2017-10-12 2254 浏览
在銅鑼灣逛街購物後,又餓又累,正在打算找地方坐下慢慢吃。碰巧接過傳單,這家新開張的無限時任食,可以坐下慢慢食,正合心意!好湯底後,侍應就送上幾款必食環球美食菜式,有刺身及熟食,不用餓著肚等火鍋湯底滾起! 四品刺身盛合及象拔蚌刺身三文魚,北寄貝,甜蝦及油甘魚都算肥美,象拔蚌新鮮,而且不是薄切 。立貝黃金燒一人有一隻,燒得金黃色,扇貝中SIZE,咬落彈牙 。韓風人蔘雞鍋吃過刺身及立貝黃金燒後,湯底也剛好滾起來了。點了韓風人蔘雞鍋,一般任食的火鍋湯料都不用多,但可找到不少人蔘及雞件。海鮮盛合有蝦,鮑魚,蚌,蜆及脆鯇件,全部都新鮮,其中脆鯇份量都幾多。 鰆魚魚皮唐揚/稻荷腐皮卷唐揚兩樣都炸得脆口薄皮,輕輕沾下湯汁,能吸收湯汁之餘依然脆口 。極上手切牛小排任食火鍋也都可以吃到高質牛,難得!雖然這款牛只提供一次,不是追加樣式,但不是得兩三塊敷衍了事。肉質軟腍油脂均勻有肉香,沾少許醬汁直接品嚐肉味。 三色海鮮丸 (鯪魚丸,蝦滑,墨魚滑)都是手打丸,就是爽滑 。自家制双目水餃有芹菜餃及韮菜餃,皮薄饀料足 。吃過一系列指定美食後,就可以繼續點追加食物,還有沙律吧提供大量蔬菜及甜品。另飲品及雪糕選擇非常多

四品刺身盛合及象拔蚌刺身

四品刺身盛合及象拔蚌刺身

立貝黃金燒

立貝黃金燒
一人有一隻,燒得金黃色,扇貝中SIZE,咬落彈牙 。

韓風人蔘雞鍋

海鮮盛合

海鮮盛合

鰆魚魚皮唐揚/稻荷腐皮卷唐揚

極上牛切牛小排

三色海鮮丸

三色海鮮丸 (鯪魚丸,蝦滑,墨魚滑)
都是手打丸,就是爽滑 。

自家制双目水餃
有芹菜餃及韮菜餃,皮薄饀料足 。

吃過一系列指定美食後,就可以繼續點追加食物,還有沙律吧提供大量蔬菜及甜品。另飲品及雪糕選擇非常多,兩個大飲品雪櫃,還有果汁機,雪糕更有多款韓國雪條,無限時任食!
2017-10-11 442 浏览
上星期日到銅鑼灣霎東街假日酒店一樓的 左鄰右李 食粥, 忽見三樓開了新餐廳,  千賀水產の鮮鍋道場, 好吸引的水產火鍋放題, 食物多, 無限時.環球美食菜式, 星期一至四, 成人每位  $268- . 我們一定要來.結果約了朋友, 訂星期一晚檯, 聚一聚, 乘機吃飽飽.餐廳以道場為名, 大陣容, 食品大堆頭, 以 $268- 價錢, 在假日酒店內享受美食, 有驚喜, 座位大而寬敞, 小組客人會有間格, 自組小天地, 兩人會安排卡座, 四人長桌.座位色彩繽紛, 夠潮.服務員好殷勤, 我們一坐下便送來餐牌, 及介紹美食專區, 好細心!可選不同湯底.   我們點了好健康的 溫野菜蕃茄鍋. 服務員送來兩個小食, 毛荳和雲耳, .又為我們開爐, 招呼好週到.我們先探探飲品供應處, 有竹蔗水, 酸梅湯. 熱玄米茶, Blue Girl 啤酒.冰櫃飲料種類繁多, 包括汽水, 韓國果汁, 奶, 咖啡, 茶....等.  我們也先取竹蔗水及芒果汁, 又止渴, 百喝不厭.服務員送上 新鮮刺身一盆, 這是無追加項目.   有兩隻巨形珍寶蝦, 象拔蚌, 北寄貝,  三文魚腩,  油甘魚.   款款鮮甜爽口,
好吸引的水產火鍋放題, 食物多, 無限時
結果約了朋友, 訂星期一晚檯, 聚一聚, 乘機吃飽飽.
, 座位大而寬敞, 小組客人會有間格, 自組小天地,
兩人會安排卡座, 四人長桌.
座位色彩繽紛, 夠潮.

可選不同湯底.   我們點了好健康的 溫野菜蕃茄鍋
服務員送來兩個小食, 毛荳和雲耳, .
又為我們開爐, 招呼好週到.
服務員送上 新鮮刺身一盆這是無追加項目.
款款鮮甜爽口, 夠肥美, 無追加也不要緊, 因為食物繼續來
焗帆立貝, 每人只一隻.
上檯夠熱, 金黃色的蛋黃醬和蟹籽, 點綴得好靚, 帆立貝好肉更好味, 多來一隻更好
接著 海鮮拼盤,  都是一次性食品,
鮑魚兩隻, 海蝦 (仍躍動) , 大蜆, 扇貝, 魚片, 脘魚腩.
全部海鮮都以冰盤載著, 保留新鮮度.

各款水產, 鮮又鮮. 爽脆鮮甜, 彈牙.
 除了鮑魚, 扇貝冇追加, 要細嚐. 其他可再點.
手打丸, 自家制水餃 (韮菜豬肉餡), 魚皮, 響鈴.
蝦丸, 墨魚丸, 鯪魚肉丸.   三種丸子肉味鮮甜, 不是行貨, 蝦肉好爽口,  要慢慢欣賞.
手切牛小排 (無追加),  而美國肥牛, 豚肉, 羊肉, 雞.....等都可以免費 order.
牛小排最不容錯過, 牛味濃郁, 油香四溢, 保持嫩滑口感.  追加的美國肥牛, 羊肉, 肉質優.
醬料很多, 可自由選擇組合.
自選食品區, 食物 包羅萬有.  熟食有粉, 麵, 飯.
蔬菜品種多,
生菜, 椰菜, 連苦瓜也有.
菇類, 粟米及丸子也不少.   今次無法吃齊, 太多食物了.
還有腸仔,
生麵, 公仔麵.
甜品有 雪糕, 特色自製甜品, 有創意, 有誠意.  生果有西瓜, 菠蘿, 吃到肚飽飽 !!

糖水大大煲.   雪梨雪耳糖水.

冰櫃有雪條及甜筒.
 滿足大小食客.   太高興了.   食品好質素, 服務員友善, 價錢
.  我們要再來.
2017-10-10 410 浏览
呢度係時代廣場附近,地點好就腳好多湯底可選擇,就選了山地野菌清湯湯底,湯可以帶出食物的鮮味,一路打邊爐,一路加清湯而不是清水,超惹味雪花牛滾滾好足牛味,牛肉薄片十分新鮮刺身好大盆,又有長長的赤蝦,有切得薄薄而入口爽口的蚌片,有三文魚、油甘魚、北寄貝刺身,鮮味十足海鮮拼盤好豐富呀!打邊爐又鮮又甜,份量十足,食得名貴食材,大飽口福芝士焗元貝好鮮味牛丸、魚旦好爽口,尤其覺得芥末流心丸超喜歡,咬落有綠色的芥末流心出來,差點燙到,不過好特別好惹味蕃茄好鮮紅,粟米好甜,芋絲好味,薯粉好煙刃,估唔到有至喜歡的薯粉其實可以任點的食物好多,自己取的菜多選擇,仲有雪糕、甜品另外的飲品好多選擇,有汽水,有韓國飲料,有酸梅湯和竹蔗馬碲水,清熱解暑一句,抵食
呢度係時代廣場附近,地點好就腳

雪花牛滾滾好足牛味,牛肉薄片十分新鮮

芝士焗元貝好鮮味

其實可以任點的食物好多,自己取的菜多選擇,仲有雪糕、甜品

一句,抵食
2017-10-09 933 浏览
自從轉左工,好耐無出動搵食,今次難得出銅鑼灣,就去食個新開嘅火鍋放題。坐入去之前,思前想後,決定要人參雞鍋,補一補佢。叫得水產,當然有我最鍾意嘅刺身。三文魚、油甘魚、大大隻蝦、北寄貝。最最最重要,有我好耐無食過嘅象拔蚌刺身。好甜好爽,好開心呀。個放題包左一碟海鮮拚盆("亦即海鮮盛合"),當中我估唔到有大大隻鮑魚、扇貝、4隻大花甲、2隻蝦、同2隻好鮮甜嘅甲殻類魚片咁。當然,打邊爐就少不了牛肉啦! 同手打丸同餃。個餃真係好好好大粒,佢真係同平時打邊爐個d唔同,佢個d好飽滿。仲有任添嘅魚皮同腐竹唐揚。兩者我喜歡佢嘅魚皮,食到停唔到口。除左有生野去打邊爐外,每人仲有隻bb醬焗帆立貝。除左上面個d固定一人一份嘅食物之外,牛羊豬肉魚皮唐揚個d可以添。但不是極上牛小排了,而是美國肥牛。一樣好味!其實佢有好多野飲同自助配料吧。仲有好多甜品。真係同一般dX一好唔同呢~返食指數:3.8粒星。因為真係幾抵食呀,兩個人加埋一,600幾蚊,但食到嘅海鮮真係好鮮。無論係刺身定打邊爐海鮮都係好野。而且地方乾淨光猛卡位夠闊,不會好逼咁。仲有可以無限時,難得!

坐入去之前,思前想後,決定要人參雞鍋,補一補佢。

當然,打邊爐就少不了牛肉啦!

除左有生野去打邊爐外,每人仲有隻bb醬焗帆立貝。

2017-10-08 2353 浏览
今日開始一連幾日國慶假期,當然要四周圍行下食下好好享受假期,一早先去行街,睇戲,不知不覺已經晚上6點幾,開始有少少肚餓,行經銅鑼灣假日酒店附近見到有間新開的火鍋店,每位$298,試業中2人同行一人半價,包括刺身,海鮮盤,前菜等等,還有自助火鍋配料,飲品,熱盤小食,粉麵,糖水,雪糕甜品等等,簡直包羅萬有,款式多。店家先奉上前菜,小食,刺身拼盤枝豆- 清甜爽脆麻辣豬耳- 麻辣味辛辣香口,豬耳爽口彈牙刺身拼盤- 帶子刺身鮮甜味美,牡丹蝦彈牙爽甜,三文魚肥美甘甜,象拔蚌鮮甜爽脆。海鮮盛盒,海鮮豐盛又新鮮,鮮蝦,鮑魚仲好生猛不停郁,貴妃蜆大大隻又爽甜,沙白蜆肉鮮甜多汁,脆肉鯇脆口鮮甜,鮑魚鮮甜味美。極上手切牛小排牛肉色澤鮮紅,油花均勻,食落肉質鮮美嫩滑三色海鮮丸鯪魚滑-魚肉鮮甜軟嫩蝦滑,墨魚滑都十分爽口彈牙,仲鮮味十足。肥牛-肉味濃而且鮮嫩黑豚肉-豚肉爽嫩鮮甜最後當然要食碗湯水先滿足紅豆沙-紅豆大大粒仲煲到起哂沙,而且唔算甜,好美味喔!今晚真係超大滿足,食物新鮮,款式又多,下次要帶屋企人一齊去試下。
店家先奉上前菜,小食,刺身拼盤
枝豆- 清甜爽脆
麻辣豬耳- 麻辣味辛辣香口,豬耳爽口彈牙
極上手切牛小排
牛肉色澤鮮紅,油花均勻,食落肉質鮮美嫩滑
三色海鮮丸
鯪魚滑-魚肉鮮甜軟嫩
蝦滑,墨魚滑都十分爽口彈牙,仲鮮味十足。

肥牛-肉味濃而且鮮嫩
黑豚肉-豚肉爽嫩鮮甜
最後當然要食碗湯水先滿足
紅豆沙-紅豆大大粒仲煲到起哂沙,而且唔算甜,好美味喔!
2017-09-30
2017-10-06 993 浏览
很久沒有寫記,不是沒有出吃飯,只是沒有值得揮筆動力。。。香港人愛打邊爐之心從沒受炎熱天氣影響,經朋友介紹下,今晚便約了許久不見閨蜜去試試日式火鍋放題。。。餐廳位於Times Square 旁邊的Holiday Inn 洒店三樓全層,浄係聽到個location 就知一定舒適好坐。朋友之前一早掟咗位,𨋢門一開,感覺舒服,reception 親切有禮,我們被安排到一個舒適卡位坐下。門面夠日式,好有日本居酒屋feel。坐下有位面帶笑容及有禮貌waiter 向我們介紹放題內容,刺身,手打丸,海鮮拼盤及手切牛小排都是一次性食品,餘下的美國肥牛,豚肉,羊肉等等等都可以免費無限encore ,仲有飲品,菜,甜品,雪糕全部包在放題內。如比一來,只是收hkd 298 一位,真係超值優惠。店員還說現在試業,第二位半價,所以等於打七五折。此優惠至十月十號咋,有心識就要快!放題包一款湯底,可加錢轉premier d 嘅,我們加咗hkd 28 轉兩款,分別係人參雞同黑蒜豬骨湯。登登登登,刺身拼盤上台啦⋯⋯象拔蚌,北寄貝鮮甜爽口,油甘魚及三文魚腩夠肥美再加隻鮮甜到不得了珍寶蝦。。。為之後嘅邊爐掀開序幕。。。打邊爐又
很久沒有寫記,不是沒有出吃飯,只是沒有值得揮筆動力。。。
門面夠日式,好有日本居酒屋feel。

登登登登,刺身拼盤上台啦⋯⋯

刺身拼盤

打邊爐又點小得醬料,呢度有許多選擇,包滿足。

多款醬料  任君選擇
好啦,湯底黎啦⋯⋯好香好濃

左:豬骨濃湯  右:人蔘雞湯
跟著上嘅海鮮拼盤,每一樣都好鮮甜,但小妹最愛還是鮑魚,手切牛小排,呢個不得了,又甜又淋,好味到唔捨得食。。。

手切牛小排  油花滿滿的

無限追加的有魚皮,肥牛,豚肉及羊肉等等等
無限order

外面common area 有多款丸類,菜類及甜點,仲有小妺最愛嘅韓國蜜瓜雪糕,一個字-正。
飲品選擇其多。。。以這樣價錢之放題,算是非常超值優惠。。。

如果肚餓到沒耐性等食物煮熟,這裡竟然還有幾款熟食提供,好細心呀。

熟食區

抵。抵。抵。下次一定要叫多d朋友一齊黎,大吃大喝一晚。
刺身拼盤
多款醬料  任君選擇
左:豬骨濃湯  右:人蔘雞湯
手切牛小排  油花滿滿的
無限order
熟食區
2017-10-06 637 浏览
知道CWB HOLIDAY INN EXPRESS 開咗間火鍋放題,所以就同朋友仔去試吓依家到10月10日二人同行一人半價,所以真係唔試唔得上到餐廳覺得好大好寬敞,枱同枱之間有一定既距離唔會覺得焗束一坐底,侍應就同我哋講用餐既內容會有一次性既刺身/海鮮/三色丸出面會有菜/丸/甜品/飲品 供應肉類都可以追加,有牛/豚/雞/羊等等飲品同雪糕都有好多選擇呀....除咗大路包裝飲品之外... 仲有竹庶茅根同酸梅湯...仲可以有熱玄米茶添呀...甜品有多種味道既韓國雪條甜筒選擇...出面既丸/菜/麵都有好多得揀... 連醬料都有好多呀正式開動,首先係珍味小食兩款木耳,清爽!最啱做前菜麻辣豬耳,少少麻少少辣。食唔到辣既人都可以一試,"麻"得好惹味好開胃之後一次性既食物都開始送到喇刺身盛合蝦/象拔蚌/北寄貝/油甘魚/三文魚腩見到個刺身盛合就覺得好開心.... 啲刺身都好新鮮蝦夠甜... 象拔蚌爽口清甜... 油甘魚同三文魚腩都好肥美...湯底我哋揀咗兩個湯底... 人參雞同埋豬骨湯底人參雞湯底真係有參家喎... 清清哋但係就越煲越有人參味豬骨湯底有大大嚿豬骨... 愛食豬骨既人就一定要ORDER喇手
依家到10月10日二人同行一人半價,所以真係唔試唔得

上到餐廳覺得好大好寬敞,枱同枱之間有一定既距離唔會覺得焗束

一坐底,侍應就同我哋講用餐既內容
會有一次性既刺身/海鮮/三色丸
出面會有菜/丸/甜品/飲品 供應
肉類都可以追加,有牛/豚/雞/羊等等

仲可以有熱玄米茶添呀...
甜品有多種味道既韓國雪條甜筒選擇...
飲品

出面既丸/菜/麵都有好多得揀... 連醬料都有好多呀
醬料
粉麵
丸類 / 蔬菜

正式開動,首先係珍味小食兩款
木耳,清爽!最啱做前菜
珍味小食

我哋揀咗兩個湯底... 人參雞同埋豬骨湯底
人參雞湯底真係有參家喎... 清清哋但係就越煲越有人參味
人參雞 + 豬骨湯

手切牛小排
理個都係一次性既... 再追加就係肥牛... 就唔係理個喇...
牛小排好夠牛味呀... 兩個人都有咁大碟..
手切牛小排

焗帆立貝
粒肉一啲都唔細呀... 食到有牛油... 白汁...
拎黎嗰陣仲係熱辣辣家...
帆立貝黃金燒

海鮮拼盤
嘩... 好澎湃呀...
有鮑魚/海蝦/貝類/三種唔同既魚片/脘魚腩
全部都係新鮮嘢... 啲貝洗得乾淨食落鮮甜爽口
鮑魚都係一樣爽口鮮甜... 魚片係新鮮既唔係食落脢脢咁...

自家制水餃
有兩隻味... 韮菜豬肉同芹菜豬肉
兩隻味都係咁新鮮好食
食得出唔係街外邊用機整嗰啲...
我就鍾意芹菜多啲... 因為芹菜味夠香
自家制水餃

三色丸
蝦丸/墨魚丸/鯪魚肉丸
好明顯係自家制唔係機制
蝦丸既蝦好爽口呀... 墨魚丸同鯪魚肉丸都係好足料並唔係溝粉嗰啲
三色丸

魚皮響鈴
火鍋不可缺少既嘢食...
唔好睇塊魚皮咁大會唔脆喎... 係脆到不得了呀
理個食完可以食完再追加既....
所以可以不斷追加追加再追加...
炸魚皮+響鈴

其實食完以上以既嘢食都開始飽喇....
但係都想試吓啲追加既肉類...
所以就叫咗牛/豚/羊試吓
雖然係追加... 但係一啲都唔係比次等貨喎...

話就話叫肥牛... 但係一啲都唔會好肥呀..
始終都要有返少少肥先好食家嘛...
理個"肥牛"好夠牛味呀... 而且一啲都唔會靭呀
肥牛

羊肉都好好味喎...
食羊既都唔會怕"騷"... 理個羊一啲都唔會有騷味呀
但係就有好香既羊肉味...
得我一個人食... 三片啱啱好...
羊肉

豚肉方面都好味噃
豬味夠少少肥肥哋唔會靭...
豚肉

綜合嚟講理間火鍋放題都係值得推薦
地點好... 服務好... 火鍋料夠新鮮又多選擇... 又有刺身食...
店面夠大夠寬敞... 人數少少又得人數多多都得
2017-10-04 538 浏览
宣傳單張寫到明話⋯⋯中日式放題,又見新新開張咪去試下囉,上到去先知係語言偽術。單張上亦無講明魚生及部分食物只可叫一次我去呢間餐廳前打去問過服務員,佢都話放題咪任食上到去先知四式魚生拼盤只可叫一次自助巴區只有丸類,菜,面,飲品,雪糕牛羊雞要每次同店員order,而每次份量都好少,好似吾想俾人食咁完全係伏同埋勁吾抵食,同埋d野吾算特別好飯。295蚊加一,第二位半價我見到其他客都有遇到我同樣既問題,上到去先知俾人呃左呢個價錢好多其他選擇
單張上亦無講明魚生及部分食物只可叫一次
我去呢間餐廳前打去問過服務員,佢都話放題咪任食

上到去先知四式魚生拼盤只可叫一次
自助巴區只有丸類,菜,面,飲品,雪糕

完全係伏同埋勁吾抵食,同埋d野吾算特別好飯。
295蚊加一,第二位半價
我見到其他客都有遇到我同樣既問題,上到去先知俾人呃左
呢個價錢好多其他選擇

2017-10-03 488 浏览
轉新工,特登同女朋友黎試下間新火鍋放題,模式有點特別,一開始有一個特定的set,有前菜刺身小食海鮮,再有數款肉類放題,及甜點蔬菜雪糕飲品任飲。所以食完身一round都飽50% 每樣試一試就飽120%二人同行 一人半價 抵!可放題的肉類都不少 還有蜆熟食要推介 蝦碌!鼓油味很突出,煮得香脆,連彀食埋但是海鮮就有鮑魚貝類,牛肉手打丸,餃子,前菜。麻辣豬耳一級捧!辣辣的很過引!脆肉鯇,魚如其名,真係焯完是爽的牛肉 一定要encore, 美國牛味濃郁,油脂分佈均勻,入口淋滑刺身 不過不失,每樣有啲 過下口引咁甜品種種多 味道都不錯 唔經唔覺食多件雪條是韓國蜜瓜雪條飲品櫃飲料齊全!涼茶氣水都有豬同羊,豬肉不錯,羊有點so總括而言,服務不錯 有細心講解,食物種類都不少Ps 刺身可追加就好啦

二人同行 一人半價 抵!

放題的肉類都不少 還有蜆

熟食要推介 蝦碌!鼓油味很突出,煮得香脆,連彀食埋

但是海鮮就有鮑魚貝類,牛肉手打丸,餃子,前菜。

刺身 不過不失,每樣有啲 過下口引咁

甜品種種多 味道都不錯 唔經唔覺食多件
雪條是韓國蜜瓜雪條

飲品櫃飲料齊全!涼茶氣水都有

豬同羊,豬肉不錯,羊有點so

總括而言,服務不錯 有細心講解,食物種類都不少
Ps 刺身可追加就好啦
2017-10-02 3202 浏览
從街上派發傳單的小伙子手上接過了一張傳單,知道時代廣場旁的智選假日酒店剛開了一間新的日式火鍋店,新開張期間還有第二位客人半價(變相75折)的優惠 。反正朋友這日原先也是選取了一間火鍋店晚飯,便索性跟朋友相討,火鍋飯局臨時即興轉場。(據服務員所說,試業期間的第二位客人半價優惠將會做到十月十號。)智選假日酒店位處銅鑼灣時代廣場旁,位置相當便利。不過始終是位於內街位置,附近人流不多。食店佔了酒店整個樓層的區域,座位數目甚多,但環境光猛,格局寬敞。尚在試業階段,是夜食客不多,沒有人滿之患,侍應生的服務亦份外週到。千賀水產原來剛在數月前在元朗區開張,經營海鮮磯燒放題。老闆鋭意擴充版圖,數月後已經衝出新界區,在鬧市開了這間姊妹店。新店一樣是吃放題,但跟元朗走的路線略有不同。吃的是火鍋放題,常日價錢每位$268,週末或假期前夕每位$298,九時後入座還有八折優惠。與其他火鍋放題比較,肯恩最滿意的是在這裡用膳並不設時間限制,客人不用滾水淥腳地趕快要把熱到燙滾的食物往嘴裏送,可以慢慢地品嚐食物。晚市套餐有一份固定的菜單,裡面包含了十道食物。魚皮及腐皮卷可以無限次添加,其餘的食物只一次性提供。至於外面的自

(服務員所說,試業期間的第二位客人半價優惠將會做到十月十號。)

新店一樣是吃放題,但跟元朗走的路線略有不同。吃的是火鍋放題常日價錢每位$268,週末或假期前夕每位$298,九時後入座還有八折優惠。

至於外面的自助食物吧枱,提供蔬菜、主食及甜品類食物,也有一般午餐肉、肉丸等食物,跟市面日式火鍋放題連鎖店提供的食物差不多。

除了自助吧枱,食店還有牛肉、羊肉、黑豚肉等食物可以無限點選。不過試業期間尚未有點菜紙提供,食客要直接跟服務員下單。

飲品的選擇種類豐富。既有紙包飲品,也有汽水機、酸梅湯等飲品提供。

甜品方面,雪糕櫃已經是指定動作。

除此之外,還有一個大冰箱,放著韓國品牌的大熱生果雪條及甜筒,無限任食。吃火鍋也得記謹要留肚至最後吃甜品

點了湯底後放題的指定食物便陸續送上。珍味小食是兩道小吃,分别是豬耳及荷蘭豆。

冷不提防豬耳是麻辣煮製,幸好有無限冷飲為舌頭解辣。

加了$28點了鴛鴦湯底,分別選了黑蒜油豬骨湯底及日式壽喜鍋湯底。

壽喜鍋的甜與黑蒜油鍋的香,各有千秋。

其他指定食物亦同一間上桌。

從店名已經可以知道,水產是食店的招徠項目,指定食物中亦以兩盤海鮮食物最為吸睛。

四品刺身盛合+ 象拔蚌刺身

刺身盤組合內有珍寶蝦、油甘魚、北寄貝、三文魚、三文魚腩及象拔蚌刺身

三文魚及三文魚腩都是厚切size,鮮味與油潤感都不錯。象拔蚌更是爽脆鮮甜。

珍寶蝦亦甚具看頭,蝦膏豐富,鮮味濃郁。

鏡頭一轉,作為火鍋的主打項目,海鮮盤的賣相更是豐富吸精。

蜆仔、大蜆、大蝦、蟶子、鯇魚片與鱔片,全都是大大件的類型。幸好餐桌夠大,否則很難容得下了如此大碟的海鮮盤。

海蝦上桌時仍不時跳動,新鮮生猛。

大蜆雙蓋半開,早己進行吐沙清洗處理。

全部海鮮都以冰盤盛載,新鮮度得以保留,讓客人可以慢慢享用,不用急性子一次過全部倒入鍋內。

焗扇貝是指定食物中除了兩道頭盤小吃外的唯一一道熟食。餐牌中原先寫的菜式是焗天火珍寶蠔,但可能因為缺貨原因,食店把它改成焗扇貝。

扇貝表面蓋上一層蛋黃醬去焗,上桌前再以火槍輕炙,表面帶來一層焦香。蛋黃醬焗後味道可口,不退肯恩略嫌扇貝的鮮味被蛋黃醬稍稍蓋過,吃海鮮還是喜愛較輕盈的調味方式。

極上手切牛小排

美國進口的牛小排肉,雪花分佈均勻,一看便知是靚料貨。

指定食物中還有較大路的炸魚皮、腐皮卷、水餃及三色海鮮丸。

服務員點選了可無限任食的牛肉及黑豚肉。可能珠玉在前,吃過之前的牛小排,後點的牛肉便難免給比下去。相較之下,黑豚肉肉味濃郁,更值得點選。

試了數款自助甜品吧上的甜品。都是較大路的款式,水準不過不失。

冰箱內的雪條甜筒無限任吃,韓國水果雪條有齊四款味道,香滑富奶感,吃完熱辣辣的火鍋後來點冰凍的甜品,  是緩和熱氣的最佳選擇。

其實若果想吃一頓高質素的火鍋,單吃套餐指定食物項目內的食物,已經足夠飽肚。若果本着要吃得抵兼吃回本的心態,也不用急着囫圇吞棗,反正食店没有限制進餐時間,食客可以在這兒消磨一整個晚上。

吃完晚餐,完全没有碰過最先上桌的一道小吃,食店大可從指定食物中取消這些小吃,反正自助吧的食物已多的是。
2017-09-28
用餐优惠