2017-03-06 101 浏览
灣仔店非常mini, 兩邊bar枱,目測最多只可以坐十人。去到已經下午茶時段,唔洗等位!餐牌只有兩款拉麵供選擇,對於我呢啲有選擇困難症既人黎講,未嘗唔係一件壞事🙈🙆 蝦味噌豚骨湯麵 $85試左期間限定既蝦拉麵,一上枱,蝦味並沒有噗鼻而上。呷一口湯,好驚喜,香濃蝦味唔會濃到掩蓋豚骨湯既鮮甜,但又唔會被豚骨湯喧賓奪主。先有櫻花蝦襯托既蝦鮮味,豚骨香再而淡出,兩者協調得好好👍幼身拉麵偏爽身,掛湯力不俗。反而叉燒好普通,雖然肉質軟滑,但佢似一片普通既肉多過日式叉燒,沒有肥瘦相隔,亦非常細塊。餐廳唔同既拉麵,提供辛辣version, 蝦拉麵只要加七味粉同店家特有既辣芽菜即可。建議大家放係湯匙調味,試下岩唔岩自己口味先。我試左加辣後,都係鐘情原味,因為辣味唔多唔少會cover左蝦湯既鮮味🙈呢到更提供天然竹割箸,即無漂白過既筷子,大家可以食得更安心,但即棄筷子 唔太環保呢,又係魚與熊掌,二擇其一既問題🤔🤔
🙆 蝦味噌豚骨湯麵 $85