2017-08-04 27 浏览
好少Encore 但呢間拉麵值得encore 拉麵得2款 但已足夠 湯底味好味 份量夠 紫菜包沙律好味 餃子一般 豬骨湯底拉麵蝦味湯底拉麵 紫菜包沙律 煎餃子可以一試既拉麵店 推介的
豬骨湯底拉麵

蝦味湯底拉麵

紫菜包沙律

煎餃子

可以一試既拉麵店 推介的
2017-07-23 1152 浏览
最近迷上了吃拉麵,今天就來到尖沙咀亞士厘道的<博多拉麵別天神>開餐門口有大大個木招牌,好日本的感覺店內地方不太,但裝修得像日本正宗的拉麵店一樣,再配合播放中的日語流行歌曲,不説的話真的會以為自己身置日本Menu 非常簡單,只有兩款拉麵和兩款小食,那我和老公2人就各點一款吧!先來小食,小龍蝦蟹子沙律。這樣吃沙律真的是第一次,沙律波波中真的有幾粒小龍蝦肉,很彈牙鮮味配合脆脆紫菜一起吃,好味又非常有趣!另一款小食,餃子。餃子外表煎得很香脆,乾身不油膩,內裡的肉肉很飽滿,好好味喔接著主角來了,豚骨拉麵。先看看個湯底,雪白的顏色原來是濃濃的豚骨濃湯,香氣撲鼻,喝下覺得香醇美味,而且充滿膠原的感覺,每一口都是豚骨精華留意返,原來湯底是用100%豚骨和純水制成,不含味精。怪不得每口都是大滿足的享受麵是幼幼的拉麵,質地非常爽滑彈牙,軟硬適中,感覺超好而我的拉麵更加是豪華升級版本,有櫻花蝦的喔湯底是淡淡的橙紅色,有著櫻花蝦的鮮甜,亦是一個超正的湯底百多元就吃到正宗的博多拉麵,合理喔

門口有大大個木招牌,好日本的感覺

小龍蝦蟹子沙律

先來小食,小龍蝦蟹子沙律。
配合脆脆紫菜一起吃,好味又非常有趣!
餃子

另一款小食,餃子。
餃子外表煎得很香脆,乾身不油膩,內裡的肉肉很飽滿,好好味喔

豚骨湯麵
接著主角來了,豚骨拉麵。

麵是幼幼的拉麵,質地非常爽滑彈牙,軟硬適中,感覺超好

蝦味噌豚骨湯麵

而我的拉麵更加是豪華升級版本,有櫻花蝦的喔

湯底是淡淡的橙紅色,有著櫻花蝦的鮮甜,亦是一個超正的湯底

百多元就吃到正宗的博多拉麵,合理喔
2017-07-20
蝦味噌豚骨湯麵
2017-07-17 107 浏览
又係拉麵丫,拉麵真係食極都唔厭! 博多拉麵係好好食嘅,拉麵粗幼度啱啱好,今日就去咗博多拉麵別天神度食喇。 呢度只有兩款拉麵選擇,最適合有選擇困難症嘅我😂有豚骨湯面同埋蝦味增豚骨湯面。咁我梗係食原味啦🤓個湯底膠質好重,相信係用好多豬骨人煲出嚟嘅,真材實料,讚!隻糖心蛋又係另外一絕,味道配搭得啱啱好。講返個前菜先,有龍蝦沙律同埋餃子,兩個都好好食,認真。個龍蝦沙律有少少芥辣味,好surprise!最適合就係用紫菜包着黎食,perfect match! 個餃子正正常常冇乜特別。食完個拉麵之後飲番杯麥茶,消一消油膩,飽晒!
個湯底膠質好重,相信係用好多豬骨人煲出嚟嘅,真材實料,讚!
個龍蝦沙律有少少芥辣味,好surprise!
2017-07-04 92 浏览
意地入左呢間拉麵 全店得2款拉麵 1個傳統豬骨湯底拉麵 1個係帶有蝦味 2碗湯底都好濃 好入味 好香 食完又唔智太口渴 流心蛋熟度又剛好 好別吃 另外套餐有餃子 正常餃子味道同蟹肉沙律包紫菜 都好味 再配上白啤 滿足

另外套餐有餃子 正常餃子味道
同蟹肉沙律包紫菜 都好味
再配上白啤 滿足
2017-07-03
2017-06-27 94 浏览
尖沙咀阿士里道都出名多野食....不過別天神係呢條街唯一一間拉麵鋪。呢間應該係第一間鋪...同依家好似開左好多分店啦。鋪唔係好大冇咩特別裝潢...座位只係得四張台同吧台位。同傳統拉麵鋪差唔多。 只係得兩款拉麵選擇同埋要先比錢先有得食。小弟因為唔食既蝦既關係...得返唯一既選擇😂 所以叫左豚骨拉麵套餐。佢舊叉燒肉質口感似足日本既拉麵鋪。香港其他由日本引入既出名拉麵鋪都冇得比。湯底好濃郁冇味精,不過唔怕繼續肥唔敢飲。餃子只係用普通黎形容,如果唔夠飽既話可以叫埋。
呢間應該係第一間鋪...同依家好似開左好多分店啦。

鋪唔係好大冇咩特別裝潢...座位只係得四張台同吧台位。

湯底好濃郁冇味精,不過唔怕繼續肥唔敢飲。

餃子
只係用普通黎形容,如果唔夠飽既話可以叫埋。
2017-06-22 69 浏览
雖然次次都經過呢度,今日突然想試下佢地既拉麵就入左黎。I've ordered this ramen "蝦味噌豚骨湯麵"評價:正!One of the best ramen restaurants I've ever had. To be honest, I like dishes with 重口味 cos I'm that kinda people. They have this "自行添加口味推介" where we can add more flavors to our likings.
雖然次次都經過呢度,今日突然想試下佢地既拉麵就入左黎。

評價:正!

2017-06-22
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2017-05-30 67 浏览
Love ramen very much, I always go to eat ramen, not only it is tasty, main reason is I can eat alone. .The soup was in milky colour, the paper on the wall mentioned that the don't add any milk, simply the milky colour came from the long time boiling of bones. ..The soup was thick, not oily and very tasty..

2017-05-23
2017-05-18 55 浏览
Always here off work on Sat afternoon. I like the ramen here much.The lobster salad was tasty and fresh.Ramen soup was milky col whereas they emphasised they didn't not add any milk. It was really bone soup. The taste very good.Ramen with beer should be perfect match.

2017-05-06
2017-05-16 158 浏览
今日和老友出老尖,向openrice眾多拉麵店中篩選左這間一試;7點左右店內已坐了許多客人,近門的吧枱還有位便二話不說坐下了。店員是日本人,好在餐牌選擇不多指指點點好容易叫了(我老友話啱佢哩啲有選擇困難症),我揀了虾味噌套餐,除即俾錢。湯底好正濃濃的,差啲飲晒,麵軟硬適中,個沙律好fresh好好味,佢台邊放啲泡芽菜辣辣地,我夾夾夾食左好多。好欣賞佢係凍茶,放向枱前任斟。但可能坐近門口,無嘜冷氣,食食下都幾熱下。直得推介!
2017-05-13 97 浏览
最近都好想食拉麵,經過見到每次都話下次黎試,到今日終於黎食。我叫左個豚骨拉麵,但係佢本身係冇蛋架,對於我黎講食搵麵一定要有溏心蛋,因為實在太中鐘食,所以加$10要個蛋。呢到仲有個溫馨小提示教d客放咩調味同配菜。終於上黎啦,佢個麵係好幼身既,但我個人鐘意粗身少少既,個湯夠濃唔會好油但醎左d,個豚肉就一般般,成碗麵都好普通,試過一次就夠了。但佢呢到既配菜調未都幾多下,佢個辣芽菜幾好食,我不停加。見到好多人都讚呢間既,但我就覺得好一般,只能說不岩我口味。

呢到仲有個溫馨小提示教d客放咩調味同配菜。

但佢呢到既配菜調未都幾多下,佢個辣芽菜幾好食,我不停加。

見到好多人都讚呢間既,但我就覺得好一般,只能說不岩我口味。
2017-04-30 102 浏览
是日禮拜六,難得約到fd一齊出尖沙咀做瑜珈,當然要撐下檯腳聚一聚先啦。朋友剛剛去完旅行返來,為咗仲holiday mood嘅朋友,我揀咗lee間博多拉麵別天神。舖面唔大,但裝修企理,座位間隔略窄,可同時容納廿幾個食客。鼓勵自助形式,水杯、溫水隨手可取;佐料配菜一應俱全。留意到餐廳用嘅係「天然竹割箸」,有別於一般所用的漂白筷子,喺e家食物安全嚴峻的大環境下,連進食餐具都採用天然竹筷,確實讓食客食得安心。中日對照的手寫簡介,透露著一份堅持與用心。當中還包括「自行添加口味推介」,有興趣嘅食客不妨一試~餐牌設計簡單易明,食物款式不多,就算有選擇困難症都唔怕。有埋套餐更抵食~我哋每人分別揀咗一個餐,開心share,一個價錢試到兩個餐~小龍蝦蟹子沙律新鮮製作,冇雪味,夠冰凍。蝦肉,蟹子拌以芥末沙律醬,口感和諧又唔會太嗆。夾著脆脆紫菜食,又係另一番滋味。如果唔係等陣要做運動,唔可以食太飽,絕對會encore~豚骨湯麵一如店家所介紹,湯底是超白濃湯,食完冇口渴。經壓力鍋處理的豚骨湯底,沒有市面一般的油膩,奶白色湯散發著淡淡肉香。麵身不設個人選擇,均為幼麵,更好地吸收骨湯精華。豚肉不會很大,肥瘦均勻,份

小龍蝦蟹子沙律

豚骨湯麵(評分:3.5/5)

豚骨湯麵(評分:3.5/5)

豚骨湯麵
一如店家所介紹,湯底是超白濃湯,食完冇口渴。經壓力鍋處理的豚骨湯底,沒有市面一般的油膩,奶白色湯散發著淡淡肉香。麵身不設個人選擇,均為幼麵,更好地吸收骨湯精華。豚肉不會很大,肥瘦均勻,份量適中,確實不錯。

試過原味之後,可以考慮店家推介,按不同口味添加所需~

期間限定!蝦味噌豚骨湯麵
作為期間限定,湯底加入咗蝦味噌,更濃郁,更鮮香。櫻花蝦不僅是點綴,更是畫龍點睛之筆。連粟米也特別甜。

餃子6隻(評分:3.5/5)

餃子6隻
哈哈!餃子要趁熱食,所以📷未食就俾我哋消滅咗兩隻~
餃子皮不厚,煎至微微金黃,輕輕咬開,菜肉比例來講,肉的比例較少,天氣漸熱,食多幾件都唔會滯。

離座,行出門口,才發現原來很多人在等位。在各式餐廳琳瑯滿目的亞士厘道,能有如此客流量,實屬不易,當為信心之選。今日,讓我見識到,有種拉麵叫別天神。
2017-04-22
2017-04-27 96 浏览
上次黎完,已經念念不忘今次試埋另一款拉麵蝦味噌拉麵一上枱,湯已經滲出有濃濃的蝦米味,飲落非常濃郁,連同蔥同粟米既清新同清甜,配搭一流。但食耐左略嫌咸左少少,要飲水中和返呢到有冰水提供架!麵條方面幼得黎都夠彈牙,傾向硬身,配埋湯一齊食好正。溏心蛋做得好好,一定要食真d,唔會太熟令到口感差哂。呈現半流心狀架,必加蛋!可惜個叉燒就麻麻地,唔夠新鮮,有d老。份量都ok,套餐的話可以揀餃子或者小龍蝦蟹子沙律餃子正正常常個人建議揀小龍蝦蟹子沙律用紫菜包住食,好正
上次黎完,已經念念不忘

今次試埋另一款拉麵

蝦味噌拉麵
一上枱,湯已經滲出有濃濃的蝦米味,飲落非常濃郁,
連同蔥同粟米既清新同清甜,配搭一流。

但食耐左略嫌咸左少少,要飲水中和返
呢到有冰水提供架!

麵條方面幼得黎都夠彈牙,傾向硬身,配埋湯一齊食好正。

溏心蛋做得好好,一定要食真d,唔會太熟令到口感差哂。
呈現半流心狀架,必加蛋!

可惜個叉燒就麻麻地,唔夠新鮮,有d老。

份量都ok,套餐的話可以揀餃子或者小龍蝦蟹子沙律

餃子正正常常

個人建議揀小龍蝦蟹子沙律
用紫菜包住食,好正
  • 小龍蝦蟹子沙律
2017-04-22 172 浏览
剛到尖沙咀工作了數星期,發覺很多小店我都從來沒有聽過。每當晚餐想不到吃什麼的時候,我總會想到吃拉麵,今天就同朋友來到亞士厘道的博多拉麵別天神。我們都較多去那些連鎖式經營的拉麵店,不過近來發覺應該多嘗試一些不同的小店,更會有意外的收獲。博多拉麵別天神的裝潢很有日本拉麵店的感覺,座位分為面對著拉麵師傅的bar枱及二至四的Table枱。坐位數量不算太多,不過吃拉麵的食客通常都是吃完就走,不用等太耐就有位子。店內環境都很寬敞舒適,滿滿日本風的感覺。拉麵有兩款選擇:豚骨湯麵及蝦味噌豚骨湯麵小食亦有兩款選擇:餃子六隻及小龍蝦蟹子沙律最後我們選了套餐:「味噌豚骨湯麵+小龍蝦蟹子沙律」及「豚骨湯麵+餃子」。蝦味噌豚骨拉麵+小龍蝦蟹子沙律套餐蝦味噌豚骨拉麵濃濃的蝦香味非常突出,但湯底依然充滿豚骨味,拉麵上面有櫻花蝦,叉燒,蔥,粟米及日本半熟蛋。麵質剛好,軟硬度適中,兩大塊的叉燒很有口感。小龍蝦蟹子沙律沙律入面混合了小龍蝦肉及蟹子,沙律口感爽口清涼,小龍蝦肉非常鮮味。豚骨湯麵+餃子套餐豚骨湯麵奶白色的豚骨湯底,豚骨味更重,拉麵上面同樣地有叉燒,蔥,粟米及日本半熟蛋。麵質同樣軟硬度剛好。整體都不錯!餃子煎得
拉麵有兩款選擇:豚骨湯麵及蝦味噌豚骨湯麵

小食亦有兩款選擇:餃子六隻小龍蝦蟹子沙律

蝦味噌豚骨拉麵+小龍蝦蟹子沙律套餐

豚骨湯麵+餃子套餐

餃子
煎得十分香脆可口,饀料有豬肉及九菜,餃子充滿肉汁。
2017-04-08 222 浏览
食午餐1點半左右,不用排隊,店舖好日本feel,兩個人叫左兩個套餐,如圖,一個原味一個蝦味,蝦味湯底比較濃郁,原味就比較清,兩個都好食,拉麵幼身比較彈都好好食,餃子煎得好,唔會硬身唔燶,咬落去仲好有肉汁,正!免費提供冰茶,食完飲返杯可解膩仲有幾款配菜免費供應。係餐牌發現左樣野如果叫餐呢,餃子就得4隻但係碗麵有隻蛋。如果唔叫餐呢,再叫餃子,餃子就有6隻但係碗麵冇隻蛋。所以睇下想食咩多d,價錢相差唔遠,但份量都係返度。除非又想食蛋又想食六隻餃子啦😆好食,可以再食
2017-04-08 1279 浏览
源自日本福岡縣福岡市的博多拉麵(博多ラーメン),是以豬骨湯及細麵為原料的日本拉麵,特徵是乳白色的豚骨白湯。博多拉麵與札幌拉麵和喜多方拉麵並列為日本三大拉麵。甫入座,午市將近下午茶時間食客寥寥,目光立即被桌上的無漂白竹筷子吸引。所謂「工欲善其事,必先利其器」,店家注重餐具細節,可想而知,亦馬上令我對食物作美好憧憬。沙律溫度適中,配以紫菜包裹一口送腔,齒間滿是小龍蝦與蟹子合奏的清新海鮮感覺。盛載沙律的小碗也精緻悅目。餃子皮與餡皆屬尋常,可以忽略。麵條、蔥花、木耳爽口,湯底散發出濃厚豚味,令人禁不住一口接一口。叉燒口感軟糯脂香,不失爽韌。玉子有待進步,只因醃料全在蛋白外層。蝦與豚的結合,相對於尋常的豬骨湯麵多了一份豐富而新奇的味覺享受。

博多拉麵與札幌拉麵和喜多方拉麵並列為日本三大拉麵。
小龍蝦蟹子沙律
盛載沙律的小碗也精緻悅目。
餃子
餃子皮與餡皆屬尋常,可以忽略。
別天神拉麵
蝦味噌拉麵
题外话/补充资料: 個人認為比永星里那間拉麵略勝一籌。
2017-04-06
別天神拉麵