2020-12-13 122 浏览
疫情關係要外賣,但放假都想食好d, 找了這間以日式創意卷物為主打的餐廳試一試餐廳於地鐵站一分鐘的路程,十分方便餐廳內裝潢是比較復古的居酒屋格局龍捲風沙律- 有生菜,海藻,蟹柳,色彩繽紛,多重口感十分清新自家玉子燒 - 十分香濃的蛋香味,非常適合作為餐前小吃點了三個卷物,份量很多,色彩繽紛,令人胃口大開彩虹卷 - 是三文魚,吞拿魚,油甘魚和牛油果。每一舊都有多種魚,真滿足超級龍卷風 - 有鰻魚,炸蝦和卜卜脆。咬下去非常香脆,非常有口感富士山 - 有鰻魚和牛油果, 卷物上面鋪滿了蟹柳絲,營造了一個小山峰這裏的卷物是自家創作,非常有特色,下次必定來堂食

餐廳於地鐵站一分鐘的路程,十分方便

餐廳內裝潢是比較復古的居酒屋格局

自家製玉子燒

自家玉子燒 - 十分香濃的蛋香味,非常適合作為餐前小吃

點了三個卷物,份量很多,色彩繽紛,令人胃口大開
彩虹卷

超級龍捲風

富士山

這裏的卷物是自家創作,非常有特色,下次必定來堂食
外卖自取
彩虹卷
超級龍捲風
2020-12-12 21 浏览
因在這大廈上堂,有機會去試這大廈的美食午餐set lunch,有卷物。我至愛卷物。可揀兩款,正賣相不錯飯的質素不錯,同元氣有得揮午餐時段多人食幸而無book位都有位
因在這大廈上堂,有機會去試這大廈的美食

午餐set lunch,有卷物。我至愛卷物。可揀兩款,正

賣相不錯

飯的質素不錯,同元氣有得揮

午餐時段多人食
幸而無book位都有位
2020-12-10
2020-12-12 21 浏览
Lunch menu set lunch 好抵食,我地叫左卷物雙併,menu中比較特別嘅費城卷、龍捲風,細細件仲可以留肚食下其他野。個牛舌賣相已經好誘人,望上去十分吸引,食落去有小小咸,但好爽口彈牙,忍唔住係咁一塊接一塊。另外我哋仲叫咗龍捲風沙律,沙律配料有蟹柳絲同大量海帶,配搭相當match,味道相當唔錯!我哋仲叫咗餐廳熱門推介黑豚肉荔枝卷,呢道菜式都稱得上特別,但味道一般,荔枝同黑豚肉唔太match,有少少失望。

2020-12-11 1047 浏览
Tucked away in an industrial building in Kwun Tong, Kokon2 is a casual Japanese eatery serves an impressive range of Japanese food at a fairly affordable prices. Alongside with a series of classic izakaya food, Kokon2 offers an array of spectacular “Maki Rolls” in a creative way. Special rolls include the Dragon Rolls (Golden Dragon, Black Dragon, Green Dragon, Red Dragon), crazy rolls, sushi pizza ... these are some of the most popular items.日本溫室南瓜沙律(HK$55)👍👍👍👍If Japanese pumpkin is what you

日本溫室南瓜沙律(HK$55)
日本溫室南瓜沙律

If Japanese pumpkin is what you love then you are going to love this salad. The pumpkin was sweet and creamy, making it a great healthy side dish.

蟹膏壽司(HK$40)
蟹膏壽司

The crab paste gave the sushi a really distinct flavour, added a dash of sesame seed for the nutty flavour.

綠野仙蹤/煙花/超級龍卷風(HK$98/$95/$88)
綠野仙蹤/煙花/超級龍捲風

This platter of sushi included 3 flavours of dragons rolls:

1. 綠野仙蹤 - it’s basically a maki roll with octopus, apple, crab stick, avocado, Tobiko and topped with peach. If you like the sweet and fruity flavours, this is definitely something that you’d like to try.

綠野仙蹤

2. 煙花 - this maki roll consisted of two main ingredients, spicy salmon and spicy tuna, top it off with some crispy chips.
煙花

3. 超級龍卷風 - the “Super Crazy Roll” went with cream cheese, cucumber, tempura shrimp, eel and chips. It’s not just super crazy, but also super filling.

超級龍卷風

炭烤孜然羊架(HK$78)
炭烤孜然羊架

An earthy spice mixture with cumin can definitely enhance the strong flavour of lamb, and the meat was tender and juicy.

Interior

Menu

2020-12-09
日本溫室南瓜沙律
蟹膏壽司
綠野仙蹤/煙花/超級龍捲風
炭烤孜然羊架
2020-12-10 63 浏览
再次光顧古今主要係都幾喜歡佢地嘅卷物,飽肚又味道唔錯,所以帶朋友黎試試,今次就朋友方便,所以食觀塘店呢度燈火通明,顯得食材顏色更為艷麗,叫人胃口大增今次我地揀嘅前菜沙律係南瓜沙律,上面好多蛋黃醬啊,口感方面有少少似薯仔,但南瓜勝在更清甜,好味!微辣嘅卷物“煙花”係我推薦畀佢嘅,辣味三文魚蓉非常香口,魚蓉分量夠,一入口feel到滿口肉,加埋脆片、蟹子,口感豐富金龍卷有最邪惡嘅芝士+三文魚,兩者入口味道香濃,入口格外creamy,上次食完翻尋味,今次必點啦“忘不了你”一睇個名都知係食“芒果”個“芒”字啦,佢係芝士、炸牛肉、芒果加埋,包得好靚,色水比餐牌圖片更加鮮豔,入面牛肉炸得香脆,芒果+芝士,兩者互相襯托,味道既唔會太膩,又唔會太寡鍾意食羊嘅一定要點羊架,肥瘦適中,肉質又夠紮實,調味恰到好處,啱啱好帶出羊肉獨有嘅騷香

呢度燈火通明,顯得食材顏色更為艷麗,叫人胃口大增

2020-12-08 23 浏览
係觀塘放工搵野食,我叮一聲諗起古今二呢間食卷物嘅店!我食過佢地銅鑼灣店唔錯,想去總店食下如何黎個日本溫室南瓜沙律🥗幾好味,好creamy !d 南瓜林林地同埋可以連皮食架主角來了卷物今次叫咗3款,金龍卷,煙花 同埋 忘不了你個人最鍾意係呢款 忘不了你鐘意佢嘅肉搭配埋芒果嘅甜好fresh ,入面仲面脆脆地d 肉好有汁架!另外2款都唔錯架 我就唔多介紹因為之前係分店食過!老實講啦 總店味道好過分店嘅少少!最後叫咗d燒物!呢個係黑豚荔枝卷!味道可以啦 主要係荔枝唔夠甜!但我鐘意佢個黑豚!埋單先
係觀塘放工搵野食,我叮一聲諗起古今二
呢間食卷物嘅店!
我食過佢地銅鑼灣店唔錯,想去總店食下如何

黎個日本溫室南瓜沙律🥗
幾好味,好creamy !d 南瓜林林地同埋可以連皮食架

主角來了卷物
今次叫咗3款,金龍卷,煙花 同埋 忘不了你
個人最鍾意係呢款 忘不了你

埋單先

2020-12-08 19 浏览
< 🍣 古今 > 琴日同啊媽行完街就去咗食呢間人氣日式創作料理❣️❣️啲卷物同主食好睇又好食 重點係價錢唔貴 好抵食😋🎃日本溫室南瓜沙律🥗 $55南瓜沙律好大碟😛入面都有成十幾舊 日本南瓜咬落去好香 而且撈埋啲沙律醬食好好味😋 💚青龍卷 $98青龍卷有牛油果、蟹柳同鰻魚😛 大約有十舊 牛油果好軟綿 同鰻魚好夾😋😋 卷物細細舊 一啖一舊 好滿足🥰🍣綠野仙蹤 $98綠野仙蹤係新菜式黎 上面有啲芒果好靚💛入面包住蘋果、墨魚🦑蟹柳等等 最特別係蘋果 咬落去好清甜 估唔到同卷物都幾夾👍🏻👍🏻食完好開胃 完全唔膩 推介😛🥑午夜牛郎 $85午夜牛郎呢個名好特別 有牛油果、芝士同三文魚😛😛 出面嗰層卷物係用脆漿包住炸過 好特別😆入面有熟咗嘅三文魚同埋芝士 仲有沙律醬 食到唔同層次 好豐富❣️❣️🐟三文魚頭湯鍋🍲 $88呢個湯好好飲😆😆入面有好大個三文魚頭🐟仲有豆腐、紅蘿蔔、娃娃菜 好足料❣️味道好濃郁🥰 好香魚湯味 三文魚亦都好入味😋 魚肉嫩滑 成個湯都好好飲👍🏻值得一試😋
< 🍣 古今 >

🎃日本溫室南瓜沙律🥗 $55
💚青龍卷 $98
🍣綠野仙蹤 $98
🥑午夜牛郎 $85
🐟三文魚頭湯鍋🍲 $88
一般日本餐廳未必有咁多唔同種類卷物。古今二主打唔同種類卷物,選擇多達45種!所有卷物皆為即點即做!淨係睇餐牌都睇到花多眼亂!食物名好特別,十分有創意!價錢中等,食物質素唔錯,賣相唔差!*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔸彩虹卷$98卷物上層鋪滿三文魚、吞拿魚、牛油果,顏色鮮艷似彩虹咁,中層捲着青瓜,非常爽口。🔸煙花 $95卷物上層係辣味吞拿魚,加上脆片好香口。中間係辣味三文魚,微辣唔會蓋過魚的鮮味。🔸綠野仙蹤 $98滿滿的水蜜桃粒同飛魚子鋪滿卷物上層,中層包裹着牛油果、八爪魚、蘋果粒同蟹柳,除咗食到有果香味,口感亦非常豐富。🔸龍捲風沙律 $68沙律新鮮,份量多。蟹柳絲同飛魚子堆砌成一座小山丘。中下層係中華沙律,帶微辣,開胃一流。🔸黑豚荔枝卷串燒 $38將荔枝肉卷在黑豚肉入面燒,配搭新穎,不會太乾。荔枝味道清甜,肉質帶爽脆,與黑豚肉味道好夾。串燒上加了少量芝麻,香氣洋溢。🔸日式炒烏冬 $78如果食完卷物都未夠飽,可以叫一份炒烏冬填飽個胃。烏冬彈度適中,加入三色椒、雜菇、木魚碎,熱辣辣炒起好夠鑊氣!*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
一般日本餐廳未必有咁多唔同種類卷物。
古今二主打唔同種類卷物,選擇多達45種!
所有卷物皆為即點即做!淨係睇餐牌都睇到花多眼亂!
食物名好特別,十分有創意!
價錢中等,食物質素唔錯,賣相唔差!

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

彩虹卷/煙花/綠野仙蹤

🔸彩虹卷$98
卷物上層鋪滿三文魚、吞拿魚、牛油果,
顏色鮮艷似彩虹咁,中層捲着青瓜,非常爽口。

🔸煙花 $95
卷物上層係辣味吞拿魚,加上脆片好香口。
中間係辣味三文魚,微辣唔會蓋過魚的鮮味。

🔸綠野仙蹤 $98
滿滿的水蜜桃粒同飛魚子鋪滿卷物上層,
中層包裹着牛油果、八爪魚、蘋果粒同蟹柳,
除咗食到有果香味,口感亦非常豐富。

🔸龍捲風沙律 $68
沙律新鮮,份量多。
蟹柳絲同飛魚子堆砌成一座小山丘。
中下層係中華沙律,帶微辣,開胃一流。

黑豚荔枝卷串燒

🔸黑豚荔枝卷串燒 $38
將荔枝肉卷在黑豚肉入面燒,配搭新穎,不會太乾。
荔枝味道清甜,肉質帶爽脆,與黑豚肉味道好夾。
串燒上加了少量芝麻,香氣洋溢。

🔸日式炒烏冬 $78
如果食完卷物都未夠飽,可以叫一份炒烏冬填飽個胃。
烏冬彈度適中,加入三色椒、雜菇、木魚碎,
熱辣辣炒起好夠鑊氣!

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2020-12-05
彩虹卷/煙花/綠野仙蹤
黑豚荔枝卷串燒
  • 龍卷風沙律
  • 彩虹卷
今日黎觀塘工業中心第四期1樓搵左間隱世日本菜😋其實foodpanda 叫過幾次 質素幾好。但一直都唔知間鋪係邊 ,今日終於食到堂食😋😋 .▪️牛肉壽喜燒 $138壽喜燒鍋仲有 豆腐 椰菜 金菇 牛肉片 粉絲 生日本蛋 😬 咁凍既天氣岩晒 價錢合理抵食.▪️日式豬頸肉串燒 $482串呢個價錢👌🏻 厚身豬頸肉燒到岩岩好 加上少量黑椒同鹽 夠晒味 .▪️茄子燒 $35日式燒茄子🍆feel 唔同一般出邊川燒用孜然粉 係用日式燒汁😋甜甜地更帶出個鮮菜味.▪️彩虹卷 $98三種刺身加牛油果做壽司擺盆 壽司加上黑芝麻襯托 刺身無筋 一咬就溶 幾👌🏻.▪️蜘蛛 $85即係牛油果炸軟殼蟹卷 😋 軟殼蟹好脆口 加埋壽司飯個酸味 好夾又邪惡😋
▪️牛肉壽喜燒 $138

▪️日式豬頸肉串燒 $48

▪️茄子燒 $35

▪️彩虹卷 $98

▪️蜘蛛 $85
2020-12-06 23 浏览
行完amp,個friend話帶我去工廠大廈食好嘢🤗行幾分鐘就到咗今晚開餐嘅地方~古今二居酒居。個卷物餐牌勁吸引到我囉🤩🤩🤩睇到我好餓🥢一口氣點咗三款;1)綠野仙蹤:面頭鋪有水果粒, 卷住八爪魚🐙、蟹柳、牛油果🥑⋯⋯2)金龍卷就有我最愛嘅炸蝦,芝士同三文魚🥰3)煙花面頭放有刴碎嘅辣味吞拿魚同脆片,卷內藏住辣味三文魚😻呢度嘅卷物🤩外觀吸睛,顏色靚靚又真係幾好味😋!然後再點咗個「煙三文魚沙律🥗、玉子燒、同🌟冬日暖胃必點👉🏻迫爆煲嘅勁大個三文魚頭⋯⋯湯鍋😍 配料有吸滿湯汁既豆腐同什菜 ,味道鮮香又清,一啲都唔肥膩。
行完amp,個friend話帶我去工廠大廈食好嘢🤗
行幾分鐘就到咗今晚開餐嘅地方~
古今二居酒居。

個卷物餐牌勁吸引到我囉🤩🤩🤩睇到我好餓🥢一口氣點咗三款;
1)綠野仙蹤:面頭鋪有水果粒,
卷住八爪魚🐙、蟹柳、牛油果🥑⋯⋯

2)金龍卷就有我最愛嘅炸蝦,芝士同三文魚🥰

呢度嘅卷物🤩外觀吸睛,顏色靚靚又真係幾好味😋!
配料有吸滿湯汁既豆腐同什菜 ,味道鮮香又清,一啲都唔肥膩。
2020-12-05 15 浏览
💛日式麻醬豆腐沙律不得了,呢個沙律勁多麻醬,配埋滑滑豆腐一流,要追住食,有生菜同蕃茄,大大兜👍🏻💛綠野仙蹤有牛油果,飛魚子,蟹柳,蘋果,桃 超豐富,牛油果creamy ,蘋果同飛魚子爽口,好夾,好有層次,必試!💛辣妹有芝士,炸蝦,上面有吞拿魚蓉,樣樣都係我最愛,有芝士係特別好味架😍😍💛日式天婦羅即叫即炸,有秋葵,蝦,甜紫薯 配埋個文婦羅汁真係不得了,外脆內軟,正!!呢到真係好多款嘅卷物,鐘意多沙律醬,多芝士嘅fusion 卷物黎呢到就岩晒喇!古今二 (觀塘)觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期
💛日式麻醬豆腐沙律

💛綠野仙蹤

💛辣妹

💛日式天婦羅

古今二 (觀塘)
觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期
2020-12-04 24 浏览
星期五 輕輕鬆鬆又一Day同男朋友試下喱間本人公司同事話好好食既日本餐廳😂😂😂同事話平時Lunch 超爆人氣今日就試佢真章😎😎😎A17 日式麻醬豆腐沙律 $75 推薦❤️豆腐滑溜滑溜👍🏻 生菜爽甜鮮味 配上麻醬 正!M17 彩虹卷 卷物有三文魚同吞拿魚碎 配牛油果好奇妙的感覺 第一次食 牛油果有出魚生鮮味😳M19 金龍卷 卷物包著天婦羅炸蝦 面上有三文魚片同燒汁 本人覺得唔加燒汁會比較好😬 有些不合口味M26 蜘蛛 炸軟殼蟹包加州卷的感覺 很有飽滿感幸福上腦H5 三文魚頭湯鍋 三文魚不夠鮮味 很重胡椒味道喜歡胡椒味的朋友必點 必試 多白菜 多豆腐 重料😬
星期五 輕輕鬆鬆又一Day
同男朋友試下喱間
本人公司同事話好好食既日本餐廳😂😂😂
同事話平時Lunch 超爆人氣
今日就試佢真章😎😎😎

A17 日式麻醬豆腐沙律 $75 推薦❤️
豆腐滑溜滑溜👍🏻 生菜爽甜鮮味 配上麻醬 正!

M17 彩虹卷 卷物有三文魚同吞拿魚碎 配牛油果

H5 三文魚頭湯鍋 三文魚不夠鮮味 很重胡椒味道
喜歡胡椒味的朋友必點 必試
多白菜 多豆腐 重料😬
2020-12-03 20 浏览
放假約咗友人去觀塘食嘢,跟佢介紹嚟到工業大廈嘅樓上日本餐廳試下。餐廳提供嘅綠茶,好飲得嚟又暖胃。先點咗份日式麻醬豆腐沙律做前菜先。豆腐係同類似百福嘅盒裝豆腐,食落好滑溜,上面仲加咗啲三文魚籽同黑白芝麻更有口感。底下嘅沙律菜有生菜同蕃茄仔,新鮮爽脆。網燒牛舌切得都幾厚身,咬落煙韌得嚟又爽口彈牙。呢間餐廳嘅卷物嘅名都好有特色,我哋今次揀咗三款嚟試下。每款卷物份量十足,擺盤都好有心機。先試外層嘅綠野仙蹤,上面橙黃色嘅係蜜桃果肉粒。中間嘅餡主要有蟹柳、牛油果同蘋果,味道酸酸甜甜幾得意。中間係超級龍卷風,上面灑咗脆片增加口感。呢款餡料有原條炸蝦、鰻魚、芝士同青瓜絲,豐富又足料。最後一款係蕉魔,水果除咗蕉外仲夾有牛油果切片,另外餡料有牛油同芝士,好有新鮮感,別具特色。

餐廳提供嘅綠茶,好飲得嚟又暖胃。

先點咗份日式麻醬豆腐沙律做前菜先。

網燒牛舌切得都幾厚身,咬落煙韌得嚟又爽口彈牙。

2020-12-03 785 浏览
上星期食完銅鑼灣既古今,至今仍難以忘記餐廳嘅卷物🤣所以今日放工去咗近公司嘅觀塘分店,今次仲叫咗三款卷物,連凱婷都唔夠我壞!觀塘分店置身於工業大廈,裝修比較簡樸,不過店內非常熱鬧,座無虛席。- 龍捲風沙律「愛情來得太快就像龍捲風🎶」第一道上菜就係龍捲風沙律,分量相當多,材料包括蟹柳、生菜、海藻同脆片。- 煙花辣三文魚同辣吞拿魚係主角,另外脆片作點綴,辣味提升食慾,而且比較細件,唔會特別飽肚。- 富士山大量蟹柳放喺壽司卷上面,營造一個小山峰,的確同富士山有少少神似🤣鰻魚味道香濃,肉嫩而且無細骨。- 蜘蛛主角係軟殼蟹,不過同蜘蛛好似扯唔上任何關係🤔軟殼蟹脆口之餘又唔油膩,當然仲有老是常出現嘅蟹柳,為卷物增添一份爽甜。- 日式天婦羅炸衣唔算太薄,只得蝦天婦羅比較脆口。- 日式炒烏冬份量超大,烏冬唔會炒得太軟,依然保持韌勁。配菜款式亦多,包括芽菜、三色椒、椰菜、洋蔥、菇等等。以上食物都唔過$100,非常適合一班朋友分享,同時喺休閒嘅環境下暢談。

- 龍捲風沙律

- 煙花

- 富士山

- 蜘蛛
蜘蛛

- 日式天婦羅
炸衣唔算太薄,只得蝦天婦羅比較脆口。
日式天婦羅

- 日式炒烏冬

2020-11-25
蜘蛛
2020-12-01 24 浏览
今晚約左兩個親愛既表妹,一齊出黎聚下!表妹話呢個卷物同串燒都值得一試,就訂位黎!我地坐底冇耐就Full Hse喇,果然不錯❤️首先黎既係日式麻醬豆腐沙律,開開大家既胃!但其實明明係我好想食菜 🤣🤣份量都唔少,豆味夠,醬多少少就好 😜三文魚壽司薄餅,呢個好得意,個薄餅係脆架,好似飯焦咁脆口!上面既三文魚就有撈沙律醬,幾惹味❤️飯量都唔少架❤️之後再黎既係幾個唔同既卷物,分別有超級龍卷風、彩虹卷、火山同煙花!我最鍾意係彩虹卷,有唔同既刺身!外形又靚!呢碟野打卡好靚 🤣🤣每人幾件好快食哂❤️再叫多兩串燒帆立貝,好鮮甜好香牛油味,又唔會燒到過火 ❤️我地用三文魚頭湯結尾!暖下肚 ❤️❤️❤️❤️❤️

份量都唔少,豆味夠,醬多少少就好 😜

飯量都唔少架❤️

每人幾件好快食哂❤️

再叫多兩串燒帆立貝,好鮮甜好香牛油味,又唔會燒到過火 ❤️

我地用三文魚頭湯結尾!暖下肚 ❤️❤️❤️❤️❤️

2020-11-16