦!所以就叫咗個好特別嘅是日寶箱。個寶箱一嚟到我哋都「嘩」咗出聲,影得相之餘最緊要係好食,和牛入口即溶,非常推薦-泡菜盛合+涼拌小食盛盒特登order啲泡菜小食做伴菜,不過泡菜稍為有點鹹,小食味道就唔錯-生牛肉壽司+牛大腹肉壽司+灸燒壽喜燒壽司呢個都係要必點之一!灸燒壽喜燒壽司會由店員即場用火槍燒,配埋拌合左生雞蛋嘅壽喜燒汁,真係有十個好味!另外兩款生牛肉壽司都唔差,入口滿滿牛味,非常推薦!-冷麵+壽喜燒牛肉丼驚食唔飽所以特登order多個冷面同埋丼,味道唔錯,不過我諗食完啲燒肉同埋壽司都應該飽曬啦。-食之放題(自助沙律甜品飲品吧)嚟呢度最緊要就係要order呢個食之放題。因為真係非常之抵食!除咗有好多唔同款式嘅新鮮沙律碗,甜品吧亦都有非常多款式嘅日本雪糕雪條,飲品亦都唔
📍 和牛燒肉一郎(佐敦)

聽聞咗新開左一間好高質嘅燒肉店,今次就黎一探究竟啦😁
-舟.盛合

-是日寶箱 (小田牛西冷)

-泡菜盛合+涼拌小食盛盒

-生牛肉壽司+牛大腹肉壽司+灸燒壽喜燒壽司

-冷麵+壽喜燒牛肉丼

-食之放題(自助沙律甜品飲品吧)
嚟呢度最緊要就係要order呢個食之放題。因為真係非常之抵食!除咗有好多唔同款式嘅新鮮沙律碗,甜品吧亦都有非常多款式嘅日本雪糕雪條,飲品亦都唔淨只係汽水,仲有新鮮果汁,真係食呢個放題都食飽晒啦。
2021-06-18 105 浏览
好友和我都十分喜愛食燒肉,上一星期我帶佢食韓式燒肉,今晚他就帶我來“和牛燒肉一郎”吃日式燒肉,果然是十分好介紹,高質又不算貴,真是吃得又開心又滿足。餐廳佔地7千呎,除了面積大,座位寬敞舒適外,裝修簡潔明亮,透視感十足,令人感覺十分舒適。泡菜盛合$58~酸中帶辣,口感爽脆,非常開胃。涼拌小食盛合$58~有荳芽,菠菜和醃蘿蔔,食燒肉前吃些蔬菜可幫助消化呢。舟盛載(US & AUS &豚&雞&海鲜&野菜)$248~性價比相當高,集美國澳洲高質牛肉,日本豚肉,雞肉,海鮮和野菜於一舟,一定要試吓啊!牛肋肉~肉質軟腍,牛味香濃。牛里脊肉~肉質有頭有咬口,牛味更濃郁。牛肋條肉~油脂和瘦肉均匀,軟嫩juicy, 正呀!牛外横膈膜~油花少,更有咬口和頭。日本豚肉~肉味香甜爽口。雞肉~肉質嫩滑juicy。,扇貝~肥美厚肉,口感嫩滑鮮美,好正!蝦~鲜甜彈牙,正!蔬菜~有茄子,冬菇,南瓜,粟米,大葱和青瓜,食完咁多肉,緊係要食番D新鲜蔬菜中和一下,燒烤過的菜蔬特別鲜甜,十分滋味!是日宝箱:當日新鮮即切~小田和牛$218~和牛以宝箱盛載,加上乾冰效果,更顯矜貴。嘩!片牛靚到呢!油花好平均好靚,油脂非常豐富,
果然是十分好介紹,高質又不算貴,真是吃得又開心又滿足。

泡菜盛合$58~酸中帶辣,口感爽脆,非常開胃。

牛肋肉~肉質軟腍,牛味香濃。

牛里脊肉~肉質有頭有咬口,牛味更濃郁。

牛肋條肉~油脂和瘦肉均匀,軟嫩juicy, 正呀!

牛外横膈膜~油花少,更有咬口和頭。

日本豚肉~肉味香甜爽口。

雞肉~肉質嫩滑juicy。

扇貝~肥美厚肉,口感嫩滑鮮美,好正!

蝦~鲜甜彈牙,正!

嘩!片牛靚到呢!
油花好平均好靚,油脂非常豐富,入口即溶,十分美味!

生牛肉壽司(2貫)$78~雖然有少許筋位,但入口軟腍,牛味香濃,好味。

牛大腹肉壽司(2貫)$118~口感十分滑嫩,好似食緊拖羅壽司咁,好正!

炙燒壽喜燒壽司(2貫)$98~店員用火槍將和牛炙燒,使油脂迫出,再包住壽司飯浸落用壽喜燒湯汁和蛋漿mixed埋一起的醬汁中。

和牛壽司經炙燒後油份無咁重,但肉質仍然嫩滑,入口即溶,加上帶甜的壽喜燒蛋漿汁,真是十分美味呀!

冷麵$68~冰凉的湯汁有好濃郁的麻油香味,配料有半隻日本蛋,泡菜和青瓜,麵條煙韌彈牙,整個組合
十分清新爽口,好舒服!

香蔥海苔溫泉蛋拌飯$32~勁多脆口紫菜,加上葱碎,與半熟蛋一起伴着吃,真是十分美味。

餐廳設有自助區,整齊乾淨,有沙律吧,飲品吧,甜品吧和ice cream吧。

飲品吧除了有各式汽水,還有樽裝果汁如柑桔檸檬和芒果汁。

還有自家製果茶,綠茶和檸檬梳打等。

最吸引莫過於ice cream 吧,有來自日本井村屋紅豆雪條 日本樂天北海道雲呢拿雪條, 明治藍莓乳酪雪條, 雪米糍和雪糕格仔餅等。
2021-05-27
  • 炙燒壽喜燒壽司
  • 舟・盛合
  • 小田和牛西冷
2021-06-18 126 浏览
牛魔王老友約我佐敦吃和牛燒肉,餐廳裝修新簇並設有食物輸送帶,我們點左舟·盛合$248,有牛外橫隔膜、牛肋肉、牛里脊肉、豚肉、五花腩、雞肉、虎蝦、扇貝等⋯全部肉質都不錯👍👍寶箱西冷$218,一打開箱乾冰霧出好多煙,大大塊西冷肥瘦均勻,油脂豐、很甘香。炙燒和牛壽喜燒壽司$98,店員用火槍將牛肉燒至半熟,加生蛋汁一齊吃,牛肉味香又很滑。超正。生牛肉壽司$78,牛肉味濃很好吃😋😋任食有飲品、沙律🥗、蛋糕🍰、雪糕🍦雪條,味道不錯👍👍擺放得整齊又衛生。和牛燒肉一郎地址:佐敦佐敦道31-37號百誠大廈3樓
生牛肉壽司$78,牛肉味濃很好吃😋😋
任食有飲品、
沙律🥗、
蛋糕🍰、雪糕🍦雪條,味道不錯👍👍
擺放得整齊又衛生。
和牛燒肉一郎
地址:佐敦佐敦道31-37號百誠大廈3樓
  • 舟・盛合
2021-06-18 107 浏览
.🔺 和牛燒肉一郎好耐冇食過高質嘅日式燒肉啦😆如果你係牛肉控嘅話一定要黎試🤤.舟。盛盒⛵️超級豐盛!入面有牛里脊肉、牛肋肉、牛外橫膈膜、牛肋條肉、五花肉、雞肉、腸仔、蔬菜、虎蝦、帶子🤘🏻小編特別鍾意牛肋條肉😋其他都好好味😋.是日寶箱。西冷🥩用一個好特別嘅寶箱裝住 一揭開就出晒煙😆西冷嘅牛脂感非常豐富 肉質好似毛巾咁軟林!好好味🤤🤤🤤.生牛壽司、生牛大腹肉壽司🍣第一次食生牛壽司 估唔到配壽司醋飯咁夾👍🏻.炙燒壽喜燒壽司🍣店員會用火槍輕輕燒熟和牛嘅表面🔥食之前點上溫泉蛋同壽喜燒汁甜甜地非常之好味🤤🤤.最後仲食左辛辣牛肋肉拉麵 辣辣地好開胃呢度嘅涼拌小菜都好好食😋沙律吧同埋甜品飲品仲係任食添!選擇仲好多 正呀👍🏻👍🏻
🔺 和牛燒肉一郎
好耐冇食過高質嘅日式燒肉啦😆
如果你係牛肉控嘅話一定要黎試🤤
舟。盛盒⛵️
小編特別鍾意牛肋條肉😋其他都好好味😋
是日寶箱。西冷🥩
用一個好特別嘅寶箱裝住 一揭開就出晒煙😆
西冷嘅牛脂感非常豐富 肉質好似毛巾咁軟林!
好好味🤤🤤🤤
生牛壽司、生牛大腹肉壽司🍣
第一次食生牛壽司 估唔到配壽司醋飯咁夾👍🏻
炙燒壽喜燒壽司🍣
店員會用火槍輕輕燒熟和牛嘅表面🔥
食之前點上溫泉蛋同壽喜燒汁
甜甜地非常之好味🤤🤤
最後仲食左辛辣牛肋肉拉麵 辣辣地好開胃
呢度嘅涼拌小菜都好好食😋
沙律吧同埋甜品飲品仲係任食添!
選擇仲好多 正呀👍🏻👍🏻
2021-06-18 95 浏览
和牛燒肉一郎 - 豪華日式燒肉今日介紹一間位於佐敦新開的燒肉店,主打日式燒肉,和一般燒肉店的設計不同,門面是非常有未來感的黑白色門面,內裡環境寬敞,座位旁邊更設有運輸食物的路軌!泡菜盛合、涼拌小食盛合開胃韓式泡菜和消暑的荳芽小食。舟·盛合 超級氣派的燒肉船,見到已經十分興奮,包含牛、豬和雞肉,還有多款蔬菜,推介和牛!有4款不同的部位,牛味愈食愈濃,豚肉亦粉嫩軟腍。是日寶箱 。當日新鮮即切和牛到了主角寶箱,豪華的格調,有新鮮即切的小田和牛,小田和牛是來自日本鹿兒島縣,和牛色澤鮮嫩,大理石的紋理,油脂豐盈,輕輕一燒,油分溢出,入口融化。牛大腹肉壽司、生牛肉壽司 另外點了生牛肉壽司,配上醬油,牛肉的原味道,軟腍的口感。炙燒壽喜燒壽司經火槍炙燒過的牛肉片,配上蛋汁,濃縮版本的壽喜燒鍋。辛辣牛肋肉拉麵熱辣辣又夠辛辣的牛肉拉麵,食完即刻暖笠笠。燒肉丼油脂豐盈的燒肉加上溫泉蛋,攪拌後相當滋味。自助沙律和吧飲品區甜品區Cafe般一樣的獨立包裝沙律和新鮮果汁。多款日本的雪條雪糕和精美蛋糕,超想每款也要試試!
和牛燒肉一郎 - 豪華日式燒肉

泡菜盛合、涼拌小食盛合
開胃韓式泡菜和消暑的荳芽小食。

舟·盛合

是日寶箱 。當日新鮮即切和牛

牛大腹肉壽司、生牛肉壽司
另外點了生牛肉壽司,配上醬油,牛肉的原味道,軟腍的口感。

炙燒壽喜燒壽司
經火槍炙燒過的牛肉片,配上蛋汁,濃縮版本的壽喜燒鍋。

辛辣牛肋肉拉麵
熱辣辣又夠辛辣的牛肉拉麵,食完即刻暖笠笠。

燒肉丼
油脂豐盈的燒肉加上溫泉蛋,攪拌後相當滋味。

自助沙律和吧飲品區甜品
Cafe般一樣的獨立包裝沙律和新鮮果汁。
多款日本的雪條雪糕和精美蛋糕,超想每款也要試試!
1K
2021-06-16 376 浏览
牛魔王又出動,今次與友來到佐敦白加士街百勝大廈3樓的「和牛燒肉一郎」食生日飯,這間高檔的日式燒肉,主打獨家靚和牛,生日牛一梗係要食好野慶祝啦。首先,點來「舟.盛合」裡面有多款和牛包括牛肋肉、牛里脊肉、牛肋條肉、雞肉、豚肉、 蝦、 扇貝及野菜,食物款式豐富。肉質很高尚, 整體上燒肉及燒海鮮,野菜都很不錯是日寶箱:當日新鮮即切,今次是「小田牛西冷」, 質地是薄切輕輕一燒,所有牛脂熔化,入口滿口牛脂香。「生牛肉壽司」質素比較煙韌,有咬口,牛肉味最濃。「牛大腹肉壽司」 油脂分佈平均,入口啖啖牛肉香。「炙燒壽喜燒壽司」 職員會用火槍在你面前燒熟牛肉, 再以溫泉蛋混合醬汁點後一起進食,超讚。「壽喜燒牛肉丼」牛肉滑溜,整個醬汁甜甜地,好開胃及搶飯吃,好食到停唔到口。「博多豚肉拉麵」豚肉肥瘦分明,拉麵彈牙, 湯底香濃。其次「涼拌小食盛合」及「泡菜成合」前菜款式多,味道也很不錯。還有我哋加埋錢就可去任食沙律吧,甜品及飲品。 沙律是獨立包裝 , 沙律醬另外分開裝,還有多款樂天品牌的雪糕及其他日式雪糕選擇,飲品仲有多款果汁、茶或汽水等等,超勁多選擇,正呀。

「生牛肉壽司」質素比較煙韌,有咬口,牛肉味最濃。

「牛大腹肉壽司」 油脂分佈平均,入口啖啖牛肉香。

「博多豚肉拉麵」豚肉肥瘦分明,拉麵彈牙, 湯底香濃。

2021-06-15 155 浏览
細佬生日做家姐嘅緊係要請佢食餐好嘅慶祝下啦晚市百二分鍾和牛燒肉放題按照食物種類以及食材等級分為六個價格;所有套餐均可享用沙律吧、飲品吧、甜品班及冰淇淋吧幾款沙律全部配搭好哂再獨立包裝保證衛生安全飲品淨係果汁都有接近十款選擇加上細細枝咁可以試到好幾隻唔同味除咗果汁汽水之外仲有五款特調茶水供應可以消滯解膩甜品款式唔多但係勝在全部都幾好食而且款式貌似仲會定期轉換誠意滿分雪條同糯米糍款式超多全部都係日本牌子無論幾飽都好強烈建議要留肚試埋涼拌小食盛盒/泡菜盛盒兩款盛合各有三款小食;涼拌小食盛盒重麻油香佐酒啱哂;食得辣嘅推薦泡菜盛盒夠哂酸辣醒胃舟•盛合無論選擇邊款套餐入座之後都會首先提供份舟•盛合;隻船好似軍艦模型咁大有齊精選肉類同埋海鮮以及蔬菜每樣幾片試過啱食可以追加是日寶箱打開寶箱白霧縈繞視覺效果滿分打卡啱哂;寶箱裝住嘅其實係全港獨家供應嘅小田和牛,部位視乎當日精選新鮮即切,嗰日食嘅就係西冷;小田和牛嚟自日本鹿兒島縣薩摩半島南部牛舍,採用混合十二種唔同材料嘅飼料餵飼,就連牛隻休息瞓嘅床都係以國產杉木以及柏木製成,油花細密豐腴同時肉質軟嫩肉味香濃生牛肉壽司/牛大腹肉壽司生牛肉壽司同牛大腹肉壽司嘅
細佬生日做家姐嘅緊係要請佢食餐好嘅慶祝下啦

幾款沙律全部配搭好哂再獨立包裝保證衛生安全

除咗果汁汽水之外仲有五款特調茶水供應可以消滯解膩

涼拌小食盛盒/泡菜盛盒

舟•盛合

是日寶箱

生牛肉壽司/牛大腹肉壽司

生牛肉壽司同牛大腹肉壽司嘅分別就好似赤身同大拖羅咁各有千秋難分高下

炙燒壽喜燒壽司

片牛肉仲大塊過隻手掌完全遮蓋哂舊壽司飯勁浮誇;經過炙燒油脂半溶滲哂落舊壽司飯度配埋壽喜燒汁同溫泉蛋食甘香柔滑

博多豚骨拉麵/壽喜燒牛肉丼

最後試埋兩款丼飯同拉麵真係飽到上心口

2021-05-31
  • 是日寶箱
  • 牛大腹肉壽司
  • 炙燒壽喜燒壽司
  • 冰淇淋吧
2021-06-13 200 浏览
來之前看了食評,見到好多負評,彈員工彈食物彈速度彈冇得簽卡,令我有點卻步,不過都係好想試新燒肉店所以照去。可能內心打定底,嚟到覺得有驚喜。員工態度好好,服侍好周到,收碟、換網都自動自覺。雖然最初介紹餐牌嗰陣簡短咗啲,但係有問必答。上菜速度都算快,一定唔係慢,可能開業一段時間已經run順咗。不過啲肉主要都係員工拎嚟,輸送帶係甚少用(可能因為太慢?😂),全晚只係見條帶出動過幾次。抵唔抵食見仁見智,我食course D,小田牛肉味偏淡,部分部位有筋。個人喜歡薄炙里脊肉,成晚狂loop呢款好滿足。呢款肉每次都跟一隻蛋,雖然蛋好食但係我唔需要咁多隻。當日落單app「不要蛋」個掣按了沒反應,搞到走唔到蛋。同男經理反映返,佢笑容可掬咁話:「唔緊要唔係你哋問題!」哈哈最初好多食評話冇得簽卡,可能係剛開業時嘅問題,我食嗰日已有得簽卡。我好少出食評,非打手,我真自費,真金白銀今次寫呢篇係想為員工們平反,你哋服務態度同質素我都好滿意

小田牛西冷

蛋花湯
  • 小田和牛西冷
  • 小田牛薄炙里脊肉
2021-06-13 137 浏览
我一向都是日式燒肉的忠實擁躉, 聽見佐敦開了一間燒肉店, 獨家引入鹿兒島縣薩摩亞半島的「小田A4和牛」, 就立刻預留時間和朋友去吃吃看🤗▫️餐廳面積十分大, 全新裝修, 冷氣夠涼 (吃燒肉必需要的吧🤪) 原來餐廳採用了「燒肉新幹線」運送食物, 所有枱都是卡位, 舒適闊落~ ▫️有任吃和單品選擇, 朋友提議點選單品。▫️🔻寶箱:沒有鑽石, 但盛載著日本鹿兒島縣薩摩亞半島的「小田A4和牛」西冷🥩 油花呈大理石狀, 未吃先流口水🤤 呈現方挺特別, 寶箱內充滿乾冰❄️ 騰雲駕霧下透過燒肉新幹線送到客人面前🚅 一定要準備好手機/相機才打開寶箱呀‼️🔻泡菜盛合 HK$58🔺涼拌小食盛合 HK$58叫了這兩碟前菜, 又開胃又可幫助減退燒肉油膩感!當中我們最喜歡微辣醃製蘿蔔!🔻舟盛リ (US & AUS 牛 + 豚 + 雞 + 腸 + 扇貝 + 蝦 + 野菜)什麼都有些, 適合二人分享~ 牛肉當然沒有小田和牛的肥美~ 🔻生牛肉壽司(2貫 HK$78)牛肉壽司調味不錯, 牛味突出🔺牛中腹肉壽司(2貫 HK$98)🔻炙燒壽喜燒壽司(2貫 HK$98)配上賀喜燒醬及生蛋~飯麵我們也點了兩款!🔻壽喜燒牛肉丼 配上溫泉蛋
▫️
有任吃和單品選擇, 朋友提議點選單品。

🔻泡菜盛合 HK$58
🔺涼拌小食盛合 HK$58

什麼都有些, 適合二人分享~ 牛肉當然沒有小田和牛的肥美~

🔻生牛肉壽司(2貫 HK$78)
牛肉壽司調味不錯, 牛味突出

🔺牛中腹肉壽司(2貫 HK$98)
🔻炙燒壽喜燒壽司(2貫 HK$98)
配上賀喜燒醬及生蛋~

飯麵我們也點了兩款!
🔻壽喜燒牛肉丼
配上溫泉蛋, 飽肚之選~

🔻冷麵
冷麵麵質很特別, 有點像蒟蒻麵和普通冷麵混合了的口感~

💡另外加錢就可以有放題果汁、水果茶、甜品、沙律吧🥗個人覺得飲品比較甜 (同埋唔夠凍), 如果可以有日本煎茶/烏龍茶選擇就更加好🍵雪條是Meji品牌, 多款口味, 不錯。

2021-05-24
2021-06-12 101 浏览
#佐敦 朋友話要同我打打氣, 喺我返學學校附近有間燒肉新開張, 一於去試下! 💃.💁‍♀️餐廳位處一幢舊樓內, 電梯一開門比隻牛嚇親, 大大塊玻璃望入廚房睇到肉情況! 果然係樓上別有洞天, 餐廳好寬敞, 座位寬闊唔焗促, 冷氣極度夠凍, 設計裝潢好 Cyber, 好 modern, 讚! 😎食唔得太多就唔食放題喇, 單點散叫, 貴精不貴多! .🐄🥩牛肉未到, 先取🥗沙律及🥤飲品! 沙律一盒盒分開盛載, 乾淨衛生, 始終疫情下, 大家都要小心為上! 飲品選擇多又特別, 竟然有雜果濱治, 我最喜還是🍓士多啤梨汁, 唔太甜, 好好味! .🥩🐄先來一客 “舟盛” 包括有牛肋肉、牛里脊肉、 牛肋條、牛外橫膈膜、🐖豚肉、五花腩、🐥雞肉、蝦、帶子、🍄菇類、🥒瓜類、腸, 都只係 $ 248 ~ 一次過試晒不同部位, 滿足晒多個願望! 🤤💁‍♀️店員表示, 可先將牛脂塗滿燒烤網再進行燒烤, 避免黐網!  再來一個當日新鮮即切 “🎁是日寶箱” $218 ~ 小田和牛西冷🥩, 油脂分佈均勻, 肉味香濃, 入口即化, 仙氣滿滿! 店員介紹,🐄小田牛產地位於鹿兒島薩摩島南部,每日有專業獸醫為牛隻進行檢查,確保牛隻健

食唔得太多就唔食放題喇, 單點散叫, 貴精不貴多!

再來一個當日新鮮即切 “🎁是日寶箱” $218 ~ 小田和牛西冷🥩, 油脂分佈均勻, 肉味香濃, 入口即化, 仙氣滿滿! 店員介紹,🐄小田牛產地位於鹿兒島薩摩島南部,每日有專業獸醫為牛隻進行檢查,確保牛隻健康成長。

🍣炙燒壽喜燒壽司 $98 ~ 必食推介! 員店會喺你面前炙燒, 再拌以溫泉蛋進食, 就如同食壽喜燒一樣, 入口順滑, 口感嘅滿足程度實在非一般!

🍣赤身 (生牛肉) 壽司 $78 & 牛大腹肉壽司 $118! 生牛肉壽司坊間好少食得到,有得食亦未必放心, 但呢間餐廳會自自然然令你有種好安心的感覺, 而最後亦無令我失望!

🍱最後以壽喜燒牛肉丼 $78 & 🍜博多豚骨拉麵 $68 來結尾!

🤫結尾但未完, 因為有超多甜品及雪糕🍦、雪條、雪米磁未食….

🤤超級極度勁滿足!
2021-06-12 81 浏览
佐敦依家真係成為左飲食新蒲點,開咗好多唔同嘅嘢食而且係有質素!大家搵食不妨去多啲佐敦區.今日我就試吓去呢間新開咗嘅日式燒肉店.在佐敦廟街附近,地鐵站一出就係.附近好多舊樓舊舖,但係原來捐窿捐罅好多嘢食。呢間燒肉店地方好大好新,同平時食嘅燒肉店有些不同有種好新鮮年青嘅感覺. 他們有放題或者散叫兩種選擇。最主打嘅梗係佢哋最出名嘅牛~小田牛。各款套餐有三百幾蚊去到千幾蚊都有,豐儉由人,睇吓你想食啲乜嘢,但係我今次就同朋友揀咗散叫。因為我見散叫價錢都唔貴,咁你可以食到自己想食嘅嘢因為我太早度所以首先就叫咗兩個前菜食住先:泡菜同埋涼拌前菜之後呢個係上網睇到啲人必要嘅舟盛合:呢個絕對抵食同埋打卡位,二百幾蚊包晒你想要嘅嘢,海鮮牛肉蔬菜等等都有. 雖然佢價錢係底但係俾你嘅質素很好,特別係牛肉真係好好食另外一個大家推介嘅打卡必要係是日寶箱,他們會安排當日精選牛肉放入寶箱上菜,仲冒着煙來的,見到都開心。今日嘅係小田牛西冷,肥瘦均勻,肉味濃郁,果然係主打!他們隻牛係最出名當然繼續要食牛啦,我叫咗三款牛壽司,有兩款係生食的,我最鍾意,咁樣先可以食到牛嘅原汁原味!另外一款就係炙燒壽喜燒壽司,一上來就一大片生牛

因為我太早度所以首先就叫咗兩個前菜食住先:泡菜同埋涼拌前菜

另外一款就係炙燒壽喜燒壽司,一上來就一大片生牛肉下邊就有一舊飯同埋一隻雞蛋。初頭都唔知係點食,不過原來員工係會過嚟幫我哋將塊牛肉係你面前燒,燒到你想食嘅熟度,再點生雞蛋食。睇住佢啲牛脂燒出嚟,諗起都流晒口水!正

最後我哋又叫咗個冷麵同埋丼飯,冷麵個份量就略為少了一點比較清淡,丼飯分量其實都唔算多,不過之前咁多嘢食細細碗都夠,同時又可以滿足想食啲米飯落肚!

有個重點唔記得咗講,呢排做緊優惠出邊嘅沙律吧飲品甜品吧,都係任攞任食任飲!而且多款選擇.

沙律款式好多而且新鮮,亦都有唔同嘅沙律汁選擇!

飲品除咗汽水仲有果汁,亦都有新鮮嘅果茶,都有好多不同嘅種類。最好飲我反而覺得係果茶唔會甜得滯,酸酸地的人會開胃

甜品他們是用日本甜品,出邊放題好少見。
可能成本太貴吧。他們竟然有10幾款都係日本雪糕雪條,呢個真係忍唔住要食多幾條!

會再encore👍🏻
2021-06-10 205 浏览
唔知大家身邊有無肉肉控呢🥩最近食過呢間佐敦新開既日式燒肉店一入餐廳會見到半開方式既廚房處理唔同牛既部位🐮飲品同甜品係自助既 好多種選擇❣️有detox water, lemonade... 明治雪糕批雪條🍹🍨.⛵️舟。盛合有美國牛肋肉、肩胛肉、澳洲牛肋條、豚肉、五花肉、雞肉、虎蝦、帶子、菇菌、南瓜、粟米🌽🐮🐷🌽🥕2人份量剛剛好 每款大致4件同埋食到肉質既分別👍🏻比較歡喜澳洲牛肋條同五花腩😋.✨是日寶箱🧳係一個有驚喜既寶箱🌟會將當日新鮮既牛肉即切上桌🍴是日係小田牛肩胛肉 就咁睇相都見到油脂既分部係幾多所以入口即溶🥰 非常滿足.生牛肉壽司🍣牛中腹壽司🍣對於生牛肉 小編睇一次試🙈當然可以生食既牛肉食需要非常新鮮食落一點都無茹毛飲既感覺反而少一份熟牛肉既煙靭既質感 🥩非常軟腍🤤 .炙燒壽喜燒壽司🍣店員用火槍炙燒牛肉 沾上壽喜燒汁🥣甜甜的同醋飯好match🥢.食到最後order 返碗博多豚骨拉麵🍜
唔知大家身邊有無肉肉控呢🥩
最近食過呢間佐敦新開既日式燒肉店