2019-07-01 302 浏览
自從這家拉麵店在Aeon中消失之後,以為它不會再重開了。但是近來發現,這家拉麵店在黃埔德民街重現人間😉!對這家拉麵店印象最深的是他們有套餐選擇,一個拉麵🍜加餃子🥟或是龍蝦🦞沙律,有套餐性價比自然高。除了套餐之外,印像比較深的就是有免費添食的辣芽菜,能增加飽肚感😬。舖頭搬到新位置之後,裝飾依然簡單乾淨,設有傳統拉麵店的長bar枱,提供的套餐亦依舊,包子決定要和夫君去重溫一下當日的味道🙈。⭐️別天神豚骨湯麵 - 招牌豬骨湯🐷拉麵,豬骨味重之餘,湯頭亦十分濃稠,加上兩片大大的叉燒和一隻流心蛋,以及健康爽口黑木耳絲,十分豐富!⭐️蝦味噌豚骨拉麵 - 是招牌別天神豚骨湯麵的進化版,加入了蝦🦞味噌,令湯底更加鮮味。配上大量的櫻花蝦及脹卜卜粟米粒🌽,增加口感!⭐️餃子 - 皮脆肉嫩而且多汁🥟!⭐️小龍蝦蟹籽沙律 - 沙律的小龍蝦肉🍤和蟹籽足料,啖啖龍蝦肉。加上有紫菜🍘包著來吃,口感特別像手卷一般!⁉️搬鋪之後質素依舊的好👍🏻,在舖頭門口的自動販賣機,除了可點餐外現在還有紀念品可供換購,吃玩在一家!

⭐️餃子 - 皮脆肉嫩而且多汁🥟!

2019-06-30 24 浏览
來到紅磡,除左去黃埔之外,我諗最出名就一定係滿街都是日本野食。今次,我就來左別天神拉麵紅磡分店。入到去,典型日式拉麵吧檯式設計,食得令人津津有味。今次,我叫左碗蝦味既拉麵,加上龍蝦沙律球,配埋一杯可以由自己無限添加的凍麥茶,真係一流的享受。當然,來得別天神食拉麵,另外一個令人可以眼前一亮的原因就係佢可以比客人自由咁調較湯汁。今次我就加左一湯匙既拉麵汁,再加返一湯匙既蒜泥,配埋一齊,香哂。食落去令碗湯底更加有味,更加較出,正呀!

入到去,典型日式拉麵吧檯式設計,食得令人津津有味。

食落去令碗湯底更加有味,更加較出,正呀!
2019-06-29
2019-06-30 18 浏览
★☆味道剛剛好的拉麵★☆日本回來已經一陣子,特別想念拉麵的味道,適逢家附近開了間拉麵店,心癮起就進入了✡餐廳是櫃枱式設計,客人是可以看到廚房運作,如何烹調美食「下單方式跟日本很像,自助式客人在下單機先點選食物,付款然後便可以就到櫃檯前面就坐了食物方面:拉麵店主要以豚肉為重要,有傳統豚肉濃湯拉麵及豚肉虾乾拉麵。我们叫了2個套餐,有前菜( 蟹子沙律)小龍蝦蟹子沙律附送幾片紫菜蟹子滿滿的配搭沙律,清新感覺大大加分豚肉拉麵:味道不會太咸,恰到好處,吃完也不用大量喝水。湯底有濃有豬骨味,光是喝湯也不錯。餃子:比較遜色,普通一道菜✧✧✧✧✧✧✧✧博多拉麵別天神紅磡民泰街6號地下營業時間: 星期一至日 12: 00~15:30 18:00 ~22:30♧♧♧♧♧♧♧#852food #foodies #拉麵 #852
★☆味道剛剛好的拉麵★☆

日本回來已經一陣子,
特別想念拉麵的味道,
適逢家附近開了間拉麵店,心癮起就進入了

✡餐廳是櫃枱式設計,客人是可以看到廚房運作,如何烹調美食
「下單方式跟日本很像,自助式
客人在下單機先點選食物,付款
然後便可以就到櫃檯前面就坐了

我们叫了2個套餐,有前菜( 蟹子沙律)

小龍蝦蟹子沙律

附送幾片紫菜
蟹子滿滿的配搭沙律,清新感覺
大大加分

豚肉拉麵

:味道不會太咸,恰到好處,吃完也不用大量喝水。
湯底有濃有豬骨味,光是喝湯也不錯。

餃子

:比較遜色,普通一道菜

✧✧✧✧✧✧✧✧
18:00 ~22:30
♧♧♧♧♧♧♧
#852food #foodies #拉麵 #852
2019-06-29 15 浏览
小小的一間拉麵店,直接在門口機器點單付款,下單系統圖文並茂,對用家來說非常友好,食物也和圖片一模一樣,沒有半點取巧的感覺。豚骨湯麵以豬骨大火長時間熬煮出乳白色濃湯,鮮甜無味精,多飲幾口也不覺口渴,喝過唇上還殘留些許膠質。麵是偏幼的,很好掛湯和滑溜。叉燒有輕微燒過,更香,瘦肉比肥肉多,薄切但很大片。味付玉子是半熟的,溏心的蛋黃帶點甜。蝦味噌豚骨湯麵湯底也是沿用豬骨濃湯,加上很多櫻花蝦,咸香的蝦味帶到湯中,甘香可口。有別於普通豚骨湯面,蝦湯的配料是粟米粒,令湯頭更清甜。喜歡濃味一點的拉麵非蝦味拉麵莫屬。小龍蝦蟹子沙律包着紫菜來吃別有一番風味。小龍蝦沙律剁成蓉,在內的蟹子咬下去卜卜響,蝦肉還是很明顯的甜,很有口感。餃子(跟餐4隻)是豬肉菜餃,底部煎得很香脆,留意到店員是用餃子專用的煎鍋來煎的,蒸氣方面應該會控制得比較好。來到天神最開心的是蒜蓉不用自己搾,又有惹味的辣芽菜,是重口味寶寶必食的配菜。

小龍蝦蟹子沙律

餃子(跟餐4隻)

2019-06-29 22 浏览
黃埔都算係九龍區其中一個美食天堂,今日咁啱俾我哋喺黃埔嗰頭見到一間新開嘅拉麵店,雖然都係一間連鎖店,但我哋又真係未試過,所以就入去試下喇。只係睇個菜單都見得到拉麵店非常之有信心。基本上呢間係麵淨係提供兩種拉麵,一個係厚味嘅豚骨拉麵,另一個都係有櫻花蝦嘅蝦味噌豚骨拉麵,小食都係得兩個,餃子同埋龍蝦沙律。噉我哋就全部都叫曬,睇下係咪真係咁好食。蝦味噌豚骨拉麵呢個拉麵簡直就係我杯茶。首先講個拉麵底,拉麵相對幼身,食落完全感受唔到拉面嘅粉麵味。味精湯底會唔會話好濃烈,亦都完全不肥不油膩,飲落去都好順口,個湯我就係覺得啱啱好。叉燒亦都係一樣,基本上叉燒係完全走肥,啱曬我呢啲最怕肥嘅朋友。同時亦有隻溏心蛋,蛋黃亦都係做到流心嘅感覺,隻蛋都落咗些少類似滷水汁醃製,所以食落都鹹鹹地好食。配料除咗粟米同蔥花之外都有櫻花蝦,食落去乾身脆脆地噉樣,我都覺得夾嘅。豚骨拉麵。呢個面我冇食,不過其實都大同小異,即係冇左櫻花蝦,少咗味噌就會相對淡味些少。龍蝦蟹籽沙律。呢個沙律我覺得係必叫,真係比較有驚喜。基本上每一啖沙律都有龍蝦肉同蟹籽,味道都幾濃郁,而且食落口感非常creamy,真係隨時妹仔大過主人婆,encor

蝦味噌豚骨拉麵

豚骨拉麵。

龍蝦蟹籽沙律。
呢個沙律我覺得係必叫,真係比較有驚喜。基本上每一啖沙律都有龍蝦肉同蟹籽,味道都幾濃郁,而且食落口感非常creamy,真係隨時妹仔大過主人婆,encore 都係為咗食呢個沙律。

餃子。
唔係話呢度啲餃子唔好食,其實都算ok,食落都算鬆軟,如果驚唔夠飽都可以叫嘅。

總結,非常推薦蝦味噌豚骨拉麵配龍蝦蟹籽沙律😜
2019-06-28 15 浏览
放工同朋友聚聚,想搵個似深夜食堂既吹水好地方,於是揀左紅磡呢間別天神拉麵🍜師傅好nice,環境乾淨企理,仲有得自己DIY醬汁,唔錯的體驗👍🏻我地兩個都好中意食蝦,所以order左個小龍蝦蟹子沙津。超推薦大家食!蝦肉彈牙,蟹味鮮甜,係絕配呀😚😚我order左個蝦味噌豚骨湯麵配餃子套餐😋大家記住食之前要落檯頭的拉麵汁呀!會再香濃d餃子🥟唔太油,鮮味!我朋友order左豚骨湯麵🍜見佢都食到津津有味

餃子🥟唔太油,鮮味!

我朋友order左豚骨湯麵🍜見佢都食到津津有味
  • 小龍蝦蟹肉沙津
2019-06-27 13 浏览
黃埔終於開左日本出名既拉麵啦,重係屋企附近,同老公一齊去搞掂晚餐。由於放工好攰好餓,用門口全自動畀錢嗌左兩個套餐。我們點左蝦味噌拉麵同豬骨拉麵套餐各一,一個配小龍蝦沙律,一個配餃子。貪心的我們就可以食哂所有,重每人加左兩隻半熟蛋,正!!!!餃子,岩岩煎起,咬落香口外皮脆卜卜😋而且皮薄餡靚!!!點埋餃子汁味道好好出😋 👍🏻👍🏻沙律方面龍蝦肉份量足夠,一口一啖小龍蝦,同紫菜包住一齊食,有驚喜呀。老公食既蝦味噌豚骨拉麵🍜一送上就聞到好香呀!! 半熟蛋,櫻花蝦,豚肉,粟米,蔥,仲有脆卜卜紫菜。個櫻花蝦好足,帶起左成個鮮味,加埋粟米令碗拉麵更甜,令到個湯底鮮味出哂黎,拉麵好彈牙。好食!!😘😘半熟蛋正!我叫的豚骨湯味都做得出色👍🏻👍🏻 好濃味而又唔會太咸,食得出係靚湯底。配上叉燒,大塊厚切。 兩款既麵量都有好多,好大碗,麵質就好爽同彈牙,配上不同湯底都正。食完完全唔口乾,好滿足!

老公食既蝦味噌豚骨拉麵🍜一送上就聞到好香呀!!

配上叉燒,大塊厚切。

2019-06-26 16 浏览
平時嚟開哩頭食早餐早幾個月見到開咗間別天神😯之前食過尖沙咀嗰間仲記得係個冷雨夜食到暖笠笠嘅拉麵超感動🙈🤣今日六點零鐘唔使等位直入😙蝦味噌豚骨拉麵加温泉蛋配餃子同豚骨湯麵加温泉蛋配小龍蝦蟹籽沙律個沙律配埋幾塊紫菜每啖都有彈牙嘅蝦肉配脆口紫菜豚骨拉麵個湯真係飲得出濃厚嘅豬骨味🥺份量絕對唔細肉亦夠大塊!好正呀!蝦味噌更加一上桌就聞到陣香味大量櫻花蝦鋪面濃郁到不得了!配埋餃子食 好豐富好感動!PS個辣芽菜對我哩啲唔嗜辣人士嚟講真係好辣 但好惹味!
平時嚟開哩頭食早餐

大量櫻花蝦鋪面
濃郁到不得了!
配埋餃子食
好豐富好感動!

PS個辣芽菜對我哩啲唔嗜辣人士嚟講真係好辣 但好惹味!
2019-06-23
  • 蝦味噌湯麵
2019-06-25 16 浏览
行完黃埔隻船,近近地響民泰街食拉麵,裝潢跟日本很相似,紙巾放位,高檯靠近廚師,陣陣濃湯香味!調味料有七味粉、自家製既辣芽菜、超香蒜蓉!用脆脆紫菜包住啖啖小龍蝦蟹子沙律,粒粒蟹子,好喜歡這種清新感!仲點多左個小食薄皮餃子,滿滿餡料!幼幼麵條,麵質唔淋爽身,溫泉蛋蛋芯生熟參半是必備吧!蔥、木耳、粟米配料份量又剛好,紫菜浸浸湯就最入味! 蝦味噌豚骨湯,湯底濃蝦味,無味精,有埋蝦米同粟米粒!要泊車既朋友,民泰街對出就有錶位

調味料有七味粉、自家製既辣芽菜、超香蒜蓉!

仲點多左個小食薄皮餃子,滿滿餡料!

幼幼麵條,麵質唔淋爽身,溫泉蛋蛋芯生熟參半是必備吧!

蔥、木耳、粟米配料份量又剛好,紫菜浸浸湯就最入味!

蝦味噌豚骨湯,湯底濃蝦味,無味精,有埋蝦米同粟米粒!

要泊車既朋友,民泰街對出就有錶位

2019-06-22 23 浏览
簡單乾淨利落設計,設傳統日式拉麵bar座,空間比較狹窄,只有兩款口味既湯底,選擇吾多。【小龍蝦蟹籽沙律】粒粒既龍蝦肉加埋蟹籽,口感豐富,主要系甜甜既沙律醬味。【餃子】椰菜豬肉餡夠哂鮮甜又多肉汁,不過餃子煎得吾夠香脆,餃子皮有些少黏牙。【豚骨湯麵】豚骨味吾系好重,口感溫和,加入芽菜就好正,有少少麻勁,叉燒無明顯既油脂層,肉質偏瘦但爽口。【蝦味噌豚骨湯麵】蝦味同味噌香味平衡,湯頭鹹香濃厚,中粗直條麵吾系好掛湯。

【小龍蝦蟹籽沙律】
粒粒既龍蝦肉加埋蟹籽,口感豐富,主要系甜甜既沙律醬味。

【餃子】

【豚骨湯麵】

【蝦味噌豚骨湯麵】
蝦味同味噌香味平衡,湯頭鹹香濃厚,中粗直條麵吾系好掛湯。
2019-06-21 50 浏览
搬進呢一區都就快1年,好多食店都已經試過,見有新店開張,咁當然要一試,呢次就要介紹呢間有分店既拉麵舖!入黎前都有係咁2望下食評,我一直都覺得拉麵其實都幾個人口味既食物,有人種意濃,有人鐘意唔太油,我認為呢間幾貼近我口味啦~同日本拉麵舖一樣,有自助販賣機,有凍水/凍茶提供,各款調味料一應俱全,拉麵2款口味,分別係豚骨拉麵&蝦味噌豚骨拉麵!同老公各叫1款,其中一份叫左set,另配有小龍蝦蟹籽沙律+餃子4件,一齊share食豚骨拉麵+蝦味噌豚骨拉麵~麵底係幼身既,湯底白雪雪而不會太油,配上木耳絲,香蔥粟米粒同糖心蛋,豚肉有3大片~重點是食完成碗絕對唔會有口渴感覺,大讚小龍蝦蟹籽沙律~真係有小龍蝦肉,加上蟹殼,非常有口感,亦都可以用紫菜包住食都唔錯架跟餐餃子有4件,餃子求juicy...呢度都可以滿足我既要求

餃子

小龍蝦蟹籽沙律

2019-06-19
小龍蝦蟹籽沙律
  • 豚骨拉麵
2019-06-19 18 浏览
自小喺紅磡長大嘅我雖然已經搬離咗!但因為娘家仲喺度所以都好知道呢度有咩好嘢新嘢食就好似呢條德民街,一直都有好多食店駐守!久不久又會有新店上場!經過呢間拉麵店剛開始營業,即刻入嚟試下!呢度只有兩款拉麵同兩款小食以供選擇!承傳日本人做嘅貴精不貴多,就好似日本一樣先喺售票機買票再安坐,地方雖不闊落但都比一般店夠空間感!地方整潔,好快點選嘅食物就上枱!我地兩人點咗一份餐一份散叫先嚟咗兩份小食煎餃子🥟外皮香脆內裡多汁好juicy 小龍蝦🦞蟹子沙律🥗小龍蝦肉多,食落好有鮮味!配以蟹子脆卜卜口感豐富蝦味噌拉麵🍜限量供應大量櫻花蝦,湯底濃厚蝦鮮味,流心蛋黃超軟熟,叉燒睇落比較瘦但食落好煙韌豚骨拉麵🍜豬骨湯底濃厚,蔥花香氣四溢店舖用嘅即棄筷子🥢無漂白過令食客食得好放心!細品之下原來有好多分店!以後想食拉麵又多個好選擇

就好似日本一樣先喺售票機買票再安坐,
地方雖不闊落但都比一般店夠空間感!
地方整潔,好快點選嘅食物就上枱!
我地兩人點咗一份餐一份散叫
先嚟咗兩份小食
煎餃子🥟

外皮香脆內裡多汁好juicy
小龍蝦🦞蟹子沙律🥗

小龍蝦肉多,食落好有鮮味!配以蟹子脆卜卜口感豐富
蝦味噌拉麵🍜限量供應

豚骨拉麵🍜

豬骨湯底濃厚,蔥花香氣四溢

2019-06-19 23 浏览
下雨天匆匆來到別天神吃個拉麵,首先品嚐一下玉子,是半熟的,本人喜歡吃溫泉蛋所以挺喜歡這玉子。 配菜還有蔥,粟米,木耳絲,配菜分量足夠,好吃。叉燒大塊,有三塊,拉麵的味道不太濃不太淡,拿捏適中,分量亦多,我一個人吃不完呀下圖是豚骨湯麵。這是蝦味增豚骨湯麵。共有四隻餃子🥟看着師傅即叫即煎小龍蝦蟹子沙律,不論是包着紫菜吃或是就咁食都幾好味。時間尚早6:30。可自行斟水或茶及使用紙巾還可以自己添加辣芽菜,薑等等調味料方面,有豉油,胡椒,芝麻,七味粉。別天神套餐$105 (豚骨湯麵加餃子加沙律)蝦味增豚骨拉麵$85

下圖是豚骨湯麵。

這是蝦味增豚骨湯麵。

共有四隻餃子🥟看着師傅即叫即煎

小龍蝦蟹子沙律,不論是包着紫菜吃或是就咁食都幾好味。

時間尚早6:30。

可自行斟水或茶及使用紙巾

還可以自己添加辣芽菜,薑等等

調味料方面,有豉油,胡椒,芝麻,七味粉。

別天神套餐$105 (豚骨湯麵加餃子加沙律)
蝦味增豚骨拉麵$85
2019-06-19
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯麵
2019-06-17 19 浏览
紅磡民泰街有很多食肆,今晚來到「博多拉麵別天神」食碗拉麵。餐廳面積不大,只有bar 枱,門口位有部自助售賣機,食物一眼望晒,拉麵只有兩款,想食什麼就自己選,再用八達通付款,快捷方便。整間餐廳只有一位服務員,又煮又執枱,高效率。每隔兩個位就有一壺茶或一壺水,也是自助形式,還有一盒Tempo 紙巾掛在頭頂,真貼心。《別天神套餐配餃子》$105拉麵配料和其他拉麵差不多,湯底奶白色,是豬骨湯底,好飲,就算飲曬整碗湯,之後都不會覺得口渴,證明無落味精,豚肉軟腍,不錯。餃子外皮脆卜卜,不會有太多油。《蝦味噌套餐配小龍蝦蟹籽沙律》$115小龍蝦蟹籽沙律軟棉棉,還有幾塊紫菜。不錯。麵內有很多櫻花蝦和超甜粟米,還有幾塊豚肉。湯底都一樣是豬骨湯底。值得一讚是隻溫泉蛋,好吃。
紅磡民泰街有很多食肆,今晚來到「博多拉麵別天神」食碗拉麵。

《別天神套餐配餃子》$105
餃子外皮脆卜卜,不會有太多油。

《蝦味噌套餐配小龍蝦蟹籽沙律》$115
小龍蝦蟹籽沙律軟棉棉,還有幾塊紫菜。不錯。

2019-06-14
2019-04-28 187 浏览
朋友話附近新開左間拉麵鋪,唔知食乜好就去左試下。間鋪鋪面好細,要用自助點餐機叫野食。部機可以用八達通比錢,亦都可以用paywave同apple pay。如果要比cash就要去櫃枱比。我叫左個豚骨拉麵,75蚊黎講份量還可以,有兩塊叉燒。但嗰到冷氣十分大,碗面唔夠十分鐘就凍左。個湯底食落好似奶加味精咁,完全唔足料連油都冇滴。至於麵質係幼麵,但煮到好淋完全唔彈牙,食到一半已經唔想再食。另外我叫左餃子,35蚊6隻冇咩特別,但我寧願去super market自己買一包去煎。結論係完全唔推薦。
朋友話附近新開左間拉麵鋪,唔知食乜好就去左試下。
結論係完全唔推薦。