2019-07-19 25 浏览
年幾之前喺尖東橋底仲有間別天神,不過幾個月前就執左。最近發現喺黃埔新開左間,作為拉麵fans嘅我當然要走下啦😆豚骨湯麵— 店鋪寫到明自己係真材實料,100%用豬骨熬製湯底出嚟。飲第一啖湯時發現係真嘅😋濃濃嘅豬骨味~碗麵仲有大量嘅木耳同蔥,材料豐富。用嘅麵質屬於幼麵,份量多,味道唔會太鹹。另一碗係櫻花蝦味,師傅加左大量櫻花蝦,所以湯底蝦味十足😋但我地略嫌唔夠鹹味,所以跟佢枱上面嘅指示,加左蒜蓉同埋七味粉,味道就提升返~之後再嗌多碟餃子,即點即煎,外皮脆身,入面仲有好多肉汁添。呢間分店勝在夠大,想食拉麵又唔想大排出龍,嚟呢間就啱哂👍🏼

之後再嗌多碟餃子,即點即煎,外皮脆身,入面仲有好多肉汁添。

呢間分店勝在夠大,想食拉麵又唔想大排出龍,嚟呢間就啱哂👍🏼
2019-07-16 34 浏览
紅磡街坊相信拉麵來講食嚟食去都係果一間,就係佢隔離街開咗間新嘅拉麵店,之前喺尖沙咀食過一次,還不錯的。拉麵店引入左自己買飛嘅機器,日本就周街都係,香港真係少見,有啲街坊經過特登停低望下。今次叫咗原味嘅豬骨湯拉麵,非常龍嘅湯底,好欣賞佢個叉燒,係即叫即煎㗎,油脂比例非常好,亦都唔會太鹹。令一個龍蝦湯底亦都係非常濃郁,上邊有一堆櫻花蝦,佢右面啲湯非常掛湯,鍾意龍蝦湯底嘅人真係一定要食,而且佢唔會特別貴。十分欣賞個薯仔沙律,入邊有蟹肉,薯仔加咗蛋黃醬真係超級絕配,最緊要係咩?係薯仔一定要整到好綿,唔可以有粒粒先最好食。餃子皮勁薄仲有肉汁

龍蝦湯拉麵

蟹肉薯仔沙律

餃子皮勁薄仲有肉汁
龍蝦湯拉麵
蟹肉薯仔沙律
2019-07-16 12 浏览
感覺而家嘅拉麵店比較好食嘅唔算多,所以我都係抱住冇乜期望之下入去食個晚餐,一入到去就自行買券,好似去咗日本咁,買完卷之後比店員落單,因為佢哋所有位置都係坐係吧枱,所以都好方便,我哋叫兩個拉麵餐配小食,一個係蝦味增拉麵配小龍蝦蟹子沙律,一個係豚骨拉麵配日式煎餃子,因為佢哋拉麵款式唔多,只有兩款,所以可能咁樣的話就做得專注啲,味道不錯,鮮蝦味濃郁,但味噌湯底又唔會話太過鹹,媽咪分量剛剛好係一個人份量,唔會多亦都唔會少,足夠你飽肚,豚骨拉麵好香豬骨湯味,湯底又係唔會過鹹,而令我有驚喜嘅係個小龍蝦蟹子沙律,入口淡淡小龍蝦肉,佢旁邊有幾塊紫菜係可以俾你包紫菜佢食,另外餃子皮脆之餘亦都keep到肉汁,好香好可口,不過不失嘅拉麵。

2019-07-10
2019-07-16 42 浏览
呢日收工去左紅磡黎個happy friday先~民泰街呢邊都幾多野食,今次揀左食拉麵!好耐冇食過喇,好想去日本呀餐廳唔大,不過原來都可以坐到10幾個人既~門口有部點餐機,自助落單幾方便叫完野食就乖乖坐低等喇~仲有幾款調味料可以俾我地自行調味抬頭先到有一盒盒既紙巾,仲有水可以任斟~真係覺得好貼心!#別天神豚骨拉麵套餐配小龍蝦蟹子沙律黎到一定要試下佢個招牌拉麵,奶白色既豚骨湯睇見都流哂口水味道夠濃厚,仲有半熟蛋添呢個小龍蝦蟹子沙律都幾得意用紫菜包住黎食,食落甜甜地~口感好豐富!#蝦味噌豚骨湯麵套餐配日式餃子一黎到就好驚喜,因為櫻花蝦既份量同相片係一樣咁多!忍唔住要飲啖湯先,有好重既蝦味,非常濃郁!餃子金黃脆底又多汁,正呀
呢日收工去左紅磡黎個happy friday先~
民泰街呢邊都幾多野食,今次揀左食拉麵!
好耐冇食過喇,好想去日本呀

餐廳唔大,不過原來都可以坐到10幾個人既~
門口有部點餐機,自助落單幾方便

叫完野食就乖乖坐低等喇~
仲有幾款調味料可以俾我地自行調味

抬頭先到有一盒盒既紙巾,仲有水可以任斟~
真係覺得好貼心!

#別天神豚骨拉麵套餐配小龍蝦蟹子沙律
黎到一定要試下佢個招牌拉麵,奶白色既豚骨湯睇見都流哂口水
味道夠濃厚,仲有半熟蛋添
別天神豚骨拉麵
呢個小龍蝦蟹子沙律都幾得意
用紫菜包住黎食,食落甜甜地~口感好豐富!
小龍蝦蟹子沙律

#蝦味噌豚骨湯麵套餐配日式餃子
一黎到就好驚喜,因為櫻花蝦既份量同相片係一樣咁多!
忍唔住要飲啖湯先,有好重既蝦味,非常濃郁!
蝦味噌豚骨湯麵

餃子金黃脆底又多汁,正呀
日式餃子
2019-07-12
2019-07-15 31 浏览
以前都有食過別天神拉麵, 已經覺得好唔錯。知道Hung Hom 開左一間新鋪就同朋友過去試試。佢而家用左自動販賣機去選購拉麵, 好方便我地叫左蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙津同埋別天神套餐配餃子小龍蝦蟹子沙津, 味道鮮甜清新,用脆脆紫菜包住黎食仲好食餃子, 不過不失都OK既豚骨湯麵, 豬骨味濃, 有幾塊叉燒份量好夠, 拉麵亦都夠爽口蝦味噌豚骨湯麵, 係本人大愛, 蝦味好重, 湯底濃郁, 上面仲有好多櫻花蝦, 好好味, 連湯地飲埋!如果鐘意辣辣地既朋友仲可以加D辣芽菜同辣粉調味, 會仲好食

佢而家用左自動販賣機去選購拉麵, 好方便

我地叫左蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙津同埋別天神套餐配餃子

小龍蝦蟹子沙津, 味道鮮甜清新,用脆脆紫菜包住黎食仲好食

餃子, 不過不失都OK既

如果鐘意辣辣地既朋友仲可以加D辣芽菜同辣粉調味, 會仲好食
2019-07-14 14 浏览
最近所有好朋友都知道我搬咗去黃埔附近!最鍾意就係呢個美食林立嘅地方搵好嘢食!!今日決定去食返碗充滿日本特色的拉麵獎勵下自己!😆蝦味增拉麵非常濃郁!首先以味噌調味的醬汁作為湯頭~再配上大大塊的叉燒~真係好幸福啊!飲完唔口喝~面質仲要好彈牙豚骨拉麵:濃厚的豚骨湯底~又日式又夠正宗~麵條軟硬適中,掛湯能力一流!最重要係本身店面不大,人手適中,而座位是有助保持食物出品的速度和質量。🤗果然有質素的保證,溏心蛋帶有煙韌流心口感😊好正啊豬軟骨餃子亦都是必食之選⋯⋯外層脆脆!裏面餡料多到爆汁

豬軟骨餃子亦都是必食之選⋯⋯外層脆脆!裏面餡料多到爆汁
夏天總是下雨天,總是掛念從前,從前就是日本的美食。在黃埔橫街內,找到一間跟日本風格十分相似的拉麵店。如何十分相似?一進店內的,就發覺在日本隨處可見的自助點餐機,那種日本的感覺直接回來了。點餐後,坐在bar 枱等待着師傅煮的麵,發覺有跟日本常見的水壺,分別有茶及凍水。今次點了兩個拉麵及小吃,分別是豚骨拉麵和蝦味拉麵。餃子配上特製的醬汁,軟硬適中, 十分可口。兩款拉麵的味道十分濃郁,更可跟着指示配搭蒜蓉,七味粉等,依着自己的口味去調配湯底的濃度。餐前小食有小龍蝦沙律,這到小石令人有驚喜,淡淡蝦肉配上可口的沙律醬,令人一試難忘。
餃子配上特製的醬汁,軟硬適中, 十分可口。
2019-07-11 23 浏览
今日出黃埔行下,經過呢間博多拉麵別天神,就決定入去試下,之前係銅鑼灣食過,味道不錯的。我黎既時候係6點幾唔係好多人,落單係自助既,用拉麵機叫,真係好似日本甘丫~我地分別叫左2個套餐,係2個拉麵加2個小食。小龍蝦蟹籽沙律真係好味,食得出佢好足料,有好多蟹籽既感覺。餃子麵煎到好香脆,入面個多汁。叫豚骨拉麵,味道好香,清甜的;而蝦味噌豚骨拉麵就係用原味既湯底加入好多小蝦米,蝦味好香;兩款麵既軟硬都係適中。其實湯底味道不會十分濃味,喜歡重口味既朋友可以跟自己喜好加入7味粉、蒜同辣芽菜,制作自己鐘意既口味。 我個人比較重口味,加左好多,成碗麵好濃好好味。

2019-07-10 21 浏览
好耐冇食別天神,見佢門口跟日本嘅拉麵店一樣新增左一部自助售賣機, 睇黎過江龍喺香港發展唔錯!! 別天神套餐配餃子&蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙津煎餃子- 皮脆,涵料足夠 小龍蝦蟹子沙津,啖啖都係小龍蝦碎肉別天神豚骨拉麵-濃濃的白色湯底, 標榜無味精/乳製品成份. 100%豚骨+純水用壓力鍋長時間熬制而成,配菜有紫菜, 黑木耳, 溫泉蛋同超多蔥. 叉燒厚薄適中,肉質嫩滑而有口感.蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙津蝦味噌拉麵上面舖滿大量櫻花蝦乾, 未食已經聞到蝦味非常濃郁...湯底顏色偏橙紅, 鮮甜中帶點咸香,同以前食嘅味道一樣好味.
別天神套餐配餃子&蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙津
煎餃子- 皮脆,涵料足夠
小龍蝦蟹子沙津,啖啖都係小龍蝦碎肉
蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙津
2019-07-09 11 浏览
呢間啲拉麵好唔錯面非常有口感加上湯料湯底十足好入味加上呢間鋪頭有好多間分店好多人都可以去睇睇同埋呢一間鋪頭係新店嚟㗎如果大家食得悶其他鋪頭可以試吓依一間我就試咗紅磡分店我覺得唔錯幾好大家去食屎,啦
呢間啲拉麵好唔錯面非常有口感
加上湯料湯底十足好入味
如果大家食得悶其他鋪頭可以試吓依一間
我就試咗紅磡分店我覺得唔錯幾好大家去食屎,啦
前菜點了小龍蝦蟹子沙律,配上紫菜一口食,滋味又可口忍唔住好想再叫多份,太好吃了😋我們還點了兩款拉麵🍜,面質彈牙爽口,湯底也夠濃,叉燒肥瘦適中正喔!🍜別天神豚骨湯麵🍜蝦味噌豚骨湯最後,還多叫了一碟餃子🥟,皮薄又香脆,超好吃下次一定會再來!超級推介!
前菜點了小龍蝦蟹子沙律,配上紫菜一口食,滋味又可口
忍唔住好想再叫多份,太好吃了😋

小龍蝦沙律

正喔!

🍜別天神豚骨湯麵
豚肉豬骨湯拉麵

🍜蝦味噌豚骨湯
櫻花蝦豬骨湯叉燒拉麵

最後,還多叫了一碟餃子🥟,皮薄又香脆,超好吃

餃子🥟
下次一定會再來!超級推介!
2019-07-07
  • 餃子
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 別天神豚骨湯面
2019-07-08 14 浏览
博多拉麵別天神,早幾年跟隨Aeon一同進駐黃埔,bar枱總是坐無虛席。數月前,更移師到民泰街,擁有更大的店鋪,容納更多食客。拉麵種類始終如一,都是主打豚骨和蝦味噌,在這個訊息萬變,講求新鮮感的年代,確實罕見。更難得的,是價錢也沒大變化。別天神套餐($105),有豚骨拉麵和一款小食。蝦味噌套餐($115),則是蝦味噌拉麵和小食。和男友點了套餐各一,小食亦各一。豚骨拉麵味道濃郁,叉燒嫩滑,亦屬合格,本身已有紫菜和溏心蛋,不用額外追加。蝦味噌拉麵較為濃味,滿佈櫻花蝦,亦有香甜的粟米粒。小龍蝦蟹籽沙律一直是我最喜歡的小食,味道一如既往的好吃,與香脆的紫菜片十分合襯。煎餃子算是肉汁豐富,整體也算是抵吃之選。

蝦味噌拉麵較為濃味,滿佈櫻花蝦,亦有香甜的粟米粒。

煎餃子算是肉汁豐富,整體也算是抵吃之選。
外卖送餐
2019-07-06 13 浏览
別天神係我經常幫襯嘅拉麵店,佢嘅價錢唔算貴,今日同媽咪去紅磡,媽咪話想食拉麵,於是就帶佢嚟呢間,呢間係一間新開嘅分店。鋪頭裝修就好似日本平民化嘅拉麵店,佢哋冇卡位,全部都係坐吧枱。麵入面,亦附上一隻半熟蛋同埋兩塊又厚大嘅叉燒。真心覺得佢哋嘅拉麵真係唔差,價錢合理,比較平民化! 值得一試!最欣賞係,店內係用Tempo紙巾🧻別天神落單直接喺部機度買飛,用八達通俾錢。我地叫咗兩個拉麵套餐,我同媽咪一人一個。別天神套餐蝦味噌套餐小食方面,叫咗小龍蝦蟹子沙律,同埋餃子各一。小龍蝦蟹子沙律,嚟到嘅時候,佢俾咗啲細細塊嘅紫菜你,係用嚟包住食嘅。包住食嘅咁感覺好特別。 沙律滿有龍蝦, 絕對足料!至於餃子,佢嘅皮都好薄,裏面都有好多菜。亦都有肉汁。拉麵一個係豬骨湯底拉麵,絕對冇味精。另外一個係蝦嘅味噌湯底,湯底裏面充滿咗好多櫻花蝦,湯味好香濃。食拉麵,其實湯底係最緊要,我覺得呢間係非常合格!至於面嘅質地,唔硬唔軟剛剛好。麵入面,亦附上一隻半熟蛋同埋兩塊又厚大嘅叉燒。真心覺得佢哋嘅拉麵真係唔差,價錢合理,比較平民化! 值得一試!
別天神係我經常幫襯嘅拉麵店,佢嘅價錢唔算貴,

麵入面,亦附上一隻半熟蛋同埋兩塊又厚大嘅叉燒。

最欣賞係,店內係用Tempo紙巾🧻

別天神落單直接喺部機度買飛,用八達通俾錢。

我地叫咗兩個拉麵套餐,我同媽咪一人一個。

別天神套餐
蝦味噌套餐

小食方面,叫咗小龍蝦蟹子沙律,同埋餃子各一。

至於餃子,佢嘅皮都好薄,裏面都有好多菜。亦都有肉汁。

拉麵
一個係豬骨湯底拉麵,絕對冇味精。
食拉麵,其實湯底係最緊要,我覺得呢間係非常合格!

至於面嘅質地,唔硬唔軟剛剛好。

麵入面,亦附上一隻半熟蛋同埋兩塊又厚大嘅叉燒。

2019-07-06
2019-07-05 16 浏览
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌕🌖見到紅磡最近開左間別天神真係超開心,晚餐午餐諗唔到食乜嘅時候就唔洗愁,直接揀佢!環境好乾淨企理,而且好貼心咁有自助冰水同冰茶提供,而且仲有紙巾掛係上高。今次因為有兩個人,專登揀左兩個小食試試。小龍蝦沙律有驚喜!用紫菜包住沙律食,沙律清新爽口,啖啖肉絲而且有一兩粒蝦肉脆脆地,好開心。紫菜都好脆,好香。拉麵湯底好濃郁,豚肉肥美多汁。拉麵香濃得黎又唔會覺得好肥肥,反而覺得好健康,毫無罪惡感,哈哈!
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

2019-07-01 29 浏览
地方不是太大,只得bar枱,但簡樸乾淨。門口有部自助售賣機,用八達通比錢,上餐都好快。每隔2個座位就有一壺茶/水,頭頂有tempo紙巾添。叫左別天神套餐配餃子+小龍蝦蟹子沙律,另單叫蝦味噌豬骨湯麵。豬骨湯底白色濃郁,配料都唔錯,有木耳、香蔥、粟米粒仲有溏心蛋添。麵係幼身但唔淋爽的,叉燒唔肥較瘦。蝦味噌豬骨湯麵有大量櫻花蝦添。小龍蝦蟹子沙律配紫菜,驟眼以為係薯蓉,有小龍蝦肉及蟹子。而餃子ok不過不失。記得試下佢地自家製辣芽菜勁辣同拉麵一齊食好惹味。但我會噴火🔥🔥🔥
地方不是太大,只得bar枱,但簡樸乾淨。

門口有部自助售賣機,用八達通比錢,上餐都好快。
每隔2個座位就有一壺茶/水,頭頂有tempo紙巾添。

麵係幼身但唔淋爽的,叉燒唔肥較瘦。
蝦味噌豬骨湯麵有大量櫻花蝦添。

小龍蝦蟹子沙律配紫菜,驟眼以為係薯蓉,有小龍蝦肉及蟹子。
而餃子ok不過不失。