2019-09-14 17 浏览
又嚟到銅鑼灣食晚餐,今日就食別天神!支持香港人嘅餐廳點可以唔食😎😎.叫左套餐嘅,先上紫菜蟹籽沙拉 🥗 蟹肉mix 左好多明太子🥰就咁食好鮮甜,包紫菜食會多d口感😀.另一個小食就煎餃子 🥟 煎得香口冇油嘅,咬落去仲有豐富肉汁添!.之後係重頭戲— 櫻花蝦湯拉麵 🍜 面頭舖滿櫻花蝦干,所以湯都特別濃郁的。入面有好多嘅粟米,食落咸甜有致。.另一個拉麵係豕骨湯底嘅,相比起會比蝦湯淡小小,但豬骨味係十足的🤪叉燒係幾厚肉,燒得香口!而且有豐富嘅木耳絲,同麵一齊食個層次好足🤤另外亦可以自己加薑絲或豆芽去增加湯汁嘅味道,或者當小菜食都開胃架!💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

叫左套餐嘅,先上紫菜蟹籽沙拉 🥗

另一個小食就煎餃子 🥟 煎得
香口冇油嘅,咬落去仲有豐富肉汁添!
之後係重頭戲— 櫻花蝦湯拉麵 🍜
面頭舖滿櫻花蝦干,所以湯都特別濃郁的。
入面有好多嘅粟米,食落咸甜有致。

叉燒係幾厚肉,燒得香口!
2019-09-14 57 浏览
因為幪面超人關係,去銅鑼灣行街就特地來呢度搵食。呢間拉麵店門面好細,有機會行過左都唔知,好彩佢門口有個易拉架見到拉打。呢個店好有日本拉麵店特色,係門口有部機自助買飛落order,店內坐位不多,10個左右🤔,無認真數過。2個人叫左2個套餐,一個別天神套餐,一個蝦味噌套餐,配小龍蝦蟹籽沙律及餃子。湯底好濃好好味,拉麵軟硬適中,別天神叉燒比蝦味噌嘅厚好多,唔知係咁岩定各有特色🤔,我鍾意食半熟蛋,一啜入口就溶左🤭。小龍蝦蟹籽沙律估唔到好多小龍蝦喎,啖啖肉,味道都唔差。餃子就一般,不過不失啦,同其他拉麵店差不多。
蝦味噌套餐
別天神套餐
小龍蝦蟹籽沙律
餃子
2019-09-13 17 浏览
森仔係週日去到銅鑼灣行街食飯🤓見到之前係日本食過好正既博多拉麵別天神🍜,就忍不住試下香港🇭🇰分店既質素。餐廳🍴位置便利,於銅鑼灣這些熱門位置。而環境比想像中細同狹窄。不過,就真的很像日本🇯🇵舊式拉麵店。只有一排面向師傅的座位,大約8-10個位到。坐得還算可以,亦有微微的冷氣。在夏天,如冷氣更大為佳。在點餐方面,餐廳🍴用了日本新式既自動機械點餐,入錢後選餐,再找錢,全由客人一手一腳處理。當天,我點了一個豚肉拉麵🍜,蝦🦐拉麵🍜,餃子🥟和龍蝦🦞沙津配紫菜。豚肉拉麵🍜廚師👨🏻‍🍳用左十多小時煲既豚骨湯底,香濃又富豚肉味。同時亦有足夠既骨膠源,令人有種超級正同享受的感覺。濃厚既豬骨湯底配上彈牙的拉麵🍜,真係相當搭配。再加上豚肉片,紫菜和溏心蛋,正丫喂!係當中食到廚師既誠意👍🏼👍🏼👍🏼蝦🦐拉麵🍜而蝦拉麵🍜,湯底用了湯殻來調製的,所以濃濃的蝦味。而味道濃郁既佢,令到整個拉麵🍜比其他常食的豚骨拉麵,有種新鮮感!而當中亦有豚肉,紫菜和溏心蛋作為配菜,正!🤫煎餃子🥟日式餃子煎得十分香脆可口。而當中的饀料係醃制過既豚肉和切碎既蔬菜🥬粒。口感正之餘,味道也很好。再配上日式餃子醬汁,酸酸的十分開胃。作為小食,值
森仔係週日去到銅鑼灣行街食飯🤓

餐廳🍴位置便利,於銅鑼灣這些熱門位置。
而環境比想像中細同狹窄。
不過,就真的很像日本🇯🇵舊式拉麵店。
只有一排面向師傅的座位,大約8-10個位到。
坐得還算可以,亦有微微的冷氣。
在夏天,如冷氣更大為佳。

豚肉拉麵🍜
廚師👨🏻‍🍳用左十多小時煲既豚骨湯底,香濃又富豚肉味。
同時亦有足夠既骨膠源,令人有種超級正同享受的感覺。
濃厚既豬骨湯底配上彈牙的拉麵🍜,真係相當搭配。
再加上豚肉片,紫菜和溏心蛋,正丫喂!
係當中食到廚師既誠意👍🏼👍🏼👍🏼

蝦🦐拉麵🍜
而蝦拉麵🍜,湯底用了湯殻來調製的,所以濃濃的蝦味。
而當中亦有豚肉,紫菜和溏心蛋作為配菜,正!🤫

煎餃子🥟
日式餃子煎得十分香脆可口。
而當中的饀料係醃制過既豚肉和切碎既蔬菜🥬粒。
口感正之餘,味道也很好。
再配上日式餃子醬汁,酸酸的十分開胃。
作為小食,值100分滿分💯

龍蝦🦞沙津配紫菜
而這個小食,更可叫為最佳既前菜。
味道調得很好👍🏼,很開胃!
和龍蝦🦞肉十分搭配!
仲要份量十足,食到啖啖的龍蝦肉,正正子!

整體來說,博多拉麵別天神亦十分扺食!
很具日本🇯🇵風的拉麵🍜店!讚👍🏼
2019-09-13 15 浏览
同朋友又食日本野啦,今日去食拉麵,間隔好有日本風格,細細間,好有去左日本feel...叫咗小龍蝦沙律,日式餃子,同埋豬骨豚肉拉麵。先講小龍蝦沙律,好有口感,味道好好味,配埋紫菜食係最佳配搭,非常好味。餃子係即整,完全無overcook,剛剛好,咬落口好鬆軟,皮薄餡靚。豬骨臀肉拉麵,一嚟到一定係試吓個湯先,好好飲,我諗個湯底應該都用咗好多時間去煲,好濃郁同埋個味好出,拉麵個夠林,我鍾意食林面,而佢個豚用好鬆軟。最特別係,佢有教到在加唔同調味料就有唔同嘅味道,我加咗啲蒜蓉同芝麻,好似飲緊第二個湯底,可以試到更多唔同嘅味道。

叫咗小龍蝦沙律,日式餃子,同埋豬骨豚肉拉麵。

2019-09-12 28 浏览
這晚又一個人解決晚餐,一於encore拉麵!不久前餓底在尖沙咀分店食過這間博天神,頗喜歡。告士打道這間鋪仔細細,全部座位對住bar枱,一個人食都唔尷尬。這次試下蝦味噌湯底&小龍蝦蝦子沙律。沙律到,蝦味好濃好creamy,食到有蝦肉,又幾好味喎。拉麵來了,好多櫻花蝦!餓底就是喜歡這幼身的拉麵,滑溜,掛湯。店內有告示告訴食客湯底是無添加的,夠香夠濃,最重要是沒有餓底討厭的臭荀味,難得!跟指示加芽菜加蒜蓉加七味粉,自製特濃隱藏版,正呀!

這次試下蝦味噌湯底&小龍蝦蝦子沙律。

沙律到,蝦味好濃好creamy,食到有蝦肉,又幾好味喎。

拉麵來了,好多櫻花蝦!

跟指示加芽菜加蒜蓉加七味粉,自製特濃隱藏版,正呀!

2019-09-09 19 浏览
今日自己一個逛銅鑼灣,臨走去行去搭巴士時,經過這店,以前經過常常見好多人排隊,今日因為晚市剛開始,不用排,所以決定去食別天神是來自博多的拉麵,內裡陳設好有日本街頭的拉麵店feel,令人在香港竟能吃到日本拉麵店的味道先在外面的自助售賣機買飛,再入店內遞給師父就可以了另外見到用JCB可以無限添加麵底,可惜我無帶我選了蝦味噌豚骨湯拉麵和小龍蝦沙律小龍蝦沙律 - 沙律中有小龍蝦肉和蟹子,配以紫菜食,非常好味蝦味噌豚骨湯拉麵 - 這款是從豚骨湯底再配以蝦味噌去熬煮,送來的時候香味一直飄出來,忍不住要吃起來了!博多拉麵當然選用九州的直身幼麵,但仍然很Q彈,而且湯,麵,餸三者配搭得很好,叉燒、櫻花蝦、粟米整體好味得來又有好有層次另外,而且有好多調味料可以調配自己喜好的味道當然師傅的滿滿的用心,不加額外調味料已好好味

先在外面的自助售賣機買飛,再入店內遞給師父就可以了

另外見到用JCB可以無限添加麵底,可惜我無帶

我選了蝦味噌豚骨湯拉麵和小龍蝦沙律

另外,而且有好多調味料可以調配自己喜好的味道

當然師傅的滿滿的用心,不加額外調味料已好好味

• 別天神拉麵
  • 蝦味噌豚骨湯拉麵
2019-09-08 26 浏览
銅鑼灣越開越多日式拉麵店,香港人愛吃拉麵快靚正,我自己亦是如此,有時候一個人食都唔會覺得尷尬。一碗合格拉麵要睇麵質、湯底、豚肉、溫泉蛋,缺一不可啊!食左咁多間,其實有幾間係我會長期返兜去食,其中一間就係別天神!銅鑼灣呢間別天神大大話話都開左好耐,簡直係拉麵元祖,最近整理自助下單機,更加方面!一間好食嘅拉麵店,只要貴精不貴多,呢種亦係日本人專注心態,至可做好一件事!別天神有豬骨湯拉麵同櫻花蝦湯拉麵兩款選擇,湯底有所不同,豬骨湯白色覺香甜,櫻花蝦湯篇粉紅色,有海鮮味,若要我揀,我喜歡櫻花蝦湯拉麵多啲!小食有小龍蝦沙律同煎餃子,煎餃子略為普通,反而小龍蝦沙律幾出色!銅鑼灣店座位不多,大概只有10幾個左右,食飯時間人流都好多,不過等位時間尚算快。

一碗合格拉麵要睇麵質、湯底、豚肉、溫泉蛋,缺一不可啊!

2019-09-07
2019-09-07 31 浏览
銅鑼灣收工就去左食別天神食左呢個別天神套餐配餃子同埋蝦味增套餐配蟹子沙律招牌豚骨湯底清甜滋味可口➕糖心蛋好似去左日本食地道拉麵🍜蝦味增湯就特別在用味增加蝦的鮮甜多汁好美味
銅鑼灣收工就去左食別天神

蝦味增湯就特別在用味增加蝦的鮮甜多汁
好美味

• 別天神拉麵
2019-09-05 24 浏览
看著拉麵師傅煮麵,感覺好似在日本小店吃拉麵, 最有feel就是門口的拉麵售票機,與日本唯一不同的,就是不收現金。別天神套餐($105),湯底奶白色,原來是純豬骨熬製,無添加,果然認真。店主亦為各人不同口味而準備了拉麵汁、蒜蓉、辣芽菜、七味粉、白芝麻,又張貼指示教大家如何調配,夠細心。糖心蛋好香,叉燒好夠豬味,拉麵軟硬適中,多兩片紫菜就更開心。小龍蝦蟹子沙律,非常多小龍蝦肉,超值。蝦味噌套餐($115),配上淡淡的味噌湯,更加突顯櫻花蝦的香味。煎餃子🥟,餅底有少少燶,好香口,豬肉餡好多肉汁。雖然店子細細,反而更覺店員親切。

小龍蝦蟹子沙律,非常多小龍蝦肉,超值。

煎餃子🥟,餅底有少少燶,好香口,豬肉餡好多肉汁。

雖然店子細細,反而更覺店員親切。
2019-09-04 146 浏览
今晚約左fd 子兩個人一齊去食晚餐,因為佢比較鐘意日式野食,所以我就同佢去左銅鑼灣既別天神食dinner XD今晚我同佢都唔算好肚餓,所以就甘叫左兩個餐,我朋友點左個別天神套餐,而我就點左個蝦味噌套餐。 menu 係甘 適逢餐廳5 週年限定活動開催中,有興趣既朋友可以參與下,haha我見到餐廳寫左個自行調製隱藏口味,大家不妨試試。小龍蝦蟹子沙律我本身好鐘意食蟹子沙律,所以點左呢款小食。味道果然無令我失望,真係好好味。餃子一上黎個陣,唔單止煎得脆脆,仲好香。 食落同平時食既餃子好唔同,味道好特別~我個陣掛住同朋友傾計,唔記得問餐廳職員有咩料係裹面添。左邊係豚骨湯面右邊係蝦味噌豚骨湯面我朋友點左豚骨湯面我朋友話佢好鐘意個湯底,因為好濃豬骨味。 我點左蝦味噌豚骨湯面好多蝦仔,紅卜卜好靚。個溏心蛋好正,整得岩岩好,唔會太熟,但又唔會太生。d 肉長這樣。 面條長這樣,幼幼既面真係好索d 湯汁,好入味。另外餐廳好貼心都有安排茶with ice 比大家飲,好貼心。

menu 係甘

我見到餐廳寫左個自行調製隱藏口味,大家不妨試試。

小龍蝦蟹子沙律

餃子一上黎個陣,唔單止煎得脆脆,仲好香。

左邊係豚骨湯面
右邊係蝦味噌豚骨湯面

我朋友點左豚骨湯面

我朋友話佢好鐘意個湯底,因為好濃豬骨味。

我點左蝦味噌豚骨湯面

好多蝦仔,紅卜卜好靚。

個溏心蛋好正,整得岩岩好,唔會太熟,但又唔會太生。

d 肉長這樣。

面條長這樣,幼幼既面真係好索d 湯汁,好入味。

2019-09-04
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2019-09-04 18 浏览
去日本就食得拉面多,係香港就甚少吃,成日去銅鑼灣都會經過博多別天神拉麵🍜成日都好多人排隊食,最吸引我嘅地方就係門口果部售票機,令到我每次都心掛掛一定要去博多別天神食一次拉麵🤩今次男朋友帶左我去食🤤我地首先要係門口部售票機到落order先,揀好左想食嘅拉面,佢就會print張飛出嚟,然後就拎飛俾店員。店鋪不大,一眼望得哂,大約可以坐十個人,最得意嘅地方係大家都係圍住好似bar枱咁坐,可以全程望住拉面師傅煮面嘅過程,每個位置嘅頭頂都有tempo紙巾非常細心!☺️店裡有個壁報位置係可以俾客人留言,好似一個留言板咁好有親切咁💕好喇講返主角食物方面,首先,我地叫左個《蝦味噌套餐》 $115和《豚骨湯麵 》$75,呢個套餐包括一份小龍蝦蟹子沙律、一份日式煎餃子再加一碗蝦味噌拉麵,全餐都係百幾,份量其實可以兩個人吃!因為我地好肚餓所以就叫多一碗豚骨湯麵🍜味道方面呢,首先,個沙律係配埋幾塊紫菜,將沙律包入紫菜吃,口感卜卜脆好有口感,好似食緊明太子🤪凍凍地食好正!而個日式煎餃子🥟入口好有肉汁豐富嘅感覺,點埋個醬油好幸福滿瀉啊!😻最後嚟到重頭戲喇!豚骨湯拉麵🍜個湯底我好中意,好有豬骨湯味啊!仲有少少奶香味添

豚骨湯拉麵🍜個湯底我好中意,好有豬骨湯味啊!仲有少少奶香味添好creamy🥰個拉面口感好適中,有一隻半熟蛋,有塊紫菜同幾塊叉燒,已經好夠份量了,成個combination 係200份👍🏻
佢枱前仲貼左一個小tips教客人調味,拉面汁+蒜蓉+辣芽菜=特濃,我地都跟左呢個教學,將成碗拉麵嘅味道提升左😽超正!
我男朋友食果碗就係湯味濃郁啲,蝦味噌湯拉麵🍜一睇落就知好濃味好正!見到佢食到津津有味就知道有幾好食喇!佢果碗好重蝦味噌湯味!中意食濃味嘅朋友可以叫呢隻!
另外,佢地仲提供左茶俾客人自由飲用,非常細心!總結,下次會再來!極力推薦!一定要試!😍😍😍😍😍
2019-09-03
  • 豚骨拉麵
2019-09-04 28 浏览
博多拉麵別天神| #銅鑼灣 .1⃣蝦味噌豚骨拉麵配味付玉豚骨味噌加上鮮甜蝦味 三者配合得宜 不會過咸 配上枱上自家製的辣芽菜 令味道層次更豐富 拉麵質地爽口彈牙 掛湯能力高2⃣豚骨拉麵配味付玉湯頭相對較清 但充滿豚肉味道 加上蒜蓉 令味道更特出 配上紫菜 半熟蛋的熟成程度得宜 有流心的感覺 蛋白有醬油味 3⃣ 日式餃子🥟皮薄涵多 外層香脆 一咬肉汁流出 點上醋汁 特出肉的鮮味—————————————📍銅鑼灣告士打道277號地舖 💰$100/位.#hkfoodplanet #hkfoodlover #hkfoodblog #hkfoodie #hkfoodblogger #causewaybay #causewaybayfood #timessquare #銅鑼灣美食 #hongkongfood #hkgirl #香港 #香港美食 #香港ディズニーランド #香港旅行 #美味しい #相機食先 #吃貨 #likeforlikes #美味しいお店 #whattoeat #食好西#japan #japanesefood #ramen#lfl #拉麵 #osaka
博多拉麵別天神| #銅鑼灣 .
1⃣蝦味噌豚骨拉麵配味付玉
2⃣豚骨拉麵配味付玉

3⃣ 日式餃子🥟
皮薄涵多 外層香脆 一咬肉汁流出 點上醋汁 特出肉的鮮味

—————————————
📍銅鑼灣告士打道277號地舖 💰$100/位
2019-06-30
2019-09-04 14 浏览
是咁的, 食拉麵真的是會吃上癮, 今日口痕痕, 突然間發起想食拉麵, 就去咗銅鑼灣世貿隔離別天神到食返碗拉麵 我最鍾意佢嘅湯底, 奶白色嘅湯底, 味道非常之香 , 再加埋佢有大量嘅蔥, 同埋木耳, 令到食麵嗰陣, 口感更加豐富, 麵條非常q彈 , 佢嘅 醬汁塗滿咗喺叉燒裏面, 香甜, 有咬口 , 真係別有一番風味, 比其他拉麵店嘅叉燒更有特色 之後仲食埋個小龍蝦蟹籽沙律, 咬落去有爽脆嘅口感既蟹籽, 再用紫菜呢包住, 豐富口感, 有鹹香, 不錯不錯哦

2019-09-04 23 浏览
我知道呢間別天神拉麵係香港有幾間分店 每次行過都好多人排排坐咁圍住個bar枱 好有日本傳統拉麵店的感覺 我地係門口店機度選擇咗自己想食D咩 然後就拎飛俾師傅整。店舖唔係好大 但就咩都有 一坐低向上望就見到每個位頭頂都有盒tempo 店入面有一個位係提供俾客人隨便貼上自己想講既嘢 好似一個留言板咁 都幾有趣講翻嘢食先!今次我地叫 《蝦味噌套餐 $115》 《豚骨湯麵 $75》 《蝦味噌套餐 $115》 先講講個價錢先 呢個套餐有份小龍蝦蟹子沙律🥗 一份餃子🥟 再加一碗拉麵 都係百幾港幣 份量好夠一個人 性價比都好高🤤味道方面: 沙律帶點鮮甜加上紫菜食 感覺都幾有趣 餃子🥟既口感好脆卜卜 入面仲保持到肉汁 好好味 點咗汁再食 好有質次 先食到汁既味道 一咬會食到脆卜卜 再吸入肉汁 好正🤤主角:蝦味噌湯拉麵🍜 第一眼望 見到佢個樣已經被吸引了 望落有一隻開半既溫泉蛋 幾塊叉燒 好多蝦仔🦐 第一啖一定係飲下個湯 湯既味道比較濃郁 鮮味為主 味道都不錯👍🏼 女朋友比較食清淡一點 就點了 《豚骨湯麵 $75》 湯比起我個碗清淡一點 成碗麵都帶有豬骨既肉味 女友話有一種奶味 相信係豬骨既鮮

《蝦味噌套餐 $115》
味道方面: 沙律帶點鮮甜加上紫菜食 感覺都幾有趣

主角:蝦味噌湯拉麵🍜

女朋友比較食清淡一點 就點了 《豚骨湯麵 $75》
湯比起我個碗清淡一點 成碗麵都帶有豬骨既肉味 女友話有一種奶味 相信係豬骨既鮮甜味 鐘意肉湯既朋友不坊一試!

整體而言,別天神的性價比好高 拉麵既份量好夠而且味道不錯!別外想讚一讚 店員雖然只有兩個 見到佢地成身汗 工作辛苦 但佢地都保持到好友善既態度 值得一讚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2019-09-03
2019-08-30 27 浏览
拉麵日本拉麵是揭開美味之大秘密,今天和最好的朋友推介了這個店,是我在香港吃過好吃,性價比高拉麵店。中英文餐牌,日本風設計,裝修格局跟日式傳統,所賣的正是簡單的日本拉麵。餐廳主打蝦味噌豚骨湯面及豚骨拉麵,湯底以豚骨及蔬菜熬煮多個小時而成,味道豐富。日本拉麵湯底主要分四類,包括醬油湯底、豚骨湯底、鹽味湯底和味噌湯底。這店的面主打豚骨湯底,面有嚼勁,豐富了面的味道。豚骨拉麵豚骨湯底,配甜粟米、木耳和牛油,於寒冷天氣中禦寒。拉麵標榜豚骨高湯湯底,配細長又有嚼勁的拉麵。以清淡的醬油調味,配粗平捲麵,易吃而上癮。重要的是,加小吃令你添上色情,朋友選了餃子,味道非常棒。蝦味噌豚骨湯麵蝦湯味道濃鬱,湯質厚重,與店家以特製的方法來吃,加點油香,GREAT。湯底蝦味濃,不會有口乾感覺。叉燒燒出出色,上面加入紫菜片、香蔥、叉燒片、溏心蛋,味道豐富。與此同時,一個小龍蝦沙律,亦令這個晚餐添上快樂,沙律味道非常好。最值得記下的,是這店的店員非常親切,為你奉上一個冰茶,也會提供盒裝TISSUE,讓你吃到細心的快樂。餐廳所有之座位也是向著廚房的,而且可以看到他用心為你之準備。LOVE*
拉麵
這店的面主打豚骨湯底,面有嚼勁,豐富了面的味道。
豚骨拉麵
蝦味噌豚骨湯麵