2022-01-28 86 浏览
🥃🥃《古今二》觀塘工業廈食店出名多選擇多款式!今日走訪一間日式料理店,發現廚師喺傳統日系料理之中加入很多創作同諗法,而且價錢親民又大大碟😙🤩👍🏻!🍣🥟🍚🍤🦪🍣🍱🍙🍤🍛🍱🍙🍣🥟🟢 炒野菜 HK$75🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸炒野菜好大碟,熱辣辣🔥!未上到枱已經聞到陣陣香噴噴攻過嚟!之所以大大碟,源於佢本身食材真的不少😝!日本魚蛋、壽喜菇🍄、椰菜🥬、木耳、金菇、青椒🫑娃娃菜、紅蘿蔔🥕、芽菜和京蔥🤩🥳!鑊氣夠猛🔥,所以樣樣入味😋👍🏻 又減少罪惡感🤣😝!🟢 吉列炸蠔🦪(4⃣️隻) HK$58🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸超吉列🤩🥳!炸蠔🦪個炸皮好爽好脆!嗦嗦聲😋,裡面好夠熱🔥,蠔🦪味濃厚而Juicy💦!🟢 千島醬海鮮壽司薄餅 HK$88🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸海鮮壽司薄餅就係以脆口嘅炸米鍋巴作薄餅底,On Top 舖滿不同嘅辣味三文魚、油甘魚、吞拿魚等刺身,然後曬上脆脆同蟹子,伴以千島醬調味!🤩🥳👍🏻!味道似壽司又似大板燒😋🤗,同時食到刺身鮮嫩滑同鍋巴嘅爽脆味厚🤗😋👍🏻👍🏻!🟢 搖滾樂(卷物)HK$92🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸好長嘅卷物🤗!以日本米飯🍚捲住芝士🧀、炸蝦🍤和牛油果🥑,在上再
🥃🥃
《古今二》

🍣🥟🍚🍤🦪🍣🍱🍙🍤🍛🍱🍙🍣🥟

🟢 炒野菜 HK$75
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
炒野菜好大碟,熱辣辣🔥!未上到枱已經聞到陣陣香噴噴攻過嚟!

🟢 吉列炸蠔🦪(4⃣️隻) HK$58

🟢 千島醬海鮮壽司薄餅 HK$88

🟢 搖滾樂(卷物)HK$92
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
好長嘅卷物🤗!以日本米飯🍚捲住芝士🧀、炸蝦🍤和牛油果🥑,在上再放上帶醬嘅鰻魚🐟!
一啖入口,包羅了炸蝦🍤嘅脆香、芝士🧀和牛油果🥑嘅綿軟、鰻魚🐟嘅烤香🔥 正!

🟢 龍捲風沙律🥗 HK$72
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
龍捲風沙律🥗好大大大盤!由下以上嘅係生菜🥬、中華海藻、蟹柳、和蟹籽,最後曬上脆脆😋🥳而成,配以千島醬和日式辣汁,口感溫婉而微辣😋👍🏻。

🟢 豚肉蘆筍 HK$29
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
一串有3⃣️卷,豚肉本身夠味道,少少咸鮮肉香,包住幾條幼蘆筍😝👍🏻,一齊送入口,味道分層得嚟又健康😋🥳!

🍣🥟🍚🍤🦪🍣🍱🍙🍤🍛🍱🍙🍣🥟

🎎 古今二
🏮 觀塘官塘工業中心4期1樓B

#SofoodSogoodsochill #古今二 #觀塘美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2022-01-27 52 浏览
要食特色日本卷物,必定揀呢間餐廳😳佢哋嘅卷物又好味又特別,包你哋好多地方都食唔到🤣🤣除咗卷物,佢哋嘅沙律同串燒都好正架😋由於疫情關係,無得堂食,所以外賣返屋企食,但水準依然👍🏻👍🏻我哋叫咗呢幾款:東京爆脆:入面有吞拿魚同蟹柳,上面舖左明太子醬,好正好惹味😎超級龍捲風:呢個果然係必食之選,材料多到爽呀😍有鰻魚、海老、芝士、青瓜同脆片,咪講笑,口感層次分明又豐富,勁抵食!日式冷麵:配料多多,有蛋絲,魚片絲,叉燒絲,蟹柳絲😋😋埼玉網燒牛舌:呢個超級彈牙爽口,外賣返屋企凍左少少都保持水準,必推大家食呢🥳椒鹽雞腎:爽脆好味,喜歡!日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗:開胃健康之選😎仲有啲蟹子卜卜脆☺️希望疫情快啲完,堂食真係正好多呀!

我哋叫咗呢幾款:

日式冷麵:配料多多,有蛋絲,魚片絲,叉燒絲,蟹柳絲😋😋

椒鹽雞腎:爽脆好味,喜歡!

日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗:開胃健康之選😎仲有啲蟹子卜卜脆☺️

希望疫情快啲完,堂食真係正好多呀!
2022-01-24
2022-01-26 32 浏览
疫情又殺到,又要晚市食外賣的日子。之前都食過古今二的外賣,今日放工再次幫襯龍捲風沙律:其實係蟹柳沙律,特別的係佢真係俾勁多蟹柳絲,面頭仲有炸蒜片三文魚天婦羅蝦卷: 炸蝦幾好味軟殼蟹卷: 軟殼蟹本身都炸得幾香脆,卷物入面仲有青瓜絲同埋牛油果,可惜牛油果太硬了,而青瓜絲唔知係咪外賣關係,有啲出水,食落變得濕濕地炒烏冬:幾有驚喜的炒烏冬,因為入面炒咗好多菜,又有好多豚肉片同菇類,配料好足,烏冬又唔會太油燒牛舌:牛舌都算厚身豚肉露荀卷:燒得比較乾

三文魚天婦羅蝦卷: 炸蝦幾好味

燒牛舌:牛舌都算厚身

豚肉露荀卷:燒得比較乾
2022-01-26 39 浏览
晚市冇堂食,都要揾啲好嘢食cheer up下~ 外賣都可以好好食😋 今晚食咗「古今二」,果然唔錯👍🏻 搖滾樂 $92鰻魚卷物,有芝士餡,好味👍🏻金龍卷 $88入邊係炸蝦,外面係三文魚,口感豐富,正😋日式炒烏冬 $78有肉有菜,好入味,材料豐富,唔錯👍🏻琦玉網燒牛舌 $78牛舌爽口,味道非常好😍🤤 十分推介👍🏻豚肉露荀 $29蘆筍唔會煮到好熟,整體好爽口~日式麻醬秋葵豆腐沙律 $75份量十足,新鮮健康又好味😋

搖滾樂 $92
鰻魚卷物,有芝士餡,好味👍🏻

金龍卷 $88
入邊係炸蝦,外面係三文魚,口感豐富,正😋

日式炒烏冬 $78
有肉有菜,好入味,材料豐富,唔錯👍🏻

琦玉網燒牛舌 $78
牛舌爽口,味道非常好😍🤤 十分推介👍🏻

豚肉露荀 $29
蘆筍唔會煮到好熟,整體好爽口~

日式麻醬秋葵豆腐沙律 $75
份量十足,新鮮健康又好味😋
2022-01-25 40 浏览
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔而家冇晚市,焗住外賣番屋企食🥲好彩都有好野食🌟龍捲風沙律 𝗖𝗿𝗮𝘇𝘆 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ($𝟳𝟮)呢個沙律超足料,有蟹柳絲、青瓜、生菜、超多芝麻醬同埋蟹子薯片😍不過可能外賣關係𝘥薯片淋曬 🥺沙律份量好多,菜好脆口,食完已經飽左一半🤣🌟金龍卷 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹 ($𝟴𝟴)之前食過一次念念不忘,三文魚🍣壽司下面包住一大條炸蝦🍤,成條金龍咁,細細粒壽司但口感勁豐富🥰好有層次🌟 搖滾樂 𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 ($𝟵𝟴)呢個真心好食,鰻魚下有炸蝦🍤、芝士、牛油果🥑,鰻魚冇骨,內裹又脆卜卜,同埋好多汁😆,正🌟日式炒烏冬 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗨𝗱𝗼𝗻($𝟳𝟴)烏冬一打開超級香木魚味,加埋蟹柳絲、魚蛋、菜、菇等等。食到尾都唔會覺得悶😆🌟櫻花蝦茄子燒 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗘𝗴𝗴𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁($𝟰𝟴)🍆矮瓜啲汁酸酸甜甜,仲有超多櫻花蝦🦐🦐🦐,鮮味出晒黎,估唔到兩樣野味道咁夾🌟黑豚豬頸肉串燒 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗕𝗤 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗡𝗲𝗰𝗸($𝟮𝟴)🐷豬頸肉結實有咬口,燒過再加埋燒汁好惹味📍 古今二 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐

而家冇晚市,焗住外賣番屋企食🥲好彩都有好野食

🌟龍捲風沙律 𝗖𝗿𝗮𝘇𝘆 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ($𝟳𝟮)

🌟金龍卷 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹 ($𝟴𝟴)

🌟 搖滾樂 𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 ($𝟵𝟴)

🐷豬頸肉結實有咬口,燒過再加埋燒汁好惹味

📍 古今二 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐

𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘐𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 4, 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉, 1/𝘍, 484, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘙𝘥, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨
2022-01-25 37 浏览
朋友帶我黎觀塘的工廠居然靜靜地轉彎上去 又會有野食嘅!日料餐廳!!lunch 都好多款式可以選擇!套餐可以 拉麵配壽司 又可以全壽司 都幾好!最厲害係呢個蟹柳波波!!!超大~~love it!
朋友帶我黎觀塘的工廠居然靜靜地轉彎上去 又會有野食嘅!
日料餐廳!!
lunch 都好多款式可以選擇!
套餐可以 拉麵配壽司 又可以全壽司 都幾好!
最厲害係呢個蟹柳波波!!!超大~~love it!
2022-01-12
2022-01-25 30 浏览
今日放工同朋友嚟觀塘工廈區試一試 古今二。原來都幾多人排隊 入到去環境係偏暗 咁我同朋友叫左 兩個sushi roll 分別係蜘蛛同辣妹 另外叫咗個海膽炒飯 櫻花蝦原條燒茄子 蘆筍豚肉 日本溫室南瓜沙律 埋單$500左右 有加一 價錢都可以接受啦 觀塘區偏貴 不過兩個人食好飽。兩個sushi roll 都好食 正常美式fusion壽司卷 可以少啲飯就更好。 茄子幾得意配櫻花蝦 可以一試 蘆筍豚肉就好一般可以唔使叫 南瓜沙律意外地好食 海膽炒飯期望可以再多啲海膽。觀塘返工嘅朋友仔可以嚟試一試ge not bad ~
今日放工同朋友嚟觀塘工廈區試一試 古今二。

觀塘返工嘅朋友仔可以嚟試一試ge not bad ~
  • 櫻花蝦茄子燒
  • 蜘蛛
  • 日本溫室南瓜沙律
  • 辣妹
2022-01-25 4152 浏览
晚上停堂食但總要食晚餐,人在觀塘諗起古今二有好多特色飯卷,就外賣返去一齊食。火山上面主要係蟹柳碎同帶子,仲有蟹籽舖面,堆係飯卷上面成坐山咁,遠望以為係一舊大壽司,其實下層排得整整齊齊,包著紫菜、青瓜、牛油果同蟹柳既飯卷。味道微微辣,個名又改得幾貼喎蜘蛛唔好比個名嚇親,其實主要食材係軟殼蟹,可能因為有兩件叉D腳出黎,所以叫蜘蛛。 飯卷內的材料同火山差唔多,都有青瓜、牛油果同蟹柳,不過有埋肉肉軟殼蟹,比火山大卷。大阪自家製炸雞每件都大大舊,啖啖肉,同拎到返去食仲有少少脆口。芝麻雞翼通常坊間食到都係上面加少少芝麻就算,不過唔知係咪外賣焗咗一陣,咬落肉度真係有芝麻味,我鍾意。柚想蝦你沙律除咗柚子同蝦,仲有爽口蘋果、車厘茄、蟹籽、中華沙律等,配上柚子汁,酸酸甜甜,好fresh又開胃。炒野菜以大白菜為主,仲有蘿蔔、本菇、金菇、青紅椒等等,非常健康。沙律同菜都勁大碗,下次可能叫其中一樣就OK以外賣而言,整體都唔錯,尤其飯卷配搭得好好,希望下次再去已經可以晚餐堂食啦!

火山

蜘蛛

大阪自家製炸雞
每件都大大舊,啖啖肉,同拎到返去食仲有少少脆口。

芝麻雞翼

柚想蝦你沙律

炒野菜
以大白菜為主,仲有蘿蔔、本菇、金菇、青紅椒等等,非常健康。

沙律同菜都勁大碗,下次可能叫其中一樣就OK
2022-01-24
2022-01-25 37 浏览
今日嚟到觀塘嘅古今二食飯已經bookmark左好耐終於搵到時間食我哋好肚餓一叫就叫左六樣嘢忘不了您 (芒果、炸牛肉、芝士)$88呢個日式卷物係mix左港式嘅Fusion菜上面係好多嘅芥末醬同埋蛋黃醬同照燒醬入面嘅炸牛肉係即炸嘅 你咬落去仲係脆卜卜上面嘅芒果每一塊都好甜 個芝士都唔會太大舊令到佢太膩金龍卷(三文魚、炸蝦、芝士)$88嚟到梗係要試吓佢最出名嘅金龍卷啦佢唔會太大都唔會太細 一啖啱啱好一舊個炸蝦都係啱啱炸好 仲好脆 三文魚配炸蝦再加埋芝士、蛋黃醬、芝麻、照燒汁真係超級豐富同埋莫名嘅好夾👍🏻😋櫻花蝦茄子燒 $48佢個櫻花蝦鋪滿成條茄子🍆🤩超級多鍾意食櫻花蝦嘅一定要叫😋佢個茄子係偏甜嘅 而且係好大條一定要上到枱就即刻食熱辣辣先好食😋豚肉蘆筍 $29呢個串燒都燒得好惹味一卷有四五條蘆筍 啲蘆筍全部都好新鮮嗰豚肉都唔會燒得太乾太硬👍🏻龍捲風沙律 $78呢個沙律真係全場最高性價比非常大碗好足料🤩🤩🤩個生菜超級新鮮 上面鋪滿左蟹籽同埋蟹柳入面仲有啲中華沙律嘅海藻 脆片同埋雞蛋千島醬最啱就係食完啲好膩嘅嘢之後食 勁refresh 最後我哋仲嗌左一個豚肉泡菜鍋 $98個鍋勁多料塞到爆曬 除咗有
今日嚟到觀塘嘅古今二食飯

金龍卷(三文魚、炸蝦、芝士)$88
嚟到梗係要試吓佢最出名嘅金龍卷啦
佢唔會太大都唔會太細 一啖啱啱好一舊
個炸蝦都係啱啱炸好 仲好脆
三文魚配炸蝦再加埋芝士、蛋黃醬、芝麻、照燒汁
真係超級豐富同埋莫名嘅好夾👍🏻😋

對於鍾意食辣嘅我來講超級好食😋

佢整體嘅菜都唔會太貴
而且份量都好大 我地嗌咗六樣嘢太多🤣
2022-01-23 43 浏览
Book吾到位,於是星期日12點幾試下walk in,又好彩有位wo,仲有lunch set tim。lunch set D: 卷物盛,要左金龍卷,超好食,入面炸蝦好脆,而且三文魚都好新鮮, 鰻魚牛油果卷都唔錯 飲品加咗15蚊要奇異果益力多,都好味道。之後我哋想叫咗三款燒物, 分別係鹿兒島豚肉露筍,櫻花蝦茄子燒,同埋鹽燒雞中翼串,豚肉同雞翼串係食到食材本身的鮮味,但我自己就覺得比較淡, 個人好鍾意櫻花蝦茄子燒, 茄子皮脆肉淋, 而且有好多櫻花蝦係上面最後叫咗個辣味三文魚壽司pizza, 啲飯喺入面然後有個炸得脆ge脆皮, 好味得尼亦都好飽肚, 份量吾少,上面嘅辣味三文魚都好好味😋

飲品加咗15蚊要奇異果益力多,都好味道。
午市套餐D卷物盛

2022-01-23
午餐
午市套餐D卷物盛
2022-01-23 39 浏览
店員細心,服務親切裝修風格好適合2人談心,暗暗地又播住適量既音樂,環境好舒服黑糖卷$95鰻魚搭住牛油果做頂,仲有炸蟹柳係入面口感好豐富東京爆脆$88吞拿魚同蟹柳做餡,一食落口仲有濃濃焦香味三文魚頭湯鍋$88三文魚的肉質鮮美,豆腐都好滑嫩湯頭好鮮甜,鮮中仲有一點點辣味,忍唔住飲左4碗柚想蝦你沙律$78份量好多,味道非常開胃,配上柚子的清新更令人耳目一新芝麻雞翼$38外皮金黃酥脆,入面雞肉亦雪白嫩滑,唔會好柴,非常香口日式章魚小九子$42章魚粒彈牙有鮮味,醬汁亦夠香甜,令味道更有層次,唔會太膩
店員細心,服務親切
裝修風格好適合2人談心,暗暗地又播住適量既音樂,環境好舒服

黑糖卷$95
鰻魚搭住牛油果做頂,仲有炸蟹柳係入面
口感好豐富

東京爆脆$88
吞拿魚同蟹柳做餡,一食落口仲有濃濃焦香味

三文魚頭湯鍋$88
三文魚的肉質鮮美,豆腐都好滑嫩
湯頭好鮮甜,鮮中仲有一點點辣味,
忍唔住飲左4碗

柚想蝦你沙律$78
份量好多,味道非常開胃,配上柚子的清新更令人耳目一新

芝麻雞翼$38
外皮金黃酥脆,入面雞肉亦雪白嫩滑,唔會好柴,非常香口

日式章魚小九子$42
章魚粒彈牙有鮮味,醬汁亦夠香甜,令味道更有層次,唔會太膩
呢度最出名應該就係各種好有創意嘅卷物,每次黎都必嗌,只可惜冇左堂食淨係得外賣,但有9折~柚想蝦你沙律🥗 $78個名幾搞笑😂姐係柚子、生蝦同啲中華沙律、蟹籽、牛油果、生菜組成嘅生律,好清新,冇用沙律醬,好健康~煙花 $95(辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片)每件面頭都有大量吞拿魚蓉😍火山 $90(帶子、青瓜、牛油果、蟹柳)表面輕輕焗過,沙律醬撈埋啲蟹柳好食雜錦天婦羅 🍤 $88有三大隻蝦,好新鮮,炸皮薄脆大和豚骨串 $95唔會韌,幾有豬味

柚想蝦你沙律🥗 $78

煙花 $95
(辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片)
每件面頭都有大量吞拿魚蓉😍

火山 $90
(帶子、青瓜、牛油果、蟹柳)
表面輕輕焗過,沙律醬撈埋啲蟹柳好食

雜錦天婦羅 🍤 $88
有三大隻蝦,好新鮮,炸皮薄脆

大和豚骨串 $95
唔會韌,幾有豬味
2022-01-21 35 浏览
 記得第一次到訪古今是2015年的事,多年後再次來訪,是來試試他們的外賣環境還是跟第一次來一樣,是家既清靜,又滿好坐的居酒屋服務正常水平食物卷物是主力,當然要繼續點卷物超級龍卷風$88有鰻魚,海老,青瓜,芝士,脆片既有蝦又有鰻魚,鮮味雙重,加上超creamy的忌廉芝士,脆片是別家沒有的,令卷物口感更爽脆!口感非常有層次,味道又多重,完全是既有創意又好吃辣妹$95吞拿魚蓉,炸蝦,芝士把吞拿魚刺身打成蓉,口感比前者軟稔,由於沒有太多其他東西,這份卷物味道十分濃日式炒烏冬$78非常大份的炒烏冬!鳴門卷,黃芽白,芽菜也多,而且十分爽脆,光這份烏冬就夠兩個女生吃飽飽了!芝麻雞翼$38大大隻,即使放了一會也還是juicy,正點!柚想蝦你沙律$78是一份加了芝麻醬的刺身沙律,蝦的質素甚高,即使用在沙律上也沒有馬虎,沙律中還加入了牛油果跟蘋果,超清爽!

還是跟第一次來一樣,是家既清靜,又滿好坐的居酒屋

正常水平

食物
卷物是主力,當然要繼續點卷物

超級龍卷風$88
有鰻魚,海老,青瓜,芝士,脆片

口感非常有層次,味道又多重,完全是既有創意又好吃

辣妹$95
吞拿魚蓉,炸蝦,芝士

日式炒烏冬$78

芝麻雞翼$38
大大隻,即使放了一會也還是juicy,正點!

柚想蝦你沙律$78
10 分钟 (外卖自取)
2022-01-19 30 浏览
近排夜晚多數選擇叫外賣,方便又唔使自己煮。叫完外賣大概等15分鐘左右就有得拎。揀咗卷物、沙律、烏冬、串燒等等。▶️蜘蛛$88炸軟殼蟹、青瓜、牛油果🥑、蟹柳卷物大大件,軟殼蟹好脆口又夠多,有青瓜、牛油果中和、完全無油膩感~ ▶️金龍卷$88三文魚、炸蝦、芝士炸蝦好味!芝士少少唔會太膩,又夠香!三文魚上有少少沙律醬,味道幾好,細細件容易食!▶️網燒牛舌$78至愛牛舌,次次都叫咁掣。牛舌唔知點解特別香牛味,燒得好,牛舌口感無得輸。▶️豚肉露荀$29一串3件,露荀幼身好多,豚肉薄薄地包住。▶️龍卷風沙律$72有惹味辣醬,沙律菜新鮮,有蟹柳蟹籽。▶️日式炒烏冬$78份量好多,面上有柴魚,夠多醬。烏冬夠煙韌。

近排夜晚多數選擇叫外賣,方便又唔使自己煮。

▶️蜘蛛$88
炸軟殼蟹、青瓜、牛油果🥑、蟹柳

▶️金龍卷$88
三文魚、炸蝦、芝士

▶️網燒牛舌$78

▶️豚肉露荀$29
一串3件,露荀幼身好多,豚肉薄薄地包住。

▶️龍卷風沙律$72
有惹味辣醬,沙律菜新鮮,有蟹柳蟹籽。

▶️日式炒烏冬$78
份量好多,面上有柴魚,夠多醬。烏冬夠煙韌。
2022-01-18 34 浏览
今日經過觀塘地區,雖然多數係工廠區,但係上邊都林立左各式各樣嘅餐廳,今次嘅日本餐廳位置非常方便,直接由大街行樓梯上一樓就可以到達。首先點左個沙律前菜龍捲風沙律,上面鋪滿左手撕蟹柳條,生菜色澤透明,由此可見,用料新鮮,加上蟹子和粟米脆片嘅口感,作為開胃菜是唔錯嘅選擇。整間餐廳出名有唔同嘅卷物,今次叫咗金龍卷和鰻魚牛油果卷(青龍卷)。一紅一綠互相相影成趣,青銅卷上鋪滿薄切盡顯刀工的牛油果,,配上鰻魚口感豐富。而金龍卷上的三文魚加上炸蝦亦都是一個新的感覺。餐廳的小食都有水準,煎餃子皮薄,餡料新鮮。雞腎串燒燒得恰到好處,肉質結實。最後個清酒煮蜆,端上枱的一刻已聞到撲鼻淡淡的清酒香,每粒蜆肉都十分飽滿,滿滿的清酒襯托出海鮮的鮮甜味,加上蜆肉吸滿上湯的精華,滿口都是幸福感。總體而言,下次都會帶更多朋友一齊嚟品嚐。

總體而言,下次都會帶更多朋友一齊嚟品嚐。