約左位朋友佢星期6長週放左工行街,大家都鍾意食拉麵。呢間食過都讚,很久前食過CWB分店。嘿嘿蝦味噌豚骨湯麵是朋友的,上面有少量櫻花蝦乾!主要是湯底係香濃既味增豚骨湯!但不油膩。蔥花愛好者的她表示呢到D蔥花夠多又新鮮!嘿嘿呢碗是我的豚骨拉麵,最鍾意食原汁原味既豚骨湯拉麵正宗既豚骨湯有GEM GEM地既口感,骨膠原配開邊半熟玉子,木耳,叉燒。嘿嘿覺得麵條幼軟剛好,合口味,掛湯也不錯,玉子夠半熟溏心,出色!嘿嘿叉燒同樣出色!因為半肥瘦剛好,又嫩滑!嘿嘿小龍蝦沙津,又有鹹香與蛋黃醬,搭埋紫菜食嘿嘿煎餃子,多菜少肉,味道同預期一樣!皮溥,嘿嘿尚算多調味配料按個人口味加上。
約左位朋友佢星期6長週放左工行街,大家都鍾意食拉麵。

呢間食過都讚,很久前食過CWB分店。嘿嘿
蝦味噌豚骨湯麵是朋友的,上面有少量櫻花蝦乾!

主要是湯底係香濃既味增豚骨湯!但不油膩。

蔥花愛好者的她表示呢到D蔥花夠多又新鮮!嘿嘿
呢碗是我的豚骨拉麵,最鍾意食原汁原味既豚骨湯拉麵

正宗既豚骨湯有GEM GEM地既口感,骨膠原

配開邊半熟玉子,木耳,叉燒。嘿嘿
覺得麵條幼軟剛好,合口味,掛湯也不錯,
玉子夠半熟溏心,出色!嘿嘿
叉燒同樣出色!因為半肥瘦剛好,又嫩滑!嘿嘿
小龍蝦沙津,又有鹹香與蛋黃醬,搭埋紫菜食
嘿嘿
煎餃子,多菜少肉,味道同預期一樣!皮溥,嘿嘿
尚算多調味配料按個人口味加上。
2017-03-04
午餐
2017-03-08 148 浏览
這次是第2次來到別天神吃拉面,店內的座位約有12至16個,主要以bar枱的座位為主。店內的裝修與日本的拉面店一樣,餐牌也是日式的手繪風格,大概因為廚師是日本人的關係吧。這次我們點了豚骨拉面和期間限定的蝦味味噌豚骨拉面,而店家標榜全部湯底都是以長時間熬製,沒有添加味精。豚骨拉面的湯底香濃,拉面質地幼滑,溏心蛋的熟度也剛剛好,非常美味。蝦味味噌豚骨拉面的湯底有濃濃的鮮蝦味,咬下去小蝦米的口感是脆脆的,可是我吃不慣蝦湯拉面。整體而言,2碗拉面也十分好吃唯一挑剔的是拉面份量有點少和叉燒偏瘦,需要替玉。在這裡吃拉面很有在日本的感覺呢!

整體而言,2碗拉面也十分好吃
  • 豚骨拉面
2017-03-06 101 浏览
灣仔店非常mini, 兩邊bar枱,目測最多只可以坐十人。去到已經下午茶時段,唔洗等位!餐牌只有兩款拉麵供選擇,對於我呢啲有選擇困難症既人黎講,未嘗唔係一件壞事🙈🙆 蝦味噌豚骨湯麵 $85試左期間限定既蝦拉麵,一上枱,蝦味並沒有噗鼻而上。呷一口湯,好驚喜,香濃蝦味唔會濃到掩蓋豚骨湯既鮮甜,但又唔會被豚骨湯喧賓奪主。先有櫻花蝦襯托既蝦鮮味,豚骨香再而淡出,兩者協調得好好👍幼身拉麵偏爽身,掛湯力不俗。反而叉燒好普通,雖然肉質軟滑,但佢似一片普通既肉多過日式叉燒,沒有肥瘦相隔,亦非常細塊。餐廳唔同既拉麵,提供辛辣version, 蝦拉麵只要加七味粉同店家特有既辣芽菜即可。建議大家放係湯匙調味,試下岩唔岩自己口味先。我試左加辣後,都係鐘情原味,因為辣味唔多唔少會cover左蝦湯既鮮味🙈呢到更提供天然竹割箸,即無漂白過既筷子,大家可以食得更安心,但即棄筷子 唔太環保呢,又係魚與熊掌,二擇其一既問題🤔🤔
🙆 蝦味噌豚骨湯麵 $85

• 蝦味噌豚骨湯麵
2017-03-03 74 浏览
下班到了别天神一尝其拉麵,店是日本式小店,有吧枱及数张小桌 ,桌上有调味品及自制的冰麦茶 ,甫入来即有如置身於日本小區家庭小店的感觉 ,日本老板娘不在店裡,亦已全面交由香港人打理,员工服务勤快,選擇不多;就獨沽一味豚骨汤拉面。点了有饺子的虾味味噌汤拉麵套餐,先来了饺子,皮香脆而餡普通,菜多肉少,更尝不出肉味。到了拉面上场,可说是虾味浓汤稠而肉骨味欠奉,没有了木耳丝作为汤料,少了爽口弹牙的木耳丝,總觉少吃拉麵应有的感觉 。只是麵條太硬不爽,肉雖冧却少了燒肉应有的香味,而感觉更多像普通的腩肉。汤到尾段,喝到汤略有苦味,表明其汤是以虾壳熬制而过火了。總的来说,只能说是不过不失,对一碗115.- 元的拉麵来,未免有点贵了。
2017-03-02 1022 浏览
早一排去完日本旅行,念念不忘日本嘅拉麵,經過亞士厘道見到有間日式拉麵店,立即拉老公入去回味一下日本風味。門口用上大大個木製招牌,相當顯眼店面有一排Bar枱位置,感覺好日本feel 同日本拉麵店一樣選擇不多,只有2款拉麵選擇我們每款套餐各order了一個,咁就可以2款味道都試到。桌子上有辣芽菜,七味粉,蒜蓉等等..提供給食客加入拉麵同吃豚骨拉麵+餃子套餐豚骨湯底非常濃郁,每一口都好重膠質feel,拉麵用上白色直身麵條,配搭豚骨湯非常之夾,而半熟蛋既流心又好香蛋味,叉燒嫩滑。餃子 - 煎得香脆,饀料有豬肉加九菜,皮簿料多,又充滿肉汁蝦味噌豚骨拉麵+小龍蝦蟹子沙律套餐一上枱已經聞到陣陣蝦香味,拉麵上面有櫻花蝦,蔥花,粟米,叉燒及半熟蛋,蝦味雖然突出但湯底充滿濃郁豚骨味,麵質好煙韌,軟硬度適中,叉燒仲好入味。小龍蝦蟹子沙律沙律入面有好多小龍蝦肉,而蟹子爽脆,用紫菜包起一齊食,每一口都感受到龍蝦肉的鮮味,非常可口鮮味。拉麵店好有日本風味而且小食好有驚喜,全部都好有水準,店員仲係日本人兼有禮。
門口用上大大個木製招牌,相當顯眼
店面有一排Bar枱位置,感覺好日本feel
同日本拉麵店一樣選擇不多,只有2款拉麵選擇
我們每款套餐各order了一個,咁就可以2款味道都試到。
桌子上有辣芽菜,七味粉,蒜蓉等等..提供給食客加入拉麵同吃
豚骨拉麵+餃子套餐
餃子 - 煎得香脆,饀料有豬肉加九菜,皮簿料多,又充滿肉汁
蝦味噌豚骨拉麵+小龍蝦蟹子沙律套餐
2017-02-08
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯拉麵
2017-02-02 97 浏览
香港好食拉麵之一~別天神🤗🤗🤗🤗🤗湯濃蛋正拉麵幼,湯底濃得黎好有膠質感,但飲完d湯有少少口乾,幼拉麵,唔係間間有,每注麵都掛湯汁,口感勁滿足,勁入味,糖心蛋又係無得輸,半生半熟既蛋黃,感覺好正,叉燒細舊左少少,如果厚少少或多番兩舊會更好,都ok入味,仲有牙菜任食,蒜泥任加依樣真係無得頂,至like🌝🌝🌝🌝🌝🌝以前係日本師父做主理,依家好似唔係了,下面個套餐要$105...八達通比錢好似平2蚊定1蚊,精明既你緊係慳得一蚊得一蚊啦
香港好食拉麵之一~別天神🤗🤗🤗🤗🤗
長大了出來工作,一個人食飯就變成了家常便飯。🖖🏽 邊似得好似以前讀書咁柴蛙蛙,成群結隊,浩浩蕩蕩地食個lunch都要「10個位呀唔該」。 有朋友成日話我係「毒L」,因為成日自己一個人去食野。😅 計我話如果「豆腐火腩飯」係男人的浪漫, 我就覺得食「拉麵」係一個人的浪漫😆。 雖然不比厚福街的熱鬧,但阿士厘道可謂尖沙咀另一個樓上店和多國菜的匯聚點。 有日收工後沒有住家飯食, 一個人食拉麵就最好不過啦!🙈 拉麵店在日本是不少上班族收工後的落腳點, 因為唯獨只有拉麵店才不會營造出單身人一個人食飯突兀的感覺。 見到名為「別天神」的拉麵店,給我一份莫名的親切感,就像日本拉麵店的常見名稱,就入去試試吧。😏  餐廳裝潢如日本傳統拉麵店, 除了中間的方桌,少不了的當然是和拉麵師傅零距離的吧㘆啦,可以看到師傅如何為你烹調美食,感覺很親近。☺️ 小編試過在日本拉麵店吃拉麵時,師傅會觀察食客反應,一句「おいしい」就為他們增添不少成就感。😂 「別天神」提供的拉麵款式不多,但也代表着餐廳夠專。 可惜不知是不是換季貨源不足的關係,是日店內選擇只有一款,就是鎮店之寶——豚骨拉麵。 另可搭配多一款小食為套餐($105)。
長大了出來工作,一個人食飯就變成了家常便飯。🖖🏽

有朋友成日話我係「毒L」,因為成日自己一個人去食野。😅

計我話如果「豆腐火腩飯」係男人的浪漫,

我就覺得食「拉麵」係一個人的浪漫😆。

有日收工後沒有住家飯食,

一個人食拉麵就最好不過啦!🙈

拉麵店在日本是不少上班族收工後的落腳點,

因為唯獨只有拉麵店才不會營造出單身人一個人食飯突兀的感覺。

餐廳裝潢如日本傳統拉麵店,

「別天神」提供的拉麵款式不多,但也代表着餐廳夠專。

另可搭配多一款小食為套餐($105)。

由於當日工作忙到沒有機會食午餐,

就豪氣點叫個套餐,叫多一款小食吧~😎

小龍蝦蟹籽沙律($35)

看似薯仔沙律,但原來黃色的全部都是蟹籽。😍

小龍蝦蟹籽沙律
 裡面還藏着粒粒龍蝦肉,爽口彈牙,蟹籽又卜卜脆,口感幾有趣!🤣

另一種食法可配上旁邊的紫菜,

小龍蝦蟹籽沙律
 可以用紫菜包住沙律,香脆紫菜配上清新香甜的沙律造成鮮明的對比,十分滋味!😋

絕對值得食過返尋味!👍🏻

食拉麵最重要的就是湯底!🍜

豚骨拉麵
 先喝一口湯,豚骨湯底呈奶白色,面層不泛油,入口順滑香濃,帶少許黏口的感覺。

這個奶油般的湯底完全呈現出博多拉麵的特色。🇯🇵

如果覺得味道唔夠,還可以試試店家的調味推薦,

有拉麵汁,蒜蓉,辣芽菜,七味粉等,

當中辣芽菜是我最喜歡的,惹味十足!🤤

幼拉麵軟硬適中,

叉燒偏瘦點,入口軟腍,岩晒怕肥膏的女士。☺️

糖心蛋煮至半生熟,入味之餘蛋黃又流心,正!👍🏻

值得一提的雖然是配料的木耳做得也不馬虎,咬落爽口,和拉麵一齊食,更有層次感。

跟餐的餃子有4隻,

餃子
 外皮煎得香口,餃子皮夠薄,菜肉比例剛好,不偏不倚。

咬下去也很juicy,都算值得一試!😉

總括來說,

拉麵店香港有很多,

但真正有日本風味的就比較少見。

小編自問對拉麵的甚有要求,

自從在日本東京食完所向無敵的無敵家之後,

在香港就一直尋找唔到好食的拉麵(我估多數去完日本食拉麵的人或多或少都總會有呢種感覺)🙈😂,

但「別天神」就令我改觀了,

不止拉麵出色,小龍蝦蟹籽沙律更令我一試難忘😋,

希望下次黎食有機會試到其他湯底的拉麵啦。
2016-12-16
2017-01-01 77 浏览
成年無食,係尖沙咀既博多別天神拉麵店係香港搵間好食小小但又唔太貴既拉麵店都好難!但別天神既拉麵都算係可以!湯味濃郁,麵彈牙爽口!套餐既沙律同餃子係一流,值得推介!但唯一失望既係今次黎無左個蝦味味噌湯同花味生啤,希望下次黎有!
成年無食,係尖沙咀既博多別天神拉麵店

2017-01-01
庆祝纪念
除夕
2016-12-26 190 浏览
中午來食午餐,點了蝦味噌拉麵加小龍蝦沙律套餐($115)拉麵最重要的是湯頭和麵條,無味精湯底係好味既,雖不像豚王般的濃厚,但味道清甜,多喝兩口亦不會覺得飽滯,可惜麵條出事,雖然是我喜愛的幼麵,但有梘水味,亦不夠彈牙,义燒不夠味,無燒烤過的香味,就似一片普通腩肉。配料方面,糖心蛋算不錯,亦可另加辣芽菜、芝麻,蒜蓉等,但救不了整腕麵。相比之下,尖沙咀有不少其他更好的拉麵,不計豚王,就算博多一風堂都比它好,所以應該不會再來了。
中午來食午餐,點了蝦味噌拉麵加小龍蝦沙律套餐($115)
2016-12-26
2016-12-23 927 浏览
午飯時間,來到尖沙咀要辦一點事,由於午飯時間不多,要於一小時半之間完成,隨便看見任何一間有空位的餐廳,便匆匆走入,只望填滿肚皮,便心滿意足。最後落腳於別天神拉麵店。餐廳由日本人主理,老闆娘不太懂廣東話,用英語落單,感覺夠日本道地,置身香港,也感感受遊覽外地的服務。餐廳不算大,座位只有20個以內,裝潢就如日式小店,可以看到廚師為你烹煮美食,廚師客人零距離接觸。特別要讚的是,餐廳筷子標榜使用天然竹,絕係漂白成份,可以安心使用。食用指引全用日文,另設中文翻譯本,主要是指出餐廳的拉麵湯,是由100%豚骨及純水,再用壓力煲煮製而成,絕對冇MSG,即係可以成碗麵連湯食哂都冇問題,正喎。餐廳設有紙市,這對麵食來說很重要,而且用上高級品牌 -Tempo,體貼你的肌膚。配料醬汁也不少,拉麵汁可以讓你的拉麵更濃味,我覺得主要是加重咸味。餐牌,可以選擇的不多,也代表餐廳夠專,拉麵只有一款,豚骨拉麵,另可搭配套餐,有餃子小食和小龍蝦蟹子沙律可選。豚骨拉麵套餐 ($105) 9/10值得留意的是套餐餃子拉麵有4 隻,散叫的話,就有6隻。餃子皮夠薄,餡料多,食落啖啖肉,口感豐富。拉麵湯底冇加味精,喝落很pure

最後落腳於別天神拉麵店。

豚骨拉麵套餐 ($105) 9/10

值得留意的是套餐餃子拉麵有4 隻,散叫的話,就有6隻。

餃子皮夠薄,餡料多,食落啖啖肉,口感豐富。
拉麵湯底冇加味精,喝落很pure很true,清甜而不會口渴,支持無添加!
拉麵麵條比較幼身,食落不會太硬亦不會太軟,剛剛好,有彈牙口感。
拉麵店香港非常多,但由正宗日本人主理的,其實比較少見,而呢間誤打誤撞吃到既,也實在不錯,而我最欣賞的,是餐廳只有一款選擇,哈哈,省卻我點餐的苦惱。
2016-12-19
2016-12-20 874 浏览
自己拉麵。。湯底由自己控制。。我都是第一次食呢個形式既拉麵店。。但的確係幾新鮮。。而且更能搵出自己喜歡的口味個店名好型。。。別天神店內位置不大。。有bar枱及餐桌。。。能夠清楚看到師傅煮麵的情景。。。店內選擇不是太多。。而且是日有些湯底都暫不供應。。所以我們都只選了豚骨湯底。。再加小食這有教點樣配整自己喜歡的湯底。。大致是師傅會配上豚骨湯底的。。但我們可加上自己喜歡的份量的調味。。來造出一碗自己喜歡既湯底。。。加上拉麵汁,蒜蓉,辣芽菜,七味粉等等。。。可以按照木板上的指示來加。。而且每種的份量都是自己所控制。。十分有趣。。。先來一人一客的小龍蝦蟹子沙律。。。十分好味。。。其實每點一個拉麵都可以加配成拉麵餐。。可以選上了餃子或這沙律由於朋友之前都到過這拉麵店食。。他跟我說這個沙律一定要一人一客。。所以我們都散叫了多一客我一試。。。都終於明白為何要一人一客了這個小龍蝦蟹子沙律,凍凍地。。而且鮮味十足。。會見到很多細細隻的小龍蝦。。口感都十分不錯。。清新。。。而且更會配上數片十分脆的紫菜。。。以紫菜包住小龍蝦沙律會更為好味紫菜的香脆配上了沙律的軟身,冰凍,腍,綿的感覺。。。真是十分滋味跟餐的
自己拉麵。。湯底由自己控制。。

個店名好型。。。別天神
店內位置不大。。有bar枱及餐桌。。。
能夠清楚看到師傅煮麵的情景。。。
小龍蝦蟹子沙律
先來一人一客的小龍蝦蟹子沙律。。。

十分好味。。。
我一試。。。都終於明白為何要一人一客了
餃子
跟餐的餃子有4隻。。。餃子皮薄。。而且肉很香。。一咬下去。。不會乾。。而且十分juicy...相當滋味
這就是之前所提到的各種配料。。。可以自行加落拉麵湯底內。。試到岩味。。
我覺得好有趣。。哈哈 因為每加多少少不同份量。。又會有另1種味道。。哈。。
豚骨湯麵
拉麵配上了靚仔溏心蛋。。。蛋黃好流心。。好好味

仲有數片豬肉。。豬肉肉味香。。而且腍身。。

仲有其他配料。。而且呢個拉麵份量都正常。。唔會唔飽
豚骨湯麵
麵條彈牙,有咬口。。配上了湯底一同食用。。十分滋味

超愛這間拉麵。。很有特色
2016-12-17
2016-12-12 131 浏览
豚骨拉麵🐷🍜($75)-食拉麵第一件要做嘅事當然係飲下個湯底啦😆,湯底呈奶白色,完全冇油係表面,飲落口感好smooth好creamy,同埋有d奶香😉,仲有好香濃嘅豬骨味,而幼拉麵軟硬適中,份量都唔少架,絕對夠飽,旁邊有叉燒、糖心蛋所配料添😆,性價比高,以依個價錢食到依種質素嘅拉麵,確實不錯。-
豚骨拉麵🐷🍜($75)
2016-12-11 128 浏览
一朝早去完海港城shopping, 到左中午時間,當然就係醫肚嘅時間。走到Ashley Road,見到呢間拉麵店,價格唔算貴,所以就同朋友入去整返碗。正宗嘅拉麵店,選擇唔需要多,因為集中火力做好一碗豚骨湯麵,都已經足夠令我地滿足。濃而不咸嘅豬骨味湯底,軟硬呈度適中嘅麵條,兩者非常合拍。加上配料又係豐富,雲耳、肉質嫩滑嘅豬肉叉燒,流心蛋,真係質素上乘!而跟餐嘅煎餃子、小龍蝦蟹子沙津都無令我地失望。餃子煎得金黃可口,肉汁豐盛; 而蟹子沙津味道開胃,食到有新鮮嘅海鮮混入其中,誠意度十足!
2016-12-03
2016-12-03 658 浏览
拉麵係本小姐既飛佛,知道香港邊度開左新拉麵店我都即刻去試試,呢間拉麵店好耐之前已經試過銅鑼灣店,很喜歡佢無味精的湯底,最討厭某d拉麵店為左扮濃落好多味精,飲完勁口渴,飲多多的水都解不到渴,知道原來尖沙咀都有別天神分店,當然要黎食啦傳統拉麵店的格局,有吧枱,有普通坐位,店內有日本人主理,感覺更正宗註明湯底乃無味精製作,用上100%豚骨長時間熬製而成,另附上DIY調味方法剛剛提到可以DIY調味,店內附上不同的調味料,有辣芽菜、七味粉、拉麵汁、胡椒粉、蒜蓉、紅薑絲,咁多選擇,任你整色整水自助冰麥茶筷子係純天然竹割箸,無用化學野漂白,平時我叫外賣跟既木筷子我係唔會用的,公司長備自家筷子,呢度令我用得安心跟銅鑼灣店一樣有盒裝紙巾提供,倒吊係壁上用盡位置,又唔怕放係桌上整污糟,仲要係我喜愛的品牌餐牌簡簡單單,全線蝦拉麵停售,只剩下豚骨拉麵,有套餐有散叫,亦可追加配料,岩晒選擇困難症既我唔洗令到個餐牌症數左諗右諗,叫兩個"別天神套餐"就咩都試晒啦小龍蝦蟹子沙律 (套餐)呢個食法幾特別,將已經變成蓉的小龍蝦蟹子沙律用紫菜包住食,脆脆的紫菜除左多一層口感,味道上亦再多一個層次配合餃子(套餐)套餐跟的餃子
自助冰麥茶
小龍蝦蟹子沙律 (套餐)
餃子(套餐)
套餐跟的餃子有4隻,如果散叫有6隻,記得要趁熱食個皮先夠脆,點埋餃子汁就無得輸啦
豚骨拉麵 (別天神套餐$105)
每次食拉麵,係加任何野之前,我會先試一啖湯,原汁原味嘛~ 今次呢個湯底同銅鑼灣店一樣無令我失望,奶白色的豚骨湯已經隔晒油,無味精飲得好舒服 (肥媽mode

跟住我就整色整水加下調味料,由於個湯已經好濃好好味,我都只係簡單加下辣菜同蒜蓉就可以了

拉麵係幼麵,軟硬度剛好,叉燒有3塊,肥瘦均勻,已經煮到淋晒,糖心蛋有整整一隻,將其開半,睇到晶瑩的半熟蛋黃,顏色夠晒橙,有少少流心,蛋黃蛋味濃,係日本蛋先做到的效果

拉麵店開到全港周圍都係,多到數都數唔晒,除非好好味,如果唔係我都唔會番轉頭再食,但呢間係我拉麵排行榜入面絕對係頭3位,令我想一食再食喔
2016-12-03
  • 豚骨湯拉麵
在尖沙咀做完gym後,有點餓餓地, 加上一人去食,咪食D簡單晚飯,選擇博多拉麵別天神 拉麵 。 這店因只有二款拉麵,有蝦味噌拉麵及豚骨拉麵選擇。 個日不好彩蝦味噌拉麵缺貨, 那我只有選點豚骨拉麵套餐$105。* * *小食選了【小龍蝦蟹子沙律】 小龍蝦及蟹子配上特製沙律醬, 與紫菜包住來食,突顯小龍蝦的鮮味之餘味道,非常清新開胃。* *【豚骨湯麵】 豚骨拉麵,裡配料有紫菜、木耳、蔥花、一個溏心蛋 、叉燒肉。 白色的豚骨湯底,十分濃郁美味。 溏心蛋煮得剛剛好,有半流心滑嫩口感。 叉燒肉帶有少肥肉,算是瘦叉燒,吃起來不油膩,口感順口鬆化。 麵條是細麵條,沒梘水味,食起來煙韌有彈性,掛湯力也不俗。 在卓邊放置加添不同調味, 有蒜蓉、芝麻、紅薑絲、七味粉、 辣芽菜及拉麵汁,來迎合配搭各人口味呢!
在尖沙咀做完gym後,有點餓餓地, 加上一人去食,

咪食D簡單晚飯,選擇博多拉麵別天神 拉麵 。

這店因只有二款拉麵,

有蝦味噌拉麵及豚骨拉麵選擇。

個日不好彩蝦味噌拉麵缺貨,

那我只有選點豚骨拉麵套餐$105。

* * *

小食選了【小龍蝦蟹子沙律】

小龍蝦及蟹子配上特製沙律醬, 與紫菜包住來食,

突顯小龍蝦的鮮味之餘味道,非常清新開胃。

* *

【豚骨湯麵】

豚骨拉麵,裡配料有紫菜、木耳、蔥花、一個溏心蛋 、叉燒肉。

白色的豚骨湯底,十分濃郁美味。

溏心蛋煮得剛剛好,有半流心滑嫩口感。

叉燒肉帶有少肥肉,算是瘦叉燒,

吃起來不油膩,口感順口鬆化。

麵條是細麵條,沒梘水味,

食起來煙韌有彈性,掛湯力也不俗。

在卓邊放置加添不同調味,

有蒜蓉、芝麻、紅薑絲、七味粉、

辣芽菜及拉麵汁,來迎合配搭各人口味呢!
题外话/补充资料: 豚骨湯麵,小龍蝦蟹子沙律