2020-11-03 66 浏览
剛好來到這區,在附近覓食.看到這間餐廳一致好評,膽粗粗來試試 ,因為從來冇諗過到工廠大廈找食物。店舖中型size,略有裝修,感覺唔錯。先來個軟殼蟹卷,果然有驚喜,好好味。軟殼蟹香脆,配壽司飯一絕。目測許多朋友都有叫火山,我們也嚐一嚐,果然有驚喜。外表不算很特別,但他的沙律醬配合得天衣無縫,跟外面的壽司截然不同,勝人一籌。最後叫了個芒果卷,味道清新,也是很好食的 ,雖然有點冷門。總括而言,所有壽司都好好味, 外面的餐廳,刺身壽司為主,這裏熟食的壽司選擇繁多,所以若果有朋友唔食刺身,帶他來這間餐廳是很好的選擇。強烈建議特別在觀塘區的朋友要來試試,而不在觀塘區的朋友也要抽時間特地來試試。
軟殼蟹卷

火山

芒果卷

軟殼蟹卷
火山
芒果卷
2020-11-02 45 浏览
知道觀塘的工業大廈藏了不少美食,和朋友下班後相聚一下,選了古今吃日本菜~古今的特色壽司都很吸引,配搭不同醬汁,色彩繽紛,壽司方面,我們點了蜘蛛和忘不了你,蜘蛛有青瓜、牛油果、蟹柳和軟殼蟹,軟殼蟹鬆脆不油膩,配上青瓜和牛油果,吃完一塊想再不停吃~忘不了你就是芒果、芝士、炸牛肉,這個配搭都是第一次吃了,有點甜甜的,加上芝士和牛肉香,又出奇地配合呢~三文魚頭湯鍋有菜、豆腐、紅蘿蔔~魚香味重~湯底奶白色的~日式天婦羅,有炸蝦、秋葵、茄子、菇,炸得鬆脆不油膩~和朋友過了很愉快的晚上~
知道觀塘的工業大廈藏了不少美食,
和朋友下班後相聚一下,
選了古今吃日本菜~

古今的特色壽司都很吸引,
配搭不同醬汁,色彩繽紛,
壽司方面,我們點了蜘蛛和忘不了你,
蜘蛛有青瓜、牛油果、蟹柳和軟殼蟹,
軟殼蟹鬆脆不油膩,配上青瓜和牛油果,
吃完一塊想再不停吃~

忘不了你就是芒果、芝士、炸牛肉,
這個配搭都是第一次吃了,
有點甜甜的,加上芝士和牛肉香,
又出奇地配合呢~

三文魚頭湯鍋
有菜、豆腐、紅蘿蔔~
魚香味重~湯底奶白色的~

日式天婦羅,
有炸蝦、秋葵、茄子、菇,
炸得鬆脆不油膩~
和朋友過了很愉快的晚上~
2020-10-27
  • 三文魚頭湯鍋
2020-11-01 871 浏览
之前朋友嚟食過話唔錯 , 仲推介佢哋嘅特色卷物 , 今日放工就嚟試下 ~ 地點超方便 👍👍 , 觀塘港鐵站 D4 出口 , 一落樓梯轉右就到啦 餐牌 (部分) :金龍卷 ($88)好長 !! 有炸蝦 , 芝士同三文魚 , 炸蝦新鮮香脆 , 口感一流 !蜘蛛 ($85)係牛油果軟殼蟹手卷 , 牛油果熟透 , 😂 呢個配撘一定好食 ~彩虹卷 ($98)色彩繽紛 , 彩虹係用唔同嘅魚生拼砌而成 , 好有心思 😌龍卷風沙律 ($68)超大份呀 !! 好似龍捲風咁震憾 🌪️🌪️ 有蟹柳絲 , 中華沙律同埋沙律菜 , 味道係酸酸地 , 辣辣地 , 非常惹味開胃 , 而且口感一流 😋😋日式天婦羅 ($85)有蝦 x 3 , 迷你紫薯 x 3 , 茄子同埋蝦肉釀秋葵 , 同樣外層炸衣超脆 , 熱辣辣 , 夠曬新鮮 由於今日肚仔有啲唔舒服😣 , 所以冇叫刺身 , 只可淺嚐佢哋嘅刺身手卷 , 見到隔離枱嗌咗刺身拼盤 , 仲開埋酒 , 好正 , 好有日本居酒屋嘅感覺 , 而且望落刺身大份新鮮 , 下次一定要嗌刺身 , 串燒再飲酒 😎😎
餐牌 (部分) :
金龍卷 ($88)

蜘蛛 ($85)
彩虹卷 ($98)
色彩繽紛 , 彩虹係用唔同嘅魚生拼砌而成 , 好有心思 😌
龍卷風沙律 ($68)
日式天婦羅 ($85)

2020-10-31 27 浏览
今日嚟到觀塘食dinner~嚟到工廠區呢一邊,喺觀塘工業大廈第四期有好多唔同類型嘅餐廳😄嚟到一樓見到呢間日本餐廳,感覺幾正👍🏻就入嚟試吓☺️一入餐廳感覺餐廳幾大幾闊落,坐得幾舒服🥰煙三文魚沙律$75好大碗嘅煙三文魚沙律🥗入邊有好多生菜,好新鮮~咬落幾爽口☺️而且仲有芝士脆片😍食落幾香😋煙三文魚同樣地新鮮🥰仲有蕃茄仔酸酸甜甜🤩幾好味💕黑豚荔枝卷串燒$38外層係黑豚肉,入邊包住一大粒荔枝肉😆黑豚肉好Juicy😋荔枝好香甜😍佢哋嘅搭配好夾👍而且帶出黑豚肉嘅鮮味🥰網燒牛舌$48牛舌幾香~食落幾爽滑😋咬落啖啖肉~幾正👍青龍卷$98面頭係牛油果,入邊包住鰻魚🥰鰻魚幾新鮮👍🏻肉汁香甜😋壽司幾特別😍相撲力士$88面頭係三文魚,幾新鮮,幾香甜😋配埋Wasabi幾正👍🏻午夜牛郎$85好特別嘅名🤣睇到都覺得好好笑😂但係食落又幾好味👍🏻外邊係脆卜卜嘅麵包糠,入邊係天婦羅炸蝦🍤外脆內餡都脆~食得幾滋味💕

煙三文魚沙律$75

黑豚荔枝卷串燒$38

網燒牛舌$48
牛舌幾香~食落幾爽滑😋咬落啖啖肉~幾正👍

青龍卷$98

相撲力士$88
面頭係三文魚,幾新鮮,幾香甜😋配埋Wasabi幾正👍🏻

午夜牛郎$85
2020-10-30
2020-10-31 18 浏览
今日早咗收工,特登去觀塘買甜品食,咁啱朋友介紹呢間「古今二」又係觀塘,主打特式壽司,咁就去試下啦。我地晚市六點開始就入座,服務員好貼心奉上熱茶同介紹餐牌,由於係第一次嚟所以又問下有咩推介,最後我地叫咗「彩虹卷」、「富士山」、「煙花」,另外仲有日本溫室南瓜沙津、日式冷麵同埋秋葵蝦肉天婦羅。首先出場的係溫室南瓜沙律,完全深得我心,南瓜的甜味加上洋蔥的爽脆,入口順滑飽滿,推介!! 之後就送上特式壽司,三款放埋一齊好壯觀,而且原來自己叫咗咁多,畫面豐富之餘份量都十足。彩虹卷上面有三文魚、吞拿魚、牛油果,而入面就係蟹柳同青瓜,內裡爽脆外層新鮮;富士山 有蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片,鰻魚同牛油果嘅組合十分和諧,加上每件都分到大量蟹柳絲,仲有脆片入口卜卜脆,味道出奇地夾;煙花有三文魚同吞拿魚蓉,新鮮味美再加上脆片,軟硬組合好特別! 食完之後就嚟個日式冷麵,好經典的配料,再加上清新的醬汁,麵條爽口彈牙,一路食一路話有少少係日本的感覺啊;最後仲有一個秋葵蝦肉天婦羅,見到呢個組合幾新奇所以試下,一試就知係心機野。蝦膠彈牙,入口有陣陣鮮味,再釀入秋葵,很難得係鮮嫩的秋葵 (無渣!),炸脆之後再沾上天婦羅汁,好

食完之後就嚟個日式冷麵,好經典的配料,再加上清新的醬汁,麵條爽口彈牙,一路食一路話有少少係日本的感覺啊;最後仲有一個秋葵蝦肉天婦羅,見到呢個組合幾新奇所以試下,一試就知係心機野。蝦膠彈牙,入口有陣陣鮮味,再釀入秋葵,很難得係鮮嫩的秋葵 (無渣!),炸脆之後再沾上天婦羅汁,好好味啊媽咪!!

朋友果然無介紹錯,每一次上菜都係驚喜,一定會再返嚟食!!
2020-10-19
2020-10-31 26 浏览
古今二係觀塘工業中心,主打日本菜同創意卷物,地鐵站D4出口一出右手邊就會見到,位置非常方便內裏環境幾寬敞,店員服務都好好,非常主動,而且勤加水同快回應1. 龍卷風沙律 $68份量好足,叫龍卷風應該係因為材料及醬汁既裝飾設計都好似龍卷風,另一方面就係要撈到龍卷風咁先會令醬同材料混合🤪2. 彩虹卷 $98色彩非常鮮艷,名副其實好似彩虹咁,佢用左三文魚,吞拿魚同埋油甘魚,一層一層排好,加埋牛油果,配搭非常好,食多幾舊都唔覺滯🤤3.蜘蛛 $85蜘蛛係軟殼蟹牛油果蟹柳卷,炸到脆卜卜,賣相真係好似蜘蛛咁,用左軟殼蟹既腳插住係卷上面,就好似蜘蛛凸左腳出黎🤣4. 三文魚頭湯鍋 $88大大個三文魚頭,奶白色既湯,湯香滑而不油膩,而且配料有好多😋有豆腐,娃娃菜,紅蘿蔔等等,湯飲落完全唔腥,幾正

1. 龍卷風沙律 $68

2. 彩虹卷 $98

3.蜘蛛 $85

4. 三文魚頭湯鍋 $88
2020-10-28
我喜歡在官塘工業區食野,唔使限時,坐得舒適,由於每次想食卷物,一定來古今二,因為款式多,配搭清新1)龍卷風沙律:份量好大,有蟹籽,能力蟹柳,脆片,生菜,最特別有中華沙律在入面,口感好爽脆豐富!2)3款卷物:蜘蛛:傳統嘅牛油果加軟殼蟹卷物,再配上青瓜蟹柳,清新嘅組合忘不了您:係芝士,炸牛肉加芒果,最特別少見嘅組合彩虹卷:有三款魚生刺身卷物,色香味俱全!3)雜錦天婦羅:有3大隻蝦,迷你甜薯,茄子,秋葵釀蝦肉,脆漿薄,炸得香脆肉嫩!4)三文魚頭湯鍋係我今餐最愛,因為胡椒味香濃,十分暖胃,用了整整一個大三文魚頭製成奶白色嘅鮮濃魚湯

1)龍卷風沙律:

2)3款卷物:
蜘蛛:傳統嘅牛油果加軟殼蟹卷物,再配上青瓜蟹柳,清新嘅組合

忘不了您:係芝士,炸牛肉加芒果,最特別少見嘅組合

彩虹卷:有三款魚生刺身卷物,色香味俱全!

龍卷風沙律

忘不了您,彩虹卷,蜘蛛
日式天婦羅
  • 彩虹卷
2020-10-30 17 浏览
原來觀塘嘅工業大廈都好多嘢食㗎,今次就去咗觀塘工業中心四期的古今二,距離地鐵站好近好方便。龍捲風沙律🥗超大份,蔬菜上面加入中華沙律隨便同埋蟹柳、蟹子,再配上特色醬汁,非常開胃。雞泡魚干燒得非常香口,肉質夠厚食落唔會乾爭爭,食落仲有淡淡魚肉香味。骨付肉腸,食落夠多汁有肉香。彩虹卷幾特別,壽司配料用咗青瓜、牛油果、蟹柳、三文魚,口感幾豐富係一個幾特別嘅手卷。另一款招牌菜蜘蛛,青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹,真係好嘅軟殼蟹外型有少少似蜘蛛,個名改得幾有趣,外軟内脆幾好食!

骨付肉腸,食落夠多汁有肉香。

2020-10-28 17 浏览
傳統既日本料理就食得多,依間係觀塘既創意壽司卷物真係第一次食,而且充滿驚喜啊!古今二係位於觀塘,主打串燒同創意卷物,菜單款式相當多,真係想試哂咁多款啊!我地精挑細選後揀左三款卷物同兩款串燒。首先前菜我地點左個煙三文魚沙律,成個沙律好清新,配料除左三文治魚仲有八瓜魚同玉子,加上千島醬,好開胃。卷物方面有辣妹,忘不了你同牛夜牛郎,款款都相當有特式。辣妹係用左芝士,炸蝦再加上辣味吞拿魚,壽司上加左薯片碎,食落口感好豐富。忘不了你材料就用左芝士炸牛肉同芒果。上面再加上芥辣醬,一件放入口好清新。🐮午夜牛郎就係有牛油果芝士同三文魚,壽司外係炸過既,所有食落會有脆口既感覺,好特別。🐔串燒有自家制香菇雞肉丸串燒同日式豬頸肉串燒。雞肉丸超大粒啊,成個網球咁大,入面有好香既香菇味而且好juicy。🐷豬頸肉串燒逼左大部份油份郁出黎,所有外層香脆得黎食落唔會膩👍🏻今日創意日式料理既體驗真係唔錯,真係好值得黎食架!

卷物方面有辣妹,忘不了你同牛夜牛郎,款款都相當有特式。

🐔串燒有自家制香菇雞肉丸串燒同日式豬頸肉串燒。

今日創意日式料理既體驗真係唔錯,真係好值得黎食架!
2020-10-28 31 浏览
古今二 主打特色嘅卷物及日式料理!火山 $88由大量蟹柳絲、蟹籽、帶子堆砌而成!飯卷內裡嘅餡料有蟹柳及牛油果!每一啖都食到蟹柳嘅甜味,加上滋味嘅醬汁,讚!忘不了你 $88面層由芒果醬、沙律醬、wasabi 醬等組成!飯卷內係炸牛肉,味道唔錯!三文魚壽司薄餅 $88面層有好多三文魚粒、蟹籽及粟米片碎!底層嘅薄餅係外層炸至脆卜卜嘅飯餅,內裡軟糯,而且好厚身!整體口感層次豐富,好味道!網燒牛舌 $48牛舌大大片又厚切,而且已經調味好,亦可點少少醬汁,更滋味!日式豬頸肉串燒 $48豬頸肉燒至金黃色,油香四溢,正!日本溫室南瓜沙律 $55南瓜好香甜,質地軟綿,有入口即化嘅感覺!沙律除咗加入適量嘅蛋黃醬,仲加入咗生洋蔥絲,帶少少洋蔥嘅辛辣!

古今二 主打特色嘅卷物及日式料理!

火山 $88

由大量蟹柳絲、蟹籽、帶子堆砌而成!

忘不了你 $88

三文魚壽司薄餅 $88

網燒牛舌 $48

牛舌大大片又厚切,而且已經調味好,亦可點少少醬汁,更滋味!

日式豬頸肉串燒 $48

豬頸肉燒至金黃色,油香四溢,正!

日本溫室南瓜沙律 $55

2020-10-26 31 浏览
小編欣賞創新事物特別是日本食店,得悉觀塘有間《古今二》的老闆從加勒比海回港,曾任職酒店廚師 🤩 小編好奇卷物怎樣帶出驚喜便去一趟啦 😎門外掛了柔和燈泡💡增添氣氛,原來這裡曾入選為最愛❤️食肆! 日本溫室南瓜沙津 HKD 55 獨創沙津之一,採用日本溫室南瓜口感較滑少根,而且南瓜味清甜~綠野仙蹤 HKD 98出名卷物就要點最新款式啦! 綠野仙蹤中有八瓜魚、蘋果、水蜜桃、蟹柳、牛油果、飛魚子! 配搭新穎,口感豐富而味道也相當切合。 東京爆脆 HKD 88 另一特式卷物吸引小編就是這個了! 紫菜包棵著吞拿魚、蟹柳~ 配上醬更美味 黑豚荔枝卷串燒 HKD 38 黑豚肉包棵著荔枝,入口後兩者不會蓋了彼此味道 總結這裡可攜帶家人、大班朋友聚聚,燈光柔和飲酒傾心事就適合不過了。餐廳就在港鐵觀塘站D出口旁,甚為方便~

小編好奇卷物怎樣帶出驚喜便去一趟啦 😎

門外掛了柔和燈泡💡增添氣氛,原來
這裡曾入選為最愛❤️食肆!

日本溫室南瓜沙津 HKD 55
獨創沙津之一,採用日本溫室南瓜
口感較滑少根,而且南瓜味清甜~

綠野仙蹤 HKD 98

配搭新穎,口感豐富而味道也相當切合。

東京爆脆 HKD 88

黑豚荔枝卷串燒 HKD 38
黑豚肉包棵著荔枝,入口後兩者不會蓋了彼此味道

餐廳就在港鐵觀塘站D出口旁,甚為方便~
2020-10-25 32 浏览
每次去觀塘覓食總會令人感到驚喜,這次去了一家位於觀塘工業中心四期的日本料理店。店鋪門面以貨櫃裝飾的模樣,裡面環境是日式裝修,感覺挻舒適的☺。餐牌上的選擇有很多,壽司/魚生/串燒/小食等的。💥自選壽司卷物 HKD$85起-午夜牛郎:牛油果/芝士/三文魚-綠野仙蹤:八爪魚/蘋果/蟹柳/牛油果/飛魚子-彩虹卷:青瓜/牛油果/蟹柳/刺身魚-富士山:牛油果/蟹柳/鰹魚/脆片用一大隻碟子裝著感覺很吸引📸📸,每一款壽司各具特色,而且名字也挻特別,由於加入水果吃得更健康🤤。靜靜最喜歡吃的是彩虹卷,因為色彩繽紛賣相不錯🙈,每一件也隨機不同味道,既特別又好吃耶😋。💥自選串燒 HKD$38起,我們點了黑豚荔枝卷串燒/鹽燒活鰻。一份有兩串,串燒燒到剛剛好,味道咸甜適中。而黑豚荔枝卷串燒味道特別😍,既可吃到黑豚肉的鮮味,又可以吃到荔枝的甜味,感覺是挻配合的😋。

💥自選壽司卷物 HKD$85起
-午夜牛郎:牛油果/芝士/三文魚
-綠野仙蹤:八爪魚/蘋果/蟹柳/牛油果/飛魚子
-彩虹卷:青瓜/牛油果/蟹柳/刺身
-富士山:牛油果/蟹柳/鰹魚/脆片

2020-10-24
2020-10-25 232 浏览
這間古今二日本餐廳位於觀塘工業中心第4期一樓B座!人流十分之多!店舖地方都唔算大!但係坐落感覺都幾舒適!裝修方面都幾特別!.午夜牛郎煙三文魚沙律彩虹卷富士山綠野仙綜網燒牛舌黑豚茘枝卷串燒煎豆腐鹽燒活鳗.午夜牛郎彩虹卷綠野仙综富士山這一盆壽司賣相相當之吸引😍😍😍!相當之吸引!睇得又食得😋😋😋!有唔同款出嘅壽司!尤其是富士山上面放滿蟹肉!食入口味道好正👍👍👍!.彩虹卷有唔同嘅剌身魚,牛油果,蟹柳,青瓜!食入口味道好特別😋😋😋!剌身好新鮮👍👍👍!.綠野仙綜食入口味道好特別😙😙😙!D饀料配答都唔錯!好好味道😋😋😋!饀料有:有八爪魚,蘋果,水蜜桃,蟹柳,牛油果,魚子!.午夜牛郎去嘅配答十分之健康嘅食物👍👍👍!牛油果,三文魚,芝士!食入口味道好香口!味道都好正😋😋😋!.網燒牛舌:牛舌食入口味道好正👍👍👍!,十分之爽口!咬入口好有口感!.鹽燒活鰻:鰻魚賣相唔錯!味道好惹味😋😋😋!睇見都想食!食入口感覺好新鮮👍👍👍!.黑豚茘枝卷串燒:去哋用黑豚肉包住荔枝真係好特別嘅味道!外面好好味😋😋😋!食到裹面甜甜!感覺又唔會肥膩!真係好有創意👍👍👍!
午夜牛郎
鹽燒活鳗

午夜牛郎
綠野仙综
富士山
尤其是富士山上面放滿蟹肉!食入口味道好正👍👍👍!

網燒牛舌:
牛舌食入口味道好正👍👍👍!,十分之爽口!咬入口好有口感!

鹽燒活鰻:

黑豚茘枝卷串燒:

2020-10-24
好日都唔行官塘,今日陪女友去駱駝漆買好hit嘅tart,行到咁上下順便食埋飯先走,問個住官塘嘅朋友邊度好食又好坐,就介紹左古今二俾我,既然地膽介紹到,一於試試佢,當日6點去到,咁啱開巿,無book位都入到去,例牌啦量體溫+消毒搓手液。日本溫室南瓜沙律呢個前菜超好食,講明日本溫室南瓜,入面加入洋蔥絲、車厘茄、蟹子同埋蛋黃醬,口感creamy,有d南瓜係連皮,粉粉地,總體係醒胃嘅!連平時唔鐘意食南瓜嘅女友都爭住食,感覺上南瓜比薯仔更有益健康!秋葵蝦肉天婦羅平時都會買秋葵黎食,呢度做法係將入面嘅籽拎走,釀入蝦膠再用天婦羅炸法製成。口感幾得意,先食到外層嘅脆,然後秋葵嘅軟滑,接著係蝦膠嘅彈牙,清新鮮甜集於一身!日式冷麵配料有蟹柳,蛋,青瓜,蕃茄等,醬汁味道啱啱好,麵條彈牙同時又掛到汁,成件事好balanced好清新!最後要介紹呢一個卷物,一上檯,淨係賣相已經好吸引,一定要俾相機食先啦!富士山入面是牛油果和鰻魚,卷物上係海量嘅蟹柳絲同鬍鬚叔叔薯片碎,再倒上燒汁而成的。牛油果夠健康,中和鰻魚的油膩感覺,又軟又脆感覺好得意,雖然係創新卷物,但一點違和感都無。彩虹卷顏色好繽紛嘅一個卷物,面層佈上薄薄三

日本溫室南瓜沙律

秋葵蝦肉天婦羅

日式冷麵

彩虹卷
顏色好繽紛嘅一個卷物,面層佈上薄薄三文魚、吞拿魚刺身,而中間就有蟹柳、牛油果同青瓜,有咁多料口感好豐富。剌身雖然薄,但係鮮甜,同埋薄身就可以做到成個卷物各樣都好平衡!

煙花卷
即係辣味三文魚蓉,辣味吞拿魚蓉再加脆片,好老實,辣味唔多食得出,可能係bb辣?層次好得意,薯片脆、魚蓉軟滑,又有魚子嘅爆裂,唔怪得叫煙花啦!
2020-10-19
2020-10-24 20 浏览
近排疫情關係冇得飛外地,而且又想起日本美食於是就搵下邊到有日本美食,睇見位於觀塘官塘工業中心既“古今二”壽司卷好特別又創意,放是便去試試。龍捲風沙律:大量生菜,蟹柳,脆片加上醬汁型成龍捲風混合上黎清新健康。煙花:用三文魚混合吞拿魚,彩彩就似煙花。午夜牛郎:用牛油果、芝士加三文魚做壽司卷中心再用炸到好脆既弘皮,食落唔油膩。富士山: 顧名思義外型做到富士山,下邊用牛油果和鰻魚壽司食成山再上面加上蟹柳和脆片,食得好開心。日式豬頸肉串燒:豬頸肉鬆軟,食落少少油而不油膩。黑豚荔枝卷串燒:荔枝包上黑豚肉好有鮮果味道。

煙花:用三文魚混合吞拿魚,彩彩就似煙花。
日式豬頸肉串燒:豬頸肉鬆軟,食落少少油而不油膩。
黑豚荔枝卷串燒:荔枝包上黑豚肉好有鮮果味道。