2022-01-18 33 浏览
今日經開觀塘想起有間新派卷物「古今二」,即時來到外賣回家,食番餐!沙律、卷物、燒物…最後叫多個外賣野菜鍋,都咪話唔正!龍卷風沙律龍卷風沙律🥗加入大量的蟹柳絲、蛋絲、青瓜、生菜,最後還有令人回味的芝麻醬,每一口都食到多層口感,非常開胃。櫻花蝦茄子燒賣相艷麗的櫻花蝦茄子燒,上層鋪滿著櫻花蝦,食起來有茄子的軟嫩口感,又有櫻花蝦的香辣惹味,值得一讚👍🏻。忘不了您以芒果、炸牛肉、芝士製作這忘不了您,上層還加入了味濃醬汁,入口有爽彈炸牛,咸香芝士,咬起來真有種令人忘不了的味道。蜘蛛卷蜘蛛卷中加入了軟殼蟹、蟹柳青瓜、牛油果,餡料非常豐富,啖啖食到香脆又清新爽脆嘅感覺,層次豐富。野菜鍋邊個話外賣唔可以食鍋?今次叫左個野菜鍋,當中有蕃茄、豆腐、冬菇、蟹柳、椰菜等…非常健康。

沙律、卷物、燒物…最後叫多個外賣野菜鍋,都咪話唔正!

忘不了您

蜘蛛卷

野菜鍋
邊個話外賣唔可以食鍋?
外卖自取
2022-01-16 32 浏览
而家夜晚開始禁止當食,為咗防疫,外賣已經成為日常生活🥲今個星期五同屋企人食好啲,買啲日本菜式返屋企之前試過銅鑼灣分店,非常好食今次就試吓觀塘呢間分店外賣!❤️我哋叫咗好多嘢食,等咗一陣間拎得返屋企~賣相全部都好精緻,分別有龍捲風沙律先叫咗頭盤沙律,爽脆嘅沙律菜上邊放上中華沙律、蟹柳、蟹子同脆片將沙律醬均勻咁樣混合之後,少少辣之中又爽脆,新鮮好吃午夜牛郎係炸壽司嘅一款,入邊餡料係三文魚,芝士同青瓜,出邊就有沙律醬,外脆內嫩超級好食👍壽司薄餅又係要咗三文魚餡料,因為屋企人鍾意食三文魚😜賣相超級似一個大薄餅,圓轆轆咁樣,炸得爽脆嘅飯底上邊,放上左三文魚、脆片,非常有口感然後再要串燒,要咗燒牛舌同櫻花蝦茄子燒,牛舌非常彈牛有牛味茄子燒非常大份,燒得啱啱好,火候十足,茄子肉上面放上櫻花蝦👍最後就要咗個主食,日式炒烏冬,一打開嗰時仲係熱辣辣有蒸氣添!烏冬餡料有魚片丶紅椒丶蔬菜、木魚碎等等,烏冬彈牙好食,好滿足!呢間餐廳外賣質素相當好,值得再嚟!
而家夜晚開始禁止當食,為咗防疫,外賣已經成為日常生活🥲

今個星期五同屋企人食好啲,買啲日本菜式返屋企

之前試過銅鑼灣分店,非常好食
今次就試吓觀塘呢間分店外賣!❤️

我哋叫咗好多嘢食,等咗一陣間拎得返屋企~

賣相全部都好精緻,分別有

龍捲風沙律

將沙律醬均勻咁樣混合之後,少少辣之中又爽脆,新鮮好吃

午夜牛郎

壽司薄餅

又係要咗三文魚餡料,因為屋企人鍾意食三文魚😜

然後再要串燒,要咗燒牛舌同櫻花蝦茄子燒,牛舌非常彈牛有牛味

呢間餐廳外賣質素相當好,值得再嚟!

2022-01-15 42 浏览
《食物輔導師》  Dragonrick  2022四男子,聚一起。不是飲啤酒,就是圍著食物,吐出生活上的煩惱。試問誰在社會裡可以全沒煩惱,可以隨心所欲呢?如果有,應該是隱世高人,陶氏後人!天天流水貫穿耳朵 ;  晚晚星象盡入眼廉。清淨心神,生命豐盛……1. 三文魚壽司薄餅 : 沒有人是專家,衹有自己是自己問題的專家……很多問題與煩惱皆出於與人的關係,如果三文魚壽司薄餅是位輔導員,我會告訴他停工不是我期望的,也不是我可控制到的,他抱住好奇的心態去了解我的處境及聆聽我的感受,連接到了,分享完後,我也嚐到薄餅底的脆爽,三文魚及魚子混在一起的美味搭配,很惹味,味感特殊,我已記下此味道,有知音及願意聆聽我的食物真有如我的同行者,陪伴我走這一段,滋味在心頭。2. 蜘蛛 :  這是牛油果軟殼蟹卷。 同一個問題放在不同人身上,也會有不同的解讀……是性格使然,抑或是自己的認知及堅韌度不同促使? 社會文化可能已認定一些標準及規範,如達不到,便是一隻失敗的軟殼蟹? 能夠品嚐到牛油果軟殼蟹卷,殊不簡單,香香的米飯入面包住香脆的軟殼蟹,味蕾也跳躍起來了,真的很美味,絶無違和感。也用了新的角度去發現出蟹的另一面,
《食物輔導師》  Dragonrick  2022

四男子,聚一起。

不是飲啤酒,就是圍著食物,吐出生活上的煩惱。

試問誰在社會裡可以全沒煩惱,可以隨心所欲呢?

如果有,應該是隱世高人,陶氏後人!

天天流水貫穿耳朵 ;  晚晚星象盡入眼廉。

清淨心神,生命豐盛……

2. 蜘蛛 :  這是牛油果軟殼蟹卷。 同一個問題放在不同人身上,也會有不同的解讀……是性格使然,抑或是自己的認知及堅韌度不同促使? 社會文化可能已認定一些標準及規範,如達不到,便是一隻失敗的軟殼蟹? 能夠品嚐到牛油果軟殼蟹卷,殊不簡單,香香的米飯入面包住香脆的軟殼蟹,味蕾也跳躍起來了,真的很美味,絶無違和感。也用了新的角度去發現出蟹的另一面,也有他的優勢及出色,衹是他有否在合適的舞台上展現出來呢?

3.日式冷麵 :  我見到有色彩、有盼望及有動力的日式泠麵,如果,生命要遇上我不能逃避的命途……很多人會怨天,也會罵人,而阿強則選擇靜心一下,更聚焦在自己呼吸上,覺察自己這一刻的身體需要及狀況,更了解自己擁有什麼內在資源去協助自己,轉化及改善,甚至解決……冷麵混合了蟹肉絲、蕃茄絲及蛋絲,配上配製的日式沙拉醬汁,泠靜中見抒懷,鎮定中看清世情,至於味道,也是令人不能忘懷,舒服彷彿就是它的代言詞。

4.櫻花蝦茄子燒 :

衹專注自己,別人不理,我們便指責?
不能控制的社會規條,我們就要妥協?
不可說服的人,我們就要啞忍?自己、他人、社會這三部份,可以如何做到 一致的呈現呢?

看見櫻花蝦茄子,個性很堅強但也很柔和地躺在碟上,用叉子一叉,茄子肉便分離,送入我口中,肉質稔軟,用心之作。堅定又溫 柔地忠於自己,關顧別人,包容社會的規範, 便能活出坦白,勇敢做自己,不失雅典。

5. 鹽燒鷄中翼串 :  食物可補充身體營養所需,輔導可滋養心裡的不足。 阿福最怕被人看小,被人認定是無價值的傢伙。這是基本人類底層需要,鷄中翼有骨頭支撑,我們有的是信念,憑什麼信念可以支撐到今天呢?過去的成功經驗又帶出了自己有什麼正面寶貴特質呢?鷄翼得到岩鹽的支援,引出自身鮮味,好味非常。自己也不愛錫自己,別人又怎會愛自己呢?

6. 柚想蝦你沙律 :

色彩繽紛的沙律在編寫自己動人故事,有抽子、蝦仔、牛油果、蘋果粒及沙律菜等等,混上特製醬汁,口味動人,由自己發現、親手編寫的故事變得豐富了,產生出新角色及新情節,生命也在脫變了,也在躍動出彩虹般的約章!

四男子,聚一起。
不是飲啤酒,就是圍著食物,吐出生活上的煩惱。
食物原來是輔導師、也是同行陪伴者。

2022-01-13 36 浏览
晚餐.晚上又禁堂食累累的上班族 放工去買外賣.1) 富士山看圖片本來是把隻捲疊起來的富士山外賣就只能把它們平放了🤣飯捲內有鰻魚和牛油果 上面鋪滿了蟹柳和脆片味道較濃 但好吃😋.2) 金龍卷上面有三文魚和芝士醬 飯捲內有炸蝦 炸得很脆芝士味很濃.3) 龍捲風沙律豐富的沙律 有很多蟹柳 菜量也很多.4) 野菜鍋難得外賣有大量菜的選擇 就來一個野菜鍋吧又有蟹柳 哈哈有滿滿的的娃娃菜和菇 份量比預期多唯一可惜的是洋蔥不夠軟身 有生洋蔥的味道.5) 櫻花蝦茄子燒有很多櫻花蝦 味道不錯 不會太油有白飯配就更開心了.6) 椒鹽雞腎這個可惜有點硬.這次最欣賞捲物和野菜鍋
晚上又禁堂食

6) 椒鹽雞腎
這個可惜有點硬

這次最欣賞捲物和野菜鍋
外卖自取
疫情之下無左晚市堂食,但無阻我想食日本菜既熱情,就算得返外賣,我都要買返屋企慢慢嘆。日式麻醬秋葵豆腐沙律($75),頭盤食返個開胃沙律,豆腐超滑溜配埋麻醬和芝麻一齊食好香口,秋葵和生菜新鮮爽口。彩虹卷($98),店鋪出名係對卷物既創意,我買左彩虹卷,魚生上混合埋牛油果顏色鮮豔,賣相已經好吸引,魚生肥美,新鮮有魚既油脂香味。壽司薄餅千島醬海鮮($88),餅底係用米飯壓成,再去炸至金黃色,雖然放涼左但餅底無變硬,仍然脆口,三文魚粒配脆口餅底,口感層次豐富。日式炒烏冬($78),性價高,因為超級大碗必定飽肚,烏冬炒得惹味,木魚碎香口,仲有彈牙既鳴門卷。黑豚豬頸肉串($26),肥瘦均勻,軟腍得黎帶點爽口。椒鹽雞腎($38),處理成細細粒咁,食落爽口易咬,加左椒鹽除左惹味d,仲帶有少少辣味。

日式麻醬秋葵豆腐沙律

壽司薄餅千島醬海鮮

日式炒烏冬

黑豚豬頸肉串($26),肥瘦均勻,軟腍得黎帶點爽口。

黑豚豬頸肉串

椒鹽雞腎
日式麻醬秋葵豆腐沙律
壽司薄餅千島醬海鮮
日式炒烏冬
黑豚豬頸肉串
椒鹽雞腎
2022-01-10 2681 浏览
📍古今二📮觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室.香港人最愛日本菜, 特別係呢2年無得返鄉下, 唯有食多幾餐日本野止下渴🥲.近排幾鐘意去觀塘區既工廈發掘下啲隱世小店, 唔好睇佢地細細間, 因為通常都會有驚喜😌.龍卷風沙律 HKD78🥗大量沙律菜配上蟹柳絲同蟹籽, 堆到成座山咁高, 再加左啲脆脆, 撈埋黎食口感更豐富自家製香菇雞肉丸串燒 HKD36手打丸零舍有咬口, 香菇x雞肉丸, 呢個配搭感覺有啲似貢丸, 加埋燒汁一齊燒, 非常惹味😋私心諗如果可以配埋日本生蛋仲正櫻花蝦茄子燒 HKD58🍆茄子充滿濃濃蒜頭香味, 上面再鋪左啲櫻花蝦, 食落多一重口感金龍卷 HKD98呢個roll好長, 一客有8件, 壽司飯加左黑白芝麻, 食落好香口, 入面放左吉列蝦同忌廉芝士, 呢個配搭直情係perfect match🤟🏻最後放一片厚身既三文魚係頂, 再點左一點沙律醬同淋左少許鰻魚汁係上面, 令味道更多層次, 看似幾樣唔同既野, 味道出奇地好夾😋蜘蛛 HKD98呢個roll 外表成隻蜘蛛咁, 一客有5件, 入面有牛油果, 蟹籽, 青瓜, 蟹柳, 同埋主角軟殼蟹🦀軟殼蟹即叫即炸, 熱辣辣外脆內
📍古今二
📮觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
龍卷風沙律 HKD78

自家製香菇雞肉丸串燒 HKD36

櫻花蝦茄子燒 HKD58

金龍卷 HKD98

蜘蛛 HKD98
呢個roll 外表成隻蜘蛛咁, 一客有5件, 入面有牛油果, 蟹籽, 青瓜, 蟹柳, 同埋主角軟殼蟹🦀軟殼蟹即叫即炸, 熱辣辣外脆內軟, 大件到一啖都食唔晒
蜘蛛

豚肉泡菜鍋 HKD108
天氣涼涼地叫返個鍋物就岩晒😏泡菜x豚肉呢個combination無得輸, 辣辣地既湯底配埋滑豆腐同蔬菜好開胃, 🙎🏽‍♂️話食多碗飯都得

豚肉泡菜鍋

餐廳雖然細細間, 晚飯時間竟然做完一輪接一輪, 想試既話記著book定位喇
整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨💨

2021-12-28
  • 自家製香菇雞肉丸串燒
2022-01-08 48 浏览
最近聽朋友介紹觀塘開咗間新食肆,於是膽粗粗約埋一班朋友去見識廬山真面目, 呢間食肆都相當隱蔽, 位於工廈嘅其中一層, 只見樓下有塊宣傳板, 深信唔係本區人都好難搵到呢間餐廳。餐廳人流相當暢旺, 我哋都等咗30分鐘先入到去, 我哋叫咗兩樣食物, 分別係炸魷魚鬚同牛肉壽喜燒鍋, 上餐速度都尚算可以, 由落單到上菜大概20分鐘左右, 壽喜燒鍋湯底充滿甜味, 牛肉相當新鮮, 用料十足, 而當中嘅主角牛肉更加係十分好味, 魷魚鬚炸得十分金黃爽口, 但係都係少食多滋味, 多食太熱氣!
2022-01-06 42 浏览
芝士玉子燒!好味道!蛋香醬汁芝士樣樣濃郁,配埋蟹子,口感柔軟又有蟹子既爽口,食到停不了口。(菜式名字,其實記不起,大家嘗試對下餐牌)這個忘記了菜式名字 外層煎得香脆, 內裡包著材料(印象中係三文魚牛油果..如果記錯,請更正)十分鬆軟又脆口,是驚喜之作!燒豆腐 都煎得香口,味道就難入味d.靠醬汁加味~ 壽喜燒鍋 鋪曬牛肉… 吃起來時 要急急食曬牛肉…最好另有碟盛牛肉 又易燶底又唔係靚牛肉 好普通下次不會再吃…因為想試曬其他壽司

這個忘記了菜式名字
十分鬆軟又脆口,是驚喜之作!

燒豆腐 都煎得香口,味道就難入味d.靠醬汁加味~

又唔係靚牛肉 好普通
下次不會再吃…因為想試曬其他壽司
2022-01-06 33 浏览
古今二 菜式名字賣相都令人滿有期待味道還好~ 忘不了 火山 材料列明有青瓜墊底青瓜卻是不能吃的樣子…..究竟點樣擺落口… 少了那fresh口感….有圖文不符的感覺荔枝豬肉串牛肉餅
古今二 菜式名字賣相都令人滿有期待
味道還好~

忘不了

火山
材料列明有青瓜
墊底青瓜卻是不能吃的樣子…..
究竟點樣擺落口… 少了那fresh口感….
有圖文不符的感覺

荔枝豬肉串

牛肉餅
2022-01-02 37 浏览
最近成日聽人講,觀塘有間居酒屋🏮🏮啲卷物好出色😍😍收工之後嗱嗱臨約埋朋友一齊去👫👫🔸金龍卷🔸三文魚🐠🐠炸蝦🍤🍤芝士🧀🧀一共有8件,件件都好平均,配合埋啲鰻魚汁,口感好豐富,好好味🤤🤤🔸蜘蛛🔸炸軟殼蟹🦀🦀青瓜🥒🥒牛油果🥑🥑蟹柳一共有5件,個數量好似好少咁,但個size 係勁大件,配合埋牛油果🥑🥑好特別,而且個軟殼蟹🦀🦀香脆可口,好正🤤🤤🔸龍捲風沙律🔸蔬菜🥬🥬海藻,脆片,蟹柳呢個沙律🥗🥗份量好大,啱晒我成日出街食多肉🥩少菜🥬,啲蔬菜好新鮮,好爽口🤤🤤🔸日式冷麵🔸呢個冷麵🍝🍝就有少少啱夏天⛱⛱食嘅,涼浸浸嘅冷麵,好清爽,透心涼🤤🤤🔸七味秋葵串燒🔸香脆美味🤤🤤🔸汁燒鴨胸串🔸鮮嫩可口🤤🤤

🔸金龍卷🔸
三文魚🐠🐠炸蝦🍤🍤芝士🧀🧀

🔸蜘蛛🔸
炸軟殼蟹🦀🦀青瓜🥒🥒牛油果🥑🥑蟹柳

🔸龍捲風沙律🔸
蔬菜🥬🥬海藻,脆片,蟹柳

🔸日式冷麵🔸

🔸七味秋葵串燒🔸
香脆美味🤤🤤

🔸汁燒鴨胸串🔸
鮮嫩可口🤤🤤
2021-12-30
2022-01-02 84 浏览
今日同朋友去觀塘食嘢,去咗工廠大廈搵食, 間餐廳位於工廠大廈嘅二樓, 唔係熟客都好難知有間餐廳喺度。餐廳門外佈置充滿古代日式風調, 猶如穿越返古代一樣。今次我哋叫咗兩客壽司, 分別係金龍捲同富士山, 睇返餐牌先知道原來呢兩款壽司係得獎菜式。金龍卷嘅主要食材係三文魚、炸蝦、芝士組成, 三文魚都算幾大塊,而且色澤亦都相當鮮豔, 呢個壽司擺設充滿藝術感, 如一條金色巨龍在餐桌上行走, 栩栩如生。富士山壽司模仿日本著名地標富士山火山爆發時嘅景象型真係似個山丘咁,有牛油果、蟹柳、鰻魚片,上層係鋪滿層蟹柳片,鰻魚牛果做底層,上面有少少鰻魚醬汁做dressing。各種材料都相當新鮮, 尤其一讚既係嗰個蟹柳片嘅擺設, 相當有心思!接著我哋叫咗一款沙律, 日式麻醬秋葵豆腐沙律, 呢款沙律相當健康, 有各種各樣嘅蔬菜, 例如豆腐同秋葵, 呢款豆腐係以凍食為主, 各種配料配搭得天衣無縫, 值得一讚。跟住我哋叫咗個野菜鍋, 材料同份量多得驚人, 有冬菇、金菇、娃娃菜、 蟹柳, 分量多到竟然食唔曬!最後我哋點咗兩度小食秘製蒜香牛油燒帆立貝 同自家製香菇雞肉丸串燒, 帆立貝相當鮮味可口, 雞肉丸用料十足大粒。

餐廳門外佈置充滿古代日式風調, 猶如穿越返古代一樣。

2021-12-29
2021-12-31 65 浏览
古今二既名聽咗好耐,朋友有推介過,電視節目亦有介紹過,今日去開觀塘終於有緣一試。大家行完街都有啲肚餓,一下子叫咗唔少澱粉質,食到超飽😅😅😅先上三文魚炒飯,除咗大量三文魚仲有鳴門卷做主要材料,口感豐富,飯粒鬆軟,粒粒分明但又唔算油,係幾出色既炒飯。名物青龍卷賣相吸引,牛油果完熟,完美融入啲飯度,好好食~三文魚壽司薄餅趣味十足,外層酥脆,入面依然係軟綿綿既壽司飯,但兩人食真係有啲多。串燒方面試咗佢個鴨胸串,味道不過不失,冇卷物咁有驚喜。沙律亦都係正常水準,勝在大大份。食完覺得咁多人推介係有佢既原因既,相信午市定食會更抵食。

大家行完街都有啲肚餓,一下子叫咗唔少澱粉質,食到超飽😅😅😅

名物青龍卷賣相吸引,牛油果完熟,完美融入啲飯度,好好食~

食完覺得咁多人推介係有佢既原因既,相信午市定食會更抵食。
2021-12-29 44 浏览
聞名已久既觀塘名物古今二今次同朋友去試下龍卷風沙律西生菜,中華沙津,蟹柳絲同埋脆片撈埋一齊食,加上佢特調既醬料真係好味,生菜好新鮮爽脆呢個沙律好有意外驚喜櫻花蝦茄子燒海量櫻花蝦鋪起茄子到茄子吸收晒櫻花蝦味道茄子燒得岩岩好,咸香軟滑好味😋鹽燒雞中翼串雞冀燒得外脆內軟入邊仲有好多肉汁金龍卷肥美新鮮三文魚包裹炸蝦卷炸蝦卷仲內有忌廉芝士一啖過食,三文魚軟,炸蝦香脆口感豐富富士山好有gimmick ,底層鰻魚牛油果卷上層有大量蟹柳絲同脆脆連脆脆都有2種味道真係似成座富士山拎上台咁😚三文魚頭湯鍋份量十分大,好抵飲成個三文魚頭,濃郁既魚湯店家為左辟腥加左胡椒天氣凍飲呢個湯真係好舒服
聞名已久既觀塘名物古今二
今次同朋友去試下

龍卷風沙律
西生菜,中華沙津,蟹柳絲同埋脆片
撈埋一齊食,加上佢特調既醬料
真係好味,生菜好新鮮爽脆
呢個沙律好有意外驚喜

海量櫻花蝦鋪起茄子到
茄子吸收晒櫻花蝦味道
茄子燒得岩岩好,咸香軟滑好味😋

鹽燒雞中翼串
雞冀燒得外脆內軟
入邊仲有好多肉汁

肥美新鮮三文魚包裹炸蝦卷
炸蝦卷仲內有忌廉芝士
一啖過食,三文魚軟,炸蝦香脆
口感豐富

富士山
好有gimmick ,底層鰻魚牛油果卷
上層有大量蟹柳絲同脆脆
連脆脆都有2種味道
真係似成座富士山拎上台咁😚

三文魚頭湯鍋
份量十分大,好抵飲
成個三文魚頭,濃郁既魚湯
店家為左辟腥加左胡椒
  • 龍卷風沙律
  • 富士山
  • 三文魚頭湯鍋
2021-12-29 35 浏览
埼玉網燒牛舌$58牛舌彈牙有咬口!我們都認為這個很出色。必點芝麻雞翼$38脆炸實香口邪惡 即炸 夠熱,不過炸粉有點厚,但都好香口三文魚頭湯鍋$88 必點非常足料又大碗的一個湯鍋連續喝了幾碗~在家的滾湯一樣 三文魚頭,還有紹菜、紅蘿蔔和豆腐,很鮮甜。龍卷風沙律$72非常大碗的沙律!蟹籽、海藻、蟹柳絲和脆片,口感非常豐富又開胃叫了好多肉類,都要叫一個沙律黎平衡返。呢份好大碗,足料
埼玉網燒牛舌$58
牛舌彈牙有咬口!我們都認為這個很出色。必點

芝麻雞翼$38
脆炸實香口邪惡 即炸 夠熱,不過炸粉有點厚,但都好香口

三文魚頭湯鍋$88 必點
非常足料又大碗的一個湯鍋

龍卷風沙律$72
叫了好多肉類,都要叫一個沙律黎平衡返。呢份好大碗,足料
2021-12-28 46 浏览
有謙謙接放工,陪我去觀塘買聖誕節禮物, 佢咁乖仔緊係要帶佢食佢最喜歡的壽司啦!邊間?咪古今囉!🔯 金龍卷 ~ 來到出名食卷物的地方,回都要叫嘅, 金龍卷係三文魚炸蝦加芝士, 夠哂滋味。🔯 彩虹卷 ~ 謙謙話睇落好靚所以叫, 有3款唔同色的刺身包住卷物新鮮又夾唔錯。🔯 龍卷風沙律 ~ 超大碗有脆片、海藻、蟹籽、蔬菜和蟹柳,個沙律醬帶微辣好開胃呢!🔯 鹽燒雞中翼串 ~ 即叫即燒有小小鹽味外皮脆已經美味。🔯 櫻花蝦茄子燒 ~ 估唔到咁濃郁好味喎, 茄子上放左大量櫻花蝦和醬汁一齊燒, 本來唔食茄子的謙謙都食左半條呀!🔯 豚肉泡菜鍋 ~ 我自私叫的,因天氣凍想食辣野, 呢鍋絕對滿足到,豚肉吸收哂辣辣的泡菜汁, 又有滑豆腐如加個飯就仲正,不過太飽了。

🔯 鹽燒雞中翼串 ~ 即叫即燒有小小鹽味外皮脆已經美味。