2022-11-07 35 浏览
天氣開始凍就好想食鍋物之類嘅嘢🥶打邊爐呢啲太普通所以今次決定同朋友食壽喜燒暖一暖🤭 我同朋友叫咗個A5鹿兒島黑毛和牛二人套餐。份量都唔少!呢個棉花糖就係呢間鋪嘅賣點🤣喺佢之上淋上醬汁,溶化之後取其甜味,甜到啱啱好和牛實在太好味😭油脂分配平均,雪花好靚!亦都好大嘅一片店員會根據你嘅喜好而煮成你想食嘅熟度食之前點上日本蘭王蛋漿,口感超滑!完全冇油膩感,仲帶點肉汁🥹呢個套餐仲包埋野菜盤同烏冬店員幫你煮完牛之後會煮埋菜同烏冬,仲會溫馨提示你食邊樣先😂油揚索哂啲精華冇得輸;蔬菜新鮮;蟹柳唔係平價貨一煮就爛嗰啲;豆腐豆味幾濃;烏冬彈牙兼掛到湯汁😂成個鍋我都好滿意最後叫多三串串燒過口癮🤭雞心爽口惹味,大蔥雞肉嫩滑,芝士番薯配搭新鮮
我同朋友叫咗個A5鹿兒島黑毛和牛二人套餐。
份量都唔少!
和牛實在太好味😭油脂分配平均,雪花好靚!亦都好大嘅一片
店員會根據你嘅喜好而煮成你想食嘅熟度
呢個套餐仲包埋野菜盤同烏冬
2022-11-06 28 浏览
想食串燒,就叫左幾串串物,包括燒雞心、燒煙肉大蔥卷、芝士甜薯同埋燒雞肉,仲要豚骨湯烏冬。燒物SERVE既方式好有誠意,樣樣都好惹味,味濃但唔會OVER左。芝士既SALITINESS同甜薯既甜形成對比,好有心思。湯鳥冬好高質,湯係拉麵店會飲到既豬骨湯底,好濃好好味,我飲晒成碗湯。呢間店有D打卡位,見到D燈就諗返起日本,好想回到日本呀!呢度唔同既座位份佈可以滿足到一人、兩人、一班人聚會,好正呀!!!!
2022-11-06
2022-11-04 42 浏览
正😄好有氣氛既好有古典武士風味既日式餐廳是日我中午時間到達,唔洗點等位,唔錯好肚餓,即刻落單叫咗一客 mini BBQ set 和 一個豚肉白湯烏冬。 Mini BBQ set 有四串小串燒,叫咗一串芝士紫薯,一串雞心、一串豚肉卷和一串大蔥雞。豚肉烏東係迷你版,細細碗的,岩女士或想試多幾款唔同食物的朋友仔,湯底味道唔錯芝士紫薯一串有兩粒熱辣辣,芝士好拉絲!雞心份量唔少,有數粒,好爽口豚肉卷🫔係由三件豬肉片包住大蔥組成,蔥味幾刺激,鐘意刺激既朋友可以一試大蔥雞 雞肉好嫩,食落有啲似食雞脾肉 幾好!啖啖肉!
正😄好有氣氛既好有古典武士風味既日式餐廳

是日我中午時間到達,唔洗點等位,唔錯

豚肉白湯烏冬。

芝士紫薯一串有兩粒
熱辣辣,芝士好拉絲!

雞心份量唔少,有數粒,好爽口

豚肉卷🫔係由三件豬肉片包住大蔥組成,蔥味幾刺激
,鐘意刺激既朋友可以一試

大蔥雞
雞肉好嫩,食落有啲似食雞脾肉
幾好!啖啖肉!
2022-11-04
2022-11-03 45 浏览
除左壽喜燒之外仲有串燒食嫁, 當然唔少得日本酒同特飲啦🤩壽喜燒二人前🐄($898)一盒6塊既A5鹿兒島黑毛和牛配上店員即場融化既棉花糖同蘭王雞蛋生蛋漿食落口感軟綿帶少少甜味簡直係冇得頂😍 食完啲牛店員就會將壽喜燒所有既配料落鍋等煮滾就食得嫁喇🥰 當中最好食既當然係吸曬啲汁既烏冬同豆皮啦, 另外仲有獅子狗, 蟹柳, 椰菜, 冬菇, 金針菇, 燒過既豆腐🤤 用棉花糖整出黎既壽喜燒汁又唔會太甜仲特別好食添串燒🍢用迷你炭爐一直保持溫度相當貼心之餘又多左一份儀式感🤭雞腎($38)爽脆既雞腎用左少量既七味粉去調味份外惹味😙大蔥雞($42)嫩滑雞件配上爽脆既大蔥絕對係最佳拍檔👍🏽珠蔥豚肉卷($42)豚肉片包住香濃既珠蔥口感外軟內脆幾特別😋芝士番薯($28)炭爐令到芝士再融多啲又令到番薯再熱啲啲食落好暖笠笠好正🤗巨峰提子乳酸梳打🍇($48)飲落有淡淡既提子香同埋幾開胃😁蜂蜜梳打🍯($48)淡淡既蜂蜜味道飲落好清新😌呢度既壽喜燒的確係有驚喜, 和牛肉質真係唔講得笑, 大家如果最近想食壽喜燒既都可以黎一試😊
除左壽喜燒之外仲有串燒食嫁, 當然唔少得日本酒同特飲啦🤩

壽喜燒二人前🐄($898)

串燒🍢
用迷你炭爐一直保持溫度相當貼心之餘又多左一份儀式感🤭

雞腎($38)
爽脆既雞腎用左少量既七味粉去調味份外惹味😙

大蔥雞($42)
嫩滑雞件配上爽脆既大蔥絕對係最佳拍檔👍🏽

珠蔥豚肉卷($42)
豚肉片包住香濃既珠蔥口感外軟內脆幾特別😋

芝士番薯($28)
炭爐令到芝士再融多啲又令到番薯再熱啲啲食落好暖笠笠好正🤗

巨峰提子乳酸梳打🍇($48)
飲落有淡淡既提子香同埋幾開胃😁

蜂蜜梳打🍯($48)
淡淡既蜂蜜味道飲落好清新😌

2022-10-24
  • 壽喜燒
  • A5和牛
  • 串燒
2022-11-02 1140 浏览
大廈入口設於小巷内比較隱蔽,踏進店内,裝潢以黑色為主調,門口放有一套日本將軍盔甲👺份外有氣勢内裡亦放有燈籠🏮及充滿日本特色的掛畫。🔸Sukiyaki二人前 ($898)🔹A5鹿兒島黑毛和牛約360g店員即製棉花糖後,會以棉花糖起爐,隨即倒入自家秘製壽喜燒汁。套餐選用A5黑毛和牛西冷或肉眼🐮和牛油脂分佈均勻,充滿牛香和脂香,肉質軟嫩再沾上濃郁日本蘭王雞蛋蛋漿🍳每一啖都好滿足🔹讚岐烏冬🔹季節野菜盛盒食完和牛後,店員會就可以開始煮野菜 ,盛盒有冬菇🍄燒豆腐、蟹柳、獅子狗、豆腐、娃娃菜🥬腐皮,野菜非常新鮮,配上口感煙韌彈牙,索盡湯底精華的烏冬🍜味道濃郁又不會過咸餐廳會用熱石爐烘烤著串燒,以保持熱度,相當貼心。🔸珠葱豚肉卷 ($42)薄薄的豚肉包裹著清爽的珠葱,有咬口得嚟亦十分清新🔸芝士番薯 ($28)軟綿綿的番薯🍠香甜中帶有芝士🧀的咸香,味道出奇地夾。🔸雞腎 ($38)雞腎入味又爽脆,十分惹味🔸大葱雞 ($42)大蔥雞🐓有咬下去肉汁豐富,外層燒得十分焦脆,中間夾著燒香了的大蔥,好香口🔸巨峰提子乳酸梳打($48)、蜜桃乳酸梳打($48)果汁味乳酸清新可口,亦不會太甜,飲落清新解膩🍹
内裡亦放有燈籠🏮及充滿日本特色的掛畫。

🔸Sukiyaki二人前 ($898)

🔹A5鹿兒島黑毛和牛約360g
再沾上濃郁日本蘭王雞蛋蛋漿🍳每一啖都好滿足

🔹讚岐烏冬

🔹季節野菜盛盒
季節野菜盛盒

餐廳會用熱石爐烘烤著串燒,以保持熱度,相當貼心。

🔸珠葱豚肉卷 ($42)
薄薄的豚肉包裹著清爽的珠葱,有咬口得嚟亦十分清新

🔸芝士番薯 ($28)
軟綿綿的番薯🍠香甜中帶有芝士🧀的咸香,味道出奇地夾。

🔸雞腎 ($38)
雞腎入味又爽脆,十分惹味

🔸大葱雞 ($42)

季節野菜盛盒

🔸巨峰提子乳酸梳打($48)、蜜桃乳酸梳打($48)
果汁味乳酸清新可口,亦不會太甜,飲落清新解膩🍹
巨峰提子乳酸梳打、蜜桃乳酸梳打
巨峰提子乳酸梳打、蜜桃乳酸梳打
  • 珠葱豚肉卷、芝士番薯、雞腎、大葱雞
  • 季節野菜盛盒、讚岐烏冬
  • 棉花糖壽喜燒
2022-11-02 53 浏览
今日朋友生日就決定去試近排非常出名的壽喜燒餐廳,位置在旺角都算好找,就在gym樓下。一進來就可以feel到老闆對這間店裝潢的用心。一進門口就看到人形的samurai,就是霸氣。當下就希望食材不會讓人失望。我們兩個人就叫左898的壽喜燒套餐。裡面包裹6片鹿島兒a5和牛同其他壽喜燒必有的材料。一開始就看店員在後面整左一大個的棉花糖出來,沒吃過還以為要給我們當開胃茶,哪裡知道是放在燒喜燒鍋裡面。問左是想用棉花糖來加少少甜味,在醬料上就可以減少糖的用率。鍋開之後就先吃和牛,一開始還擔心是吃不飽,但是和牛的油脂真的好有飽腹感。a5和牛就是一入口溶化。吃完和牛之後就開始煮其他的配料,香菇推薦放最後先吃,應該厚身會慢熟,再加上香菇可以吸湯汁。放到最後吃先會最有風味。裡面我最喜歡的是蟹柳同烏冬面,烏冬面吸左湯汁,我本身又倒少少蛋進去,整個吃起來又咸香又滑。真想多加幾份烏冬面。蟹柳本身就帶甜味,在壽喜燒汁裡面煮左更加甜。

2022-10-31 28 浏览
又到週末,來到旺角行街街就好想順便食好西。剛好見到附近有間食和牛的鋪頭,睇個店名,第一感覺係食和牛,第二感覺係,五知棉花糖係咩意思,難道係和牛有棉花糖?都幾好奇下,於是同朋友去試下。店鋪五算太大,但係座位都舒適既,入面仲有2間包間,係榻榻米的,仲有枕頭可以挨,一班朋友來都五錯。重頭係呢個和牛,每片都有膜包住,睇滴花紋係好五錯既。原來棉花糖和牛的意思係真係有棉花糖架,先講棉花糖溶左做湯底,然後祿塊和牛落去,大概幾秒就熟了。最後點個蘭王蛋一齊入口,好嫩滑又有蛋味,確實五錯,和牛質素係好好既,價錢就係有少少貴,不過貴有貴既道理。跟住用棉花糖湯底煮蔬菜煲,甜甜鹹鹹,都五錯。串燒有少少鹹,入面有大蔥,食落有少少辣,味道比較大,除左串燒,其他都很可以。
重頭係呢個和牛,每片都有膜包住,睇滴花紋係好五錯既。
跟住用棉花糖湯底煮蔬菜煲,甜甜鹹鹹,都五錯。
串燒有少少鹹,入面有大蔥,食落有少少辣,味道比較大
,除左串燒,其他都很可以。
2022-10-26 144 浏览
第一次食壽喜燒A5和牛好入味有專人幫你燒5成熟ok 點埋生蛋仲正😂呢個價錢都合理但係串燒真係麻麻地由其是饅魚($68)食咗一啖就唔想再食😅其他$38-$58左右正正常常唔係好特別
第一次食壽喜燒
A5和牛好入味
有專人幫你燒
5成熟ok
點埋生蛋仲正😂
呢個價錢都合理

但係串燒真係麻麻地
由其是饅魚($68)
食咗一啖就唔想再食😅
其他$38-$58左右
正正常常
唔係好特別
壽喜燒
串燒
壽喜燒
2022-10-24 108 浏览
一行6人,先叫一客桶蠔,同三客2人前,可選配飯/烏冬,大家都喜歡烏冬就6份烏冬啦🤤上菜時,店員會擺好問需唔需要影相先📷有2隻蛋,3碗烏冬,1份野菜,1盒6片和牛,感覺份量好小,6個人真係夠食?跟住店員就會用綿花糖同壽喜燒汁開鍋煮肉,視乎客人喜好,控制生熟程度🥓「不過叫咗三客2人前都仲要三個人share一隻蛋就有啲唔衛生,牛肉亦每人只得一片,咁$899x3嚟講都幾貴!」煮哂和牛,店員就放好野菜同烏冬比大家慢慢享用。由於每人食得一片和牛,當然唔夠食,所以再追加咗串燒,而串燒會有爐慶住保持溫度🍢可以飲吓酒傾吓計到咗呢個時候,終於有人提出,三個2人餐先得6片肉,蛋又得2隻,野菜得1碗,只有烏冬符合6人份量喎!眼見隔離枱2位食客,都係一盒6片和牛,一碗野菜同一人一隻蛋,只有烏冬係一碗,咁相比之下我哋叫三客咪好唔抵,只係多2碗烏冬….追加飲品時,同行友人詢問店員,我哋都點咗6人份量嘅餐,如果下次光顧,其實可唔可以安排到每人一隻蛋嘅呢,而和牛亦得一盒,都想知道隔離枱叫嘅係咩餐,至少每人可以食到三片肉,會滿足一點喔!店員竟然指,2人前係有2隻蛋,如果我哋叫三客2人前係會有6隻蛋,和牛亦都會係三盒的喔!

上菜時,店員會擺好問需唔需要影相先📷

店員竟然指,2人前係有2隻蛋,如果我哋叫三客2人前係會有6隻蛋,和牛亦都會係三盒的喔!E…但我哋只有一盒和牛同2隻蛋,咁烏冬三碗是否6人份呢?是的!然後另一位店員幫忙翻查記錄,原來只係幫我哋落咗一客2人前😯真係奇怪,烏冬又識得跟返三客,唯有又再次上菜,呢轉食得好急趕,無得好好enjoy

由於要重新上菜,原定90分鐘要還枱,食到超時,埋單亦收多咗錢要改單,令下一組booking的客人等咗我哋好耐🙏🏻

最後,大家要記得check單喔!因為除咗套餐價錢,額外收多咗我哋4客烏冬同4隻雞蛋🥚
另外,我哋遇上天花不停滴水,滴落枱再彈到友人同食物濕咗,店員指蒸氣導致,並無打算作任何處理,叫我地三人迫埋坐兩個位,食物唔好擺附近,比幾張紙巾鋪住擋吓(咁不如比件雨褸😂)

2022-10-23 48 浏览
本身想黎食壽喜燒,不過太大份,驚一個人食吾曬,最後叫咗4串串燒同烏冬。豚肉白湯烏冬迷你烏冬,白湯仲有少少麻油味,不單調。豚肉會另上,而且燒烤過,仲會附送大葱。個葱好辣,所以食食下流眼水雞心第一次食雞的這個部位。原來都不太腥,又幾爽口!大葱雞雞件係一口雞,一啖岩岩好~幾滑嫩。芝士蕃薯平時食紫薯不會落芝士,呢間餐廳較創新,竟然加入大量芝士,帶比我新味道-鹹甜交雜,很有趣。餐廳仲設有獨立房,私隱度夠高!
豚肉白湯烏冬

雞心
第一次食雞的這個部位。原來都不太腥,又幾爽口!
大葱雞
雞件係一口雞,一啖岩岩好~幾滑嫩。

芝士蕃薯

餐廳仲設有獨立房,私隱度夠高!

2022-10-23 68 浏览
壽喜燒二人前-鹿兒島黑和牛A5侍應將棉花糖放落鍋,再淋上醬汁令棉花糖融化,整成棉花糖壽喜燒,打卡一流😍😍😍食落甜甜地,係壽喜燒嘅精華😋和牛滿佈雪花,食落口感柔軟、油花分布均勻飽滿。餐廳重採用蘭王雞蛋,平時去日本超市買都唔平,蛋味又濃郁,食壽喜燒時撈雞蛋汁食,味道層次更加豐富。🥰享受完和牛,就放其他配料落壽喜燒汁中煮,有滑豆腐、金菇、冬菇、蟹柳、娃娃菜,好入味,好食!芝士蕃薯🍠外層燒焦後更香口,重有芝士拉絲,食落咸咸甜甜,好開胃。雞腎🐥本來唔太好食雞內臟,但朋友鐘意,叫我試下,點知食落有驚喜,爽口又有微焦香。👍🏻大葱雞🐥雞肉幾嫩滑,配埋大葱燒有陣陣葱香味😇
壽喜燒二人前-鹿兒島黑和牛A5
芝士蕃薯🍠
外層燒焦後更香口,重有芝士拉絲,食落咸咸甜甜,好開胃。
雞腎🐥
大葱雞🐥
雞肉幾嫩滑,配埋大葱燒有陣陣葱香味😇
2022-10-23 50 浏览
今日放工約咗朋友食壽喜燒一入到餐廳就見到成個日本武士既擺設牆上仲掛滿日本紙燈做裝飾單睇環境已經好有格調嗌左個鹿兒島A5和牛壽喜燒二人前 $898有一盒六片既鹿兒島A5和牛日本野菜盛合、蘭王蛋兩隻同稻庭烏冬店員首先將棉花糖入饌然後加入京蔥、秘製壽喜燒醬汁全個過程唔洗自己郁手店員就會逐塊和牛煮熟放係你面前依個時候再沾上特濃既蘭王蛋漿和牛夠哂軟腍同油香配埋蛋漿一齊食就更加嫩滑而日本野菜盛合有獅子狗油揚、豆腐、鮮菇、蟹棒等等當中豆腐比較有驚喜,食落幾有豆香然後嗌左幾款串燒做小食個人比較推薦大蔥雞同雞腎大蔥燒得啱啱好仲有少少汁雞腎食落香口又唔乾餐廳仲用個爐慶住啲串燒咁就唔會愈食愈凍,認真細心最後揀左巨峰提子同白桃乳酸味道甜左少少但配埋串燒食都唔錯
今日放工約咗朋友食壽喜燒
一入到餐廳就見到成個日本武士既擺設
牆上仲掛滿日本紙燈做裝飾
單睇環境已經好有格調
嗌左個鹿兒島A5和牛壽喜燒二人前 $898
有一盒六片既鹿兒島A5和牛
日本野菜盛合、蘭王蛋兩隻同稻庭烏冬
店員首先將棉花糖入饌
然後加入京蔥、秘製壽喜燒醬汁
全個過程唔洗自己郁手
店員就會逐塊和牛煮熟放係你面前
依個時候再沾上特濃既蘭王蛋漿
和牛夠哂軟腍同油香
配埋蛋漿一齊食就更加嫩滑
而日本野菜盛合有獅子狗
油揚、豆腐、鮮菇、蟹棒等等
當中豆腐比較有驚喜,食落幾有豆香
然後嗌左幾款串燒做小食
個人比較推薦大蔥雞同雞腎
大蔥燒得啱啱好仲有少少汁
雞腎食落香口又唔乾
餐廳仲用個爐慶住啲串燒
咁就唔會愈食愈凍,認真細心
最後揀左巨峰提子同白桃乳酸
味道甜左少少但配埋串燒食都唔錯
和牛壽喜燒二人前
2022-10-20
和牛壽喜燒二人前
2022-10-22 34 浏览
💡高質壽喜燒近排係網上見到呢間壽喜燒勁吸引,利用棉花糖做壽喜燒湯底,真係第一次見,好特別。而家有餐廳有專人服侍為你煮和牛,真係一種享受,裝潢仲好有有日本風情,仲好有格調🍽壽喜燒二人前 $898首先有一盒A5鹿兒島黑毛和牛🐮放係你面前,已經好吸晴,見到紋路好靚,油脂分布好均勻,已經好想食。店員先係鍋中放入綿花糖,融化途中加入秘製醬汁,和牛一陣就食得,食個陣配上蘭王蛋漿,入口好香牛味及蛋味😋🍽日本野菜盛合✨有娃娃菜、冬菇、獅子狗、油揚、豆腐、壽喜菇、蟹柳等,十分豐富。輕輕滾一滾就食得,蟹柳好大條,野菜索曬的湯汁,好夠味道🍽迷你串燒組合 🍡另外仲試左幾款串燒,包括芝士蕃薯🍠、大蔥雞🐥、雞心🐥同珠蔥豚肉卷🐷雖然份量唔算話好多,但就燒得幾香。芝士蕃薯燒完之後夠creamy,雞心就好爽口,豚肉卷燒得皮脆肉嫩🍹巨峰提子乳酸梳打酸酸甜甜,好清新
💡高質壽喜燒

酸酸甜甜,好清新

• 壽喜燒
  • 季節野菜盛盒
2022-10-22 37 浏览
上到去餐廳唔算好大,我哋坐喺吧枱位置。坐低每人有一杯麥茶。呢度棉花糖壽喜燒呢個幾特別,去呢間餐廳就係為咗食呢一個。我哋唔係好大食,所以揀咗個二人餐,有壽喜燒和牛、蔬菜、烏冬。再加左三串串燒兩個人分。嘢食好快就到,牛肉侍應會幫你淥熟。沾滿棉花糖壽喜燒嘅醬汁,再配上生蛋,令牛口感更滑。蔬菜盤有兩件冬菇、四件豆腐、四件蟹柳、四件大蔥、四件獅子狗、少量金菇、少量紹菜。串燒有個爐仔俾你熱住。芝士甜薯,鹹鹹甜甜。雞串燒兩件雞。雞心食內臟嘅人可試。

上到去餐廳唔算好大,我哋坐喺吧枱位置。坐低每人有一杯麥茶。

嘢食好快就到,牛肉侍應會幫你淥熟。
沾滿棉花糖壽喜燒嘅醬汁,再配上生蛋,令牛口感更滑。
2022-10-22 44 浏览
我哋揀咗$898二人餐有黑毛和牛、蔬菜🥬、烏冬。呢度好得意,會預先放個棉花糖上壽喜燒鍋上邊,然後店員就會用嚟造成湯底,咁就造成棉花糖和牛壽喜燒。套餐每人有一塊和牛,店員會根據你嘅喜好熟度幫你煮熟塊牛。然後附上日本生蛋用嚟點和牛。之後就享用過蔬菜拼盤,有蟹柳、豆腐、金菇、腐皮、菜等等。壽喜燒湯底加左棉花糖甜甜地,所有菜都吸收咗壽喜燒嘅湯味。好多菜相當健康,最後上埋個烏冬壽喜燒湯烏冬。另外散叫咗三串串燒:芝士甜薯、每串有兩粒。雞心、雞串。

我哋揀咗$898二人餐有黑毛和牛、蔬菜🥬、烏冬。

另外散叫咗三串串燒:芝士甜薯、每串有兩粒。雞心、雞串。