忙咗幾個星期呢日終於放假可以好好休息朋友帶我去食好西食棉花糖A5和牛壽喜燒聽個名都流晒口水🤤雖然位置有啲難搵喺內街入面但上到去又別有一番感覺門口既武士同日本燈籠令人有種錯覺以為去左日本入面燈光偏暗感覺好有情調仲有一大張bar枱 晚上嚟飲酒感覺應該幾chill串燒叫咗2款肉同3款蔬菜上枱時用炭爐keep warm食得慢都唔怕凍左 有油膩嘅感覺幾款都做得好出色牛舌爽口彈牙大蔥雞肉鮮嫩蓮藕、秋葵、冬菇都好fresh燒得剛剛好 唔會乾A5和牛壽喜燒棉花糖溶化一刻 非常IG-able有專人幫你燒 會先問你想食得生啲定熟啲和牛係鹿兒島嚟既A5和牛牛肉入口溶化 好滑好juicy湯底濃度亦剛剛好食所有配料都唔會覺得咸當中最鐘意佢個腐皮好少機會喺出面食壽喜燒會食到腐皮練Neri好有噱頭 打卡一流係呢到既signature飲起上嚟甜甜地 用Gin酒做主調有少少煙燻嘅味道好易入口朋友嘅十侍之森用whisky做主調佢都話果香好濃仲有egg white 好特別
忙咗幾個星期

食得慢都唔怕凍左 有油膩嘅感覺
幾款都做得好出色

牛舌爽口彈牙
大蔥雞肉鮮嫩
蓮藕、秋葵、冬菇都好fresh
燒得剛剛好 唔會乾

朋友嘅十侍之森
用whisky做主調
佢都話果香好濃
仲有egg white 好特別
呢間喺旺角壽喜燒我一直都好想去打卡,今次終於去到試佢個棉花糖A5和牛😍2人前壽喜燒set $898 上到黎超靚,型型木盒有6片鹿兒島黑毛 A5和牛燒之前店員會喺棉花糖機捲棉花糖出黎,再放入鍋加埋壽喜燒汁就將和牛放入去煮喇~ 你睇啲油花極豐滿霜降均勻,完全就係入口即化!牛肉加埋壽喜燒醬同蛋汁,人生完滿了另外個set仲連埋個季節野菜盛盒同手打烏冬或者飯野菜盒有豆腐冬菇金菇蟹柳竹輪卷、大蔥同蔬菜串燒5點上到黎仲連埋個小炭爐,咁就唔驚啲野食到中間就凍唔牛舌:用厚切肉味濃素三拼盤:有秋葵蓮藕同香菇豚肉卷:豚肉好香仲有個飯卷~都好好味仲有大家一定要試埋佢地既cocktail,因為都係超igable ga! 練 Neri店員將酒蓋住,再慢慢注入煙熏,過程超治癒,入面係有Gin/柚子同mix埋蔓越莓,味道會偏甜啲~ Tropical Sour 相比之下,另一杯Tropical Sour個酒味就重啲,因為個base係威士忌關係,再加埋熱情果檸檬汁同頂頭蛋白,入口好順滑~

2人前壽喜燒set $898
上到黎超靚,型型木盒有6片鹿兒島黑毛 A5和牛

你睇啲油花極豐滿霜降均勻,完全就係入口即化!

牛肉加埋壽喜燒醬同蛋汁,人生完滿了

另外個set仲連埋個季節野菜盛盒同手打烏冬或者飯

野菜盒有豆腐冬菇金菇蟹柳竹輪卷、大蔥同蔬菜

串燒5點上到黎仲連埋個小炭爐,咁就唔驚啲野食到中間就凍唔

牛舌:用厚切肉味濃
素三拼盤:有秋葵蓮藕同香菇
豚肉卷:豚肉好香

仲有個飯卷~都好好味

練 Neri

Tropical Sour
呢間喺旺角嘅人氣壽喜燒專門店十侍,而佢哋有一大嘅特色,就係用好似雲一樣軟綿綿嘅綿花糖代替壽喜燒嘅糖,所以味道會更濃更香,而且打卡影相一流。二人前套餐包括六大片鹿兒島黑毛 A5和牛、季節野菜盛盒、自家製壽喜卷醬準、日本生食級雞蛋、手打烏冬/日本米飯。呢度嘅壽喜燒完全係由職員負責,我哋只係需要選擇和牛嘅生熟度,店員就會將嚟自鹿兒島嘅黑毛和牛一片片咁煮熟。佢哋嘅和牛係用上A5級,所以見到啲油花豐滿,霜降亦好均勻,食落完全做到入口即化嘅感覺,而牛肉仲沾滿咗壽喜燒醬汁嘅味,如果再蘸堆佢哋嘅日本生食級嘅雞蛋汁,入口會更加順滑之餘仲多添一份濃郁嘅蛋味。而野菜盒用料十足,入面有蟹柳、竹輪卷、大蔥、蔬菜、豆腐、冬菇、金菇等。店員會喺我哋將牛肉食完之後,會用返經已煮過黑毛和牛嘅壽喜燒醬汁嚟煮野菜盒,令野菜盒嘅食材除咗有香濃嘅壽喜燒醬汁嘅味道外,仲多咗一份嚟自和牛嘅油香香味,令人食指大動。而主食方面我哋揀咗手打烏冬,手打烏冬口感彈牙爽口,又夠掛湯,烏冬掛滿香濃壽喜燒醬汁,仲散發出陣陣和牛嘅油香,令烏冬嘅味道層次立馬昇華不少。串燒:佢哋嘅串燒會連埋個小炭爐一齊,咁樣可以Keep住串燒嘅溫度。牛舌用咗厚切,牛味

牛舌用咗厚切,牛味濃郁之餘,入口仍然嫩滑多汁。
素拼盤:入面有三款,分別有秋葵,蓮藕和香菇。秋葵帶有陣陣焦香、蓮藕口感爽脆、香菇厚肉多汁。
珠蔥豚肉卷:豚肉外脆,油香滿滿,包裏住蔥味突出啲珠蔥,令整體味道變得更加豐富。

練 Neri:呢款係配合咗煙燻技術所調製,主要用Gin酒作主調,加上柚子同埋蔓越莓,令呢杯cocktail更易入口。

Tropical Sour:因為有威士忌做底,所以酒味會較重,但有熱情果汁可以有效中和威士忌嘅苦澀味,再加上有蛋白,入口會更加順滑。

2022-06-16 54 浏览
第一次去試食地點真係有點難找好在有Google大神餐廳在旺角鬧市中隱蔽的行仔內可能就是這樣租金沒有那麼高餐價實惠一些給客人,餐廳內部裝修有特色當晚點了2人前壽喜燒有專人為你服侍A5和牛嫩滑有牛味色澤鮮紅好新鮮配合日本蛋一絕還有配菜都好新鮮只係烏冬感覺一般不夠細滑,另再點了些燒物牛舌,大蔥卷,燒和牛,雞頸肉,牛舌夠厚夠香沒有騷味其他正常但燒物整體不是很夠熱,我們被安排坐在卡位但梳化太高坐上去吊晒腳古怪,冷氣唔夠食咗一陣已經出汗,希望餐廳往後這些細節有待改善,價錢合理食物質素好係一個滿意的晚餐期望下次好快再光臨
2022-06-15
  • 壽喜燒
2022-06-15 277 浏览
出去食人氣比較高既壽喜燒都要好早做booking,食完都唔係覺得有好大驚喜。而今次係旺角咁就腳既地方搵到間幾有特色既壽喜燒,佢係主打棉花糖壽喜燒。一入到去既裝修好有神秘感,環境都幾好,店舖都好乾淨。叫左個二人壽喜燒餐,先黎既飲品,好清新好refreshing,另外再叫左幾串串燒,串燒有個細爐燒住咁就可以保存佢嘅溫度,叫咗秋葵、牛舌、冬菇、蓮藕同埋雞肉。最好食嘅就係牛舌,秋葵冬菇蓮藕同埋雞肉都好正常。另外叫左隻炸雞蛋,第一次食都幾特別,係流心蛋嚟,唔錯唔錯。主角出場,見到塊牛肉咁多雪花已經吞咗好多啖口水,佢仲配埋隻生雞蛋俾你,配埋落塊牛度,更加滑,入口即溶,呢個感覺已經值回票價。食完牛之後仲有啲蔬菜類,好似打邊爐咁,今次就配左烏冬,配埋個壽喜燒湯底,好好味。最後,係一個好方便嘅地方食到咁高級嘅壽喜燒,仲會有人serve你,成個用餐體驗係舒服但係又唔會覺得好擠迫,而且塊牛真係冇得輸,與其又要排隊,又要booking,咁不如試吓呢間。
另外叫左隻炸雞蛋,第一次食都幾特別,係流心蛋嚟,唔錯唔錯。

2022-06-12
之前男朋友生日就已經想試吓席前壽喜燒,但無奈行程關係一直未有機會試到,今次終於早一個月前book定🤣是必要食到壽喜燒🍲。一推開餐廳門,已經有尊侍衛像迎接我地🥷🏻十分之有氣勢,隨即店員就嚟serve我地,即刻有賓至如歸嘅感覺🤵🏻‍♀️。🐒流心蛋💰$28揚物方面首先就黎左粒炸蛋🍳切開入面仲係流心蛋,外面酥脆得黎內裡既蛋黃依然係橙黃色🌞為呢餐打響頭炮。🐒牛舌💰$52🐒大蔥雞💰$38🐒素拼串(秋葵,冬菇,蓮藕)💰$58之後就黎左啲串燒配我地既Mojito🍹💰$68👉🏻蘋果,桃,檸檬梳打👉🏻 菠蘿,青檸,蔓越莓汁我地都唔知Bartender會調配啲咩飲品俾我地,我地只係需要要求想要咩方向既飲品佢就調配到出嚟🤩呢樣好surprising🍢串燒黎講牛舌係必嗌,而價錢黎講一啲都唔貴,過程中仲有小炭爐去keep warm,保溫之外仲唔會令串燒乾柴。🐒A5鹿兒島黑毛和牛肉眼/西冷(二人前~360g)💰$898👉🏻季節野菜盛盒(豆腐,竹輪,蟹棒,油揚,冬菇,鴻喜菇,金菇,娃娃菜,京蔥)👉🏻自家製壽喜燒醬汁👉🏻日本蘭王雞蛋2隻👉🏻真打稻庭烏冬/白飯終於到戲肉啦🤩係A5鹿兒島黑毛和牛呀!你睇下佢啲雪花❄️會唔會太犯

🐒流心蛋💰$28

🐒牛舌💰$52
🐒大蔥雞💰$38
🐒素拼串(秋葵,冬菇,蓮藕)💰$58

之後就黎左啲串燒配我地既
Mojito🍹💰$68
👉🏻蘋果,桃,檸檬梳打

👉🏻 菠蘿,青檸,蔓越莓汁

👉🏻自家製壽喜燒醬汁
👉🏻日本蘭王雞蛋2隻
👉🏻真打稻庭烏冬/白飯

終於到戲肉啦🤩係A5鹿兒島黑毛和牛呀!你睇下佢啲雪花❄️會唔會太犯規
呢個二人份都只係$898,仲要有專人幫你燒,手把手講解🤵🏻‍♀️真係估唔到係咁高質

🍬另一特別之處就係佢地自家製既壽喜燒醬汁甜味係來自於棉花糖,所以佢會將醬汁淋落棉花糖上面,過程好治癒🥰

🐮牛方面唔洗多講都知你回味無窮,入口即溶既牛配埋蘭王蛋,又滑又軟🫠我都溶化了…

Overall用餐體驗好好👍🏼食物有水準之外,店員都十分專業同helpful,所以成個過程都覺得好舒服😌心靈同生理上都好滿足🤰🏻
2022-06-09 1802 浏览
作為壽喜燒控嘅我,放長假第一日已經好有planning,一朝早就衝去一間旺角嘅棉花糖壽喜燒專門店🥰。其實咩叫棉花糖壽喜燒呢?我都未試過,真係比個名吸引左,感覺好新奇咁。 餐廳係樓上鋪,裝修有日本特色之餘,仲比較mordern。座位亦都有好多唔同選擇,有一般四人檯、吧檯同高檯, 仲有兩間好靚嘅private room,可以坐到4-8個人,有落地玻璃可以望到繁華街景,朋友聚會夠曬私密度。 呢度除左壽喜燒之外,仲出名食串燒同飲酒。日間係主打壽喜燒同串燒等日本料理,夜晚會變成酒吧形式,有各式cocktail、mockail同清酒,燈光同音樂都會比較relax,但一樣有食物供應。 串燒方面,所有串燒都係用碳火烤,好有風味🥰。而且佢地會喺餐檯放一個細細嘅爐,用黎暖住d串燒,咁樣就唔會食食下變凍,呢樣野真係好貼心👍。 ❤牛舌串燒($52)牛舌厚度適中,外皮脆脆地,入面仍然保持軟熟多汁。 ❤大蔥雞串燒($38)雞肉係用雞腿肉,肉質比較嫩滑,而且唔會癡肥肉,更加能夠保留碳火嘅香味。 ❤素串燒拼盤($58)有蓮藕,秋葵同冬菇,全部都好大串,所以我覺得呢個素拼盤好抵食😋。最鐘意蓮藕串,因為特別能夠食得出碳烤

❤牛舌串燒($52)
牛舌厚度適中,外皮脆脆地,入面仍然保持軟熟多汁。

❤大蔥雞串燒($38)

❤素串燒拼盤($58)
有蓮藕,秋葵同冬菇,全部都好大串,所以我覺得呢個素拼盤好抵食😋。最鐘意蓮藕串,因為特別能夠食得出碳烤嘅味道🤩,一般電烤係做唔到嘅。

❤鹿兒島黑毛和牛A5壽喜燒($898/2人份)
呢個係關西風壽喜燒,但煮法非常之特別。店員會即場製作棉花糖,然後將佢放喺電熱鍋上面,將店家秘製嘅壽喜燒醬汁淋上去,就會見到棉花糖慢慢融化,過程睇落好新奇😚。
和牛係用左西冷部位,加上店員幫手燒,燒出黎嘅和牛肉質柔軟細緻,而且油花分佈平均。將燒好嘅牛肉 放入攪拌均勻嘅蘭王蛋裏面, 然後再放喺飯上面 肉質滲透每一粒飯,真係好好味😋。
跟餐仲有一份季節野菜拼盤,拼盤份量都唔少,好似冬菇、蟹柳、 油豆腐 、豆腐、大白菜之類嘅食材都非常之新鮮, 而且所有嘢都係店員幫手煮,所以質素的確有保證👍。

❤ Cocktail “十侍の森林”($118)
呢度啲cocktail都整得好靚🍹,我今次飲既呢一款cocktail就係加入咗十侍自家釀製嘅whisky, 另外仲有我最鍾意嘅柚子味😌,感覺非常之清新,而且容易入口,好適合女仔飲。如果夜晚嚟嘅話仲可以試多幾杯其他cocktail或者酒類飲品添~

2022-06-03
午餐
  • 素串燒拼盤
  • 鹿兒島黑毛和牛A5壽喜燒
餐廳裝修設計好有日本風格,以武侍圖案配日式燈籠裝飾牆身。佢座位唔多,基本上得出面幾枱,另外吧枱,加埋兩間房,好岩朋友仔想靜靜地傾下計,位置好舒服,而且侍應隨時隨地為你服務,好高質服務。🆂🅷🅰🆁 🆆🅸🆃🅷 🆈🅾🆄 -A5鹿兒島黑毛和牛肉眼呢個二人前餐好抵食,有6片獨立包裝和牛片,而且就咁睇已經睇到好有份量同埋質素。店員係鍋裡面加入京蔥同埋醬汁,然後再放入一大球綿花糖,由於佢唔係好似平時壽喜燒好多糖,所以要用綿花糖提升甜味。超香牛味,食落去好淋身,肉質一試難忘。$898串燒佢地上串燒時,會有一個細炭爐,保持串燒溫度。我地叫炸帆立貝、和牛、牛舌、鰻魚,珠蔥豚肉卷,全部都好香炭燒味,全部都好有水準,充滿肉汁。🆂🅴🅴 🆈🅾🆄…📍 旺角豉油街21C號Station 21 1樓𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻

🆂🅷🅰🆁 🆆🅸🆃🅷 🆈🅾🆄

串燒

🆂🅴🅴 🆈🅾🆄…
📍 旺角豉油街21C號Station 21 1樓

2022-06-07 90 浏览
好耐冇食過好嘢喇,幾個月冇晚市堂食,慳埋啲錢一次過all in食A5和牛壽喜燒 ($898)。 即使去幾高級嘅火鍋店,其實都好難見到咁靚嘅牛,大大塊A5和牛超滑超香,最難得嘅係煮熟咗之後依然好厚身有肉感,大口如我都要分幾啖先食得晒,食肉獸一定滿意。其餘配料全部都好啱我口味,蟹柳、日本豆腐、京蔥、娃娃菜同腐皮索滿晒湯汁真係好正。 最後當然唔少得落埋滑捋捋嘅烏冬,強行浸蛋汁嚟食,畫下左圓滿嘅句號。珠蔥豚肉卷($42)、牛舌 ($52)同芝士番薯 ($32)都有居酒屋嘅水準,當中最鍾意牛舌夠厚身有咬口。朋友話烏冬好食加多碗豚肉白湯烏冬,又係另一番風味,睇落係好簡單嘅豬骨湯但係充滿蒜油香,由炒香嘅蒜片同蝦皮就睇得出廚師嘅心機。

很多人去日本都會吃到壽喜燒,但其實在日本吃也不是很便宜的,特別是吃到專人幫你弄的,還再吃上日本A5和牛的,那肯定不便宜,但意想不到是這間在旺角鬧市中開的一間壽喜燒專門店可以做出一個挺有性價比的套餐,讓香港人也可以感受到日本的滋味!PS這店的位置就在那間海南雞飯旁邊的巷裡,有點難找!壽喜燒—二人前(898元)這裡的唯一主食,包括了A5鹿兒島黑毛和牛西冷或肉眼,野菜盛合,日本籣王雞蛋和烏冬或白飯。而今天我吃的是肉眼的部位,擺放得非常整齊,一共有三百六十克,油花豐滿!店員一開始會先把棉花糖放上鍋上,然後再加上自製的壽喜燒醬汁去煮一下,這就對題了,在煮的過程會聞到很香的壽喜燒醬汁味,接近焦香的狀態,然後加上牛肉去煮,輕輕燙幾下就可以吃了!全程由店員負責,你只要負責吃的就好了,不過我個人覺得煮得有點熟,如果再生一點就更好!不過也完全阻擋不住A5和牛的香和滑,入口即化,滿口油香,帶有和牛的獨有的甜,然後再配上這裡提供的日本籣王雞蛋一起生拌,吃起來會更滑嫩更香,多了蛋味,吃起來真的慾擺不能!吃完牛肉後,店員就會幫忙把野菜盛合的放上去鍋上,用原有混合了牛油的壽喜燒醬汁去煮野菜,野菜還包括了蟹柳,獅子狗
PS這店的位置就在那間海南雞飯旁邊的巷裡,有點難找!

壽喜燒—二人前(898元)
壽喜燒—二人前
A5鹿兒島黑毛和牛肉眼
吃完牛肉後,店員就會幫忙把野菜盛合的放上去鍋上,用原有混合了牛油的壽喜燒醬汁去煮野菜,野菜還包括了蟹柳,獅子狗,油豆腐和豆腐,所以吃起來不會太單調!而且食材都沾滿了醬汁的香味和和牛的油脂,吃起來會比平常的更香更甜,其中我特別喜歡油豆腐,因為非常吸湯!
野菜盛合
這裡我選了白飯,是選用了日本珍珠米,吃起來有飯香,質感煙韌!
日本籣王雞蛋

牛舌(52元)
牛舌
牛舌是厚切的,燒得剛剛好,入口仍然很嫩滑,牛味香濃,而且這裡的調味有加入蒜泥,所以味道更濃香!

鰻魚(48元)
鰻魚
這個的水準非常高,應該是用上了新鮮鰻魚,肉超過1CM厚,燒得表面焦香,入口外焦裡嫩的,而且有鰻魚的油香和肉感,質感爽嫩,我非常喜歡!

素拼盤(58元)
一共有三款,分別是秋葵,蓮藕和香菇,每款都燒得剛剛好,而且份量挺大的。秋葵外焦裡嫩,蓮藕爽脆和香菇多汁彈牙!
秋葵
蓮藕
香菇

PS這裡的串燒都很好,會給你一個小型炭爐讓你的串燒保溫!

巨峰提子乳酸梳打(48元)
巨峰提子乳酸梳打

味道香濃,酸甜可口,配上火辣辣的的壽喜燒,剛好可以解解熱!
2022-06-04
蓮藕
香菇
巨峰提子乳酸梳打
2022-06-03 73 浏览
由於新開張,再加入個地理位置嘅關係,簡直係熱鬧的旺區搵到一間僅有的寧靜日本武士低調裝修餐廳,率先早食早享受,完美地似包咗場。👍🏻-日式脆飯團🍙細細舊,外面好脆又有淡淡豉油味,配埋少少炸蒜頭🧄同埋紫菜,作為前菜一流,因為食完更加期待之後食物。-鰻魚牛舌冬菇蓮藕秋葵串燒X 1 最特別係個爐,唔係裝飾品,真係可以keep warm ,唔使驚啲串燒凍咗,可以慢慢品嚐,呢個已經好讚👍🏻-棉花糖壽喜燒好特別嘅煮法,傳統係落少少砂糖提一提牛肉嘅鮮味,但呢到係將成舊棉花糖係煮溶咗先再落A5和牛,噱頭一流,但有少少偏甜🤣 而A5 和牛,油脂分布10分平均,食落入口即溶👍🏻-野菜盤正常份量,2個女仔食啱啱好,又唔會浪費。但係要提一提全程都有職員由負責照顧個爐,十分貼心,可以唔使驚over cook 影響咗食物嘅質素。

-日式脆飯團🍙

-鰻魚牛舌冬菇蓮藕秋葵串燒X 1

-棉花糖壽喜燒

-野菜盤
2022-05-29
2022-06-02 71 浏览
一向都好鍾意食壽喜燒嘅我,最近喺朋友嘅社交平台不停見到呢一間餐廳出現,打聽之下原來先知呢間係最近新開嘅平價高質壽喜燒餐廳。相比起銅鑼灣,尖沙咀嘅壽喜燒店,呢度嘅CP值係10分高,唔使$1000已經有一個二人餐,而且仲要係A5和牛!睇相就知道呢度嘅牛肉超高質,牛肉雪花分布多而且好靚,油脂分布平均,色澤呈鮮紅色,可見係高質新鮮嘅靚牛肉,而且師傅切嘅牛肉厚度啱啱好,食落口有口感之餘又可以做到入口即融嘅感覺,諗返都覺得正!另外最值得讚嘅就係職員會幫我哋煮埋,所以可以掌握烹煮牛肉最靚嘅時間👍🏻 食完牛肉之後職員仲會幫我哋落埋蔬菜去烹煮,職員建議我哋煮3至5分鐘就可以食,但係因為我哋比較鍾意食淋嘅菜,所以煮耐啲,食落超入味,建議鍾意食淋嘅菜嘅人都可以煮耐啲😉🤤
見到Openrice好嘅食評非常多,17 May 2022夜晚懷著期待嘅心情去試,換嚟嘅係一餐快餐級服務嘅惡劣體驗。《今次嘅慘痛經歷令我徹底明白,永遠唔好盲目相信食評》已經浪費咗一餐晚飯嘅時間同人均>$650嘅金錢,只係唔想再又人中伏,簡述經歷及評價如下👇🏻(希望呢編食評唔會俾Openrice滅聲)☞ 環境良好☞ 18:57入座,初頭有兩個相信係比較junior嘅侍應招待,態度良好☞ 19:03落單,19:15食物送到,其中一個junior侍應開始煮牛肉(牛肉一份共有6塊),連續煮咗4塊,食唔切,19:30要求先停一停再煮☞ 19:45惡夢開始。一個比較senior嘅黑頭髮侍應出現(另一個金頭髮嘅senior侍應態度相對較好),開始以潑婦聲線問可以煮得嘢食未(後來先知20:30有客要迫人交枱),當時回應可以,當佢準備戴手套時將手套跌落個壽喜窩度,但佢執返起諗住當無事繼續煮,直到我望住先晦氣問係咪要換過d汁☞ 19:50牛肉全部煮晒,佢立刻一次過將成個素菜盤、腐皮、獅子狗及烏冬倒入窩,然後拋低一句“滾起後幾分鐘就食得,到時有人幫你”就離開☞ 19:55滾起,到20:05都無人理會

《今次嘅慘痛經歷令我徹底明白,永遠唔好盲目相信食評》

☞ 環境良好
☞ 19:55滾起,到20:05都無人理會,唯有自助
☞ 到20:20,senior嘅黑頭髮侍應再次出現,提醒20:30有人訂座之後就立刻離開。當時本人一頭霧水,因為經Openrice訂座的T&Cs當中無註明用餐時間(當然不排除今晚爭執過後會立刻加入90分鐘交枱條款),入座時亦無講過要幾點交枱
☞ 20:25,senior嘅黑頭髮侍應於本人座位後面打爛一個玻璃樽,大量液體(相信係清酒)同玻璃飛濺,但當事人完全無悔意,仲嘻皮笑臉話“又係咁”,當然亦無關心周圍嘅食客有無俾玻璃割傷,或被清酒整濕
☞ 20:30,senior嘅黑頭髮侍應又再出現,用極不耐煩嘅語氣話“夠90分鐘,要交枱,有其他客人等緊”,終於按捺不住,問佢邊度有註明需要90分鐘交枱,佢話“經Openrice訂枱時有寫”。我立刻打開自己個booking,裡面完全無寫,而我亦喺佢面前示範用Openrice book一張新枱,都無顯示相關條款,然後我話我兩個人叫咗一個二人餐加四串串燒同埋清酒(總數>HK$1,300),你expect我90分鐘食完交返張枱俾你接下一枱???佢立刻黑面話“咁你都要埋咗張單先”
☞ 20:45離開餐廳,講完

總括而言,性價比咁低嘅餐廳我一世都唔會再去(只有牛肉質素尚算正常,其他所有食物不值一提)。奉勸有幸見到呢編食評嘅大家,諗清楚先好去,要嘥錢的話可以有好多方法,絕對無需要益咗呢間靠疑似打手寫食評嘅餐廳(以同類型/價錢嘅餐廳去比較,銅鑼灣Hana好100倍)
题外话/补充资料: 酒店價錢、快餐店質素、大牌檔服務(都不如)
2022-05-17
2022-05-31 69 浏览
一般日本餐廳嘅所謂壽喜燒,唔知點解都係有種港式味道,平價肥牛配埋唔鹹唔淡嘅湯底,食完仲慘過唔食。 壽喜燒癮起,決心貴少少都要幫襯高質日本味道。本來擔心鹿兒島黑毛和牛壽喜燒二人前只係得六塊牛,會唔會到喉唔到肺,但原來一片都有成塊面咁大,絕對夠晒滿足。到坐低都唔明咩叫棉花糖壽喜燒,仲以為講緊個肉質,點知驚見店員手法純熟咁卷左一枝棉花糖放喺鍋上面,開爐加完湯底,棉花糖就慢慢消失咗,幾得意。基本上見到和牛油脂嘅雪花分佈已經知道好食,店員輕輕掃兩下,僅僅熟嘅狀態之下點埋蛋汁一齊食,嫩滑到極點,牛味同蛋香喺口入面迸發出嚟,真心覺得好幸福。炸物都好有驚喜,秋葵、蓮藕、冬菇全部新鮮爽甜,外皮脆得黎好透薄,尤其海老超級鮮甜彈牙,咬落去就感覺到一梳梳厚實嘅肉質,物有所值。

2022-05-29 154 浏览
店員不夠專業,幫忙燒牛肉時,好像不懂掌握技巧!怕佢燒壞塊牛肉,影響質素,另外,座位太高了,坐著不舒服,但已經是卡座!不能安心享受一餐壽喜燒!店員只是把牛肉燒給客人,其他配菜,烏冬,豆腐等全部倒下禍,像是關東煮!我想應該在menu加上壽喜燒及關東煮較為適合及明白。我們好有期望去的,就算是要求我們五點半到吃晚餐,都準時到達,但得不到如期招待。串燒牛舌,鰻魚味道一般。之前食評好好,好想去,但之後我們會選擇其他店鋪