2019-08-30 20 浏览
1️⃣ 別天神套餐 配小龍蝦蟹子沙律 |$105套餐的拉麵用上豚骨湯麵🍜用100%的豚骨 加上純水再用壓力鍋經長時間熬製,沒有添加味精或乳製品入口每啖都好濃郁但質感唔會太厚重食完都唔會覺得口渴,食得岀係 真 無味精!日本半熟蛋夠滑又流心 🥚小龍蝦蟹子沙律🥗 配上紫菜夾住食 別有一番風味👅.2️⃣ 蝦味噌套餐 配餃子 |$115蝦味濃 夠鮮味,與味噌很融合 🦐拉麵麵質較幼 配上香滑的濃湯很入味餃子一份四件 🥟 煎至底部香脆 食碗拉麵 再點一份餃子,一餐就夠哂完滿 😌
1️⃣ 別天神套餐 配小龍蝦蟹子沙律 |$105
套餐的拉麵用上豚骨湯麵🍜
用100%的豚骨 加上純水
再用壓力鍋經長時間熬製,沒有添加味精或乳製品
入口每啖都好濃郁但質感唔會太厚重
食完都唔會覺得口渴,食得岀係 真 無味精!
日本半熟蛋夠滑又流心 🥚
小龍蝦蟹子沙律🥗
配上紫菜夾住食 別有一番風味👅
2️⃣ 蝦味噌套餐 配餃子 |$115
蝦味濃 夠鮮味,與味噌很融合 🦐
拉麵麵質較幼 配上香滑的濃湯很入味
餃子一份四件 🥟 煎至底部香脆
食碗拉麵 再點一份餃子,一餐就夠哂完滿 😌
蝦味噌套餐 配餃子
成日都覺得日本啲自動販賣機好得意😳今日咁岩經過銅鑼灣見到有部機係別天神出面!!!就貪得意決定食依間😂無計啦份人係比較隨心🤣🤣🤣✨蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 $115✨別天神套餐配餃子 $105我覺得兩款麵嘅湯底都唔錯豬骨湯比較清甜 蝦味噌就濃味啲🦐麵係偏硬身 幾好咬口🍜惟獨叉燒偏瘦 如果肥啲應該會香口啲😳好鍾意食啲粟米好甜好好味🌽🤣最驚喜係嗰小龍蝦蟹子沙律🥗係有一粒粒龍蝦肉 勁好味 必叫🦞
成日都覺得日本啲自動販賣機好得意😳
今日咁岩經過銅鑼灣見到有部機係別天神出面!!!
就貪得意決定食依間😂

最驚喜係嗰小龍蝦蟹子沙律🥗
係有一粒粒龍蝦肉 勁好味 必叫🦞
2019-08-23
2019-08-27 11 浏览
豚骨濃湯拉麵有個小習慣每次食拉麵會先飲一羹湯,第一啖已經飲到湯味濃郁.豚骨2大塊,唔會好肥膩.特別欣賞係佢幼身嘅拉麵,唔算太多拉麵店採用幼身.其實味道算幾好咬口,但麵底較為硬身.覺得要放係湯浸耐D先會入味.另外,仲有溏心蛋,口感味蕾變得好豐富.日式餃子外形上都頗為大隻,煎得都幾脆.餡料中規中矩,食完拉麵再食皮邊都非常脆.不妨叫呢個小食一試.我覺得佢算係煎得挺唔錯的.其實佢有醬汁可蘸,但自己鍾意原汁原味,如果真係覺得比較淡也可以蘸少少,提升返餃子味道層次.

豚骨濃湯拉麵

日式餃子
2019-08-24 14 浏览
朋友係拉麵控,甘耐冇見就收工後同佢係銅鑼灣搵好野食,當然要食佢最愛既拉麵!❤️蝦味噌拉麵同康怡分店比,呢度冇甘咸,但鮮味依然!中意呢間分店個味多d!溏心蛋勁好食,流心狀態,未太熟時食真係一流!另外加左辣芽菜,令湯底更惹味,芽菜又夠爽!麵底唔會太淋,剛剛好!❤️別天神拉麵店既主打豬骨湯拉麵,反而呢個會咸小小,岩哂拉麵控朋友!呢度既肉相對厚身,又肥瘦得宜,正!❤️煎餃子有5隻,勁多汁,正!❤️蝦沙律呢個係必掂,好正,有勁多蝦肉,配紫茶一流!

❤️蝦味噌拉麵

❤️別天神拉麵
店既主打豬骨湯拉麵,反而呢個會咸小小,岩哂拉麵控朋友!
呢度既肉相對厚身,又肥瘦得宜,正!

❤️煎餃子
有5隻,勁多汁,正!

❤️蝦沙律
呢個係必掂,好正,有勁多蝦肉,配紫茶一流!
2019-08-21 1200 浏览
今日同阿哥去食拉麵,這間朋友話好食。環境是日本格局,雖然不大,但是好乾淨簡單的設計,枱面有好齊全調味料(芝麻磨、微辣芽菜、紅色醃薑絲、蒜蓉泥等等),讓客人自家調味;上面更有紙巾,可以抹嘴;也有自行白開水,好貼心!服務也好好,服務員姐姐會小心送上拉麵及小食,這邊更有一張屋仔紙,讓客人寫下2年後的香港,支持香港!拉麵及小食都可以在外面的八達通機購買。我們點了2個別天神套餐(包括拉麵及小食)1. 小龍蝦蟹籽沙律好可愛如雪糕球的沙律,好涼快好多龍蝦肉,爽口美味;有蟹籽的粒粒口感,唔鯹;配上沙律醬的香滑好美味!用紫菜包著吃外脆內滑口感好好!2. 餃子(4隻)好軟薄皮煎餃子,煎得剛剛好不會太燶,入餡是菜及豬肉,點上餃子汁好正3. 豬骨湯拉麵湯底不會太咸,滋味乳白色的豬骨湯好好飲;配上軟腍易咬的叉燒薄肉片,軟硬適中的拉麵彈牙份量多、配上配菜:2隻開邊金黃流心蛋、粒粒金黃粟米、香蔥、爽口木耳、大片紫菜,好健康又豐富喔!4. 蝦湯味噌拉麵蝦湯好香濃但不咸,鮮味有咬口的櫻花蝦,配上香口叉燒片、配菜(粟米粒、木耳、香蔥、紫菜),拉麵份量好足喔!配了芝麻碎、芽菜及醃紅薑,更香更有口感!
今日同阿哥去食拉麵,這間朋友話好食。

1. 小龍蝦蟹籽沙律
小龍蝦蟹籽沙律

2. 餃子(4隻)

3. 豬骨湯拉麵

4. 蝦湯味噌拉麵

2019-08-20
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨拉麵
  • 蝦味噌豚骨拉麵
2019-08-20 18 浏览
博多拉麵別天神貴精不貴多,只賣兩款豚骨拉麵,湯頭標榜100%豚骨和純水用壓力鍋長時間熬制,沒有添加任何味精或乳製品成分,客人亦可按個人喜好自行調製特濃或特辣口味別天神套餐配餃子4個 ($105)湯頭香濃但不油膩,配料有大量的木耳、粟米、蒽和紫菜,半熟溏心蛋很軟滑,麵條偏硬,叉燒肥瘦適中,口感軟腍;餃子味道不錯,外皮微脆,內餡充滿肉汁蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 ($115)櫻花蝦和蝦味噌為豚骨湯增加了鮮甜味;沙律有驚喜,滿滿的龍蝦肉添加了蟹子增加口感,非常爽口彈牙,配紫菜吃又別有另一番風味

別天神套餐配餃子4個 ($105)
餃子味道不錯,外皮微脆,內餡充滿肉汁

蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 ($115)
櫻花蝦和蝦味噌為豚骨湯增加了鮮甜味;
2019-08-17
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨拉麵
2019-08-20 18 浏览
最近啱啱去完日本旅行,超級掛住東京嘅拉麵,今日約咗朋友食飯,一於決定食拉麵😝😝😝呢度係用食券機,十足十日本啲拉麵店😝我哋一共叫咗一個別天神套餐再加一碗拉麵。別天神套餐$105包左豚骨湯麵,餃子同埋小龍蝦蟹子沙律我覺得呢個拉麵嘅湯底都幾香濃,但係又唔會話太鹹太濃令到人好口渴。湯底豬骨味好足,麵質唔錯,豚肉幾入味,份量好足,食完好滿足!餃子我好鍾意,因為外脆內軟,外層好香口,食落好惹味!佢嘅沙律都令我有驚喜,因為有唔少小龍蝦🦞,蟹子都好多,好creamy ☺️☺️蝦味噌豚骨拉麵🍜$85呢個有味噌嘅鹹香味,櫻花蝦令個麵食落更有層次,同樣都有豚肉,其他配菜都好好味😝😝呢間拉麵店唔錯,價錢又唔會好貴,幾好!
呢度係用食券機,十足十日本啲拉麵店😝

我哋一共叫咗一個別天神套餐再加一碗拉麵。
別天神套餐$105
包左豚骨湯麵,餃子同埋小龍蝦蟹子沙律

餃子我好鍾意,因為外脆內軟,外層好香口,食落好惹味!

蝦味噌豚骨拉麵🍜$85

呢間拉麵店唔錯,價錢又唔會好貴,幾好!
2019-08-20
2019-08-18 26 浏览
👁‍🗨別天神套餐配小龍蝦沙律(7/10)💲105話時話開左咁耐都係第一次食,先講佢果一個令我有驚喜既小龍蝦沙律,入面既小龍蝦份量有好多,啖啖肉,用紫菜包住食,好似食緊壽司咁😂呢碗別天神有兩片叉燒,肥瘦適中,好有肉香味,溏心蛋都非常有質素,絕對溏心,拉麵用上極濃既豚骨湯底,拉麵軟硬適中,但係拉麵始終比較膩,所以食吾哂成碗😂👁‍🗨蝦味增套餐配餃子(7/10)💲 115朋友叫左個蝦味增拉麵,叫得味增就預左比較濃味,不過好在吾會太咸,呢碗同樣有叉燒同溏心蛋,至於餃子因為係套餐既緣故,所以就只係有4隻,不過都夠哂🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨別天神套餐配小龍蝦沙律(7/10)💲105

👁‍🗨蝦味增套餐配餃子(7/10)💲 115

🔛 整體評分(7/10)
2019-08-18 12 浏览
食胃局副局長日前到銅鑼灣食拉麵,報告如下:雖然夜晚,但這幾天天氣焗熱,行了一會已滿頭大汗,經過此店,頗有日本風味就入去一試,店內可以自己隨意飲凍麥茶同水,一飲凍麥茶,真係透心涼,一解暑氣,胃口都大開。叫了一碗蝦味噌 來到面前看一看十分大碗 非常足料 先試了一啖湯頭 味道十分濃郁 再配搭新鮮的櫻花蝦 味道口感再提升 另外不得不提糖心蛋同豚骨也是很美味小龍蝦蟹子沙律 小小咸味又帶到龍蝦蟹子味 附上的紫菜脆卜卜 用紫菜包著龍蝦沙律一口食口感好好䐁骨湯拉麵一上菜,立刻先品嚐湯頭,味道一樣濃郁同清甜,值得一讚!喜歡辣的湯底,還可以加上七味粉,蒜蓉同辣芽菜。日式餃子煎得剛好,點上旁邊的醋,令你一啖接一啖。
食胃局副局長日前到銅鑼灣食拉麵,報告如下:

日式餃子煎得剛好,點上旁邊的醋,令你一啖接一啖。
2019-08-16 15 浏览
話說今日 就係銅鑼灣同朋友試左別天神拉麵。 咁坐低咗之後就有冰水同埋冰茶, 在炎炎夏日絕對會加分。咁我們叫咗個小龍蝦沙律做前菜 ,遞過來嘅時候仲係熱嘅,大家可以先把係蝦肉放係紫菜上面捲住嚟食,都幾特別。拉麵湯底主要有兩款,分別就係龍蝦湯底同埋豚骨湯底 先講龍蝦湯底,龍蝦湯底上面有唔少嘅小龍蝦。撈埋落個湯到,味道都唔會好濃烈,又唔會蓋過叉燒嘅味道。麵底彈牙唔會林哂,抵讚!至於豚骨湯底,骨髓味較出,說得出餐廳煮左好耐有俾心機。我自己私人就會推介豚骨湯底配叉燒,因為個肉味會更突出。係肉食獸的至愛。如果大家想拉麵加辣,店內有辣芽菜同其他配料,仲有獨家配搭,無試過真係可以加加料。小食方面,我們叫左日式煎餃子,唔會太乾正常發揮。總結來講別天神拉麵開張都有一段時間,而水準絕對保持到!味道絕對唔會令大家失望。

拉麵湯底主要有兩款,分別就係龍蝦湯底同埋豚骨湯底
麵底彈牙唔會林哂,抵讚!

小食方面,我們叫左日式煎餃子,唔會太乾正常發揮。
2019-08-14 13 浏览
最近食左間好好食既日本拉麵🍜雖然款式唔算好多,但足夠我想去encore我地叫左個別天神套餐配餃子🥟和蝦味噌套餐配小龍蝦沙律🦐佢既湯底同小食都係十分好味好岩我口味首先嚟咗個小龍蝦沙律,呢個小食真係好好味佢又夠凍,食落啖啖蝦肉,再有小小Wasabi嘅味道用紫菜夾住嚟食,真係好好味 又脆又凍,蝦味又濃好想再食蝦味噌拉麵,湯底特濃,一啲都唔水一個溏心蛋分兩邊,食落去慢慢dep個蛋黃蛋黃慢慢溶係口中,感覺小小漏,但好滿足拉麵嘅熟度啱啱好,唔林又唔硬,有咬口配埋個湯底好好味豬骨湯底就相對比蝦湯底淡小小,但食落好香好味都重豬骨湯味,甜甜地適合冇咁重口味既人仲有餃子🥟即煎起好香,入面係豬肉多汁好juicy配埋套餐咁好抵食佢仲有調味料教學,如何食得更濃更辣,仲有我最愛既辣芽菜真係好正好入味會再來食

好岩我口味

首先嚟咗個小龍蝦沙律,呢個小食真係好好味
佢又夠凍,食落啖啖蝦肉,再有小小Wasabi嘅味道
用紫菜夾住嚟食,真係好好味

又脆又凍,蝦味又濃
好想再食

蝦味噌拉麵,湯底特濃,一啲都唔水
一個溏心蛋分兩邊,食落去慢慢dep個蛋黃
蛋黃慢慢溶係口中,感覺小小漏,但好滿足

拉麵嘅熟度啱啱好,唔林又唔硬,有咬口
配埋個湯底好好味

豬骨湯底就相對比蝦湯底淡小小,但食落好香好味
都重豬骨湯味,甜甜地
適合冇咁重口味既人

仲有餃子🥟即煎起好香,入面係豬肉
多汁好juicy
配埋套餐咁好抵食

佢仲有調味料教學,如何食得更濃更辣,仲有我最愛既辣芽菜
真係好正好入味

會再來食

2019-08-11 22 浏览
每次搭巴士經過都會見到呢間拉麵店,記得之前成日排長龍,到今時今日都依然係好有名氣。別天神為香港人打氣,推出拉麵全日制學生半價優惠,難怪超多人食。先喺門外購票再入裏面食拉麵,小店位置狹窄,同埋天氣熱令到我越食越熱。別天神套餐 $105,豚骨拉麵加小龍蝦蟹籽沙律。100%豚骨加純水,壓力鍋長時間熬制,超濃白湯,個湯食得出係有用心調味,食完真係唔口渴,果然係冇味精。拉麵唔會太淋比較硬身,上面塊豚肉用火槍燒過,仲有木耳,同一隻糖心蛋,有少少酒味,切開左賣相吸引,不錯的拉麵。小龍蝦蟹籽沙律,要夾落紫菜一齊食,都幾清新。蝦味噌套餐 $115,蝦味噌豚骨湯麵配餃子(四隻),蝦味湯麵限量發售, 好好彩我地食到,蝦味好濃郁,同豚骨湯味道完全不一樣。 呢款就有櫻花蝦、粟米,一樣有糖心蛋。餃子正正常常,冇拉麵咁出色。

2019-08-09
2019-08-10 15 浏览
博多拉麵別天神-正宗博多拉麵門面木做的牌匾,上面食著別天神三字,內裡典型日式拉麵店的設計,一字排開以吧枱形的座位,可以直接看到廚師煮拉麵的情況,正宗地道的日式拉麵體驗。豚骨拉麵濃底非常濃郁的豚骨湯底,拉麵是採用幼身的拉麵,令湯汁滿滿地掛在麵上,比較瘦的日本叉燒啖啖肉,海量多的蔥花加上溏心蛋。蝦味噌豚骨拉麵拉麵中央佈滿大量的櫻花蝦乾,湯底是加入了蝦味噌的豚骨湯,一入口蝦乾和蝦味噌的鮮味很出,另外加入栗米粒帶點甜味。小龍蝦蟹子沙律鮮味十足的沙律,滿滿的小龍蝦肉和蟹子伴著,再用紫菜包著一拼吃。日式餃子即叫即煎的脆邊日式餃子。
博多拉麵別天神-正宗博多拉麵

豚骨拉麵

蝦味噌豚骨拉麵

小龍蝦蟹子沙律

日式餃子
即叫即煎的脆邊日式餃子。
2019-08-09 28 浏览
店門外有電子付款既販賣機,好方便,十足日本街頭拉麵店。除左普通拉麵店有既凍水,仲有凍茶揀,岩晒我呢個茶控!頭頂仲有tempo用🤣淨係食兩碗拉麵已經滿足唔到我地,別天神有套餐,連沙律或餃子,所以我地一人一個share黎食 😋小龍蝦蟹子沙律超好食!細細個球就有好多粒大大粒龍蝦仔,用紫菜包住食好似食壽司咁,凍凍地好鮮甜好開胃,岩晒咁熱既天氣。餃子好足料既日式餃子,同個餃子汁好match。蝦味噌豚骨湯麵好多蝦仔鋪面,個濃好香海鮮味,又不失豬骨味。豬肉係林身冇煎過果隻,但好厚身好有口感 😍 溏心蛋超好味,小熟,流黃。豚骨湯麵湯底好香豬骨味,加少少拉麵汁,將精髓帶左出黎 ☺️為小朋友加油!全日制學生無論買麵/套餐麵有半價,仲有留言板寫低對香港加油既說話啦!❤️

小龍蝦蟹子沙律

餃子
好足料既日式餃子,同個餃子汁好match。

蝦味噌豚骨湯麵

豚骨湯麵
湯底好香豬骨味,加少少拉麵汁,將精髓帶左出黎 ☺️

2019-08-08 20 浏览
日本風味的小店🇯🇵別天神的店面不大, 只有幾個坐位, 坐在師傅面前別具風味!拉麵選擇不太多, 可在門外點餐後入座,價錢合理。必食櫻花蝦拉麵!師傅即場煮麵,再加上配菜,美味既「櫻花蝦拉麵」就完成。麵條方面,同為博多系的直身細麵,感覺這麵好像比平時吃到的更幼。湯底是非一般的好食!真心推介!現在,別天神開了更多分店呢!湯味濃而不杰,叫了一碗豬骨拉麵套餐配餃子和蝦味噌拉麵,豬骨拉麵的湯很濃味,但不會太杰,蝦味噌都不錯,個人比較喜歡豬骨味的。2款湯底都好濃郁,各有特色,但係入口唔太油膩,台面有蒜泥,芝麻,辣芽菜,可以任意添加。想念日本時,可以到別天神感受番日本的風味🤭
日本風味的小店🇯🇵