2019-09-13
森仔係週日去到銅鑼灣行街食飯🤓見到之前係日本食過好正既博多拉麵別天神🍜,就忍不住試下香港🇭🇰分店既質素。餐廳🍴位置便利,於銅鑼灣這些熱門位置。而環境比想像中細同狹窄。不過,就真的很像日本🇯🇵舊式拉麵店。只有一排面向師傅的座位,大約8-10個位到。坐得還算可以,亦有微微的冷氣。在夏天,如冷氣更大為佳。在點餐方面,餐廳🍴用了日本新式既自動機械點餐,入錢後選餐,再找錢,全由客人一手一腳處理。當天,我點了一個豚肉拉麵🍜,蝦🦐拉麵🍜,餃子🥟和龍蝦🦞沙津配紫菜。豚肉拉麵🍜廚師👨🏻🍳用左十多小時煲既豚骨湯底,香濃又富豚肉味。同時亦有足夠既骨膠源,令人有種超級正同享受的感覺。濃厚既豬骨湯底配上彈牙的拉麵🍜,真係相當搭配。再加上豚肉片,紫菜和溏心蛋,正丫喂!係當中食到廚師既誠意👍🏼👍🏼👍🏼蝦🦐拉麵🍜而蝦拉麵🍜,湯底用了湯殻來調製的,所以濃濃的蝦味。而味道濃郁既佢,令到整個拉麵🍜比其他常食的豚骨拉麵,有種新鮮感!而當中亦有豚肉,紫菜和溏心蛋作為配菜,正!🤫煎餃子🥟日式餃子煎得十分香脆可口。而當中的饀料係醃制過既豚肉和切碎既蔬菜🥬粒。口感正之餘,味道也很好。再配上日式餃子醬汁,酸酸的十分開胃。作為小食,值
餐廳🍴位置便利,於銅鑼灣這些熱門位置。
而環境比想像中細同狹窄。
不過,就真的很像日本🇯🇵舊式拉麵店。
只有一排面向師傅的座位,大約8-10個位到。
坐得還算可以,亦有微微的冷氣。
在夏天,如冷氣更大為佳。
豚肉拉麵🍜
廚師👨🏻🍳用左十多小時煲既豚骨湯底,香濃又富豚肉味。
同時亦有足夠既骨膠源,令人有種超級正同享受的感覺。
濃厚既豬骨湯底配上彈牙的拉麵🍜,真係相當搭配。
再加上豚肉片,紫菜和溏心蛋,正丫喂!
係當中食到廚師既誠意👍🏼👍🏼👍🏼
蝦🦐拉麵🍜
而蝦拉麵🍜,湯底用了湯殻來調製的,所以濃濃的蝦味。
而當中亦有豚肉,紫菜和溏心蛋作為配菜,正!🤫
煎餃子🥟
日式餃子煎得十分香脆可口。
而當中的饀料係醃制過既豚肉和切碎既蔬菜🥬粒。
口感正之餘,味道也很好。
再配上日式餃子醬汁,酸酸的十分開胃。
作為小食,值100分滿分💯
龍蝦🦞沙津配紫菜
而這個小食,更可叫為最佳既前菜。
味道調得很好👍🏼,很開胃!
和龍蝦🦞肉十分搭配!
仲要份量十足,食到啖啖的龍蝦肉,正正子!
整體來說,博多拉麵別天神亦十分扺食!
很具日本🇯🇵風的拉麵🍜店!讚👍🏼