味火鍋 (雅仕洋樓)

Yum Hotpot (Ashley Building)
2021-07-24 1033 浏览
職員服務態度好好,環境亦算企理舒適,可惜食物質素唔係好掂。沙嗲湯底唔夠味、豬骨湯底如清湯般無味、肥牛食落似鞋口豚肉,向職員確認後肥牛,不過食落完全冇牛味,丸類食物比街市買的現成貨還差、豆腐有少少酸味、嚮鈴等同超市現成質素、海鮮亦不太新鮮,大蜆稍稍淥完已經全部離哂殼、蝦及鮑魚相比下較好,但談不上鮮味。唯獨油麥菜及頭盤的半隻龍蝦及四款開胃前菜已經係全晚較為好食。如果唔著力認認真真改善食物質素,相信難以叫客人食完再返兜。
2021-07-14 624 浏览
今日同朋友去尖沙咀行緊街,突然之間好想食雞煲!之後搵吓搵吓見到呢度有一間味火鍋😋見到OpenRice啲人介紹,啲相都好似幾正,所以就一於食呢間啦!!超級抵食,二百幾蚊一位😋有雞煲有牛肉拼盤有海鮮拼盤,仲要有任食嘅其他火鍋配料!呢個價錢係尖沙咀真係冇得輸🤣🤣而且呢個麻辣雞煲好入味!隻雞炒得啱啱好!!😋火候十足,而且雞肉非常嫩滑!!係好好食嘅雞煲!我哋叫咗呢個豆乳加喇沙嘅湯底!!呢個湯底好正!!好香濃,絕對足料😍😍另外我哋仲加咗一set  1664 都係$238!好抵飲😋打邊爐梗係配啤酒㗎啦🤣🤣食得好滿足!!

2021-07-13 556 浏览
除咗頭盤龍蝦過得去跟餐牛肉全部瘀血色🤢湯底叫咗醉雞鍋,差到一個極點,丁點酒味都冇,仲話招牌湯底其他任點任食材料只係普通雪藏貨上枱嘅時候都仲未完全融雪真係冇下次🤮🤮🤮
除咗頭盤龍蝦過得去
跟餐牛肉全部瘀血色🤢
湯底叫咗醉雞鍋,差到一個極點,丁點酒味都冇,仲話招牌湯底
其他任點任食材料只係普通雪藏貨
上枱嘅時候都仲未完全融雪
真係冇下次🤮🤮🤮

2021-06-13
2021-07-01 728 浏览
生日打邊邊飯局,今餐決定去打邊爐,上網見到呢間新餐廳,好似幾吸引喎,決定一試。有海鮮拼盤,好新鮮,而且好大件,真材實料,牛肉拼盤,唔同部位都有,居然有封門柳,淨係呢兩個拼盤,都值回票價,而且份量多,食完兩個拼盤,已經半飽。最驚喜,有芝士焗龍蝦,賣相同味道都幾好。湯底可選鴛鴦鍋,餐牌上除了雞鍋,可以任選兩款,湯底味濃,配海鮮好入味。有多款任點食物,份量好好,每次都係2件,食完再嗌,唔使嘥嘢。仲有甜品,每人有movenpick雪糕一杯。$288+10%,真係都幾抵食,而且坐得好舒服,仲冇限時,希望佢可以保持質素,值得推介~

有海鮮拼盤,好新鮮,而且好大件,真材實料,

最驚喜,有芝士焗龍蝦,賣相同味道都幾好。

仲有甜品,每人有movenpick雪糕一杯。

2021-06-19 988 浏览
平時都吾寫食評,但都忍吾住,廢事其他人中伏當日甘岩約大班朋友食飯,又新開張,見食評吾錯,點知伏到爆🙃環境一流👍🏻,幾有格調,但樓面吾夠人,有著工衣姐姐得3-4位,吾著工衣既又會埋黎上菜,但一舉手就搵吾到職員,以新開張黎講質素係算差,除左頭盤最靚用黎影相之外,完全吾值得再幫襯,呢位價錢,大把選擇餐前小食係吾錯,四盤小食,食完會開胃👍🏻套餐揀左龍蝦,味道一般,重要吾細心,吾識主動提供鉗俾客人開鉗入面既肉,叫人又搵吾到,差👎🏻湯底叫左個竹絲雞,諗住材料都未落就試試湯底,點知超似某某牌子雞湯再加鹽既感覺,得一個字"咸",淨係俾左隻雞你放落去扮加雞味既感覺👎🏻海鮮頭盤影相一流,除左蝦,貝類肉質新鮮外,其他都吾新鮮,鮑魚重要煮熟完有2隻係臭,應該本來壞左,吾食得👎🏻牛拼盤一人一塊,新鮮,牛味重👍🏻再到任食配料用QR code 落單,以為電子落單會比較好,吾洗叫人,點知不停漏單😠,響鈴落三轉單都冇出現過落,又搵吾到人問,配料啲都係丸呀菜呀正常野,要順便提提手打滑係好食,款式吾多,墨魚滑👍🏻,肉類- 豚肉係好食過牛,但以呢個價錢,出面好多火鍋任食肉既質素一定比呢間更好😕雪糕要食係需要讚好FB 同IG,
平時都吾寫食評,但都忍吾住,廢事其他人中伏
當日甘岩約大班朋友食飯,又新開張,見食評吾錯,點知伏到爆🙃

餐前小食係吾錯,四盤小食,食完會開胃👍🏻

牛拼盤一人一塊,新鮮,牛味重👍🏻

雪糕要食係需要讚好FB 同IG,否則就...💩

唯一好就環境加用餐時間,慢慢俾你食足2.5 hrs,食完吾趕人走,俾你有時間吹水...

總結...黎食只係因為新開張,冇下次,吾會推薦俾朋友😵😵

竹絲雞湯
拼盤
海鮮拼盤
2021-06-18
用咗Openrice咁多年, 今次係第一次寫食評同大家分享吓, 文筆一般, 請見諒餐廳係尖沙咀亞士厘道, 六兩三嘅附近, 都幾易搵到餐廳。地下嗰層係酒吧, 真正打邊爐嘅地方係一樓, 要行樓梯上, 樓梯級都比較高同斜, 記得要拖實小朋友/老人家一早係Openrice訂定位, 但因為係星期一晚去食, 所以餐廳都唔full, 去到大把位。最近我同媽咪兩個人坐咗4人卡位, 夠晒闊落之前見其他食評/Menu相片寫$268+10%/一人, 但我當晚已經加左價, 最新價錢係$268+10%/一人, 食2.5小時。 任食指定火鍋配料+無酒精飲品 揀好咗前菜同湯底後, 職員率先上咗小食拼盤。中華沙律同放題食嘅一樣, 普通貨; 青瓜爽口微微辣; 木耳嘅汁味道好奇怪, 食咗兩塊就放棄咗佢; 最好食係炸雞軟骨, 熱辣辣脆卜卜, 呢個係4樣入面最好食。前菜我哋揀咗芝士焗波士頓龍蝦(半隻), 上菜時勁香, 龍蝦肉都幾爽, 呢個唔錯龍蝦食到一半就上湯底, 我地揀左鴛鴦鍋: 沙爹鍋+特濃喇沙海鮮鍋。沙爹鍋都幾濃郁, 但係喇沙海鮮鍋就麻麻地, 嗰味似係咖哩湯味, 同埋一d椰奶味/海鮮味都冇, 淨係得豆卜+芽菜,。兩邊都

之前見其他食評/Menu相片寫$268+10%/一人, 但我當晚已經加左價, 最新價錢係$268+10%/一人, 食2.5小時。 任食指定火鍋配料+無酒精飲品 [酒精飲品要另外加錢]

小食拼盤

芝士焗波士頓龍蝦(半隻)

龍蝦食到一半就上湯底, 我地揀左鴛鴦鍋: 沙爹鍋+特濃喇沙海鮮鍋。沙爹鍋都幾濃郁, 但係喇沙海鮮鍋就麻麻地, 嗰味似係咖哩湯味, 同埋一d椰奶味/海鮮味都冇, 淨係得豆卜+芽菜,。兩邊都係越煲越辣, 最後要飲汽水去解辣。
鴛鴦鍋: 沙爹鍋+特濃喇沙海鮮鍋

之後係海鮮拼盤+安格斯牛肉拼盤,  一上台時煙霧迷漫, 打卡一流。入面嘅材料都幾好食, 唔腥, 最正係鮑魚, 超彈牙, 係成晚嘅亮點

牛肉拼盤包左4款牛, 但上面冇寫邊款係咩, 食完都唔知係咩部位。不過都重牛味, 比任食嘅好食好多, 可惜呢兩個拼盤冇得任食
海鮮拼盤+安格斯牛肉拼盤

至於其他火鍋材料都係普通貨, 同出街任食邊爐嘅質素一樣, 可以前面有龍蝦+海鮮+安格斯牛肉呢d高質少少嘅嘢食, 所以火鍋材料冇咩邊個特別好食。

餐廳嘅服務真係好好, 職員同老闆都好好人, 好nice, 比濕紙巾/刀叉呢d都係自動波, 唔洗出聲

總而言之, 今次食飯嘅體驗都唔錯, 一d都唔伏, 有少少虎頭蛇尾嘅感覺。但你問我會唔會好想再食第二次, 咁又未必, 寧願去試吓其他餐廳
2021-06-07
$316.8 (晚餐)
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)
海鮮拼盤+安格斯牛肉拼盤
2021-06-09 519 浏览
琴日走咗去尖沙咀嗰邊,係IG見到有間火鍋店做緊優惠,就衝左入去試下!見到佢個promotion有得揀龍蝦半隻或者雞煲,之後仲有任食打邊爐🥰真係令到我十分興奮😚好彩之前book咗位,去到之後好快就有位。溫馨小提示,女士們可以帶定件jacket如果唔係未食火鍋嘅時候會有d凍。好可惜因為有濕疹嘅問題,我哋冇得食龍蝦要焗住揀雞煲。但係呢個雞煲絕對冇令我哋失望,佢一開始已經好入味再煮多一陣嘅時候,有同事行過嚟問我哋使唔使要加水,原先以為可能係用返同一個鍋底,但後尾先知原來係會轉第二個鍋底嘅。如果大家有興趣食雞煲嘅話建議大家唔好揀加水,因為咁樣會沖走左本身雞塊上面濃郁嘅雞煲汁。喺任食火鍋嘅材料之下,發現豚肉令到我不知不覺點了好多。除咗一開始貴價嘅牛肉比較好食之外,佢原本任食嘅時候嘅肥牛質素偏中等。但係好在佢都有好多唔同嘅丸或者其他火鍋配料可以揀!但係下次真係好想試吓靜雞雞叫個龍蝦食。

好可惜因為有濕疹嘅問題,我哋冇得食龍蝦要焗住揀雞煲

喺任食火鍋嘅材料之下,發現豚肉令到我不知不覺點了好多。
2021-06-02 657 浏览
$288一位+1 平日價唔算特別平,中規中矩 前菜係每人半隻龍蝦/雞煲一份之後有8款火鍋湯底可以揀每人會送一份海鮮拼盤同埋一份牛肉拼盤 送既呢份質素係高嘅至於飲食方面真係有啲普通嘅豬肉牛肉菜款式比較少 海鮮都係得魷魚 連魚片都冇 我自己就覺得如果呢個價錢連魚片都冇就真係一般嘢飲方面都係啲大路嘢 果汁汽水 同埋健康飲品 最後佢係每一人送一杯movienpick 雪糕。老實講其實呢個價錢都有好多選擇 佢嘅味道都係一般 沙嗲湯底都好淡 而且又唔食嘅牛肉質素真係好差 最好都係送嘅嗰兩份。
$288一位+1 平日價
唔算特別平,中規中矩
前菜係每人半隻龍蝦/雞煲一份
之後有8款火鍋湯底可以揀
每人會送一份海鮮拼盤同埋一份牛肉拼盤 送既呢份質素係高嘅
至於飲食方面真係有啲普通嘅豬肉牛肉菜
嘢飲方面都係啲大路嘢 果汁汽水 同埋健康飲品
最後佢係每一人送一杯movienpick 雪糕。
2021-05-26 638 浏览
上星期五同朋友試左呢間新開火鍋係亞士厘道 地下係酒吧 位置都幾易搵上到去環境好大好靚👍🏻最緊要好乾淨 冷氣好夠食打邊爐最驚就係冷氣唔大,仲要宜家咁熱一黎到有4款小食,青瓜同雞軟骨都好好食呀呢度可以揀要雞煲定龍蝦,我地3人都選擇左雞煲有朋友唔太食辣所以我地叫左bb辣,雞好滑好入味👍🏻👍🏻👍🏻而且份量都好多呀 食完雞煲之後就打邊爐,值得一讚係平時都係用番雞煲就咁落湯打,但呢間係可以揀湯底 仲要有10款湯底可以選擇👍🏻我地揀左四川麻辣同日式豆乳海鮮湯底然後就黎左海鮮拼盤朋友都大讚海鮮夠新鮮,無論係鮑魚,扇貝,軟蝦樣樣都好新鮮,佢地個手打丸仲要好好味😚之後仲有安格斯牛肉拼盤,呢度有4款牛我食到呢度已經飽左😂 仲有其他任食配料可以係QR code 落單我地都只叫左響鈴,菜 就已經食唔落啦最後仲有個雪糕做甜品 超級滿足咁既價錢,食物質數高質 好抵👍🏻👍🏻👍🏻下次一定會再黎試
上星期五同朋友試左呢間新開火鍋
係亞士厘道 地下係酒吧 位置都幾易搵

上到去環境好大好靚👍🏻最緊要好乾淨 冷氣好夠
食打邊爐最驚就係冷氣唔大,仲要宜家咁熱
一黎到有4款小食,青瓜同雞軟骨都好好食呀

呢度可以揀要雞煲定龍蝦,我地3人都選擇左雞煲

然後就黎左海鮮拼盤

之後仲有安格斯牛肉拼盤,呢度有4款牛
我食到呢度已經飽左😂
仲有其他任食配料可以係QR code 落單
我地都只叫左響鈴,菜 就已經食唔落啦
最後仲有個雪糕做甜品 超級滿足
咁既價錢,食物質數高質 好抵👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定會再黎試

2021-05-26 414 浏览
今日忽然想食火鍋,所以就去咗試下尖沙咀一間新店,$268好抵食。芝士焗龍蝦 真係賣相好又好食四川麻辣鍋+蕃茄薯仔豬骨湯底 真係恰到好處,要辣有辣要甜有甜。麻辣感覺不太夠辣,所以大辣要再加辣,而蕃茄薯仔湯濃稠好喝好香甜。美國安格斯牛肉拼盤同埋海鮮拼盤,好味到好難忘,鍾意食薯仔嘅肯定唔好錯過薯仔片喇。食到好飽之後最後嘅甜品係Movenpick雪糕(Like 社交平台送)全餐又平又抵又好食,得$268咋,鍾意火鍋嘅你記得去試下喇。 #味火鍋 #Yum_Hotpot #TagMonkeyHK

芝士焗龍蝦 真係賣相好又好食

#味火鍋 #Yum_Hotpot #TagMonkeyHK
2021-05-26 288 浏览
火鍋怪日常,去試尖沙咀新店,地方很寬敞舒適前菜有芝士焗龍蝦 🦞🥘點了鴛鴦湯底:四川麻辣鍋+蕃茄薯仔豬骨湯底麻辣鍋有超級足料鴨血,愛鴨血人士必點,可惜不太夠辣,點了大辣再加辣🌶🍅蕃茄薯仔湯濃稠好喝然後有美國安格斯牛肉拼盤和海鮮拼盤,吃完還可以再點其他配料的,重點是可以點土豆片🥔😍😍 土豆怪的最愛兩個女生吃完套餐的料已經很飽了,還有甜點Movenpick雪糕(Like page送)現在試業優惠價每人$268超划算 😍
火鍋怪日常,去試尖沙咀新店,地方很寬敞舒適

前菜有芝士焗龍蝦 🦞
🥘點了鴛鴦湯底:四川麻辣鍋+蕃茄薯仔豬骨湯底
🍅蕃茄薯仔湯濃稠好喝

現在試業優惠價每人$268超划算 😍
脾脾女神話想食打邊爐,不過由於佢好大食,咁我唯有帶佢去食邊爐放題啦!朋友介紹的味火鍋,聽講好好食,所以就同脾脾女神去試,有附送四款小食,酸酸辣辣好開胃!我哋前菜叫咗芝士焗波士頓龍蝦🦞,龍蝦好有鮮味,配埋香濃的芝士,簡直完美!湯底我哋叫咗花膠竹絲雞,味道清甜,而且有好大塊花膠,女仔食咗滋陰養顏,而且而家試業優惠價每位都係$268,超級抵食!除咗有安格斯牛肉拼盤,仲有大大一盤的海鮮拼盤,兩個女仔食到勁飽🙈😍不過如果你係超大食的話,仲可以無限任食其他火鍋配料,肥牛,美國豚肉,香滑墨魚丸等等,超多配料 任君選擇,最後最後提提大家like social media 就會有送movenpick 雪糕,有超多味道選擇,大家記得一定要like page 啦❤️👍🏻

2021-05-23 414 浏览
聽同事講尖沙咀最近新開左一間任食嘅火鍋店🍲,火鍋好多配料都任食之餘仲送龍蝦,又送海鮮拼盤同埋一啲好fine既安格斯牛肉,即刻約埋男朋友去試試呢間❤️❤️味火鍋❤️❤️去到舖頭,新張優惠價$268一位👏🏻原來有得揀雞煲定係龍蝦個喎,咁我哋梗係揀龍蝦啦,上到黎有驚喜呀,因為唔係普通嘅龍蝦🦞而係芝士焗波士頓龍蝦😋😋😋😋😋龍蝦肉焗到啱啱熟,好彈牙😋😋😋😋另外海鮮拼盤好適合打卡,因為佢有少少乾冰喺第二嗰度做咗一啲效果,好特別,呃like一流😜😜而且好新鮮❤️❤️好正!!而另外一盤安格斯牛小排,份量超級充足,雪花分配好平均,淥大約30秒左右,就可以食得啦,安格斯牛小排嘅牛味好豐富,食完一舊接一舊🥰🥰🥰🥰🥰🥰真係好高水準👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼另外仲有一個好正嘅就係而家like 社交平台就會送Movenpick嘅雪糕😍好有誠意🤣🤣🤣

去到舖頭,新張優惠價$268一位👏🏻

而且好新鮮❤️❤️好正!!

2021-05-22 604 浏览
呢間野早兩日發掘到出嚟原來新開嘅 見到其他留言好似冇造馬 膽粗粗去試吓伏竟然係有驚喜 又前菜送 雞軟骨竟然仲係熱嘅 其他凍盤正正常常之後龍蝦或雞煲二揀一前世未食過貴野嘅我當然係揀龍蝦但係有驚喜 起碼啲龍蝦唔係霉嘅咁敷衍你湯底揀咗豬骨同麻辣 豬骨出奇唔係淡茂茂我男朋友同我都係咁飲 夠濃🤣另外麻辣 唔係得個表面紅色嘅湯俾你 而係有麻辣味牛肉好正常無根有牛味海鮮拼盤簡直不得了成盤嘢都係食到鮮味 (可能我垃圾嘴 未食過好嘢🤣🤣🤣🤣🤣)其實食晒呢啲每人一份嘅嘢已經八成飽之後任食嘅配料 10分我比7分唔算差 略略講幾樣野 水魷爽口有魷味其他急凍打邊爐叫貨嘅嘢 都正常嘅蔬菜類都新鮮👍🏾 我自己本人 覺得喺呢個區域 真係抵食 冇得輸 值得推介俾大家#我不是打手#多多錢都唔會為誰賣廣告#我系非常熱愛打邊爐
呢間野早兩日發掘到出嚟
但係有驚喜 起碼啲龍蝦唔係霉嘅咁敷衍你
湯底揀咗豬骨同麻辣 豬骨出奇唔係淡茂茂
牛肉好正常無根有牛味
海鮮拼盤簡直不得了
成盤嘢都係食到鮮味 (可能我垃圾嘴 未食過好嘢🤣🤣🤣🤣🤣)
其實食晒呢啲每人一份嘅嘢已經八成飽
之後任食嘅配料 10分我比7分
唔算差 略略講幾樣野 水魷爽口有魷味
其他急凍打邊爐叫貨嘅嘢 都正常嘅
#我不是打手
#多多錢都唔會為誰賣廣告
#我系非常熱愛打邊爐
🍲呢個尖沙咀新海鮮火鍋店,試業優惠價都只係$268,仲要任食添抵食又好好味😋前菜:芝士波士頓龍蝦或四川麻辣雞煲、蒜味拍青瓜🥒、香脆嘅炸雞軟骨粒、中華沙律、酸酸辣辣嘅雲耳同蓮藕片🌶我哋揀咗芝士焗波士頓龍蝦,成隻龍蝦焗到熱辣辣同香噴噴😍,免頭嘅芝士同龍蝦肉融為一體,入味得來味道好夾啊!而其他全部前菜細細碟得來擺盤都擺得好精緻,店員仲好貼心咁講話唔夠可以隨時添加👍🏻其他:所有嘢食都係任叫,全部細細碟咁樣擺盤都好精緻✨好似有蟹子蝦滑、龍蝦丸、芝士丸、🐙墨魚餅、鮮蝦雲吞、雞子、鴨血、響鈴、獅子狗、香菇貢丸等等,仲有超多唔同嘅菇菌類🍄、蔬菜類🥬🥦同埋粉面,全部嘢食嘅送遞效率都好高,食物新鮮得來又好高質,店員仲會不定時幫我哋加湯好貼心呢排like 社交平台 仲會送movenpick 雪糕🍦,好高貴呀!

前菜:

其他: