2022-07-03
一直都好鍾意食壽喜燒 見到呢一間好似唔錯就特意試下同埋價錢都唔算貴 一個套餐包括A5和牛6片 around 350g 野菜拼盤(椰菜,獅子狗,油揚豆腐,冬菇,金菇,野菇,蟹棒,大蔥),有得揀烏冬or飯 同埋蘭王蛋2隻 $899 2人前, 食得日本嘢點少得啤酒呢!首先要讚一讚呢度嘅服務態度,侍應都好有禮貌,由帶位到離開都好好! 會主動問你有咩需要,同埋會主動幫你烹調,會主動幫你refill啲茶!因為我哋根本就係衝着壽喜燒而來!所以好快都order左!嘢食都好快準備好! 和牛都會有專人幫你煮! 會問你喜好,(先生你會鍾意食生啲普通定係熟),但係當然首先會比時間你打下卡先!好細心!會主動執好位比你首先會見到侍應放棉花糖喺個鍋到,當煮溶咗就會放壽喜燒汁上去,然後再根據你嘅喜好去烹調A5和牛! 然後再問你將肉放喺碗碟定係已經打好咗嘅蛋上面!識食一定放喺蛋漿上面! 當食完和牛就會再加水去整餘下既食材! 食後感:A5 和牛好香牛肉味但略嫌較肥,會容易有油膩感,個人認為食和牛都係A4最好,連埋蛋漿一齊食好滑,當食完和牛之後因為都比較油膩,所以都歇息咗一陣先繼續食其他野菜,之後再食就放埋野菜拼盤落去,壽
食後感:
A5 和牛好香牛肉味但略嫌較肥,會容易有油膩感,個人認為食和牛都係A4最好,連埋蛋漿一齊食好滑,當食完和牛之後因為都比較油膩,所以都歇息咗一陣先繼續食其他野菜,之後再食就放埋野菜拼盤落去,壽喜燒汁加咗野菜落去令到成個湯底都好甜!好香蟹柳都好食!建議煮耐啲令到食材吸收晒壽喜燒汁! 最後再放埋烏冬落去煮一陣就好快烏冬變咗色!好食夠煙靭!
呢個餐絕對夠兩個人食,好滿足好飽肚!如果鍾意和牛既香同肥絕對適合你!
A5和牛2人前