2019-08-07 19 浏览
嗰日收左工 屋企又冇煮飯 所以就同女朋友喺出邊食埋先返去🙈 諗住近近地搵間好食又飽肚又快捷嘅餐廳食完就快啲返屋企休息 之後就諗起別天神😂就一於去食個拉麵啦🥰餐廳係自助形式 要買完飛之後入去坐低俾師傅佢哋就會開始幫你預備 好方便👍🏻座位背後仲有得掛衫 好貼心☺️因為我哋兩個都好肚餓嘅關係 每人叫咗一個餐首先我嗰個係別天神套餐 配左餃子個餃子新鮮出爐 皮薄餡靚 熱辣辣食好正🙈之後我個麵就到啦!碗拉麵配料非常多 另外佢哋嘅湯底仲用咗豬骨淆制而成 味道好濃郁👍🏻👍🏻另外佢哋嘅流心蛋煮得啱啱好 啲蛋黃仲好晶瑩剔透 而蛋白就入晒味🤤仲有個叉燒佢哋都特別燒過先 令到個肉味香之餘 口感仲好好🙈另外女朋友嗰個龍蝦沙律都好出色!龍蝦沙律配埋紫菜一齊食 好清新!入邊仲有啲蟹子 口感一流🥰佢嘅龍蝦湯拉麵都到啦!一上枱就已經聞到好香嘅蝦味 面頭仲灑左少少蝦乾係個湯面度 撈埋一齊去食個湯底仲更加濃郁嘅龍蝦味!而呢碗拉麵加埋粟米一齊 仲可以減少佢嘅油膩感👍🏻👍🏻整體來講味道絕對唔差 拉麵湯底好濃郁 而且性價比高又方便 係簡單解決晚餐嘅好選擇🙈👍🏻
就一於去食個拉麵啦🥰

座位背後仲有得掛衫 好貼心☺️

因為我哋兩個都好肚餓嘅關係 每人叫咗一個餐

首先我嗰個係別天神套餐 配左餃子
個餃子新鮮出爐 皮薄餡靚 熱辣辣食好正🙈

之後我個麵就到啦!
另外佢哋嘅流心蛋煮得啱啱好 啲蛋黃仲好晶瑩剔透

而蛋白就入晒味🤤
仲有個叉燒佢哋都特別燒過先 令到個肉味香之餘 口感仲好好🙈

另外女朋友嗰個龍蝦沙律都好出色!

龍蝦沙律配埋紫菜一齊食 好清新!
入邊仲有啲蟹子 口感一流🥰

佢嘅龍蝦湯拉麵都到啦!
而呢碗拉麵加埋粟米一齊 仲可以減少佢嘅油膩感👍🏻👍🏻

2019-08-05 33 浏览
和朋友來到銅鑼灣shopping,卻又想不起吃什麼,突然想起坐車經過很多次的別天神。店外有自助販賣機,使用方便,店內裝修也走日本風,特別是bar桌,可以拉近廚師和顧客的距離。我和朋友二人點了兩個套餐⭐️小龍蝦蟹子沙律 沙律咸鮮味十足,並附上幾片紫菜,紫菜香脆,包著沙律吃又有截然不同的感覺,另外加上蟹子,脆卜卜的口感令層次更豐富⭐️日式煎餃看着店員從雪櫃取出餃子,包裝還是正宗日本貨,即叫既煎,皮薄餡靚,肉和菜的比例剛好,令人不禁一口接一口。⭐️豚骨湯拉麵湯底用了豬骨等材料煮製超過八小時,肉味濃郁,湯底情奶白色,叉燒肥美軟腍。⭐️櫻花蝦湯拉麵麵上鋪著滿滿的櫻花蝦,蝦鮮甜味把湯底提升至另外一個層次。麵條軟硬適中。令我喜歡別天神的最大原因是配備辣芽菜、蒜蓉、七味粉、醬油、芝麻、胡椒等等,可按個人喜好加入不同的調味料和配料!而我最喜歡的是辣芽菜,夠辣,只有別天神才有配料!

我和朋友二人點了兩個套餐

⭐️小龍蝦蟹子沙律

⭐️日式煎餃

⭐️豚骨湯拉麵

⭐️櫻花蝦湯拉麵

近日得知銅鑼灣有間地道感覺的日式拉麵店,剛好來這邊便與朋友一試。一見這食券機便覺得好像回到東京記得那邊每間拉麵店都是自己去用機買食券呢好想食拉麵+小食,於是叫了兩個套餐買好食券便可入內,店面不大,就是小小的拉麵店,大約坐到6-8人的Bar枱位給了食券店員就好好參觀一下這裡,所有佈置真令人想起東京的小店冰麥茶(啡壺)、冰水(透明壺)自助形式可以先試本身的湯頭後,再加其他調味料做隱藏口味小龍蝦蟹子沙律超好吃小龍蝦彈牙鮮甜,醬料調得剛好,須然說是蟹子,低我覺得帶點明太子的味道餃子是豬肉和菜的口味,底部煎得帶微焦,好香口蝦味噌拉麵味噌帶點咸咸的湯頭,加上日式叉燒、蔥、粟米粒、糖心蛋、主角櫻花蝦好吃豚骨湯麵湯頭奶白色,一飲落口帶豬骨香味而不過濃,配上日式叉燒、糖心蛋、紫菜、木耳絲,一切都十分配合

一見這食券機便覺得好像回到東京
記得那邊每間拉麵店都是自己去用機買食券呢

好想食拉麵+小食,於是叫了兩個套餐

冰麥茶(啡壺)、冰水(透明壺)
自助形式

可以先試本身的湯頭後,再加其他調味料做隱藏口味

小龍蝦蟹子沙律
超好吃

餃子是豬肉和菜的口味,底部煎得帶微焦,好香口

蝦味噌拉麵
好吃

豚骨湯麵
2019-08-05
2019-08-04 22 浏览
在銅鑼灣行街行到6點,覺得肚餓,就去咗世貿隔離街嘅博多拉麵別天神度醫肚。這家間店嘅格局同日本地道嘅拉麵店好似,座位唔多,全部係吧枱位,可以睇到廚是師幫客人整拉麵嘅過程。入去之前,可以在未來嘅餐券機到買飛先,再入去就座。我哋叫咗個二人拉麵餐。二人餐分別有兩碗拉麵同兩個小食,小龍蝦蟹子沙律有5-6塊紫菜包圍着,係用嚟俾你包住小龍蝦沙律食的,兩樣一齊食味道好夾。啖啖都食到小龍蝦肉、蟹肉、蟹子,好味道呢!另一款小食煎餃子,味道都10分唔錯呢,皮薄餡靚!蝦味噌拉麵係我最愛,湯底夠濃夠鮮味,飲個不停口。拉麵上有兩塊叉燒,又有溫泉蛋,兩樣味道都唔錯。拉麵係幼身果種,口感唔軟,唔錯。店的豬骨湯是用100%豚骨用壓力鍋長時間熬制,無味精無乳制品成分,但依然creamy味濃。一樣有兩塊叉燒和溫泉蛋。比蝦味噌拉麵少左粟米同紫菜,但就多左木耳。

2019-08-04 791 浏览
好久沒有去拉麵店了,現今有不少拉麵店,有的很有名,有的則沒有那麼高的知名度,尤其是在銅鑼灣登龍街一帶,真有不少拉麵店。除了在登龍街,其他地方也有不少拉麵店的啦,有一間叫「博多拉麵別天神」的店,自己想試很久了,分店足足有7間,這次到的是銅鑼灣分店。拉麵的種類其實真的不多,最主要的是豚骨拉麵和蝦味噌豚骨湯麵,其他的都是套餐和散點的,套餐包括餃子和蟹籽沙律。最特別的是,食店門口設有自助販賣店,不像一般的拉麵店,要入店內才可以下單,這種自助販賣機是仿效了日本的自助販賣機,操作機器完畢,便可拿收據給拉麵師傅。餐廳更強調自己拉麵中的白湯是由100%豚骨和純水製成的,不含任何味精及奶類製品。另外客人更可自行添加口味,包括濃味和辛辣味。自己點了一款蝦味噌豚骨拉麵,蝦味也算濃郁的,不過湯底偏稀,有一些櫻花蝦在面層,令客人的口感更豐富。叉燒方面比較遜色,算不上是很軟稔,而且叉燒也沒有很好的口感和甜味,麵條的較硬度沒供客人選擇,有點兒偏硬,看個人喜不喜歡,我覺得還可以。朋友點的是豚骨拉麵,很坦白說,雖然拉麵店事先已說明是100%豚骨和純水製成,我卻感受不了很多的豚骨味,叉燒則跟蝦味拉麵的並差不多,口感也不是

蝦味噌豚骨拉麵

朋友點的是豚骨拉麵,很坦白說,雖然拉麵店事先已說明是100%豚骨和純水製成,我卻感受不了很多的豚骨味,叉燒則跟蝦味拉麵的並差不多,口感也不是很豐富,厚度不高,很薄,麵條倒是可以的。
豚骨拉麵
蝦味噌豚骨拉麵
見好耐無食拉麵,經過博多別天神比佢地吸引左入去~先係門口部自助機到點選食物,再交單據比店員就可以~好方便!枱頭放住一壺凍玄米茶,熱辣辣既天氣下,一入黎飲杯凍玄米茶,的確好透心涼~而且有好多配料提供,自行添加!有蒜蓉、牙菜絲、蔥絲同七味粉!別天神套餐:選配餃子小食,湯底超級濃豬骨味道,而且「杰」身,湯底唔會好稀好水咁,材料好足,勁鍾意多蔥,半熟蛋岩岩好,叉燒有兩大塊,食落夠林,豬骨湯底完全入曬落叉燒到,而且拉麵份量唔少,煮得岩岩好,而且無斷開~好正!餃子🥟煎得夠金黃,咬開入面仲有少少肉汁流出黎,拉麵配餃子的確絕配~蝦味噌套餐:選配小龍蝦🦞蟹子沙律,一黎巳經聞到好香蝦鮮味,配有香甜栗米,脆脆既櫻花蝦,櫻花蝦沉下沉湯底,配埋拉麵入口,脆卜卜既口感,增加更多層次感!小食沙律,絕對要必點,好多小龍蝦肉係入面,而且味道鮮甜,必點系列!兩款湯底各有特色,豬骨湯夠香濃,蝦味噌湯夠鮮甜,小食小龍蝦沙律出色,呢個價錢都幾抵食~
見好耐無食拉麵,經過博多別天神比佢地吸引左入去

先係門口部自助機到點選食物,再交單據比店員就可以~好方便
!枱頭放住一壺凍玄米茶
,熱辣辣既天氣下,一入黎飲杯凍玄米茶,的確好透心涼

而且有好多配料提供,自行添加!有蒜蓉、牙菜絲、蔥絲同七味粉

別天神套餐:
材料好足,勁鍾意多蔥,半熟蛋岩岩好,叉燒有兩大塊,
食落夠林,豬骨湯底完全入曬落叉燒到,而且拉麵份量唔少,
煮得岩岩好,而且無斷開~好正!餃子🥟煎得夠金黃,
咬開入面仲有少少肉汁流出黎,拉麵配餃子的確絕配

蝦味噌套餐:選配小龍蝦🦞蟹子沙律,一黎巳經聞到好香蝦鮮味,
配有香甜栗米,脆脆既櫻花蝦,
小食沙律,絕對要必點,好多小龍蝦肉係入面,
而且味道鮮甜,必點系列!

兩款湯底各有特色,
豬骨湯夠香濃,
蝦味噌湯夠鮮甜,
小食小龍蝦沙律出色,呢個價錢都幾抵食

• 小龍蝦蟹子沙律
  • 別天神拉麵
2019-08-01 35 浏览
呢間出名的「博多拉麵別天神」,一直都想試架啦,難得今日咁岩有位,就一於試試!舖入面唔多位,充滿日本地道小店feel別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 ($105)套餐比單點更抵食!凍凍的小龍蝦蓉同蟹子混合,食到龍蝦粒,好有口感。夾埋紫菜一齊食好好食😋,而且仲幾開胃添至於豚骨湯麵,湯底奶白色,好香既豬骨味,而且飲落香濃, 配上爽口彈牙既拉麵、軟軟的溏心蛋、薄切叉燒,實在值得推薦 👍蝦味噌豚骨湯麵配餃子 ($115)呢款湯底的味道更濃,除左有香濃豬骨味之外仲有濃郁蝦味,非常惹味😋如果鐘意濃味既朋友,呢款拉麵應該幾岩你口味!餃子煎得好香口,皮薄餡靚,醮上餃子汁更好食!
舖入面唔多位,充滿日本地道小店feel

別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 ($105)
套餐比單點更抵食!

蝦味噌豚骨湯麵配餃子 ($115)
如果鐘意濃味既朋友,呢款拉麵應該幾岩你口味!

餃子煎得好香口,皮薄餡靚,醮上餃子汁更好食!
2019-07-28
2019-08-01 18 浏览
今日同朋友收工嚟到銅鑼灣食飯 因為啱啱打完八號風波 仲落緊好大雨 我地經過呢間拉麵 見到網評都吾錯 於是就入左去試下😊小店門口就部售賣機 就似日本d拉麵店咁 買完先入坐 鋪頭得十幾個位 好彩天氣吾太好 所以吾係好多人 可以即刻入 我同朋友分別叫左豚骨拉麵同櫻花噌豚骨拉麵 仲加左個餃子同沙律試試~豚骨拉麵 味道適中 麵條偏幼 啱曬我呢d懶人吾中意咬咁耐😂 入面仲有蔥花 木耳絲 當然吾少有溏心蛋😍😍😍 櫻花豚骨拉麵面頭有吾少櫻花蝦 師傅好大方 採用的麵條都係同豚骨拉麵一樣 追加的餃子🥟先到微脆 熱辣辣好快就食完 沙律有好多小龍蝦同蟹籽 好足料👍🏼雖然坐得有d迫 但勝在有小店的氣氛~

雖然坐得有d迫 但勝在有小店的氣氛~

2019-08-01 22 浏览
當我見到佢有沙律揀嘅時候,本身都有啲抗拒,但係見到佢沙律嘅樣子同一般沙律唔同,唔係菜啊番茄啊粟米等等咁,就叫左佢黎食。出嚟先發現原來非常之特別,佢係一pat由小龍蝦、Wasabi、沙律醬、蟹子等等嘅東西溝埋一齊,再卷以紫菜黎食非常之有特色,係其他地方冇食過嘅口味。別天神既拉麵係幼身而有嚼口既拉麵,湯底係自家製熬既。冇味精,清得黎有豬骨既味道。想食濃味啲既朋友可以加佢既拉麵汁同蒜泥,好夾又好食。仲有辣豆芽、芝麻碎等,又可以係另一翻風味。

2019-07-25
2019-07-31 40 浏览
今日同朋友黎食拉麵,唔洗諗就決定要叫蝦味噌拉麵配小龍蝦蟹籽沙律!很喜歡那種豬骨濃湯中帶點蝦的鮮味!總要喝多幾口,加埋彈牙的拉麵總是是令人回味的!第一次食的朋友都讚,食完成個麵都唔會有滯的感覺,不似有些拉麵食到一半都唔想再食。雖然佢有提供不同調味料,不過我通常咩都唔落,鍾意原汁原味!兩塊大大的叉燒,肥瘦適中,易咬又不失口感。更吸引我是那隻半生熟流心蛋,點樣可以每次食都煮得剛好不會過火呢?流心在蕩漾,散發著蛋香味!至於小龍蝦蟹籽沙律,仍然保持鮮甜美味有咬口,包著乾脆的紫菜口感層次更多。朋友堅持話食到沙律裡面有明太子?應該不會吧?我唔鍾意明太子的,但卻很喜歡這個沙律喎!另一款小食係餃子,皮薄餡靚,一碟四隻!呢度食飯仲有個好處,就係快!打破快餐無質素的定律!絕對是快、靚、正的代表之一!

兩塊大大的叉燒,肥瘦適中,易咬又不失口感。

至於小龍蝦蟹籽沙律,仍然保持鮮甜美味有咬口,

另一款小食係餃子,皮薄餡靚,一碟四隻!

呢度食飯仲有個好處,就係快!
打破快餐無質素的定律!絕對是快、靚、正的代表之一!

2019-07-30 31 浏览
今日係銅鑼灣放工後約左個喜歡食拉麵的朋友食飯,路過見到有新推介,就入去試試。比較特別的係店外有自助販賣機,我上次路過都唔見。我同朋友都叫左餐。佢的前菜係小龍蝦蟹子沙津,入面係有大約5-6粒小龍蝦,配合埋美味的薯蓉,如果包住紫菜食,既有脆的口感,又有海鮮的鮮味,真係食唔停口。而餃子係即叫即煎的,所以好香脆,底有少少焦,內裏的肉汁唔算好多。拉麵的湯底幾有驚喜,味道濃郁,豚肉湯底的確飲到肉味,而蝦味噌湯底唔會落得太多味噌,所以蝦的鮮甜都好突出。

2019-07-29
2019-07-28 45 浏览
今日路過告士打道, 肚子突然覺得很餓, 看見旁邊這間拉麵店充滿日式風情, 深信澱粉質能醫百病的我當然要一試。門口有一部 售賣機, 先買飛後入鋪。 最欣賞的就是門外那部自動販賣機,有如日本的感覺,令我回想起當時於日本生活的回憶,回憶帶畀我的不只是味道,還帶給我生活的需要。我點選的就是豬骨湯拉麵,湯底方面豬骨味香濃,膠質味重,每一口也帶出我豬肉的感覺,彷元豚肉在我嘴內 奔走一樣。 另外面質方面軟硬度適中,配搭店家自製的叉燒更別具一番風味。高科技與生活混為一體,成功的不只是餐廳,更是成個社會的進步,一碗拉麵卻令我看穿了很多。
豬骨湯拉麵
餃子
龍蝦沙律
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-07-27 28 浏览
🐷豬骨湯拉麵🐷好濃好濃既湯底 平時啲拉麵初初飲幾好但飲多幾啖湯就會好濟好咸 但呢個濃得黎完全唔會食得岀真係係煲岀黎既豬骨湯味奶白色既湯底 掛湯力十足有啲人可能嫌太啖 唔緊要 枱面有拉麵汁蒜泥 辣芽菜任你落 鍾意濃味一樣滿足到你———🦐蝦味增拉麵🦐大量櫻花蝦令個湯勁濃勁香 一樣唔會濃到漏 呢個比豬骨更岀色 配辣芽菜好夾叉燒又好好食 平時驚水腫既我都飲左好多 推介!———-🥟餃子🥟呢個普通 有啲失望 不過都唔差 係冇特別
🐷豬骨湯拉麵🐷
有啲人可能嫌太啖 唔緊要 枱面有拉麵汁
蒜泥 辣芽菜任你落 鍾意濃味一樣滿足到你
———
🦐蝦味增拉麵🦐
叉燒又好好食 平時驚水腫既我都飲左好多 推介!
———-
🥟餃子🥟
呢個普通 有啲失望 不過都唔差 係冇特別
2019-07-24 28 浏览
啱去完日本,當然有少少掛住拉麵嘅味道。放工來到銅鑼灣,一於就食拉麵。來到銅鑼灣嘅分店,入門口前需要先係自動售賣機付錢,其實都幾方便快捷。店舖面積算比較細小,最多只能容納十個座位左右,其實感覺同係日本街頭食好相似,似曾相識。全店只有兩款拉麵可以選擇,當然我哋兩個人就一人叫一款,而且分別都叫咗套餐。小龍蝦蟹籽沙律沙律雖然唔係好大份,不過蝦肉份量唔少,啖啖嘅龍蝦肉。用紫菜包住食,突然覺得蝦肉同紫菜層次食落都幾豐富,值得叫來一試。煎餃子餃子一共有四隻,唔會煎到好硬,皮煎得脆脆,入面餡料豐富,配有椰菜同豚肉,多汁,食落幾香口,唔錯。豚骨拉麵豚骨白湯超級香濃,湯底係乳白色,用壓力鍋長時間烹調而成,證明好足料。麵條煮嘅時間啱啱好,唔會過硬或過淋。3塊叉燒都是厚切的,材料豐富,當然仲有好正嘅糖心蛋!蝦味噌豚骨拉麵同樣地,以豚骨白湯作為湯底,再加上大量脆脆嘅櫻花蝦。唔同嘅係,呢碗蝦味噌嘅湯味較濃,帶有少少海鮮味。糖心蛋煮得啱啱好,冇過火。而麵質係幼細容易入口,煮嘅時間亦都啱啱好。

小龍蝦蟹籽沙律

煎餃子

豚骨拉麵

2019-07-22 30 浏览
抽起條筋想食拉麵,就即刻同朋友搵左呢間博多拉麵試下,佢係自己用點餐機點完,比埋錢,再拎張單去比師傅整,朋友叫左豚肉湯麵,湯底味道濃而不渴,最驚係拉麵既湯飲完口渴都不得了,呢個味道剛剛好,豚肉好鬆化,兩大塊吸埋湯底,正,至於蝦味噌就更推介,海量櫻花蝦令味道更濃郁,仲有我最中意既原隻溏心蛋呀!沾一下蛋黃醬同拉麵,正,餃子同沙律都幾好食,即叫即煎,煎到底部有少少脆,餃子汁好味,沙律有好多原隻蝦仔,唧唧下口感好得意,包紫菜又另一口味